Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Η πρόοδος της ελληνικής τηλεόρασης, 1978-201220 σχόλια:

 1. … :(

  Neophyte_commie

  Υ.Γ. Αν κάνω OpenID για να σχολιάζω στο μπλογκ σου, θα έχω ακόμη αυτή τη λεκτική επαλήθευση που επιμένει να μου αυξήσει τη μυωπία στο 70;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς, καθώς η άλλη εναλλακτική είναι να μην επιτρέπεται ο σχολιασμός ανώνυμα.

   Όπως έχω πολλές φορές διευκρινήσεις, το ιστολόγιο δέχεται περιοδικά επιθέσεις τρολ με δεκάδες σχόλια που στέλνονται κάθε 30 δεύτερα, και ο λεκτικός σχολιασμός έχει τη λογική να καθυστερεί αυτές τις επιθέσεις.

   Εναλλακτικά, θα μπορούσα να γράφω ακίνδυνες μπούρδες και να μη τρολάρει κανείς.

   "Το φθινόπωρο της μελαγχολίας της εθνικής συνείδησης, μετά από την άνοιξη της ελπίδας, φέρνει σύσσωμο τον ελληνικό λαό μπροστά στο επαχθές βάρος των συνειδητών του αποφάσεων για μια γενναία αναδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς έχει διαρραγεί μέσα από την κλασματική διολίσθηση σε μια μετανεωτερικότητα όπου τα νέου τύπου υποκείμενα δεν έχουν βρει ακόμη την δυνατότητα οριζόντιας και κάθετης συγκρότησης μέσα από δίκτυα αλληλεγγύης."

   Άμα έγραφα τέτοια, δεν θα παιρνα 40-50 σχόλια τρολ σε δέκα λεπτά και δεν θα είχα και λεκτική επαλήθευση.

   Διαγραφή
  2. Κατανοητόν.

   Neophyte_commie

   Διαγραφή
 2. πρεπει να γινει κατανοητό από όσο το δυνατόν περισσότερους πως ο,τιδήποτε βγαίνει από το σιχαμενο και άρρωστο βρωμόστομα των ερπετών της συστημικής δημοσιοκαφρίας είναι μόνο συκοφαντία, λασπολόγηση, ηλιθιότητα, αναξιότητα, χαμέρπεια και τρισάθλιος λακεδισμός. μετά και από τα λυσσασμένα όργια που έγιναν σε βάρος των ηρωων Χαλυβουργών, είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας να καταρριφθεί οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι το ντελίριο αλητείας που σερβίρουν καθημερινά τα ερπετά αυτά έχει οποιαδήποτε σχέση με την "ελευθυερία γνωμης" και πρέπει ευθεως το ντελίριο αυτό να ονομαστεί όπως του αξίζει: "ελευθερία αγυρτείας, αλητείας, συκοφαντίας και τσαρλατανισμού για χάρη των αφεντικών"

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μια ερώτηση να κάνω drazen:

   Γιατί απελευθερώθηκε η τηλεόραση και οι ραδιοσυχνότητες στην Ελλάδα σε ιδιώτες ακριβώς μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ; Είχαμε κομμουνισμό στην Ελλάδα και δεν επέτρεπε την ιδιωτική τηλεόραση και ραδιόφωνο; Και γιατί πνίγεται η Ελλάδα στο τσοντοπεριοδικό λαϊφστάιλ την ίδια ακριβώς περίοδο;

   Διαγραφή
  2. Δια του λόγου το αληθές, και επειδή δεν περιμένω ούτε καν από άτομα της δικής μου ηλικίας να θυμούνται πια οτιδήποτε:

   To τείχος του Βερολίνου πέφτει 10 Νοέμβρη 1989: http://el.wikipedia.org/wiki/Τείχος_του_Βερολίνου

   Αρχή εκπομπών ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα: "Ιδιωτική τηλεόραση

   Προς το τέλος του 1989 εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV, γεγονός που σηματοδοτεί την ουσιαστική αναδιάρθρωση του επικοινωνιακού πεδίου της χώρας. Με την πάροδο λίγων μηνών το ένα τηλεοπτικό κανάλι μετά το άλλο εμφανίζονται σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, εκπέμποντας είτε πανελλαδικά είτε τοπικά."
   http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathfiles_100030_04/04/2006_149723

   Διαγραφή
  3. Ο Νόμος. 1866/1989: http://www.jurisconsultus.gr/pubs/uploads/1077.pdf

   Διαγραφή
  4. Αλλά τι λέω τώρα, ε; Αφού ο κόσμος στον οποίο ζούμε δημιουργήθηκε...αυθόρμητα, έτσι ρε παιδί μου, στην τρέλα πάνω. Το νομοθετικό πλαίσιο για την εργασία, η αποχαύνωση μέσω της σκουπιδοτιβί των διαγωνισμών και διαφημίσεων, το τσοντολαϊφστάιλ, όλα αυτά φύτρωσαν σα μανιτάρια μια μέρα που έβρεχε, έβρεχε μονότονα.

   Έλεγχο στις κοινωνίες ασκούσε...ο Στάλιν. Εμείς, εμείς είμαστε ελεύθερα πουλάκια. Αμ πως.

   Διαγραφή
 3. 1) Προφανως και η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης έδωσε το πράσινο φως για το ξεδίπλωμα του νεομεσαίωνα, με τα κοπρόσκυλα των ΜΜΕ να παίρνουν επ'ώμου το βασικό καθήκον της μερα με τη μερά μετατροπής των εργαζομένων σε πανύβλακες και ταυτόχρονα θρασύτατους αληταράδες ευνούχους. η ελεεινή ξεφτίλα , αυτό το σιχαμένο ντελίριο αλητείας που στηνουν κάθε μέρα τα κοπρόσκυλα είναι μια ακόμα (πόσο ακόμα;;) απόδειξη πως ό,τι περνάει στα χέρια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας είναι προορισμένο να γίνει κόπρανο και συμφορά, δυσωδία και τρελα.

  2) ο νόμος 1866/1989 που παρεθεσες είναι υπογεγραμμενος (εάν κάποιος θέλει εξακρίβωση: βλ. ΦΕΚ Α'/222/1989) από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντόπουλο Νικόλαο και η μεγάλη του κράτους σφραγίδα έχει τεθεί από τον επί της Δικαιοσύνης Υπουργό κ. Φωτιο Κουβελη. μιλάμε για κυβερνηση Τζαννετάκη , τότε που αγαπημένα πουλέν της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ ήταν ο σήμερα βουλευτής της αντεπανάστασης Κ. Ανδρουλακης και η σήμερα επίτροπος της αντεπανάστασης κ. Δαμανάκη, οι δε σήμερα απόντες Κάππος και Τζιαντζής ήταν τα "μαυρα πρόβατα".

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Συνέπεια της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν να αυξάνει το κατά κεφαλήν AΕΠ, σε μια πορεία μείωσης της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσίαζε συγκριτικά με το μέσο όρο των κρατών - μελών της τότε ΕΟΚ.

   Η κεφαλαιακή συσσώρευση γινόταν με αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας, με μεγάλα ποσοστά κερδοφορίας, με μεγάλες χρονικές υστερήσεις στην ενσωμάτωση ορισμένων αποτελεσμάτων της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης και γενικότερα των λαϊκών δυνάμεων.

   Ωστόσο, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης ήταν και η σχετική βελτίωση του εργατικού εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου (συμπεριλαμβανομένου και του μορφωτικού - πολιτιστικού), παρόλο που υπολειπόταν από την αύξηση της παραγωγικότητας και η αγοραστική του δύναμη μειώθηκε από τον πληθωρισμό, αλλά κυρίως από την αύξηση της φορολογίας, ιδιαίτερα της έμμεσης. Στη σχετική βελτίωση του εισοδήματος των λαϊκών μαζών ήταν αναμφισβήτητη η συμβολή του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος και των αγώνων τους. Μέσω της μετανάστευσης σημαντικού τμήματος της εργατικής τάξης σε χώρες της Ευρώπης διαμορφώθηκε μια πηγή ενίσχυσης του εργατικού λαϊκού εισοδήματος.

   Πάνω σε αυτήν την υλική βάση ενισχύθηκε όχι μόνο ο ρεφορμισμός, αλλά και ο οπορτουνισμός στο Κόμμα."

   Β' Τόμος Ιστορίας του ΚΚΕ.

   Διαγραφή
  2. Όσο για το 1). Η δική μου εκτίμηση είναι πως προφανώς η πτώση του Ανατολικού Μπλοκ έδωσε και σε χώρες όπως η Ελλάδα το πράσινο φως για την ολομέτωπη κεφαλαιοκρατική αντεπίθεση, την πολιτισμική αντεπανάσταση, όπως την ονόμασα, περηφανή αποτελέσματα της οποίας είναι οι κρετίνοι που εκφράζουν καθημερινά την δήθεν αποψάρα τους που δήθεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους "κριτικής σκέψης" (εδώ γελάμε).

   Αλλά από την άλλη, νομίζω συντρέχει και κάτι ακόμη: ότι το (very βαθύ) κράτος στην Ελλάδα ήθελε ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ της ραδιοτηλεόρασης όσο υπήρχε κομμουνισμός, και αποδέχτηκε την εκχώρησή του ελέγχου αυτού μόνο μετά το "πέρασμα του εφιάλτη" της ελληνικής αστικής τάξης.

   Διαγραφή
  3. Και για μένα, κάθε φορά που μιλάω με έναν τέτοιο κρετίνο, τίθεται το ζήτημα πόσες ώρες τηλεόρασης του είδους που παρατίθεται πιο πάνω (ΩΤ) έχουν κάψει τα εγκεφαλικά του κύτταρα. Διότι τα καίει η ρημάδα, ο φύσει εξυπνότερος άνθρωπος να είσαι.

   Διαγραφή
 4. για το 1) είμαι γεννημενος στις αρχές του 1980 και δεν έχω την εμπειρία την απαραιτητη για να τοποθετηθώ με απολυτότητα και αυστηρότητα.

  όμως, καταρχήν βεβαίως, δε μπορω να συμφωνησω μαζί σου. η "θολή" εικόνα που έχω από τη δημόσια τηλεοραση είναι ότι δεν είχε σχεση με αυτό το αληταράδικο και ξετσίπωτο τσίρκο των ΜΜΕ των αφεντικών.

  και ιστορικά ντοκιμαντερ πρόβαλλε αρκετά και κάποιες παραγωγες σαν το "Ρεμπέτικο" χρηματοδότησε, που σήμερα τα κοπρόσκυλα ούτε που θα το σκεφτονταν, και τα ειδησεογραφικά δελτια δεν ήταν απολύτως μονομερή.

  πως να το πω: δε νομίζω να έπαιξε ποτε η δημόσια τηλεόραση χουντοσίριαλ σαν τη "Λάμψη", με το μεγιστάνα Γιάγκο Δράκο να είναι περίπου κατι σαν ....θεός, με τη γυναίκα του άτεγκτη εισαγγελέα ,εξουσιαστική και επιβλητική (και καλά)μέχρι ξερατού, με τους υπηρετες του όχι απλώς να τον αγαπούν, όχι απλώς να αναπαριστώνται ως λοβοτομημένα, γλοιώδη σκουλήκια, αλλά να εμαφανίζονται να υποφέρουν πιο πολύ και από τον ...ίδιο με τα προβλήματα του και βεβαίως η Αστυνομία εγγυητής και αδερφος, σώζει τους ήρωες από πρεζέμπορους , βιαστές, απαγωγείς και ξερω γω εντάξει.

  συμπερασματικά: η -σε μεγάλο βαθμό στη διαίσθηση στηριγμένη, το δεχομαι- εντυπωση μου είναι ότι πιο μεγάλο κακό προξενησαν στον εργαζόμενο λαό τα ιδιωτικα ΜΜΕ των αφεντικών και εάν είχαν προχωρήσει σε αυτό πριν το '89 σε καλό θα τους είχε βγει.

  βεβαια με ενδιαφερει παρα πολύ μια ανάλυση για το τι ήταν η δημόσια τηλεόραση του '70 και του '80 από καποιον παλιότερο και το ξαναβλεπουμε το θεμα-που είναι και πολιτικά φλέγον και επίκαιρο.

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σαφώς και το παράδειγμα που έδωσα, από το 1978, είναι μια σειρά που θα κοβόταν ως "ψυχοπλακωτική" για την κρετινοκουλτούρα της δεκαετίας του 1990 και του κιτσοΑντένα με τα καλλιστεία του και τον Μπερλουσκονισμό του, αλλά και για το ψευδοσοβαρό Μέγκα του γιάπι καπιταλισμού. Και σαφέστατα υπήρχαν και άλλες αξιόλογες σειρές μυθοπλασίας ("Ο Ζητιάνος", του Καρκαβίτσα πχ, ο "Χριστός Ξανασταυρώνεται" του Καζαντζάκη, αλλά και ένα κορυφαίο και για μένα ανεπανάληπτο στην Ελλάδα μη μυθοπλαστικό επίτευγμα όπως η σειρά ταινιών τεκμηρίωσης "Παρασκήνιο."

   Ταυτόχρονα, τα δελτία ειδήσεων ήταν αυστηρά ελεγχόμενα από το κράτος και δεν τηρούνταν ούτε προσχήματα ουδετερότητας. Όμως ό,τι ήταν σοβαρό είχε ακροατήριο γιατί δεν είχε σαχλοανταγωνισμό, και επειδή ταλέντο στην Ελλάδα της εποχής να φάνε και οι κότες (και σήμερα υπάρχει, αλλά δεν δουλεύει πουθενά), έβγαιναν αξιόλογα πράγματα, τέτοια που να περιέχουν ουσιαστικά για τη σκέψη ζητήματα χωρίς να εμπίπτουν στους κανόνες λογοκρισίας. Υπήρχαν φυσικά και σκουπίδια στυλ Άλκη Στέα και "Μεθοριακού Σταθμού".

   Εν συνόψει, υπήρχε η δυνατότητα να καλλιεργήσεις την σκέψη σου με μια σχετική πάντα ησυχία από τη σκουπιδοβαβούρα που άρχισε να τρώει τα πάντα μετά την ιδιωτική απελευθέρωση των συχνοτήτων, που περιελάμβανε βέβαια και την εμφάνιση του ακροδεξιού fringe (Βελλόπουλος, Καρατζαφέρης, Λιακόπουλος, κλπ). Έζησα από κοντά ανθρώπους που κυριολεκτικά χάζεψαν μετά το 1990. Δεν είναι ωραίο αίσθημα.

   Διαγραφή
  2. Για το τελευταίο, πρέπει να τονιστεί δεόντως ότι έχουμε ταυτόχρονα την επανεμφάνιση της άκρας δεξιάς με πυρήνα τα συλλαλητήρια για το "Μακεδονικό" (Α. Σαμαράς ολέο), και την κατάληψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων από διάφορους με τους οποίους γελούσαμε τότε, αλλά μετά έγιναν βουλευτές και μας κόπηκε το γέλιο.

   Διαγραφή
  3. Και διευκρινιστικά, είναι επειδή ήμουν ανάμεσα στους βλάκες που στα 22 του γελούσε με τους Βελόπουλους και τους Καρατζαφέρηδες που δεν την πάτησα όταν έκανε δημόσιες σχέσεις με χαστούκια ο Κασιδιάρης να θεωρήσω ότι η Χ.Α θα εξαφανιστεί δια της γελοιοποίησης.

   Εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω βέβαια είναι πώς γίνεται συνομήλικοί μου και μεγαλύτεροί μου να το ριχναν πάλι στο αχαχούχα μέσω θέσεων που καταλαμβάνουν στην τιβι αντί να πουν ότι εδώ έχουμε σοβαρότατο θέμα.

   Αλλά το χρήμα είναι γλυκό, πολύ γλυκό πράμα...

   Διαγραφή
 5. ωραία , αφού είναι έτσι όπως τα λες γιατί δεν είναι ΛΑΘΟΣ τους που δεν ξεκίνησαν τη μαζική λοβοτομή και τον κρετινισμό πριν το 1989;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως έγραψα, αισθανόντουσαν ανασφάλεια να εκχωρήσουν τον κρατικό έλεγχο όσο υπήρχε κομμουνισμός. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό, αλλά μήπως προχθές που μάντρωσαν έξι χαλυβουργούς και τους πήγαν ασφάλεια δεν ήταν υπερβολικό; Ο φόβος της δεξιάς είναι ο φόβος κάθε καθάρματος: επειδή έχει κάνει εκατομμύρια βρωμιές στη ζωή του φοβάται και τη σκιά του και δεν παίρνει ρίσκα.

   Διαγραφή
  2. * όταν δεν είναι απόλυτα αναγκαίο, τουτέστιν.

   4.5% κόμμα είμαστε, η Χ.Α έχει 7%, και τους βλέπεις μόνος σου πώς λυσσάνε για ΜΙΑ απεργία. Σκέψου.

   Διαγραφή
  3. Και κάπου εκεί ξέρεις ότι διάολε, για να κάνουν έτσι, κάτι κάνεις κι εσύ σωστά.

   Διαγραφή