Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Η πρώτη εκτίμηση της Κ.Ε του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ – Πρώτη τοποθέτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012
18/06/12

Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΚΕ στις 18 Ιουνίου 2012 με θέμα την πρώτη τοποθέτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου και τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η τοποθέτηση της ΚΕ θα συζητηθεί ως τις ΚΟΒ και τις οργανώσεις της ΚΝΕ, σε συσκέψεις με συνεργαζόμενους, φίλους και οπαδούς του Κόμματος ώστε να συγκεντρωθούν γνώμες και υποδείξεις. Η εκτίμηση θα ολοκληρωθεί στην ΚΕ, αφού συγκεντρωθούν οι απόψεις και οι υποδείξεις, οι παρατηρήσεις και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου – Ιουνίου, που θα χαράξει και τα άμεσα καθήκοντα του Κόμματος.

Α. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η ΚΕ συνοψίζει την πρώτη της τοποθέτηση που θέτει για συζήτηση ως εξής:

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012 είναι αρνητικό για το λαό ο οποίος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα από τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα ορατά αρνητικά στοιχεία καταρχήν είναι τα παρακάτω:

Οι μεγάλες απώλειες του ΚΚΕ, σε αναντιστοιχία με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του, μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις που προβλέπονται. Συντελέσθηκε κάτω από την πίεση του ρεύματος των αυταπατών και της λογικής του δήθεν μικρότερου κακού, του ανώδυνου και εύκολου δρόμου ότι είναι δυνατόν να σχηματισθεί μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης, στο έδαφος της εξουσίας των μονοπωλίων και της ενσωμάτωσης στην ΕΕ, η οποία θα καταφέρει να βάλει φρένο στην επιδείνωση της θέσης του λαού. Επέδρασε ταυτόχρονα και το κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας για την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Συντελέσθηκε σε συνθήκες συστηματικής και ύπουλης επίθεσης των ιδεολογικοπολιτικών μηχανισμών του συστήματος ως και με την συστηματική χρησιμοποίηση του διαδικτύου. Βασικός στόχος ήταν η αποδυνάμωση του Κόμματος ώστε να αποτραπεί η άνοδος του εργατικού κινήματος σε συνθήκες που χειροτερεύει η θέση του λαού.

Η ΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζομένους, όλους όσους παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς άντεξαν και έδωσαν την ψήφο τους για μια ακόμη φορά στο ΚΚΕ, συσπειρώθηκαν στο κάλεσμα για να αντιμετωπισθεί η προσπάθεια αποδυνάμωσής του. Εκτιμά και χαιρετίζει την ηρωική δράση των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ κατά την διάρκεια της δύσκολης αυτής εκλογικής αναμέτρησης.

H αύξηση της ΝΔ που την έφερε πρώτο κόμμα και βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η πολιτική της ΝΔ είναι αντεργατική, αντιλαϊκή, θα επιδιώξει να φορτώσει τα βάρη της όξυνσης της κρίσης στο λαό διασφαλίζοντας την δυνατότητα ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Έχει δώσει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη και την ΕΕ για την «ευρωμονοδρομική» στρατηγική της. Τα χειρότερα είναι μπροστά και όχι το αντίθετο που ισχυρίσθηκε ο Α. Σαμαράς. Η διαφαινόμενη κυβέρνηση συνεργασίας θα κινηθεί στην κατεύθυνση του «ευρωμονοδρόμου», στην αστική διαχείριση της κρίσης.

Η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην δεύτερη εκλογική μάχη και ενώ αποκαλύφθηκε η διαχειριστική λογική του με το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε. Στο πρόγραμμα αυτό απαλείφθηκαν τα όποια φραστικά ριζοσπαστικά συνθήματα είχε προβάλλει στο εκλογικό πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκε στις εκλογές της 6ης Μάιου για την κατάργηση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης, την κατάργηση των αποκρατικοποιήσεων κλπ. Αναδείχθηκε σε πρόγραμμα αστικής διαχείρισης. Επέδειξε κραυγαλέο ενδοτισμό απέναντι στον ξένο παράγοντα.

Σε συνθήκες έντονης λαϊκής χειραγώγησης στηρίχθηκε από λαϊκές δυνάμεις που ήθελαν διαπραγμάτευση του Μνημονίου, μακριά από κάθε πνεύμα αντιπαράθεσης με την ΕΕ, αλλά και την ευρωζώνη.

Η σταθεροποίηση της εκλογικής δύναμης της φασιστικής Χρυσής Αυγής, η μετατροπή της σε κοινοβουλευτικό κόμμα. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί σημαντικό όπλο για το αστικό πολιτικό σύστημα σε συνθήκες κρίσης για το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος, την επικίνδυνη για το λαό εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού ως κρατική ιδεολογία και κατά συνέπεια πρακτική σε βάρος του ΚΚΕ.

Το συμπέρασμα είναι ότι το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει τάση ανάσχεσης του όποιου ταξικού ριζοσπαστισμού που αναπτύχθηκε στην διάρκεια της περιόδου της κρίσης, κάτω από το ρεύμα του ανερχόμενου μικροαστικού ριζοσπαστισμού, υπό την καθοδήγηση της αστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας. Είναι φανερό ότι οι αγώνες που αναπτύχθηκαν δεν μπόρεσαν να δώσουν μεγαλύτερο βάθος και σταθερότητα στον ριζοσπαστισμό καθώς δεν απέκτησαν την μαζικότητα και κυρίως την οργάνωση και τον πολιτικό προσανατολισμό που απαιτούν οι συνθήκες. Σε τελευταία ανάλυση η όποια θετική τάση αναπτύχθηκε επηρεάσθηκε από το στενό αντιμνημονιακό περιεχόμενο, από την μείωση των απαιτήσεων σε συνθήκες εξάπλωσης της φτώχειας, μαζικής ανεργίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα συμβάλλει στην προώθηση και ενίσχυση των σχεδίων της αστικής τάξης της χώρας να αντικατασταθεί το σύστημα εναλλαγής των δύο αστικών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από ένα νέο δίπολο, την κεντροδεξιά με πυρήνα τη ΝΔ και την κεντροαριστερά με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ που απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των οργανωμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Διευκολύνονται τα σχέδια ανασύνταξης της σοσιαλδημοκρατίας που έχει αποδειχθεί χρήσιμη για την αστική τάξη όσο αφορά την αλλοίωση της ριζοσπαστικής συνείδησης υπέρ του «ευρωμονοδρόμου», το χτύπημα και τον έλεγχο του εργατικού κινήματος.

Η ΚΕ καλεί όλους εκείνους που προτίμησαν αυτήν την φορά να ψηφίσουν αντί το ΚΚΕ, άλλα κόμματα και ιδιαίτερα ΣΥΡΙΖΑ να προβληματισθούν πολύ σοβαρά έστω και εκ των υστέρων. Καλεί γενικότερα τον εργαζόμενο λαό να σκεφθεί ψύχραιμα πάνω σε μια σειρά γεγονότα που μεσολάβησαν από τις 6 του Μάη ως τις 17 Ιούνη και που έδωσαν ξεχωριστά και πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά στην εκλογική αναμέτρηση, τέτοια που σε καμία προηγούμενη δεν είχαμε ζήσει σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

α. Την άνευ προηγουμένου άμεση, προκλητική, απροκάλυπτη επέμβαση στην εκλογική αναμέτρηση της Κομισιόν με ηγετικούς της παράγοντες, της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ, των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Όλων δηλαδή εκείνων που εκφράζουν αντιτιθέμενα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, άρα επιθυμούσαν να εκφοβιστεί ο ελληνικός λαός, να παραιτηθεί ακόμα και από το αίτημα για την κατάργηση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που ήταν στο επίκεντρο της εκλογικής μάχης της 6ης Μαΐου. Αν και το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχε σημαντική άνοδο και κινητοποιήσεις πανευρωπαϊκής απήχησης, δεν είχε ούτε τον προσανατολισμό ούτε την μαζικότητα-οργανωτικότητα ώστε άμεσα να απειλεί την αστική εξουσία του κεφαλαίου. Αν και το μέγεθος της Ελλάδας είναι πολύ μικρό στα πλαίσια της ΕΕ, ωστόσο η βαθειά ενσωμάτωσή της στην ευρωζώνη, η βαθειά παρατεταμένη κρίση της σε συνδυασμό με την εκδήλωση της ύφεσης στην ευρωζώνη έκαναν επιτακτική την παρέμβαση των διεθνών συμμαχιών μέσα και έξω από την ΕΕ για να ανακοπεί κάθε τάση ριζοσπαστικοποίησης του κινήματος στην Ελλάδα και διεθνούς επίδρασής του. Σ’ αυτά τα πλαίσια εκδηλώθηκε η συστηματική προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα νέο δίπολο με βάση την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκαν οι ελληνικές εκλογές του Ιουνίου ως ένα πείραμα και εργαλείο στην υπηρεσία των ανταγωνισμών ανάμεσα στην Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία στο φόντο της νέας όξυνσης της κρίσης. Η συζήτηση για τροποποιήσεις στην συνταγή λιτότητας της ΕΕ δεν ξεκίνησε με τις ελληνικές εκλογές της 6ης Μάιου, είχε προηγηθεί στο φόντο ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων εντός της ΕΕ και με την συμμετοχή σ΄αυτές των ΗΠΑ και προσωπικά του προέδρου Ομπάμα. Οι ελληνικές εκλογές και οι εξελίξεις αξιοποιήθηκαν ως μοχλός για τις μεταξύ τους διενέξεις ενόψει και της συνόδου της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, της συνόδου του G7 που και της συνόδου του G20 18-19 Ιουνίου. Η αντιμερκελική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιήθηκε από ένα μέρος των ευρωπαίων ανταγωνιστών προς την Γερμανία, όπως και από την πλευρά των ΗΠΑ, σε αντίθεση με το άλλο μέρος που υποστήριζε ότι η κατάργηση του Μνημονίου θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, θα προκαλέσει ενδεχομένως και την διάλυσή της.

β. Την ανακοίνωση του ΣΕΒ για την αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και με τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Την φανερή υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα τμήμα μονοπωλιακών ομίλων και συγκροτημάτων των ΜΜΕ, και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

γ. Την ομαδική μετακόμιση ενός μεγάλο μέρους στελεχών του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα από τις πρώην ΔΕΚΟ, Τράπεζες, την δημόσια διοίκηση και άλλων κεντρικών στελεχών του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι πήραν ενεργό μέρος στην οργάνωση του εκλογικού του αγώνα, στην οργανωμένη μετακίνηση σημαντικού μέρους της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ.

δ. Την ομοφωνία όλων των κομμάτων του «ευρωμονοδρόμου» ότι στην Ευρώπη πνέει θετικός αέρας αλλαγής και ότι η τροποποίηση του Μνημονίου, ακόμα και της δανειακής συμφωνίας, μπορούσε να φέρει ανακούφιση και θετική προοπτική στον ελληνικό λαό και γενικότερα, παρ΄όλο που προετοιμάζονται εναλλακτικά αντιδραστικά ενδεχόμενα για να προχωρήσουν ενιαία οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της: Ενίσχυση των υπερεξουσιών της Κομισιόν και όξυνση των αντιθέσεων που φέρνει επιδείνωση της ανισομετρίας και των φυγόκεντρων δυνάμεων, ακόμα και την αποσύνθεση της ευρωζώνης.

Οι δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ιδιαίτερα της 17ης Ιουνίου εξελίχθηκαν σε πρωτοφανή επιχείρηση χειραγώγησης της ψήφου, με εκβιασμούς, παραπληροφόρηση, επίθεση στο Κόμμα για την άρνηση να συμμετέχει σε κυβέρνησης αστικής διαχείρισης της κρίσης, χειραγώγηση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η επίθεση στο Κόμμα είχε στόχο την στρατηγική του, την άρνηση συμμετοχής σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης.

Είναι βέβαιο ότι μετά τις εκλογές θα αποκαλυφθούν πολλά περισσότερα γύρω από τα παρασκήνια των ανταγωνισμών και την χρησιμοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σ΄αυτά.

Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Η πολιτική γραμμή και οι προβλέψεις του ΚΚΕ που επιβεβαιώνονται με βάση και τις ίδιες εξελίξεις, θα είναι στήριγμα και σημαντική βοήθεια στον αγώνα του λαού. Ο λαός θα έχει την ευκαιρία να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι ριζοσπάστες αριστεροί θα έχουν επίσης την δική τους ευκαιρία να βγάλουν συμπεράσματα για την σημασία που είχε να στηρίξουν εκλογικά το ΚΚΕ ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσει την μάχη στην συνέχεια για την ανασύνταξη του κινήματος και την απόκρουση της νέας επίθεσης.

Το ΚΚΕ έδωσε την μάχη κόντρα στο ρεύμα της φοβίας και μοιρολατρίας, των ποικιλώνυμων απειλών (από την έξωση από την ευρωζώνη ως την ακυβερνησία), και της αυταπάτης που συστηματικά καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανέδειξε στον λαό τον χαρακτήρα της κρίσης και των προϋποθέσεων για διέξοδο υπέρ των εργαζομένων, τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει το ΚΚΕ στην διακυβέρνηση, που συνδέονται με την αποδέσμευση, την μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση, δηλαδή την διακυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Έδωσε την μάχη αυτή παίρνοντας υπόψη τον κίνδυνο του εκλογικού κόστους. Η παραμικρή όμως υποχώρηση του Κόμματος στην πίεση για συμμετοχή σε κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης θα οδηγούσε στον αφοπλισμό και στην υποχώρηση-ήττα του εργατικού κινήματος, στη ματαίωση της προσπάθειας για την συγκρότηση ισχυρής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας που συγκρούεται με την πολιτική γραμμή των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Θα ακύρωνε κάθε προσπάθεια για συσπείρωση στην πάλη για τα καθημερινά προβλήματα που οξύνονται όλο και πιο πολύ, στην προοπτική της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Το ΚΚΕ θα βρίσκονταν σε μια πρακτική ακύρωσης της συνέπειας και σταθερότητας λόγων και έργων, καθώς από το Κόμμα ζητούνταν επιζήμιες, καθοριστικά λαθεμένες υποχωρήσεις τόσο από το πρόγραμμά του όσο και από τα άμεσα καθήκοντα πάλης. Το γεγονός ότι σε τέτοιες συνθήκες, όπου μια σειρά άλλα κομμουνιστικά κόμματα μένουν έξω από τα κοινοβούλια ή διαχέονται σε σοσιαλδημοκρατικά και οπορτουνιστικά αριστερά σχήματα στην Ευρώπη, παρέμεινε ορθό με λιγότερη εκλογική δύναμη σε σύγκριση με την ευρύτερη πολιτική του επιρροή. Η στρατηγική του για τους δύο δρόμους ανάπτυξης, για την αναγκαιότητα της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας και την πάλη για την εργατική λαϊκή εξουσία, η διεύρυνση και εμβάθυνση των δεσμών του με την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, παραμένει στοιχείο νέας εξόρμησης στο λαό ώστε να κρατηθεί όρθιος, να μη λυγίσει μπροστά στις νέες περιπέτειες που τον περιμένουν.

Η μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ερμηνευθεί μόνο από τους υπαρκτούς αντικειμενικούς λόγους. Οπωσδήποτε επηρεάζεται αποφασιστικά από το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης η οποία δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από το κόμμα, αλλά και από τον γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων.

