Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Περισσότερα τα φίδια απ' τον κόρφο;

Με τίτλο "Ανιστόρητη προπαγάνδα" απάντησε στις 27/6/2012 ο Ριζοσπάστης σε εμετικό αντικομμουνιστικό λίβελλο κάποιου Γιώργου Λεονταρίτη, που δημοσιεύτηκε στο πρώην Πασοκικό και νυν ΟΦΑ "Το Παρόν", ιδιοκτησίας του απεχθούς πλάσματος με το όνομα Μάκης Κουρής.

Ως εδώ καλά (τι καλά δηλαδή...), αλλά δυστυχώς, ο Γιώργος Λεονταρίτης δεν είναι "κάποιος", ούτε κανένας άγνωστος στο ΚΚΕ και στον Ριζοσπάστη:

Γιώργος Λεονταρίτης, Δημοσιογράφος - ιστορικός, συγγραφέας. 16/5/1999
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ, Ο «Ριζοσπάστης» πέρασε απ' το σίδερο και τη φωτιά, 13/1/2000
Γιώργος Λεονταρίτης, "Αποσιωπώνται σημαντικές ειδήσεις", 11/6/2000
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ, Συνέδριο με μεγάλο ενδιαφέρον, 14/10/2000

Αποκορύφωμα το "Επιστολή-απάντηση σ' ένα άρθρο", όπου ο ήρωάς μας γράφει, πάντα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη, για την Ηρώ Μπαρτζιώτα, σύζυγο του γνωστού Βασίλη Μπαρτζιώτα, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ και γραμματέα της ΚΟ Αθήνας, τα κάτωθι:
η Ηρώ Μπαρτζιώτα γράφει «ότι "διοχετεύω στον αναγνώστη τον αντισοβιετισμό και τον αντικομμουνισμό". Την προκαλώ να μου αναφέρει έστω και ΜΙΑ αράδα με τέτοιο περιεχόμενο. Της επιστρέφω με περιφρόνηση τους χαρακτηρισμούς που δε με αγγίζουν κι ελπίζω ότι το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά αν είμαι "αντικομμουνιστής", "αντισοβιετικός" κλπ.
Τι να πει πια κανείς για τούτο τον τραγέλαφο;  Εγώ θα πω μόνο αυτό. Τα πιο εξωνημένα, πουλημένα, αδίστακτα και φαρμακερά αντικομμουνιστικά φίδια έχουν όλα ένα κοινό σημείο: έχουν περάσει είτε από το ΚΚΕ, είτε απ' την ΚΝΕ, είτε απ' τον Ριζοσπάστη, είτε κι απ' τα τρία μαζί. Για αυτό και μπορούν να κάνουν --και έκαναν ήδη-- τόσο μεγάλη ζημιά. 

Θέλουν κάποιοι κριτική στο ΚΚΕ; Να μια πολύ σοβαρή κριτική στο ΚΚΕ: δεν έδειξε στοιχειωδώς επαρκές κριτήριο για το σε ποιου χέρια εμπιστεύτηκε την επιμόρφωση της βάσης του επί σειρά ετών. Περισσότερα τα φίδια απ' τον κόρφο σ' αυτό το κόμμα. Έχετε πέντε κριτήρια ανθρώπινης συμπεριφοράς για το ποιον εμπιστεύεστε επιτέλους, όπως έχει κάθε εχέφρων άνθρωπος όταν διαλέγει τους φίλους του: οι κομμουνιστές δεν είναι γυμνοσάλιαγκες για να γλείφουν πρώτα και να φτύνουν εκεί που έγλειφαν μετά. Μιλούν ανοιχτά όταν διαφωνούν με κάτι και δεν σκύβουν την πλάτη σε κανέναν. Στην περηφάνεια τους είναι ταπεινοί, και στην ταπεινότητά τους περήφανοι.

Πόσους έδιωξαν απ' το κόμμα όλοι αυτοί που πόζαραν για ορθοδοξότεροι των ορθόδοξων κομμουνιστές, αναρωτηθήκατε; Πόσους έστρεψαν εναντίον του; Μέχρι πότε θα φαρμακωνόμαστε απ' την έμπρακτη και διαρκώς αναδεικνυόμενη ανικανότητά σας να κρίνετε πού δείχνετε εμπιστοσύνη και πού καχυποψία; Δεν ξέρετε, μαζί με τον Πλάτωνα, ότι αυτή είναι η βασικότερη αρετή του φύλακα, το να ξεχωρίζει φίλους και εχθρούς;

22 σχόλια:

 1. Ορθό και καλογραμμένο το σχόλιό σου για τα "φίδια". Να προσθέσω δε ότι πολλές φορές η πορεία των "φιδιών" από τους χώρους του ΚΚΕ στους κόλπους της αστικής τάξης (εφημερίδες, κόμματα, εταιρίες κλπ) χρησιμοποιείται ως επιχείρημα (μικροαστικής, βέβαια, προέλευσης και αντίληψης)για να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της κομμουνιστικής ιδεολογίας και το ποιόν των αγωνιστών, οι οποίοι συλλήβδην παρουσιάζονται ως καιροσκόποι όμοιοι των συγκεκριμένων "φιδιών", καταλήγοντας αναπόφευκτα στην δικαίωση της "αιωνιότητας του καπιταλισμού" και τον πανίσχυρο χαρακτήρα του συστήματος που ενσωματώνει τελικά τους πάντες. Και μπορεί το συγκεκριμένο επιχείρημα να μην διεκδικεί δάφνες σοφίας ή σοβαρότητας, μπορεί στην μικροπρέπειά του να αγνοεί τους χιλιάδες που έπεσαν ή βασανίστηκαν ή φυλακίστηκαν χωρίς να κάνουν πίσω, ωστόσο είναι θλιβερό να πρέπει να αντιπαρέλθεις τους αντιπερισπασμούς για τους Κύρτους, τις Τρέμες, τους Ανδρουλάκιδες κλπ για να κάνεις πολιτική συζήτηση.
  Από την άλλη πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κομμουνιστική παιδεία δίνει ευρύτητα αντίληψης και σκέψης που σπανίζει στους χώρους του καθεστώτος και για τον λόγο αυτό πληρώνεται αδρά. Το φαινόμενο δηλαδή μπορεί να μειωθεί αλλά είμαι μάλλον απαισιόδοξος για το αν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στάλθηκε σχόλιο στο θρεντ το οποίο είναι δημοσιεύσιμο αλλά ανώνυμο. Αν θέλετε δημοσίευση, παρακαλώ στείλτε ψευδώνυμο υπογραφής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Απλοϊκός" (είμαι εκείνος που έγραψα για Κύρτσους,Τρέμες και Ανδρουλάκιδες). Συγχώρεσέ με αλλά δεν είμαι εξοικειωμένος και δεν ήξερα ότι χρειάζεται ψευδώνυμο υπογραφής. Ούτε τώρα ξέρω αν το κάνω σωστά ή χρειάζεται να ξαναγράψω το σχόλιο και στην αρχή (ή μήπως στο τέλος)να βάλω το ψευδώνυμο.Όπως σου είπα δεν είμαι εξοικειωμένος.Σε ευχαριστώ για τον χρόνο και την επικοινωνία.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ Απλοϊκέ. Λόγω μακροχρόνιων προβλημάτων με μαζικό τρόλινγκ δεν επιτρέπεται ο ανώνυμος σχολιασμός στο ιστολόγιο.

   Είναι πολύ σωστό αυτό που λες εδώ: "Να προσθέσω δε ότι πολλές φορές η πορεία των "φιδιών" από τους χώρους του ΚΚΕ στους κόλπους της αστικής τάξης (εφημερίδες, κόμματα, εταιρίες κλπ) χρησιμοποιείται ως επιχείρημα (μικροαστικής, βέβαια, προέλευσης και αντίληψης)για να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της κομμουνιστικής ιδεολογίας και το ποιόν των αγωνιστών, οι οποίοι συλλήβδην παρουσιάζονται ως καιροσκόποι όμοιοι των συγκεκριμένων "φιδιών", καταλήγοντας αναπόφευκτα στην δικαίωση της "αιωνιότητας του καπιταλισμού" και τον πανίσχυρο χαρακτήρα του συστήματος που ενσωματώνει τελικά τους πάντες."

   Και έχουμε ήδη δει δείγματα αυτής της στάσης από τη δεξιά και ακροδεξιά. Το φαινόμενο είναι αρκετά πολύπλοκο και έχει πολλές διαστάσεις. Κάποια στιγμή ίσως να νιώσω πιο έτοιμος από ότι τώρα να πω κάποια πράγματα για αυτό.

   Είχα μια ερώτηση για την τελευταία παράγραφο. Γράφεις: "πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κομμουνιστική παιδεία δίνει ευρύτητα αντίληψης και σκέψης που σπανίζει στους χώρους του καθεστώτος και για τον λόγο αυτό πληρώνεται αδρά." Πληρώνεται αδρά εννοείς από την αστική τάξη; Νομίζω πως αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της ούτως καλούμενης "αριστεράς" στις μέρες μας. Η "αριστερά" είναι αυτό ακριβώς το κομμάτι της αστικής τάξης που λαφυραγωγεί την "κομμουνιστική παιδεία" για να την ενσωματώσει στην αστική ιδεολογία. Το κάνει από εκδοτικούς οίκους και εφημερίδες εδώ και δεκαετίες. Και το έχει κάνει σε τέτοια κλίμακα που να μην χρειάζονται καν πια "αλλαξοπιστίσαντες" κομμουνιστές. Έχει υπερεπάρκεια ο τομέας, τουλάχιστον από το 1989-90, αν όχι ήδη από το 1968.

   Διαγραφή
  3. Εννοείται ότι εννοώ από την αστική τάξη.Δεν έχει άλλος κανείς ούτε την δυνατότητα ούτε την λογική να "αγοράζει" σε αυτήν την κοινωνία.
   Δεν πήγα, ωστόσο, τόσο μακρυά όσο εσύ.Ανέφερα αντίληψη και σκέψη ενώ εσύ κομμουνιστική παιδεία. Ο όρος που χρησιμοποιείς είναι για μένα ευρύτερος περιλαμβάνοντας και τις ιδέες, την φρασεολογία και συγκεκριμένους τρόπους ανάλυσης, ενίοτε δε και συγκεκριμένους σκοπούς και αιτήματα (απομονωμένους φυσικά από την ιστορική-πραγματική-ταξική τους στόχευση). Και έχεις δίκιο ότι και αυτά έχουν κατά καιρούς γίνει εμπόρευμα που αγοράζει η αστική τάξη και πουλάνε τα κάθε λογής "φίδια" (μου αρέσει πραγματικά η εύστοχη απόδοση και επίτρεψέ μου να την χρησιμοποιώ). Και για μένα, άλλωστε, η έννοια της "αριστεράς" ή του "προοδευτισμού" είναι κολυμβήθρες του Σιλωάμ για όσους περιμένουν "άλλους να κάνουν την αρχή" για να μην πω κάτι χειρότερο.
   Πράγματι ,όμως, το θέμα είναι ευρύτερο. Η ,δε,ορθή αναφορά σου σε συγκεκριμένες χρονολογίες αποδεικνύει ότι δεν αφορά απλώς άτομα αλλά ομάδες ολόκληρες και χώρους που (δυστυχώς) ανδρώθηκαν μέσα στο ΚΚΕ. Δεν επιθυμούσα να αναφερθώ σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί (καθώς δεν είμαι ή ήμουν μέλος του Κόμματος) αισθάνομαι ότι δεν έχω δικαίωμα και θα ήταν απρέπειά μου την πρώτη φορά που με φιλοξενείς να σε υπερβώ και να επεκτείνω κατ' αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο που έθεσες. Για αυτό τον λόγο και τα θέματα που έθεσα ήταν δευτερούσας σημασίας και μάλλον απλοϊκά (εξ ου και το ψευδώνυμο).
   Ευχαριστώ και πάλι για την φιλοξενία.
   Απλοϊκός

   Διαγραφή
  4. "Δεν πήγα, ωστόσο, τόσο μακρυά όσο εσύ.Ανέφερα αντίληψη και σκέψη ενώ εσύ κομμουνιστική παιδεία."

   Όχι, η φράση είναι δική σου (σχόλιο 28/6, 8.11 πμ), και την παρέθεσα εξ αρχής ως δική σου στο σχόλιο μου, 29/6, 10.54 πμ: "Γράφεις: 'πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κομμουνιστική παιδεία δίνει ευρύτητα αντίληψης και σκέψης που σπανίζει στους χώρους του καθεστώτος και για τον λόγο αυτό πληρώνεται αδρά.'"

   Οπότε δεν είχα κάποια πρόθεση να το πάω μακρυά φραστικά, απλώς αναφέρθηκα στην συγκεκριμένη φράση που χρησιμοποίησες, χωρίς να της δώσω κάποια συγκεκριμένα δική μου διάσταση.

   Συμφωνούμε επί της ουσίας σε όσα γράφεις στο πιο πάνω.

   Διαγραφή
  5. Δίκαιη απάντηση. Δεν κατέστησα σαφές με το δεύτερο σχόλιο τι εννοούσα με το πρώτο.Αποκλειστικά mea culpa!

   Διαγραφή
 3. Είναι ο ίδιος;;;
  http://rthodoxiapatridavasileia.blogspot.gr/2012/01/blog-post_9200.html
  Φίδι από αυγουλάκι προσφάτως σπασμένο μάλλον...


  snake hunter

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, δεν νομίζω. Αυτός που λες υπογράφει Γιώργος ή Γεώργιος Α. Λεονταρίτης και ασχολείται με τη δεξιά.

   Διαγραφή
 4. Ο ίδιος είναι Αντώνη. . .
  http://www.biblionet.gr/author/21186
  http://www.perizitito.gr/persons.php?personid=30729

  Πρώην αντιπρόεδρας και γ.γ. της ΕΣΗΕΑ. Κοίτα και τα βιβλία του.
  Κοίτα και δω (δυστυχώς):
  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/searchResults.do?signaturevalue=&publDate=13%2F1%2F2000&noField-andModifier=%2B%7C0&noField-and=&resultsPerPage=10&noField-phraseModifier=%2B%7C%2B&noField-phrase-input=%CE%93.+%CE%9B%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82&noField-phrase=%22%CE%93.+%CE%9B%CE%B5%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82%22&noField-orModifier=+%7C%2B&noField-or=&noField-notModifier=-%7C0&noField-not=&timePeriod=&dateyesno=yes&datecond=&startDate=&endDate=&startWords=&endWords=&ColumnIdModifier=+%7C%2B&SIGNATUREModifier=%2B%7C%2B&SIGNATURE=&query=%2B%2528%2B%2522%25u0393.%2520%25u039B%25u03B5%25u03BF%25u03BD%25u03C4%25u03B1%25u03C1%25u03AF%25u03C4%25u03B7%25u03C2%2522%2520%2529

  "Θεωρώ τον Στρατηγό Γρίβα ως τον πιο άδολο πατριώτη που γνώρισε ποτέ ο Ελληνισμός. Το μόνο του όνειρο ήταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τις φιλίες και τις αντιπαλότητες, ο Γρίβας της έκτιζε ανάλογα με την στάση του άλλου στο θέμα της Κύπρου. Ο Γρίβας αντιτάχθηκε από την αρχή στην Επανάσταση της 21ης Απριλίου." Γ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ, από το φιλοβασιλικό μπλογκ http://rthodoxiapatridavasileia.blogspot.gr/

  snake hunter

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στον σύνδεσμο που δίνεις από biblionet δεν αναφέρονται τα βιβλία:

   "Από τον εμφύλιο στην Ε.Δ.Α." http://www.bibliopolio.gr/Από-τον-εμφύλιο-στην-ΕΔΑ-p-77134.html
   "Οδός Παυλώφ 22" (που συζητιέται στο σχετικό άρθρο του Ρίζου που παρέπεμψα, για Μπαρτζιώτα)
   και "Ο Ηλίας Τσιριμώκος και η πορεία του σοσιαλισμού" http://www.bibliopolio.gr/Οδός-Παυλώφ-22-p-77107.html
   http://www.bibliopolio.gr/Ο-Ηλίας-Τσιριμώκος-και-η-πορεία-του-σοσιαλισμού-19451967-p-77121.html

   Παντού όπου κοίταξα αυτά αναφέρονται ως έργα του εν λόγω και όχι τα όσα παραθέτεις από biblionet, τα οποία με τη σειρά τους δεν τα συμπεριλαμβάνουν.

   Ο τύπος στον οποίο αναφέρεσαι φαίνεται καθαρά ακροδεξιός εδώ και χρόνια. Αυτό είναι περαιτέρω πρόβλημα για μένα με την ταύτιση των δύο αναφορών. Δεν ξέρω με βεβαιότητα, αλλά έχω έντονες αμφιβολίες για το αν είναι το ίδιο πρόσωπο.

   Αν είναι βέβαια...κάποιοι στον Ρίζο οφείλουν εξηγήσεις.

   Διαγραφή
  2. Ο ίδιος είναι Αντώνη, δυστυχώς, αν κρίνω από την φωτογραφία στο άρθρο του ρίζου "Συνέδριο με μεγάλο ενδιαφέρον" και αυτήν από το perizitito.gr που δίνει ο snake hunter. Επίσης στο άρθρο στο Παρόν δηλώνει ικανοποιημένος από την ψήφο της "υγιούς δεξιάς" στον Καμμένο ενώ δηλώνει απογοητευμένος που το λαος δεν μπήκε στην βουλή μιας και η παρουσία του θα ήταν χρήσιμη. Πρόκειται ξεκάθαρα για ακροδεξιό και είναι πραγματικά να απορεί κανείς με την προβολή του από τον ριζοσπάστη.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  3. Όπως είπα ήδη σύντροφοι, ο Γιώργιος ή Γιώργος Α. Λεονταρίτης έχει καθαρά ακροδεξιό προφίλ από ότι είδα από τις δημοσιεύσεις του και τα λινκ που παρατέθηκαν. ΑΝ πρόκειται για το ίδιο άτομο (θέλω να είμαι προσεκτικός), μιλάμε για κάτι παραπάνω από γκάφα του Ρίζου. Μιλάμε για κάτι για το οποίο εγώ προσωπικά θα ήθελα εξηγήσεις.

   Το μόνο θετικό που βγάζω είναι ότι ίσως με τις σημερινές συνθήκες να ήρθε ο καιρός για ένα γερό ξεσκαρτάρισμα του κόμματος από τέτοιου είδους σαβούρα. Είναι σαφώς υγιέστερο να σε βρίζουν άνθρωποι με τέτοιες ιδέες και αντιλήψεις απ' το αρθρογραφούν στην εφημερίδα σου.

   Δεν ξέρω αν το ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας οδήγησε το κόμμα σε πολύ βιαστικές και επιπόλαιες αντιλήψεις για το ποιος είναι τι στο ατέλειωτο χαφιεδοκουκλοθέατρο που λέγεται Ελλάδα. Είναι κάτι που φοβάμαι πως μπορεί να ισχύει.

   Διαγραφή
  4. Ξεσκαρτάρισμα γερό αλλά εθελοντικό, ακόμα καλύτερα: αποκαλύπτονται μόνοι τους τι είδους άνθρωποι είναι.

   Διαγραφή
 5. Κάππα Κάππα. Ε;28 Ιουνίου 2012 - 4:25 μ.μ.

  "Τα πιο εξωνημένα, πουλημένα, αδίστακτα και φαρμακερά αντικομμουνιστικά φίδια έχουν όλα ένα κοινό σημείο: έχουν περάσει είτε από το ΚΚΕ, είτε απ' την ΚΝΕ, είτε απ' τον Ριζοσπάστη, είτε κι απ' τα τρία μαζί. Για αυτό και μπορούν να κάνουν --και έκαναν ήδη-- τόσο μεγάλη ζημιά.

  Θέλουν κάποιοι κριτική στο ΚΚΕ; Να μια πολύ σοβαρή κριτική στο ΚΚΕ: δεν έδειξε στοιχειωδώς επαρκές κριτήριο για το σε ποιου χέρια εμπιστεύτηκε την επιμόρφωση της βάσης του επί σειρά ετών."

  To μόνο σίγουρο είναι πως το συμπέρασμά σου (που μπορεί να είναι και σωστό) δε βγαίνει από τα κομμάτια του Ρίζου που παραθέτεις.
  -Μία δήλωση υποστήριξης του Ριζοσπάστη απέναντι σε μήνυση του Γιαννόπουλου
  -Μία δήλωση εναντίον του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία
  -Συμμετοχή σε ένα πάνελ μιας βιβλιοπαρουσίασης αντιπολεμικού βιβλίου
  http://www1.rizospastis.gr/page.do?id=1121&publDate=11%2F6%2F2000&direction=&pageNo=8
  -Δήλωση για το συνέδριο του ΚΚΕ
  -Επιστολή απάντησης σε άρθρο του Ριζοσπάστη

  Αυτά σαφώς δεν σημαίνουν πως το ΚΚΕ του "εμπιστεύτηκε την επιμόρφωση της βάσης του επί σειρά ετών".
  Αντίθετα είναι προφανές και λόγω περιόδου και βάσει της θεματολογίας των τοποθετήσεών του τί συνέβη:
  Ένας δημοσιογράφος που γούσταρε τη στάση του Κόμματος στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και πιθανότατα κινητοποιήθηκε εκείνη την περίοδο στο αντιπολεμικό κίνημα πλάι στο ΚΚΕ.
  Από τον οποίο πήρες κάποιες δηλώσεις εκείνη την περίοδο.
  Και (απ' ότι φαίνεται) πάπαλα. Αυτό ήταν όλο.

  Εγώ ως εκεί δε το βλέπω με κακό μάτι.
  Πάντα ρίσκα υπάρχουν όταν μέσα από το κίνημα έρχεται κόσμος κοντά σου.

  Αντίθετα, ιδανική για το συμπέρασμά σου είναι αυτή η περίπτωση και η εξέλιξή της, όπου σαφώς το ΚΚΕ δεν ήταν όσο προσεκτικό θα έπρεπε και ...τί να πεις:
  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3774918
  http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=3774918

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατ' αρχάς, δεν τίθεται καν θέμα για Ζουράρι. Μιλάμε για μαύρη σελίδα, ντροπιαστική.

   Για τον λεγάμενο εδώ, θα διαφωνήσω. Είχε πολύ συχνή προβολή απ' τον Ρίζο για οτιδήποτε έλεγε για μια περίοδο. Και στον Ρίζο δεν προβάλλεσαι έτσι γενικώς επειδή συμβαίνει να είσαι "συγγραφέας-δημοσιογράφος-ερευνητής." Ας μην κοροϊδευόμαστε.

   Το κύρος δεν που του δίνεται όταν γράφεται ειδικό άρθρο για το βιβλίο του και δημοσιεύεται η απάντησή του σε σύζυγο αγωνιστή της περιόδου του Εμφυλίου δεν χωράει αμφισβήτηση. Το να του δίνεις βήμα ως επίσημο όργανο του κόμματος να απαντήσει στην Μπαρτζιώτα δεν είναι καθόλου ελαφρύ και αδιάφορο πράγμα. Έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ.

   Διαγραφή
  2. Το κύρος δεν που του δίνεται =Το κύρος δε που τού δίνεται

   Διαγραφή
 6. Από ότι συμπέρανα πάντως ο συγκεκριμένος αν κρίνω από τις δημοσιεύσεις του πλέον είναι θεωρητικός - απολογητής της φιλο-βασιλικής (!)δεξιάς και έχει κόψει κάθε σχέση τόσο με το κέντρο όσο και με οτιδήποτε το αριστερό.
  Ενδεικτικά, από το "Ανάμεσα στα δύο άκρα-Η πορεία του Κέντρου 1946-1967", και το "Από τον εμφύλιο στην Ε.Δ.Α.- Τα άγνωστα παρασκήνια 1946 - 1953" που ΩΣ ΠΗΓΗ τα αναφέρει συχνά ο "Ρ" (και συνήθως ο Πετρόπουλος) μέχρι το 2001, πέρασε, με ενδιάμεσο σταθμό
  α. ένα βιβλίο και μια θέση που δέχθηκε σφοδρή κριτική από τον Μάκη το Μαΐλη (βλ. "Ο Ηλίας Τσιριμώκος και η πορεία του σοσιαλισμού 1945-1967" όπου καθαγιάζει τον Τσιριμώκο και http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3699777&publDate=1/10/1997 και http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3701119&textCriteriaClause=%2B%CE%93.+%2B%CE%9B%CE%95%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%97%CE%A3)
  β. ένα μυθιστόρημα "αστυνομικού" χαρακτήρα γύρω από την εξορία του Ν. Ζ. στο Σοργκούτ (που η γυναίκα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΩΤΑ ξεσκεπάζει απόλυτα)
  γ. μια "υποστήριξη" στην αντιιμπεριαλιστική στάση του ΚΚΕ επί Γιουγκοσλαβικού (από αστική σκοπιά βεβαίως-βεβαίως, όπως και πολλοί άλλοι δήθεν προοδευτικοί τότε)
  στα :
  (2010)Βασιλεύς και Γεώργιος Παπαδόπουλος, Προσκήνιο
  (2010) Η αλήθεια για τον Ι.Δ.Ε.Α., Προσκήνιο
  (2010) Οι φίλοι και οι εχθροί της δημοκρατίας, Πελασγός
  (2010) Πως διασπάστηκε η δεξιά, Ελεύθερος κόσμος
  (2009) Ε.Ρ.Ε.: Τα δύσκολα χρόνια, Προσκήνιο
  (2009) Το Λαϊκόν Κόμμα μετά την κατοχή, Προσκήνιο
  (2008) Στη σκιά μιας άλλης..., Προσκήνιο
  (2005) Από τη δόξα στη συμφορά, Μέτρον
  (2005) Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι, Προσκήνιο
  (2004) Ποια είναι η "δεξιά"; Προεδρευομένη ή βασιλευομένη;, Μέτρον
  (2003) Ο Παπάγος το στέμμα και οι Άγγλοι, Προσκήνιο
  πηγή : http://www.biblionet.gr/author/21186

  Λοιπόν, ο συγκεκριμένος ΔΕΝ υπήρξε ούτε συνεργάτης, ούτε δημοσιογράφος του "Ρ". Αντιθέτως, υπήρξε συνεργάτης του ιστορικού τμήματος της ... Αυγής(!) μέχρι το 2001, τακτικά μάλιστα ως το 2001 (ήταν από τους πρώτους συντάκτες κατά την επανέκδοση της "Αυγής" μετά τη μεταπολίτευση). Δείτε και δω: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=688253&textCriteriaClause=%2B%CE%91%CE%A5%CE%93%CE%97+%2B%28%2B%22%CE%93.+%CE%9B%CE%95%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%97%CE%A3%22+%29

  Αυτά για τον "κύριο" που εμφανώς είναι ο ίδιος.
  Τώρα για το πως ένας φιλοβασιλικός-απολογητής της Χούντας και εθνικοπατριώτης ταυτίζεται σε αντιμερκελισμό, ρητορεία για 4ο Ράιχ-κατεχόμενη Ελλάδα και θλίψη-πόνο για τη βάση του ιστορικού Κ.Κ.Ε. που καταπιέζει η επάρατη ηγεσία, με τους "αριστερούς" του ΣΥΡΙΖΑ...
  Ραντεβού στις "πλατείες"(άνω και κάτω)...

  snake hunter

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για τον κόπο, πάρα πολύ διαφωτιστικός. Ζούμε και μαθαίνουμε ακόμα...

   Να 'στε καλά όσοι σχολιάσατε στο θρεντ, ήταν πολύ διαφωτιστική εμπειρία για μένα όλο αυτό.

   Διαγραφή
 7. Ο Λεονταρίτης δεν είναι κάποιος τυχαίος, όπως επιχείρησε να τον παρουσιάσει ο Ριζοσπάστης. Αντίθετα είχε καλές σχέσεις με το ΚΚΕ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι είχε γράψει τον πρόλογο στο βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, «Βαλκάνια: 78 μέρες "στόχος" του ΝΑΤΟ», που είχε βγει από την Σύγχρονη Εποχή. Επίσης είχε κατέβει και με τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους: «Η "Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παράταξη" για τις θέσεις του προεδρείου υποστηρίζει τις παρακάτω υποψηφιότητες: Πρόεδρος Μ. Μαθιουδάκης. Α αντιπρόεδρος Δ. Χαλιβελάκης. Β αντιπρόεδρος Λιάνα Κανέλλη. Γ. Γραμματέας Γ. Λεονταρίτης» (από δημοσίευμα του Ριζοσπάστη στις 11/1/1997). Πάντως πρέπει να αναγνωριστούν κάποια ελαφρυντικά τόσο στον Ριζοσπάστη όσο και στην Αυγή: που να φανταστούν άλλωστε, ότι ο Γ.Α. Λεονταρίτης από μετριοπαθής αριστερός όπως αυτοπαρουσιαζότανε τότε (κάτι που φαίνεται και από τα βιβλία που είχε βγάλει μέχρι το 2002) θα κατέληγε υμνητής της δικτατορίας και του Παπαδόπουλου, αρθρογράφος της Ελ. Ωρας και του Ελ. Κόσμου και συγγραφέας φιλοβασιλικών και φιλοχουντικών βιβλίων. Η περιπτωσή του χρήζει ψυχανάλυσης. Πάντως όπως και να έχει ας πρόσεχαν.

  Μετά τιμής Ανανεωτής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το κείμενο για τον Γ. Λεονταρίτη απλά ανέβηκε στο blog μας. Δεν έχουμε καμία σχέση με την συγγραφή του.
  Από την τριμελή επιτροπή του "Δημοκρατικού Εθνικού Ρεύματος".

  ΑπάντησηΔιαγραφή