Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ): Κάποια κρίσιμα ζητήματα πιθανώς άγνωστα στην Ελλάδα

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2004. Το ιδρυτικό του συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2005.

Τα συστατικά μέλη του ΚΕΑ είναι τα εξής:

Αυστρία Κομμουνιστικό κόμμα Αυστρίας
Βέλγιο Κομμουνιστικό κόμμα (Βαλλωνίας)
Τσεχία Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού
Εσθονία Eesti Vasakpartei
Γαλλία Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας
Γερμανία Η Αριστερά (Die Linke)
Ελλάδα Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
Ουγγαρία Munkáspárt
Ιταλία Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης
Λουξεμβούργο Η Αριστερά
Πορτογαλία Bloco de Esquerda
Μολδαβία Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
Ρουμανία Partidul Alianţa Socialistă
Άγιος Μαρίνος Rifondazione Comunista Sammarinese
Ισπανία Izquierda Unida, Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, Ενωμένη Εναλλακτική Αριστερά
Ελβετία Partei der Arbeit der Schweiz
Τουρκία Özgürlük ve Dayanışma Partisi

Κόμματα παρατηρητές 
Βέλγιο Une Autre Gauche
Κύπρος Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού(ΑΚΕΛ)
Τσεχία Komunistická strana Čech a Moravy
Δανία De Rød-Grønne
Φινλανδία Suomen kommunistinen puolue
Γερμανία Deutsche Kommunistische Partei
Ελλάδα Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ)
Ιταλία Partito dei Comunisti Italiani
Σλοβακία Komunistická strana Slovenska

Πηγή: wikipedia

Στο κείμενό τους, οι διαφωνούντες του ΚΚΓ που δηλώνουν την στήριξή τους στο ΚΚΕ, κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματός τους (που είναι μέλος του ΚΕΑ) και της εφημερίδας του Ουμανιτέ, σημειώνουν:
Πρόκειται [σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ] για το τοπικό παράρτημα τού Κόμματος τής Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
και, λίγο αργότερα:
Καταγγέλλουμε τις εκστρατείες δυσφήμισης τού ΚΚΕ όχι μόνο μέσω των γαλλικών εφημερίδων και των άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης που βρίσκονται στην υπηρεσία των δυνάμεων τού κεφαλαίων αλλά ακόμα πολλές φορές και μέσα από τις στήλες τής ίδιας τής Ουμανιτέ, πράγμα απαράδεκτο.
Σε ό,τι αφορά την καταγγελία του δεύτερου αποσπάσματος για τον ρόλο της διάσημης Ουμανιτέ, οι αγγλόφωνοι μπορούν να διαβάσουν σχετικό άρθρο της εφημερίδας εδώ, και στα ελληνικά εδώ. Οι γαλλόφωνοι μπορούν να διαβάσουν την συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην ίδια εφημερίδα εδώ. Άλλα αγγλόφωνα άρθρα στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια εφημερίδα εδώ, και εδώ. Θυμίζω, τέλος, το άρθρο στην Le Monde Diplomatique, που μεταφράστηκε αποσπασματικά εδώ. Όπως είναι εύληπτο, η ανακοίνωση μελών του ΚΚΓ υπέρ του ΚΚΕ εκφράζει την ύπαρξη ρήγματος και εσωτερικής διαφωνίας στους κόλπους του με πυρήνα την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη καταγγελία, δηλαδή την αναφορά στην χρηματοδότηση του ΚΕΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταφράζω σημαντικά αποσπάσματα από σχετικό κείμενο του Ken Biggs, μέλους του ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας (που είναι κόμμα-παρατηρητής του ΚΕΑ) για λογαριασμό της Postmark Prague:
Οι τσέχοι κομμουνιστές αντιτίθενται στην άμεση διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος
Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τώρα το μυαλό των αριστερών πολιτικών και ακτιβιστών είναι το αν θα δεχτούν την θέσπιση, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κομισσιόν  [European Commission], ούτως αποκαλούμενων "Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων." Αμέσως μετά την επέκταση της ΕΕ σε 25 κράτη-μέλη τον Μάιο, γίνονται εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο σε όλη την διευρυμένη Ένωση.  Ένα από τα λίγα αριστερά κόμματα από τα νέα κράτη-μέλη τα οποία έχουν εγγυημένη επιτυχία στις εκλογές αυτές είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (CPBM), το τσεχικό ΚΚ. Το μέλος του κόμματος και επί μακρόν κάτοικος Τσεχίας, Ken Biggs, εξηγεί γιατί το κόμμα του απορρίπτει την πρόταση [της Ευρωπαϊκής Κομμισιόν]: 
Αντίθετα με διάφορα ρεπορτάζ, το ΚΚΒΜ δεν υποστηρίζει την άμεση ίδρυση του ούτως καλούμενου "Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς". [...] οι εκπρόσωποι είκοσι περίπου κομμάτων που συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο στις 11 και 12 Ιανουαρίου σε μια συνάντηση που φιλοξενήθηκε από το γερμανικό Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού είχαν σοβαρές διαφωνίες για το σχέδιο, ιδιαίτερα για τους κανόνες του νέου κόμματος, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνονται από την ΕΕ για να παίρνει χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες το κόμμα.  
[...] ο αρχηγός του κόμματος  [ΚΚΒΜ] Miroslav Grebenicek είπε πως το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση της ΚΕ τον περασμένο Οκτώβρη, και ότι το κόμμα είχε πάρει σαφή θέση για την δημιουργία ενός Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αναφέρθηκε στην άποψη του ΚΚΕ, το οποίο αρνήθηκε να παρακολουθήσει την συνάντηση του Βερολίνου διότι οι κανόνες του νέου κόμματος (του ΚΕΑ) περιέχουν ένα άρθρο το οποίο δηλώνει ότι: "Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα αναπτύσσει τις δραστηριότητές του για τον συμφέρον των θεσμών της ΕΕ." 
Δεν είναι ανάγκη να συνεχίσουμε τη μετάφραση. Η ουσία έχει ήδη αποκαλυφθεί. Πίσω από όλα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό, πίσω από την φαινομενικά ανεξήγητη μανία τόσων και τόσων στην Ευρώπη με τον ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από την αλλόκοτη επιμονή τόσων "επαναστατών" στον έωλο ευρωρεφορμισμό, πίσω από την σφοδρότητα της σύγκρουσης μεταξύ των φωνών που εξακολουθούν να κάνουν τον ψάλτη του "ευρωσοσιαλισμού" και όσων υπερασπίζονται την αυτονομία της κομμουνιστικής υπόθεσης από τον ζυγό των θεσμών της ΕΕ βρίσκεται αυτή η ιδρυτική πράξη και η συμφωνία των κομμάτων που απαρτίζουν το ΚΕΑ με αυτή. Βρίσκεται, φευ, το ίδιο το χρήμα με το οποίο η ΕΕ χρηματοδοτεί το ΚΕΑ κατόπιν της γραπτής του συμφωνίας να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Γιατί δεν χρηματοδοτείς ένα κόμμα που ο ίδιος προτείνεις να φτιαχτεί για να σε διαλύσει και να σε ανατρέψει. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε στα ντελιριακά παραμύθια των πακτωλών "λενινιστικών" εγκωμίων του ΣΥΡΙΖΑ από τους συν-αποδέκτες του στο ζεστό χρήμα της Κομισσιόν.