Η ΚΕ και όλο το Κόμμα με ουσιαστική συζήτηση χρειάζεται να εξετάσει τους γενικότερους υποκειμενικούς παράγοντες που μεσοπρόθεσμα επιδρούν στην πολιτική διείσδυση του Κόμματος ή σε υποκειμενικές αδυναμίες κατά την προεκλογική περίοδο ανεξάρτητα από την επίδραση ή τον βαθμό επίδρασης στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να μας εφησυχάζει ότι η πολιτική μας επιβεβαιώνεται ως προς τις εξελίξεις. Απαιτείται να εξετάσουμε το επίπεδο ικανότητας του Κόμματος με κριτήριο πώς ανταποκρινόμαστε σε όλες τις συνθήκες.

Το 18ο συνέδριο και οι κατοπινές αποφάσεις της ΚΕ έχουν επισημάνει εκείνους τους παράγοντες που καθορίζουν την ικανότητα του κόμματος να αντιστοιχείται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις: πώς δρα και δουλεύει στις εργατικές λαϊκές μάζες, στο κίνημα και στις οργανώσεις του, στην κομματική οικοδόμηση στην εργατική τάξη, στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, στη κοινωνική συμμαχία, στη δουλειά στις νέες ηλικίες και στις γυναίκες. Συνδέεται επίσης με ζητήματα επίσης της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς μέσα στο κόμμα και στην εργατική τάξη, στη νεολαία. Η εκλογική μάχη προσφέρεται για πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα, για νέες πλευρές που πρέπει να εξετασθούν καλύτερα και που επέδρασαν ως ένα βαθμό και στην εκλογική μάχη. Δεν αρκεί να έχεις σωστή στρατηγική και μαχητικότητα, απαιτείται να μελετήσουμε καλύτερα πως κατακτάμε την μεγαλύτερη-όσο γίνεται- επάρκεια που αντιστοιχεί στο ύψος των καθηκόντων αλλά και στην ταχύτητα των εξελίξεων. Απαιτείται να γίνουμε πιο απαιτητικοί και αυστηροί σε ζητήματα καθοδήγησης, οργάνωσης, πρακτικού προσανατολισμού, δράσης στις εργατικές λαϊκές μάζες. Μπορεί αυτές οι αδυναμίες να μη έπαιξαν καθοριστικό παράγοντα στο εκλογικό ποσοστό, στις συγκεκριμένες εκλογικές συνθήκες, όπου ήταν δύσκολο να αναχαιτισθεί το ρεύμα φόβου και κυρίως αυταπατών, όμως παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προετοιμασία, ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα, μπροστά στα νέα και πολύ σύνθετα καθήκοντα που μας περιμένουν.

Γ. ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

Το ΚΚΕ θα παλέψει και θα επιδιώξει να συναντηθεί με τις ριζοσπαστικές εργατικές λαϊκές δυνάμεις ώστε να μη χρεωθεί και να μη πληρώσει ο λαός την πολιτική χρεοκοπία της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να σχηματισθεί. Να μη χαθεί η ελπίδα, να αποκτήσει δύναμη ο λαός, να παρεμποδίσει νέα μέτρα, να παλέψει για παραχωρήσεις, να κατακτήσει τη δική του εξουσία. Στο επίκεντρο της προσοχής του είναι η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέες ηλικίες, οι γυναίκες.

Για να αντιμετωπιστεί το κύμα της απογοήτευσης από την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να αποτραπεί να κυριαρχήσει ο φόβος και η απογοήτευση, να μη σταθεροποιηθεί ένα αντιδραστικό πολιτικό σκηνικό στο φόντο των κοινοβουλευτικών αυταπατών, σε συνθήκες εμβάθυνσης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η ελπίδα, η αγωνιστική ανάταση είναι θέμα και προσωπικής ευθύνης του καθένα και της καθεμιάς που ακολουθούν το δρόμο του ριζοσπαστισμού, έχουν αριστερή πολιτική σκέψη. Είναι ζήτημα πριν απ όλα ευθύνης της εργατικής τάξης.

Η ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ δεν είναι να στηρίξει μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης σε βάρος του λαού.

Το ΚΚΕ διαθέτει πολύτιμη ιστορική και σύγχρονη πείρα, ικανότητα αντοχής και αγωνι­στικής προσαρμογής σε συνθήκες απότομης ανόδου του κινήματος αλλά και πισωγυρίσματος του εργατικού κινήμα­τος. Μπορεί να συνδυάζει τα άμεσα και γενικότερα αιτήματα, να ενοποιεί αγωνιστικές δυνάμεις σε ενιαίο πολιτικό στόχο.

α. Θα δώσει την μάχη μαζί με το λαό και τη νεολαία να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος, να μη υπάρξει ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν που ετοιμάζεται ίσως μετά τις αμερικανικές εκλογές.

β. Το ΚΚΕ με συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα, θα καταθέτει και σχέδια νόμου και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα. Ανάμεσα στα πρώτα θα είναι η κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης και όλων των σχετικών νόμων που πέρασαν από την προηγούμενη βουλή στο μεσοδιάστημα.

γ. Άμεσα θα στηρίξει την οργάνωση του εργατικού κινήματος και των συμμάχων του για την αντιμετώπιση απολύτως επειγόντων προβλημάτων όπως είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, της λειτουργίας των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων, της προστασίας των ανέργων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την βαριά άμεση και έμμεση φορολογία, τα οξυμένα προβλήματα νεολαίας, γυναικών, υπερηλίκων, ΑΜΕΑ. Σε περίπτωση άναρχης πτώχευσης και νέας εσωτερικής υποτίμησης θα στηρίξει κάθε λαϊκή πρωτοβουλία, αλληλεγγύη και συσπείρωση που θα βοηθήσει το λαό να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανάγκες του.

δ. Θα επιδιώξει την λαϊκή συσπείρωση εν όψει της απόφασης της ΕΕ που θα συνεδριάσει στις 28-29 Ιούνη για να ξεκινήσει η συζήτηση για τις υπερεξουσίες της Κομισιόν.

ε. Η ΚΕ καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες να δράσουν άμεσα μέσα από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες για να αλλάξει δραστικά ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στα τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία και οργανώσεις, για να πάρουν ενεργητικό μέρος στα πρωτοβάθμια σωματεία τα εκατομμύρια εργαζόμενοι που ως τώρα δεν μετέχουν.

Η ΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και τους οπαδούς να συμβάλλουν στην μελέτη και αντιμετώπιση των γενικότερων αδυναμιών και ελλείψεων και υποκειμενικού χαρακτήρα που υπάρχουν όσο αφορά την δράση μας στο κίνημα στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, στο χωριό, στους χώρους της μάθησης, για την ανασύνταξη του κινήματος. Δίχως αυτή την ανασύνταξη του κινήματος και την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας δεν είναι δυνατόν ο λαός να τα βγάλει πέρα, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να αντιμετωπίσουν την πολυμέτωπη και πολυεπίπεδη επίθεση που θα ενταθεί σε βάρος του κόμματος με πρόσχημα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: 2310 net

14 σχόλια:

 1. "Η ελπίδα, η αγωνιστική ανάταση είναι θέμα και προσωπικής ευθύνης του καθένα και της καθεμιάς που ακολουθούν το δρόμο του ριζοσπαστισμού, έχουν αριστερή πολιτική σκέψη. Είναι ζήτημα πριν απ όλα ευθύνης της εργατικής τάξης." Προσυπογράφω. Παρόλα αυτά έπρεπε να χαθούν οι μισοί ψηφοφόροι του κόμματος για να αντιληφθεί η ΚΕ ότι είναι ανιστόρητη ανοησία -πέρα από προφανή αυτοχειρία- η εκχώρηση της έννοιας της "αριστεράς" στα πολιτικά ψευδώνυμά της;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανοησία είναι αυτό που λες εσύ ανώνυμε. Εκχώρησε σε κάποιον το ΚΚΕ το δικαίωμα να αυτοποκαλείται "ριζοσπαστική αριστερά"; Ο ίδιος το πήρε και έχει δικαίωμα να το πάρει σε μια αστική δημοκρατία. Εκχώρησα εγώ το δικαίωμα στον κάθε σαλτιμπάγκο να προσποιείται πως γράφει "μαρξιστική θεωρία;" Ο ίδιος το παίρνει. Πώς λοιπόν θα προστατεύσω την χαώδη μου διαφορά ως χώρος ή ως άτομο από τους σοφιστές που βγάζει με το κιλό αυτή η περιώνυμη και αξιολάτρευτη "αριστερά", και που ΠΑΝΤΑ ΕΒΓΑΖΕ;

   Τρελός ήταν ο Λένιν όταν έβγαζε αφρούς στο στόμα όταν άκουγε τους δικούς του "αριστερούς" να μιλούν για "ριζοσπαστισμό"; Τρελός ήταν ο Σορέλ όταν επιφύλαττε ΟΛΗ του την περιφρόνηση για τη σοσιαλδημοκρατία; Η Λούξεμπουργκ ήταν τρελή όταν έκανε τον Κάουτσκι κρεμμυδάκια;

   Τι ψευδογκραμσιανές ανοησίες είναι πάλι αυτές; Θα ξαναπαίξουμε την κωμωδία του Π.Π και του Μαυροειδή για τις "αριστερές" ελληνικές σημαίες στις πλατείες τώρα;

   Διαγραφή
  2. Επειδή με ρωτάς σε ποιόν εκχώρησε το ΚΚΕ το δικαίωμα να αυτοαποκαλείται αριστερά θυμίζω τα εξής: "Εμείς δεν είμαστε κόμμα της Αριστεράς, είμαστε κομμουνιστές",(δήλωση της ΓΓ της ΚΕ) ή (αλλού, στην Τσαπανίδου) "γιατί μας βάζετε στην αριστερά;" Και να είσαι βέβαιος Αντώνη ότι προσωπικά αντιλαμβάνομαι και μου είναι ξεκάθαρο τι προσπάθησε να οριοθετήσει η Α. Παπαρήγα -και σε ένα καθαρά πολιτικοφιλοσοφικό επίπεδο συμφωνώ κιόλας. Νομίζω πως και η παλαιότερη παράθεση στο μπλογκ σου αποσπάσματος του Μπαντιού (Τί είναι η αριστερά;) ξεκαθαρίζει τα πράγματα και το αναφέρω για την οικονομία της συζήτησης. Αυτό όμως που επιχείρησα να πω στο αρχικό μου σχόλιο,επικροτώντας εμμέσως την εκτίμηση της ΚΕ, είναι το εξής: Για να ανοίξεις τα καθόλου υποδεέστερα αλλά ίσα ίσα κομβικά "πολιτικοφιλοσοφικά" ζητήματα όπως το συγκεκριμένο, πρέπει να βρεις το χώρο, τον τρόπο και κυρίως την πρωτοβουλία να το κάνεις. Διαφορετικά -όπως καλή ώρα έγινε- όταν αυτό συμβεί αμυντικά, επειδή στη στήσανε με την τότε καραμέλα της αριστερής διακυβέρνησης, τη στιγμή που η πρόσβαση του λόγου σου στο λαό είναι περιορισμένη λόγω του αποκλεισμού που δέχεσαι, πόσο μάλλον του πολιτικοφιλοσοφικού λόγου σου, τη στιγμή που σοβεί μια τρομερή προπαγάνδα σε βάρος σου είναι ανόητο και επιμένω σε αυτό, να συνεργήσεις ακούσια στη διαστρέβλωση της θέσης σου, αλλά και ταυτόχρονα σε κάποιον που απλά σε παρακολουθεί αλλά δεν σε "σπουδάζει" να επιτρέψεις να μπερδευτεί με το αν πρέπει να στραφεί στο κκε ως έτοιμος κομουνιστής και μόνο. Με άλλα λόγια δεν μπορεί από τη μια -και πολύ σωστά- να λες έλα μαζί μας να παλέψουμε με τις όποιες διαφωνίες ή ελλείψεις που μπορεί να έχεις και από την άλλη να λες εμείς δεν είμαστε αριστεροί αλλά κομουνιστές, ενώ το πιο πιθανό είναι αυτός που καλείς να κάνει το βήμα να αυτοπροσδιορίζεται ανόητα μεν αλλά πιθανά δε, αριστερός καταρχήν. Και επειδή ίσως πάλι να μην έγινα κατανοητός, θα ήταν λάθος αν έλεγες τα εξής απλά: Κοιτάξτε να δείτε για να μην σας κοροϊδεύουν με την αριστερά. Με μια έννοια λάστιχο. Αριστερά είναι η οικογένεια εκείνη ρευμάτων σκέψης που λίγο πολύ πρόταξε την ταξική ανάλυση κίνησης του κόσμου και της κοινωνίας και ως συνεπαγωγή αυτού τον ταξικό αγώνα για την αλλαγή του κόσμου και της κοινωνίας. Με αυτή την ανάγνωση αριστερά σήμερα με αυτήν την πείρα που έχει κατακτηθεί αλλά και την επιστημονική επεξεργασία που έχει συντελεστεί δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από το απελευθερωτικό εγχείρημα του τερματισμού της εκμετάλευσης του ανθρώπου, της ανατροπής του καπιταλισμού, από τον κομουνισμό. Νομίζω οτι η εκτίμηση της ΚΕ φανερώνει πια και πολύ σωστά οτι το βλέπει σε μια τέτοια κατεύθυνση που το έβαλα. Νομίζω επίσης ότι και πριν δεν το έβλεπε διαφορετικά. Επιμένω ότι απλά το χειρίστηκε τότε πολιτικά και ιστορικά ανόητα.

   Διαγραφή
  3. Συντάσσομαι απόλυτα με την θέση Παπαρήγα εδώ και χρόνια. Έχω απόλυτη περιφρόνηση για την "αριστερά", είμαι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, και το έχω καταστήσει σαφές πολλάκις και με πολλές αφορμές.

   Διαγραφή
  4. Η διαφοροποίηση του ΚΚΕ από την ευρύτερη αριστερά ηταν είναι και θα είναι επιβεβλημένη. Άλλο κομμουνιστής άλλο αριστερός. Η διάφορά έγκειται στο ότι το δεύτερο εμπεριέχεται στο πρώτο και όχι το αντίθετο.
   Η επιλογή του ΚΚΕ (τη θεωρώ στρατηγική επιλογή) να αποκηρύξει τον αριστερό χαρακτήρα (παράδοση, παρακαταθηκη, κουλτούρα, αισθητική, προσλαμβάνουσες...ένα ολόκληρο σύμπαν δηλαδή) σε σημείο να λέγεται κάθετα και οριζόντια ότι "εμείς δεν είμαστε αριστερά" ήταν τραγική ως αυτοκτονική. Γιατί απλά αριστερά πρώτα και κύρια είναι το ΚΚΕ. Προκάλεσε θολούρα, ερωτηματικά και ήταν εμφανής η σκοπιμότητα μιας χονδροειδούς διαφοροποίησης από το συριζα κτλ. Συν τοις άλλοις άθελα ενίσχυσε την πλατειακή φωνή για την ανυπαρξία διαφοράς αριστεράς-δεξιάς (άρα, για να υπερβάλλω λίγο, εθνικισμός...ούε δειά ούτε αριστερά.
   Αντι λοιπόν της αποστροφής ήρθε η ώρα της επανοηματοδότησης. Και η παρούσα εκτίμηση της ΚΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο.

   Όσες ατραπούς και αν διασχίζει η διαιρετική τομή αριστερά-δεξια ειδικά σε αυτες τις συνθηκες θα συνεχίζει να χαρακτηρίζει τις στάσεις και σύνολο απόψεων που κουβαλά ο λαός.

   Διαγραφή
  5. Ιστορικά, η λέξη αριστερά αναφέρεται ως γνωστόν στην διάταξη θέσεων στο αστικό κοινοβούλιο που προέκυψε από την γαλλική επανάσταση. Λαϊκώς, αναφέρεται στο πού μέσα στο κτήριο του κοινοβουλίου βρίσκεται η καρέκλα σου.

   Η λέξη κομμουνισμός έχει μια πολύ διαφορετική γενεαλογία που δεν εδράζεται στις κοινοβουλευτικές έδρες ή τις έδρες που κάθονται πάνω σ' αυτές. Αφορά ένα μοντέλο της κοινωνίας, πρωτόγονα ή σύγχρονα εφικτό, το οποίο βασίζεται στην κοινοκτημοσύνη και την ισότητα.

   Το ΚΚΕ δεν διώχτηκε ιστορικά και δεν αιματοκυλίστηκε επειδή ήταν "αριστερό". Διώχτηκε και αιματοκυλίστηκε επειδή διέκδικησε ένοπλα την κοινοκτημοσύνη και την ισότητα των Ελλήνων.

   Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο στο θέμα, μιας και μόνο η λέξη "αριστερά" μου προκαλεί πλέον αφόρητη αηδία.

   Διαγραφή
 2. Περίμενα ουσιαστικότερη αυτοκριτική από την ΚΕ, πέρα από τις (σωστές) γενικολογίες που αναφέρει. Και για να μην παρεξηγηθώ: δεν υπονοώ καμμιά όψιμη συνθηκολόγηση στη σοσιαλδημοκρατία, στην "παναριστερά", την "αριστερή κυβέρνηση", κλπ. Αλλά όταν χάνουμε το μισό της εκλογικής μας δύναμης και επιστρέφουμε στο ποσοστό του 93, έ πώς να το κάνουμε, ενοχλούμαι, όταν τίθενται τα ζητήματα με τη μακαριότητα που τα έθεσε η ΚΕ.

  Αν με ρωτήσετε τι θα πρότεινα ως πρόσθετα στοιχεία αυτοκριτικής, δηλώνω ευθαρσώς αδυναμία να απαντήσω. Δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ, και εκτός των άλλων, η πρώτη φορά που το ψήφισα ήταν στις 6/5 και στις 17/6.

  Κάποιος που είχε άλλο nick

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η δική μου κριτική στο ΚΚΕ αφορά πολύ συγκεκριμένα σημεία, τα οποία έχω διατυπώσει ήδη. Δεν νομίζω ότι μπορούσε να κάνει πολλά παραπάνω από όσα έκανε. Επίσης δεν θεωρώ ότι οι απώλειές του εκεί που χρειάζεται δύναμη, στο δρόμο και στους χώρους εργασίας, είναι μη αναστρέψιμες. Θεωρώ σωστές όλες του τις πρακτικές προτάσεις στο τελευταίο σκέλος, αρκεί να τις υλοποιήσει. Οπωσδήποτε χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη στα νεότερα στελέχη όπως η Μπαλού, ο Χιόνης και άλλοι. Και οπωσδήποτε θα δούμε κάποιες ανακατατάξεις στο ευρύτερο πεδίο της "αριστεράς", οι οποίες μπορεί να παρουσιάσουν κάποιο ενδιαφέρον. Ήδη είδαμε πρώην στελέχη του Ανταρσύα να το παίρνουν απόφαση να στηρίξουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, και θεωρώ την παρουσία τους, αν και αριθμητικά μικρή, θεωρητικά κρίσιμη για ικανότητα ανταπόκρισης του κόμματος στις δυσκολίες της συγκυρίας, καθώς και για την επικοινωνιακή του επάρκεια.

   Διαγραφή
 3. Κάππα Κάππα. Ε;18 Ιουνίου 2012 - 7:13 μ.μ.

  Εγώ θέλω να καλέσω τους σχολιαστές να βοηθήσουν, μέσω των οργανώσεων αλλά και μέσω του εδώ διαλόγου, ως προς ετούτο το κομμάτι:

  "Η ΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και τους οπαδούς να συμβάλλουν στην μελέτη και αντιμετώπιση των γενικότερων αδυναμιών και ελλείψεων και υποκειμενικού χαρακτήρα που υπάρχουν όσο αφορά την δράση μας στο κίνημα στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, στο χωριό, στους χώρους της μάθησης, για την ανασύνταξη του κινήματος."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παιδιά, έγω ένα πράγμα έχω να πω. Όποιος πονάει το ΚΚΕ, όποιος θέλει να δυναμώσει το κίνημα δεν γράφει σε blogs, δεν κάνει Likes αλλά συζητάει με τους κομμουνιστές, παλεύει στο πλευρό τους, οργανώνεται. Αφήστε την οθόνη λοιπόν, και ελάτε στον αγώνα γιατί έρχονται μεγάλες μάχες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω ότι ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν χθες υπάρχει ικανός αριθμός που διάλεξε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ να αυτοκτονήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο παρά να ψηφίσει ΚΚΕ. Δεν ξέρω αν νόμισε κάτι άλλο, αλλά αυτό διάλεξε. Και από μια άποψη είναι αξιοπρόσεχτο αυτό. Προσωπικά, πρέπει να παραδεχτώ ότι σε αντίθεση με το να παίζεις κίνημα με το τουίτερ, το βρίσκω αρκετά δραματικό.

   Διαγραφή
 5. "Ανέδειξε στον λαό τον χαρακτήρα της κρίσης και των προϋποθέσεων για διέξοδο υπέρ των εργαζομένων, τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει το ΚΚΕ στην διακυβέρνηση, που συνδέονται με την αποδέσμευση, την μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση, δηλαδή την διακυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας."

  Λάθος, αυτό δεν κατάφερε να το κάνει. Το βασικό πρόβλημα κατά την άποψη μου είναι πως οι θέσεις του ΚΚΕ δεν γίνονται κατανοητές από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Αν και ένα τέτοιο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο - λόγω της πολιτικής κατάρτισης που χρειάζεται για να κατανοήσει κάποιος την στρατηγική του ΚΚΕ - πιστεύω πως πολλά θα μπορούσαν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Με αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα το ΚΚΕ. Η απαξίωση των θέσεων του ΚΚΕ δεν γίνεται μόνο ως αποτέλεσμα προπαγάνδας εναντίον του. Είναι και το ίδιο το κόμμα που δεν καταφέρνει να γίνει κατανοητό.

  'Εχω μιλήσει τελευταία με δεκάδες νέους ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς πολιτικοποιημένοι. Κανένας από αυτούς που κατανοούν τις θέσεις του ΚΚΕ δεν κατανόησε τις θέσεις του μέσα από τα παραδοσιακά κανάλια του κόμματος. Η αλήθεια είναι πως αυτοί που κατανοούν, και πολλές φορές συμφωνούν με την στρατηγική του ΚΚΕ έφτασαν σε αυτό το επίπεδο μέσα από την ανάγνωση blog όπως του συγκεκριμένου. Θα πρέπει λοιπόν το κόμμα τα επαναπροσδιορίσει την πολιτική του οσόν αφορά στην διάδοση των απόψεων του. Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2012 ο μόνος μηχανισμός ενημέρωσης του ΚΚΕ να είναι ο Ριζοσπάστης. Δεν είναι δυνατόν η παρουσία του ΚΚΕ στο διαδίκτυο να αφήνεται μόνο στην καλή θέληση κάποιων μελώς ή φίλων του κόμματος. Φυσικά εννοείτε πως και τα παραδοσιακά κανάλια καθοδήγησης και ενημέρωσης πρέπει να ενισχυθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος της ΚΝΕ εννοείτε πως είναι καθοριστικός.

  Επίσης, το ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος χρειάζεται την αντίστοιχη ανανέωση. Καλή μεν η Αλέκα αλλά εμφανώς κουρασμένη. Και δεν εννοώ την αλλαγή ηγεσίας ούτε εννοώ να πέσει το κόμμα σε επικοινωνιακά παιχνιδάκια. Καλή η εμπειρία και εξέχως απαραίτητη αλλά και η φρεσκάδα των νέων ανθρώπων είναι εξίσου σημαντική.

  Όσον αφορά τώρα στο πολιτικό, θεωρώ πως πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά στην δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου αναλυτικού πολιτικού προγράμματος. Αν βέβαια το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Αν δεν ενδιαφέρεται πρέπει να εξηγήσει τους λόγους. Οι κομμουνιστές κατανοούν μια χαρά την ανάλυση της παγκόσμια συγκυρίας. Αυτό που περιμένουν από το κόμμα είναι ο σχεδιασμός για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό εν έτη 2012.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή το κείμενο της ΚΕ κλείνει "Η ΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και τους οπαδούς να συμβάλλουν στην μελέτη και αντιμετώπιση των γενικότερων αδυναμιών και ελλείψεων και υποκειμενικού χαρακτήρα που υπάρχουν όσο αφορά την δράση μας στο κίνημα στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, στο χωριό, στους χώρους της μάθησης, για την ανασύνταξη του κινήματος", θεωρώ ότι το πιο παραγωγικό με όλες τις κριτικές παρατηρήσεις είναι να διακομιστούν πίσω στο κόμμα μέσω των Κομματικών του Οργανώσεων αντί να παραμένουν θέματα συζήτησης απλώς σε ιστολόγια. Αν δεν ανήκεις σε κάποια, επικοινώνησε τις εκτιμήσεις σου σε κάποιον που ανήκει. Εγώ το έκανα κατ' ιδίαν στις προηγούμενες εκλογές.

   Διαγραφή
  2. Δείτε το ως μια ευκαιρία (για όσους το ψήφισαν αλλά δεν είναι μέλη) να έχετε πιο ενεργή συμμετοχή και να συνδιαμορφώσετε το κόμμα.

   Διαγραφή