Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Περί των ορίων της σκέψης που απορρέει από την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής οικονομίας

1-0!
Δύο Μάριο και ένας Μαριάνο έκαναν την Ανγκελα Μέρκελ να...λυγίσει

Η Γερμανία βγήκε εκτός Euro από την Ιταλία με δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι και η Ανγκελα Μέρκελ έχασε τη μάχη έναντι του Μάριο Μόντι...

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής που σημαδεύτηκε και από την ήττα αποκλεισμό της γερμανικής ομάδας από τον τελικό του Euro2012. Πακέτο ύψους 120 δισ. ευρώ για την Ανάπτυξη, συζητήσεις για τη μείωση του κόστους δανεισμού, ένας αόριστος «οδικός χάρτης» για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, είναι οι παραχωρήσεις της γερμανικής πλευράς στη συμμαχία του Νότου. Τα ευρωομόλογα παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες όπως εξάλλου και η συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα, η οποία θα ξεκινήσει, πιθανόν, τον Ιούλιο.

Η 19η Σύνοδος Κορυφής δικαίωσε όσους κρατούσαν μικρό καλάθι για τα αποτελέσματά της. Είχε όμως ολονύκτιο θρίλερ και διαπραγματεύσεις ως τις πρώτες πρωινές ώρες και κατέληξε σε υποχώρηση της γερμανικής πλευράς.

Πρωταγωνιστής της χθεσινής πρώτης ημέρας υπήρξε ο Μάριο Μόντι που απείλησε την Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν επρόκειτο να βάλει την υπογραφή του στο πακέτο Αντυξης των 120 δισ. ευρώ αν δεν ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) για την αγορά ιταλικών ομολόγων ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Ο ανταποκριτής του Reuters έγραψε στο twitter ότι μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Μόντι έφτασε να απειλήσει την Μέρκελ: «Θα συμφωνήσεις για τα ευρωομόλογα ή θα συνεχίσουμε να βάζουμε γκολ;» αναφερόμενος στη νίκη της Ιταλίας επί της Γερμανίας στο ποδόσφαιρο που εξελισσόταν παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής.

Το Σύμφωνο Ανάπτυξης ήταν το κοινό διαπραγματευτικό χαρτί που είχε η συμμαχία του Νότου απέναντι στους Βόρειους. Τελικά ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι τα 120 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε άμεσα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, ενώ μεγάλο μέρος του πακέτου θα κατευθυνθεί προς τις αδύναμες οικονομίες.

Ο κ. Βαν Ρομπάι δεν αποκάλυψε ότι η συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης μπλοκαρίστηκε από τον ιταλό και τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Εγινε γνωστό όμως ότι οι δύο χώρες πίεσαν την κυρία Μέρκελ για περισσότερα βραχυπρόθεσμα και όχι μακροπρόθεσμα μέτρα.

«Η χρηματοδότηση της Ισπανίας πραγματοποιείται με πολύ υψηλό κόστος και πολλοί ισπανικοί οργανισμοί δεν έχουν καν πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ο κ. Ραχόι.

«To κόστος δανεισμού της Ισπανίας είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό και ότι θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά του ο κ. Μόντι απείλησε, σύμφωνα με πληροφορίες να μείνει στο κτίριο της ΕΕ όσο χρειαστεί ώσπου να ληφθούν αποφάσεις για το κόστος δανεισμού.

Πράγματι, ο ιταλός πρωθυπουργός είναι αδύνατον να επιστρέψει στη Ρώμη χωρίς μια συμφωνία αφού ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η αντιπολίτευση απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση του. Ισως είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η γερμανική αδιαλλαξία έχει αρχίσει να εμφανίζει κάποια ρήγματα.

Οι λεπτομέρειες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης Ισπανίας και Ιταλίας, προκειμένου οι αγορές να κρατηθούν υπό έλεγχο μέχρι να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο, θα συζητηθούν την Παρασκευή το μεσημέρι στη συνεδρίαση των 17 ηγετών της ευρωζώνης.

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έπαιξε τον δικό του ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής πιέζοντας τη Γερμανία να καταλήξει σε αποφάσεις. «Βρίσκομαι εδώ για να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Βρίσκομαι εδώ για να βρεθεί στην καρδιά των αποφάσεων η ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης παρόλο που όπως είπε η Ιταλία και η Ισπανία θα το υπογράψουν αργότερα. Σημείωσε επίσης ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών

Τα ευρωομόλογα ήταν, ωστόσο, ο μεγάλος απών της Συνόδου. Η κυρία Μέρκελ είχε προειδοποιήσει από μέρες να μην επιμείνουν στο «αντιπαραγωγικό ευρωομόλογο» που «όσο ζει δεν θα υπάρξει», όπως δήλωσε.

Ο Μάρτιν Σούλτς έκλεισε οριστικά χθες το θέμα λέγοντας: «Προσωπικά εξακολουθώ να τα θεωρώ καλή λύση αλλά δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τις θεωρητικές συζητήσεις όταν το σπίτι καίγεται», δήλωσε.
Πηγή: iefimerida

2-0!!!
Ιταλία και Ισπανία νίκησαν την «φράου» Μέρκελ

Το τελευταίο τους χαρτί έπαιξαν από κοινού στη Σύνοδο Κορυφής οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι προκάλεσαν διπλωματικό πανικό χθες βράδυ, με την άρνηση τους να υπογράψουν το προσχέδιο της συμφωνίας που προβλέπει μέτρα 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά από τις ισχυρές πιέσεις του ισπανο -ιταλικού μετώπου άναψαν το "πράσινο φως" για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στον μηχανισμό αυτό. Έτσι ως αποτέλεσμα Ιταλία και Ισπανία ήραν, μετά από αυτή την εξέλιξη, τις επιφυλάξεις τους για το πακέτο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα οι ηγέτες της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό του ολονύχτιου θρίλερ στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι η ενημέρωση από τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι έγινε με δύο ώρες καθυστέρηση, καθώς κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και ενώ οι ηγέτες βρίσκονταν σε συμφωνία για την απόφαση, ο Μαριάνο Ραχόι και ο Μάριο Μόντι έκαναν πίσω, αρνούμενοι να προχωρήσουν στην υπογραφή της, εάν δεν έπαιρναν εγγυήσεις ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των επιτοκίων στην αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αμηχανία του Βαν Ρομπάι στη συνέντευξη Τύπου ήταν εμφανής και την κατάσταση κλήθηκε να σώσει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά και την άρνηση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δήλωση, η οποία ακύρωσε ακόμα και την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε στα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που μίλησε στον Τύπο, επιβεβαιώνοντας τη στάση της Ισπανίας και της Ιταλίας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

«Είμαι σίγουρος ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί στη Σύνοδο των 17», είπε λακωνικά ο γάλλος πρόεδρος, αδειάζοντας στην κυριολεξία των Βαν Ρομπάι, ο οποίος νωρίτερα είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός.

Σε πολιτικό επίπεδο οι αναλυτές κάνουν λόγο για «βαριά ήττα» της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία βρέθηκε σε απομόνωση στη Σύνοδο Κορυφής και παράλληλη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος και ανέλαβε το ρόλο του ρυθμιστή στις δραματικές διαβουλεύσεις.

Από τη μεριά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι αποφασισμένος να τεντώσει το σκοινί μέχρι τέλους, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στη Σύνοδο για να διασωθεί η ιταλική οικονομία, αποφάσεις που αρνείται κατηγορηματικά να λάβει οριστικά το Βερολίνο.

Σε οικονομικό επίπεδο, το προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνει την χρηματοδότηση του EFSF και του ESM προκειμένου να αγοραστούν Ισπανικά και Ιταλικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά προκειμένου να εγγυηθούν τις δημοπρασίες.

Η χρηματοδότηση αυτή αναμένεται φτάσει στα 500 δισ. ευρώ μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση του ESM το 2013, μείον τα 100 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ζητήσει οι Ισπανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο οι δύο χώρες πριν γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ζητήσουν επίσημα βοήθεια από την ΕΕ, όπου θα υπόκεινται σε έλεγχο των συνθηκών της δημοσιονομικής τους πολιτικής.

Παράλληλα, υπάρχει και ο οδικός χάρτης από τους Βαν Ρομπάι, Μπαρόζο, Γιουνκέρ και Ντράγκι για την οικονομική και τη νομισματική ένωση της Ευρώπης, η οποία ενδεχομένως να περιλάμβανεται στο προσχέδιο της συμφωνίας.

Οι ηγέτες αναμένουν μια ενδιάμεση αναφορά τον Οκτώβριο και το τελικό σχέδιο πριν από το τέλος του χρόνου. Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο των 17, όπου και αναμένεται σκληρό πόκερ ανάμεσα στους ισχυρούς της ευρωζώνης και μια πρωτοφανής σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρώπης.
Πηγή: Moneypost

2-1...
Ισπανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας

Τον προϋπολογισμό του 2012, που προβλέπει μέτρα λιτότητας δίχως προηγούμενο και εξοικονόμηση περίπου 27 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ της χώρας φέτος, ενέκρινε οριστικά η ισπανική Βουλή.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει μέτρα μείωσης του ελλείμματος, το οποίο έφθασε το 8,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο αφού η χώρα επανήλθε σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο.

ΕΚΤ: «Υπό επιτήρηση» ο προϋπολογισμός

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας (ΕΚΤ), Πέτερ Πρετ δήλωσε πως η πορεία του προϋπολογισμού της Ισπανίας θα τεθεί υπό παρακολούθηση μετά τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις τράπεζες της χώρας.

«Η Ισπανία δεν βρίσκεται σε ένα κλασσικό πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά, εξαιτίας της σύνδεσης της κατάστασης του τραπεζικού τομέα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας πρέπει να παρακολουθούμε τον προϋπολογισμό του ισπανικού κράτους», δήλωσε ο Πέτερ Πρετ στους Financial Times Deutschland.

Ο οικονομολόγος της ΕΚΤ διευκρίνισε πως η οικονομική βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων, το ύψος της οποίας ενδέχεται να φθάσει τα 100 δισ. ευρώ, θα χορηγείται σε δόσεις, αλλά οι διαδοχικές καταβολές θα εξαρτώνται «από τον σεβασμό των όρων από την Ισπανία».

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ισπανία «θα έχει μία συμφωνία συνεργασίας η οποία θα τελεί υπό έλεγχο», σημείωσε ο Πρετ.

«Φυσικά θα υπάρξουν όροι» στο πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν το μήνα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είχε αναφερθεί σε μία «τρόικα» της ΕΕ, της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πηγή: Praxis/tvxs

2-2...
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2012, 20:39

Με πτώση έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,6% στις 994 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,56% στις 5.493 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε 0,37% στις 3.052 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση 1,27% στις 6.150 μονάδες.
Πηγή: Moneypost

2-3...
Αναστέλλει την κυκλοφορία της άλλη μία ισπανική εφημερίδα

Η ισπανική εφημερίδα Que!, η οποία διανέμεται δωρεάν, θα σταματήσει να κυκλοφορεί αυτήν την Παρασκευή, ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία της, ο όμιλος Vocento, λόγω της κρίσης που πλήττει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης στη χώρα και ήδη έχει κοστίσει τη δουλειά τους σε 8.000 δημοσιογράφους.

«Η Vocento απέναντι στις λειτουργικές απώλειες των δραστηριοτήτων των έντυπων εκδόσεων της θυγατρικής της Factoria de informacion αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση της εφημερίδας Que!, η οποία θα γίνει εκτελεστή από αύριο, για να εστιαστεί στην ιστοσελίδα της que.es», τονίζει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του.

Πρόκειται για την τρίτη δωρεάν διανεμόμενη εφημερίδα που κλείνει στην Ισπανία, έπειτα από το κλείσιμο της Metro Espana τον Ιανουάριο 2009 και της AND (του ομίλου Planeta) τον Δεκέμβριο του 2011.
Πηγή: in.gr/Moneypost

3-3!!!
Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία

Παρασκευή, 29 Ιούνιος 2012

Απροσδόκητη πτώση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σε μηνιαία βάση το Μάιο, υποχωρώντας κατά 0,3% σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες σε σχέση με τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε ετήσια βάση οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,1%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση 1%.
Πηγή: Moneypost


Αλλά μισό λεπτό...

τι είδους αγώνας

είναι αυτός

στον οποίο σκοράρει

και δέχεται γκολ

η ίδια ομάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου