Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

Ποιο "δικαίωμα στην απεργία;"

Για πρώτη φορά στην 93χρονη ιστορία του, ο Διεθνής Οργάνισμός Εργασίας (ΔΟΕ-International Labour Organization) δεν κατέληξε φέτος σε απόφαση κατά το πέρας της ετήσιας συνδιάσκεψης του.

Σύμφωνα με στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Εργασίας που συμμετείχαν στην τελευταία ετήσια συνδιάσκεψη του ΔΟΕ (31 Μαίου-14 Ιουνίου, Γενεύη) και με τα οποία συνομίλησε το capital, η αρμόδια επιτροπή του ΔΟΕ που ασχολείται με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων εργασίας δεν κατέληξε σε απόφαση σχετικά με το αν ένα σωματείο έχει το δικαίωμα να απεργεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 87 της διεθνούς συνθήκης εργασίας, δίδεται το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι αλλά δεν ξεκαθαρίζεται ακριβώς αν οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα του απεργείν.

Στην τριμερή επιτροπή εφαρμογής των διεθνών κανόνων εργασίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, των εργοδοτών και των εργαζομένων είχαν κληθεί να δώσουν λόγο 45 χώρες (δηλαδή το 24% του συνολικού αριθμού των μελών του ΔΟΕ…) για το αν και με ποιο τρόπο εφαρμόζουν το επίμαχο άρθρο 87.

Ωστόσο, ύστερα από την πεισματική άρνηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργοδοτών να αναγνωρίσει το δικαίωμα του απεργείν στους συνδικαλισμένους εργαζομένους των αντίστοιχων χωρών, η συνεδρίαση της επιτροπής του ΔΟΕ σταμάτησε χωρίς να καταλήξει σε τελική απόφαση.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργοδοτών ανακοίνωσε, μάλιστα, πως θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το θέμα αυτό.

Στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Capital πως το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή για την ανοιχτή ρήξη μεταξύ εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων. Και αυτό γιατί όλες συνομιλίες τους κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνδιάσκεψης του ILO ήταν εξαιρετικά τεταμένες εξαιτίας των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
του Δημήτρη Κατσαγάνη
Πηγή : Capital.gr/via Praxis

3 σχόλια:

 1. Ε, για να το λέει η Παγκόσμια Οργάνωση Εργοδοτών ότι θα το τρέξει στη Χάγη το σιγουράκι το έχει στάνταρ!

  Οι συνιστώσες τι λένε επ' αυτού;
  (άμα δεν δω την κόκκινη μούτζα έξω από τη Χάγη, δεν θα ησυχάσω!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στα "νέου τύπου χαρωπά συνδικάτα" οι απεργίες πιθανόν θα απαγορεύονται.
  Τζάμπα συνεστιάσεις μετά σπληνάντερου και καφασιών μπύρας θα προσφέρουν στα σεμνά τους μέλη;

  Αν μη τι άλλο κάτι να κερδίσουν και τα μέλη τους1
  (δεν λέω για την "εργατική τάξη ...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή