Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Για την απέλαση του Niko Ago

Παίζει να είναι το μόνο σημαντικό θέμα που είδα ποτέ να συζητιέται στο twitter, οπότε είναι και πρώτη δημοσίευση που αφορά κάτι που πληροφορήθηκα εκεί.

Ο Niko Ago είναι αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφος. Γράφει στην Αυγή και στο Protagon. Προφανώς, ιδεολογικά, μας χωρίζει η άβυσσος. Ήταν όμως και αυτός από τον οποίο έμαθα πριν λίγο καιρό, μέσω twitter, για την δικαστική υπόθεση του βουλευτού μας πλέον Ηλία Κασιδιάρη. Λίγες μέρες μετά, χθες κατ' ακρίβεια, ο ίδιος ο Niko Ago έμαθε κάτι άλλο. Ότι μετά από 20 χρόνια στην Ελλάδα απελαύνεται εντός τριάντα ημερών. Στο twitter θα βρείτε μια σελίδα με μηνύματα συμπαράστασης, Keep Niko Ago. Δεν ξέρω τι αποτελεσματικότητα θα έχει αυτό. Ξέρω πως είναι τελείως γελοίο αυτό που συμβαίνει. Γελοίο και τρομακτικό συνάμα. Και όπως λέει ο ίδιος, και όπως είναι εύλογο να εικάσει κανείς, δεν συμβαίνει μόνο σε αυτόν, αλλά σε πολλούς άλλους και λιγότερο επώνυμους. Ακολουθεί το σχετικό ποστ του ίδιου απ' το blog του, Correspondent:

Σ’ευχαριστώ, Ελλάδα!

Συμπλήρωσα 20 χρόνια στην Ελλάδα και μπήκα αισίως στον εικοστό πρώτο. Από τότε που ήρθα, εργάστηκα σε διάφορες δουλειές. Μετά από πολύ κόπο και κυρίως πολύ διάβασμα, έμαθα την ελληνική γλώσσα κι έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα, που ήταν η δημοσιογραφία. Σήμερα είμαι δημοσιογράφος στα ελληνικά ΜΜΕ. Σε πιο βαθμό καταφέρνω να κάνω καλή δημοσιογραφία, το κρίνουν αυτοί που διαβάζουν αυτά που γράφει η ταπεινότητά μου. Μεγαλώνω δυο κόρες που σήμερα είναι 18,5 και 17,5 ετών. Η μεγάλη μου κόρη ήρθε στην Ελλάδα 5 μηνών, η μικρή γεννήθηκε στην Ελλάδα και δεν γνώρισε άλλη χώρα για πατρίδα της.

Προσέφερα λίγα ή πολλά δεν το ξέρω, το μόνο σίγουρο είναι ότι δούλεψα και δουλεύω τίμια. Ποτέ και για κανένα λόγο, δεν απασχόλησα τις Αρχές της χώρας. Αφοσιώθηκα στο επάγγελμά μου αλλά και στην προσφορά υπέρ των δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είμαι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτά με εκφράζουν, αυτά κάνω. Στην άνοδο της Χρ. Αυγής, την είσοδό της στη Βουλή και τις απειλές που δέχομαι για τη ζωή μου, ήρθε να προστεθεί ένα άλλο γεγονός, εξίσου άσχημο. Αν για το πρώτο κομμάτι ανησυχούμε πολλοί, το σίγουρο είναι ότι το δεύτερο με πονά εξίσου προσωπικά.

Χθες, 17 Μαΐου 2012, το ελληνικό κράτος, με ειδοποίησε ότι εντός 30 ημερών, πρέπει να εγκαταλείψω την Ελληνική Επικράτεια, επειδή το έτος 2007-2008, περίοδο την οποία είχα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, δεν μπόρεσα να συγκεντρώσω τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να ανανεώσω την άδεια παραμονής μου. Στην ίδια μοίρα με μένα, βρίσκονται και πολλοί άλλοι μετανάστες. Άνθρωποι που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη χώρα αυτή, που έφτιαξαν τις οικογένειές τους εδώ, που τα παιδιά τους γεννήθηκαν, φοίτησαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους και για μερικούς, τέτοια ζητήματα είναι “πολυτέλεια”. Πράγματι, έτσι είναι. Για μερικούς άλλους όμως, είναι θέμα ύπαρξης και αξιοπρέπειας.

Ακόμα και να μην μπορέσω να κερδίσω την παραμονή μου δικαστικά – τη στιγμή που σφοδρή μου επιθυμία είναι να αποκτήσω την ελληνική υπηκοότητα και να συνεχίσω να προσφέρω σε αυτό τον τόπο – θα παραμείνω το ίδιο φιλέλληνας, ακόμα και στην άκρη της γης να καταλήξω. Ωστόσο, το θέμα αυτό ας χρησιμεύσει σε όλους μας για να δούμε επιτέλους πως τα στραβά που μας συμβαίνουν, πολλές φορές τα προκαλούμε εμείς οι ίδιοι. Είχα γράψει κάποτε ένα κείμενο με τίτλο “Σου χρωστάω ένα ευχαριστώ, Ελλάδα”, το ίδιο μπορώ να επαναλάβω και σήμερα αλλά τούτη τη φορά, γεμάτος πίκρα: Σ’ευχαριστώ Ελλάδα!

5 σχόλια:

 1. Εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα:
  1ον Η ελληνική νομοθεσία βασίζεται στην παραμονή για εργασία. Κάπου ο νόμος λέει ότι αν ο εργαζόμενος αλλάξει εργασία χωρίς άδεια πρέπει να απελαθεί. Φαντάζεστε την χαρά των εργοδοτών που απασχολούν τέτοιους εργαζόμενους (π.χ. με μετάκληση). Και γι' αυτό γίνονται τόσες αιτήσεις για μετάκληση, επειδή τους έχουν σαν δούλους.

  2ον Αυτή η πραγματικότητα των μεταναστών που δεν συμπληρώνουν ένσημα για να μπορέσουν να ανανεώσουν την παραμονή τους δείχνει α) το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και β) το ότι οι εργοδότες ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΣΗΜΑ.

  Και γιατί να βάζουν ένσημα, θα έρθει ποτέ καμία ΕΥΠΕΑ ή ΙΚΑ να τους κυνηγήσει όταν σε 9 ΙΚΑ βρέθηκαν 500 "βρώμικοι" εργαζόμενοι;

  Προφανώς το σύστημα διοίκησης είναι ένοχο.

  Μακάρι να προσλαμβάνανε ορκισμένους κομμουνιστές ή μέλη του ΠΑΜΕ που θα κάναμε ελέγχους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και φυσικά θα ήταν αδιάφθοροι λόγω ιδεολογίας.

  Μη νομίζει κανείς ότι οι μεγάλες πολυεθνικές κάνουν κάτι διαφορετικό, κάνουν ιδεολογική πλύση εγκεφάλου στα στελέχη τους ώστε να λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων επιχειρηματικών-δολοφονικών αξιών. Και γι' αυτό τα στελέχη τους είναι killers και ξέρουν πότε θα αγοράσουν ένα π.χ. ελληνικό ομόλογο σε συγκεκριμένο discount.

  Έτσι θα έπρεπε να είναι και τα στελέχη που υποστηρίζουν τα συμφέροντα του λαού και του νόμου έναντι διεφθαρμένων επιχειρηματιών που παίρνουν τηλέφωνα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για να τους πουν να μαζέψει τους τάδε που πάνε να τον ελέγξουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι να προσλαμβάνανε ορκισμένους κομμουνιστές ή μέλη του ΠΑΜΕ που θα κάναμε ελέγχους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και φυσικά θα ήταν αδιάφθοροι λόγω ιδεολογίας.

   Μη νομίζει κανείς ότι οι μεγάλες πολυεθνικές κάνουν κάτι διαφορετικό, κάνουν ιδεολογική πλύση εγκεφάλου στα στελέχη τους ώστε να λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων επιχειρηματικών-δολοφονικών αξιών. Και γι' αυτό τα στελέχη τους είναι killers και ξέρουν πότε θα αγοράσουν ένα π.χ. ελληνικό ομόλογο σε συγκεκριμένο discount.

   Έτσι θα έπρεπε να είναι και τα στελέχη που υποστηρίζουν τα συμφέροντα του λαού και του νόμου έναντι διεφθαρμένων επιχειρηματιών που παίρνουν τηλέφωνα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για να τους πουν να μαζέψει τους τάδε που πάνε να τον ελέγξουν.

   ???

   Δε βγάζω νόημα. Βάλε πάντως εσύ κανα νικ, γιατί αλλιώς θα σβηστεί.

   Διαγραφή
 2. Αυτός δεν έλεγε "σκληρός νόμος αλλά νόμος"; Αυτός δεν είχε πάρει μονοπώλιο αντικομμουνισμού πριν τις εκλογές, λέγοντας ότι εδώ έχουμε πια "ελευθερία". Συγνώμη αλλά "Σ'ευχαριστώ Ελλάδα", γιατί έχεις χιούμορ (ενίοτε, δε, έχεις και πλάκα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να κάνουμε; Εμείς έχουμε διαφορετικές αρχές. Και υπερασπιζόμαστε και αυτούς που μας φτύνουν όταν είναι αναγκαίο.

   Διαγραφή
  2. πως τα φέρνει η ζωή όμως ε?να σε υπερασπίζονται αυτοί που τόσο καιρό έβριζες... Δεν αντέχω! Χόντζα που χρειάζονται μερικοί

   Διαγραφή