Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

Κοκτέιλ Μολότωφ #207

Στην ενδέκατη θέση για τον Φόιερμπαχ, ο Μαρξ τοποθέτησε δυο Συμπληγάδες πέτρες όπου συντρίβονται τα μυαλά των αριστερών μικροαστών: οι μισοί, οι "λόγιοι", θεωρούν ότι για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει πρώτα να τον κατανοήσεις πλήρως, κι έτσι τρώνε τη ζωή τους σε ατελείωτα προσχέδια της συνολικής θεωρίας όλων των πραγμάτων. Μάταια θα περίμενε για χιλιετίες η εργαζόμενη ανθρωπότητα ένα αίτημα όπως το εργασιακό οκτάωρο από τέτοιου είδους μελετητές.

Οι άλλοι μισοί, οι "ακτιβιστές", δεν έχουν την παραμικρή υπομονή με την κατανόηση του κόσμου, μιας και βιάζονται πάρα πολύ να τον αλλάξουν, κι έτσι διάγουν τον βίο τους φτιάχνοντας την μία μετά την άλλη πολύχρωμες σαπουνόφουσκες που διαλύονται μόλις τις ακουμπήσει το δάχτυλο της πραγματικότητας. Η ανθρωπότητα έχει χορτάσει απ' τον κοπανιστό αέρα με την οποία την θρέφουν τα δικά τους σχέδια άμεσης δράσης.

Όμως ο κόσμος δεν αλλάζει αν δεν κατανοηθεί γιατί χωρίς την κατανόησή του είναι κανείς τόσο αβοήθητος μπροστά του όσο ένα μωρό μπροστά σε χειριστήριο διαστημοπλοίου. Ούτε αλλάζει απλώς επειδή κατανοείται, γιατί ο κόσμος δεν είναι ποτέ ένα στατικό αντικείμενο έξω από μένα το οποίο μπορώ ποτέ να περιγράψω και να κατανοήσω επαρκώς. Αλλά ο κόσμος αλλάζει, αυτό το γνωρίζουν όλοι, κάποιες φορές για το καλύτερο και τις περισσότερες για το χειρότερο. Ίσως λοιπόν να πρέπει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους από το να νομίζουν ότι τον κόσμο τον αλλάζουν μόνο αδιανόητα ρομαντικοί και σπάνιοι ήρωες· τον αλλάζουν επίσης χιλιάδες λίγο-πολύ αφανείς γραφειοκράτες, όπως αυτοί που συνεργάστηκαν επί δεκαετίες για να υλοποιήσουν την εκπληκτικά πολύπλοκη κεφαλαιοκρατική φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου