Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Πώς να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα;

Πώς να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα;
Chris Marsden
19 Ιουνίου 2012
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα. Καθήκον της θα είναι η εφαρμογή των ωμών μέτρων λιτότητας τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα--την ΕΕ, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ.

Η νίκη της ΝΔ είναι πάνα απ' όλα μια καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναδύθηκε ως κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, καθώς και του ισχυρισμού του ότι μπορούμε να αντιτεθούμε στη λιτότητα χωρίς πάλη ανατροπής της ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης.

Οι γενικές εκλογές στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν με δραματικό τρόπο την απουσία οποιουδήποτε μέσου μέσα στο υπάρχον πολιτικό σύστημα για να πολεμηθούν οι διαταγές της τρόικα και των τραπεζών.

Η νίκη της ΝΔ ήταν το αποτέλεσμα μιας καμπάνιας που στηρίχτηκε στον ωμό εκβιασμό. Ο ένας μετά τον άλλο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούσαν ότι μια ψήφος ενάντια στη ΝΔ --το βασικό κόμμα το οποίο υιοθέτησε το μνημόνιο λιτότητας το οποίο υπογράφτηκε με την τρόικα-- θα οδηγούσε σε άμεσο πάγωμα πληρωμών για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, σε μια αναγκαστική έξοδο της Ελλάδας απ' την ευρωζώνη, και σε καταστροφική οικονομική κατάρρευση.

Ακόμα κι έτσι, τα κόμματα που τυπικά ήταν αντίθετα με το μνημόνιο εξασφάλισαν την πλειοψηφία, με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στα 27%. 37.5% απείχε των εκλογών--ποσοστό ρεκόρ. Αυτό αντανακλά τη διάχυτη αηδία με το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου, καθώς και την αδυναμία πολλών ψηφοφόρων να πληρώσουν για να ταξιδέψουν από τις πόλεις στα χωριά τους για να ψηφίσουν.

[...]

Ο Σαμαράς ξέρει ότι η θέση του είναι επισφαλής, εξού και η προσπάθειά του να δημιουργήσει μια "κυβέρνηση σωτηρίας", που να περιλαμβάνει όσο γίνεται περισσότερα κόμματα --τη Δημοκρατική Αριστερά, κόμμα που προήλθε από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλο ένα μικρό κόμμα-- σε συνδυασμό με αναφορές στην αναδιαπραγμάτευση όψεων της συμφωνίας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν κάθε πιθανότητα σημαντικής αλλαγής στις απαιτήσεις τους, επαναλαμβάνοντας τις προεκλογικές τους απειλές. Στην συνάντηση των G20 στο Μεξικό η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε με θράσος, "το σημαντικό είναι η νέα κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει. Δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση στα βήματα προς την μεταρρύθμιση."

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αρνήθηκε παρ' όλα αυτά να επικυρώσει το μνημόνιο ή δεν συμμετείχε σε εκλογές που παρουσιάστηκαν ως καθοριστικές για το μέλλον της Ελλάδας και όλης της ΕΕ, αποδεικνύει τη βαθιά εχθρότητα για τις άγριες περικοπές που επιβλήθηκαν από το 2009. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ διοχέτευσε αυτή την αντιπολίτευση σε ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξόδεψε την προεκλογική του εκστρατεία σε διαβεβαιώσεις προς την κυρίαρχη ελίτ για την δέσμευσή του στην ΕΕ και την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας μέσω αλαγών στο φορολογικό σύστημα, και δηλώσεις ότι επιθυμούσε μόνο μικρές εκχωρήσεις και μια πιο επιμηκυμένη περίοδο αποπληρωμής. Απευθυνόμενος προς τους εργάτες, επέμενε ότι η αντίθεση στην ΕΕ και τον καπιταλισμό ήταν ανέφικτη, ότι ήταν δρόμος για την εθνική αυτοκτονία.

Αυτό αντανακλά τα ταξικά συμφέροντα και τις πολιτικές αυταπάτες των καλοβολεμένων μεσοαστικών στρωμάτων εκ μέρους των οποίων μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και είναι θυμωμένοι για την πολιτική καταστροφή που εκδιπλώνεται στην Ελλάδα, οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι οργανικά εχθρικοί προς την σοσιαλιστική στρατηγική αντίστασης σ' αυτή: την πλατειά κινητοποίηση όλης της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης σε μια πάλη ενάντια στην ΕΕ και τον καπιταλισμό.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να δράσει ως πιστή αντιπολίτευση. Χθες, ο Τσίπρας ισχυρίστηκε σουρεαλιστικά ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ ήταν σύμφωνη με την "λαϊκή εντολή." Η αντιπολίτευση "πρέπει να είναι κριτική και υπεύθυνη, και πληροφόρησα τον κύριο Σαμαρά ότι αυτή την πρόθεση έχουμε", είπε. Η παραλυτική επίδραση της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, και η υποστήριξη που έλαβε από ψευδοαριστερές ομάδες διεθνώς, επιτρέπει στην κυρίαρχη ελίτ ελευθερία κινήσεων, παρά το γεγονός ότι η μαζική αντίθεση στην λιτότητα που έδειξε η Ελλάδα εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Τα κόμματα που συνδέθηκαν με τα μέτρα λιτότητας, οποιουδήποτε χρώματος κι αν ήταν τυπικά, τιμωρούνται συστηματικά στις κάλπες: Η PSOE στην Ισπανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Πορτογαλία, η Forza Italia του Μπερλουσκόνι και το UMP του Σαρκοζί στη Γαλλία είναι ανάμεσα στα θύματα. Κάθε κυβέρνηση που τα αντικαθιστά επιχειρεί ακόμα περισσότερη λιτότητα, αλλά συγκρούεται με την σθεναρή αντίσταση της εργατικής τάξης.

Για τον λόγο αυτό, δεν υπάρχει ασφάλεια στους κύκλους των ισχυρών ότι αυτό που κάνουν στην Ελλάδα --περιλαμβανομένων των πιο άγριων περικοπών-- θα αποτρέψει την πολιτική και οικονομική καταστροφή.

Παρά την νίκη της ΝΔ στην Ελλάδα, οι αγορές παρουσίασαν κάμψη. Τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας συνεχίζουν να είναι στόχοι τοκογλύφων, και οι τραπεζικές μετοχές έπεσαν και αυτές στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Σαρλ Νταλαρά προεδιοποίησε τους ηγέτες του G20: "Ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης ξανά, για δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια, είναι πολύ πραγματικός."

Κάτω από τέτοιες συνθήκες το "Πλάνο Β" που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ομόλογοί του καλούν την εργατική τάξη να υιοθετήσει, δεν θα είναι στροφή από τη λιτότητα, αλλά εντονότερες επιθέσεις κατά της εργατικής τάξης. Αυτές θα επιβληθούν με οποιοδήποτε μέσο κριθεί αναγκαίο--περιλαμβανομένης της χρήσης αστυνομικής και στρατιωτικής καταστολής.

Οι εργάτες και οι νεολαίοι της Ευρώπης πρέπει να αντλήσουν το κεντρικό μάθημα της Ελλάδας και να κάνουν μια αποφασιστική αλλαγή πολιτικής πορείας. Η πικρή εμπειρία της Ελλάδας μας βεβαιώνει ότι το καθήκον μπροστά μας δεν είναι η μεταρρύθμιση της ΕΕ ή η πίεση των κυβερνήσεών της για εκχωρήσεις κάτω από από την ηγεσία ψευδοαριστερών κομμάτων σαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

[...]

* Στην φωτογραφία, "ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" που αρμόζει στην εποχή. 

2 σχόλια:

 1. Κάππα Κάππα. Ε;21 Ιουνίου 2012 - 1:40 μ.μ.

  http://visinokipos.blogspot.gr/2012/06/x.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έτσι θα προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα:

  Τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και την υιοθέτηση «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» προτείνουν σε άτυπη αναφορά τους δέκα κορυφαίοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με επικεφαλής τον Γερμανό Γκίντο Βεστερβέλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Presse.

  Στην ομάδα των δέκα υπουργών συμμετέχουν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1231201509

  Και να μην ακούσω τίποτα για εθνική ανεξαρτησία, δω μούτζες και λοιπά πατριωτικά από αριστερούληδες, δεξιούς και εθνίκια, θα φωνάζω τον Κασιδιάρη να τους μάθει το ποίημα: ΕΕ, ευρώ και ξερό ψωμί - αυτό ψηφίσατε το 95% προχθές, αυτό θα έχετε.

  Αϊ σιχτίρ μεσημεριάτικα

  subutai

  ΑπάντησηΔιαγραφή