Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Μετρό Θεσσαλονίκης--Προϊστορία και παρόν ενός ακόμη εργατικού αγώνα

16/4/2011
Αθλιες συνθήκες εργασίας στο Μετρό
Την παράδοση του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης στις κερδοσκοπικές ορέξεις των κατασκευαστικών κοινοπραξιών, με αποτέλεσμα να επικρατεί η τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με αφορμή Επερώτηση της ΝΔ για την πρόοδο του έργου. Στη συζήτηση κυριάρχησε η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με εκατέρωθεν καταγγελίες για ανικανότητα και κακή διαχείριση.

Για «ένα σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει», μίλησε ο Αγγ. Τζέκης προσθέτοντας όμως ότι «το ζήτημα είναι με ποιους όρους γίνεται και από ποιον γίνεται, γιατί είναι γνωστό ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ έχει την κύρια ευθύνη. Ομως, ανάδοχος αυτού του έργου είναι γνωστή κοινοπραξία, με συμμετοχή και ιταλικών εταιρειών. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η ανάδοχος εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις, υπεργολαβίες, με πέντε επιχειρήσεις για διάφορα τμήματα του έργου. Αυτές με τη σειρά τους συνήψαν συμβάσεις με άλλους πολλούς υπεργολάβους, δηλαδή με άλλες επιχειρήσεις. Σήμερα δραστηριοποιούνται σε όλο αυτό το έργο τριάντα πέντε επιχειρήσεις».

Ο Αγγ. Τζέκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων τονίζοντας πως «όλες αυτές οι εταιρείες πραγματικά ασκούν μία τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους» προσθέτοντας πως «στην ουσία δεν υπάρχουν συμβάσεις και όρια εργασίας», έτσι ώστε «εργατοτεχνίτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στις κατασκευές οδοφραγμάτων αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν και σήμερα ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακό. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι οι υπεργολάβοι που έπαιρναν τις δουλειές από την ανάδοχο είχαν συμφωνήσει ότι θα πληρώνονται κάθε τρίμηνο. Αυτές οι επιχειρήσεις το εφάρμοσαν και στους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι «αναγκαία η δημιουργία ενός δημόσιου φορέα κατασκευών, ο οποίος θα εγγυάται την κατασκευή αυτών των έργων, την ποιότητα των έργων, την ασφάλεια των εργαζομένων, τις αποδοχές των εργαζομένων, ούτως ώστε η χρήση του να είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

7/10/2011
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία στο Μετρό
Μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους. Απαίτησαν την ανάκληση των 25 απολύσεων και καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών, που οφείλονται στο τεχνικό προσωπικό. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, που προσπαθεί να οργανώσει τη δυναμική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από εργοδοσία και κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας δήλωσαν ότι την ευθύνη για τις απολύσεις την έχει η «Αττικό Μετρό», η οποία με τη σειρά της παραπέμπει στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων. Για τα δεδουλευμένα, οι εκπρόσωποι του Επιχειρησιακού Σωματείου του Μετρό αρκέστηκαν στη δέσμευση της κοινοπραξίας ότι τη Δευτέρα θα καταβάλει ένα μισθό.

Το Επιχειρησιακό Σωματείο του Μετρό που προφανώς θεωρεί φυσιολογικό οι εργάτες να πληρώνονται ένα μισθό κάθε τρεις μήνες, κόντρα στις διαθέσεις των εργαζομένων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αποφάσισε για σήμερα να κηρύξει δίωρες στάσεις εργασίας σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.


11/5/2012
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργάτες
Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στις σήραγγες του Μετρό Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας άμεσα καταβολή των δεδουλευμένων 2 μηνών που τους οφείλει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου και να ανακληθεί η απόφαση για απολύσεις. Στο πλαίσιο της απεργίας τους, χθες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και αποκλεισμό των γραφείων της κατασκευάστριας Κοινοπραξίας στο εργοτάξιο του Μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και ανακοίνωσαν νέα 24ωρη απεργία για σήμερα.

Κάτω από την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων, που πραγματοποιούν από την Τρίτη με τη στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, χτες το απόγευμα, η εργοδοσία, άρχισε να πληρώνει τους εργαζόμενους τον έναν από τους δύο μισθούς που τους οφείλει.

Σήμερα στις 7 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν και πάλι συγκέντρωση στα γραφεία της κοινοπραξίας, όπου θα αποφασίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους. Οι περίπου 50 εργαζόμενοι στις σήραγγες, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση καθώς οι εργασίες για τους μετροπόντικες έχουν σταματήσει και είναι άγνωστο πότε θα ξαναξεκινήσουν. Η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου προανήγγειλε ήδη την απόφασή της να τους απολύσει. Στο μεταξύ, απλήρωτοι για 3 μήνες είναι και οι εργαζόμενοι στις τεχνικές εργασίες του Μετρό.

Το απόγευμα της Τετάρτης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου εργαζομένων στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό και του Σωματείου εργαζομένων στις τεχνικές εργασίες του Μετρό, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων πρότειναν να συνεχιστεί η απεργία των εργαζομένων στις σήραγγες και σήμερα Παρασκευή να προκηρυχθεί γενική απεργία όλων των εργαζομένων στο Μετρό με αίτημα πληρωμή των δεδουλευμένων, να μη γίνουν απολύσεις και να διασφαλιστεί η συνέχιση της πορείας του έργου.

Η πρόταση ουσιαστικά για ενιαία και συντονισμένη αγωνιστική δράση όλων των εργαζομένων του Μετρό, δεν έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δύο σωματείων (τεχνικών εργασιών και αρχαιολογικών εργασιών). Με τη στάση τους εμφανίζονται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κοινοπραξίας και της «Αττικό Μετρό» δηλαδή εργοδοσίας και κράτους.

24/5/2012
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Στο πλευρό των εργαζόμενων στα έργα του Μετρό

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων βρέθηκε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Απλήρωτοι και σε αβεβαιότητα παραμένουν οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα του Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Στο πλευρό των εργαζομένων, στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, που χθες το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της «Αττικό Μετρό», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η ανάδοχος κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου για το μήνα Απρίλιο, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εξέφρασε την συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους και στη συνέχεια έθεσε το ζήτημα στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Διευθυντή της «Αττικό Μετρό» στη Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η πορεία του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, οι επιπτώσεις που προκαλούνται στους εργαζόμενους του έργου, ευρύτερα στο λαό της πόλης και ειδικότερα στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που έχουν τα καταστήματά τους στα σημεία που αναπτύσσονται τα εργοτάξια του Μετρό.

Από την ενημέρωση, αναδείχθηκε ότι υπάρχουν διασφαλισμένα κονδύλια για τη συνέχιση του έργου, όμως η υλοποίησή του καθυστερεί εξαιτίας τεχνικών και κατασκευαστικών προβλημάτων και απαλλοτριώσεων. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι υπάρχουν έτοιμα 10 μέτωπα για να προχωρήσουν οι τεχνικές εργασίες από την ανάδοχο κοινοπραξία. Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμής των εργαζομένων στις αρχαιολογικές εργασίες, αναφέρθηκε ότι οφείλονται σε διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης, εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις καθυστερήσεις του έργου. Σημείωσε ότι αποδεικνύεται και μέσα από την μέχρι τώρα εξέλιξη, ότι έργα τέτοιου μεγέθους, αλλά και μικρότερα που πρέπει να εξυπηρετούν τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες του λαού, πρέπει να ιεραρχούνται, να μελετώνται, να κατασκευάζονται με αποκλειστική ευθύνη ενός δημόσιου φορέα κατασκευών και να λειτουργούν προς όφελος του εργαζόμενου λαού.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου