Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη σκοπιά των ευρωπαίων Τροτσκιστών

Η ευρωπαϊκή κρίση και ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ
Christoph Dreier
8 Ιουνίου 2012
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Η κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EΕ) και του κοινού της νομίσματος έχει φέρει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα ενός ανεξάρτητου κινήματος της εργατικής τάξης ενάντια στην ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα που αυτή προασπίζεται. Οι εμπειρίες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και τις Ιρλανδίας τα τελευταία δύο χρόνια, όταν οι εργάτες προέβησαν επανειλλημένα σε μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες ενάντια στα μέτρα λιτότητας, δείχνουν το ψεύδος των ισχυρισμών ότι η μαζική πίεση από τα κάτω μπορεί να αλλάξει τις πολιτικές της ΕΕ και των κυρίαρχων ελίτ της Ευρώπης.

Οι πολιτικές αυστηρότητας που εξαπέλυσε πρώτιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχουν φέρει την πτώχευση πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού στην Ελλάδα και σε άλλες υψηλά χρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ενώ απλώς ενέτειναν την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση. Η Ελλάδα, εγκλωβισμένη στην ύφεση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, έχει δει το χρέος της να αυξάνεται από 250 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 σε  περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια σήμερα. 

Οι προτάσεις του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του νεοεκλεγμένου γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, περί αλλαγής των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας μέσω της αύξησης του μεγέθους των εξαγορών τραπεζών, δεν προσφέρουν τίποτε στην εργατική τάξη. Τα πλάνα που κυκλοφορούν σε όλο και πιο απελπισμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις περιλαμβάνουν όλα τους απαιτήσεις για περαιτέρω περικοπές προϋπολογισμού και νέες επιθέσεις στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κρίση έχει εκθέσει την χρεοκωπία των οικονομικών ελίτ που κυβερνούν την Ευρώπη και την αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος. Η μοναδική κοινωνική δύναμη που μπορεί να προσφέρει μια προοδευτική απάντηση στην κρίση του ευρώ είναι η εργατική τάξη. Η βιομηχανική και κοινωνική της ισχύς θα πρέπει να κινητοποιηθεί σε έναν διεθνή αγώνα ενάντια στην ΕΕ και στις συστατικές της αστικές κυβερνήσεις, έναν αγώνα που θα βασίζεται στην πάλη για την θεμελίωση της εργατικής εξουσίας, την ανατροπή του καπιταλισμού, και την ανάπτυξη του σοσιαλισμού σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς.

Οι δυνάμεις της μικροαστικής "αριστεράς" οι οποίες αναζητούν να υποτάξουν τους εργάτες στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο της άρχουσας τάξης αποτελούν κρίσιμο εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός μαζικού ανεξάρτητου κινήματος της εργατικής τάξης. Προς το παρόν, ο κύριος εκπρόσωπος των δυνάμεων αυτών στην Ευρώπη είναι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στην Ελλάδα, καθώς και ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αναδειχθεί ισχυρότερο κόμμα στις εκλογές της 17ης Ιούνη και ο Τσίπρας θα μπορούσε να εκλεγεί πρωθυπουργός, καθώς οι ψηφοφόροι αναζητούν μια εναλλακτική στα προηγούμενα κυβερνητικά κόμματα που έχουν επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας που υπαγορεύει η ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι μιλά για απόρριψη των πιστωτικών συμφωνιών της Ελλάδας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και για πάγωμα των μέτρων λιτότητας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαναστατικό κόμμα. Είναι ένα μικροαστικό κόμμα του οποίου οι πολιτικές είναι εχθρικές προς την ανεξάρτητη πολιτική κινητοποίηση της εργατικής τάξης.  

Προσπαθεί να συγκρατήσει την οργή για τις κοινωνικές επιθέσεις καθώς συγκρατεί και τους αγώνες των εργατών κάτω από την κυριαρχία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας,  η οποία συνεργάστηκε στενά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας για την διενέργεια καταστροφικών επιθέσεων στους εργάτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν εργαλείο καθυπόταξης της εργατικής τάξης στην ελληνική άρχουσα τάξη, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον καπιταλισμό.

Όταν μιλά στον διεθνή Τύπο, αντίθετα με το τι κάνει όταν μιλά στους έλληνες ψηφοφόρους, ο Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι από τη στιγμή που θα πάρει την εξουσία, το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ικανοποιήσει τις αγορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να πραγματώσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνδυάζει τις εξαγορές σημαντικών τραπεζών και επιχειρήσεων με μέτρα λιτότητας ενάντια στην εργατική τάξη.

Ο Τσίπρας έχει δηλώσει επανελειμμένα ότι πάνω από όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ. Δεν θα συμφωνήσει απλώς με τις δομικές "μεταρρυθμίσεις"—οι οποίες έχουν ήδη περικόψει μισθούς και εξαλείψει δεκάδες χιλιάδες θέσεων εργασίας—αλλά θα αποπληρώσει επίσης τα χρέη της χώρας, τα οποία η ΕΕ χρησιμοποιεί ως μοχλό τα τελευταία δύο χρόνια για να επιβάλλει τα μέτρα αυστηρότητας. 

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, Ο Τσίπρας αποκάλεσε τον Ολάντ "πηγή ελπίδας" και υποστήριξε τις προτάσεις του γάλλου προέδρου για τύπωμα χρημάτων από την ΕΚΤ, καθώς και την εισαγωγή των ευρωομολόγων. Έχει επανελειμμένα επαινέσει τις πολιτικές του Ομπάμα, καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν πολιτικές σύμφωνες με την γραμμή του Νιού Ντιλ του Φράνκλιν Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. 

Τέτοιου είδους παιδαριώδεις συγκρίσεις λειτουργούν απλώς για την αναπαραγωγή αυταπατών σχετικά με τη δυνατότητα της επίλυσης της ελληνικής κρίσης με τις μικρορυθμίσεις της πολιτικής της ΕΕ. Ο Ομπάμα έχει διενεργήσει ωμές επιθέσεις στα εργασιακά και τους μισθούς στις ΗΠΑ και έχει απορρίψει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική πολιτική που θα απάλυνε την ωδύνη που δημιουργεί η μαζική ανεργία και οι περικοπές του προϋπολογισμού. Η τεράστια σήψη του αμερικάνικου καπιταλισμού αντανακλάται από την απουσία οποιασδήποτε ομάδας που να προασπίζεται την κοινωνική μεταρρύθμιση στο αμερικάνικο πολιτικό κατεστημένο.  Ο ελληνικός καπιταλισμός δεν έχει τα υλικά μέσα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές μιας προηγούμενης εποχής.

Σε μια καπιταλιστική κρίση που επιδεινώνεται διαρκώς, η σκληρή ταξική πάλη βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη—και σ' αυτή, τα μικροαστικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν την εργατική τάξη όχι ως σύμμαχοι αλλά ως σκληροί εχθροί. 

Ο ίδιος ο Τσίπρας παραδέχτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρυφές συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους ώστε να προετοιμάσει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που η ΕΕ αποβάλλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη, αν και αρνείται να πει  τι περιέχουν αυτά τα μέτρα. Την περασμένη εβδομάδα συνάντησε την διοίκηση του ελληνικού στρατού και απήυθηνε κάλεσμα για την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων

Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κοινωνικά στρώματα τα οποία εκπροσωπεί στην βολεμένη μεσαία τάξη, στο κράτος και στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατείες θα αποδιοργανώσουν και θα παρεμποδίσουν τους εργατικούς αγώνες ενάντια στους αυξανόμενους κινδύνους της οικονομικής κατάρρευσης και της δικτατορίας

Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για συστηματική πολιτική πάλη ενάντια σ' αυτές τις ψευτοαριστερές τάσεις. Οι εργάτες δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα βήμα μπροστά χωρίς πολιτική πάλη εναντίον τους--πάλη που να βασίζεται σε ανεξάρτητο σοσιαλιστικό πρόγραμμα

Η εργατική τάξη αντιμετωπίζει το καθήκον του χτισίματος ενός νέου επαναστατικού κόμματος στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, το οποίο θα ενώνει την εργατική τάξη στην πάλη ενάντια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην κατεύθυνση των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Κρατών της Ευρώπης. Το κόμμα αυτό είναι η Διεθνής Επιτροπή της Τέταρτης Διεθνούς. 

Σημειώσεις του μεταφραστή
1. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο διεθνές Τροτσκιστικό όργανο του International Commitee of the Fourth International (ICFC), World Socialist Web Site. Σχετικά με τις αντίστοιχες θέσεις των Τροτσκιστών στην Ελλάδα, μπορείτε να συμβουλευτείτε κατ' αντιπαράθεση τα άρθρα του ιστολογίου Avant Garde μετά την προσχώρηση των μελών του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά: "Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ' αλεύρι", "Γιατί τρέμουν κυβέρνηση της αριστεράς".
2. Δεδομένου του γεγονότος ότι το ΕΕΚ του Σάββα Μιχαήλ, πρώην προέδρου του ICFC, είναι τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς την οποία εκπροσωπεί και το World Socialist Web Site, είναι ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση της ΕΕΚ για "κριτική στήριξη" στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ως γνωστόν, έχει εκφράσει δια στελεχών του την πρόθεση "κριτικής στήριξης" στον ΣΥΡΙΖΑ. Βλ. Praxis, "Από την εξέγερση του Δεκέμβρη στο αριστερό πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ."
3. Η πιο πάνω σφοδρότατη επίθεση του World Socialist Web Site στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μόνη που έχει διατυπωθεί από τον ιστότοπο. Μπορείτε ακόμη να συμβουλευτείτε τα άρθρα: "Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ: Η αντιδραστική πολιτική της αστικής 'αριστεράς' στην Ελλάδα", "Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει δεξιές πολιτικές για την ελληνική κρίση", "Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον ελληνικό στρατό", "Ελλάδα: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ", "Ο έλληνας ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να ξεπληρώσει τις τράπεζες στην ευρωπαϊκή του τουρνέ", και "Αναζητείται η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιηθούν τα μέτρα λιτότητας."
4. Η αρνητικότατη πρόσληψη του ΣΥΡΙΖΑ από το World Socialist Web Site δεν συμβαδίζει με στήριξη στο ΚΚΕ, το οποίο αποκηρύσσεται ως "σταλινικό", όπως είναι αναμενόμενο με δεδομένες τις πολιτικές αρχές του Τροτσκισμού που εκπροσωπεί ο ιστότοπος. Βλ. την σχετική κριτική στο ΚΚΕ στο "Τα ψευτοαριστερά κόμματα στην Ελλάδα δεν προσφέρουν εναλλακτική". Ο γράφων κρίνει παρ' όλα αυτά πολύ ενδιαφέρουσα την διαφορά στην κριτική των Τροτσκιστών στο εξωτερικό από την αντίστοιχη στάση των Τροτσκιστών στην Ελλάδα, που είτε έχουν προσχωρήσει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ είτε τον στηρίζουν ανοιχτά ή περισσότερο έμμεσα.

32 σχόλια:

 1. Ποιός ειναι ο Christoph Dreier; Κολλητός του Παφίλη;

  Δεν φτάνει που εχει κατέβει τόσο πολύ το επίπεδο σου Αντώνη, πας και βρίσκεις κι αλλους με χαμηλό επίπεδο!

  Τί προσπαθείς; Να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα; Είστε μια τραγική μειοψηφία που αρνείται να ψοφήσει ή να δώσει τις ψήφους της τουλάχιστον στο συριζα πριν ψοφήσει για να κάνει κάτι οφέλημο επιτέλους για τη χώρα...δεν φτάνει που τόσα χρονια δεν κουνήσατε το δακτυλάκι σας για τίποτα...

  Τι εργατική τάξη μας λέει εδώ αυτός και πως τολμά να λεει το συριζα μικροαστικο κόμμα και εργαλείο καθυπόταξης!

  Κολλητός του Παφίλη είναι και τον βάλατε να παριστανει τον τροτσκιστή!

  Και γιατί γράφει εδώ πως ο ελληνικός καπιταλισμός δεν εχει τα υλικά μεσα για μεταρρυθμίσεις; Τον Κασιδιαρη καλα, δεν τον ειδε, τον Μηλιό δεν τον διάβασε;

  Δεν σας καταλαβαινω καθολου...

  Τα λεμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταγγέλω ότι το World Socialist Web Site είναι ψευδοσάιτ των ΚΚΕδων που το έστησαν για να εκδικηθούν για τη Νέα Σπορά!

   Διαγραφή
  2. Και άκου εκεί "εργατική εξουσία"; Μας δουλεύουν αυτοί; Αφού οι Τροτσκιστές μάχονται για μια "αριστερή κυβέρνηση"!

   Διαγραφή
  3. Ο Μπογιόπουλος τα γράφει. Όλα. Και τα άλλα που βρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ απ' το 2008.

   Διαγραφή
  4. Και το παίζουν αντι-ΚΚΕ για ξεκάρφωμα. Για να μην τους πάρουμε χαμπάρι. Διότι δεν γίνεται. Αυτά τα λένε μόνο οι σταλίνες!!!!

   Διαγραφή
  5. Και κάποιοι άλλοι τροτσκιστές ακόμα πιο προχωρημένοι

   http://www.icl-fi.org/greek/critsupkke.pdf

   http://www.icl-fi.org/english/leaflets/votekke.html

   http://www.icl-fi.org/greek/banksstarve.pdf

   Ανώνυμη ιδεολογία

   Διαγραφή
  6. Αχ, αμάν, πουστιά: "World Socialist Web Site: Published by the International Committee of the Fourth International". Επίσημο όργανο της Τέταρτης Διεθνούς.

   Ναι, αλλά αυτό δεν εκφράζει τον πατριωτικό Τροτσκισμό, που βασίζεται στην αρχή της εθνικής αυτονομίας...δηλαδή...εεεε...τα ψιψιψίνια και τα κοκοψόψαρα...ήθελα να πω...Ολάντ!

   Διαγραφή
  7. Σάββαααααααα! Τι λένε ρε αυτοί;;!! Εμείς δεν ήμασταν του ICFC???

   EEK's General Secretary is the prominent Trotskyist Savvas Mihail, former secretary of the International Committee of the Fourth International.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Workers_Revolutionary_Party_(Greece)

   Διαγραφή
  8. @Ανώνυμη Ιδεολογία: Α, αυτό είναι ενδιαφέρον.

   Διαγραφή
 2. Αντώνη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ασκεί βαθιά κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλη της είχαν προτείνει δια της δημοσίας οδού, στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν δεχθεί συνεργασία το ΚΚΕ, αλλά δεν επανήλθαν με κείμενο στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τότε έγιναν διαδικασίες, συζητήθηκε στις συνελεύσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις ΟΒ των οργανώσεων και με συντριπτική πλειοψηφία αποφασίστηκε να κατέβει αυτόνομα κάτι που ανακοινώθηκε και επίσημα, αλλά δεν φαίνεται να σε πολυενδιαφέρει.

  Η διαλεκτική σου έχει φτάσει στο επίπεδο της πλάνης. ΕΕΚ στηρίζει ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στελέχη της έχουν πει για ΣΥΡΙΖΑ άρα ΕΕΚ στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ.

  Άκου και ένα καλύτερο αφού παίζεις με αντιδιαλεκτικό τρόπο με τις διεθνείς επαφές χωρίς να αντιλαμβάνεσαι την διαφορά επιπέδου. ΚΚΕ στηρίζει ΑΚΕΛ , ΑΚΕΛ στηρίζει ιμπεριαλισμό, άρα ΚΚΕ στηρίζει ιμπεριαλισμό.
  Ή μπορούμε να βγάλουμε το εμπαθές συμπέρασμα που θέλουμε και με άλλον τρόπο.
  Αντώνης διαβάζει Μπαντιού, Μπαντιού ρεφορμιστής, Αντώνης ΚΚΕ, άρα ΚΚΕ ρεφορμιστικό (για να μην πούμε για τον Αντώνη...)

  Είναι τόσο παιδική σκέψη, όσο έχει καταλήξει η δική σου από τις παρωπίδες που βάζεις για να καλύπτεις την αποχή σου από το πραγματικό πεδίο της ταξικής πάλης και από έναν σχηματισμό στον οποίο αυτή διεξάγεται σε έντονους ρυθμούς.


  Με συγχωρείτε για τον τόνο αλλά σε αυτή την δημοσίευση το κακό παράγινε.

  Κοντόχοντρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα Κώστα μου, θα την κάνετε την κάλπικη επανάσταση τής κάλπης και θα αποκαταστήσετε και την κοινωνική συνοχή συνεργαζόμενοι με τους ευεργέτες εφοπλιστές που προσφέρουν στον λαό και «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» [ειδικό φορολογικό καθεστώς!!!***] (να ανοίξουμε κι ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής να προσφέρουμε στον ενωμένο λαό ακόμα ένα --- πλεονέκτημα).

   Γελοία κρυπτοφασιστοειδή υποκείμενα


   ΥΓ «Αναφερόμενος στους εφοπλιστές, ο ηγέτης Φιδέλ Μακαρονάκι-Κοφτό είπε πως πέραν των φοροαπαλλαγών που έχει ο πολύ μεγάλος ελληνικός στόλος -κι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα συγκριτικό για τη χώρα που πρέπει να αξιοποιήσουμε-»

   Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Κοντόχοντρε,

   Χαιρετώ τον κόσμο των ενηλίκων από το πολιτικό νηπιαγωγείο.

   Κατ' αρχάς θα ήθελα να σε καλοσωρίσω εδώ στον παιδικό μου κόσμο εκφράζοντας μια κάποια έκπληξη.

   Βλέπεις, αν και το ιστολόγιο λειτουργεί από τα τέλη του Οκτώβρη του 2011 είναι η πρώτη φορά που έχω την τιμή της ενήλικης σχολιαστικής παρουσίας σου.

   Αλλά ω της εκπλήξεως, αν και σε γνωρίζω φυσικά ως έναν από τους διακεκριμένους Ανταρσυώτες σχολιαστές του granma, η αφορμή της επίσκεψής σου αυτής, της πρώτης και μοναδικής είναι ένα τροτσκιστικό κείμενο κριτικής....στον ΣΥΡΙΖΑ.

   Αυτό το βρίσκω ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Ιδιαίτερα επειδή δεν είναι η πρώτη φορά. Εδώ και κάποιο καιρό, κάθε φορά που δημοσιεύω κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται εδώ Ανταρσυώτες έξαλλοι. Και αυτό το αποτυπώνει και η αγανάκτηση του δικού σου σχολίου βέβαια: "το κακό παράγινε."

   "Το κακό παράγινε." Τι αποκαλυπτική φράση για κάποιον που είναι δεδηλωμένος οπαδός άλλου κόμματος. Αλλά βέβαια η γνήσια αριστερή (και ενήλικη) αλληλεγγύη παίζει καθοριστικό ρόλο σε τέτοιου είδους οργίλες αντιδράσεις.

   Βέβαια μετά σκέφτομαι ότι χθες, αυτού του είδους η αλληλεγγύη έλαμψε δια της απουσίας από οποιονδήποτε Ανταρσυώτη μπήκε εδώ.

   Ίσως επειδή δεν δηλώνουμε "αριστεροί." Αυτό πιθανώς θα είναι κάποιου είδους ανασταλτικός παράγοντας για την οργίλη αλληλεγγύη των ενήλικων και σκεπτόμενων πολιτικών όντων του είδους σου.

   Διαγραφή
  3. Αλλά ας έλθουμε στο υπόλοιπο του ενήλικου σχολίου σου.

   Η πρώτη παράγραφος αφορά τον Ανταρσύα. Είναι εντυπωσιακό, γιατί το κείμενο δεν τον αναφέρει πουθενά. Υπάρχει μία και μοναδική αναφορά στον Ανταρσύα, και αυτή δεν ανήκει στο κείμενο αλλά στις δικές μου σημειώσεις, και παραπέμπει σε ανάρτηση στο Πράξις.

   Αναρωτιέται κανείς: Μήπως ο κοντόχοντρος είναι επίσης μύωψ και εκεί όπου γράφει "ΣΥΡΙΖΑ" διάβασε "ΑΝΤΑΡΣΥΑ"; Αλλά τι είδους μυωπία θα ήταν αυτή; Ποιος θα μπορούσε να είναι τόσο μύωπας ώστε να αντικαταστήσει ένα ολόκληρο κείμενο σφοδρότατης κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας οργίλα για τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Γιατί να προβεί ο ίδιος σε μια εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ=ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παράξενο πράγμα, ιδιαίτερα για ενήλικους.

   Εξίσου παράξενη είναι αυτή που ο σύντροφός σου, κατά τα δικά του λεγόμενα, Κώστας Γ. αποκάλεσε "συλλογιστική" σου.

   Γράφεις λοιπόν:

   "Άκου και ένα καλύτερο αφού παίζεις με αντιδιαλεκτικό τρόπο με τις διεθνείς επαφές χωρίς να αντιλαμβάνεσαι την διαφορά επιπέδου. ΚΚΕ στηρίζει ΑΚΕΛ , ΑΚΕΛ στηρίζει ιμπεριαλισμό, άρα ΚΚΕ στηρίζει ιμπεριαλισμό.
   Ή μπορούμε να βγάλουμε το εμπαθές συμπέρασμα που θέλουμε και με άλλον τρόπο.
   Αντώνης διαβάζει Μπαντιού, Μπαντιού ρεφορμιστής, Αντώνης ΚΚΕ, άρα ΚΚΕ ρεφορμιστικό (για να μην πούμε για τον Αντώνη...)"

   Το ότι το ΚΚΕ στηρίζει το ΑΚΕΛ αγαπητέ μου είναι μερικώς αλήθεια. Το ότι το ΑΚΕΛ "στηρίζει τον ιμπεριαλισμό" όχι τόσο, αλλά θα δεχόμουν ότι του κάνει κακώς πλάτες. Όμως πρόκειται για δύο κόμματα δύο διαφορετικών χωρών, και όχι για κόμματα της ίδιας χώρας. Πρόκειται επίσης για κόμματα με θεσμικές μορφές συνεργασίας, όπως για παράδειγμα η κοινή συμμετοχή στις διεθνείς συναντήσεις ΚΚ ή η κοινή συμμετοχή στην ΠΣΟ. Έχει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ τέτοιες μορφές συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν το γνώριζα;

   Για το δεύτερο παράδειγμα: Εξ όσων το παιδικό μου μυαλό είναι σε θέση να αντιληφθεί, ο Μπαντιού δεν είναι κόμμα. Δεν είναι καν πολιτικός φορέας. Είναι ένας φιλόσοφος με πολιτικό έργο.

   Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, δεν θα τον χαρακτήριζα ρεφορμιστή, αν θα ήθελες να με παραπέμψεις σε κάτι πέραν της υπογραφής του στο συλλογικό κείμενο, η οποία αποκτήθηκε με μέσα που δεν θα χαρακτήριζα έντιμα, θα ήμουν ευτυχής.

   Τρίτον, ο Αντώνης μετά την υπογραφή Μπαντιού πήρε θέση επικριτική για τον Μπαντιού και ετοιμάζεται να του την διακομίσει αναλυτικά και προσωπικά. Μπορείς να με διαφωτίσεις, μιας και είμαι πολύ νέος για να καταλάβω την "διαλεκτική" που εκπροσωπείς, τι ακριβώς σύγκρινες με τι;

   Διαγραφή
  4. κοιτα,βασικά να ούμε, (και καλά), βρήκα ένα επαναστατικό υποκείμενο. Που να το στείλω
   κυριε σύντροφε χοτρόκοντε;

   Διαγραφή
 3. Το ΚΚΕ αρνηθηκε συνεργασία στην ανταρσυα, οι αγχώδεις ανταρσιωτες βγαλανε κείμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ (τακτικά για να πιέσουν το ΚΚΕ), οι εκατοντάδες σε πλήρη λειτουργια συνελευσεις της ανταρσυα συνεδρίασαν και απέρριψαν το ως ανω αίτημα ως μη ώριμο. η ανταρσυα αποφάσισε αυτονομη επαναστατική κάθοδο στον εκλογικό στίβο.

  η ταξική πάλη έχει χτυπήσει κοκκινο!!!!!

  ταυτόχρονα οι διεθνεις επαφές που βίσκονται σε ....άλλο επίπεδο όπως και η.... άλλη αριστερά δεν έχουν σχεση με το τι παίζει στο εσωτερικό.εξω πάμε καλά μέσα καλύτερα !!!!

  οι πυρετώδεις επαναστατικές διαδικασίες της ανταρσυα, γοήτευσαν το ΕΕΚ που έσπευσε να στηριξει ανταρσυα για να μην χαθεί το επαναστατικό momentum σε αυτή την φάση που συγκροτείται ο τρίτοτέταρτος δρόμος προς την αντικαπιταλιστική ανατροπη.

  Σοβαρά τώρα ας διαβαστεί η ανακοίνωση στήριξης του ΕΕΚ , που λέει ότι στηρίζει όσους δεν στηρίζουν σύριζα και μάλλον δεν εννοει τα ολιγάριθμα "στελέχη" που έβγαλαν το υπέροχο κάλεσμα συστράτευσης με το νεο ΠΑΣΟΚ.

  Καμία έκπληξη βέβαια για όσους τουλάχιστον βρίσκονται στην κανονική ταξική πάλη που διεξάγεται ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία και όχι ανάμεσα σε μέλη οβ "κομμουνιστών" (αυτό λέγεται ιδεολογική διαπάλη) αν δεν κάνω λάθος , εκτός και αν στους ¨κομμουνιστές" έχουν εισέλθει μικροαστικά αντεπαναστατικά στοιχεία !!! που απειλούν να αλλοιώσουν την επαναστατική φυσιογνωμία της ανταρσυα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @κοντόχοντρος

  Καλή όρεξη και από ρεύμα του NPA, που σας αποκαλεί φασίστες συνεργάτες του ευρωιμπεριαλισμού και σας στέλνει πολλά φιλάκια και αντιέ:

  http://www.ccr4.org/Les-revolutionnaires-face-a-SYRIZA

  Αρκετά με τι σαχλαμάρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αντώνη κάποια πράγματα που γράφεις είναι εντελώς ανακριβή και δημιουργούν παρανοήσεις

  1)η ICFI που εκδιδει το World Socialist Web Site ειναι μια διασπαση της 4ης Διεθνους.
  2)Το ΕΕΚ ανηκει στην CRFI, την Συντονιστική Επιτροπή για την Επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς απο το 2004.http://en.wikipedia.org/wiki/Workers_Revolutionary_Party_(Greece)
  3)Δεν υιοθετούν όλες οι τροτσκιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα την ίδια θέση.
  4)Οσον αφορά τη συλλογιστική σου για την Ανταρσυα απάντησε ο σ.Κοντόχοντρος απο πάνω.

  Οφείλουμε να προσέχουμε στη διασταύρωση των πηγών
  Συντροφικά
  Κώστας Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ΕΕΚ ανήκει στην CRFI, εγώ έγραψα ότι ο Σάββας Μιχαήλ ήταν πρώην ΓΓ της ICFI και παρέθεσα πηγή: EEK's General Secretary is the prominent Trotskyist Savvas Mihail, former secretary of the International Committee of the Fourth International.

   Προφανώς δεν έχουν όλες οι τροτσκιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα την ίδια θέση, δόθηκε παράδειγμα πιο πάνω.

   Αν αυτό που παρέθεσε ο Κοντόχοντρος ονομάζεται "συλλογιστική" εγώ πάω πάσο. Θα του απαντήσω εν ευθέτω χρόνο.

   Διαγραφή
  2. Κάτι ακόμα. Με δεδομένη την πολιτική σχολιασμού (δηλαδή ότι δημοσιεύονται σχόλια που αφορούν τις αναρτήσεις, πρώτα από όλα) και με δεδομένο το ότι η μοναδική αναφορά στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται σε δική μου σημείωση και παραπομπή στο Πράξις, για το μαντζαφλάρι πιο πάνω που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα αρκετά παρόμοια του wsws, έχεις κάτι να μας πεις; Πχ, αν συμφωνείς ή διαφωνείς με την πιο πάνω ανάλυση και γιατί;

   Διαγραφή
 6. @waltendegewalt

  Τελικά όλοι φασίστες είναι? Τι σκατά, τι τρέχει με την πάρτι σου και βγάζεις τέτοιο τσαμπουκα? Φασίστες οι ανταρσυώτες, φασίστες οι συριζαίοι, φασίστες οι αναρχικοί, φασίστες όσοι διαφωνούμε μαζί τους? Φτιάχνεις φασίστες (ανεμόμυλους) για να τους επιτίθεσαι.

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @JKL: τα σκατά με την πάρτη μου:

   Πώς χαρακτηρίζεις εσύ ένα κόμμα που, σε συνθήκες κρίσης (όταν δηλαδή το κύριο μέλημα τής άρχουσας τάξης είναι να φορτώσει το λογαριασμό στους εργαζόμενους), έρχεται και κάνει κήρυγμα για κοινωνική συνοχή, ταξική συνεργασία και «παρακαλάει» τους ευεργέτες εφοπλιστές να δώσουν κάτι παραπάνω (για το καλό τους, δηλαδή, μην μας ψοφήσουν και τα έρμα υποζύγια); Εγώ θα το έλεγα «Χρυσή Αυγή» των σαλονιών. Αλλά, το παραδέχομαι, _εγώ_ είμαι πολύ ευφάνταστος.

   Όσο για τους Ανταρσιώτες και τους παρατρεχάμενους «αγωνιστές», εκτός από τους κονδυλοφόρους (Κατσαμπε-μπε-μπε-έκηδες, Μπιτσιώρηδες και σία), το «κόμμα» χρειάζεται και κάποιους να κουνάνε τα σημαιάκια (γιατί απ' όσο κατάλαβα στη γραφή και στην ανάγνωση οι παίδες της Ανταρσύας είναι σκράπες).

   Διαγραφή
  2. Νομίζω πως θέλει αρκετό δρόμο ακόμα ο σύριζα και ο ανταρσύα για να φτάσει τον αν-είναι-να-μου-δώσετε-καρέκλα-δεν-έχω-πρόβλημα-με-τον-φασισμό Ψαριανό.

   JKL

   Διαγραφή
  3. Είναι λάθος να αναλύεις το φαινόμενο του φασισμού από τη σκοπιά των κινήσεων κομμάτων. Προτείνω μια προσεκτική ανάγνωση του πολύ σημαντικού άρθρου της Ελένης Αστερίου. Παρεμπιπτόντως, το περιοδικό που δημοσιεύτηκε το άρθρο είναι μάλλον Συριζικό.