Έρχεται ο καιρός που θα δουν όλοι με πολύ πιο καθαρό βλέμμα για ποιους λόγους η "αριστερά" που εκφράζει το ΚΕΑ αγαπά τόσο πολύ το όραμα "μιας άλλης Ευρώπης" και γιατί το ΚΚΕ ήταν απόλυτα αναγκασμένο ηθικά να σεβαστεί την εξ αρχής θέση του και να απορρίψει κάθε συνεργασία με ένα κόμμα που ανήκει στο ΚΕΑ, παρά τον σφοδρότατο και ύπουλο πόλεμο που δέχθηκε. 

Έρχεται ο καιρός που δεν θα είναι πια εφικτό να κρύβεις τα ψέμματα και τις συμφωνίες που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο πίσω από όμορφες και εύηχες λέξεις. Και που το τι σημαίνει πολιτική εντιμότητα και πολιτική αρχών με βάση το συμφέρον του λαού και όχι των κεφαλαιοκρατών στους οποίους υποδουλώθηκε εξ αρχής το ΚΕΑ θα λάμψει πάνω από κάθε έντεχνα στημένο μηχανισμό λασπολόγησης και λοιδωρίας. 

Δεν θα συμβιβαστούμε με την εξαπάτηση και την πλύση εγκεφάλου για το τι προηγήθηκε της συντεταγμένης προσπάθειας των μελών της ΚΕΑ να σώσουν την ΕΕ από την λαϊκή εξέγερση. Από όσους "κατασκευαστές θεωρίας" και αν προτείνεται η αποχαύνωση συνειδήσεων και η ιστορική αμνησία ως η ενδεδειγμένη λύση.

9 σχόλια:

 1. Διακήρυξη της συνάντησης του Βερολίνου, 11-12 Ιανουαρίου, 2004: http://www.dotecome.com/politica/Textos/pee-manifesto-i.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Μαζί, για μια διαφορετική Ευρώπη", 11 Ιανουαρίου 2004: http://www.european-left.org/nc/english/positions/statements/statements/browse/9/zurueck/statements-documents/artikel/together-for-a-different-europe-democratic-social-ecological-feminist-peaceful/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ομιλία Lothar Bisky, Προέδρου του PDS: http://www.rosalux.de/publication/20482/speech-of-prof-dr-lothar-bisky-chairman-of-the-pds.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γεράσιμος Μοσχονάς, στο transform network, μέρος του ΚΕΑ, ομιλία στο ΚΚΓ, 2011:

  "The European Union structurally, not conjuncturally, undermines the modes of action of historic radicalism. Negotiation, the endless processes of compromise and wheeling and dealing, and the increased weight of technocratic solutions, are incompatible with the culture of radicalism. In reality, classical revolutionary concepts and the European Union are incompatible. There is no revolutionary strategy for Europe and it serves no purpose to attempt to formulate one. If a left party gives priority to “revolution”, if it thinks that the conditions of a major anti-capitalist overturn or even of a complete exit from capitalism exist, or will exist in the relatively near future, it has no reason to get involved in a complicated game with another 26 member-players and in an extremely rigid system of multi-level governance (a system moreover equipped with an enormous assortment of escape valves - 27 at a minimum, as many as there are national governments). It is irrational. Symmetrically, for any political party that makes the choice of working in the EU framework, the pivot of all coherence is called “reform”. The segment of the radical left that opts for a European strategy opts – of necessity – for a strategy of reforms. The European terrain is by definition the terrain of reform, and indeed difficult, tortuous reform. War of position, not war of manoevre, is its key distinguishing characteristic."
  http://www.transform-network.net/en/categories/article.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=1274&cHash=47ab3e7b8b3851656a0928070025ebaa

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγγλόφωνη τοποθέτηση του ΚΚΕ το 2004: http://inter.kke.gr/News/2004new/2004-02-el/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύμφωνα με το επίσημο ιστολόγιο του ΚΕΑ, η όλη πρωτοβουλία για την δημιουργία του ήρθε από τον Συνασπισμό:

   1. Upon invitation from SYNASPISMOS - the Greek Coalition of the Left, the Movements and Ecology - instructions were carried out in mid-March 2003 to actively strive for the creation of a European left-wing party, after being passed and agreed upon during the NELF meetings in Copenhagen and Paris in 2002. In 2003 further meetings were arranged by the initial European Left group, at which debates took place on the Basic Political Document (programme) as well as on the necessary structure and basis for transactions (statute).

   Finally, on January 10th and 11th 2004, a meeting of the parties took place in Berlin, which, by calling on all interested left parties in Europe, triggered the initiative for the founding of the Party of the European Left. Eleven parties answered that call; other party representatives present in Berlin declared they would actively observe the process.

   The follow-up meeting in the beginning of February of the initial group in Athens (all parties having signed the Berlin initiative, which was also open to the interested observer parties) resulted in an agreement to arrange the founding Congress for May 8th and 9th 2004 in Rome. An international preparatory group was formed, in which representatives of all parties from the initial group adhered.
   http://www.european-left.org/english/about_the_el/introduction/

   Διαγραφή
  2. Το σχίσμα των φιλο-ΕΕ και αντι-ΕΕ κομμάτων της αριστεράς άρχισε από την Ελλάδα, μεταδόθηκε σε όλη την Ευρώπη γύρω στο 2003-04, και κορυφώνεται στην Ελλάδα, ξανά μεταδιδόμενο σε όλη την Ευρώπη το 2012.

   Ίσως να ήταν σε όλους γνωστά όλα αυτά και αν ναι, θα πρέπει να απολογηθώ για το γελοίο του "σοκ ανακάλυψης." Εγώ τα συνειδητοποίησα μόλις σήμερα.

   Διαγραφή
  3. Όπου βέβαια, όπως πολύ ξεκάθαρα εξηγεί ο Μοσχονάς στο θερινό σχολείο του ΚΚΓ (και μπράβο του), "φιλο-ΕΕ" σημαίνει "ενσυνείδητα αντιεπαναστατικός/αποκλείων εξ ορισμού κάθε ενδεχόμενο επανάστασης" και "αντι-ΕΕ" σημαίνει "έχων την βούληση για επανάσταση στο Λενινιστικό πλαίσιο".

   Διαγραφή
 6. "Το σχίσμα των φιλο-ΕΕ και αντι-ΕΕ κομμάτων της αριστεράς άρχισε από την Ελλάδα, μεταδόθηκε σε όλη την Ευρώπη γύρω στο 2003-04, και κορυφώνεται στην Ελλάδα, ξανά μεταδιδόμενο σε όλη την Ευρώπη το 2012."
  Μπα Αντώνη! Κρατάει χρόνια αυτ'η κολώνια http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

  Εύχομαι το καλύτερο για ΚΚΕ αύριο και εί δυνατόν να...εξαφανισθεί ο Κουβέλης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή