Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Μηλιός και Χουντής

Την απορία του για τους λόγους που τα συμφωνηθέντα για Ιταλία και Ισπανία στις Βρυξέλλες δεν αναφέρθηκε επίσημα ότι θα ισχύσουν και για την Έλλάδα εξέφρασε ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός.

"Η πρώτη μέρα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής είχε ως αποτέλεσμα η Ιταλία και η Ισπανία να κατορθώσουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να δανείζει απ' ευθείας τις τράπεζές τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς αυτός ο δανεισμός να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Είναι απορίας άξιο το γιατί στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα. Μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα", σημείωσε.

Και πρόσθεσε: "Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μόντι και οι σημερινές της κ. Μέρκελ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Οι χώρες που θα μπαίνουν και σε αυτόν το μηχανισμό στήριξης θα πρέπει και πάλι να υπογράφουν "μνημόνια συνεννόησης", στα οποία θα αναφέρεται ρητά η δέσμευσή τους στις πολιτικές λιτότητας. Όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν, μόνο η συνολική αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής, η δημιουργία αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο προσανατολισμός της πολιτικής προς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης και ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος μπορούν να αποτρέψουν τη διάλυση της Ευρωζώνης και να οδηγήσουν σε μια διαφορετική πορεία την Ευρώπη, με προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου".

Από τη μεριά του, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Ν. Χουντής υπογράμμισε ότι η απόφαση της συνόδου κορυφής "σηματοδοτεί ένα πρώτο ρήγμα στις πολιτικές που προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη της μεγάλης δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη στις πλάτες των εργαζομένων".

Πηγή: Mega

Σχόλιο LR: Προσθέτοντας τις δηλώσεις Μηλιού και Χουντή σ' αυτές τις Δουρού, το Lenin Reloaded αποφάνθηκε ότι σηματοδοτούν μια νέα στροφή στην διαδικασία ωρίμανσης και ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, που "πραγματικά εκφράζει τώρα κρυστάλλινα καθαρές θέσεις στα φλέγοντα ζητήματα της εποχής". Ο Αντώνης, από την άλλη, χαρακτήρισε την αποτίμηση του Lenin Reloaded "αξεπέραστα ηλίθια", ενώ τον λόγο ζήτησε και ο Radical Desire, που ισχυρίστηκε πως πρόκειται περί "οργανωμένης φάρσας της ιλαρής παρέας του κόμματος" με σκοπό να "πάμε όλοι για μπάνια ή για βουτιά στο τσιμέντο μια ώρα αρχίτερα". Τέλος, μειοψήφισε με όλες τις προαναφερόμενες απόψεις ο Through the Loophole, ο οποίος τόνισε ότι αυτός που έχει δίκαιο "είναι ο Γιάννης", ενώ για όλα "φταίει ο Μηλιός." Με την άποψη αυτή διαφώνησε ο Clamorous Being, που παρέπεμψε το θέμα σε "μελλοντική συνέντευξη της Δουρού στη Marie Claire." Κανείς δεν πήρε το μέρος του Χουντή, ενώ εικασίες υπάρχουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι τον μπερδεύουν με τον Σκουντή, που κανονικά είναι στο μπάσκετ, αλλά είναι και στη ΡΗΜΑΔ.

17 σχόλια:

 1. Εν τω μεταξύ, καταγράφουμε τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης πριν την σουτάρουμε απ' τη σελίδα. Και ναι, το ΚΚΕ πήρε το πολυπόθητο 17% της εποχής Φλωράκη. Για ότι φταίει για το αποτέλεσμα των εκλογών της 17/6, φυσικά. Κατά τα άλλα 56% ψήφισε ότι το αποτέλεσμα δείχνει ότι είμαστε πολιτικά αμόρφωτες ψωνάρες, 18% το πήγε ένα βήμα παραπάνω και ψήφισε ότι είμαστε για ζουρλομανδύα, 16% το βλέπει ζόρικο το πράμα και προς Άουσβιτς μεριά, και ένα ηρωϊκό 7% επιμένει αισιόδοξα, βλέποντας την εργατική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (κοπιράιτ Lenin's Tomb) προ των πυλών.

  Κάπως έτσι κυλά η ζωή στο χείλος του γκρεμού ΜΕΤΑ το πέσιμο του σώματος...

  ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 17ΗΣ ΙΟΎΝΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΌΤΙ...

  είμαστε ένα βήμα από την εργατική κυβέρνηση Σύριζα
  28 (7%)

  είμαστε ένα βήμα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους θαλάμους αερίων
  61 (16%)

  είμαστε για τα σίδερα
  69 (18%)

  είμαστε πολιτικά αμόρφωτοι, εύπιστοι και ψώνια
  212 (56%)

  φταίει το ΚΚΕ
  66 (17%)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. στον προεκλογικο αγωνα ο Συριζα ηταν να κλαις και να γελας, τωρα πια μπορουμε να γελαμε ανετα . . .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως το βλέπω, άμα α) δεν έχεις λεφτά ή β) τον ψήφισες (όχι εσύ, βέβαια, γενικό δεύτερο ενικό), δεν είναι να γελάς.

   Αν δεν τον ψήφισες και έχεις και λεφτά, είσαι πρώτος μάγκας, δεξιάρα αιώνια.
   Αν τον ψήφισες και δεν έχεις και λεφτά, αντίο ζωή, στην επόμενη καλύτερη τύχη.
   Αν τον ψήφισες και έχεις και λεφτά, είσαι ωραίος, τους την έφερες όλους.
   Αν ούτε τον ψήφισες ούτε λεφτά έχεις, ποιος σου πε να σαι εμ προλετάριος εμ κομμουνιστής;

   Διαγραφή
  2. Σωστός! Και τι πανηγύρι γίνεται σύντροφε, στην κατηγορία:
   "Αν τον ψήφισες και δεν έχεις και λεφτά..."

   Έχουμε και λέμε:
   Υπάρχουν εκείνοι που δεν αντιστέκονται και κάνουν πως αντιστέκονται.
   Υπάρχουν εκείνοι που δεν αντιστέκονται και πότε πότε κάνουν πως αντιστέκονται.
   Υπάρχουν εκείνοι που δεν αντιστέκονται και νομίζουν πως αντιστέκονται.
   Υπάρχουν εκείνοι που δεν αντιστέκονται και πότε πότε νομίζουν πως αντιστέκονται.
   Υπάρχουν εκείνοι που δεν αντιστέκονται, κάνουν πως αντιστέκονται και κατηγορούν όλους τους άλλους οτι δεν αντιστέκονται μαζί τους.
   Υπαρχουν εκεινοι που δεν αντιστέκονται, νομίζουν πως αντιστίκονται και κατηγορούν όλους τους άλλους οτι δεν αντιστέκονται μαζί τους.
   κοκ...

   Για όσους αντιστέκονται και είναι στην αυτή κατηγορία,
   δηλαδη "Αν τον ψήφισες και δεν έχεις και λεφτά", καλό θα ήταν να ξανασκεφτούν τι μπορούν να διορθώσουν, τη συνθήκη (α) ή (β), το αν έχουν λέφτα ή την ψήφο τους.

   tom

   Διαγραφή
  3. Ρε τους κωλόφαρδους! Καθάρισε ο Τσίπρας. Θα τρώνε δια ανοιχτών συνελεύσεων και ζωντανής πολιτικής συζήτησης με επιδόρπιο τον δημοκρατικό διάλογο, άσε που την άνοιξη του 2013 θα γίνει το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα! Πάει, θα μείνουν οι νεκροθάφτες χωρίς δουλειά φέτο. Θα τους έχουμε ανέργους.
   http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4734578

   "Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πρέπει να βασιστεί στην αυτοοργάνωση του λαϊκού παράγοντα, με ανοιχτές συνελεύσεις παντού, με ζωντανή πολιτική συζήτηση, με άμεσους στόχους για την οργάνωση της αλληλεγγύης και των κοινωνικών αντιστάσεων» είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η διαδικασίες αυτές πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, αλλά με σταθερά βήματα και μέσα από δημοκρατικό διάλογο, ώστε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη, λαϊκή, δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς.

   Στόχος είναι, είπε ο κ. Τσίπρας, η διαδικασία των ανοιχτών συνελεύσεων να οδηγήσει σε μια εθνική συνδιάσκεψη τον Οκτώβριο. Από την Συνδιάσκεψη αυτή θα προκύψει ένα Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συγκλίνουν σε αυτό τα εγχείρημα.

   Το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι ταυτόχρονα και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του ιδρυτικού συνεδρίου του ενιαίου φορέα.

   Τελευταίο, αλλά ταυτόχρονα και πρώτο βήμα, θα είναι το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα, την άνοιξη του 2013, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας"

   Διαγραφή
  4. Απ' την αρνητική σκοπιά, όποιος δίνει κανα ραπανάκι, καμιά ντομάτα και κανα μαρούλι θα έχει το αβαντάζ απέναντι σ' αυτές τις πραγματικά συναρπαστικές διεργασίες. Εκτός κι αν αναλάβει ο Μηλιός με κινήματα ζαρζαβατικών, οπότε θα παίρνεις μια πατάτα και θα λες μια γνώμη, ένα μαρούλι και θα λαμβάνεις μέρος σε λαϊκά ψηφίσματα, μια ντομάτα και θα γράφεσαι μέλος.

   Διαγραφή
  5. Το οποίο άμα το σκεφτείς είναι ωραίο, είναι νοσταλγικό, έχει κάτι από αμερικάνικο νότο την εποχή που αγόραζαν τις ψήφους των μαύρων με ζαρζαβατικά, ζάχαρη, τέτοια.

   Διαγραφή
 3. Σιγά μη προλάβουν να κάνουν και συνέδριο την άνοιξη - καλοκαίρι του 2013 (παίζει γι αυτό να το άφησαν για τότε:)

  Οι εξελίξεις θα τους προλάβουν (ή αυτό θα είναι μια βολική λύση:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφήστε τα αυτά. Εγώ θέλω κόμμα που να χει και ξένο παράρτημα. Θέλω σλόγκαν που να λέει "We 'll successfully organize the global revolution in at least one month sooner than all the other guys. Guaranteed, or your subscription money back!"

   Διαγραφή
  2. Θέλω περιοδικά με πρωτότυπα εξώφυλλα. Το Σύνταγμα. Τη Γουολ Στριτ. Το V for Vendetta. Θέλω σάουντρακ Rage Against the Machine. Θέλω Manu Chao. Θέλω Ζίζεκ. Θέλω τα πιο ρηξικέλευθα πράματα που κυκλοφορούν στην πιάτσα.

   Διαγραφή
 4. Δηλαδή Αντώνη κατηγορείς τον συριζα για...πολυγλωσσία; Πλάκα κάνεις, δεν μπορεί!

  Επί τού συγκεκριμένου, η συνιστώσα "εγώ" συμφωνεί με την ακόλουθη εκτίμηση (Δαράτος από Αυγή) "η Ευρωζώνη προσπαθεί να κάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός θεσμικού συστήματος πλήρως νεοφιλελεύθερης σύλληψης. Η Ελλάδα, ειδικότερα, τείνει να χάσει, αν και όταν εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, το διαπραγματευτικό πλεονεκτήμά της που συνίστατο στην "απειλή": "ή μας κάνετε το Μνημόνιο πιο ελαφρύ ή εμείς αποχωρούμε από την Ευρωζώνη", που θα σήμαινε παράλληλα και μια νομισματική - χρηματοπιστωτική κρίση ντόμινο με θύματα τις άλλες ασθενείς οικονομίες της Ένωσης και, τέλος, την ίδια την Ευρωζώνη. Τώρα η κρίση που θα προκαλούσε η ξαφνική αποχώρηση μιας χώρας - μέλους από την Ευρωζώνη θα μπορεί, θεωρητικά τουλάχιστον, να καλύπτεται από τις χρηματοδοτήσεις των άλλων, και ειδικότερα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που αρχίζει να λειτουργεί από 1ης Ιουλίου."
  Δηλαδή η συνιστώσα "εγώ" πιστεύει ότι ΕΥΤΥΧΩΣ που η "χώρα" δεν έκανε όπως ο Μόντι. Το γιατί δεν έκανε όπως ο Μόντι θέλει διερεύνηση. Πιθανόν οι ελληνικές τράπεζες να μην ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, τι να κατηγορήσω. Απλώς την καταγράφω. Τρία στελέχη, τρεις διαφορετικές και σε σημαντικό βαθμό αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες. Σαν το Ράσομον ένα πράμα. Έχουμε και μια τέταρτη, κάνουμε την ταινία κανονικά.

   Τη μεγαλύτερη πλάκα την έχει ο Μηλιός που αφενός διαμαρτύρεται γιατί δεν ισχύει το ίδιο για Ελλάδα (γραμμή α λα Δούρου) και αφετέρου τον πιάνει το μαρξικό του και θυμάται τη μικρή λεπτομέρεια της εξάρτησης εφαρμογής της απόφασης από την πιστότητα εφαρμογής του μνημονίου (α λα Ριζοσπάστης). Οπότε έχουμε μια λογική "μας αδικήσανε γιατί δώσανε στους άλλους και όχι σε μας, αλλά αυτό που δώσανε μάπα είναι, δεν το θέλουμε."

   Διαγραφή
  2. Καλό αυτό με το Ράσομον! Ο Μηλιός τουλάχιστον δε μιλάει για "υποτέλειες" και άλλα τύπου ΚΟΕ και "καμμένος ΑΕ".
   Η ελληνική αριστερά έχει πολλά εθνικοαπελευθερωτικά κολλήματα και ανεπάρκεια στην αντικαπιταλιστική κριτική. Το ΚΚΕ και τμήματα τού συριζα αποκολλώνται σιγά-σιγά. Επιπλέον ο συριζα έχει κι' ένα άλλο κόλλημα που σε τοίχο τών εξαρχείων θα μπορούσε να συνοψιστεί στο σύνθημα "σκότωσε τη δημαρ που έχεις μέσα σου"!

   Διαγραφή
 5. Εν τω μεταξύ, δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές, στη κοινωνία επικρατεί "άκρα του τάφου σιωπή" και τίποτα προς το παρόν δεν δείχνει ότι η σιωπή είναι προσωρινή. Όλοι δείχνουν να έχουν παραιτηθεί και μοιρολατρικά περιμένουν το "μοιραίο". Για να αποδειχθεί άλλη μια φορά ότι οι αστοί ξέρουν πολύ καλά να χρησιμοποιούν τις εκλογές για να ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους με τους εργαζόμενους και να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους ώστε να κάνουν ότι θέλουν όποτε θέλουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, ξεφούσκωσε ο κοσμάκης. Και πριν τις εκλογές εξαντλημένος ήταν κατά βάση. Δεν τραβάει το μηχάνημα. Ένας λόγος που βρίσκει το ΚΚΕ "κουραστικό" είναι ότι απαιτεί ενέργεια που δεν υπάρχει. Και ένας λόγος που δεν υπάρχει ενέργεια είναι η άσκοπη σπατάλη της ενάντια στο ΚΚΕ...

   Διαγραφή
  2. Αυτό, δυστυχώς, είναι ο ορισμός του μικροαστισμού: η απαίτηση για το απόλυτο και ο συμβιβασμός με το τίποτα. Φωνάζουν και χτυπιούνται χωρίς στόχευση μέχρι που εξαντλούνται χωρίς να έχουν πετύχει τίποτα και μετά πέφτουν κάτω από κούραση και απελπισία.

   Διαγραφή
 6. "Μετά πέφτουν κάτω από κούραση και απελπισία". Αφού πρώτα τους έχουν ψεκάσει με όλα τα κατσαριδοκτόνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή