Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Τότε και τώρα IV: Ατσάλι για όλες τις χρήσεις, ή η σιδηρά κυρία Krupp

Τότε:

"Εργοστάσιο του Φύρερ Krupp, Όλοι για τη Γερμανία, Βερολίνο, 1939" (από υποβρύχιο των Ναζί)
Κρατούμενοι στο Auschwitz, εξαναγκαστική εργασία για την Krupp
 Κράνος για χρήση στο πολεμικό εργοστάσιο της Krupp
Βιομηχανία όπλων Krupp, κατασκευή κανονιών
Δοκιμή τεράστιου κανονιού της Krupp
Ναζιστικό πόστερ ατμομηχανής της Krupp
Λογότυπο της Krupp
Ο Alfred Krupp στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Βρέθηκε ένοχος για χιλιάδες θανάτους που προκλήθηκαν από τα όπλα μαζικής καταστροφής που κατασκεύασε, καθώς και λόγω εξαναγκαστικής εργασίας για την εταιρεία του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (πάνω από 100.000 κρατουμένοι στρατοπέδων συγκέντρωσης είχαν εξαναγκαστεί σε εργασία για την Krupp). Ο Krupp, όπως και όλοι οι άλλοι υπόδικοι της εταιρείας πλην ενός, απελευθερώθηκαν σε δυόμιση μόλις χρόνια. Το 1953, ο Alfred Krupp ξαναείχε ήδη τα ηνία της εταιρείας.
Οικογενειακός τάφος αξιέραστου οικογενείας Krupp, Essen, συνοδεία αυτοκρατορικού αετού του Ράιχ.

Τώρα:
Λογότυπο του consortium Ναζί ThyssenKrupp

ThyssenKrupp, εργοστάσιο χάλυβα
Συνάντηση γιγάντων: ThyssenKrupp, Mercedes-Benz. "ThyssenKrupp Gerlach has won the Daimler Supplier Award in the category “Mercedes Benz Cars and Vans – Powertrain” for outstanding performance in the areas of quality, costs, delivery performance, technology and innovation."

7 σχόλια:

 1. ΜΙΚΡΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

  Καλή ανάρτηση, φίλε Αντώνη, με εύγλωττες φωτογραφίες.

  Διορθώνω την μετάφραση της λεζάντας της πρώτης (από επάνω) φωτογραφίας δεξιά (μεταφράζω τις γραμμές από τα πάνω προς τα κάτω): «Εργοστάσιο της Βιομηχανίας Krupp με την τιμητική επωνυμία “Εργοστάσιο του Φύρερ”—1939—Τα πάντα για την Γερμανία—Έχει εφοδιαστεί με πρόγραμμα δυναμικής ρύθμισης κινητήρων—Βερολίνο».

  Η φωτογραφία δείχνει πινακίδα κινητήρα ή μέρος κινητήρων υποβρυχίου.

  Το «άκρον άωτον» της γερμανικής τεχνικής (και πολιτικής) μανίας για ακρίβεια…

  Με πολλούς χαιρετισμούς.

  Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει, το έχεις ή όχι, το "Τί ζητάει ο Σπάρτακος" της Λούξεμπουργκ. Αν θες στο στέλνω, σε μετάφραση Α. Στίνα, που το σκανάρισα γιατί δεν το έβρισκα σε ηλεκτρονική μορφή. Ειδικά το κλείσιμό του είναι μαγεία:

  "Η «Ένωση Σπάρτακος» δεν είναι ένα κόμμα, που θα ήθελε να επικρατήσει
  περνώντας πάνω από τις εργατικές μάζες ή χρησιμοποιώντας τις ίδιες τις μάζες για να επιβάλει την κυριαρχία του. Η «Ένωση Σπάρτακος» θέλει μόνο να είναι σε κάθε περίσταση το τμήμα του προλεταριάτου, που έχει μεγαλύτερη συνείδηση του κοινού σκοπού. Εκείνο που, σε κάθε βήμα του δρόμου που διατρέχει η πλατιά εργατική μάζα, της θυμίζει τη συνείδηση των ιστορικών της καθηκόντων. Εκείνο που, σε κάθε ιδιαίτερο στάδιο της Επανάστασης, αντιπροσωπεύει την τελική κατάληξη και που μέσα σε κάθε τοπικό ή εθνικό ζήτημα, αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης.

  «Ένωση Σπάρτακος» αρνείται να πάρει μέρος στην κυβερνητική εξουσία δίπλα
  στα ανδρείκελα της αστικής τάξης, τούς Έμπερτ - Σάιντμαν. Βλέπει σε μια έτοιου
  είδους συνεργασία την προδοσία των αρχών του σοσιαλισμού και την ενίσχυση της
  αντεπανάστασης, μια πράξη δηλαδή, που θα παρέλυε την λαϊκή ορμή. Η «Ένωση
  Σπάρτακος» θα αρνηθεί επίσης να ανέβει στην εξουσία, όταν οι Σάιντμαν - Έμπερτ θα έχουν χρεωκοπήσει, για τον απλούστατο λόγο ότι οι Ανεξάρτητοι με την πολιτική τους της συνεργασίας θα έχουν οδηγηθεί στο αδιέξοδο. Αρνείται να γίνει ο συνεταίρος ή ο διάδοχός τους.

  Αν ο Σπάρτακος καταλάβει την εξουσία, αυτό θα γίνει με την μορφή την καθαρή
  και αναμφισβήτητη της θέλησης των προλεταριακών μαζών μέσα σ’ όλη τη Γερμανία
  και όχι διαφορετικά, παρά σαν δύναμη της συνειδητής τους συμμετοχής στις προοπτικές, τους σκοπούς και τις μέθοδες της πάλης που διαδίδει η «Ένωση Σπάρτακος».

  Η προλεταριακή Επανάσταση δεν μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο προς την πλήρη
  διαύγεια και την πλήρη ωριμότητα, παρά βαθμό με βαθμό, βήμα με βήμα, πάνω στην
  μακριά πορεία του μόχθου και της δικής της πείρας και δια μέσου μιας πικρής σειράς ηττών και νικών. Η νίκη του Σπάρτακου δεν τοποθετείται στην αρχή αλλά στο τέρμα της επανάστασης. Είναι ταυτόσημη με την τελική νίκη των μαζών, με τα εκατομμύρια άτομα, που μπαίνουν σήμερα στο δρόμο του σοσιαλισμού.

  Ορθοί προλετάριοι! Στην πάλη! Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος να
  κατακτήσουμε κι ένας κόσμος ολόκληρος να πολεμήσουμε. Και μέσα σ’ αυτή την
  ταξική μάχη της παγκόσμιας ιστορίας για τους πιο ψηλούς σκοπούς της ανθρωπότητας, δεν υπάρχει περιθώριο για φλυαρίες με τον εχθρό, παρά γροθιά στο πρόσωπο και γόνατο στο στήθος.

  Δεκέμβρης 1918.

  Ρόζα Λούξεμπουργκ"

  Σκόπιμα το έβαλα κάτω απ' την ετικέτα Φασισμός

  subutai

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, βέβαια με ενδιαφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι αν είναι scanned δεν θα είναι εύκολο το copy-paste για ανάρτηση. Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να το έχουμε σε Word;

   Διαγραφή
  2. ΟΚ, θα σταλεί αύριο (δώσε mail), αν και επιμένω και το έλεγα σε συντρόφους και φίλους του κόμματος την πρωτομαγιά πριν τις εκλογές, όπου δεν είχε πατήσει σύριζας για σύριζας στη συγκέντρωση του εργατικού κέντρου, το έχω αναφέρει κι εδώ: Να μελετήσουμε και να παραδειγματιστούμε καλύτερα από τη Γερμανική και όχι τη Ρωσική επανάσταση, με τα ανάλογά τους βέβαια. Ο δρόμος προς το παρών δεν είναι νικηφόρος και το "ξύλο" δεν θα το φάμε υπό φασιστική ηγεσία.

   Οι Κάρολος, Φρειδερίκος, Βλαδίμιρος, Ρόζα και λοιποί να μας φυλλάνε!

   Για "Λούξεμπουργκ - Μέρινγκ: 2 μελέτες πανω στο Κεφαλαιο του Μαρξ" ενδιαφέρεσαι;

   καλό βράδι, subutai

   Διαγραφή
  3. Μέιλ έχουμε πάνω στο υπομενού "επικοινωνία": radical-desire@hotmail.com

   Για οτιδήποτε Λούξεμπουργκ ενδιαφέρομαι, το Marxists Internet Archive έχει μόνο δύο της κείμενα μεταγραμμένα και την θέλουμε στην παρέα.

   Διαγραφή
  4. Περιέργως στο ίδιο συμπέρασμα με τον subutai κατέληξα κι εγώ πρόσφατα και έχω αρχίσει να διαβάζω διαρκώς για τη συγκεκριμένη περίοδο.
   Μάλιστα κατέβασα και 2 ταινίες εποχής ΛΔΓ (1955 κ 1956) για τη ζωή του Τέλμαν οι οποίες ως παραγωγές φαίνονται εξαιρετικές. Λέω μου φαίνονται γιατί δεν σκαμπάζω γρι γερμανικά και από αγγλικό ή γαλλικό υπότιτλο δε βρήκα τίποτα στο ίντερνετ..
   Αν μιλάτε Γερμανικά κατεβάστε απο τόρρεντ ανυπερθέτως!
   Ernst Thälmann Sohn Seiner Klasse (Ερνστ Τελμαν γιός της τάξης του)
   Ernst Thälmann Fuhrer Seiner Klasse (Ερνστ Τέλμαν ηγέτης της τάξης του)

   Για μια γεύση της ποιότητας που σας λέω δείτε πχ αυτή την αριστουργηματικής (κατ'εμέ) ρεαλιστικής αισθητικής σκηνή υπό τους στίχους του Μπρεχτ και τους γνώριμους μας σκοπούς του Ernst Busch:

   http://www.youtube.com/watch?v=OVrMkhlMZeM

   Μακάρι να μπορούσαμε τέτοια έργα να τα μεταφράζαμε και να τα προβάλαμε μαζικά..

   Ερνστ Έβερχαρτ

   Διαγραφή
  5. Αύριο θα κάνουμε ανάρτηση για τον Τέλμαν (αναδημοσίευση) και θα μεταγράψουμε, αν μπορέσουμε το άρθρο του Ριζοσπάστη, 10/5/1943, για την σφαγή στο Κατίν.

   Διαγραφή