Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

32 χρόνια από τον θάνατο της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου


Σωτηρία Βασιλακοπούλου
Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν φοιτήτρια της Παντείου και μέλος της ΚΝΕ η οποία έχασε τη ζωή της στην πύλη του Εργοστασίου της ΕΤΜΑ στις 28 Ιουλίου 1980. Εκείνη την μέρα μέλη της ΚΝΕ μοίραζαν προκηρύξεις στους εργάτες του εργοστασίου καλώντας σε κινητοποιήσεις. Για να αποφύγουν κάτι τέτοιο οι υπεύθυνοι του εργοστασίου επιβίβασαν τους εργάτες που σχόλασαν σε λεωφορεία εντός του προαυλίου του εργοστασίου. Τα λεωφορεία ύστερα από την επιβίβαση των εργατών ανέπτυξαν ταχύτητα και κινήθηκαν προς την πύλη όπου τα μέλη της ΚΝΕ προσπαθούσαν να μοιράσουν τις προκηρύξεις αποφεύγοντας τα λεωφορεία. Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου παρασύρθηκε από ένα από αυτά αφήνοντας την τελευταία της πνοή.

Wikipedia

5 σχόλια:

 1. Θα κάνω μια πρσωπική εξομολόγηση. Το πρωτοσέλιδο του Ρίζου με τίτλο "Δολοφονία νεαρής αγωνίστριας", άλλαξε τη ζωή μου. Ήμουν 14 χρονών τότε. Και επέστρεφα με τη μητέρα μου το μεσημέρι στο σπίτι στο Παγκράτι από μπάνιο στη Βουλιαγμένη. Στο δρόμο είδα σε περίπτερο κρεμασμένο το "Ρ", μαζί με τις άλλες εφημερίδες. Συγκονίστηκα από το λιτό τίτλο. Συντηρητική, μικροαστική η οικογένεια, καμμία σχέση με ΚΚ και αριστερά. Βγήκα το απόγευμα και αγόρασα στα κρυφά το "Ρ" για πρώτη φορά στη ζωή μου. Διάβαζα τις ειδήσεις (το διάβσμα έγινε στο πάρκο, δεν σήκωνε το σπίτι "Ριζοσπάστη") για τη δολοφονία της συντρόφισσας και έκλαιγα ασταμάτητα. Εκείνη τη μέρα συνειδητοποίησα για πρώτη φορά το ηθικό μεγαλείο των κομμουνιστών...

  Συγγνώμη για τον προσωπικό τόνο, αλλά ακόμα και τώρα σιγκινούμαι (όπως και κάθε φορά που βλέπω τη φωτογραφία με το όμορφο κοριτσίστικο πρόσωπο της Σωτηρίας).

  Είμαι σίγουρος ότι η υπέρτατη θυσία της, άλλαξε τη ζωή πολλών ακόμα νέων. Να τη θυμόμαστε πάντα ως μια από τις πιο ακριβές ηρωίδες της εργατικής τάξης.

  Κάποιος που είχε άλλο nick

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ για το πολύ συγκινητικό σχόλιο. Και σου αφιερώνω κάτι που είχε ανέβει παλαιότερα, στο RD.

   Διαγραφή
 2. Βρε παιδιά, πώς μπορεί ο Ναζίμ Χικμέτ να αφιέρωσε στίχους στη Σωτηρία Βασιλακοπούλου, τη στιγμή που πέθανε το 1963;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστή η παρατήρηση. Και αναπαράγεται αυτό, δεν ξέρω γιατί. Θα βγάλω τη δεύτερη παράγραφο τελείως.

   Διαγραφή
  2. Α, δεν πρόσεξα πως ήταν από τη Βικιπαίδεια. Το διόρθωσα για να μη διαιωνίζεται.

   Διαγραφή