   Αλλά και ο Μπελαντής στον Σύριζα είναι και σφόδρα αντιΚΚΕς, μόνο που έχει σημαντικά κείμενα και ιδέες.

   Σε αντίθεση με τον συρμό της ηλιθιότητας που περνά ως διανόηση στις μέρες μας.

   Διαγραφή
  4. Μήπως το συγχέεις με την Μαρξιστική Φωνή που όντως είναι μια τάση (τροτσκιστική) στο συνασπισμό (αν δεν κάνω λάθος)?

   @waltendegewalt

   Θα ήταν πιο σωστό μάλλον να τους κατηγορούσες για καιροσκοπισμό, μιας και το να λένε από την μια ότι ζούμε μια (ειρηνική) επανάσταση (my ass) και από την άλλη να βλέπεις τους απογοητευμένους πρώην ΝΔΣΟΚιτες ή τους σε απόγνωση φοιτητές του ΑΚΜΗ να απαιτούν πεισματικά από τον σύριζα μια αντιμετώπιση των πραγμάτων σε επίπεδο αυστηρά πραχτικο, όλη αυτή η φαρσοκατάσταση, και με αποκορύφωμα την ζιζεκική ντόπα, δείχνει μάλλον μια προσπάθεια για διάσωση του κοινοβουλευτισμού. Σημαία τους είναι "καλύτερο είναι το μικρότερο κακό".

   JKL

   Διαγραφή
  5. www.marxistikiskepsi.gr:

   Στενοί συνεργάτες: Αλέξανδρος Χρύσης (Ανταρσύα)

   Συντακτική επιτροπή: Γιάννης Τόλιος (Σύριζα)

   Διαγραφή
  6. Το άρθρο είναι παρ' όλα αυτά εξαιρετικό και πάρα πολύ διαφωτιστικό.

   Διαγραφή
 7. και ο ...Γ.Καραμπελιάς υπέρ ΚΚΕ!!!!!!!!!!!!!!!!

  http://ardin-rixi.gr/archives/6080

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. και οι έλληνες υπέρ ΚΚΕ, Τροτσκιστές:
  http://spartacist.org/greek/critsupkke.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχει μπει 8 Ιουνίου, 5.13 μ.μ.

   Αν κρίνω βέβαια απ' τα καραφλά που διάβασα στα σχόλια του Lenin's Tomb, και ο Μαρξ να βγει απ' τον τάφο και να πει "δαγκωτό" δεν θα αλλάξει τίποτε για την τρομερή Ευρωπαϊκή ιντελιγκέντσια. Κάνει την επανάσταση και δεν θέλει ενοχλήσεις από την πραγματικότητα.

   Διαγραφή
  2. Μιλάμε για την πρώτη φορά που μπορώ εγώ να σκεφτώ στην παγκόσμια ιστορία που οι καθηγητές ΑΕΙ και οι φοιτητές τους αναλαμβάνουν να παίξουν το εργατικό κίνημα απ' το ίντερνετ και αποκαλούν την παρωδία "επαναστατική διαδικασία."

   Είχα που είχα τη χειρότερη άποψη για τη φάρα μου, αλλά τόσο ξεφτιλίκι δεν το περίμενα ούτε εγώ.

   Διαγραφή
  3. Καλτ έρωτας, καψούρα αθεράπευτη, ένας είναι ο Π.Π, δεν υπάρχει τέτοια πένα, απλά δεν υπάρχει: http://mygranma.wordpress.com/2012/06/10/στον-κοινό-αγώνα-με-τη-δική-μας-σημαία/

   Διαγραφή
 9. "Αν κρίνω βέβαια απ' τα καραφλά που διάβασα στα σχόλια του Lenin's Tomb, και ο Μαρξ να βγει απ' τον τάφο και να πει "δαγκωτό" δεν θα αλλάξει τίποτε για την τρομερή Ευρωπαϊκή ιντελιγκέντσια. Κάνει την επανάσταση και δεν θέλει ενοχλήσεις από την πραγματικότητα."

  Τι είπα;

  "fristuti
  The workers' government is impossible to be established by SYRIZA. Why not? You could answer yourself by just reading the party's program."

  Απάντηση:

  "Richard Seymour
  I have read it; the party's programme is a left agenda of reform and anti-austerity politics. I see no reason why this couldn't be the basis for a workers' government."

  Μιλάμε, τι φταίνε οι Έλληνες αγανακτισμένοι και τους τα χωνα; Αυτοί είναι δεκάκις χειρότεροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή