Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Φωνάζει ο κλέφτης; Περί της "ευθύνης" του ΚΚΕ για την εκλογή στην εξουσία του νέου μαύρου μετώπου

Κυκλοφόρησε ευρέως και τεχνηέντως αυτές τις μέρες στα MME και στο διαδίκτυο η φήμη ότι την ευθύνη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές την έχει το ΚΚΕ, που "δεν τον βοήθησε" να γίνει κυβέρνηση της "ριζοσπαστικής αριστεράς." Είδα ιδίοις όμμασι τον κύριο Νίκο Φίλη της Αυγής να το δηλώνει το βράδι των εκλογών, στο κρατικό κανάλι. Δεν ξέρω αν άλλα επίσημα χείλη έχουν ξεστομίσει ή υπονοήσει κάτι τέτοιο, και θα με ενδιέφερε σφόδρα να το μάθω.

Είναι σημαντικό να δοθεί μια σαφής και ψύχραιμη απάντηση βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν μετά τις εκλογές από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco. Και τα στοιχεία αυτά αφορούν μετακινήσεις ψήφων ανάμεσα στα κόμματα.

Ας ξεκινήσουμε από τις μετακινήσεις προς ΣΥΡΙΖΑ:

Βλέπουμε ότι από 10 κόμματα των οποίων υπολογίστηκαν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων προς ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 23.6%, μετά τους Οικολόγους Πράσινους που είναι πρώτοι με 30.9%, και την ΔΗΜΑΡ που είναι δεύτερη με 24.4%. Σημειώνουμε επίσης ότι 7.8% όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή στις 6 Μάη ψήφισαν Σύριζα στις 17 Ιούνη.

Ας δούμε τώρα τις μετακινήσεις ψηφοφόρων προς το (ακρο)δεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επικράτησε τελικά της "ριζοσπαστικής" αριστεράς του Σύριζα:

Όπως βλέπουμε, το ΚΚΕ έχει τις λιγότερες μετακινήσεις των δέκα κομμάτων προς ΝΔ. 1.8%, συγκεκριμένα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ψηφοφόροι του Σύριζα στις 6 Μάη που προτίμησαν να ψηφίσουν ΝΔ στις 17 Ιούνη είναι υπερδιπλάσιοι: 4.6% για να ακριβολογούμε. 

Όπως είναι γνωστό, από τα (κάκιστα και παραπλανητικά) αποκαλούμενα "κόμματα της αριστεράς", το ΚΚΕ έχασε γύρω στο 45% της εκλογικής του δύναμης στις εκλογές του Ιουνίου (από 8.5% σε 4.5%), ενώ η ΔΗΜΑΡ αύξησε το δικό της οριακά, κατά 0.15%.

Αλλά ας υποθέσουμε ότι η όχι και τόσο ανομολόγητη επιθυμία* των εν ΣΥΡΙΖΑ παραγόντων και στελεχών να εξαφανίσουν το ΚΚΕ από προσώπου γης ικανοποιούνταν. Ας υποθέσουμε, στη γλώσσα των αριθμών, ότι το "έλειμμα" του 2.77% που χώρισε τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ (26.89%) από την πρώτη ΝΔ (29.66%) εξαλείφονταν με την εξάλειψη και του 4.5% που πήρε τελικά το ΚΚΕ, το οποίο θα μετακινούνταν ολόκληρο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε, σε αυτό το σενάριο απόλυτης συριζαϊκής ονείρωξης (σκουπιστείτε "σύντροφοι"): ΚΚΕ: 0%, ΣΥΡΙΖΑ 31.39%.

Ποσοστό που δεν αρκεί για αυτοδυναμία. Και αφού δεν θα υπήρχε πια ΚΚΕ, δεν θα μπορούσε να γίνει άλλη μια έξυπνη πρόταση δημιουργίας "αριστερής κυβέρνησης" που να την απέρριπτε ως διαβολικά κακό που είναι. Και συνεπώς, και αναγκαστικά, "αριστερή κυβέρνηση" θα γινόταν μόνο με την ΔΗΜΑΡ του κυρίου Κουβέλη, ο οποίος όμως κάνει σήμερα κυβέρνηση με τον κύριο Σαμαρά της ΝΔ, αποδεικνύοντας ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά με τον όρο "αριστερά". Κι αυτό αν και μόνο αν έβγαιναν τα "κουκιά" για κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν χρειαζόταν τσόντα και το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου. Τώρα τι "αριστερή κυβέρνηση" θα ήταν αυτή, δεν μπορώ να σας εξηγήσω εγώ, εγώ δεν γνωρίζω καν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζεται "αριστερό" κόμμα, πόσο μάλλον "ριζοσπαστικά" αριστερό.

Αυτά για το "κακό ΚΚΕ" που δεν άφησε τον "καλό" ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την "ριζοσπαστική αριστερά" στην εξουσία.

Στοιχεία για τις συνολικές μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ δεν έχω εντοπίσει, αν κάποιος τα έχει παρακαλώ να τα στείλει στο ιστολόγιο. Τα διαθέσιμα ήταν μόνο τα στοιχεία μετακινήσεων των κομμάτων προς τα δύο πρώτα κόμματα των εκλογών.

Μέχρι τότε, μέχρι δηλαδή να με ενημερώσει κάποιος με στοιχεία για κάτι που αλλάζει την εικόνα που προκύπτει με σαφήνεια βάσει των στοιχείων που είδα στην τηλεόραση και εντόπισα και στο διαδίκτυο, νομίζω πως δικαιούμαι να εικάσω ότι η παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης" έχει λόγο που εφευρέθηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια χώρα όπου αυτό ακριβώς κάνουν όσοι επιτίθενται με ύπουλο τρόπο ή κάνουν κακό στα θύματα:  φωνάζουν πως είναι οι ίδιοι τα θύματα και τα θύματα οι θύτες. Γιατί; Ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι οι θύτες και οι άλλοι τα θύματα.

*"«Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εναλλακτική λύση σήμερα θα ήταν τα άκρα, το χάος και η Χρυσή Αυγή»"**

** Απορία υποφαινομένου: Στις πόσες καθημερινές επιθέσεις κατά μεταναστών και στελεχών του ΚΚΕ θα πρέπει να πάψουμε να ευχαριστούμε τον Αλλάχ ή τον Λένιν για το γεγονός ότι τουλάχιστον, ρε γαμώτο, "υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ"; Και πότε ακριβώς σκοπεύει να προστατέψει τους μεν και τους δε το σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία δεύτερο κόμμα των εκλογών;

Αλέξης Τσίπρας, δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters.

55 σχόλια:

 1. Εν αναμονή δηλώσεων ή υπονοουμένων και δημοσιευμένων στοιχείων που να δείχνουν ότι λάθος κατάλαβα. Και όταν λέω στοιχείων ΔΕΝ εννοώ "η ξαδέρφη της θείας του μπατζανάκη του φίλου μου μου είπε προχτές που πίναμε καφέ ότι ο γείτονας που ψήφιζε μονοκούκκι ΚΚΕ ψήφισε Χ.Α."

  Αυτά τα δοκίμασε ο μαέστρο(ς) και δεν είχαν καλή υποδοχή από μένα,δ εν τα βρήκα πολύ μαεστρικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.publicissue.gr/2039/criterion/
  http://www.publicissue.gr/2038/epidrasi-apagorefsis/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, όμως η μεγάλη πτώση του ΚΚΕ (-4,00 %), ΔΕΝ ικανοποίησε ούτε τους ... πέρα, ούτε τους ... δώθε του Ατλαντικού !!!

  Κι αυτό, διότι το ξέρουν πολύ καλά, ότι αφού άντεξε το Κόμμα ΚΑΙ σε αυτές τις εκλογές, είναι ΠΟΛΥ βαθειά ριζωμένο στον ελληνικό λαό.

  Επίσης ξέρουν ότι πολύ σύντομα πολύς κόσμος που το εγκατέλειψε τις τελευταίες μέρες, θα επανακάμψει !

  Νομίζω ότι, το "πρόβλημα" δεν είναι αριθμητικό, αλλά ποιοτικό !

  Όσο μάλιστα περνάνε οι μέρες και ΔΕΝ κλυδωνίζεται το Κόμμα, όπως θα περίμεναν μερικοί μερικοί ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άλλοι στην Αυγή έχουν διαφορετική γνώμη από τον Φίλη:
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=696233
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=696284

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κατ΄αρχάς, αυτό που είχε ο Φϊλης δεν λέγεται "γνώμη." Λέγεται "ωμό και προβοκατόρικο ψέμμα." Διότι τα στοιχεία που παρέθεσα είχαν ήδη δημοσιευτεί ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΟΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ. Μιλάμε για καθαρό Γκεμπελισμό.

  Κατά δεύτερο, κανένα από τα δύο άρθρα που παρέθεσες δεν έχει καμία αναφορά στο ΚΚΕ. Το πρώτο κράζει όσους δεν ψήφισαν Σύριζα τη δεύτερη φορά και το πρώτο....ΕΠΕΦΗΜΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΙΤΕΣ. Οπότε πώς ακριβώς σχετίζονται με τις βρωμιές Φίλη (και τις πουτανιές Τσίπρα και Σκουρλέτη) ως "διαφορετική γνώμη" δεν κατάλαβα. Αφού δεν είναι διαφορετική γνώμη για το ΙΔΙΟ θέμα, αλλά για ΑΛΛΟ θέμα. Μού το εξηγείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διαφορετική γνώμη ως προς το ποιος "φταίει" για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
   Τα άρθρα τη ρίχνουν αλλού (το ένα στους "προδότες" συριζαίους και το άλλο στην "αντιΣΥΡΙΖΑ" γραμμή των Δημαριτών) και όχι στο ΚΚΕ.

   μ. (ξέχασα να υπογράψω στο προηγούμενο)

   Διαγραφή
  2. "Προς το παρόν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιος ΠΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ, γυρνάει στα κανάλια και καταγγέλλει τις «ευθύνες του ΚΚΕ», γιατί δεν πήρε αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα διάφοροι παράξενοι αξιώνουν από τους κομμουνιστές να διορθώσουν την ψήφο τους, ανατρέποντας τη στρατηγική του Κόμματος που οι ίδιοι επέλεξαν και με την ψήφο τους να εγκρίνουν μια μέρα πριν."
   Ριζοσπάστης, http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6906524

   Ισχύει;

   Διαγραφή
  3. Π. Λάμπρου, 30 Απρίλη: "Το προηγούμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκκλήσεις ενότητας στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, αλλά και στις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία. Το αποτέλεσμα το θεωρείς ικανοποιητικό;
   Όχι. Οι ευθύνες, κυρίως της ηγεσίας του ΚΚΕ, για το κατηγορηματικό “όχι” στην πρότασή μας, είναι μεγάλες, θα έλεγα ιστορικής σημασίας. Το ΚΚΕ στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας επέλεξε το δρόμο της περιχαράκωσης και της άρνησης συμπόρευσης για την ανατροπή της βαρβαρότητας, της εξαθλίωσης των ανθρώπων."
   http://konserbokoyti.blogspot.com/2012/04/blog-post_4118.html

   Διαγραφή
  4. http://antapocrisis.gr/index.php/2012-04-24-19-38-44/item/290-pl

   http://redflyplanet.blogspot.com/2012/06/twitter.html

   Διαγραφή
  5. Τον Λάμπρου τον είδα πριν μια-δυο μέρες, δε θυμάμαι σε ποιο κανάλι, ίσως ΕΤ3 γιατί ήταν σε παράθυρο. Όντως μίλησε για σοβαρές ευθύνες του ΚΚΕ.

   Έφη Α.

   Διαγραφή
 6. Αντώνη έχεις βρεί κάπου το βίντεο με τον Φϊλη και τον Παπαδόπουλο απο το βράδυ των εκλογών;

  Γιάννης Ρ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, δεν το έψαξα για να είμαι ειλικρινής. Εν μέρει επειδή το είχα δει ήδη στην τιβί.

   Διαγραφή
 7. το πράγμα εχει ξεκαθαρίσει. η μικροαστική δημοκρατία τρεμει το ενδεχόμενο να κληθεί να κυβερνήσει και να μην εχει ακόμα πεθάνει το εργατικό κίνημα.

  μετά δε και τη δήλωση Τσίπρα στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (έχει και αυτό τη σημασία του, εκεί υπάρχουν ήδη ΚΚ εκτός νόμου) ότι εγγυαται την προστασία από τα "άκρα", δε θα επρεπε να είναι αποκλεισμένο το ενδεχόμενο να τεθούν και οι "δημοκρατες" του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον υπέρ της θέσης του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτός νόμου.

  το όλο πράγμα τρέχει φοβερά γρηγορα. ομολογώ ότι τα έχω ελαφρως χαμενα.  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. παντως ρε το αντεπιχειρημα οτι ακομα και αν ολο το ποσοστο του κκε μετατοπιζονταν στο συριζα δε θα υπηρχε δυνατοτητα για αυτοδυναμη κυβερνηση και αρα ο συριζα λεει ψεματα ειναι παιδικο.

  η λογικη καθε ανθρωπου που λεει τετοιο πραγμα ειναι οτι μια τετοια κινηση θα δημιουργησει δυναμικη αφου ειναι κατι που ζηταει η κοινωνια. κατα συνεπεια αν το κκε συνεργαζοντα με το συριζα οχι μονο θα αθροιζονταν τα ποσοστα τους αλλα θα αντλουσαν και απο το τριο της νεας κυβερνησης. και η ιδια λογικη ακριβως ισχυει και στις μονοεδρικες. οχι μονο αθροιση αλλα και αυξηση του ποσοστου των κομματων.

  το αν τετοιο πραμα ηταν εφικτο να γινει, και ακομα χειροτερα αν ηταν σκοπιμη η συμβατη με τους στοχους και το ρολο ενος κομμουνιστικου κομματος ειναι συζητισιμο αλλα να μη κανουμε και τους χαζους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @jo me ta 2 pistoλια:
   Δηλαδή η αυτοδυάλυση του ΚΚΕ θα δημιουργούσε μεγαλύτερη δυναμική προς τον ΣΥΡΙΖΑ; απο πού; Από το ΠΑΣΟΚ; Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι να λέμε τέτοιες σοφιστίες;
   Με την ίδια λογική (του παραλόγου) η αυτοδυάλυση του ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε επαναστατική κατάσταση στην Ελλάδα αφου το συνολο των υποστηρικτών του + αυτών του ΚΚΕ + "την δυναμική που θα δημιουργούσε" θα έφερνε πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της λαϊκής εξουσίας-οικονομίας, και του σοσιαλισμού...
   Βλέπεις πόσο βλακεία ακούγεται αν ειπωθεί από την άλλη;

   Αυτά για την "παιδικότητα" των επιχειρημάτων...

   Υ.Γ.
   Από ότι θα είδες δεν χρειάστηκε καμμία "ενωμένη αριστερά" για την δημιουργία ρεύματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συντεταγμένη προσχώρηση του βαθιού ΠΑΣΟΚ και η στήριξη μερίδας του μεγάλου κεφάλαιου και των ΜΜΕ, έκανε πολύ καλύτερη δουλειά...
   Υ.Γ.2
   Με την "απλή αναλογική", τι γίνεται; Θα καταθέσει σχέδιο νόμου ο Αλέξης ή δεν την θέλουμε τώρα που μεγαλοπιαστήκαμε;

   Διαγραφή
  2. ωχ μανούλα μου
   http://www.youtube.com/watch?v=nX-VGkiGWus

   Διαγραφή
  3. "παντως ρε το αντεπιχειρημα οτι ακομα και αν ολο το ποσοστο του κκε μετατοπιζονταν στο συριζα δε θα υπηρχε δυνατοτητα για αυτοδυναμη κυβερνηση και αρα ο συριζα λεει ψεματα ειναι παιδικο.

   η λογικη καθε ανθρωπου που λεει τετοιο πραγμα ειναι οτι μια τετοια κινηση θα δημιουργησει δυναμικη αφου ειναι κατι που ζηταει η κοινωνια."

   Α χα χα χα χα χα χα!!!!

   Κατουρήθηκα στο γέλιο. Να γράφεις συχνότερα.

   Η "δυναμική" που υπήρξε ήταν ΜΙΑ. Κατακόρυφη αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατακόρυφη συρρίκνωση του ΚΚΕ. Αν η "δυναμική" αυτή που σου άρεσε τόσο συνεχιζόταν, η απλή και κοινή λογική λέει ότι θα συνεχιζόταν στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, για τον πολύ απλό λόγο ότι α) η ΝΔ είχε την κορυφαία συσπείρωση με διαφορά και β) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδινε παρά ελάχιστες ψήφους στο ΚΚΕ.

   ΑΠΟ ΠΟΥ ΛΟΙΠΟΝ θα προέκυπτε η "δυναμική" που "ζητάει" κιόλας "η κοινωνία"; (πώς τα λες, άτιμε) Μιλάμε για την κοινωνία που έβγαλε πρώτο κόμμα τη ΝΔ, 7.5% πρώην ΝΔ και 7 τα εκατό ναζιστές; Για την κοινωνία όπου μαχαιρώνεται ένας μετανάστης τη μέρα και τα σαββατοκύριακα γρονθοκοπούνται κομμουνιστές εξτρά; Ή για την κοινωνία που βλέπεις εσύ όταν φτιάχνεσαι ας πούμε;

   Διαγραφή
  4. αν δε βλεπεις οτι υπαρχει μεγαλο μερος της κοινωνιας που πειθεται απο το γενικο πλανο της ενοτητας της αριστερας τοτε η δυνατοτητες σου να κανεις πολιτικη αναλυση ειναι περιορισμενες. εξισου εμφανες ειναι οτι οι ανθρωποι που το πιστευουν αυτο δεν ειναι απιθανο να ψηφισαν δημαρ πασοκ η και νδ/ανελ. και αυτο ειναι ασχετο με το αν η κοινωνια αποτελειται απο γιγαντες της πολιτικης επιστημης η απο γκασμαδες.

   αυτο που λεω εγω ειναι οτι ειναι μια ευλογη υποθεση οτι ΑΝ το κκε και ο συριζα συνεργαζονταν, ΤΟΤΕ θα δημιουργουνταν δυναμικη η οποια θα αυξανε το (συνδυασμενο πλεον) ποσοστα και των δυο κομματων.

   το αν θα πρεπει κατι τετοιο να γινει και αν μια τετοια λογικη (να μετρησουμε τα ποσοστα - να κοψουμε - να ραψουμε - να βγουμε) ειναι θεμιτη ειναι βεβαια αλλο θεμα στο οποιο εγω δεν πηρα θεση. και η βιασυνη σου να μιλησεις για της προθεσεις μου ειναι μαλλον κωμικη.

   Διαγραφή
 9. Jo το επιχείρημα δεν είναι καθόλου μα καθόλου παιδικό. Οι λόγοι είναι πάρα πολύ απλοί.

  α) Ποιος σε διαβεβαιώνει ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ θα ακολουθούσαν την ηγεσία και θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ; Κανένας. Εγω π.χ. δεν θα την ακολουθούσα και θα ψήφιζα ένα κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
  β) Δεν σε προβληματίζει το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχασε το 45% των ψηφοφόρων του και μόνο το 26% από αυτούς πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ; Οι άλλοι που πήγαν; Με τη λογική αυτή λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε μόνο 2.5% από το 4.5 % του ΚΚΕ.
  γ) Η προοπτική κυβέρνησης του υποταγμένου ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσε τη δεξιά σε μεγάλο βαθμό. Αν συμμετείχε το ΚΚΕ αυτό θα ήταν πολύ ισχυρότερο. Τα νούμερα είναι αμείληκτα. Η δεξιά στις εκλογές του Μάη πήρε 45 % και το ΠΑΣΟΚ 13%. Σε αυτές τις εκλογές πήρε 48% και το ΠΑΣΟΚ 12%.

  Όμως με τα αν δεν βάφονται αυγά. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε τελευταία όχι για κυβέρνηση αριστεράς γιατί ήξερε ότι αυτά είναι παραμύθια.

  Το ερώτημα για μένα είναι σημαντικό. Πού πήγαν οι άλλοι ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Πήγανσε άλλα κόμματα, αν ναι σε ποια, σε αποχή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. η λογικη των α και β ρε ειναι λαθος γιατι υποθετει οτι μια συνεργασια σε επισημο επιπεδο δε θα επιρεαζε καθολου τους ψηφοφορους, και μαλιστα εκεινους που αποτελουν τον, κατα τεκμηριο, σκληρο πυρηνα των ψηφοφορων.

   το γ ειναι βεβαια σωστο αλλα προεξοφλει οτι η συσπειρωση αυτη δε θα αντισταθμιζονταν απο μια αντιστοιχη συσπειρωση σε ενα δευτερο πολο (ισχυροτερο απο το σκετο συριζα).

   Διαγραφή
  2. @jo me ta 2 pistolia:
   δεν απάντησες: Για τον επηρρεασμό ποιών ψηφοφόρων μιλάς; Του ΠΑΣΟΚ; Οσοι έχουν παραμείνει εκεί μετά δύο μνημόνια, είναι προφανές πως δεν κουνιούνται με τίποτα. Της ΔΗΜΑΡ; Αυτοί όχι μόνο δεν ψάρωσαν στο σόφισμα, αλλά αύξησαν και οριακά τα ποσοστά τους. Ποιοί ψηφοφόροι λοιπόν μένουν; Της ΝΔ (ξέχνα τους), του Καμμένου (που μάλλον προς ΝΔ θα τους μετακινούσε μία ακόμη μεγαλύτερη πόλωση), και της ...Χ.Α.!
   Σε ποιούς ακριβώς ποντάρεις;
   Και μάλιστα αγνοόντας επιδεικτικά το γεγονός, πως εάν το ΚΚΕ διέπρατε τέτοια προδοσία σε βάρος της εργατικής τάξης, θα του έφευγαν προς την εξωκοινοβουλευτική και οι μίσοί ψηφοφόροι που του απέμειναν.
   Είμαι ένας εξ'αυτών.
   Υ.Γ.
   Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ γιατί διαλέγεις καθαρά να έχεις μία φασιστική (Χ.Α.), παρά μία κομμουνιστική αντιπολίτευση στην περίπτωση που κυβερνήσεις; Είναι τόσο μεγάλη η αντεργατική σας λύσσα, που θέλετε να φτάσετε τους ναζιστές στο 40%; (ρητορικό το ερώτημα, σαφώς και είναι..)
   Μην ανυσηχείτε πάντως, στις επόμενες εκλογές θα τις πάρετε τις καρέκλες...

   Διαγραφή
  3. αν πιστευεις οτι με μια τετοια συνεργασια (κκε-συριζα) δε θα προσελκυε κανεναν απο αυτους που ψηφισαν πασοκ και δημαρ, καθως και ορισμενους απο εκεινους που ψηφισαν ανελ τοτε εχουμε διαφορετικη εκτιμηση για την πραγματικοτητα.

   την εκτιμηση οτι μια τετοια πρακτικη θα ηταν λαθος απο τη μερια του κκε τη συμμεριζομαι σε ενα βαθμο. αλλα αυτο το λαθος θα ηταν απο την πλευρα της συνεπειας και οχι απο την αποψη οτι το ποσοστο θα μειωνονταν/δε θα αρκουσε.

   υγ αυτο το θεωρεις το ρητορικη κορυφωση? σιγα τη μαλακια. ουτε επιλεγω τη χα ουτε εχω καμια λυσσα (ουτε αντικκε ουτε αντιεργατικη). εσυ εισαι μαλακας και φελος και μπορεις να συζητησεις μονο με ορους καταγγελειων και πρακτορων.

   Διαγραφή
  4. Κόκκινη κάρτα. Ποδοσφαιρική, όχι κομματική.

   Καλή συνέχεια σε χώρους που να σου ταιριάζουν καλύτερα ως προς το ύφος και ήθος. Εδώ δεν έχεις μέλλον.

   Διαγραφή
  5. συγχωρεσε με αν οντως πιστευεις οτι εριξα το επιπεδο. θεωρω παντως οτι δεν υπηρξα πουθενα εριστικος. και πολυ περισσοτερο σε σχεση με τον trash που μια στις δυο λεξεις που λεει αφορουν τις σκοτεινες προθεσεις τον συνομιλιτων του.

   οπως και να εχει, your house - your rules. σε ευχαριστω για τη φιλοξενεια ως τωρα.

   Διαγραφή
  6. Το επίπεδο το ρίχνει κανείς με δύο τρόπους:

   α) γράφοντας ανοησίες όπως στο πρώτο σου σχόλιο, στο οποίο απάντησα και κατόπιν δεν ασχολήθηκα ξανά με το τι λες, διότι κρίνω τον συνομιλητή μου αυστηρά από τη σοβαρότητα των όσων λέει

   και β)
   υβρίζοντας αυτούς που διαφωνούν μαζί σου.

   Είμαι ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος υπό την έννοια ότι σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μου που θέλουν να πουλήσουν ένα προφίλ, δεν υποκρίνομαι ότι βρίσκω ό,τι γράψει ο άλλος στοιχειωδώς σοβαρό για να ασχοληθώ και λέω ωμά πως αισθάνομαι για αυτό όταν θεωρώ ότι λέει ανοησίες.

   Δεν έχει κανείς καμία υποχρέωση να ανεχτεί την έλλειψη ανεκτικότητάς μου σε αυτό που βλέπω ως περιρρέουσα βλακεία στη χώρα μου και μπορεί να διαβάζει τους άλλους, "καλούς" ανθρώπους που την επικροτούν και την γλείφουν.

   Διαγραφή
  7. α) το γεγονος βεβαια οτι εχεις απαντησει δε σημαινει οτι το θεμα εληξε και ειχες δικαιο. η απαντηση σου ηταν ανεπαρκεις ως και ασχετη με το θεμα, οπως σου εδειξα στο επομενο ποστ μου. οπως και να εχει ειναι δυνατο να εχουμε δυο διαφορετικες εκτιμησεις για την πραγματικοτητα. οσες φορες και να γραψεις οτι λεω πιπες το γεγονος αυτο δεν αλλαζει, ουτε σου προσδιδει καμια τοσο θετικη ιδιοτητα. η γαματη αρνηση σου στην πολιτικη ορθοτητα και την προσποιητη ευγενεια ειναι, θα μου επιτρεψεις καπως μπαναλ.

   β) ο trash με κατηγορησε in the same breath οτι ειμαι με το συριζα, εχω αντεργατικη λυσα και θελω τη χρυση αυγη στο 40%. θα μου επιτρεψες να πω οτι δεν ειμαι εγω που τον υβριζω.

   υγ. δεν ειναι αναγκη να το δημοσιευσεις αυτο βεβαια.

   Διαγραφή
  8. Συνεπώς, χάνεις τον χρόνο σου μαζί μου, γιατί απλώς εσύ θα συνεχίσεις να λες ότι έχεις άλλη εκτίμηση κι εγώ ότι κατάλαβες τίποτε από την πολιτική στη χώρα σου. Θα το λέω όχι για να σου σπάσω τα νεύρα ή να σε προσβάλλω, αλλά επειδή το θεωρώ εντελώς προφανές και συνεπώς άχρηστο να προσπαθώ επ άπειρο να σου αλλάξω γνώμη. Άλλωστε, αυτό αποδείχτηκε σε μαζική κλίμακα πως δεν δουλεύει, και πως ίσα-ίσα καθιστά αντιπαθείς αυτούς που προσπαθούν να πείσουν τους άλλους να σκεφτούν διαφορετικά για όσα βλέπουν.

   Η περιρρέουσα βλακεία στην Ελλάδα δεν έχει τίποτε να κάνει με ατομική βλακεία ως φαινόμενο. Έχει να κάνει με ιδεολογία και με ασυνείδητη αποδοχή ιδεολογικών παραδοχών που βρίσκονται πια σε οφθαλμοφανή αναντιστοιχεία με την θεμελιακή πραγματικότητα. Αυτή η αναντιστοιχεία συνιστά τον ορισμό της μαζικής βλακείας.

   Διαγραφή
  9. @jo me ta 2 pistolia:
   Εφόσον δεν σε γνωρίζω, κρίνω αναγκαστικά από τα γραφόμενα σου.
   Αν αυτά που σου προσάπτω ήταν τόσο ανυπόστατα, φαντάζομαι πως θα με αποστώμωνες σχετικά εύκολα αντί με βρίσεις...
   Ελλείψη επιχειρημάτων, αρχίζουν τα καντήλια...

   Διαγραφή
  10. αντωνη,

   απλα μου φαινεται οτι το να πεισεις τον αλλο δεν ειναι ο αποκλειστικος στοχος μιας συζητησης.

   απο κει και περα μπορεις να θεωρεις οτι το να μου αλλαξεις γνωμη αχρηστο η κουραστικο η αδιαφορο. αντιστοιχα εγω μπορω να θεωρω οτι η προσπαθεια να σου αλλαξω γνωμη η το ενδεχομενο να μου την αλλαξεις εσυ ειναι θετικα και χρησιμα. απο αυτη την αποψη ειναι αμφιβολο αν χανω το χρονο μου. και αυτο ισχυει ακομα και αν θεωρω οτι η αποψη σου ειναι προιον wishful thinking και αρα, κατα εντελως προφανη τροπο εσφαλμενη.

   εκτος αν θεωρεις οτι οταν κουβεντιαζεις η πειθω δουλευει μονο σε μια κατευθυνση.


   trash,
   η απαντηση μου στη θεση σου βρισκεται παραπανω. αν δεν ξοδευες το χρονο σου στο να με καταγγελεις για θεσεις τις οποιες ποτε δεν υποστηριξα ισως και να εβρισκες χρονο να τη διαβασεις.

   Διαγραφή
  11. @jo me ta 2 pistolia:
   Τον υσχιρισμό σου πως η αυτοδυάλυση του ΚΚΕ θα έφερνε ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛΛ, δεν τον τεκμηρίωσες πουθενά. Ούτε και έκανες τον κόπο να μας εξηγήσεις βάση ποιας λογικής έφτασες σε αυτό το συμπέρασμα. Η μόνη απάντηση που έδωσες, όταν σου είπα πως το μόνο αποτέλεσμα μίας τέτοιας κίνησης θα ήταν να φτάσουν οι ναζί στο 40%, ελλείψη άλλου αντιπολιτευτικού πόλου, μου ανταπάντησες πως είμαι φελός και μαλάκας. Το γραπτό λόγο να τον προσέχουμε, γιατί εκτιθόμαστε...
   Α, τους χαρακτηρισμούς εσκεμένα δεν τους έχω επιστρέψει ...τουλάχιστον ακόμη...

   Διαγραφή
  12. πουθενα δεν ειπα για αυτοδιαλυση. για συνεργασια ειπα.

   απο κει και περα, θα προσπαθησω να σου το εξηγησω ακομα μια φορα.

   νομιζω οτι αν χωρις συνεργασια ενα 25% κκε πηγε στο συριζα, ευλογο φαινεται οτι με συνεργασια, θα μετακινουνταν το μεγαλυτερο ποσοστο. ομοια μου φαινεται ευλογο οτι η δημαρ θα πιεζονταν πολιτικα και τελικα ενα σημαντικο μερος των οπαδων της θα οδηγουνταν στο νεο (υποθετικο) πολο συριζα/κκε.

   απο κει και περα, η αισθηση μου ειναι οι ανελ ψηφιστικαν κυριως απο εκεινους που προσδιοριζονταν ως αντιθετοι στο μνημονιο. και αυτοι νομιζω οτι θα ελκυονταν απο την πιθανοτητα μιας συσπειρωσης που να μπορει να διεκδικησει την εξουσια.

   τελος για το πασοκ, αν και συμφωνω οτι πολλοι που το ψηφισαν το στηριζουν συναισθηματικα/οπαδικα/φανατικα δεν πιστευω οτι ολοι ειναι τετοιοι, και πλεον η κατασταση του πασοκ ειναι τετοια που ουτε οι φανατικοι ειναι σιγουροι.

   απο κει και μετα λες οτι δε θα υπαρχει αλλος αντιπολιτευτικος πολος και θα ανεβουν οι ναζι. αλλα βεβαια αν ενας συγκροτειται απο την 'αριστερα' και ο αλλος απο νδ/πασοκ εχουμε δυο. συνεπως ο ισχυρισμος σου οτι δε θα υπαρχει δευτερος πολος και αρα θα παν οι ναζι στο 40% βασιζεται υποθετω στο γεγονος οτι μετρησες λαθος.

   στη λογικη αυτη λοιπον δε θεωρω οπως εσυ οτι καθε ενας που προτεινει μια συνεργασια κκε/συριζα το κανει απο αντεργατικη λυσα και επειδη θελει να ανεβουν οι ναζι.

   τελικα να πω οτι αυτη η περιγραφη εχει βεβαια ενα τονο απο αν. μπορει να τα θεωρεις πιθανα, μπορει οχι. μπορεις (και αυτο ειναι το νοημα αυτης της κουβεντας) να τα αμφισβητησεις. αλλα το να επιμενεις να μου αποδιδεις πολιτικη στρατευση εδω η εκει δεν ειναι επιχειρημα. και σε κατι τετοια ειναι που κανεις εκτιθεται.

   Διαγραφή
 10. sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/var/pdf/varometro11-14.pdf

  το τελευταίο βαρόμετρο πριν τις εκλογές της Public issue. Οσο και αν δεν εμπιστευομαι αυτή την εταιρεία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συμφωνα με αυτό το βαρόμετρο λοιπόν:

  Συσπείρωση ΚΚΕ : 59.5%
  Μετατοπίσεις προς ΣΥΡΙΖΑ: 21 %
  προς ΝΔ : 2.5%
  προς ΠΑΣΟΚ: 1%
  προς ΑΝΕΛ : 3.5 %
  προς ΔΗΜΑΡ : 3.5 %
  προς Λοιπα: 1.5%
  Αναποφάσιστοι 2.5%
  Αποχή 5% .

  Συμπέρασμα: 1 στους 2 ψηφοφόρους που εγκατέλειψε το ΚΚΕ δεν πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ.

  Αυτοί που ψήφισαν ΚΚΕ (http://www.3comma14.gr/pi/#) :
  Ιδεολογία - παράταξη που ανήκω: 31%
  Είναι το καλύτερο-το εμπιστεύομαι: 26%
  Με εκφράζει το πρόγραμμα του: 22%
  Το ψηφίζω πάντα: 11%
  Για την αντιμετώπιση της κρίσης : 9%

  Αυτό δείχνει τις ρίζες του κόμματος στο λαό.

  Από την ίδια έρευνα για το ΣΥΡΙΖΑ:
  Για αλλαγή - ειναι κάτι νέο: 38%
  Απόρριψη δικομματισμού: 19%
  Για καλύτερες μέρες : 14%
  Με εκφράζει το πρόγραμμα του: 10 %
  κατά του Μνημονίου: 9%
  Για την αντιμετώπιση της κρίσης: 5%
  Δεν είναι διαπλεκόμενο: 5%

  Από όλα αυτά βλέπουμε ότι μόνο 2.5 % συμφωνεί με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
  Που πα ρε Καρατσίπρα για αριστερή κυβέρνηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. η απορία είναι η εξής: πως εξηγείται (και πως εξηγείτε) ότι όλοι παίρνουν από την πτώση του ΚΚΕ (μεχρι και η ...ΔΗΜΑΡ (!!!!!)3,5%) αλλα τα λοιπα (δηλαδή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μ-Λ χωρος, ποτε δεν κρυβομαι) μόλις 1,5%;

  πως εξηγείται-εξηγείτε επίσης ότι η ομάδα του Εργατικού Αγωνα την ψαχνει όχι προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά προς Λαφαζάνη;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για μένα, οι διαρροές ΚΚΕ προς κόμματα άλλα από το Μ-Λ, το οποίο είναι το μόνο που θεωρώ κομμουνιστικό πλην ΚΚΕ, αφορούν ψηφοφόρους που στην ουσία δεν ψήφιζαν ΚΚΕ ως ενσυνείδητοι υποστηρικτές της ιδεολογίας του αλλά ως "κόμμα διαμαρτυρίας." Τώρα που το ΚΚΕ έθεσε το θέμα λαϊκής εξουσίας εν μέσω κρίσης, την κοπάνησαν με ελαφρά πηδηματάκια.

   Οι διαρροές προς ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα όμως είναι πιο πολύπλοκο φαινόμενο, καθώς υπάρχει σίγουρα ένα ποσοστό που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για να ΜΗ ΒΓΕΙ η ΝΔ, ή τον ψήφισε με τη λογική της προώθησης του κινήματος (να βγει, να τα κάνει σκατά, και να προχωρήσει ο κόσμος στην πιο ριζοσπαστική λύση). Βλ. σχετικά και τις δηλώσεις Αθερίδη, για τη "λογική ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν τον πάω μία και χωρίς να τον πιστεύω στο παραμικρό." Μετά, υπάρχουν αυτοί που υιοθέτησαν την λογική του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι "και αυτοί αριστεροί είναι, και δη ριζοσπαστικοί", και άλλοι που πιθανώς τα πήραν με το ΚΚΕ για την άρνηση συνεργασίας γιατί αυτό ήθελαν να δουν.

   Διαγραφή
  2. Για Εργατικό Αγώνα δεν είμαι αρμόδιος, γενικά τους τροτσκιστές στην Ελλάδα δεν τους καταλαβαίνω πώς σκέφτονται.

   Διαγραφή
  3. Με τους Τροτσκιστές τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. υπάρχει πάντα μία σημαντική μερίδα τους που είναι πάνω από όλα "αντισταλινικοί", ακόμη και αυτό οδηγεί σε ωμό αντικομμουνισμό. Δεν είναι τυχαίο πως στην Ελλάδα κάποιες τροτσκιστικές οργανώσεις είχαν υποστηρίξει με σθένος την περεστρόικα και την "πτώση του τοίχους", με βάση το παραπάνω πλαίσιο...

   Διαγραφή
  4. Ναι, αλλά όπως είδες και συ από το wsws και τους Σπάρτακους που αναδημοσίευσες, δεν είναι όλοι το ίδιο πουλητάρια μόνο και μόνο από αντιπάθεια για τον σταλινισμό. Να είμαστε δίκαιοι.

   Κάποιοι το έχουν ξεφτιλίσει εντελώς, άλλοι κρατούν τις ισορροπίες, με τα όποια δικά τους λάθη ή κολλήματα. Έχει χαώδη διαφορά ποιότητας το ένα απ' το άλλο.

   Όση και όταν στα χώνει ο Traverso Rossa ως ΚΚΕ vs όταν στα χώνει ο Κοντόχοντρος, πχ. Στην δεύτερη περίπτωση δεν ασχολείσαι καν, στην πρώτη μπαίνεις σε διάλογο γιατί σέβεσαι την εντιμότητα του συνομιλητή σου.

   Διαγραφή
  5. Για αυτό μίλησα για "σημαντική μερίδα" τους. Μακρυά από εμένα το τσουβάλιασμα του Τροτσκιστικού χώρου που περιλαμβάνει εκτός από το κομμάτι που ανάφερα παραπάνω, και σημαντικό μέρος έντιμων και συνεπών αγωνιστών.

   Διαγραφή
 13. σε τιμά, σε τιμά αφανταστα η παραδοχή αυτής της δύσκολης αλήθειας, ότι δηλαδή το ΚΚΕ το ψήφιζε αρκετός κόσμος ως το "πιο δυνατό κόμμα διαμαρτυρίας" και ως εκεί.

  και όλα αυτά μέσα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.όταν τα "διπλανά" σιχαματα εξακολουθούν να εμπαίζουν. το "αριστερό ρεύμα" π.χ. βγαινει από την ευρωλαγνική χειμερία ναρκη των εκλογών και αρχιζει και παλι να πουλαει το σιχαμενο παραμύθι ότι όπου ναναι θα παλέψει για την "αριστερή στροφή" στον ΣΥΝ (άντε γεια)

  το επόμενο ερωτημα είναι το εξής: πόσο ευθυνεται το ίδιο το ΚΚΕ για αυτό; πόσο τυχαίο, πόσο αθωο είναι ότι η....Κανελλη είναι το κεντρικό προπαγανδιστικό όπλο του ΚΚΕ; δεν είναι τεράστιο σοκ να βγαίνει η ...Κανέλλη (πιο μικροαστή και από τους μικροαστούς) στην Α'Αθηνων αλλά όχι ο ...Μαυρίκος;


  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα δεν με πληρώνει ο Περισσός για να σκέφτομαι. Ούτε σκέφτομαι βάσει γραμμής της ΚΕ. Λέω πάντα αυτό που πιστεύω. Επειδή είμαι κομμουνιστής, αυτό που πιστεύω και βλέπω τείνει να είναι τις περισσότερες φορές σύμφωνο με αυτά που λέει το ΚΚΕ. Και αυτό είναι όλο.

   Απλά σε πολλούς (και δη "αριστερούς") δεν συμφέρει να το καταλάβουν όπως το κατάλαβες εσύ.

   Διαγραφή
  2. Α, για την Κανέλλη ως πολιτική εκπρόσωπο του ΚΚΕ έχω πει ότι έχω την χειρότερη αντίληψη, και δεν διαφέρω σ' αυτό από τους συντρόφους μου που εκφράστηκαν για αυτή στο παρελθόν σε μπλογκ προσκείμενα στο ΚΚΕ.

   Ο Μαυρίκος ζήτησε ο ΙΔΙΟΣ να μην κατέβει γιατί θέλει να αφιερώσει χρόνο στα ζητήματα της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ. Το γνωρίζω από προσωπική πληροφορία αυτό, και δεν θα ήθελα να υπάρχει σκιά πάνω από τη μη υποψηφιότητα ενός από τα καλύτερα για μένα στελέχη του κόμματος.

   Διαγραφή
  3. Αλλά βέβαια πόσες φορές έχεις δει άτομα που "ενδιαφέρονται για το ΚΚΕ" να γράφουν "την Κανέλλη έπρεπε να χετε ΓΓ, όχι αυτή τη βλαμένη την Αλέκα, θα πετούσε το κόμμα;" Να γελάς και να κλαις...

   Διαγραφή
 14. αυτό που απλώς "είναι όλο", περικλείει τα πάντα. να είσαι καλά.

  παντως δε βοηθαει το ότι για την Κανελλη έχεις τη χειρότερη αντιληψη.

  το κρίσιμο ερώτημα είναι: γιατί επιλεχτηκε ειδικα αυτή για κεντρικο προπαγανδιστικό όπλο; τι ΚΡΥΒΕΙ αυτη η επιλογή; ποιο είναι το ταξικό υπόβαθρο αυτής της επιλογής; αυτά πρεπει να απαντηθούν.

  για το Μαυρίκο είσαι σίγουρος; εγω ήμουνα δικαστικος αντιπρόσωπος στις εκλογες της 6ης Μαιου στην Α' ΑΘηνων και το θυμαμαι καθαρά ότι στο ψηφοδελτιο ήταν μαζί Κανελλη και Μαυρίκος. η Κανελλη εξελεγη. ο Μαυρίκος όχι.

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, για τον Μαυρίκο συγκεκριμένα μου είπαν ότι δεν ήθελε να είναι στη Βουλή. Πριν από μήνες, πριν τις εκλογές της 6ης Μάη. Και η πηγή είναι υψηλόβαθμο στέλεχος οργανισμού που συνεργάζεται με το ΠΑΜΕ. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Υπάρχουν πολλά αξιολογότατα στελέχη που έμειναν έξω τώρα, έτσι κι αλλιώς.

   Γιατί η Κανέλη είναι μέσα, τώρα; Ειλικρινά, και για αυτό σου είπα αυτό που σου είπα, γιατί είναι "μικροαστός-friendly." Ξέρει από τα μέσα τα ΜΜΕ ενώ άλλοι όχι (δικαίως, είναι εντελώς σιχαμερά τα ΜΜΕ). Είναι ένα άτομο που φοράει σταυρό και ορκίζεται θρησκευτικά. Δεν τρομάζει τον καλό μας Έλληνα. Κατά κάποιον τρόπο τον καθησυχάζει. Για αυτό και τόσοι την θέλουν ΓΓ. Επειδή με τον μαρξισμό έχει τόση σχέση όση οι ίδιοι, και άρα δεν λέει πράματα που τους σηκώνουν την τρίχα, όπως λένε πολλοί άλλοι. Αλλά τι να κάνουμε; Να πιάσουμε έναν-έναν στελέχη που είχαν όλα τα εχέγγυα (μόρφωση, ικανότητες, ενεργή συμμετοχή στον ταξικό αγώνα ως συνδικαλιστές εργάτες) αλλά ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΙΚΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ για να μπει ο Τατσόπουλος και ο Παπαδημούλης;

   Διαγραφή
 15. για να ξεφύγουμε και από την Κανελλη, που την έφερα ως το πιο χτυπητό παράδειγμα για το ότι "κατι δεν παει καλά"

  ποια είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ η ευθυνη του ΚΚΕ για το οτι είχε αυτούς τους ψηφοφορους που το διάλεγαν με το σκεπτικό του "δυνατότερου κομματος διαμαρτυρίας";

  δε μπορεί να μην εχει ευθυνη για αυτη την εξελιξη.

  επίσης κατι που με αιφνιδίασε τελείως: τι σχεση έχει ο εργατικός αγωνας με τους ...τροτσκιστες; αυτοί σαν συνεχιστες της περιόδου φλωράκη θελουν να εμφανιζονται. τι δεν εχω καταλαβει;

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "ποια είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ η ευθυνη του ΚΚΕ για το οτι είχε αυτούς τους ψηφοφορους που το διάλεγαν με το σκεπτικό του "δυνατότερου κομματος διαμαρτυρίας";"

   Αυτό αφορά ψηφοφόρους που ψήφιζαν ΚΚΕ σε παλαιότερες εποχές ως αντίβαρο στο ΠΑΣΟΚ. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ δεν ήταν ακριβώς επαναστατικό κόμμα. Υπήρξαν νομίζω αρκετοί που από τότε έμειναν να το καταλαβαίνουν ως "αριστερή αντιπολίτευση", ρούμπρικα που τώρα τους φάνηκε ότι ταιριάζει μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και το ΚΚΕ βγήκε ξεκάθαρα με λενινιστική γραμμή Τρίτης Διεθνούς, οπότε και το ερωτεύτηκα εγώ.

   Διαγραφή
  2. "επίσης κατι που με αιφνιδίασε τελείως: τι σχεση έχει ο εργατικός αγωνας με τους ...τροτσκιστες; αυτοί σαν συνεχιστες της περιόδου φλωράκη θελουν να εμφανιζονται. τι δεν εχω καταλαβει;"

   Ωπ, τον μπέρδεψα με τον Εργάτη της ΕΕΚ. Ο "Εργατικός Αγώνας" μου φαίνεται ολίγον τρολιά φάση, την οποία κατατάσσω μαζί με την "Νέα Σπορά." Δεν μου προξενεί κανένα περαιτέρω ενδιαφέρον.

   Διαγραφή
  3. "Όλοι γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ δεν ήταν ακριβώς επαναστατικό κόμμα." Αν βρεις χρόνο κι όρεξη ,θα με ενδιέφερε να το εξηγήσεις λίγο παραπάνω αυτό...

   Διαγραφή
 16. ωραία . και γιατί αυτή η μικροαστη είναι σήμερα κεντρικό όπλο , στο σημερινό ΚΚΕ που έχει αυτη την σκληρή γραμμή της τρίτης περιόδου της τρίτης διεθνούς; (1928-1933)και σίγουρα τη σκληρότερη γραμμη από το 1974 που νομιμοποιηθηκε ξανα;

  γιατί να είναι καν υποψήφια βουλευτίνα; δεν λεει κατι για το ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΚΕ ότι την κραταει ακόμα;

  και έχουμε και τον καθε καραγκιοζακο τσιφτετελληνα να πρήζει καρύδια: "αυτη να κανει γραμματεα του το ΚΚΕ"

  drazen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω ήδη απαντήσει γιατί. 1.26 πμ.

   Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Drazen
   "πως εξηγείται-εξηγείτε επίσης ότι η ομάδα του Εργατικού Αγωνα την ψαχνει όχι προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά προς Λαφαζάνη;"
   Θα ήθελα να προσπαθήσω να εξηγήσω ή να ψάξω για εξήγηση αλλά μου λείπει το βασικό στοιχείο της πρότασης. Η στροφή «Εργατικού Αγώνα» προς Λαφαζάνη όταν για τόσο καιρό η «άτυπη ομάδα πρώην μελών του ΚΚΕ» έχει μείνει σταθερή στην κριτική της ηγεσίας του ΚΚΕ.
   Κάθε πληροφορία σου για το γεγονός που λες θα ήταν πολύτιμη.

   Ενας Συνοδοιπόρος που τον φωνάζουν Πάνο.

   Διαγραφή
 17. Aντώνη,
  μένω σε εργατική περιοχή της Αθήνας με πολύ κόσμο που ψηφίζει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες ΚΚΕ (μερικοί από αυτούς έμπρακτα αγωνιστές με χρόνια εργατικών μαχών).
  Ένα μεγάλο μέρος αυτών αποφασίσαν να μην ψηφίσουν ΚΚΕ λόγο πολιτικών διαφωνιών με το κόμμα.

  Πως το σχολιάζεις αυτό ?
  όταν το κόμμα χάνει ένα κάρο ανθρώπων που το ψηφίζαν εδώ και δεκαετιές, δεν έχει σοβαρές ευθύνες ?

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λόγω ποιων πολιτικών διαφωνιών με το κόμμα;

   Έχω ήδη μιλήσει για λόγους που μπορώ να σκεφτώ εγώ για τη διαρροή της 17ης.

   Διαγραφή