Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Ορκίζεται Πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Σαμαράς

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Τι απέδωσε ο μαραθώνιος;», ρώτησε τον κ. Σαμαρά ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα. Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τη συμφωνία των τριών κομμάτων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, όπως επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Σας δίνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο έχει προσέλθει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προκειμένου να ορκιστεί Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς.

Σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει η ορκωμοσία των υπουργών που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ.Σαμαράς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Στις 19.00, ο νέος Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα συναντηθούν με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Εurogroup της Πέμπτης.

Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση

Εως το βράδυ θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν αναλογικά το βάρος της συνευθύνης. Δήλωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει στο αυριανό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς. Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, που θα μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, με τον Γ. Ζαννιά.

Κουβέλης: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη ΔΗΜΑΡ

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έδωσε η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως ανακοίνωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι, έως το βράδυ, τα τρία κόμματα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση θα έχουν καταλήξει στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και αύριο θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι και η συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής για την κατάρτιση του περιεχομένου της προγραμματικής συμφωνίας και των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση.

«Θέλω να πιστεύω ότι ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία», πρόσθεσε και επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».

Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί, συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης και τόνισε επίσης: «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση».

«Οι εξελίξεις επιταχύνονται και εντός των επόμενων ωρών, της επόμενης ημέρας θα υπάρξει η τελική απόφαση για την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

«Αγκάθι» στις συνομιλίες αποτελεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της μετενέρειας σε ισχύ και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Μετά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση παραμένουν επίσης οι διαφορές για το μεταναστευτικό.

Πηγή: Τα Νέα

1 σχόλιο:

 1. ΟΛΑ ΤΟΝ ΜΑΥΡΙΤΑΝΟ ΘΥΜΙΖΟΥΝ…

  Απόσπασμα από «θέσφατο» («Από το 48% του ’81 στο 48% του 2012») του πολλού «κυρίου» Γεωργίου Π. Μαλούχου στην σημερινή (21/6/2012) ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος»:

  «Η νέα κυβέρνηση δεν είναι ούτε υπηρεσιακή, ούτε περιορισμένων αρμοδιοτήτων, ούτε μεταβατική, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Είναι μια πλήρης κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας που έχει την εντολή ακριβώς να κυβερνήσει τη χώρα χωρίς θεματικές εξαιρέσεις, χωρίς “γκρίζες ζώνες”, χωρίς αδιέξοδα που θα προκύπτουν από την τρικομματική σύνθεσή της – έτσι κι αλλιώς, υπεραρκετά θα είναι τα αντικειμενικά αδιέξοδα που καλείται να αντιμετωπίσει. Και δεν πρέπει όλη την ώρα να ρωτάει τι κάνουν οι άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, τάση που, τουλάχιστον το ΠαΣοΚ έχει ήδη υπεραναπτύξει. Πρέπει να κοιτάει τι θα κάνει η ίδια. Η αντιπολίτευση να κάνει τη δουλειά της, η κυβέρνηση τη δική της, και όλοι θα κριθούν ξανά όταν έρθει η ώρα.»

  Μου θύμισε τον Μαυριτανό που κάπου κάποτε —πρέπει να ψάξω να βρω πού και πότε ακριβώς, αλλά αν θυμάμαι καλά την ρήση παραθέτει ο Γέρος στο «Κράτος και Επανάσταση»• ο ίδιος ο Μαυριτανός όταν έτυχε να παρακολουθήσει τις εργασίες του τοπικού κοινοβουλίου του Ανόβερου στα μέσα της δεκαετίας του 1860, αισθάνθηκε, όπως αναφέρει σε γράμμα του στον στενό του φίλο Λουδοβίκο Κούγκελμαν, αναγούλα από τις συζητήσεις κι εγκατέλειψε το κτίριο πριν περάσει καν μισή ώρα— είχε —περίπου, αποδίδω το νόημα από μνήμης— γράψει ότι οι αστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι ο τρόπος, με τον οποίο ανά 4–5 χρόνια ποδοπατιούνται τα δικαιώματα του λαού.

  Όλα τον Μαυριτανό θυμίζουν…

  Επεξηγηματικά:
  Μαυριτανός: Καρλ Μαρξ
  Γέρος: Β. Ι. Λένιν
  Λουδοβίκος Κούγκελμαν (Louis Kugelmann, 1828–1902): γιατρός (γυναικολόγος), μέλος της Ένωσης των Κομμουνιστών με ενεργή συμμετοχή στην επανάσταση του 1848 και ύστερη δράση, επιστήθιος φίλος και υποστηρικτής (ιδίως στην έκδοση του Α΄ τόμου του «Κεφαλαίου») του Μαρξ• υπάρχει η αλληλογραφία του με τον Μαρξ.

  Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή