Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Was ist SYRIZA?, ΙΙ: Allo Allo, ακούτε την "Μαρξιστική φωνή" (μέρος πρώτον)

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που ακολουθούν είναι από την διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού "Μαρξιστική Φωνή", που μαζί με την εφημερίδα "Επανάσταση", αποτελεί ιδεολογικό/προπαγανδιστικό όργανο των επαναστατών μαρξιστών που πρόσκεινται στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ (μη γελάει κανείς!)

Ο υποφαινόμενος δεν έχει παρεμβεί σατιρικά σε κανένα κείμενο (δεν χρειάστηκε) και περιορίζεται α) στην σύνδεση φράσεων του κειμένου με δηλώσεις στελεχών του κόμματος και με ρεπορτάζ του Τύπου (μέσω html link) και β) στην χρήση έντονων στοιχείων για έμφαση. Το κείμενο είναι τεράστιο, τα λινκ ατελείωτα (πρόκειται για πραγματικό ΣΥΡΙΖΑfest, για μια περιήγηση στην καρδιά της σουρεαλιστικότερης επινόησης της ελληνικής πολιτικής ιστορίας), οπότε εδώ δημοσιεύω το πρώτο μισό, επιφυλασσόμενος για το δεύτερο μέρος αν η ανάρτηση έχει σουξέ. Καλή διασκέδαση!
LR
Ποιοι είμαστε 
Η συντακτική ομάδα αυτής της ιστοσελίδας, του περιοδικού "Μαρξιστική Φωνή' και της εφημερίδας "Επανάσταση" αποτελείται από συντρόφους και συντρόφισσες που παλεύουν για τις ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝ και της Νεολαίας ΣΥΝ. 
Καλούμε τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες που συμφωνούν με αυτές τις ιδέες να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να στηρίξουν ενεργά την ζωτική υπόθεση της ισχυροποίησης της φωνής του μαρξισμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γειτονιά, εργατικό χώρο, σχολείο, σχολή και μαζική οργάνωση.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Α) Κρίση του καπιταλισμού
[...] Για πρώτη φορά μετά το 1944 ένας πολιτικός εκπρόσωπος του ηρωικού ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος βρίσκεται κοντά στην εξουσία. Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την αρχή της στροφής των εργαζόμενων μαζών της Ευρώπης στ’ αριστερά, κάτω από την επίδραση της βαθιάς, διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού.

Οι μαρξιστές του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα τονίζουμε ότι η παρούσα διεθνής οικονομική κρίση δεν είναι το αποτέλεσμα του «νεοφιλελευθερισμού», της «διαφθοράς», της «κακοδιαχείρισης» ή της δράσης κάποιων «οικονομικών δολοφόνων». Είναι το προϊόν των δομικών αντιφάσεων του καπιταλιστικού συστήματος. [...] Όπως ο Μαρξ και ο Ένγκελς εξηγούσαν 165 χρόνια πριν στο περίφημο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», οι αστοί προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις δημιουργούν τη βάση για πιο βαθιές και πιο εκτεταμένες κρίσεις. Αυτό αποδείχθηκε στις μέρες μας. Για να αποφύγουν μια βαθειά ύφεση το 2008, οι αστοί σπατάλησαν από τα παγκόσμια αποθέματα πλούτου περίπου 14 τρις δολάρια, χρηματοδοτώντας τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κρατικοποίησαν τις δικές τους ζημιές, περνώντας το λογαριασμό στους εργαζόμενους και τους μικροαστούς. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησαν όμως γιγάντια κρατικά χρέη παγκόσμια. Και τώρα, η νέα κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας προς την ύφεση μεταβάλει τα κρατικά χρέη σε «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί.

Έτσι οι αστοί είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καμία πραγματική λύση για την κρίση. Η απόπειρά τους να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα χρέη των τραπεζών και του κράτους φορτώνοντάς τα στους ώμους των εργαζόμενων μαζών με μόνιμη λιτότητα, φτώχεια και μαζική ανεργία, οξύνει περεταίρω [sic] την κρίση και απειλεί τον ανθρώπινο πολιτισμό με επιστροφή στη βαρβαρότητα.

Β) Κέυνς ή Μαρξ; Δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα καπιταλισμός χωρίς λιτότητα!

Για να διασωθεί ο καπιταλισμός - δηλαδή για να προστατευθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου – η ασκούμενη πολιτική άγριας και παρατεταμένης λιτότητας είναι μονόδρομος. Κάθε τι άλλο από καπιταλιστική σκοπιά θα ήταν παράλογο. Αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες, οι αστικές κυβερνήσεις θα δημιουργούσαν πληθωρισμό και ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέη. Γι’ αυτό το λόγο, κατά κανόνα, σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουμε σήμερα μόνο παραλλαγές της ίδιας πολιτικής άγριας λιτότητας.

Η παλιά συνταγή του Κεϋνσιανισμού στην κλασσική της μορφή, με τις μεγάλες κρατικές δαπάνες για να «τονωθεί η ζήτηση», έχει περιέλθει «στα αζήτητα». Όσοι αποδίδουν στην πολιτική του Μπ. Ομπάμα μια σύγχρονη εκδοχή του Κεϋνσιανισμού κάνουν ένα σοβαρό λάθος, καθώς «ξεχνούν» ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών στην σύγχρονη ιστορία, ύψους 5 τρις δολαρίων. Επίσης, η υποστήριξη των αστικών κυβερνήσεων της Γαλλίας και των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε πολιτικές «ανάπτυξης» και στα «ευρω-ομόλογα», δεν αποτελούν την υπεράσπιση ενός νέου «Κεϋνσιανού» μοντέλου, αλλά απλά την απόπειρα να μετατεθεί το βάρος της ύφεσης και των χρεών της Ευρωζώνης στις πλάτες του ισχυρότερου και αλώβητου ως τώρα από την κρίση γερμανικού καπιταλισμού.

Ιστορικά οι μέθοδοι του Κεϋνσιανισμού δοκιμάστηκαν από τους αστούς και απέτυχαν. Η αιτία που έβγαλε οριστικά τις ΗΠΑ από την μεγάλη κρίση του 1929-33, δεν ήταν όπως λαθεμένα υποστηρίζεται συνήθως οι Κεϋνσιανές πολιτικές του Ρούσβελτ, αλλά το γεγονός της αποδυνάμωσης των ανταγωνιστών τους στο Β Παγκόσμιο πόλεμο και το ότι οι ίδιες, όχι μόνο κρατήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας του πολέμου εκτός πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά μέσα από την πολεμική τους βιομηχανία έπαιξαν και το ρόλο τους εμπόρου – προμηθευτή όπλων για τους εμπόλεμους.
[...]


Η μαζική διοχέτευση κρατικού χρήματος στην οικονομία θα συνιστούσε τον πιο σύντομο δρόμο για τις κρατικές χρεοκοπίες. Επιπρόσθετα, σε μια καπιταλιστική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, η παρέμβαση του κράτους με μεγάλα ποσά στην κυκλοφορία, σημαίνει πρακτικά τη διοχέτευση χρήματος που δεν αντανακλά πραγματικές παραγόμενες αξίες. Άρα οδηγεί στη δημιουργία πληθωρισμού, ικανού να απαξιώσει μαζικά τα εισοδήματα και να αυξήσει περεταίρω τα χρέη.

Οι σύντομοι και εύκολοι δρόμοι που αναζητούν οι ρεφορμιστές για την έξοδο από την βαθειά κρίση του καπιταλισμού δεν υπάρχουν. Η ουσία της εποχής μας βρίσκεται στο γεγονός ότι εξαιτίας της βαθειάς, ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού, η οποιαδήποτε πραγματική και σταθερή βελτίωση στους βασικούς τομείς της ζωής της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου - από την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς θέσης εργασίας, το εισόδημα, την στέγαση, την Υγεία, την Παιδεία μέχρι τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό και το περιβάλλον - εξαρτάται από την επίτευξη θεμελιακών, επαναστατικών αλλαγών στην κοινωνία. Ο μόνος ιστορικός δρόμος προόδου για την ανθρωπότητα είναι ο δρόμος της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Γ) Το ιστορικό αδιέξοδο του ελληνικού καπιταλισμού
Η θέση του ελληνικού καπιταλισμού σαν του «αδύναμου κρίκου» της Ευρωζώνης, τον ώθησε να έρθει πρώτος πιο κοντά στην χρεοκοπία. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι το 2008 ο ελληνικός καπιταλισμός γνώρισε μια σημαντική ανάπτυξη, η οποία στηρίχθηκε κύρια στον υπέρογκο και φθηνότερο σε σχέση με το παρελθόν δανεισμό, που τροφοδότησε τεχνητά την κατανάλωση και ιδιαίτερα, τον τομέα των κατασκευών, μέσω των χιλιάδων στεγαστικών δανείων. 


[...]

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012 υποστηρίζει ότι από το 2014 μέχρι το 2020 θα εφαρμοστεί στη χώρα ένα πρόγραμμα λιτότητας για τη «δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων» με μεγέθη ανάλογα με αυτά των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στη Ρουμανία την περίοδο 1982-1989 επί εξουσίας του σταλινικού Βοναπάρτη Τσαουσέσκου και στην Αίγυπτο του αστού δικτάτορα Μουμπάρακ την περίοδο 1993-2000.

[...]

Οι συνασπισμένοι δυτικοί ιμπεριαλιστές – πιστωτές και η ελληνική άρχουσα τάξη ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Ονομάζοντας την επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των μαζών «υποτίμηση», παραδέχονται ότι συνειδητά συντρίβουν τα εργατικά και μικροαστικά εισοδήματα, για να εξυπηρετηθούν τα ληστρικά κρατικά δάνεια και να εξασφαλιστούν στο μέλλον μεγαλύτερα κέρδη για τις πιο ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου.


Αν ο ευρωπαϊκός και ο παγκόσμιος καπιταλισμός εισέρχονταν σε μια περίοδο ισχυρής ανάκαμψης, τότε θα ήταν αυξημένες οι πιθανότητες για μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει σταθερότητα για το ευρώ και να θέσει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης τον ελληνικό καπιταλισμό. Όμως στις παρούσες συνθήκες εισόδου σε μια δεύτερη απανωτή διεθνή ύφεση, για τον ελληνικό καπιταλισμό προδιαγράφεται ένα μέλλον πλήρους χρεοκοπίας και παρακμής.

Δ) Η έξοδος από το ευρώ και ο κλονισμός της Ευρωζώνης

Η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα πραγματικό ενδεχόμενο. Όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απομονωμένα, αλλά μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κρίσης του Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού.

Το ευρώ έγινε πραγματικότητα σε μια περίοδο ανάπτυξης του καπιταλισμού στη Δύση. Σε μια τέτοια περίοδο, η πυρετώδης άνοδος της καπιταλιστικής κερδοφορίας τροφοδότησε τα ανοίγματα των ισχυρότερων καπιταλιστών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των Γερμανών, προς την περαιτέρω οικονομικής ενοποίηση, γύρω από ένα ενιαίο νόμισμα. Οι Γερμανοί καπιταλιστές με όχημα το ενιαίο νόμισμα, εδραίωσαν την κυριαρχία τους στη μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά και ισχυροποίησαν το ρόλο τους παγκόσμια.

[...]

Η άποψη που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να βγει από το ευρώ επειδή αυτό δεν συμφέρει τους ισχυρούς της ΕΕ, είναι εσφαλμένη και κοντόφθαλμη. Είναι απόλυτα αληθινή η διαπίστωση ότι η ζημιά από την έξοδο της Ελλάδας ή και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη θα είναι μεγάλη για τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό. Εκτός από την επιβάρυνση κρατών και τραπεζών με νέα χρέη, αυτή η εξέλιξη θα εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού για όλους τους «εταίρους» και θα ρίξει την αξία του ευρώ στις αγορές, αποσταθεροποιώντας το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

Γι’ αυτό μέχρι σήμερα οι ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες της Ευρωζώνης, προεξάρχουσας της Γερμανίας, προσπαθούν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τις ίδιες και με το μεγαλύτερο δυνατό για την εργατική τάξη και τα φτωχά στρώματα του λαού στην ίδια την Ελλάδα. Αναμφίβολα, δεν θέλουν να φύγει η Ελλάδα και καμία άλλη χώρα από το ευρώ. Όμως το να κάνει κανείς διαπιστώσεις για τις οικονομικές προοπτικές στον καπιταλισμό με κριτήριο μόνο το τι θέλει άρχουσα τάξη είναι ο ορισμός της πολιτικής μυωπίας. Οι αστοί θα ήθελαν να μην υπάρχει καν ύφεση, όμως εξαιτίας των αντιφάσεων του συστήματός τους, αυτή είναι αναπόφευκτη. Παρόμοια, η τάση συρρίκνωσης και υπονόμευσης της Ευρωζώνης δεν είναι στις προθέσεις τους, αλλά όπως ήδη εξηγήσαμε το πιο πιθανό είναι να τους επιβληθεί από τα πράγματα.

[...]

Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σε συνθήκες καπιταλισμού, θα σηματοδοτήσει αναμφίβολα την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης της Ελλάδας. Όμως το δίλλημα ευρώ η δραχμή, είναι ένα δίλλημα ψεύτικο. Η επιστροφή σ’ ένα εθνικό νόμισμα στον καπιταλισμό θα σηματοδοτήσει ένα νέο, οξύτερο στάδιο της κρίσης. Δεν έχει καμία λογική και καμία πρακτική σημασία για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα το να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο παρόν στάδιο της καπιταλιστικής κρίσης και το επόμενο. Το μόνο αληθινό πολιτικό δίλλημα για τους εργαζόμενους είναι σήμερα το ακόλουθο: πρόγραμμα διαχείρισης του βάρβαρου καπιταλισμού ή πρόγραμμα ανατροπής του με προοπτική το σοσιαλισμό!


Ε) Η Κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να είναι επαναστατική!

Το αδιέξοδο του ελληνικού καπιταλισμού λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις για τις εργαζόμενες μάζες. Η ύφεση βαθαίνει, τα φορολογικά έσοδα καταρρέουν, οι στρατιές των φτωχών και των ανέργων αυξάνονται, τα ασφαλιστικά ταμεία σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να παράσχουν συντάξεις. Μέσα σ’ αυτές τις δραματικές συνθήκες, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχοντας δώσει τα δυο προηγούμενα χρόνια μαζικούς αγώνες που ανέπτυξαν και ριζοσπαστικοποίησαν την πολιτική τους συνείδηση, εναποθέτουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς τις ελπίδες τους για την ίδια την επιβίωση.


[...]

Δεν υπάρχουν τα παραμικρά περιθώρια για ουσιαστική «επαναδιαπραγμάτευση». Ο λόγος γι’ αυτό, είναι ότι αν η τρόικα δεχθεί την αναστολή της εφαρμογής των μέτρων των Μνημονίων, τότε θα στείλει παντού το μήνυμα ότι η εκλογή μιας αριστερής κυβέρνησης μπορεί να βάλει φρένο στην άγρια λιτότητα που εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά και παγκόσμια στο όνομα των μεγάλων κρατικών χρεών. Αυτό θα οδηγούσε άμεσα σε μια θυελλώδη στροφή των μαζών στ’ αριστερά στη μια χώρα μετά την άλλη.

[...]

Μια στοιχειώδης απόπειρα της Κυβέρνησης της Αριστεράς να μείνει συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατάργηση των μέτρων του Μνημονίου θα προκαλέσει έναν κοινό πόλεμο από την τρόικα και τους έλληνες καπιταλιστές, με ασφυκτικές οικονομικές, πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις.

[...]

Αυτές οι ενέργειες θα αποτελέσουν μια έμπρακτη ώθηση της κυβέρνησης της Αριστεράς στην κατεύθυνση της κήρυξης στάσης πληρωμής του «δημόσιου χρέους» και της αναγκαστικής έκδοσης, αργά ή γρήγορα, ενός νέου εθνικού νομίσματος. Συνεπώς, η προδιαγεγραμμένη από το βάθεμα της ύφεσης και τη γενικότερη διεθνή και ευρωπαϊκή καπιταλιστική κρίση ώθηση της Ελλάδας έκτος ευρώ, θα επισπευτεί για πολιτικούς πλέον λόγους.

[...]

Αλλά και η ελληνική άρχουσα τάξη και το ξένο μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα θα επιδοθούν σε ένα κλιμακούμενο οικονομικό σαμποτάζ, αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στις βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις. [...]  Μια σειρά υψηλόβαθμων και διεφθαρμένων κρατικών στελεχών θα σαμποτάρουν την απόπειρα να εφαρμοστεί η «μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης» αποδεικνύοντας ότι οι ταξικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους όπως η αστυνομία, ο στρατός, τα δικαστήρια, η υπαλληλική γραφειοκρατία, δεν μπορούν να μετατραπούν στο αντίθετό τους.

[...]


Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να οργανωθεί σαν ένα μαζικό, ενιαίο κόμμα των πιο μαχητικών και πρωτοπόρων τμημάτων της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Μέσα σε καθεστώς εσωτερικής δημοκρατίας και ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών τάσεων, το νέο κόμμα θα πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει για το κατάλληλο πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και το κατάλληλο πρόγραμμα δράσης, ζυμώνοντας τα και τα δύο μέσα στις πλατιές εργαζόμενες μάζες, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή τους στην άσκηση της εξουσίας και τον διαρκή δημοκρατικό έλεγχο της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθούν τρομερές πιέσεις για να υποταχθούν στη θέληση της τρόικας. Ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια σε αυτές τις πιέσεις είναι η αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής και διεθνούς εργατικής τάξης

[...]

Το παλιό μίνιμουμ πρόγραμμα των επιμέρους μεταρρυθμίσεων έχει πεθάνει. Μέσα στη σημερινή βαθειά ιστορική κρίση του καπιταλισμού και ειδικά, στις συνθήκες του αδύναμου ευρωπαϊκού «κρίκου» του ελληνικού καπιταλισμού, η απόπειρα εφαρμογής ακόμα και της πιο μετριοπαθούς και στοιχειώδους φιλολαϊκής μεταρρύθμισης, όπως είναι η κατάργηση των μέτρων των Μνημονίων, θα προκαλέσει, όπως ήδη εξηγήσαμε, ένα αδυσώπητο πόλεμο από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

Η απάντηση σε αυτόν το βέβαιο πόλεμο μπορεί να είναι μόνο μια : η εφαρμογή ενός σχεδίου για την ταχύτερη δυνατή εγκαθίδρυση μιας κεντρικά και δημοκρατικά σχεδιασμένης οικονομίας, με κοινωνικοποιημένους τους βασικούς της τομείς, που θα αντικαταστήσει τον σάπιο ελληνικό καπιταλισμό. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να ανακτηθεί το χαμένο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και να βρουν δουλειά και αξιοπρέπεια οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι!

88 σχόλια:

 1. Σε παρακαλώ, πες μου πως είναι φάρσα!
  Στην ελλάδα το πρόβλημα της έλειψης φαρμάκων είναι πολύ έντονο και δεν μπορώ να βρω ...αρντάν(!!!!!!!!!) με τίποτα....
  Πες μου πως είναι φάρσα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όοοοοοχι!

   Να ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ, υπέροχα πλάσματα. Και έχει κι άλλα. Πολλά άλλα.

   Διαγραφή
 2. Πριν λίγο καιρό είχα σχολιάσει στο L.R. σε κάποιο κείμενο (άλλων) τροτσκιστών, ότι δεν αξίζει να ασχολείται κανείς με τους τροτσκιστές, επειδή ακριβώς είναι τροτσκιστές! Για κάποιο (όχι ανεξήγητο) λόγο, βλέπουν τα πράγματα μέσα από ένα παραμορφωτικό φακό, θα έλεγα "ζουν στον κόσμο τους". Λέω όχι ανεξήγητο, γιατί εκεί, σε παραμορφωτικούς δηλαδή φακούς, οδηγεί η σκέψη και η πρακτική του ίδιου του Τρότσκι, το έργο του οποίου είναι ο ορισμός του καιροσκοπισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν είναι αυτοί "Τροτσκιστές", εγώ είμαι αστροναύτης.

   Απλά σπάνε πλάκα με τη βλακεία του κοσμάκη. Τροτσκιστές είναι οι του World Socialist Web Site, που τον έχουν κάνει φέτες ψιλοκομμένες τον ΣΥΡΙΖΑ.

   Διαγραφή
  2. Μα και αυτοί τον (πραγματικό) ΣΥΡΙΖΑ φύλλο και φτερό τον κάνουν.

   Διαγραφή
  3. Συγνώμη, μπήκες στο σάιτ να δεις φωτογραφίες Τσίπρα, Παπαδημούλη, Δραγασάκη και κόκκινη σημαία ΕΕ;

   Δεν νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι για τι εργοστάσιο κοροϊδίας της κοινωνίας μιλάμε. Δεν υπάρχει η παραμικρή κριτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο "κακός" είναι ένα ακατανόμαστο και αφηρημένο κάτι. Και φυσικό είναι: ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΛΕΞΗ ΑΠΟ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΝ; Κάνουμε και μεταξύ μας πλάκα;

   Διαγραφή
  4. Α, ξέχασα. Υπάρχουν κριτικές αναφορές πιο συγκεκριμένες. Στο...ΚΚΕ, που αρνείται το άθλιο να στηρίξει την επανάσταση.

   Αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου, δεν θα πίστευα ότι υπήρχε τόσο αστείο σάιτ.

   Διαγραφή
  5. Υπάρχει "πραγματικός" ΣΥΡΙΖΑ;

   Επίσης στην περίπτωση που εννοούν ότι λένε (λέμε τώρα) και ελπίζουν ότι με τον εισοδισμό κλπ (θα τους αλλάξουμε από τα μέσα κλπ) θα καταφέρουν κάτι μάλλον θα καταφέρουν ότι κατάφεραν και κάτι τροτσκιστές στο πασοκ στις αρχές της δεκαετίας του 80 (εκπαραθύρωση ή ενσωμάτωση).

   Χέσε ψηλά κι αγνάντευε θα έλεγα εγώ, κι ευχαριστώ τον αντώνη που με έκανε να ξεκαρδιστώ στα γέλια ακόμα μια φορά (η φτώχεια θέλει καλοπέραση κλπ).

   :)

   Διαγραφή
  6. "Υπάρχει "πραγματικός" ΣΥΡΙΖΑ; "

   Πολύ καλή ερώτηση, δεόντως μεταμοντέρνα/μπορχεσική.

   Η δική μου απάντηση θα ήταν η εξής:

   Ναι, από την σκοπιά της πρακτικής πολιτικής. Σαφέστατα και υπάρχει, και είναι ένα αστικό κόμμα που αντιπροσωπεύεται πλήρως από τους Τσίπρα, Δούρου, Δραγασάκη, Σκουρλέτο, Μηλιό, Παπαδημούλη κλπ.

   Όχι, από τη σκοπιά της μυθοπλασίας που έχει περάσει στο μυαλό του κόσμου, εν μέρει και με τη βοήθεια της υστερικής δεξιάς, αλλά πρωτίστως με την αρλουμπολογία των δήθεν "μαρξιστών" του, που παίζουν τον ρόλο του ενσυνείδητου καμουφλάζ για να γίνεται απρόσκοπτα η δουλειά των πρώτων.

   Διαγραφή
  7. Ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί τέτοιο κόμμα-απάτη στη ζωή μου. Ξεπερνούν κατά πολύ το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, που αφενός δεν ενθάρρυνε τόσο εξτρέμ "επαναστατική" ρητορική και αφετέρου είχε και μία βάση πρακτική σε ό,τι διακήρυττε, όσο ανεπαρκής και ήταν.

   Η εκλογική και διεθνής επιτυχία αυτής της Επιθεώρησης του Δελφιναρίου αποτελεί μνημείο αποβλάκωσης της ανθρωπότητας, δεν έχω άλλο τρόπο να το περιγράψω αυτό που συνέβη.

   Διαγραφή
  8. Φυσικά και κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να πιστεύει αυτά που λέει η Μ.Φ. και να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως για τροτσκιστές μου φαίνεται "φυσιολογικό". Η πρακτική τους είναι σχιζοφρενική, εδώ ήταν κάποτε (ή στήριζαν) στο ΠΑΣΟΚ, τώρα κάποιοι είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάποιοι άλλοι είναι εκτός, έχοντας συνολικά καμιά δεκαριά οργανώσεις. Στην Αγγλία ήταν (και κάποιοι είναι) στο εργατικό κόμμα.Πως να τους πάρει κανείς στα σοβαρά;

   Διαγραφή
  9. Κοίτα, εγώ έχω σαν γενική αρχή να μην κρίνω πράγματα της διεθνούς ιστορίας απ' τα πρωτόγνωρα και απίστευτα καραγκιοζιλίκια που έγιναν στη χώρα μας εδώ και λίγο καιρό. Τροτσκιστής ήταν και ο Μαντέλ και ο Πέρι Άντερσον. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί τους, αλλά καραγκιόζηδες ΔΕΝ ήταν. Ούτε φρενοβλαβείς.

   Παρομοίως, είναι άδικο να λέμε αυτό το πράμα "Καουτσκισμό" ή "Μπερνσταϊνισμό", αυτοί είχαν διαβάσει Μαρξισμό, δεν έγραφαν άλλα αντί άλλων (όπως έχω δείξει κατ' επανάληψη ότι κάνουν οι δικοί μας "εφευρίσκοντας" ανύπαρκτα τσιτάτα των κλασικών), και εκπροσωπούσαν ένα κόμμα με μαζική εργατική συμμετοχή.

   Όχι να τα ξεφτιλίσουμε όλα επειδή η Ελλάδα έχει καταντήσει νούμερο Επιθεώρησης απ' τους πολλούς κομπογιαννίτες που εμφανίζονται ως "αριστεροί." Το είπα πολλές φορές: άλλο οι οπορτουνιστές και άλλο οι κοινοί απατεώνες, που αν δεν ήταν στην πολιτική, θα πουλούσαν ανύπαρκτα οικόπεδα σε παραλίες ή φραπελιά.

   Διαγραφή
 3. Επίσης στον "πραγματικό" ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητοι οι τροτσκιστές, ο Λαφαζάνης κλπ. ώστε να μπορεί να παίξει τον ρόλο που παίζει. Μόνο με τους Τσιπραίους θα ήταν άλλη μια ΔΗΜΑΡ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' αυτό είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Δες και παραπάνω σχόλιο προς Κώστα Α.: " πρωτίστως με την αρλουμπολογία των δήθεν "μαρξιστών" του, που παίζουν τον ρόλο του ενσυνείδητου καμουφλάζ για να γίνεται απρόσκοπτα η δουλειά των πρώτων."

   Διαγραφή
 4. τελικά η διαστρέβλωση και οι έννοιες για αυτούς δεν έχουν κανένα νόημα . Δεν υπάρχει κανένα άγχος , η χαζή αυτή τακτική ισοπέδωσης και απορρόφησης των πάντων δεν πρόκειται να περπατήσει .
  Γιατί έχει αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ,θα πάει με όλους , για ένα καλύτερο άυριο ...! Τι ταξική πάλη και κεφάλαιο και μαλακίες . ΄Ζήτω η ψηφοσυλλεκτική επανάσταση !
  Ζήτω το σύνταγμα του κεφάλαιου ! Ζήτω η ΕΕ ! Ζήτω ο εξημερωμένος οικολογικός καπιταλισμός !
  Ζήτω η ανικητη κουτοπονηριά και ηλιθιότητα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι συγκεκριμένοι καρνάβαλοι είναι η παλιά "Μαρξιστική Τάση" που κάποτε είχε ψηφίσει και ΚΚΕ κριτικά ενώ τα εκατομμύρια μέλη της ανήκαν στη Δ.Α.Ρ.Α.Σ. του ΣΥΝ. Μετά έγινε αυτό http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=163133 (απόλυτα λογικό, εκεί θα βρίσκαν ακροατήριο, δουλειές, μεταπτυχιακά. είναι και δύσκολες οι εποχές που ζούμε, μη το ξεχνάμε...).
  Αυτοί μια ζωή γελοίοι ήταν. Στο ΠΑΣΟΚ εισοδιστές (δεν άλλαξαν καθόλου δηλαδή!), το σωτήριον για την επανάσταση έτος 1992, όταν το ΞΕΚΙΝΗΜΑ αποχώρησε από το Κίνημα, αυτοί διαφώνησαν από θέσεις ΑΡΧΗΣ και κράτησαν ψηλά τα λάβαρα, παραμένοντας.
  Μετά βρεθήκαν όλοι μαζί στο ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι ως τμήμα του ΣΥΝ άλλοι πότε στο ΣΥΡΙΖΑ, πότε στηρίζοντας κριτικά(έλεος...).
  Η ουσία είναι μια. Δεν υπάρχει αθανασία, αλλά υπάρχει καθηγητικό κατεστημένο και επιδοτήσεις - δουλειές και εσχάτως βουλευτικές θεσούλες.
  Άρα όλοι ευτυχισμένοι, και ο ΣΥΝΡΙΖΑ που έχει "μαρξιστές" και "επαναστάτες" και τα "παιδιά" που βρήκανε το μέλι.

  snake hunter

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιας και μιλάμε για επιδοτήσεις, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος πού ακριβώς βρίσκει τα γκαφρά, την σήμερον ημέρα, ένα τέτοιο πλακατζίδικο παραμάγαζο να εκδίδει τρία έντυπα ('Επανάσταση", "Μαρξιστική Φωνή", "Revolution"), να εκδίδει δικά του βιβλία, και να διατηρεί ιστολόγιο;

   Διαγραφή
  2. «Επιδοτήσεις για πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
   "να σέβεται, ιδίως στο πρόγραμμά του και με τη δράση του, τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του κράτους δικαίου"
   http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2012:177:0032:0036:EL:PDF
   http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/el/00264f77f5/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1.html

   Η Μ. Τάση είναι στο Συνασπισμό από το 2009.

   snake hunter

   Διαγραφή
  3. Μερσί, νομίζω ξαναείχε μπει το λινκ σε ποστ μου για τη χρηματοδότηση ΣΥΝ μέσω ΚΕΑ και δεσμεύσεις με ΕΕ.

   Πρόσθεσα τέσσερα ακόμα ξεκαρδιστικά λινκ στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου, ένα για κάθε φράση κλειδί της πρότασης "Οι μαρξιστές του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένα τονίζουμε ότι η παρούσα διεθνής οικονομική κρίση δεν είναι το αποτέλεσμα του «νεοφιλελευθερισμού», της «διαφθοράς», της «κακοδιαχείρισης» ή της δράσης κάποιων «οικονομικών δολοφόνων»."

   Διαγραφή
  4. Να προσθέσω το χειρότερο;
   ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ:
   Ελένη Αστερίου (στο περιοδικό της Μ.Τ.,που: http://www.marxistikiskepsi.gr/index.php/el/edittorialboard): υποστήριξη στην άγρια πολιτική λιτότητας του Μπρύνινγκ δεν μπορεί να εμπνεύσει τους εργαζομένους ούτε τα συσσίτια μπορούν να αποτελούν προοπτική για τους ανέργους.
   ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ:
   ΣΥΡΙΖΑ και αλληλέγγυα οικονομία:http://www.left.gr/article.php?id=2425, http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129078014
   δείτε το ντοκιμαντέρ του κούλογλου εδώ (πολύ διαφωτιστικό): http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129078014

   ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ:
   Ελένη Αστερίου :
   "Ήδη από το 1929 ο ηγέτης του SPD Σέβερινγκ, υπουργός Εσωτερικών της Πρωσίας από το 1920 μέχρι το 1932 με διάλειμμα δύο ετών, χρησιμοποιεί το επιχείρημα του «υπέρτερου συμφέροντος της χώρας» ενάντια στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες της εργατικής τάξης: «Η εργατική τάξη έχει το μεγαλύτερο συμφέρον, με όλα τα άλλα στρώματα του πληθυσμού, να ελαφρύνει τη χρηματοοικονομική κατάσταση του Ράιχ.»"
   ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ:
   http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6652864&textCriteriaClause=%2B%CE%A7%CE%91%CE%9B%CE%A5%CE%92%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%93%CE%9F%CE%99+%2B%CE%92%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%A3+%2B%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F+%2B%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%9F+%2B%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91+%2B%CE%91%CE%A0

   ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ:
   Ελένη Αστερίου :
   "Συχνά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες διαγράφουν από τα συνδικάτα τους κομμουνιστές οι οποίοι οργανώνουν την κινητοποίηση των εργατών χωρίς την έγκριση της συνδικαλιστικής ηγεσίας, διαγραφές που αποδυναμώνουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις."

   Απο την άλλη:
   http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3019657&textCriteriaClause=%2B%CE%94%CE%99%CE%91%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%97+%2B%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97+%2B%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95
   http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6826644&textCriteriaClause=%2B%CE%94%CE%99%CE%91%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%97+%2B%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97+%2B%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95
   http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5542457&textCriteriaClause=%2B%CE%94%CE%99%CE%91%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%97+%2B%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%97+%2B%CE%A0%CE%91%CE%9C%CE%95

   Αυτά, αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά εξοργιστικά, ελεεινά και τρισάθλια στο παρόν άρθρο που αναδημοσίευσες (δε σε κρίνω για αυτό).
   Όχι σε σχέση με τον ΣΥΝΡΙΖΑ, και την ηγεσία του που αυτή είναι και ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΑΝΕ.
   Αλλά για κάτι τέτοιους απατεώνες τύπου Αστερίου κλπ που το θράσος τους δεν έχει όρια.

   snake hunter

   Διαγραφή
  5. "υπάρχουν και άλλα πολλά εξοργιστικά, ελεεινά και τρισάθλια στο παρόν άρθρο που αναδημοσίευσες (δε σε κρίνω για αυτό)."

   Δεν έχω καταλάβει γιατί το άρθρο που αναδημοσίευσα είναι "εξοργιστικό, ελεεινό και τρισάθλιο." Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει άλλα; Επειδή η Αστερίου είναι συμπαθούσα του Σύριζα; Δεν είδα να γράφει η ίδια κάτι που να αντιβαίνει σε όσα λέει το άρθρο της. Και δεν είδα κάτι στο άρθρο το ίδιο που να είναι μεμπτό.

   Από κει και πέρα, δεν είμαι η συνείδηση κανενός για τον πολιτικό χώρο που διαλέγει, και ο καθένας --πόσο μάλλον οι διανοούμενοι-- είναι απόλυτα υπεύθυνοι για τις επιλογές τους και για αυτούς με τους οποίους επιλέγουν να συναγελάζονται. Αυτό το σκέλος των αποφάσεων της Αστερίου αφορά την ίδια και όχι εμένα.

   Αν γράψει κάποια ουρανοκατέβατη κοτσάνα για να εκλογικεύσει τις κομματικές της επιλογές, εδώ είμαστε, όπως ήμασταν και για τον Κουβελάκη όταν το ριξε στην τρελή.

   Διαγραφή
  6. "Δεν είδα να γράφει η ίδια κάτι που να αντιβαίνει σε όσα λέει το άρθρο της. Και δεν είδα κάτι στο άρθρο το ίδιο που να είναι μεμπτό. "
   Δε με κατάλαβες. Ούτε και γω είδα κάτι τέτοιο.
   Το παράλογο βρίσκεται αν δεις τις συγκρίσεις που παραθέτω.
   Θα δεις ότι αυτά που εντοπίζει στο άρθρο της σχετικά με την σοσιαλδημοκρατία και το ρόλο της στην επικράτηση του ναζισμού, τα κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, και παλιότερα το ΠΑΣΟΚ, σε συνθήκες που παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης.
   Δε την ξέρω τη κυρία, να εξηγούμαι. Θεωρώ πολύ ενδιαφέρον το άρθρο της, αν και σε κάποια σημεία είχα διαφωνίες (δεν έχει σημασία).
   Αυτό που όμως συμπεραίνει κανείς διαβάζοντας το άρθρο, είναι ότι έχει γνώση του θέματος.
   Άρα μας κοροϊδεύει ψιλό γαζί.
   Στην Ελλάδα του 2012, άνθρωπος με επίγνωση του φασιστικού φαινομένου, και να στηρίζει ΣΥΝΡΙΖΑ...

   Διαγραφή
  7. "Στην Ελλάδα του 2012, άνθρωπος με επίγνωση του φασιστικού φαινομένου, και να στηρίζει ΣΥΝΡΙΖΑ..."

   ...είναι οξύμωρο να έχει τις θέσεις που έχει και να στηρίζει ΣΦΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχω δει κάποια παρέμβασή της υπέρ του κόμματος. Απλώς ότι δημοσίευσε σε περιοδικό που ελέγχει ο χώρος.

   Ξέρεις πολλά που ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΧΕΙ; Πού πρέπει να δημοσιεύσει κάποιος στην Ελλάδα που γράφει για πολιτική ιστορία και θεωρία αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν δημοσιεύει στην ΚΟΜΕΠ ή δεν καλύπτεται θεματικά η δουλειά του από τα ενδιαφέροντα της ΚΟΜΕΠ;

   Ειλικρινής η ερώτηση και η απορία.

   Διαγραφή
  8. "Πού πρέπει να δημοσιεύσει κάποιος στην Ελλάδα που γράφει για πολιτική ιστορία και θεωρία αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν δημοσιεύει στην ΚΟΜΕΠ ή δεν καλύπτεται θεματικά η δουλειά του από τα ενδιαφέροντα της ΚΟΜΕΠ;"

   Αυτό είναι σοβαρό θέμα, που το σκέφτομαι εδώ και καιρό, απλά δεν ήξερα που και πως να το γράψω. Επειδή υπάρχουν κάποιες αξιόλογες φωνές στο διαδίκτυο, και επειδή είναι διασκορπισμένες σε διάφορα μπλογκς και πρέπει να τρέχουμε εδώ και εκεί για να τις διαβάσουμε, προτείνω να γίνει κάποια κίνηση συνεργασίας.

   Όλοι αυτοί που τώρα γράφουν σε διαφορετικές στέγες, να βρεθούν σε μία κοινή στέγη, site ή εφημερίδα (αν υπάρχει κάποια που να ενδιαφέρεται βέβαια. Και μη μου πείτε ότι δεν μπορεί να στηριχθεί αυτό το πράγμα που προτείνω οικονομικά, γιατί στο χώρο της αριστεράς στηρίζονται ένα σωρό άλλα έντυπα που είναι τουλάχιστον αστεία).

   Δε γνωρίζω βέβαια το ποιος θα θέλει να συνεργαστεί με ποιον, και το τι προστριβές θα προκύψουν στην πορεία. Αλλά υπάρχουν αρκετοί σύντροφοι που αξίζουν και εγώ έτσι και αλλιώς τους διαβάζω, και θα δεχόμουν να τους ενισχύσω και οικονομικά για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν.

   Ο ciaoant1 που τον διάβαζα σταμάτησε. Ο Αντώνης δυσκολεύεται να συνεχίσει απ' ότι καταλαβαίνω. Γιατί να μην ενωθείτε σε ένα μέσο όλοι σας; Όχι μόνο εσείς οι δύο, αλλά και με άλλα "φιλικά ιστολόγια", όπως το praxisred, οικοδόμος, Dies brumalis, Σφυροδρέπανο και άλλα. Δε ξέρω ποια είναι η μεταξύ σας σχέση, ή την άποψη που έχει ο ένας για τον άλλο, αλλά εγώ που σας διαβάζω πιστεύω ότι μια τέτοια συνεργασία θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

   Διαγραφή
  9. Είμαι ο ίδιος που έγραψε και το προηγούμενο σχόλιο. Μόλις είδα την "αγιογραφία" του Τσίπα από το περιοδικό ΜΟΝΟ που πόσταρε ο Αντώνης

   Αυτοί έχουν βγάλει τα περιοδικά τους, εμείς γιατί όχι;

   Ξέρω ότι εγώ είμαι έξω από το χορό, και άρα "ξέρω πολλά τραγούδια", αλλά νομίζω ότι η πρόταση μου αξίζει σκέψης

   Διαγραφή
  10. Με το Praxis έχει ξεκινήσει μια συνεργασία στην Επιθεώρηση Κριτικών Κοινωνικών Ερευνών. Φυσικά υπάρχει μια κοινότητα, μιλούσα όμως συγκεκριμένα για φόρα για ακαδημαϊκή (πολιτική, ιστορική, οικονομική, κλπ) έρευνα, εφόσον δεν θέλει κανείς να καπελώνεται από την ανοιχτά καθεστωτική πλέον αντζέντα του Σύριζα. Γιατί εδώ πια παίζονται υπολήψεις και υστεροφημία, για μένα αυτό είναι σημαντικό.

   Επαφές σε άλλα επίπεδα με διάφορους μπλόγκερ και συντρόφους που δεν έχουν μπλογκ κρατάμε, και δημόσια και κατ' ιδίαν.

   Διαγραφή
  11. Έχεις σκεφτεί (βάλε ένα νικ να συννενοούμαστε) από πού έρχονται τόσα λεφτά για τόσα περιοδικά; Γιατί μετά την κρίση αναδύθηκαν τουλάχιστον 2-3, ΟΛΑ ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΑ. Μόνο εγώ κουφαίνομαι που κλείνουν διαρκώς εκδότες αλλά αυτά ανθούν; Γιατί φυσικά δεν πληρώνουν φράγκο όλα αυτά σε συγγραφείς. Γιατί γράφει λοιπόν κανείς σ' αυτά; Από αγνά συριζαίικα συναισθήματα; Όπως γράφανε παλιότερα από αγνά πασοκικά, κλπ; Γράφει γιατί ποντάρει σε κάτι.

   Αυτοί που γράφουν και δεν ποντάρουν, που γράφουν λόγω τρέλας, είναι ελάχιστοι. Ας πούμε οι Μουλάδες είναι τέτοιοι (Μ-Λ). Τους σέβομαι πάρα πολύ για αυτό, κι ας τα χώνουν στο ΚΚΕ.

   Διαγραφή
  12. "Έχεις σκεφτεί (βάλε ένα νικ να συννενοούμαστε) από πού έρχονται τόσα λεφτά για τόσα περιοδικά; Γιατί μετά την κρίση αναδύθηκαν τουλάχιστον 2-3, ΟΛΑ ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΑ. Μόνο εγώ κουφαίνομαι που κλείνουν διαρκώς εκδότες αλλά αυτά ανθούν;"

   Αυτοί βασίζονται σε επιδοτήσεις που παίρνουν (ή προσβλέπουν ότι θα πάρουν) από την "αριστερή κυβέρνηση" του ΣΥΡΙΖΑ. Πουλάνε λίγη "αριστεροσύνη" και βγάζουν το ψωμί τους.

   Αυτοί όμως που είναι με τον επαναστατικό μαρξισμό γιατί δε δοκιμάζουν κάτι ανάλογο;

   Προσωπικά, και παρά τα όσα μου λες για επαφές που κρατάτε μεταξύ σας, θα σου πω ότι είμαι απαισόδοξος για μια συνεργασία. Κάποτε μιλούσα με έναν ΚΚΕ που μου έλεγε ότι διαβάζει και αυτός ciaoant1 και praxisred (που τα διαβάζω και εγώ), αλλά παρόλα δε θα ήθελε να συνεργαστούν πχ με το Σφυροδρέπανο, γιατί δεν στηρίζουν το ΚΚΕ. Με αυτά και με αυτά, χάνονται άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν. Αντίθετα οι Συριζαίοι "μαζεύονται" πολύ πιο εύκολα. Και ότι και να μου λες, δεν είναι μόνο τα λεφτά. Είναι βέβαια ΚΑΙ αυτά (οι Συριζαίοι έχουν περισσότερα), αλλά είναι και η απροθυμία να γίνουν νικήσης συνεργασίας λόγω της νοοτροπίας ότι "μόνο τα μέλη του ΚΚΕ αξίζουν" ή από την άλλη πλευρά "τα μέλη του ΚΚΕ δεν αξίζουν τίποτα"

   Διαγραφή
  13. Δεν έχω κάποιο nickname, δεν έχω γραφτεί στο blogger.

   Διαγραφή
  14. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο μπλόγκερ για να βάλεις ένα σταθερό νικνέιμ.

   Διαγραφή
  15. Πώς το κάνω αυτό;

   Διαγραφή
  16. Απλώς γράφεις το νικνέιμ σου στο τέλος του σχολίου σου, φυσικά.

   Διαγραφή
  17. Πού δηλαδή; (είμαι άσχετος, συγνώμη)

   Εκτός αν εννοείς να γράψω ένα nickname ως απλό κείμενο.

   Πχ George04

   Διαγραφή
  18. Επίσης, θα ήθελα το σχόλιο σου Αντώνη για το αν θα υπάρξει μια προσπάθεια συνεργασίας με άλλους συντρόφους όπως ο ciaoant1, ο οικοδόμος, ο Dies brumalis, o Σφυροδρέπανος κ.α.

   Αν όχι, γιατί;

   Ευχαριστώ και καληνύχτα.

   George04

   Διαγραφή
  19. Ακριβώς.

   Λοιπόν, προσωπικά θα μιλήσω, δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό τρίτων.

   Αφ' ης στιγμής ξεκαθάρισα το πού στέκομαι εγώ πολιτικά, έκλεισα και αυτόματα τις πόρτες για τα όποια έντυπα που κυκλοφορούν, ακαδημαϊκά και μη. Θέλω να πω, δεν έφαγα πόρτα, έπαψα να τη χτυπάω λόγω αξιοπρέπειας, για να μη φέρω κόσμο στη δύσκολη θέση να μου την κλείσει αυτός. Καθότι στην Ελλάδα ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχει. Αυτά είναι κουραφέξαλα για ιθαγενείς. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης όσο δεν θίγεις εγχώρια συμφέροντα. Ατέλειωτη ελευθερία έκφρασης. Για ό,τι θες. Αν θίγεις, ξέχνα το. Πάει αυτό.

   Δεν έχω καμία καούρα να συνεργαστώ με κάποιον. Είχα, αλλά μου πέρασε. Έπαθα κι έμαθα. Με το Πράξις θεώρησα πολύ σωστό το πλαίσιο συνεργασίας γιατί προέκυψε αφού είδαμε ο ένας τον άλλο στην πράξη πώς σκέφτεται και πού στέκεται.

   Τα περιοδικά που ανέφερα τα ξεκινούν δημοσιογράφοι, κι εγώ με δημοσιογράφους δεν τα πολυπάω καλά. Όχι ότι μου έκαναν κάτι οι άνθρωποι όσο συνεργάστηκα, το παραμικρό δεν μου έκαναν. Απλά δεν τους εμπιστεύομαι, δεν νομίζω ότι μιλούν πραγματικά ποτέ ως ο εαυτός τους, ακόμα κι αν νομίζουν ότι μιλούν ως ο εαυτός τους.

   Συνήθως αν μου χτυπήσει κάποιος την πόρτα λέω ναι, αν δεν αισθάνομαι ότι με σέβονται την κοπανάω διακριτικά και το έχω ήδη κάνει με μπλογκ που με προσκάλεσε να γράφω αλλά σεβασμό δεν έδειξε.

   Πόρτες εγώ για συνεργασίες δεν χτυπάω, δεν το έχω ως ένστικτο, δεν μου αρέσει να ζητάω πράματα από άλλους.

   Αυτά.

   Διαγραφή
  20. Με το ciaoant1 δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Το Dies το εκτιμώ πάρα πολύ, αλλά νομίζω είναι ιστολόγιο εξαιρετικά χαμηλών τόνων και έχει μια τρομερή αυτονομία, που τη θαυμάζω όπως είναι. Αν κάποιος μου έλεγε να συνεργαστώ μαζί του για ένα πολιτικό τεύχος, θα το έκανα με χαρά, αλλά δεν είμαι ο ίδιος εκδότης ή οργανωτής τέτοιων πραγμάτων. Το αυτό για Σφυροδρέπανο και Οικοδόμο, αλλά και για εξω-ΚΚΕ άτομα που εκτιμώ όπως είναι ο Τραβέρσο, οι Φωτοπουλικοί, οι Μουλάδες. Σ' αυτό το στάδιο, πρέπει να νιώθω ότι "ταιριάζουν τα χνώτα μου" με κάποιον, όχι τόσο κομματικά όσο νοητικά. Ότι σκεφτόμαστε με συμβατό τρόπο. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Οι εποχές της χαλαρότητας σ' αυτά τα θέματα νομίζω πως έχουν παρέλθει. Για μένα τουλάχιστο.

   Διαγραφή
  21. Ναι αλλά έτσι που μου τα λες, μου λες ότι ποτέ δε θα γίνει καμία ουσιαστική συνεργασία. Οι Συριζαίοι που βγάζουν όλα αυτά τα περιοδικά, ή οι δεξιοί και ακροδεξιοί πώς τα καταφέρνουν;

   Αφού "εκτιμάς" τον ένα, "σέβεσαι" τον άλλον, κοκ, γιατί δε δοκιμάζεις να δυνεργαστείς μαζί του; "Η ισχύς εν τη ενώσει"

   ΥΓ: Με τον ciaoant1 έχει γίνει κάτι; Έχω διαβάσει το βιβλίο που είχε βγάλει, και στις "ευχαριστίες" αναφέρει και το όνομα "Α. Μπαλασόπουλος", οπότε υπέθετα ότι ήσουν εσύ και είχατε κάποια συνεργασία ή έστω μια επαφή

   George04

   Διαγραφή
  22. O ciao με ευχαρίστησε επειδή έκανα μια ασήμαντη δουλειά επιμέλειας με λίγες σελίδες απ' το βιβλίο. Νομίζω ότι γνωρίζεις ότι με χωρίζει το χάος από το "Βαθύ Κόκκινο" με το οποίο συνεργάστηκε.

   Με το Πράξις όπως είπα έχουμε ξεκινήσει συνεργασία.

   Με άλλους απάντησα ότι θα το έκανα αν μου ζητούνταν αλλά δεν είμαι εκδότης ή δημοσιογράφος για να το ξεκινήσω ο ίδιος.

   Διαγραφή
  23. Ναι, υπάρχει διαφορά με το Βαθύ Κόκκινο, που έχω πάψει να το παρακολουθώ πλέον (αδυνατώ να το διαβάσω, έχω απίστευτα κακή άποψη). Αλλά και εσύ θα βλέπεις ότι ο ciaoant1 ήταν σε άλλο μήκος κύματος από τους υπόλοιπους εκεί, όπως θα βλέπεις ότι ελάχιστοι ασχολούνται σοβαρά με τη θεματολογία που κάλυπτε ο ciaoant1, αφήνοντας σημαντικό κενό.


   Μπορεί να μν είσαι εκδότης ή δημοσιογράφος, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή, και να ξεκινήσει μια τέτοια συνεργασία. Συγνώμη αν βάζω επιπλέον βάρος τους ώμους σου, αλλά αν κανένας δεν κάνει την αρχή, τότε η αρχή δε θα γίνει ποτέ. Σκέψου το. Αυτή είναι η μόνη μου παράκληση προς εσένα και δε θα σε ξαναενοχλήσω.

   George04

   Διαγραφή
 6. Δοξα και τιμη στον Λιακόπουλο, είχε δίκιο το παληκάρι που έλεγε και ξανάλεγε ότι, ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ και είναι πολλοί κοντά στο 26,9% αυτών που ψήφισαν.
  Λέτε να γίνουν περισσότεροι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μήπως απλώς έχουμε πολλούς ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΕΣ στη χώρα και είπαν μαζικά να σπάσουν λίγη πλάκα;

   Διαγραφή
 7. Ναι αλλά όταν κάνεις εφαρμογή του χιούμορ στην πράξη είναι επικίνδυνο και θα γίνει πιο επικίνδυνο όταν αυτοί που έρχονται από πίσω θα τους αφήσουν καβαλημένους στα τετράτροχα μπαμπού τους και άντε μετά να τους τα πάρεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω.

  Εχω την άποψη ότι σπανιότατα το γελοίο είναι για γέλια. Εδώ έχουμε ένα μικρό κλάσμα της γελοιότητας αυτού του "σχηματισμού". Σκεφτείτε ότι ο αχταρμάς που αποτελείται από την ως άνω, άλλες παρόμοιες οργανώσεις/ίτσες/ούλες, παρέες και παρεούλες συν τον ΣΥΝ πριν από λίγες ημέρες έπεισε περίπου 30% των ψηφοφόρων και , αν μπορείτε , γελάστε...

  Εκει που κάποιοι με συγκροτημένη πολιτική σκέψη βλέπουν/με γελοιότητα ο μέσος "ψηφοφόρος" βλέπει άλλα πράγματα. (Ίσως) ακριβώς αυτό το αχταρμονεφελώδες (να) είναι "δύναμη". Ο Σ είναι το Σούπερ μάρκετ της αριστεράς. Σύνθημά του : "όλα τα έχουμε και σε φτηνές (εντός ΕΕ κλπ) τιμές". Και -δυστυχώς- πάει καλά...

  Φοβάμαι ότι θα αποτελέσει πολύ καλό ανάχωμα. Το θέμα είναι για πόσο καιρό θα μπορεί να παίζει αυτό τον ρόλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί να διαφωνήσετε όμως; Εγώ έχω επανελειμμένως πει ότι οι συνέπειες της πλάκας είναι απολύτως τραγικές. Βλέπετε ότι ο κόσμος συνεχίζει να αυτοκτονεί όταν νιώσει ότι δεν έχει καμία πρακτική διέξοδο. Είναι δύσκολο να φανταστούμε μια απόλυτα τραγική κατάσταση με μια απόλυτα γελοία αντιμετώπισή της από μεγάλες μάζες πληθυσμού; Κακώς, γιατί αυτό ακριβώς ζούμε από τα τέλη του Μάη του 2011 και μετά.

   Διαγραφή
  2. Διαψεύδουν όσα έγιναν τον Μαρξισμό; Για μένα αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Διότι συνειδητοποιεί κανείς ότι κάτι δεν δουλεύει καθόλου καλά. Ότι οι ιστορικές αναφορές του κλασικού μαρξισμού είναι σε πληθυσμούς με ένα μίνιμουμ πολιτικής εγγραματοσύνης που σήμερα μοιάζει άφθαστο όνειρο.

   Κι εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να αρχίζω να σκέφτομαι ότι ίσως η δική μας κοινωνία είναι μεταμαρξιστική με την έννοια ότι το βάθος της αλλοτρίωσής της είναι πέρα από οτιδήποτε φαντάστηκε ο Μαρξ για τις κοινωνίες στις οποίες απευθύνθηκε. Σκεφτείτε το, το έχω γράψει: υπάρχουν άνθρωποι που θα προτιμούσαν να πεινάσουν παρά να εγκαταλείψουν ένα σύστημα που δεν τους δίνει τίποτε. Αυτό είναι εκπληκτικό, δεν θα μπορούσε κανείς μας να το προβλέψει, διότι προϋποθέταμε ένα μίνιμουμ κοινής έλλογης συμπεριφοράς, του είδους που δείχνει ένα ποντίκι όταν μια πηγή φαγητού αποδειχθεί επαναληπτικά επικίνδυνη για ηλεκτροσόκ.

   Διαγραφή
  3. Οπότε, ίσως η ίδια η λογική φύση του Μαρξισμού, η σαφώς μεγαλύτερή του ανταποκρισιμότητα όταν ανακύπτουν αντιφάσεις που να καθιστούν την "κοινή λογική" προβληματική, να τον καταδικάζει πολιτικά. Ίσως, αν και ήταν προσβάσιμος σε αγράμματους εργάτες το 1850, να έχει καταστεί υπερβολικά δυσνόητος για μορφωμένα και αστικοποιημένα στρώματα το 2012. Ίσως η αστική παιδεία να έχει απονεκρώσει το ίδιο το ένστικτο της επιβίωσης που ένας λιγότερο "μορφωμένος" κόσμος είχε, για αυτό και μπορούσε να κατανοήσει τη σημασία της συλλογικής πολιτικής και συνδικαλιστικής οργάνωσης.

   Διαγραφή
  4. Οχι, όχι όχι ... Όπως λέω και στο επόμενο σχόλιο μου, παρερμήνευσες (πιο σωστά υπερερμήνευσες) την μικροπαρέμβασή μου... Εννοούσα το πολύ απλό "δεν είναι για γέλια είναι για κλάματα"...

   Μια και μόνο σοβαρή σκέψη υπήρχε "κάτω" από όσα είπα. Αυτή ακριβώς που έπιασες στη 2 και 3 απάντησή σου: Γατί δεν αποκτα ο σημερινός άνθρωπος (και ο εργάτης και ο μικρο-μεσοαστός - κι αυτούς θα τους πετσοκόψουν) μια ακριβή εικόνα της πραγματικότητας. Γιατί να παραμορφώνει τόσο ο "καθρέφτης" της συνείδησης την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα;
   Προφανώς είναι πολύ πιο περίπλοκος ο κόσμος σήμερα. Όμως αυτή η διαπίστωση δεν φτανει, γιατί και τα μέσα/εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να τον κατανοήσουμε είναι πολύ πιο ακριβή...
   Εδώ νομίζω ότι υπάρχει δουλειά που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, γιατί από τα συμπεράσματα της θα εξαρτηθεί ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να προσεγγιστούν τα πολιτικά υποκείμενα που σήμερα λειτουργούν απλώς ως "ψηφοφόροι"...
   Τώρα το ποιός θα κάνει αυτή τη δουλειά είναι ένα κάποιο πρόβλημα, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της "διανόησης" ξεπέρασε τις όποιες αναστολές του και περασε στην απέναντι όχθη...

   Διαγραφή
  5. Απλά σκέφτομαι φωναχτά.

   Το παρακάτω ερώτημα είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου:

   "Γιατί να παραμορφώνει τόσο ο "καθρέφτης" της συνείδησης την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα; "

   Γράφεις: "Προφανώς είναι πολύ πιο περίπλοκος ο κόσμος σήμερα." Ναι, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό, εκεί υπάρχουν πολλές δυσκολίες για μένα. Σαφέστατα είναι απόλυτα κρίσιμο να βρεθεί μια απάντηση απτή και πολιτική στο ερώτημα, αλλά απ' την άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολη, όταν η ίδια η θεωρία, ο θεωρητικός εξοπλισμός, γίνεται τόσο συχνά εισιτήριο για την είσοδο στην virtual reality. Τα είδαμε ήδη, τα λες και στην τελευταία πρόταση σωστά ότι ελάχιστα πια μπορεί κανείς να αναμένει από τους διανοούμενους, που στην καλύτερη από ότι φαίνεται περίπτωση το βούλωσαν, στη χειρότερη επιμένουν να γράφουν και να ξεφτιλίζονται.

   Διαγραφή
  6. Έχω κάποιες σκέψεις για όλα αυτά βέβαια, αλλά οι παράγοντες που σκέφτομαι είναι πολλοί και δυσκολεύομαι να δω κάποιον ως καθοριστικότερο του άλλου. Ίσως είναι νωρίς για να ξέρουμε, ίσως δε μου κόβει και μένα αρκετά πλέον...

   Διαγραφή
  7. Ας σκεφτώ κι εγώ φωναχτά...
   Ερώτηση: τι είναι περίπλοκο;
   Απάντηση: Τα πάντα... Οι πολλαπλότητες και το σύνθετο/περίπλοκο βρίσκονται παντού... Μάλιστα, θεωρώ ότι, σε μια πρώτη προσέγγιση, δεν έχει καμία σημασία για τον θεωρητικό αν είναι πραγματικά ή όχι χαρακτηριστικά του πραγματικού. Για τον "απλό" άνθρωπο... ακόμα χειρότερα: απο τη στιγμή που μετατρέπουν την πραγματικότητα σε ένα κόσμο-γρίφο, και του απαγορεύουν να λειτουργήσει ορθολογικά, ούτως ή άλλως δεν έχει καμία σημασία το αν αυτή η περιπλοκότητα είναι πραγματική ή όχι. (Τουλάχιστον μέχρι να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα.)

   Απαριθμώ χωρίς τάξη και ανάλυση:
   Οι ροές και οι "μεταμορφώσεις" του κεφαλαίου γίνονται εξαιρετικά περίπλοκες. Το ίδιο και οι θεσμοι που παίζουν ένα ρόλο στον τομέα αυτό. Οι τάξεις , ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τον εαυτό του μέσα στην παραγωγική διαδικασία αλλά και γενικότερα στο κοινωνικό γιγνεσθαι... Το τι είναι "πραξη" δεν είναι πια τόσο καθαρό...
   Στην πολιτική το απόλυτο μπάχαλο... Νεα υποκείμενα - συλλογικότητες. Κινήματα και "κινήματα", διεκδικήσεις και "διεκδικήσεις", τρελά αρχικά, ΜΚΟ, ΠΚΛ ΣΔΤ... Ελάχιστοι κατανοούν τι συμβαίνει στην ΕΕ. Ποιοι θεσμοι λειτουργούν στο πλαίσιό της και πως παιρνουν αποφάσεις κλπ κλπ κλπ. Στο νομικό εποικοδόμημα πράγματα που φαίνονταν σίγουρα και αιώνια εξαφανίζονται.
   Σουμα: Το απόλυτο μπάχαλο. Αν προσθέσεις τα ρευματα ανορθολογισμού Θεο/ και ανθρωπο/σοφίας , τις ανοησίες της λάιτ και στυλάτης διανόησης και κάποιο αεράκι που φυσάει στην Ευρώπη (μπάτης λένε ότι είναι, τραμουντάνα μου φαίνεται εμένα)τότε έχεις πάνω κάτω την εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για ότι συμβαίνει γύρω του.

   Το πρόβλημα της διανόησης σήμερα είναι ότι πρέπει :
   1. να κατανοήσει και να αναλύσει τις μεταβολές (όπου υπάρχουν) της πραγματικότητας, πατώντας εννοείται πάνω στους κλασικούς, αλλά και
   2. να καταφέρει να δει αυτή την πραγματικότητα με τα μάτια του μη διανοούμενου, ωστε όχι μόνο να εξηγήσει κάποιες μη ορθολογικές συμπεριφορές αυτου του τελευταίου αλλά και να τον βοηθήσει να τις αποβάλει.

   Μέχρι τότε θα τον βλέπουμε να πέφτει στα δίχτυα του κάθε κόμματος που του προσφέρει μια απλοϊκή ανάγνωση - ερμηνεια των κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων (πχ είμαστε το καινούριο, το αφθαρτο κλπ) .

   Δυστυχώς οι άμεσες εμπειρίες που αποκομίζει από τη ζωή του ο κάθε άνθρωπος σήμερα δεν είναι (φαινομενικά τουλάχιστον) αρκετά όμοιες με του διπλανού του, ώστε να μπορέσουν να αθροιστούν και να μετατραπούν σε μια κοινή προσυνειδητή τοποθέτηση που θα μπορούσε με τη σειρά της να μετατραπεί σε ταξική συνείδηση...

   ΥΓ σκέφτηκες ποτέ ότι από τη στιγμη που η virtual reality είναι αποτέλεσμα μιας παραγωγικής διαδικασίας είναι, κατα κάποιο τροπο, μέρος του πραγματικού;
   ... Κάτι που βέβαια δεν κάνει διόλου πιο ευκολα τα πράγματα...

   Διαγραφή
  8. "Ας σκεφτώ κι εγώ φωναχτά...
   Ερώτηση: τι είναι περίπλοκο;
   Απάντηση: Τα πάντα."

   Σαφώς και ορθά.

   "απο τη στιγμή που μετατρέπουν την πραγματικότητα σε ένα κόσμο-γρίφο"
   Ναι, αλλά αυτό γίνεται όχι απλώς ελέω "προπαγάνδας" αλλά ελέω συνεπειών της "πραγματικής υπαγωγής", που νομίζω έχει επιφέρει ένα ποιοτικό άλμα στην μακράν εγκατελειμμένη (ελέω Αλτουσέρ) ιδέα της "αλλοτρίωσης." Με λίγα λόγια, ο κόσμος καθίσταται αντικειμενικά όλο και πιο ασύλληπτος, μη κατανοήσιμος. Εδώ κολλά και η ωραία ιδέα του Jameson ότι οι θεωρίες συνομωσίας είναι η "γνωσιακή χαρτογράφηση του φτωχοπρόδρομου", μιας και εξηγεί ταυτόχρονα μια από τις πηγές ενίσχυσης του φασιστικού ανορθολογισμού.

   Διαγραφή
  9. "Οι ροές και οι "μεταμορφώσεις" του κεφαλαίου γίνονται εξαιρετικά περίπλοκες. Το ίδιο και οι θεσμοι που παίζουν ένα ρόλο στον τομέα αυτό. Οι τάξεις , ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τον εαυτό του μέσα στην παραγωγική διαδικασία αλλά και γενικότερα στο κοινωνικό γιγνεσθαι... Το τι είναι "πραξη" δεν είναι πια τόσο καθαρό..."

   Ναι, πόσο μάλλον όταν το "αντικειμενικό" μετατρέπεται διαρκώς σε "υποκειμενικό" και τανάπαλιν.

   "Ελάχιστοι κατανοούν τι συμβαίνει στην ΕΕ. Ποιοι θεσμοι λειτουργούν στο πλαίσιό της και πως παιρνουν αποφάσεις κλπ κλπ κλπ."

   Σαφέστατα. Ίσως όμως αυτή η απόλυτη αδιαφάνεια να είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ΕΕ είναι οιωνεί κράτος, μιας και το κράτος είναι εξ ορισμού αυτή η υπερχείλιση του μη προσβάσιμου, του απόμακρου, του, well, αλλοτριωμένου και αλλοτριωτικού.

   "Σουμα: Το απόλυτο μπάχαλο. Αν προσθέσεις τα ρευματα ανορθολογισμού Θεο/ και ανθρωπο/σοφίας , τις ανοησίες της λάιτ και στυλάτης διανόησης και κάποιο αεράκι που φυσάει στην Ευρώπη (μπάτης λένε ότι είναι, τραμουντάνα μου φαίνεται εμένα)τότε έχεις πάνω κάτω την εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για ότι συμβαίνει γύρω του."

   Σαφέστατα. Και η διάδραση του κυνισμού του "τι με νοιάζει εμένα" και της αναζήτησης νοήματος ανορθολογικά είναι τοξική για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι άνθρωποι σήμερα είναι ταυτόχρονα επιθετικά, επηρμένα ξερόλες και ταπεινωμένοι εσωτερικά από την συναίσθηση της απόλυτης άγνοιας, ή, αλλιώς, της αχρηστίας της γνώσης τους για τη ζωή τους.

   "Το πρόβλημα της διανόησης σήμερα είναι ότι πρέπει :
   1. να κατανοήσει και να αναλύσει τις μεταβολές (όπου υπάρχουν) της πραγματικότητας, πατώντας εννοείται πάνω στους κλασικούς, αλλά και
   2. να καταφέρει να δει αυτή την πραγματικότητα με τα μάτια του μη διανοούμενου, ωστε όχι μόνο να εξηγήσει κάποιες μη ορθολογικές συμπεριφορές αυτου του τελευταίου αλλά και να τον βοηθήσει να τις αποβάλει."

   Κρατάω το #2, τροφή για σκέψη. Μετασχηματιστική εργασία που προϋποθέτει μια αποδοχή της έλλειψης ελέγχου και ταυτόχρονα --και παραδόξως-- έναν έλεγχο πάνω σ' αυτό.

   "Μέχρι τότε θα τον βλέπουμε να πέφτει στα δίχτυα του κάθε κόμματος που του προσφέρει μια απλοϊκή ανάγνωση - ερμηνεια των κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων (πχ είμαστε το καινούριο, το αφθαρτο κλπ) . "

   Υπάρχουν πολύ μπανάλ λόγοι για αυτό (οικονομικοί/συμφεροντολογικοί/λόγοι που αφορούν την αναπαραγωγή της κάστας ως εσωτερική της αναγκαιότητα), υπάρχουν λόγοι που άπτονται του φαντασιακού (ναρκισισμός, αίσθηση δύναμης), λόγοι υπαρξιακοί ("τελευταία ευκαιρία" για ένα κομμάτι της γενιάς του 68 να νιώσει ότι παίζει ιστορικό ρόλο), λόγοι μιμητικής συμπεριφοράς και αρνητικά εννοούμενης άμιλλας που παρεπιδημεί στον homo academicus--πολλά πράγματα μαζί.

   Διαγραφή
  10. " σκέφτηκες ποτέ ότι από τη στιγμη που η virtual reality είναι αποτέλεσμα μιας παραγωγικής διαδικασίας είναι, κατα κάποιο τροπο, μέρος του πραγματικού;"

   Ναι: http://radicaldesire.blogspot.com/2011/06/revisited.html
   http://radicaldesire.blogspot.com/2011/07/real-subsumption.html

   Μια καλή αφορμή για αναδημοσίευση εδώ...

   Διαγραφή
 9. Φοβάμαι, αγαπητέ μου, ότι δεν έγινα κατανοητός.
  Δεν κριτικάρω την προσπάθεια σου (ελπίζω να μου επιτρέπεις τον ενικό). Αντίθετα μάλιστα. Βρίσκω εξαιρετική την ιδέα...

  Ούτε διαφωνώ με το γελοίο του νεφελώματος Σ (... κάθε άλλο ... Άλλωστε συλλέγω κι εγώ μικρα ευτράπελα τούμπες και αρλούμπες από τον εν λόγω χώρο). Λέω απλώς ότι αυτή η θολούρα έχει και θα συνεχίσει να έχει τόσο τραγικές συνέπειες που εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να γελάσω. Όπως το λες και εσύ είναι "μια απόλυτα τραγική κατάσταση με μια απόλυτα γελοία αντιμετώπισή " (που, συνεχίζω, οδηγει σε επίσης απόλυτα τραγικες συνέπειες). Απλώς είναι τόσο "κυκλωμένο" από τραγικότητα το γελοίο που ακόμα και το πιο πικρό χαμόγελο εξαφανίζεται αμέσως.

  Για να το πω αλλιώς... ο συγκεκριμένος χώρος μου φαίνεται ότι είναι μια τραγική πλάκα, ένα αλά Κούντερα αστείο, που κάνει (η κοινωνία και) η αριστερά στον εαυτό της.

  Πάντως ξαναλέω ότι η ιδέα σου είναι εξαιρετική. Καλό είναι να φανεί ότι κανονικά οι συνεκτικές δυναμεις στο εσωτερικό αυτού του σχηματισμού θα έπρεπε να τείνουν στο μηδέν. Το γιατί δεν τείνουν ας το σκεφτούν όσοι τον στηρίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχουμε καμία διαφωνία. Αναμφίβολα οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Σε πάρα πολλά επίπεδα, δυστυχώς. Και όχι απλά μέσα στην Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη πήρε μέρος σ'αυτή τη φάρσα.

   Διαγραφή
  2. Χριστέ μου, ας πούμε...http://monopressgr.files.wordpress.com/2012/06/mono_mag_issue10small.jpg?w=600

   Διαγραφή
  3. Μας πέθανες (αισθητικά μιλώντας....)!

   Alex

   Διαγραφή
  4. Πραγματικό αριστούργημα!
   Είναι γεγονός ότι ο χώρος αυτός έχει μια ακατανίκητη ροπή προς το "κιτς αρτιστίκ"...

   Διαγραφή
  5. Μην ακούσω κανένα να μιλάει για προσωπολατρεία προσιδιάζουσα στον κακό σταλινισμό και για φλερτ με το κρατικιστικό/συγκεντρωτικό κιτς, εδώ έχουμε να κάνουμε με πολυτασική και μεταμοντέρνα έκφραση, ανάγωγοι!

   Διαγραφή
  6. Εμένα πάντως μου κάνει κάτι σε Χόλυγουντ, Φεστιβάλ Καννών και Κρουαζέτ... Βρε λες η επανάσταση να γίνει τελικά στο σινεμά;

   Διαγραφή
 10. Ευχαριστούμε πολύ για τη διαφήμιση!
  Συνεχίστε έτσι και το όφελος για τους λιγοστούς - εως σήμερα μόνο άτυχους - αναγνώστες σας, θα είναι διπλό. Θα γνωρίσουν τις αληθινές ιδέες του μαρξισμού και ταυτόχρονα, θα κατανοήσουν σε βάθος το μέγεθος της σταλινικής σας ηλιθιότητας.
  Η συντακτική επιτροπή
  της Μαρξιστικής Φωνής - www.marxismos.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θεοί, τι Θεοί, ημίθεοι. Συνεχίστε, έχετε τρομερό ταλέντο!!!

   Διαγραφή
  2. Σημείωση για αναγνώστες: "σταλινική ηλιθιότητα": Η αναπαραγωγή λέξη προς λέξη ενός κειμένου από τη "Μαρξιστική φωνή" με μοναδική παρέμβαση λινκ σε δηλώσεις στελεχών του κόμματος που υποστηρίζει.

   Γουάου!

   Διαγραφή
 11. Απαντήσεις
  1. Τι έπαθες ρε Νοσφ; Λαβώθηκες; Λουμπάγκο; Συναρπάστηκες από τη Μαρξιστική φωνή, τι είναι;

   Διαγραφή
 12. Ηταν ενα Γενικό αχ!τιποτε το συγκεκριμμένο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ευχαριστούμε και πάλι. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πουμε το ίδιο σχετικά με τον δικό σας ρόλο και το ανύπαρκτο ταλέντο με τον οποίο τον διεκπεραιώνετε...
  Η πολιτική διαφημιση που μας κάνατε - εν αγνοία σας φυσικά - σας κατατάσσει στους πλέον αδέξιους μαθητές του Βυσίνσκι. Αν ζούσατε στην εποχή των πολιτικών μπαμπάδων σας, σίγουρα αυτή η μέθοδος συκοφάντησης Τροτσκιστών θα σας είχε οδηγήσει σε "ομολογίες αντι-σοβιετικών σαμποτάζ" και σε "αυτοκτονίες", με συνοπτικές διαδικασίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ομολογώ συντετριμμένος ότι επέδειξα ανύπαρκτο ταλέντο. Στην πραγματικότητα, εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ απ' την περφόρμανς που δίνετε, που δεν αποπειράθηκα καν να ανταγωνιστώ με το δικό σας, ήξερα ότι θα βγω χαμένος.

   Το συκοφάντηση Τροτσκιστών δεν το κατάλαβα, ποιών Τροτσκιστών; Μήπως εννοείτε ότι είστε Τροτσκιστές;

   Δεν γνωρίζω κάποια φράξια που να ασχολείται με την κωμική επιθεώρηση, συνήθως με άλλα θέματα καταπιάνονται οι Τροτσκιστές.

   Τώρα, για τις αυτοκτονίες που λέτε, δεν ξέρω, θα σας γελάσω, διάφοροι αυτοκτονούν στις μέρες μας αλλά δεν ξέρω αν είναι Τροτσκιστές. Ίσως αν οργανώνατε λαϊκές παραστάσεις για τον κόσμο να σπέρνατε και πάλι ένα χαμόγελο, μια αισιοδοξία. Κρίνοντας απ' τον εαυτό μου δηλαδή, γιατί έσκασα στα γέλια.

   Διαγραφή
  2. Κι εντάξει, γέλασε κι άλλος κόσμος όπως θα είδατε, οπότε το χιούμορ σας έχει μια οικουμενικότητα.

   CD θα βγάλετε με τα καλύτερα;

   Διαγραφή
  3. Σύντροφοι; Φύγατε πάλι για τα οδοφράγματα; Πάλι σας καλεί στο καραούλι ο Δραγασάκης; Σχεδιάζει έφοδο ο Παπαδημούλης; Σήκωσε το λάβαρο της κίτρινης Λακόστ ο Αλέξης;

   Βάζω το πενιχρό μου στιχουργικό ταλέντο για τον δέοντα αποχαιρετισμό (την ιντερνασιονάλ παρακαλώ, να παίζει)

   Καλή πατρίδα σύντροφοι, κι από την εξορία,
   το κόκκινο το λάβαρο να φέρετε πλατεία.
   Ώρα καλή στην πρύμνη σας, αέρα στα πανιά σας,
   στο μετερίζι της Βουλής να δω την αφεντιά σας.
   Καρέκλες να γεμίσετε, μα και επιδοτήσεις,
   κι άμα αυτό είναι μαρξισμός, εμέ να με γ....ς.

   Διαγραφή
  4. Δυστυχώς, έχασες. Δε γ_ _ ώ σταλινικούς. Ελπίζω με άλλους τροτσκιστές να σταθείς πιο τυχερός.

   Διαγραφή
  5. Πω πω...Καλέ, τι ντούρος επαναστάτης είναι αυτός! Αντρακλά μου!

   Διαγραφή
 14. κ.Διαχειριστά,
  TuBoFlo! Θα πνιγούμε στην...αριστερή διανόηση!

  Τους περιποιόμαστε καταλλήλως στα σωματεία, εκεί που λύσσαξαν να βγάλουν έξω την πολιτική, έτσι εντελώς μαρξιστικά! Εκεί που συνεργάζονται αριστερότατα με κάθε λογής ανεξάρτητο της ΠΑΣΚΕ της ΔΑΚΕ κλ.

  Αντε γιατί τρία σεντόνια δε μου φτάνουν να εκφράσω την αηδία μου!

  Βρώμα και δυσωδία,κλείστε τα παράθυρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι ρε, οι συγκεκριμένοι είναι καλά παιδιά. Κωμικοί.

   Το να σκάνε μύτη οι συγκεκριμένοι σε σωματεία μού φαίνεται κομμάτι δύσκολο, αλλά αν εμφανίστηκαν να τα πουν σε εργάτες αυτά που γράφουν, στείλτε κανα βίντεο. Μην είστε μοναχοφάηδες!

   Διαγραφή
 15. Αντώνη, να σου πω την αλήθεια, δεν μου φαίνεται απίθανο να πιστέυουν πραγματικά οτι τους έκανες διαφήμηση!!!

  Χαρά στο κουράγιο σου ρε σύντροφε, τι άλλο να πω.
  Να σαι καλά.

  tom

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, τρία περιοδικά βγάζουν τα παλικάρια, αν τους έκανα εγώ διαφήμιση, να ζητήσουν τα λεφτά τους πίσω, θα τους κάνω εγώ δωρεάν σε εβδομαδιαία βάση με το υλικό που έχουν...

   Διαγραφή
 16. Στον καναδά άρθρα της "μαρξιστικής φωνής" μεταφράζονται και αναδημοσιεύονται κατά καιρούς από το περιοδικό fightback, μέσα από το οποίο εκφράζεται μια νεολαιίστικη σε μεγάλο βαθμό οργάνωση που ακολουθεί την στρατηγική του εισοδισμού στηρίζοντας κριτικά NDP (σοσιαλδημοκράτες της κακιάς ώρας, 2ο κόμμα πίσω από τους συντηρητικούς). Για παράδειγμα δείτε εδώ το τελευταίο άρθρο για τις εκλογές της 17ης Ιούνη:

  http://marxist.ca/international/europe/786-greek-elections-aftermath-fragile-victory-for-ruling-class-syriza-is-enormously-strengthened.html

  Βίοι παράλληλοι και κωμικοτραγικοί για τις "επαναστατικές" σοσιαλδημοκρατικές ουρές.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρε σεις, να κάνουμε κι εμείς μια οργάνωση άμα είναι να γίνουμε φίρμες στο εξωτερικό!

   Προτείνω το "Μέτωπο για την Ανασυγκρότηση της Κομμουνιστικής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμα πιο Κομμουνιστική Βάση, Τόσο Κομμουνιστική που Θα Κατουρηθεί η Αστική Τάξη Πάνω της." Λίγο μακροσκελές, αλλά θα εντυπωσιάσει.

   Διαγραφή
  2. Οι του fightback πάντως προσπαθούν να ακολουθήσουν την -- αναμφισβήτητα επιτυχημένη -- συριζαϊκή πολιτική γραμμή "εγώ δεν είμαι εγώ" και έτσι ενώ το NDP δεν εμφανίζεται ποτέ σε διαδηλώσεις οι ίδοι είναι πάντοτε εκεί. Μάλλον λοιπόν για να μάθουν οι άνθρωποι μεταφράζουν αυτές τις αναλυσάρες της "μαρξιστικής φωνής". Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν και ιδιαίτερη επιτυχία καθώς οι του NDP δεν τρελαίνονται να συσχετιστούν με τους εν λόγω ακροαριστερούς επαναστάτες (μη γελάτε ρε!), η λέξη σοσιαλισμός είναι πολύ βαριά κι ασήκωτη σε αυτή την μεριά του ατλαντικού.

   Πέρα από την πλάκα, υπάρχουν και άλλα γεγονότα που δείχουν το πώς σχετίζονται όλα αυτά τα ρεύματα μεταξύ τους. Δεν έχω χειροπιαστές αποδείξεις και έτσι δεν θα επεκταθώ αλλά όποιος θέλει μπορεί απλώς να ρίξει μια ματιά σε όλες αυτές τις φίρμες που τον τελευταίο καιρό παρέλασαν στην ελλάδα στα πλαίσια του αγώνα που έδωσε για την κυβέρνηση της αριστεράς το "κόμμα του κομμουνιστικού κινήματος".

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 17. πιστευω οτι τα σχολια απο την δηθεν συνταξη της μαρξιστικης φωνης, τα εκανες μονος σου για να τονωσεις τα ποστ.
  αποκλειεται να ειναι ΤΟΣΟ βλακες, δεν μπορει
  Modesto

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, δεν μας λέει κανείς ότι ήταν όντως η ΜΦ. Τόσα τρολ μπαινοβγαίνουν εδώ.

   Εγώ είμαι καλό παιδί, δεν γράφω μόνος μου σχόλια.

   Διαγραφή
  2. Οταν τους πρωτοσυνάντησα ήταν μερικές δεκάδες άτομα πανελλαδικά...
   τότε ανήκαν ήδη στην φοιτητική παράταξη του ΣΥΝ,
   αλλά εκλογικά παίρναν θέση ανάλογα...πράγματι μια φορά
   είχαν καλέσει για κριτική ψήφο στο ΚΚΕ.
   Μετά βέβαια τελειώσαν τα παιχνίδια, ήρθε και η κρίση
   και οργανώθηκαν όλοι τους στη νεολαία ΣΥΝ.
   Πάντοτε όμως, τουλάχιστον από το 2003 που τους θυμάμαι,
   είχαν μια καταπληκτικής (επιστημονικής;) φαντασίας εξήγηση του γιατί είναι με τον Συνασπισμό. Μιλάμε για τεραστίας διαστάσεως μυστικιστική δολοπλοκία ανα-κατάληψης του Σύριζα, και μετέπειτα όλου του Συστήματος και διάβρωσής του από τα μέσα.
   Το πραγματικά όμως αστειότερο είναι το πως τους αντιμετωπίζουν οι "σύντροφοί" τους στον ΣΥΝ, πραγματικά ως κατοικίδια προστατευόμενα, που τα αμολάμε και λίγο στη βιτρίνα όταν χρειάζεται να πείσουμε κανά ευαίσθητο φιλόζωο, με οικολογικές ανησυχίες παιδάκι να μας αγοράσει...

   @ψηρίς.

   Διαγραφή
  3. Κανονικά θα ήταν κρίμα να τους ρεζιλεύεις, αλλά δυστυχώς προσφέρουν άλλοθι σε επικίνδυνες αυταπάτες και πλάτες σε αδίστακτους επιτήδειους. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα αντικειμενικά κι αν η κατάσταση δεν ήταν τραγική, θα ήταν μέχρι και συμπαθητικοί.

   Διαγραφή