Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Κοκτέιλ Μολότωφ #181

Τι φρικαλέοι καιροί! Απ' το παράθυρο, όταν το ανοίγεις, γεμίζει το δωμάτιο η ατιμία. Η βρύση στάζει ατιμία. Οι λέξεις στις σελίδες στήνουν γιγάντιες συμφωνίες ατιμίας. Κάθε χειραψία είναι ένα πρόστυχο μπάνιο γουρουνίσιων κορμιών στο έλος της ατιμίας. Η ατιμία διεισδύει στα ρουθούνια μαζί με τον καπνό· σου ρουφά το αίμα με προβοσκίδια κώνωπα· κερδίζει όλες τις εκλογές, απ' άκρη σ' άκρη της γης· μιλά απ' τα μικρόφωνα· γυαλίζει τα παπούτσια της στις γωνίες των πολυσύχναστων δρόμων, δίπλα στους αστέγους· ρέει μαζί με τον ιδρώτα από πάνω σου ενώ στριφογυρνάς στο κρεβάτι, με το σώμα να αναζητά σαν τυφλοπόντικας λίγη πνοή δροσιάς.

Σε τέτοιους καιρούς, τι ευλογία να 'σαι άσημος, ασήμαντος, ξεχασμένος από τον κόσμο όλο, να μην γνωρίζει ούτε η μάνα σου το όνομά σου! Κάθε όνομα που ξεδιπλώνεται γίνεται μυγόχαρτο, σε δευτερόλεπτα κολλούν πάνω του δεκάδες μύγες, μαυρίζει η στιλπνή επιφάνεια. Άσκοπα στριφογυρίζει απάνω ένας ανεμιστήρας, ανακυκλώνοντας την αποφορά. Πνίγεται κάθε τόσο κι από ένας, ουρλιάζοντας γεμίζει τον τοίχο με νυχιές, μα παραθύρι πουθενά. Θέλεις να κουλουριάσεις τη γραφή σα σαλιγκάρι, η κατεύθυνση να είναι μέσα, να χάνεται μέσα στο κέντρο της το ίχνος της, να μην την βρίσκει πια κανείς. Να χαθούν όλα, να μην μείνει τίποτα, και έτσι, μιαν άλλη μέρα, μια μέρα διαφορετική, να βρεθούν. Από άλλα μάτια, που να έχουνε ξεχάσει τα πάντα, και πρώτα απ' όλα εσένα.

3 σχόλια:

 1. Κάποιες λύσεις για αυτές τις αφόρητες καταστάσεις τις έχεις δώσει πάλι εσύ (από το Through the loophole):

  142. Τοξικότητα
  Όταν για να διανύσεις μια απόσταση πρέπει να περάσεις από σημεία με έντονη τοξικότητα, δεν είναι καλή ιδέα να ξοδεύεις την ενέργειά σου διαμαρτυρόμενος για το γεγονός. Είναι πολύ καλύτερο να έχεις προμηθευτεί προστατευτική μάσκα.
  Αν καθώς περνάς τα σημεία αυτά, αντιληφθείς άλλους να τα διανύουν χωρίς προστασία και χωρίς να δείχνουν σημάδια δυσανεξίας, μην μπεις στον πειρασμό να βγάλεις τον δικό σου προστατευτικό εξοπλισμό για να ελαφρυνθείς: απλώς, τα δικά τους αναπνευστικά συστήματα έχουν προσαρμοστεί στην τοξικότητα. Θα παρουσιάσουν προβλήματα προσαρμογής αργότερα, στον καθαρό αέρα.

  51. Η σημασία του να είσαι άχρηστος
  Έχει ιδιαίτερη σημασία να είσαι άχρηστος για κάθε υπάρχουσα ή διαθέσιμη θέση. Αυτό μπορεί διαφορετικά να διατυπωθεί ως εξής: έχει ιδιαίτερη σημασία να καταστήσεις όλες τις υπάρχουσες ή διαθέσιμες θέσεις άβολες.
  Τούτο δεν σημαίνει ότι είσαι "αδέσμευτος." Το αντίθετο συμβαίνει: είσαι δεσμευμένος με την διαδικασία του να ανοίγεις διόδους εκεί που δεν διαφαινόταν καμμία. Και αυτό πάνω από όλα σημαίνει: για να γνωριστεί ο κόσμος που παρίσταται σε μια συγκέντρωση πρέπει να σηκωθεί από εκεί που κάθεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για την εις βάθος ανάγνωση, EG. Αναρωτιέμαι καμιά φορά αν κανείς διαβάζει εκείνα τα παλιότερα και πολύ διαφορετικά κείμενα, τα οποία, αν και εγκατέλειψα, νιώθω πολύ δικά μου.

   Διαγραφή
  2. Εμείς σε ευχαριστούμε Αντώνη που μοιράζεσαι τις σκέψεις και τις γνώσεις σου μαζί μας.

   Διαγραφή