Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Το απόλυτο κρας τεστ: Ανδρέας εναντίον Αλέξη

Tο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο Λαός στην Εξουσία (1981)
04.10.1981

EIΣAΓΩΓH

MΠPOΣTA ΣTIΣ EKΛOΓEΣ KAI TH NIKH

TO ΠA.ΣO.K. ΣTHN KYBEPNHΣH - O ΛAOΣ ΣTHN EΞOYΣIA

Έχει σημάνει για την πατρίδα μας η ώρα της μεγάλης Αλλαγής. O Λαός είναι αποφασισμένος να πάρει ο ίδιος την Εξουσία στα χέρια του και να οδηγήσει τη χώρα προς ένα μέλλον, που να ανταποκρίνεται στο όραμα τόσων και τόσων γενιών.

Στις κρίσιμες εκλογές που έρχονται, στις εκλογές της μεγάλης ελπίδας για το Λαό και το Έθνος, δίνεται η μάχη ανάμεσα στην Αλλαγή και τη Συντήρηση· ανάμεσα στην Εθνική Ανεξαρτησία και την ξένη εξάρτηση· ανάμεσα στην ανάπτυξη και το μαρασμό· ανάμεσα στην πολιτιστική αναγέννηση και την πολιτιστική αλλοτρίωση.

Tη μάχη αυτή, τη μάχη της Δημοκρατίας, θα δώσει ο Ελληνικός Λαός, όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι νέοι και οι γυναίκες.

Γι' αυτό συντριπτική θα είναι η Nίκη του ΠA.ΣO.K. Mιά Nίκη που θα δώσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και τη δυνατότητα πραγμάτωσης του Προγράμματος της Αλλαγής.

Mε το ΠA.ΣO.K. στην Κυβέρνηση και το Λαό στην Εξουσία, θα ανοίξει διάπλατα η λεωφόρος που οδηγεί σε μια Ελλάδα εθνικά περήφανη και κοινωνικά δίκαιη.

Σε μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δημοκρατική, όπου μια μακρόπνοη και μακρόχρονη ειρηνική πορεία θα οδηγήσει, με παλλαϊκή συμμετοχή και πανεθνική προσπάθεια, στην Κοινωνική Απελευθέρωση· στο Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό της Κοινωνίας.

[...] Το ΠA.ΣO.K. με τις κρυστάλλινες αρχές του και την υπεύθυνη δουλειά του, συσπείρωσε, μέσα σε λίγα χρόνια, τα πιο πλατιά λαϊκά στρώματα.

Παλέψαμε, μαζί με το Λαό, εκεί που δουλεύει, που κατοικεί και που μορφώνεται, μέσα στο καμίνι του μαζικού κινήματος.

H μεγάλη Αλλαγή, το όραμά μας, έγινε, μήνυμα κι ελπίδα του Λαού. Οι εκλογές του 1977 ήταν μια νέα αφετηρία προς τη Νίκη. Μέσα κι έξω από τη βουλή δόθηκαν μάχες για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, που θίγονταν ολοένα και περισσότερο από την πολιτική της Δεξιάς. H θλιβερή ανικανότητα των Κυβερνήσεων της Δεξιάς και η περιφερειακή και εξαρτημένη οικονομία μας πολλαπλασίασαν, στη χώρα μας, τα αποτελέσματα της σημερινής βαθιάς κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού.

[...] Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συσπείρωση στο ΠA.ΣO.K. αγωνιστών από την Εθνική Αντίσταση, τους Ανένδοτους και τη γενιά του Πολυτεχνείου.

Έτσι δικαιώνεται περίτρανα η στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, που αποτελεί αναγκαιότητα για το Έθνος και το Λαό μας.

Τα εθνικά θέματα, η τραγωδία της Κύπρου, η απειλή στο Αιγαίο και η αντιμετώπισή τους από τη Δεξιά, αποκάλυψαν ξεκάθαρα στο Λαό πού βρίσκεται πραγματικά ο πατριωτισμός και πού η πατριδοκαπηλία.

Αποκάλυψαν, ακόμα, τις συνέπειες από την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας.

[...]

Οι εξελίξεις είναι σήμερα σημαντικές στο παγκόσμιο σκηνικό. Ιδιαιτέρα στην Ευρώπη, ο πρόσφατος θρίαμβος των σοσιαλιστικών δυνάμεων της Αλλαγής στη Γαλλία αποτελεί ένα πρόσθετα ενθαρρυντικό στοιχείο για κάθε σοσιαλιστή, για κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο .

[...]

H σημερινή διακήρυξη της Κυβερνητικής πολιτικής στηρίζεται πάνω σ' αυτό το Πρόγραμμα και παρουσιάζει με αδρές το πλαίσιό του.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΟΙ ΑΡΧΕΣ, H ΠΟΡΕΙΑ, ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΑΣ

1. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

1. H κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και η Κοινωνική Απελευθέρωση, ο Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός συνθέτουν το όραμα της μεγάλης Αλλαγής.

Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του· για έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση.

[...]

Οι στρατηγικές διαφορές μας - και στους στόχους και στην πορεία από άλλους φορείς, αποτυπώνονται ξεκάθαρα σ' αυτήν ακριβώς τη χάραξη του δρόμου προς το Σοσιαλισμό.

[...]

2. Εκπροσωπούμε και εκφράζουμε τα συμφέροντα όλων των μη προνομιούχων Ελλήνων. Οι αγρότες, οι εργάτες, οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, καθώς και οι νέοι και οι γυναίκες είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ξένη και ντόπια οικονομική ολιγαρχία.

H θέση της χώρας μας στην περιφέρεια του παγκόσμιου καπιταλισμού, που παγιώνεται με την ένταξη στην E.O.K. ευνοεί το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να καταπιέζει όλο και περισσότερα στρώματα του Λαού μας, κάθε μέρα και πιο στυγνά. H κρίση του καπιταλισμού δεν αφήνει περιθώρια εξαιρέσεων, δεν προσφέρει πια δυνατότητες στην άρχουσα τάξη να εικχωρεί δήθεν προνόμια και να καλλιεργεί διαιρέσεις.

Μοναδική διέξοδος για το Λαό ήταν και είναι η αγωνιστική συσπείρωσή του. Με πόλο συσπείρωσης και φορέα της Αλλαγής το ΠA.ΣO.K. σφυρηλατείται αδιάσπαστη η ισότιμη συμμαχία των μη προνομιούχων, στα πλαίσια της EΘNIKHΣ ΛAΪKHΣ ENOTHTAΣ. 

[...]

3. [...]

H πολιτική, στρατιωτική και οικονομική εξάρτηση από εξωελληνικά κέντρα αποφάσεων, η αγνόηση ή η κατάπνιξη της πολιτικής βούλησης του Λαού, η οικονομική και κοινωνική καταπίεση, η πολιτιστική διάβρωση, η απογραμμάτιστη και άναρχη ανάπτυξη, η ερήμωση της υπαίθρου, η ασφυξία των πόλεων είναι οι καρποί της πολιτικής που ακολούθησε η Δεξιά με την, εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια, μονοκρατορία της. Oι βασικοί στόχοι και κατευθύνσεις του ΠA.ΣO.K. είναι:

- H εθνική Ανεξαρτησία και η προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.

- H Λαϊκή Κυριαρχία και η Δημοκρατία.

[...]

- H Κοινωνική δικαιοσύνη και τελικά η Κοινωνική Απελευθέρωση του εργαζόμενου, της γυναίκας, των μη προνομιούχων.

4. [...]

O Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός, όπως τον έχει οραματισθεί και χαράξει το ΠA.ΣO.K. δεν αντιγράφει ξένα πρότυπα

[...]

Στα πλαίσια της δικής του αδέσμευτης πορείας, το Kίνημα συνεργάζεται στενά και γόνιμα με τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις κάθε χώρας.

[...]

5. O δρόμος μας περνάει από ριζικές αλλαγές στο σύστημα αξιών και δομών.

Πολλοί συγχέουν, θελημένη ή όχι, την Αλλαγή με ρυθμίσεις που αφήνουν άθικτα τα στηρίγματα της Δεξιάς. Αλλαγή σημαίνει γι' αυτούς, καλύτερη διαχείριση μέσα στις σημερινές δομές. Αλλαγή για μας, σημαίνει, ότι η εξουσία μεταφέρεται από ξένα κέντρα στο Έθνος, από την ολιγαρχία του πλούτου στο Λαό. Σημαίνει, ότι το κοινωνικό συμφέρον υπερισχύει κάθε φορά που έρχεται σε σύγκρουση με το κέρδος.

O δρόμος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού περνά ακόμα από την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της υπερσυγκέντρωσης. Tη θέση τους παίρνουν ο δημοκρατικός προγραμματισμός και η αποκέντρωση.

6. O δρόμος μας είναι ειρηνικός και δημοκρατικός.

Tο ΠA.ΣO.K. είναι βαθιά προσηλωμένο στις δημοκρατικές διαδικασίες. Tις θεωρούμε βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση και προάσπιση της σοσιαλιστικής Αλλαγής. H εκτροπή από τα νόμιμα πλαίσια, η προσφυγή στη βία και στην καταπίεση, οδηγούν στην υποταγή των εργαζομένων σε νέους άρχοντες, όποιοι και νά ναι αυτοί.

[...]

2. EΘNIKH ANEΞAPTHΣIA

[...]

H Εθνική μας αναγέννηση είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη Λαϊκή Κυριαρχία, με τη Δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου και ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας και της κοινωνίας από τον έλεγχο του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου. 

[...]

8. [...] Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε η χώρα μας να αποτινάξει τα δεσμά της εξάρτησης. H πολιτική της άρχουσας τάξης, η πολιτική της Δεξιάς, δε θέλησε και φυσικά δε μπόρεσε να απαγκιστρωθεί από την πρόσδεση σε ξένα κέντρα, ούτε και όταν έγινε κοινή συνείδηση, ότι από αυτή την πολιτική κινδυνεύει η ίδια η εδαφική μας ακεραιότητα.

[...]

11. Tα Εθνικά θέματα και οι στρατηγικοί στόχοι.

[...]  η παρουσία ξένων βάσεων στη χώρα μας που όχι μόνο εκθέτουν τη χώρα σε κίνδυνο αφανισμού σε περίπτωση παγκόσμιας σύρραξης αλλά και που υπονομεύουν την Εθνική Άμυνα, η ένταξη στην E.O.K. που μεταφέρει σε ξένα κέντρα αποφάσεων τις εθνικές επιλογές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξης - συνδέεται με τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους:

[...]

3. ΛAΪKH KYPIAPXIA KAI ΔHMOKPATIA

12. Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης κυριαρχεί σήμερα το σύνθημα ο Λαός στην Εξουσία. Kι είναι το σύνθημα αυτό μήνυμα, ώριμος λαϊκός στόχος αλλά και κορυφαία ιδεολογικοπολιτική θέση του ΠA.ΣO.K.

H Λαϊκή Κυριαρχία αποτελεί την κινητήρια δύναμη αλλά και τον γνώμονα της Αλλαγής. Αποτελεί ταυτόχρονα την πεμπτουσία του σοσιαλιστικού περιεχομένου του Κινήματος.

Δεν νοείται Σοσιαλισμός χωρίς την έντονη καθημερινή παρουσία του Λαού, δίχως τελικά την άσκηση της εξουσίας από τον ίδιο το Λαό. 

[...]

O στόχος μας αυτός αποτελεί αποφασιστική ειδοποιό διαφορά στρατηγικής σημασίας του Κινήματος απέναντι σ' ένα μεγάλο φάσμα άλλων κομμάτων, που επαγγέλλονται την Αλλαγή στην εποχή μας. H κατάκτηση της Λαϊκής Κυριαρχίας θα αποτελέσει την πρώτη και μεγαλύτερη αλλαγή, που θα γίνει στον τόπο μας.

13. [...] H ελεύθερη πολιτική έκφραση των αντιθέσεων, ο δημοκρατικός διάλογος, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα αλλά και παράγοντα για το μετασχηματισμό τους.

[...]


4. KOINΩNIKH AΠEΛEYΘEPΩΣH

Mε τη Λαϊκή Κυριαρχία προς το Σοσιαλισμό

16. O εκδημοκρατισμός της χώρας είναι προϋπόθεση αλλά όχι και ολοκλήρωση της Λαϊκής Κυριαρχίας.

[...]

O σχεδιασμός που θα πηγάζει από τον ίδιο το Λαό, ο Δημοκρατικός προγραμματικός, γίνεται η κινητήρια δύναμη της ισόρροπης ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινότητας και εξυψώνει την παραγωγική διαδικασία σε μια δημιουργική προσπάθεια των εργαζομένων.

Mε την αυτοδιαχείριση στη θέση του εξαναγκασμού, με την απελευθέρωση και την υπευθυνότητα στη θέση της αλλοτρίωσης και της καταπίεσης, με την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και τη σωστή χρήση των πόρων, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και της ποιότητας ζωής.

[...]

5. H ANAΠTYΞIAKH ΣTPATHΓIKH

17. H χώρα μας διαθέτει και τους φυσικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής του Λαού μας, για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη χωρίς ξένες εξαρτήσεις.

[...]

H ανάπτυξη στη χώρα μας καθορίστηκε από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου κι έγινε ενάντια στα συμφέροντα του Λαού, τα δικαιώματα του ανθρώπου, την αξιοπρέπεια του ατόμου.

[...]

Tα χαρακτηριστικά της περιφερειακής εξαρτημένης ανάπτυξης αποτυπώνονται έντονα στον τόπο μας. Κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν την παραγωγική διαδικασία, υπαγορεύονται από ξένα κέντρα. Δεν υπάρχει αποτελεσματικός εθνικός έλεγχος στη χρησιμοποίηση των πόρων του τόπου μας.

[...]

Yπήρξε τεράστια κατασπατάληση πόρων, ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στο βωμό της κερδοσκοπίας παραμελήθηκε η ικανοποίηση των συλλογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών. H υπερτροφική ανάπτυξη της Aθήνας και η ερήμωση της υπαίθρου, συνοδεύτηκαν από αποδιοργάνωση του παραγωγικού δυναμικού στις περιφέρειες. H βιομηχανική ανάπτυξη καθοδηγήθηκε από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, έγινε θελημένα απρογραμμάτιστα και ασυντόνιστα σε βάρος της Ελληνικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και σε ανταγωνισμό με τους άλλους τομείς της οικονομίας και κύρια της γεωργίας.

[...]

Έτσι και η κοινωνική αδικία μεγαλώνει και η βάση της παραγωγής παραμορφώνεται.

H ΔIKIA MAΣ ΣTPATHΓIKH ΓIA THN ANAΠTYΞH

H πλήρης απογραφή και κοινωνικά υπεύθυνη εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και η αξιοποίηση των δικών μας πόρων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου Ελληνικού δυναμικού, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, θα συνοδεύονται από συστηματική επιστημονική έρευνα· μια έρευνα που θα βοηθά τη σωστή επιλογή και αφομοίωση ξένης τεχνολογίας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας εθνικής τεχνολογίας.

H αυτοδύναμη ανάπτυξη δεν έχει καμιά σχέση με την αυτάρκεια και την οικονομική απομόνωση. 

[...]

Αυτοδύναμη ανάπτυξη σημαίνει απαλλαγή της καθοδήγησης της οικονομίας μας από ξένα κέντρα και κεφάλαια, απαλλαγή από την εκμετάλλευση.


6. H ENOTHTA, O PYΘMOΣ, OI ΠPOTEPAIOTHTEΣ THΣ ΠOPEIAΣ MAΣ.

29. H Θητεία της πρώτης Κυβέρνησης του ΠA.ΣO.K. θα είναι ιδιαίτερα αποφασιστική. H αφετηρία της πορείας και η θεμελίωση της Αλλαγής για την πραγμάτωση του οράματος, συμπίπτει με τη σημερινή, γεμάτη αδιέξοδα, πραγματικότητα.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι και σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και την ολόπλευρη κρίση, που κληροδοτεί η Δεξιά στη χώρα μας.

Διεθνείς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, οικονομική και κοινωνική κρίση, σαθρές δομές της Κρατικής Μηχανής, αναχρονιστικοί θεσμοί, διάβρωση, κομματισμός και ρουσφετολογία, γραφειοκρατική δομή, άδεια ταμεία και χάος σε πολλούς τομείς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Κράτους της Δεξιάς.

30. Υπάρχουν όμως οι αστείρευτες δυνάμεις του Λαού που έχουν και την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα να προχωρήσουν προς την αναγέννηση.

[...]

Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, οι Λαϊκές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε πρώτα βήματα μιας νέας οργάνωσης μιας νέας οργάνωσης στη συνδικαλιστική δράση, στην αυτοδιοίκηση ή ακόμα και στην παραγωγή

[...]

32. H πολιτική, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και για την ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, θα στηρίζεται κύρια στην τόνωση της αγοράς και της παραγωγής, μέσα από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών τάξεων. H πολιτική αυτή ενισχύει αυτούς που βασικά καταναλώνουν εγχώρια αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην αναδιανομή του εισοδήματος.

[...]

H κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και ιδιαίτερα το πρώτο άμεσο μέτρο της κοινωνικοποίησης του πιστωτικού συστήματος, των Τραπεζών, απελευθερώνει και κινητοποιεί το τεράστιο δυναμικό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τους μικρομεσαίους, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βήμα δεσμευτικό για την πορεία προς το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό.

H ανάπτυξη της συνεταιριστικής οργάνωσης μεταβάλλει τις σχέσεις παραγωγής, καταργώντας την αποξένωση του παραγωγού από το προϊόν του μόχθου του, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος παραγωγής εξαλείφει τους μεσάζοντες συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του καταναλωτή αλλά και στην αντιπληθωρική πολιτική. Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι νέοι φορείς λαϊκής βάσης, που ταυτόχρονα μειώνουν την ανεργία.

Ειδικότερα οι εταιρείες λαϊκής βάσης θα αποτελέσουν και τους κατάλληλους φορείς υποδοχής του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και αξιοποίησης του συναλλάγματος των μεταναστών και των ναυτικών.

H ανακατανομή των πόρων προς την κατεύθυνση της κοινωνικής κατανάλωσης, των κοινωνικών αναγκών (Παιδεία, Υγειά, κ.λπ.) δεν ανεβάζει μόνο το επίπεδο της ζωής, αλλά αποτελεί και μέσο αναδιανομής του εισοδήματος.
[...]

34. O ρυθμός υλοποίησης των στόχων μας θα παίρνει υπ' όψη το συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση, την αντοχή της οικονομίας μας, και πάνω απ' όλα τη συναίνεση και συμμετοχή των λαϊκών δυνάμεων. Άκαιρα άλματα και βεβιασμένες επιλογές, που δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις αυτές, θα οδηγήσουν σε αποδιάρθρωση της οικονομίας και της διοίκησης και θα φέρουν σε οπισθοδρόμηση το λαϊκό κίνημα. Ταυτόχρονα όμως ο ρυθμός αυτός θα είναι τόσο γρήγορος και αποφασιστικός, ώστε να μην εκφυλίζεται η προσπάθεια για το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό.

[...] 

40. Θα εφαρμόσουμε επίσης ένα σχέδιο άμεσης δράσης στον οικονομικό τομέα, που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας και αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος ενταγμένα στη θεμελίωση και στην προοπτική της αυτοδύναμης ανάπτυξης.

O αναπροσανατολισμός των επενδύσεων, η μετατροπή του δημοσίου τομέα σε μοχλό ανάπτυξης, η άμεση κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού πιστωτικού συστήματος, ο αποφασιστικός έλεγχος του μεγάλου εισαγωγικού και εξωτερικού εμπορίου θα υποβοηθήσουν την πολιτική μας στην πρώτη φάση.

Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στην ύπαιθρο είναι ο εθελοντικός αγροτοβιομηχανικός συνεταιρισμός, ενώ άμεσα μέτρα θα παρθούν για την εξυγίανση και ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.

41. Αποφασιστική αλλαγή θα είναι η βαθμιαία κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και η αποφασιστική σ' αυτούς συμμετοχή των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων.

H συμμετοχή των εργαζομένων στους υπόλοιπους τομείς θα προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας.

[...]

H κινητοποίηση των οργανωμένων λαϊκών δυνάμεων μέσα από τους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής, η συνειδητή προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγικότητας, η αξιοποίηση και στράτευση του επιστημονικού μας δυναμικού - τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό - η αξιοποίηση διεθνών ερεισμάτων, με ισοτιμία ανταλλαγών χωρίς εξαρτήσεις, η ενεργοποίηση και κινητοποίηση όλων των εθνικών υλικών και ανθρώπινων πόρων, θα απελευθερώσουν μια τέτοια δυναμική, ένα τέτοιο συνολικό πλούτο, που θα προωθήσει, σε σταθερή κατεύθυνση, την αυτοδύναμη οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη.

[...]

Mαζί θα προχωρήσουμε στη Nίκη.

[...]

25-7-81
Aνδρέας Γ. Παπανδρέου
Πρόεδρος του ΠA.ΣO.K.

Το πλήρες κείμενο του "Συμβολαίου με το λαό" εδώ.


Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη στο Der Spiegel

SPIEGEL: Κύριε Τσίπρα, είναι στ’ αλήθεια το Βερολίνο τόσο άσχημο, όσο ισχυρίζεστε κάθε φορά που επιστρέφετε στην Αθήνα και εναντιώνεστε στους «κακούς Γερμανούς»;

Τσίπρας: Το Βερολίνο είναι η αγαπημένη μου πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι κρίμα που πάντα έρχομαι και μένω για πολύ λίγο. Θα μου άρεσε να είχα περισσότερο χρόνο.

SPIEGEL: Ίσως είστε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το Βερολίνο. Εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα είναι ακόμα μέλος της Ευρωζώνης;

Τσίπρας: Φυσικά. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι εμπίπτει και στο δικό τους ενδιαφέρον, το να άρουμε επιτέλους τη δικτατορία της λιτότητας. Έχουμε ανάγκη από πολιτικές που δεν θα καταστρέψουν την ελληνική οικονομία αλλά αντιθέτως θα επιτρέψουν την ανάπτυξή της. Εάν το πρόγραμμα λιτότητας δεν αλλάξει, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα ήταν πράγματι, ένας μεγάλος κίνδυνος για το ευρώ.

SPIEGEL: Μα ακόμη και κάποιες επιμέρους συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συνιστώσα των Αριστεριστών, της οποίας ηγείστε και ήρθε στη δεύτερη θέση στις εκλογές της 6ης Μαΐου, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Τσίπρας: Αυτοί αποτελούν μόνο μια μικρή μειοψηφία. Σε κάθε παράταξη –είτε μικρή, είτε μεγάλη- υπάρχουν διαφορετικοί προσανατολισμοί, διαφορετικές απόψεις. Στη συνέχεια διεξάγεται ψηφοφορία και η πλειοψηφία αποφασίζει. Επιπροσθέτως, η εν λόγω μειοψηφία ανάμεσά μας, δεν υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ- για παράδειγμα: απλώς θέλει να σιγουρευτεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση, κάλλιστα, να επιβιώσει με τη βοήθεια κάποιου άλλου νομίσματος, αν για παράδειγμα οι άλλοι καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία μας.

SPIEGEL: Ποιους άλλους εννοείτε; Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση χάους.

Τσίπρας: Αυτό που εννοώ με αυτό, είναι ότι εάν τα θεμέλια της οικονομίας μας καταστραφούν τελείως, και μια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη –μέσω των αποφάσεων που έχει λάβει- για την καταστροφή αυτή, τότε μάλλον θα ευθύνονται ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Άνγκελα Μέρκελ.

SPIEGEL: Σοβαρά υποστηρίζετε ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρώπη, ως προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα, είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα έχει περιέλθει σε αυτή την άθλια κατάσταση;

Τσίπρας: Εάν μας πιέσουν και μας εκβιάσουν για ακόμη μια φορά να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα λιτότητας που προφανώς έχει αποτύχει, τότε δεν θα αργήσει η Ελλάδα να βρεθεί στη θέση, να μη δύναται να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Το αποτέλεσμα θα είναι η στάση πληρωμών, κάτι προς το οποίο πρακτικά, μας πίεσαν. Αυτό δεν θα αποτελούσε κίνδυνο μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την οικονομία της Ευρώπης. Αυτό τον καιρό, τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών, είναι τόσο στενά συνυφασμένα μεταξύ τους, που δεν μπορεί κάποιος να περιορίσει την κρίση γεωγραφικά. Είναι πρόβλημα που αφορά όλες τις χώρες και όλες τις εθνικές οικονομίες.

SPIEGEL: Εάν η Ελλάδα βγει τελικά από το ευρώ, θα φέρετε κι εσείς κάποιο μερίδιο ευθύνης. Υποσχεθήκατε στους ψηφοφόρους σας το αδύνατο: Να παραμείνετε στο ευρώ, διακόπτοντας ωστόσο τις συμφωνίες που έχετε συνάψει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πώς θα μπορούσε να πετύχει ένα τέτοιο σχέδιο;

Τσίπρας: Δεν βλέπω κάποια αντίφαση σε αυτό. Εμείς απλώς δεν θέλουμε τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, να πέφτουν σε ένα πηγάδι δίχως πάτο. Το γεγονός ότι υπάρχει οικονομική βοήθεια, είναι η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ένα σημάδι που πιστοποιεί ότι είσαι μέλος μιας κοινότητας. Αυτό είναι καλό. Αλλά πιστεύουμε ότι οι πόροι αυτοί, θα έπρεπε να διατεθούν προς μια λογική χρήση: σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και μια οικονομική ευημερία. Μόνο τότε θα είμαστε στην πραγματικότητα, σε θέση να εξοφλήσουμε τα χρέη μας.

SPIEGEL: Για εσάς, όλοι υπόλοιποι είναι πάντα οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Είναι λάθος των υπολοίπων ανθρώπων το γεγονός ότι η οικονομία σας μαραζώνει, για αυτό όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να τη σώσουν…

Τσίπρας: Αυτό δεν είναι ορθό. Φυσικά και ασκούμε κριτική και στους εαυτούς μας. Φέρουμε σημαντική ευθύνη για την κατάστασή μας. Δεχθήκαμε πολιτικούς που κατέστρεψαν τη μεταποιητική βάση της χώρας μας και δημιούργησαν ένα διεφθαρμένο κράτος. Έχουμε εκλέξει τους ίδιους ανθρώπους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, και όχι μόνο τους επιτρέπεται να φοροδιαφεύγουν, αλλά ενισχύονται κιόλας σε αυτή τη διαδικασία. Φυσικά και είμαστε υπεύθυνοι για αυτό –εμείς επιτρέψαμε να συμβεί. Αλλά έχουμε επίσης την ευθύνη, να το αλλάξουμε αυτή τη στιγμή.

SPIEGEL: Με δεδομένη την εξάρτησή σας από την οικονομική ενίσχυση, και την απόρριψη των -ζωτικής σημασίας- διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή της δημόσιας διοίκησης, που έχει ήδη συμφωνηθεί, πώς προτείνετε να το κάνετε;

Τσίπρας: Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις. Εμείς λέμε απλώς αυτό που λένε πάρα πολλοί οικονομολόγοι, αυτό που λένε πάρα πολλές γερμανικές εφημερίδες, αυτό που λέει ακόμα και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ –και αυτό που πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από την μελέτη του ΟΟΣΑ: Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουμε εδώ και δύο χρόνια –αποκλειστικά στηριζόμενες στην πολιτική «σύσφιγξης της ζώνης»- έχουν αποτύχει. Αυτή τη στιγμή διανύουμε τον πέμπτο χρόνο ύφεσης. Φέτος επίσης θα συρρικνωθεί η οικονομία μας κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

SPIEGEL: Είναι αυτό η απόλυτη αλήθεια; Ακόμα και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο παλιός σας μέντορας και πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ζήτησε από εσάς να είστε επιτέλους ειλικρινείς με τους συμπατριώτες σας.

Τσίπρας: Ο Αλαβάνος αποχώρησε από την παράταξη πριν μερικά χρόνια, επειδή ο ίδιος δεν συμμεριζόταν την πεποίθησή μας, ότι πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Είναι αρκετά περίεργο, το γεγονός ότι τώρα εγώ θα πρέπει να δικαιολογήσω τον εαυτό μου, για το γεγονός ότι εμείς –όπως παρεμπιπτόντως και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού- θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Η πολιτική πραγματικότητα είναι απλή: Τα προγράμματα λιτότητας, όπως έχουν σχεδιαστεί μέχρι τώρα, έχουν αποτύχει, εν μέρει επειδή έχουν βασιστεί σε εσφαλμένα μοντέλα –όπως, η εσωτερική υποτίμηση. Εμείς όμως δεν είμαστε μια χώρα εξαγωγών. Ανήκουμε περισσότερο στην περίπτωση του: ότι παράγουμε, καταναλώνουμε. Η ικανότητά μας ως προς τον ανταγωνισμό, δεν εξαρτάται μόνο από το κόστος εργασίας –όπως ισχυρίζονται πολλοί- εξαρτώνται και από άλλες παραμέτρους, όπως η υποδομή και η νοοτροπία των πολιτών και των πολιτικών. Πραγματικά κάνουμε πολλά, για λίγη περισσότερη αξιοκρατία.

SPIEGEL: Η έννοια της αξιοκρατικά βασισμένης αμοιβής, δεν έχει «ευδοκιμήσει» στην Ελλάδα. Αντιθέτως υπάρχει μια εκτεταμένη διαφθορά, ευνοιοκρατία και πελατειακές σχέσεις –και αυτά δεν αποτελούν ακριβώς πλεονέκτημα, όταν πρόκειται για την ανταγωνιστικότητα.

Τσίπρας: Γνωρίζω ποια είναι τα προβλήματα της ελληνικής πολιτείας, την οποία λυμαίνονταν συστηματικά οι πολιτικοί που είχαν την εξουσία. Και πολλοί Έλληνες έχουν μερίδιο ευθύνης: Υποστήριξαν αυτό το σύστημα, το ενίσχυσαν με τη συνεχή εκλογή των ίδιων πολιτικών. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η αιτία της κρίσης, στη χειρότερη περίπτωση είναι ένα σύμπτωμα. Η οικονομική κρίση, όπως και το χρέος, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα –αλλιώς δεν θα υπήρχαν τόσο υψηλά δημόσια ελλείμματα σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Άρα πρέπει να υπάρχουν και άλλες αιτίες. Για αυτό πρέπει να αναλύσουμε τη δομή της (ευρωπαϊκής) Κοινότητας, την αρχιτεκτονική της. Ακόμα και αυτή, του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ.

SPIEGEL: Βλέπετε στον Φρανσουά Ολάντ, τον νεοεκλεγέντα Σοσιαλιστή Πρόεδρο της Γαλλίας, έναν νέο σύμμαχο στη μάχη κατά της δικτατορίας της λιτότητας που προέρχεται από τη Γερμανία;

Τσίπρας: Ο Ολάντ είναι σαφώς μια μεγάλη, καθαρή ελπίδα για εμάς. Τώρα ιδέες και επιχειρήματα, που δεν εισακούονταν, θα ακουστούν και θα συζητηθούν, όπως ένας ισχυρότερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και η εισαγωγή των ευρωομολόγων. Δεν μπορούμε απλώς να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αλλιώς πραγματικά θα «σκοντάφτουμε» πάνω στην Ελλάδα. Αυτό δεν βοηθά κανέναν. Εάν η χώρα μας φύγει από την Ευρωζώνη, ολόκληρη η Ευρώπη θα είναι σε κίνδυνο. Δεν πρέπει να ξεγελάμε τους εαυτούς μας με αυτό.

SPIEGEL: Πηγές από την Αθήνα σας χρεώνουν την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης -λόγω της δικής σας άρνησης, να συνεργαστείτε με κάποιον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αγώνα δρόμου με τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε μετά τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Τσίπρας: Εμείς θα θέλαμε φυσικά να έχουμε έναν αριστερό συνασπισμό κυβέρνησης. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος αυτή τη φορά.
Πηγή: Ενικός

51 σχόλια:

 1. Πωλούνται ομιλίαι του Ανδρέα περιόδου 81 για αριστερούς διανοουμένους που θέλουν να ξεχωρίζουν, σοκάροντας τους άλλους με το πόσο πραγματικά σκληροπυρηνικά σοσιαλιστές είναι. Αποκτήστε το knack του τρομερού παιδιού σε συνέδρια, άρθρα στην Αυγή, ομιλίες σε αριστερίστικες οργανώσεις, μπλογκς, και όπου αλλού θέλετε. Γίνετε εσείς ο Ζίζεκ στη θέση του Ζίζεκ. Τιμαί λογικαί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για κάτσε ρε Αντώνη.
  Όταν η Αυριανή έβγαινε με αυτό το πρωτοσέλιδο:
  http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content60/Issue/2008/12/19/16_b.jpg

  ΤΙ έλεγες; "Κοιτάξτε πόσο μας εκτιμά ο Κουρής;"
  Σήμερα γιατί βγάζεις ένα ακόμη άθλιο πρωτοσέλιδο της κουραδοφυλλάδας και το κάνεις σημαία; Και να το προχωρήσω και λίγο παραπέρα; Τι δουλειά έχει η Κανέλλη να πηγαίνει στην εκπομπή του Μάκη του Κουρή (http://www.youtube.com/watch?v=M9eP8OZVf6s) και μάλιστα να χαριεντίζεται με το φασιστοειδές και να τον αποκαλεί και "Μάκη μου";
  Και να το πάω κι ΑΚΟΜΗ παραπέρα: Τι δουλειά έχει η Παπαρήγα να παίρνει τηλέφωνο στην κρατική τηλεόραση και, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα τύπου Βενιζέλου ("η τηλεόραση είναι...κρατική"!), να ζητάει το λόγο επειδή δεν έφησαν την Πασόκα (Μπατζελή) να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ; (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=c7iP8NTCJsE)

  Δηλαδή η πολεμική προς το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα όριο;
  Χρησιμοποιείται κάθε βρώμικο μέσο, όπως ακριβώς κάνουν και τα χειρότερα αστικά ΜΜΕ; Έτσι πολιτεύεται το ΚΚΕ; Αυτή είναι η διαφορετικότητά του;

  Συγνώμη, αλλά αν κάποιοι νομίζουν ότι η διαφορά των αριστερών με τους κομμουνιστές είναι αυτή, κάτι έχουν καταλάβει λάθος.
  ΠΟΛΥ λάθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απορία ψάλτου βηξ, Γιούρι; Από όλο αυτό εσύ έμεινες στο εξώφυλλο; To εξώφυλλο το πήρα απ' το Ταξική Αντεπίθεση που αναδημοσίευσε τη συνέντευξη. Εκεί είναι το ζητούμενο; Γιατί προσπαθείτε να πιαστείτε από τα μαλλιά σας για να αποφύγετε την ουσία Yuri;

   Και, Yuri, στο Redfly Planet τι ακριβώς πρεσβεύεις;

   Διαγραφή
  2. Εγώ Αντώνη ξεκαθάρισα από την πρώτη μέρα τι πρεσβεύω. Είπα από ποιό χώρο προέρχομαι, είπα ότι βάζω τις προσωπικές μου απόψεις, όπου συμφωνούσα κι όπου διαφωνούσα το έβαλα. Στο βαθμό λοιπόν που επιτρέπει ο δίκτυο, δεν κορόϊδεψα ούτε έκανα κλάκα σε κανένα. Αν διαφωνείς με αυτά που γράφω απάντησε σ' αυτά και μην ψάχνεις αν και ποιόν εκπροσωπώ, γιατί πολύ απλά δεν εκπροσωπώ κάποια συλλογικότητα.
   Και μια ερώτηση αφού το βάζεις έτσι: Εσύ εκπροσωπείς κάτι; Είσαι ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του ΚΚΕ ή απλά συμφωνείς με τις απόψεις του;

   Όσο για την "ουσία", σε ρωτώ:
   Μοιάζουν οι σημερινές συνθήκες με τις συνθήκες του 1980;
   Μπορεί να βγει ένας νέος Α.Παπανδρέου;
   Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά έχει πιο συντηρητικό λόγο από το ΠΑΣΟΚ του 1980. Επίσης ναι, ο Τσίπρας πλασάρισε προεκλογικά μια εικόνα "Παπανδρεϊκή", πιθανά μην αναμένοντας και ο ίδιος την έκβαση. Γιατί ξέρεις, μερικές φορές η κατάσταση σε υπερβαίνει: Εκεί που έλεγες "Θα περάσω το ΚΚΕ και θα του κάνω ζήλιες", ξαφνικά βρίσκεσαι να διεκδικείς την εξουσία κι αυτό είναι ΑΛΛΟ καπέλο.
   Αυτά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κουβέντα για να τα καταλάβει κανείς.

   Όμως τι δυνατότητες έχει για να τα γυρίσει; Τι δυνατότητες έχει να συντηρητικοποιηθεί σήμερα χωρίς να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη;
   Έχεις καταλάβει ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδόν διαλύθηκε μέσα σε δύο χρόνια; Και μιλάμε για ένα ΠΑΣΟΚ που για να κάνει την στροφή που έκανε είχε άπλετο χρόνο, έχωσε ένα σκασμό λεφτά με εκατό διαφορετικές μορφές, δημιούργησε ένα μικροαστικό ρεύμα ακόμη και μέσα στους αγρότες και χρησιμοποίησε κάθε λαϊκίστικο μέσο (από την δήθεν αναγνώριση της "εθνικής αντίστασης" μέχρι την "ισχυρή Ελλάδα"), εκμεταλλεύτηκε τις δεκαετίες καταπίεσης και κοινωνικών φρονημάτων κλπ. κλπ.
   Τι από τα παραπάνω "εργαλεία" έχει ο Τσίπρας, μπορείς να μου πεις;
   Τι ΑΛΛΑ εργαλεία αποκοίμησης έχει ο Τσίπρας, πες μου ένα ή δύο βρε αδερφέ! Γιατί οι κωλοτούμπες είναι εύκολες όταν βάζεις ένα στρωματάκι από κάτω. Τι "στρωματάκι" όμως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Την ήδη χρεοκοπημένη οικονομία; Μήπως στην πρώτη κυβερνητική κωλοτούμπα βρεθεί μόνος του, δεδομένου ότι ο ΣΥΝ δεν έχει και τους φοβερούς δεσμούς με το λαό!

   Οι εκλογές Αντώνη έβγαλαν κάποια πράγματα, δεν έγιναν για πλάκα, ούτε εμείς τις ζητούσαμε για πλάκα (γιατί νομίζω ΚΙ ΕΣΥ τις ήθελες). Ένα από αυτά που έβγαλαν λοιπόν είναι ότι ο κόσμος γκρέμισε το δικομματικό σύστημα μέσα σε μια μέρα, τσάκισε ακόμη και τον ίδιο τον εκλογικό νόμο που είχε φτιαχτεί για να βγάλει αυτοδυναμία με κάθε τρόπο και σήμερα ΑΥΤΟΣ ο εκλογικός νόμος μπορεί να τους γυρίσει μπούμεραγκ. Για διάβασε τι κριτική κάνει ο Πρετεντέρης, που και αριστερό δεν τον λες: Κατακεραυνώνει τα ντόπια και τα ξένα κέντρα για την επιλογή τους να βάλουν την ΝΔ να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας το σύστημα εκτεθημένο στον κάθε Τσίπρα και εκφράζει την αγωνία του για το αύριο.
   Λες να το παίζει; Λες να είναι κι αυτός όργανο του ΣΥΡΙΖΑ;

   Αλλά δεν είναι μόνο το "είναι" Αντώνη. Είναι και το "φαίνεσθαι" που για μένα σχετίζεται πάντα με το "είναι". Κι αυτά που σου έγραψα (και δεν είναι μόνο η Αυριανή) μπορεί να ανήκουν στο φαίνεσθαι, αλλά σίγουρα δεν είναι και πολύ κομμουνιστικά.

   Διαγραφή
  3. Για να τελειώνουμε με την πλάκα, ή ακριβέστερα, την πολιτική θεωρία της πλάκας.

   1. Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίθηκε πολιτικά στη βάση μιας αδύνατης και ανέφικτης επιθυμίας, ήτοι παραμονής στο ευρώ και συνάμα κατάργησης του μνημονίου. Ναι ή όχι.

   2. Η αντιφατικότητα της επιθυμίας αυτής είναι αναπόφευκτο να επιλυθεί, και ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά φανερό ότι η πρόθεσή του, αφού την εκμεταλλεύτηκε πολιτικά, είναι να την επιλύσει στα πλαίσια της μετατροπής του "αντιμνημονιακού" προτάγματος σε μια ακόμα πρόταση "αναδιαπραγμάτευσης" που επί της ουσίας είναι πολύ ασαφές σε τι διαφέρει από αυτή των κομμάτων που κυβέρνησαν. Ναι ή όχι.

   3. Το 1981, ο ελληνικός λαός ψήφισε με 48% ένα πρόγραμμα που σε ό,τι αφορά το ιδεολογικό του περιεχόμενο, ήταν ριζοσπαστικότερο από οτιδήποτε έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως σήμερα, σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα. Ναι ή όχι.

   4. Παρ' όλα αυτά, αυτό το πρόγραμμα δεν οδήγησε σε καμία ουσιαστική αλλαγή την ελληνική οικονομία, που δεν πήγε σε κανέναν σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, αλλά αντίθετα, εξετράπη στον νεοφιλελελευθερισμό που με την σειρά του οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Ναι ή όχι.

   5. Κι όμως, οι "αριστεροί" ιδεολόγοι και διανοητές θέλουν να μας πείσουν ότι ένα πρόγραμμα που ξεκινά 5.000 χιλιόμετρα δεξιότερα από αυτό του 81 θα μας οδηγήσει, ως δια μαγείας, 5.000 αριστερότερα. Πρόκειται περί βάναυσης κοροϊδίας και υποτίμησης της στοιχειώδους νοημοσύνης του λαού από ανθρώπους που θα έπρεπε να ντρέπονται να αυτο-αποκαλούνται αριστεροί και διανοούμενοι. Ναι ή όχι.

   Αναμένω απαντήσεις. Για να κόψουμε τις πολλές εξυπνάδες επιτέλους.

   Διαγραφή
  4. *ένα πρόγραμμα που ξεκινά 5.000 χιλιόμετρα δεξιότερα από αυτό του 81 θα μας οδηγήσει, ως δια μαγείας, 5.000 αριστερότερα=και με πολύ μικρότερη λαϊκή στήριξη και νομιμοποίηση, συνεπώς πολύ λιγότερο περιθώριο αντίστασης στις πιέσεις, που τώρα είναι απείρως μεγαλύτερες.

   Αναμένω λοιπόν.

   Διαγραφή
  5. Να πεταχτώ και εγώ; ;)
   1. Νομίζω δεν είναι ακριβώς ανέφικτο. Η σωστότερη κατεμένα στάση θα ήταν "καταργώ το μνημόνιο αλλά δεν βγαίνω από το ευρώ μόνος μου... αν θέλουν ας με διώξουν"

   2. Αυτό πίστευα και εγώ αλλά δεδομένου ότι δεν έκανε κυβέρνηση τώρα που μπορούσε με έπεισε ότι ίσως διεκδικήσει κάτι παραπάνω από το να αριστερό καρατζαφερισμό.

   3. Όχι μόνο το 81... αλλά ακόμα και το 2009 το οικ. πρόγραμμα του Πασόκ ήταν αριστερότατο.

   4. Εδώ θα διαφωνήσω. Η εκτροπή προς τον νεοφιλελευθερισμό έγινε από την κυβ. Μητσοτάκη και μετά όπου είχαν αλλάξει πολύ οι ισορροπίες στο εκλογικό σώμα σε σχέση με το 81.

   5. Δεν το γνωρίζω.

   Διαγραφή
  6. @Yuri:
   -Παριστάνεις τον κουτό ή δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ του να σε στηρίζει για τους δικούς του λόγους ο Κουρής σε ένα ζήτημα, και του να στρατεύεται ψυχή και σώματι στην υπόθεση σου; Ακριβώς από την επομένη των εκλογών, ο κουρής στηρίζει με τον γνωστό βρωμιάρικο τρόπο του Τσίπρα. Τι λόγους έχει άραγε;
   -Ναι, πράγματι η Λιάνα δεν έπρεπε να έχει καλημέρες με τον μεγαλοεκδότη-λαμόγιο Κουρή που στηρίζει φανατικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως τότε θα μίλαγες για "δίχως όρια πόλεμο και φανατισμό";
   -Τι έγινε, ξαφνικά απαγορεύτηκε η πολεμική ενάντια στους οπορτουνιστές; Τι λέτε ρε; Πάτε καλά; Προφανώς στην ίδια λογική αύριο θα μας "απαγορέψετε" και τις απεργίες αν γίνουν κυβέρνηση! (κάποιοι το ξεστωμίζουν ήδη...)
   -Και όσο για το ύφος Βενιζέλου, έχω κουίζ:
   Οι εκπρόσωποι ποιου κόμματος απαντάνε στερεότυπα και με την μύτη υψωμένη "ο λαός σας απάντησε με την ψήφο του", κάθε φορά που κάποιους τους στριμώχνει για τις κραυγαλέες αντιφάσεις τους; Αλλοι πήραν λοιπόν, υφάκι μεγαλοΠΑΣΟΚων με 16%. Σκέψου να πάρουν και τα ποσοστά του παλιού ΠΑΣΟΚ τι έχει να γίνει...
   -Για "βρώμικα" μέσα, να μιλήσεις σε αυτούς που ενώ έκλειναν σε όλους τους τόνους την λέξη "ενότητα", έγραφαν σε εφημερίδες του εξωτερικού πως σκοπός τους ήταν η δυάλυση του ΚΚΕ!
   -Σε αυτούς που άλλα λένε σήμερα, άλλα αύριο, άλλα χθες, αλλά και άλλα αντί άλλων ταυτόχρονα σύμφωνα με το ακροατήριο τους.
   -Σε αυτούς που καλούσαν "την βάση του ΚΚΕ ενάντια στην ηγεσία του"
   -Στους πλαστογράφους της ιστορίας
   -Στους διασπαστές του ΚΚΕ
   -Σε αυτούς που προσπαθούν να ξεπλύνουν εμφανώς χαφιέδικα μπλογκ με επιχειρήματα του τύπου ¨"δεν έχει σημασία ποιοι είναι, κοιτάξτε τι λένε"
   -Σε αυτούς που "ανακαλύπτουν" διάσπαση του ΠΓ του ΚΚΕ με ψήφους 7-8, ενώ έχει 12 μέλη
   -Σε αυτούς που μίλαγαν για μπόνους 50 εδρών και μονοεδρικές, λέγοντας ψέμματα για τον εκλογικό νόμο
   -Σε αυτούς που συνεργάστηκαν στην Ικαρία μέχρι και με τους φασίστες του ΛΑΟΣ για να χάσει το ΚΚΕ τον Δήμο (ενωτικότατοι)
   -Στα δεκανίκια της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στα σωματεία
   -Σε αυτούς που καταδικάζουν τις "εξαλοσύνες" του ΠΑΜΕ στα λιμάνια, ζητάνε από τους χαλυβουργούς να σταματήσουν την απεργία, καταγγέλουν το σύνθημα "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά", συζητάνε τώρα που μιλάμε για μειώσεις 15% μισθών στους ιδιωτικούς υπάλληλους.
   -Σε αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβία το ξέπλυμα του κάθε βρωμιάρη μεγαλοΠΑΣΟΚου στο εργατικό κίνημα και όχι μόνο(ο Ραυτόπουλος είναι εμβληματική περίπτωση)
   -Σε αυτούς που από τα μέσα και καλά, καλιέργησαν την πιο πρόστυχη αστική προπαγάνδα για το ανέφικτο του σοσιαλισμού και το αιώνιο του καπιταλισμού (για κάτι "δευτέρες παρουσίες" λέω, αν δεν κατάλαβες...)
   -Στους "αριστερούς" υποστηρικτές του ιμπεριαλιστικού σφαγείου (Γιουγκοσλαβία, Λυβίη, Αφγανιστάν, και έχουμε ακόμη...)
   κλπ κλπ κλπ κλπ (για να μην γράψω βιβλίο...)
   Λοιπόν, πολιτική αντιπαράθεση για τις θέσεις ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, δεκτή (και πολύ εύκολη).
   Ηθικά επιχειρήματα για το τιμημένο ΚΚΕ από υποστηρικτές χώρων που από όπου και να τους πιάσεις λερώνεσαι, είναι αστεία τουλάχιστον εάν δεν λερώνουν και όποιον τα χρησιμοποιεί...

   Διαγραφή
  7. Αγαπητέ Yuri με συγχωρείς για την παρέμβαση αλλά για πιο βρώμικο μέσο μιλάς ότι χρησιμοποίησε το ΚΚΕ? Το εξώφυλλο της αυριανής το έφτιαξε το γραφείο τύπου του κόμματος? Το αν η Κανέλλη μπορεί να έχει μια επαγγελματική σχέση με έναν δημοσιογράφο, που μπορεί να είναι και φασίστας, και τον αποκαλεί με το μικρό του, πράγμα που το συνηθίζει με ΟΛΟΥΣ τους δημοσιογράφους που ξέρει προσωπικά, αυτό είναι βρώμικο μέσο του ΚΚΕ? Το ότι η Αλέκα έκανε παρέμβαση στην ΝΕΤ που σπρώχνει και προστατεύει και αυτή τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χίλια, καταγγέλλοντας το κανάλι για τη στάση του απέναντι στις θέσεις του ΚΚΕ αποτελεί βρώμικο μέσο? Βρώμικη θα ήταν η παρέμβαση αν γινόταν σε κλειστό χώρο μεταξύ της Αλέκας και του Ταγματάρχη. Εδώ βγήκε φόρα παρτίδα και κατήγγειλε μεροληψία της κρατικής τηλεόρασης και υπερ του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έκανε τίποτα βρώμικα, κρυφά και ανυπόγραφα. Το ότι από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ τρία συγκεκριμένα και γνωστά μέλη του έστειλαν παραμονή των εκλογών non-paper κείμενο στα αστικά ΜΜΕ ότι η ΚΕ και το ΠΓ του κόμματος είναι χωρισμένα στα 2, υπερ και κάτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το κόμμα βαδίζει προς διάλυση, αυτό το γεγονός για σένα τι είναι? Ευγενής άμιλλα? Αν θες να παρατηρήσεις κάτι στον Αντώνη για τη στάση του ή το τρόπο που ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, παρακαλώ be my guest. Δεν θα μας τρελάνει όμως και θα μας λες ότι το ΚΚΕ δεν έχει όρια στην πολεμική του και ότι χρησιμοποιεί μεθόδους βρώμικες όπως τα αστικά ΜΜΕ. Αυτά καλύτερα στα παλικάρια που σβήνουν σφυροδρέπανα από τις σημαίες των συνιστωσών τους.

   Διαγραφή
 3. Αντώνη ζημιά μας έκανες
  ξαφνικά αγάπησα το ΠΑΣΟΚ
  φοβερές δηλώσεις που μπροστά στο σύριζα θυμίζουν πολποτική οργάνωση στα χωριά της Καμπόζης

  διονυσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν απαντάς σε τίποτε από αυτά που σου λέω, απλά τα χαρακτηρίζεις, πράγμα φυσικά πολύ εύκολο και για μένα: Μπορώ να σου ανταποδώσω τον χαρακτηρισμό χωρίς πολλές ενοχές.

  Πάμε παρακάτω όμως, γιατί το θέμα δεν είναι να τσακωθούμε διαδικτυακά.
  Απαντήσεις:
  1. Ναι
  2. Ναι
  3. Ναι
  4. Ναι
  5. Όχι
  Και; Συνέχισε την σκέψη σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί όχι στο 5 Yuri; Γράψε μια έκθεση ιδεών για το πως, αν και συμφωνείς με τα 1-4, βρίσκεις δύσκολο να καταπιείς το 5. Εξήγησέ μας, δηλαδή, ποια είναι η δική σου πολιτική θεωρία, γιατί ήρθες να υπερασπιστείς τον Τσίπρα από τον "Αυριανισμό" μας. Γιατί φυσικά, εσύ χαρακτήρισες εμένα, φουριόζος-φουριόζος μάλιστα.

   Για πες μας λοιπόν τι είδους "σοσιαλισμός" θα ανθίσει στη βάση του 1-4, και για πιο λόγο άτομα όπως εσύ δεν κοροϊδεύετε την κοινωνία.

   Διαγραφή
  2. Πολύ...αναλυτική βλέπω η σκέψη σου.
   Συνεχίζεις όχι μόνο να μην απαντάς σε τίποτε, αλλά και να ειρωνεύεσαι περί "έκθεσης ιδεών". Εγώ όμως δεν γράφω εκθέσεις ιδεών που ο άλλος ούτε καν τις διαβάζει. Απάντα πρώτα στην πρώτη έκθεση ιδεών που σου έστειλα και μετά το ξαναβλέπουμε.

   Όσο για την "κοροϊδία της κοινωνίας", με τιμά που θεωρείς ότι έχω την δυνατότητα να αποπροσανατολίζω όλη την κοινωνία, αλλά δεν το πολυπιστεύω.

   Διαγραφή
  3. "Δεν απαντώ σε τίποτε" από κάποιον που ήρθε να σχολιάσει τις κρυστάλλινες συνεπαγωγές της σύγκρισης με ποταπότητες περί "αυριανισμού" δεν δέχομαι.

   Ντροπή σου, για μένα. Τίποτε άλλο.

   Διαγραφή
  4. Μόνο που τις ποταπότητες τις έκανες εσύ. Εγώ απλά τις επισήμανα.

   Δεν θα διακόψω όμως τον επαναστατικό σου οίστρο περαιτέρω.
   Καλή τύχη στις κρυστάλλινες θέσεις σου.

   Διαγραφή
  5. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές Yuri, ότι συζητάς για την εκλογική διαδικασία χωρίς να λαμβάνεις υπ όψιν σου την πολιτική. Έτσι ρωτάς γιατί ένα μικροαστικό κόμμα θα ακολουθήσει μικροαστική πολιτική ενώ κινδυνεύει να το καταστρέψει η ιδεολογική του προσέγγιση.

   Η ίδια σου η ερώτηση δείχνει πως θα είναι και γελοία η όποια απάντηση σε αυτό καθ αυτό το ερώτημα.
   Οι μικροαστοί δεν αλλάζουν ιδεολογία ανάλογα την εκλογική συγκυρία. Οι μικροαστοί πάντα τέτοιοι θα είναι, και θα υπηρετούν το μικροαστικό τους όραμα. Αν ο λαός πετάξει τις μικροαστικές του αυταπάτες θα έχουν ήδη φαλιρίσει πολιτικά πριν φαλιρίσουν κι εκλογικά. Ωστόσο ο σκοπός τους δεν είναι παρά η συντήρηση του καπιταλιστικού συστήματος και αυτόν θα υπηρετούν. Οπότε είναι αυτονόητο ότι όπως σε όλη την ιστορία του καπιταλισμού δεν υπήρξε μικροαστικό μόρφωμα που να μην στήριξε τον καπιταλισμό, έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει η πρώτη στα ιστορικά χρονικά εξαίρεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Το να ρωτάς λοιπόν ποιον έχουν στήριγμα τα μικροαστικά κόμματα, αν μπορούν να τα γυρίσουν μετά τις εκλογές, δεν δείχνει μόνο πόσο παραπλανητικά σε έχουν γοητεύσει τα μικροαστικά συνθήματα της διαχείρισης.
   Δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχεις αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα γυρίσει καθόλου, γιατί δεν υποστήριξε ποτέ ότι θα κάνει προλεταριακή επανάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει αυτό που έκανε πάντα και θα ακολουθήσει πιστά το πρόγραμμα του. Θα διαχειριστεί τον καπιταλισμό σύμφωνα με τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

   Οπότε σε ένα έχεις δίκιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα ΠΑΣΟΚ του 1981. Θα γίνει κατευθείαν, ένα ΠΑΣΟΚ του 1996 ξηλώνοντας δίχως δεύτερη κουβέντα κάθε σχέση με την κοινωνία κι εφαρμόζοντας την πιο σκληρή λιτότητα και καταστολή για τη "σωτηρία της πατρίδας".


   Και ναι η Αυριανή παίζει το ρόλο του στηρίγματος της νέας αστικής εξουσίας, ο Πρετεντέρης, όλα τα κανάλια. Δε γίναν σοσιαλιστές, εσύ έχεις αναγάγει το ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιον. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα ένα υποταγμένο κόμμα στην ΕΕ και στον καπιταλισμό ήταν. Κι αυτά τα μέσα προπαγάνδας της αστικής εξουσίας, κάθε μέρα όλη μέρα, λένε πως τώρα ήρθε η ώρα της ανανέωσης του πολιτικού ροσωπικού κι αυτό το ρόλο καλείται να τον παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ευλογίες τους. Κι εδώ επαναλαμβάνεται πάλι η ίδια αυταπάτη σου, με τις προηγούμενες. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττει πως θα χρεώσει στο λαό τα πάντα μέσα από τα ΜΜΕ και κάνει δέκα δηλώσεις μετανοίας την ημέρα. Αλλιώς θα ήταν κομμένος από την πρώτη μέρα.

   Για τα υπόλοιπα γελοία αντικομουνιστικά επιχειρήματα περί υποστήριξης της Αυριανής στο ΚΚΕ και κατά της Παπαρήγα, ξέρεις όταν διαβαίνεις με τόση άνεση "με ποιο δικαίωμα παίρνει η Παπαρήγα τηλέφωνο" συνήθως συνεχίζεται με το "με ποιο δικαίωμα η Παπαρήγα αγοράζει (καπιταλιστικής παραγωγής) τηλέφωνο". Να το προσέξεις. Αυτή η ρητορεία, φασιστικής εμπνεύσεως παρεμπιπτόντως, έχει πολύ βαθύ πάτο.

   α.

   Διαγραφή
 5. εγώ θα πιάσω τα επουσιώδη...:
  το εξώφυλλο της Αυριανής δεν αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση ή προβοκάτσια.
  η Αυριανή, το Κόντρα Channel, η ΝΕΤ, ο ΣΚΑΙ, το Ποντίκι, το Enikos.gr, το ΤVXS, ο Τράγκας, ο Λαζόπουλος κ.α.
  εκφράζουν συγκεκριμένη επιλογή μέρους της άρχουσας τάξης.
  Επιλογή ανάδειξης του Σύριζα στον ένα πόλο, και κατά περίπτωση επιλογή ανάδειξής του και στην κυβερνητική εξουσία.
  Ανάλογα μηνύματα έρχονται και από κύκλους του εξωτερικού, διαφόρων αποχρεώσεων. (financial times, zizek κλπ).
  Μια διαφορά εντοπίζεται σε αυτούς που θέλουν να προετοιμάσουν και οργανώσουν το Σύριζα για την Κυβέρνηση, τοποθετώντας στην αξιωμ. αντιπολίτευση σε αντίθεση με αυτούς που επιθυμούν την άμεση ανάληψη της διακυβέρνησης από τους "αριστερούς".
  Τα επιτελεία κάνουν πολλές μελέτες...
  άσχετο-κι όμως σχετικό,
  ήδη ο ALPHA ετοιμάζει το προεκλογικό "Τσαντίρι" (το οποίο είχε τελειώσει για τη σεζόν, αλλά είχε πρόβλεψη για άλλο ένα επεισόδιο σε περίπτωση επαναλ. εκλογών...βρε ούτε μάντες να ήταν....) και μάλιστα αμέσως πριν τις εκλογές,
  για να δώσει ο Λάκης την γραμμή του

  Η εμπλοκή του ΚΚΕ σε όλο αυτό είναι τελείως άσχετη.
  Το ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε και επίσημα για τη ΝΕΤ αλλά και τη γενικότερη μη-προβολή του
  με παράσταση στο Υπ. Εσωτερικών και τα αποτελέσματά της φάνηκαν ξεκάθαρα μιας και στα σημερινά πρωινά πάνελ, είχε εκπρόσωπο σε 1 από τα 4...

  Χτες μάλιστα ο Ευαγγελάτος ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί γιατί στο πανέλ δεν κατάφερε ο Σύριζα να στείλει στέλεχός του, και έτσι είχε μόνο στελέχη των ΝΔ, ΠΑΣΟκ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξ.Ελ. και ....του ΛΑΟΣ...
  δεν ένιωσε περιέργως την ίδια ανάγκη να απολογηθεί για την απουσία του ΚΚΕ...
  αυτονόητο σου λέει; τι; περιμένατε και να τους καλέσω; αμ δε!

  Οσο για τη ΝΕΤ, εκτός από την προβοκάτσια που σε παλαιότερη ανάρτηση αποκάλυψε και ο Αντώνης, επί 3-4 μέρες ρωτούσε συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις σε εκπροσώπους του ΚΚΕ: "πέφτετε. γιατί;", "σας εγκαταλείπει ο λαός, γιατί;", "γιατί δε θέλετε να κυβερνήσετε;", "γιατί επιτίθεστε στο Σύριζα;"...

  Στα της ουσίας, δεν έχω να προσθέσω κάτι, ούτε νομίζω χρειάζεται.


  @ψ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νομίζω Αντώνη ότι οι ιδεολογικές καταβολές της επιχειρηματολογίας του Yuri μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτές στην παρακάτω αποστροφή της δεύτερης του τοποθέτησης:
  ‘Έχεις καταλάβει ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδόν διαλύθηκε μέσα σε δύο χρόνια; Και μιλάμε για ένα ΠΑΣΟΚ που για να κάνει την στροφή που έκανε είχε άπλετο χρόνο, έχωσε ένα σκασμό λεφτά με εκατό διαφορετικές μορφές, δημιούργησε ένα μικροαστικό ρεύμα ακόμη και μέσα στους αγρότες και χρησιμοποίησε κάθε λαϊκίστικο μέσο (από την δήθεν αναγνώριση της "εθνικής αντίστασης" μέχρι την "ισχυρή Ελλάδα"), εκμεταλλεύτηκε τις δεκαετίες καταπίεσης και κοινωνικών φρονημάτων κλπ. κλπ.
  Τι από τα παραπάνω "εργαλεία" έχει ο Τσίπρας, μπορείς να μου πεις;
  Τι ΑΛΛΑ εργαλεία αποκοίμησης έχει ο Τσίπρας, πες μου ένα ή δύο βρε αδερφέ! Γιατί οι κωλοτούμπες είναι εύκολες όταν βάζεις ένα στρωματάκι από κάτω. Τι "στρωματάκι" όμως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Την ήδη χρεοκοπημένη οικονομία; Μήπως στην πρώτη κυβερνητική κωλοτούμπα βρεθεί μόνος του, δεδομένου ότι ο ΣΥΝ δεν έχει και τους φοβερούς δεσμούς με το λαό! ‘
  ......Θωρεί τη λειτουργία των αστικών κομμάτων αυτονομημένη από τα οικονομικά δεδομένα της εποχής
  σαν και οι αποφάσεις του πασοκ να έπλασαν την ελληνική καπιταλιστική οικονομία και όχι οι ανάγκες της ελληνικής αστικής οικονομικής ανάπτυξης το πασοκισμό του πασόκ .
  Πάνω σε αυτή τη βάση επιχειρηματολογεί για το αναπόφευκτο της αριστερής συνέπειας του Σύριζα, ως μηχανισμό αυτοπροστασίας του.
  Αντιθέτως δεν αναγνωρίζει την αντίφαση της δικιάς του επιχειρηματολογίας, που έγκειται στο εξής:
  Αν η πολιτική λειτουργία είχε τέτοια περιθώρια αυτονομίας έναντι του οικονομικού μοντέλου που υπηρετεί τότε θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε αυτοκτονικές τάσεις στο πασόκ και τη νδ που δεν προστάτεψαν εαυτούς από τη κατρακύλα
  (πόσο δε μάλλον που τάιζαν έναν ολόκληρο στρατό από πραιτοριανούς με αμφίδρομες πιέσεις κοινού συμφέροντος),
  και επομένως τίποτα δεν εγγυάται ανοσία και στο Σύριζα από την ασθένεια της ‘αυτοκτονίας’,
  πόσο δε μάλλον που του έχει έρθει ήδη πακετάκι ένα μεγάλο τμήμα των πασοκοπραιτοριανών πατροκτόνων.
  Επιπλέον νομίζω (απευθύνομαι στον Yuri) ότι και ηθικά η αντιμετώπιση του Αντώνη με τέτοια ρητορική όπως της πρώτης τοποθέτησης…
  ‘Για κάτσε ρε Αντώνη.
  Όταν η Αυριανή … το φασιστοειδές και να τον αποκαλεί και "Μάκη μου"; ‘
  είναι ανάξια του Lenin Reloaded, και της διαλεκτικής που εδώ αναπτύσεται, πόσο μάλλον που αυτά τα βοθροκάναλα βρίθουν εκπροσώπων του Σύριζα και της Δημαρ από το πρωί μέχρι το βράδυ, και είναι μάλλον άστοχο να χρησιμοποιείται η παρουσία ελαχίστων κουκουέδων εκεί σαν όπλο υπεράσπισης του σύριζα....

  ΠΧ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ απλά επίσης: Δεν θεωρώ αστικό κόμμα τον ΣΥΝ. Θεωρώ ότι εκφράζει κατά βάση μικροαστικά στρώματα και πολύ λιγότερο εργατικά, κυρίως συμπληρωματικά με το ΚΚΕ, δηλαδή κόσμο που δεν συμφωνεί απαραίτητα με τον ΣΥΝ, απλά διαφωνεί με το ΚΚΕ.

   Αστικό μπλοκ όμως όχι, δεν πιστεύω ότι εκφράζει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Για αύριο κανείς δεν ξέρει έτσι κι αλλιώς. Ακόμη και οι μπολσεβίκοι κατάντησαν μετά από 70 χρόνια να εκφράζουν μια γραφειοκρατία με αστικά χαρακτηριστικά.
   Ε...ο ΣΥΝ μπορεί να χρειαστεί πολύ λιγότερο χρόνο, ειδικά αν σπρωχτεί προς τα εκεί.

   Διαγραφή
  2. @ Yuri:
   «Ο ΣΥΝ δεν είναι αστικό κόμμα»; Και τον συσχετίζεις και με τους μπολσεβίκους;
   Ένα κόμμα το οποίο δεν έθεσε ποτέ θέμα ανατροπής του καπιταλισμού, έστω και στα λόγια, προφανώς και είναι αστικό/καπιταλιστικό. Είτε σου αρέσει, είτε όχι. Πόσο μάλλον που ο Σύριζα, όχι απλώς δεν έθεσε θέμα ανατροπής, αλλά συνειδητά στηρίζει το σάπιο αυτό σύστημα.
   - Αρκεί στοιχειώδης γνώση των θέσεων και της δράσης του συγκεκριμένου μορφώματος – για το ευρώ, τους πολέμους του Νάτο, το Μάαστριχτ, την στάση του στα σωματεία, την τακτική λασπολογία του ΚΚ, τον αντικομμουνισμό κτλ – για να μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος αυτό.

   Διαγραφή
  3. Υπάρχει γραμμή στο "ανεξάρτητο" κόμμα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ να χτυπηθεί το ΚΚΕ για κάθε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Έχουμε μάτια και διαβάζουμε. Πολλά.

   Διαγραφή
  4. Τακτικές οπισθοφυλακής. Αλλέως "ουράς." Ξεφτίλα.

   Διαγραφή
  5. @Yuri:
   λες: "Πολύ απλά επίσης: Δεν θεωρώ αστικό κόμμα τον ΣΥΝ. Θεωρώ ότι εκφράζει κατά βάση μικροαστικά στρώματα και πολύ λιγότερο εργατικά, ... Αστικό μπλοκ όμως όχι, δεν πιστεύω ότι εκφράζει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. ..."
   Ο.Κ. Αν οι σύνδεσμοι εφοπλιστών, βιομηχάνων και μεγαλοξενοδόχων, που από την επομένη των εκλογών εκδήλωσαν την επιθυμία τους να πάρει μέρος ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αντιπροσωπεύουν "μικροαστικά και εργατικά στρώματα", είναι έτσι.
   Τελικά η υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογία, απαιτεί και μία βάναυση υποτίμηση του πνευματικού επίπεδου των συνομιλιτών...

   Διαγραφή
 7. «Δηλαδή η πολεμική προς το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα όριο;
  Χρησιμοποιείται κάθε βρώμικο μέσο, όπως ακριβώς κάνουν και τα χειρότερα αστικά ΜΜΕ; Έτσι πολιτεύεται το ΚΚΕ; Αυτή είναι η διαφορετικότητά του;»

  Συγκινητική η επίκληση της διαφορετικότητας του ΚΚΕ.
  Καιρός είναι όμως να εκλείψει αυτή η τόσο διαφορετική διαφορετικότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, γιατί σάμπως διαβάζει κανένας τα μακρυνάρια με τα οποία συνήθως εκφράζεται ; Δεν θα χάσει δα κι η Βενετιά βελόνι.

  Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί ασχολούνται με τόση αγωνία γι’ αυτόν τον υπό συρρίκνωση πολιτικό φορέα, που δεν αφορά καν το target group τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί ασχολούνται με τόση αγωνία γι’ αυτόν τον υπό συρρίκνωση πολιτικό φορέα"

   Θα μπορούσα να σου πω "Επειδή τον ψήφιζα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις". Θα μπορούσα να σου πω "Επειδή πήγαινα στις πορείες του ΠΑΜΕ". Θα μπορούσα να σου πω "Επειδή νοιώθω ότι το στήριξα στους φίλους μου και όχι μόνο, όπως θα έχετε δει".
   Θα σου πω όμως πολύ πιο απλά: Επειδή υπάρχει. Αν ασχολούμασταν μόνο με τους δικούς μας πολιτικούς φορείς, τότε μάλλον δεν θα έπρεπε να έχεις γνώμη για τον ΣΥΝ ή για την ΝΔ. Έχω μια υποψία όμως ότι έχεις.

   Διαγραφή
  2. «Θα σου πω όμως πολύ πιο απλά: Επειδή υπάρχει.»
   Επι τροχάδην που διάβασα τα υπόλοιπα σχόλια σου νιώθω μια απειλή σε αυτή τη δήλωση Yuri. Επειδή υπάρχει ακόμα.

   Διαγραφή
 8. Να κάνω μια ταπεινή παρέμβαση; Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο μπαίνετε σε μια μανιχαϊστικού τύπου διένεξη με ναι και όχι. Τα πράματα είναι τόσο ρευστά που δεν είναι πάντα ξεκάθαρες οι απαντήσεις. Για παράδειγμα:

  Στο 1 και στο 2. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στο ανέφικτο της παραμονής στο ευρώ και κατάργησης συνάμα του μνημονίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος που τον ψήφισε δεν το ξέρει αυτό ή δεν το υποπτεύεται. Νομίζω ότι ο κοινός τόπος του ΣΥΡΙΖΑ και των ψηφοφόρων του είναι βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην καταγγελία και την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά κι αν ακόμα αρκεστεί στην τελευταία, τότε αυτή θα είναι μια επαναδιαπραγμάτευση καλύτερη από αυτή που θα του προσέφερε ο δικομματισμός που μέχρι προχες ισχυριζόταν ότι δεν είναι εφικτή ούτε αυτή, αλλά σήμερα την φιλολογεί κι αυτός.

  Για το 3 κ 4. Μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων δεν έχουν τα πολιτικά βιώματα του 81 και δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά ριζοσπαστισμού ανάμεσα στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τότε. Για την ακρίβεια υποπτεύομαι πως χιλιάδες ψηφοφόροι δεν καταλαβαίνουν καν την έννοια ριζοσπαστισμός, όπως και πολλοί δεν κατάλαβαν τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός τη δεκαετία του 90. Πιο μεγάλη απήχηση έχει ακόμα το δίπολο αριστερα-δεξιά αφηρημένα και αεράτα.

  Για το 5. Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Βλέπω το point του Yuri ότι με το που θα πάρει τα πρώτα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει απλά κυβέρνηση Παπαδήμου στη θέση της κυβέρνησης Παπαδήμου, δηλαδή χωρίς νομιμοποίηση. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει εξουσία είναι αναγκασμένος να παλέψει και για να την πάρει και για να την κρατήσει, και αυτό περιλαμβάνει και πιάσιμο στα χέρια με τους "εταιρους" μας. Από την άλλη μεριά και μόνο το γεγονός ότι έχει κάνει ήδη 3-4 κωλοτούμπες συνιστά κοροϊδία και δεν μπορεί να αποδοθεί σε τακτικισμούς προεκλογικούς επειδή απλά ο κόσμος φοβαται να φύγει από το ευρώ.

  Βέβαια το μπαλαντζάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχολεί το λαϊκό κίνημα γιατί έτσι κι αλλιώς εκ των προτέρων μιλάμε για ένα αστικό κόμμα που δεν υποσχεται καμία ανατροπή.
  Απλά νομίζω πως δεν πρέπει να ερμηνεύουμε τη "σοσιαλιστική εκδήλωση" των εσώψυχων του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τον πραγματικό σοσιαλισμό που πολλοί έχουν ξεχάσει σήμερα τι ακριβώς σημαίνει. Πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρει ένα ελαστικότερο μνημόνιο και το κυριότερο να παραμερίσει τα λαμόγια που κυβέρνησαν τόσα χρόνια από το προσκήνιο (από το παρασκήνιο, δεν ξέρω...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @AlexK:
   Εκείνο που μπορεί να κάνει ΣΥΡΙΖΑ (και κάποιοι το περνάνε από τώρα σαν γραμμή), είναι να διαχειριστεί την συνέχιση της εξαθλίωσης, αρχικά νομιμοποιόντας στην συνείδηση του κόσμου τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί, και μετά να προσπαθήσει να οδηγήσει σε δυάλυση το λαϊκό κίνημα, με το επιχείρημα "όποιος απεργεί ή διαμαρτύρεται, είναι προδότης και 5η φάλαγγα της ...δεξιάς!" (τα λένε ήδη!!!!)
   Να πούμε πόσο επικύνδινα είναι όλα αυτά;

   Διαγραφή
 9. @Yuri: Με τα ερωτήματά του ο Αντώνης ακριβώς σ' αυτά που έλεγες απαντά κατά τη γνώμη μου, αλλά εγώ θα πιαστώ από όσα είπες εσύ στο δεύτερό σου μήνυμα.

  Λες: Μοιάζουν οι σημερινές συνθήκες με τις συνθήκες του 1980;
  - Προφανώς δεν μοιάζουν σε όλα. Μπορεί όμως εύλογα κάποιος να υποστηρίξει ότι μοιάζουν, και μάλιστα πάρα πολύ, ως προς τη δημιουργία δύο συστημικών πόλων, ενός "συντηρητικού" κι ενός "σοσιαλιστικού" (και άρα της ανακύκλωσης του δικομματισμού); Και πώς ερμηνεύεις εσύ το "πλασάρισμα της Παπανδρεϊκής εικόνας"; Γιατί κάτω από τόσο διαφορετικές συνθήκες το αποτέλεσμα αυτής της "εικόνας" είχε και τότε και τώρα τόσο μεγάλη επιτυχία;

  Λες στη συνέχεια: Τι δυνατότητες έχει να συντηρητικοποιηθεί σήμερα [ο ΣΥΡΙΖΑ] χωρίς να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη;

  Μα μέσα σε ένα μήνα έχει ήδη συντηρητικοποιηθεί σε σχέση με τις αρχικές θέσεις του (π.χ. καταγγελία / αναδιαπραγμάτευση και τόσα άλλα, έχουν καταγραφεί εκτενέστατα εδώ μέσα) και το αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση των ποσοστών του. Άρα περιθώρια υπάρχουν. Και μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν, έστω για κάποιο διάστημα, και μετά την άσκηση εξουσίας. Δεν είναι βασικό εργαλείο (για να χρησιμοποιήσω την έκφρασή σου) η ελπίδα που καλλιεργείται στον κόσμο για μια άλλη διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ΕΕ; Το ίδιο το δίλημμα "μνημόνιο / αντιμνημόνιο" και η επίθεση φιλίας και αριστερής ενότητας δεν είναι εργαλεία; Πιθανό εργαλείο στο μέλλον δεν μπορεί να είναι και μια πατριωτική / εθνικιστική στάση σε περίπτωση μου μας πετάξουν απ’ την Ευρωζώνη; (Βλ. συνέντευξη: "για την καταστροφή αυτή, τότε μάλλον θα ευθύνονται ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Άνγκελα Μέρκελ").
  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατ' εμέ πάλι δεν μοιάζουν σε τίποτα. Το ότι οι βασικοί αντίπαλοι που ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ από τις πρώτες εκλογές είναι δύο, δεν δείχνει δικομματισμό Έφη από μόνο του. Σχεδόν πάντα δύο είναι οι βασικοί αντίπαλοι. Ο δικομματισμός δεν είναι καταμέτρηση αντιπάλων (2,3 ή 5), είναι μια μορφή του αστικού πολιτικού συστήματος, που μπορεί κάλιστα και να αλλάξει χωρίς να αλλάξει η ουσία του. Μη τρελαίνεσαι, ο αστισμός έχει πολλές μορφές: Από αυτή της Ιταλίας μέχρι αυτή της...Ουγκάντας.

   Ο Παπανδρέου το 1981 ήρθε μετά βαίων και κλάδων, δεν ήρθε μέσα από κραυγές και υστερίες ότι θα πτωχεύσουμε, θα καταστραφούμε, θα πεινάσουμε, θα πέφτει το ρεύμα κάθε βράδι κλπ. κλπ., ούτε με τα διεθνή ΜΜΕ να γράφουν ότι ο πλανήτης θα ξεφουσκώσει από την τρύπα της Ελλάδας. Κι αυτά είναι δεδομένα, μη με βάζεις τώρα να σου αραδιάσω δημοσιεύματα: Άνοιξε απλά την τηλεόρασή σου και δες λίγο ειδήσεις. Σήμερα π.χ. ο Αντέννα είχε τουλάχιστον μισή ώρα για το πω η Ελλάδα θα γίνει ο επαίτης των Βαλκανίων μπαίνοντας στην δραχμή.
   Για όποιον θυμάται το 1981, δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

   Κυρίως όμως δεν ήρθε σε αυτές της συνθήκες. Ελπίζω να συμφωνείς ότι η χώρα μας έχει ΗΔΗ πτωχεύσει.

   Δεύτερον:
   Η συντηρητικοποίηση (όπως άλλωστε και η επαναστατικότητα) φαίνεται μέσα από την ΠΡΑΞΗ κι όχι από τις δηλώσεις, που τσάμπα είναι σε κάθε περίπτωση. Και αυτή την στιγμή πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε. Το θόλωμα των νερών μπορεί να το κάνει για χίλιους δυό λόγους. Δεν είναι άλλωστε εύκολη η κατάσταση και γι αυτόν.
   Όταν μίλησα για εργαλεία όμως Έφη, δεν εννοούσα την προπαγάνδα. Ο παπατζής έχωσε λεφτά, διόρισε εκατοντάδες χιλιάδες, έδωσε επιδοτήσεις, εξαγόρασε στεγνά κόσμο, έδωσε έστω και ψεύτικη ηθική ικανοποίηση σε ανθρώπους που υπέφεραν από το μετεμφυλιακό κράτος και μέχρι τότε ήταν ΑΠΛΑ "μιάσματα". Ταυτόχρονα με την εγκατάλειψη κάθε αριστερού προφίλ σου κούναγε από κάτω και το πεντοχίλιαρο, σου έκλεινε το μάτι για διορισμό, σου έκανε και μια τιμητική εκδήλωση για την προσφορά σου στην πατρίδα.
   Ο Τρίπρας πώς μπορεί με ΥΛΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ να εξαπατήσει; Αναρρωτιέμαι και ζητώ την απάντηση από εσάς που είστε ΤΟΣΟ σίγουροι.

   Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω από πού βγάζεις το συμπέρασμα ότι θεωρώ τον δικομματισμό απλό ζήτημα αριθμών. Είχα την εντύπωση ότι απάντησες 'ναι' στο 2ο ερώτημα του Αντώνη: ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία με μια "καλύτερη", "αριστερή", "δικαιότερη", διαχειριστική πρόταση αλλά δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ; Γιατί, προβλέπεται στο δρόμο να προκύψει επανάσταση;

   Για τις πιέσεις, πιστεύεις ότι όταν πίεζαν τον Σαμαρά να υπογράψει ήταν γιατί θεωρούσαν πως δεν θα εφαρμόσει το μνημόνιο;

   ΠΡΑΞΕΙΣ του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ήδη δει, κάτι υπογραφές για μειώσεις μισθών, ας πούμε, στα συνδικάτα. Υπάρχουν πολλές αναρτήσεις για το θέμα, εδώ μία: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/05/blog-post_4492.html
   Και, δεν καταλαβαίνω, μπορεί ένα αριστερό κόμμα στο όνομα της τακτικής, να λέει ό,τι να'ναι και να "θολώνει τα νερά"; Για να μη δει τι και ποιος; (Παρακαλώ όχι τσιτάτα του Λένιν σ' αυτό το σημείο)

   Το τελευταίο επιχείρημα δεν το καταλαβαίνω καν. Επειδή δεν μπορεί να εξαπατήσει με αυτούς τους ΥΛΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ σημαίνει ότι δεν μπορεί να ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να εξαπατά (όπως έχεις ήδη παραδεχτεί απαντώντας 'ναι' στο 1ο ερώτημα του Αντώνη) με ΑΛΛΟΥΣ ΟΡΟΥΣ; Το ότι δεν μπορεί να πάει έτσι για 30 χρόνια το θεωρώ βέβαιο, η πυκνότητα όμως του χρόνου που ζούμε τώρα είναι ούτως ή άλλως διαφορετική.
   Έφη Α.

   Διαγραφή
 10. @ Yuri:

  Για την Κανέλλη: «Νίκο μου», ο Χατζηνικολάου, «Όλγα μου», η Τρέμη, και πάει λέγοντας.
  Έτσι μιλάει. Τώρα το θυμήθηκες;

  «να ζητάει το λόγο επειδή δεν άφησαν την Πασόκα (Μπατζελή) να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ;»
  Η Αλέκα πήρε να πει δύο συγκεκριμένα πράγματα.
  Πρώτον, ότι δεν υπάρχει ίση μεταχείριση στης ερωτήσεις.
  Δεν μπορεί να ρωτάνε τους άλλους για το πρόγραμμά τους, και εσένα να σε ρωτάνε για την «αυτοκριτική που πρέπει να γίνει». Το Πασόκ και η Νδ, που πήρανε μαζί όσο παλαιότερα ο χαμένος, δεν πρέπει να κάνουν αυτοκριτική; Ο Σύριζα, που για κάθε θέμα έχει δέκα απόψεις, δεν πρέπει να κάνει αυτοκριτική;
  Δεύτερον, ότι η δημόσια τηλεόραση σπρώχνει τον Σύριζα.
  Και όχι μόνο η δημόσια τηλεόραση. Δήθεν αντικειμενικά μπλογκ, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές κτλ. Αν δεν το έχεις αντιληφθεί, μπορείς να ζητήσεις διευκρινίσεις. Το ότι έκαναν… παρατηρήσεις στην εκπρόσωπο του Πασόκ, επειδή έκανε κριτική στον Σύριζα, είναι μία ακόμα ένδειξη για την ορθότητα της εκτίμησης αυτής.

  Ειδικά στο συγκεκριμένο ιστολόγιο, στο οποίο η χυδαία προσπάθεια του οπορτουνισμού να αφομοιώσει, όχι μόνο το ΚΚ, αλλά το κομμουνιστικό κίνημα, έχει τεκμηριωθεί επαρκέστατα, πρέπει να είναι κάποιος πολύ θρασύς ή πολύ αφελής για να αποδίδει, στο ΚΚ, πόλεμο με βρώμικα μέσα.

  Περιμένω να ακούσω πώς στοιχειοθετείται ο βρώμικος πόλεμος. Κι αν δεν μπορείς να το τεκμηριώσεις, πρέπει να ανακαλέσεις. Αλλιώς, λυπάμαι που στο λέω, αλλά βρώμικο πόλεμο, κάνεις εσύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα ξεκινήσω από τα πιο εύκολα και θα πηγαίνω σιγά-σιγά προς τα πάνω:

   Όταν μπαίνει η Αυριανή με πρωτοσέλιδο υποστήριξης του Τσίπρα ΓΙΑΤΙ μπαίνει; Πάρα πολύ απλό και δεν χρειάζεται η "περίτεχνη διαλεκτική" του Lenin Reloaded για να το εξηγήσει:
   "Η Αυριανή στηρίζει Τσίπρα άρα ο Τσίπρας προωθείται από το πιο χυδαίο κομμάτι του συστήματος."
   Ακριβώς δηλαδή η ίδια λογική που χρησιμοποιήθηκε από αυτούς που προέβαλαν το πρωτοσέλιδο του Κουρή που έβαλα εγώ:
   "Ο Κουρής καλεί το ΚΚΕ να επιβάλλει την τάξη, άρα να τα κομπρεμι του ΚΚΕ με το πιο χυδαίο και φασιστικό κομμάτι του συστήματος"
   Αν λοιπόν θεωρείς ανήθικη, χυδαία και ΒΡΩΜΙΚΗ την επίθεση στο ΚΚΕ μέσω της κωλοφυλλάδας, θεωρείς τα ίδια και για την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
   Εγώ θεωρώ βρώμικη την επίθεση στο ΚΚΕ. Εσύ;

   Δεύτερον:
   Λαθος τα ιεραρχείς. Η Παπαρήγα ανέφερε πρώτα για το δικαίωμα του καθένα να επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ (και ως παράδειγμα ανέφερε την ΜΠΑΤΖΕΛΗ) και ΜΕΤΑ έκανε παράπονα για την συμπεριφορά απέναντι στο ΚΚΕ. Αν εσύ δεν βλέπεις κάποιο πρόβλημα, αν π.χ. εσύ δεν θα είχες πρόβλημα να πάρει ο Τσίπρας σε ένα κανάλι και να πει
   "Γιατί δεν αφήνετε τον κ.Λοβέρδο να επιτεθεί στο ΚΚΕ; Έχει κάποιου τύπου ασυλία αυτό το κόμμα;", τότε πάω πάσο και απολογούμαι για το θράσος και την αφέλειά μου. Αν όμως είχες πρόβλημα, αν θεωρούσες τον Τσίπρα βρώμικο, τότε μάλλον εσύ θα πρέπει να ψάξεις τα κολλήματά σου.

   Διαγραφή
  2. @Yuri:

   «Αν λοιπόν θεωρείς ανήθικη, χυδαία και ΒΡΩΜΙΚΗ την επίθεση στο ΚΚΕ μέσω της κωλοφυλλάδας, θεωρείς τα ίδια και για την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ»

   Αντιλαμβάνεσαι ότι τσουβαλιάζεις το ΚΚ με τον Σύριζα;
   Δεν γίνεται επιχειρηματίες να στηρίζουν το ΚΚΕ, διότι πολεμάει τα συμφέροντά τους. Τα έχω γράψει δεκάδες φορές και γίνεται βαρετό. Αντίθετα, ο Σύριζα πώς ακριβώς αποτελεί κίνδυνο για τα συμφέροντά τους;
   Ο Α. Μητρόπουλος δήλωσε:
   «Καμία νομική - πολιτική, μονομερή ενέργεια, που θα διακινδυνεύσει την ομαλή ροή τού δανείου, δεν θα κάνουμε»
   http://www.youtube.com/watch?v=n1wOzJ89how&feature=player_embedded
   Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό; Όταν μάλιστα αυτή η δήλωση γίνεται πριν καν έρθουν στην εξουσία;

   Με αυτά που γράφεις, φαίνεται ότι διαφωνείς με την ανάλυση του ΚΚΕ. Δικαίωμά σου, αλλά πρέπει να γράψεις και κανένα επιχείρημα. Τι λέει η ανάλυση; Ότι είναι επιλογή ενός μέρους τής αστικής τάξης, να δημιουργηθεί νέο δίπολο, με Νδ και Σύριζα. Έτσι εξασφαλίζουν καταρχάς το καπιταλιστικό σύστημα – το οποίο ο Σύριζα δεν αμφισβητεί παρά μόνο στα όνειρα όσων οπαδών του δηλώνουν μαρξιστές και κομμουνιστές– και από εκεί και πέρα τη συνέχιση των μνημονίων. Από τη στιγμή που στο σημείο (1) που έθεσε ο Αντώνης, απαντάς «ναι», σημαίνει ότι συμφωνείς ότι είναι ανέφικτο να μείνεις στο ευρώ, χωρίς κάποιου είδους αντιλαϊκό μνημόνιο, έστω και με ορισμένες ελάχιστες βελτιώσεις, τις οποίες επικαλείται ακόμα και ο Σαμαράς. Και με δεδομένο το ότι ο Αλέξης δηλώνει «θα κάνουμε τα πάντα για να μείνουμε στο ευρώ» - έχοντας ήδη ψηφίσει το Μάαστριχτ - σε συνδυασμό και με την ταξική αναφορά, αλλά και ολόκληρη τη δράση τού Σύριζα, δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ευφυΐα, για να αντιληφθεί κανείς πού πάει το πράγμα.
   - Εκτός από το να σχηματιστεί μία κυβέρνηση, πρέπει να περάσει και τα βάρβαρα μέτρα. Το κομμάτι της αστικής τάξης που θεωρεί ότι η Νδ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το καθήκον της, ποντάρει στον Σύριζα.
   - Η στήριξή του είναι ωφέλιμη και για ένα ακόμα πολύ σημαντικό λόγο: Διότι ασκείται τεράστια πίεση στο ΚΚΕ – το οποίο από την άλλη έχει και τους ναζιστές – σε σημείο τα επόμενα χρόνια, να υπάρχει ενδεχόμενο να παλέψει για την ίδια την επιβίωσή του. Και αναφέρομαι στο ζήτημα επιρροής, όχι σε αυτό της νομιμότητας το οποίο είναι πάντα ανοιχτό.

   «Λάθος τα ιεραρχείς»
   Η αρίθμηση έγινε για λόγους σαφήνειας.
   - «Αν όμως είχες πρόβλημα, αν θεωρούσες τον Τσίπρα βρώμικο»
   Αν η υποθετική καταγγελία του Τσίπρα είχε βάση, και γινόταν δημόσια και επώνυμα, όπως στην αντίστοιχη περίπτωση με την Αλέκα, τότε όχι μόνο δεν θα τον κατηγορούσα για βρώμικο πόλεμο, όπως κάνεις εσύ, αλλά θα προβληματιζόμουν σχετικά με το τι κάνει λάθος το ΚΚ, ώστε να το σπρώχνουν τα ΜΜΕ. Βέβαια ο Σύριζα δεν κάνει τίποτα λάθος. Καπιταλιστικό κόμμα είναι, (και) καπιταλιστές τον στηρίζουν.

   Στην απάντηση στο προηγούμενο σημείο, εξήγησα γιατί σε θεωρητικό επίπεδο η στήριξη Σύριζα είναι ωφέλιμη. Σε πρακτικό επίπεδο, ψάξε να βρεις την προβολή, έμμεση ή άμεση, που έχει το κάθε κόμμα.
   Αυτά για την ορθότητα της καταγγελίας του ΚΚΕ, η οποία έγινε δημόσια, ξεκάθαρα και επώνυμα. Και δεν αφορούσε το δικαίωμα τού καθένα να επιτίθεται στον Σύριζα, όπως παραπλανητικά γράφεις, αλλά την άνιση μεταχείριση. Το σπρώξιμο του Σύριζα και τον πόλεμο στο ΚΚ.
   Αυτό δεν συνιστά «βρώμικο πόλεμο», αλλά τεκμηριωμένη καταγγελία, γι’ αυτό καλά θα κάνεις να ανακαλέσεις.

   Διαγραφή
  3. @Ιβάν: Μην ασχολείσαι. Αν θέλεις δείγματα του τι σημαίνει πραγματικά βρώμικος πόλεμος, έχω πολλά. Και όχι απ' την Αυριανή. Απ' τα πιο "έγκυρα" "αριστερά" βήματα διεθνώς. Με την ευγενική συνεργασία υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, των φίλων τους και των φίλων των φίλων τους, όλων μαζί συνεργατών, συνεπιμελητών και συνπλατειαζομένων.

   Δεν αξίζει τον κόπο, πίστεψέ με, να απαντάς σε αυτό το άτομο πιο πάνω.

   Διαγραφή
  4. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η μπλογκοελίτ των ξεπεσμένων δημοσιογράφων και πρώην πλατειαρχών για εγχώριες δουλειές, νο προμπ:

   Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, επειδή υπάρχουν πλαστοί λογαριασμοί του κόμματος στο Facebook και στο Twitter. Γιατί δεν προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και κατά αυτών που επινόησαν τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο; Από εκεί ξεκίνησε το κακό και το χτύπημα στο λαϊκό κίνημα.

   Το ΚΚΕ βλέπει εχθρούς παντού. Στην πραγματικότητα, ο μόνος εχθρός του είναι το ίδιο το ΚΚΕ.

   Αντί το ΚΚΕ να πιάσει το μήνυμα των καιρών, να δει τις δυνατότητες για ανατροπή, να απελευθερώσει το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του -που είναι παγιδευμένο- και να μπει πρώτο στον αγώνα, έχει κάτσει στη γωνία σαν πεισμωμένη γριά.

   Το ΚΚΕ δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα και θα ενσωματωθούν. Περιμένει λοιπόν να συμβεί αυτό για να δικαιωθεί.

   Με τη λογική του ΚΚΕ, οι άνθρωποι θα ήταν ακόμα στις σπηλιές και θα περπατούσαν με τα τέσσερα.

   Ίσως, ο ΣΥΡΙΖΑ να απογοητεύσει αυτούς που τον πιστεύουν και το ΚΚΕ να δικαιωθεί. Μπορεί να ανοίξουν και σαμπάνιες. Είναι σαν να χαίρεσαι που κάποιος σκοτώθηκε. Όχι ο οποιοσδήποτε. Ο σύντροφός σου.

   Το ΚΚΕ έχει πάντα δίκιο. Όλοι όσοι δεν κάνουν ποτέ τίποτα -αλλά κάθονται και περιμένουν τους άλλους να κάνουν το λάθος- «δικαιώνονται».

   Το ΚΚΕ ξεχνάει πως και οι νεκροί έχουν πάντα δίκιο. Αλλά αυτό δεν τους ωφελεί καθόλου.

   Λυπάμαι αλλά το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή είναι νεκρό. Συγγνώμη, σύντροφοι.

   (Περιμένοντας με αγωνία τις μηνύσεις του ΚΚΕ στο Facebook και στο Twitter, σκέφτομαι πως μπορεί μια μέρα να βρεθεί κάποιος πραγματικός κομμουνιστής να κάνει μήνυση στο ΚΚΕ. Για απάτη.)
   http://pitsirikos.net/2012/05/rt-kke

   Διαγραφή
  5. Τάδε έφη Πιτσιρίκος, υβρισθείς εκ Τατσόπουλου, πρωτοπαλίκαρο του Νέου Σύριζα, εκδότης του σούπερ αλτέρνατιβ Unfollow. Κλπ κλπ. Σιγά μην κάτσουν να σε μαχαιρώνουν απ' την Αυγή απλώς. Έχουν τετρακόσια έντυπα και 7.000 μπλογκ συν όλες τις αριστερές εφημερίδες και περιοδικά του εξωτερικού άκρη. Τι είναι, φτωχομπινέδες να εξαρτώνται από κανα μονόστηλο στο Ριζοσπάστη για να κάνουν δουλειά;

   Διαγραφή
  6. Λοιπόν Αντωνάκη:
   Επειδή έχεις μια συγκεκριμένη τακτική από την αρχή -να με εκνευρίσεις προσωπικά- ομολογώ ότι τα κατάφερες.

   Διάβασε λοιπόν ένα τελευταίο "διανοούμενε" και τέλος:
   Υπάρχουν πολλά τυπάκια σαν κι εσένα, ευδοκιμούν στην "μπλογκόσφαιρα", που είναι πάρα πολύ καλοί, αλλά με ένα όρο: Να μιλάνε μόνοι τους.
   Να φιλοσοφούν με τον εαυτό τους, να ρωτάνε και να απαντάνε στις δικές τους απορίες, να εκνευρίζονται που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τις καταπληκτικές τους ιδέες, να φτιάχνουν φανταστικούς εχθρούς κλπ. κλπ.
   Είναι ένας τρόπος κι αυτός να τα βρεις με τον εαυτό σου.

   Να ξέρεις όμως ότι δεν είναι σωστό να προσβάλλεις τον άλλο, ειδικά αν δεν τον ξέρεις και απλά υποθέτεις ότι μοιάζει με την εικόνα που φαντασιώνεσαι. Δεν είναι κακό να μην μπορείς να απαντήσεις σε κάποια πράγματα. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.
   Άσε όμως τις συμβουλές για κανένα πιο ψύχραιμο.
   Γειά σας

   Διαγραφή
  7. Αντώνη, πάρε και αυτό:
   "Αν βγει η ΝΔ με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ, έχει καταστραφεί η Ελλάδα! Έχω ένα θέμα με τον Τσίπρα γιατί μιλάει ξύλινη γλώσσα ...αλλά πρακτικά, είναι μια καινούρια φωνή. Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ με πολύ πόνο καρδίας! Σίγουρα δεν πάει το χέρι μου να ψηφίσω ΚΚΕ, γιατί έχοντας μεγαλώσει ως αριστερός εδώ και χρόνια, αυτό το πράγμα δεν είναι αριστερά. Είναι ένα υβρίδιο μεταμοντέρνο, ένα παράσιτο! Έχει ψοφήσει το δέντρο και βγαίνουν κανα-δυο παραφυάδες και μετά ταλαιπωρήσε να το βγάλεις!Έχει κλείσει το εργοστάσιο και αυτοί έχουν την αντιπροσωπεία ακόμα εδώ!"
   Τάδε έφη ο "πασίγνωστος" (!!) - σύμφωνα με το σερβίρισμα της διαδικτυακής ειδησεογραφίας - ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος σε γνωστό πρωινάδικο σήμερα.

   Πέρα από όλα τα άλλα, οι κακές γλώσσες λένε πως ο εν λόγω ως ένας εκ των ιδρυτών της ΕΑΑΚ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο - κατά την ατελή του φοιτητική θητεία - στις αρχές της δεκαετίας του 90, λειτουργούσε ως ρουφιάνος σημαίνοντα αντικομμουνιστή καθηγητή στο τοπικό φοιτητικό κίνημα. Προς τιμήν των τότε φοιτητών συνδικαλιστών της παράταξης της ΕΑΑΚ και υπέπεσε στην αντίληψή τους και τον ξαπέστειλαν πάραυτα με τη ..σχετική διαπόμπευση.

   Και να μην ισχύει - αμφιβάλλω - δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολιών:
   Η κοινωνική κουραδόμαζα εναντίον του κομμουνιστικού κινήματος, εναντίον της κουλτούρας του και της επιρροής του μέσα στο λαό μας με έναν πρωτοφανή ρεβανσισμό που τρομάζει αλλά και (πρέπει να) μας παθιάζει.

   hiliastis

   Διαγραφή
  8. Τη γραμμή στους Αντάρσυους "μην κιτρινίζετε για τον ΣΥΡΙΖΑ" --γιατί είναι γραμμή-- ποιος έξυπνος την έριξε; Θεωρούν ορισμένοι ότι δεν καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται, ούτε τι ρόλο βαράει η 13η συνιστώσα;

   Διαγραφή
  9. όπου "κιτρινίζετε"="λέτε πράγματα που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση γιατί δεν μας είπε ο Ρούσης τι να απαντάμε όταν μας τα λέτε."

   Διαγραφή
  10. Να και μια ΚΚΕδικη τακτική που πέτυχε. Εκνευρίστηκε ο Γιούρι. :)
   Έφη Α.

   Διαγραφή
  11. "έχοντας μεγαλώσει ως αριστερός εδώ και χρόνια, αυτό το πράγμα δεν είναι αριστερά"

   "Καλέ γιατί δεν ενώνεστε καλέ; Αφού εμείς την αριστερά από το ΚΚΕ τη μάθαμε! Να, μα την Παναγία δηλαδή!"

   Διαγραφή
  12. Ο Γιούρι έκανε τη δουλειά του (υπο)κόμματος. Εγώ εκνευρίστηκα, αλλά επειδή ξέρω αρκετά ήδη για το γιατί προέκυψε Γιούρι και πλέον παραέφυγε το πράμα. Ξεφτιλίστηκε εντελώς.

   Διαγραφή
  13. @ Yuri:
   Με την απάντησή σου στον Αντώνη, επιβεβαιώνεις αυτό που είπε.

   Και αν πιστεύεις ότι δέχθηκες επίθεση, κάνεις λάθος.
   Από τη στιγμή που κάνεις κριτική, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει αντίλογος.
   Το πρόβλημα δεν είναι ότι κάνεις κριτική στο ΚΚ, αλλά το ότι δεν έχεις επιχειρήματα και γράφεις πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
   Την «βρώμικη επίθεση» δεν την τεκμηρίωσες ποτέ. Τις «ποταπότητες» για τις οποίες κατηγόρησες τον Αντώνη, επίσης δεν τις τεκμηρίωσες ποτέ.

   Διαγραφή
  14. Όχι μωρέ Ιβάν, που να τις τεκμηριώσω. Άλλωστε εσύ αν άκουγες τον Τσίπρα να υπερασπίζει το δικαίωμα του Λοβέρδου να επιτίθεται στο ΚΚΕ αμέσως θα σκεφτόσουν που έχει λάθος το ΚΚΕ.
   "Πετάει ο γάιδαρος; Ε...όχι...να, 5-6 μέτρα πάει και πέφτει."

   Ξέρεις αρκετά για μένα Αντωνάκη;
   Βρε για δες! Εγώ πάλι δεν ξέρω τίποτε για σένα, δεν με ενημέρωσε το...υποκόμμα. Α να χαθείς ρε γελοίε.

   Διαγραφή
  15. @Yuri:
   H έλλειψη επιχειρημάτων οδηγεί σταθερά στο να πουλάς τρελλίτσα.
   Υπήρχε δηλαδή ποτέ η περίπτωση να εμποδίσουν οι αστοδημοσιογράφοι τον κάθε Λοβέρδο να κάνει επίθεση στο ΚΚΕ; Αν έχουν φτάσει στο σημείο να θέλουν να προστατέψουν πάσγ θυσία τους ΣΥΡΙΖΑίους, σκέψου λίγο τι λόγους μπορεί να έχουν....
   Αλωστε, αυτό σε πείραξε; εδώ άλλοι είδαν τον οκτώβρη συγκρούσεις μεταξύ "ροπαλοφόρων και κρανοφόρων"...

   Διαγραφή
  16. @ Yuri:
   Έθεσα κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την υποθετική παρέμβαση Τσίπρα. Είπα ότι θα με προβλημάτιζε αν είχε βάση. Αυτό το προσπερνάς γιατί δεν σε βολεύει, αφού θα έπρεπε να αναφερθείς στην ουσία της καταγγελίας της Αλέκας.
   Δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, «ανεξάρτητοι» μπλόγκερ, «πασίγνωστοι» ηθοποιοί, «ακαδημαϊκοί» και «φιλόσοφοι», όλοι σπρώχνουν Σύριζα, με ταυτόχρονες επιθέσεις στο ΚΚ, οπότε τι να πεις; Από τη στιγμή που δεν θέλεις να παραδεχθείς το οφθαλμοφανές, λογικό είναι να πετάς τη μπάλα στην εξέδρα.
   Και από τη στιγμή που μία τεκμηριωμένη, δημόσια καταγγελία, την χαρακτηρίζεις «βρώμικο πόλεμο» και δεν ανακαλείς, όπως σου είπα από το πρώτο κιόλας σχόλιο, βρώμικο πόλεμο, κάνεις εσύ.

   Διαγραφή
 11. προς τι όλο αυτό;Επειδή επισημαίνονται τα αυτονόητα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. stelth τίποτα δεν είναι αυτονόητο στην εποχή μας. Εδώ ο ΓΑΠ πήγε να κάνει την επανάσταση του αυτονόητου και να που βρεθήκαμε. Κάθε τι που λέγεται και γίνεται πρέπει να το εξετάζουμε από χίλιες μεριές. Ειδικά όσα βγαίνουν απ' την Κουμουνδούρου ή όσα αφορούν την Κουμουνδούρου και προέρχονται από τον αστικό τύπο, τα παρακλάδια του και κύκλους διανοούμενων, εντός κι εκτός Ελλάδας.

   Αναφέρομαι εσκεμμένα στην Κουμουνδούρου διότι είναι το νέο φρούτο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας όπως φαίνεται να διαμορφώνεται μέσα από τη σύμφυση του παλιού ΠΑΣΟΚ με τον παλιό ΣΥΝ μέσα σε συνθήκες οξείας καπιταλιστικής κρίσης, σαν απάντηση στη φθορά του παλιού διαχειριστικού μοντέλου του αστισμού με προοδευτικό πρόσημο. Ο χώρος της δεξιάς και του συντηρητισμού δεν φαίνεται προς το παρών να έχει κατασταλάξει στο μοντελάκι που θα φορέσει τα επόμενα χρόνια. Μία ακροδεξιά - φασιστική περιβολή θα είναι όντως πρόβλημα.

   Μιλάω σκοπίμως για Κουμουνδούρου και άρα ΣΥΝ, διότι για μένα ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται. Ήταν μια έξυπνη πατέντα του Αλαβάνου σε άλλες εποχές για να κρατήσει τον ΣΥΝ στην επιφάνεια και να διεμβολίσει άλλους χώρους, πλην όμως ξεπερασμένη. Πέρα από προσωπικές εμπειρίες που έχει ο καθένας με τον χώρο αυτό, η περίπτωση της ΚΟΕ (της μόνης κομμουνιστικογενής συνιστώσας του μορφώματος) με τα λάβαρα και τις διασπάσεις της είναι χαρακτηριστική. Κανείς όμως πέρα από αυτούς τους ίδιους δεν ασχολήθηκε με την περίπτωση, διότι δεν αφορούν τελικά κανέναν μερικοί «ταλιμπάν» σε έναν χώρο ρεαλιστικής σοσιαλδημοκρατίας. Ας θυμηθούμε τον Παναγιωτακόπουλο του ΠΑΣΟΚ και την ομάδα του στο πρόσφατο παρελθόν. Η τοποθέτηση του Μηλιού στην εκπομπή του Σ. Θεοδωράκη όταν ρωτήθηκε για το τι λένε οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν θέση εναντίον του ευρώ και της ΕΕ δεν χωράει αμφισβήτηση: «Δεν έχουν πια» είπε ο Γ. Μηλιός. «Είχαν...Τώρα συμφωνούν με την ενιαία θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

   Ομολογουμένως η θέση του ΣΥΝ στις νέες απαιτήσεις και ρόλους (αξιωματική αντιπολίτευση ή κυβέρνηση) που γεννάει η εκλογική του εκτίναξη και προοπτική είναι δύσκολη. Εξού και οι αντιφάσεις στις οποίες υποπίπτει συνεχώς μετά την 6η Μαΐου η ηγετική του ομάδα. Όταν έχεις μπουκώσει 2 χρόνια τώρα τα μυαλά των μικροαστών με αναλύσεις του τύπου «η Ελλάδα πειραματόζωο του ΔΝΤ και των διεθνών τοκογλύφων», «κατάλυση εθνικής κυριαρχίας», «κυβέρνηση της αριστεράς – εξωτικό φρούτο» και τους τάζεις επιστροφή στην «ομαλότητα» προ του 2009, βρίσκεσαι στη θέση να προσπαθείς να κρατήσεις πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Όσο κι αν ποντάρεις στην αποδεδειγμένα κοντή μνήμη των Ελλήνων, η ζώσα πραγματικότητα και οι άμεσες βιοποριστικές ανάγκες του υπό προλεταριοποίηση target group σου, δεν μπορούν να περιμένουν τη «δευτέρα παρουσία» της αλλαγής συσχετισμών δυνάμεων προς μια «Ευρώπη των λαών – aka ανάπτυξη». Βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα στην ίδια θέση με τον κομμουνιστικό χώρο ως προς τις μάζες, από άλλο δρόμο: «λύση θέλω, τώρα την θέλω» και άντε δώστη.

   1/2

   subutai

   Διαγραφή
  2. Για τους λόγους αυτούς, από όλες τις θέσεις που έχω ακούσει και διαβάσει μέχρι τώρα από τον χώρο του ΣΥΝ, θεωρώ πιο ειλικρινή και άξια πολιτικής αντιπαράθεσης, αυτή του μπάρμπα-Γιάννη:

   «Αυτό που ονομάζει ο κ. Παπαδόπουλος και το ΚΚΕ λαϊκή εξουσία είναι ανατροπή του καπιταλισμού. Εμείς τώρα ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχει τρόπος - ποτέ εγώ δεν μίλησα για εύκολο δρόμο, ποτέ και ούτε θα μιλήσω - αν κάτι μπορούμε να κάνουμε με το σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Εμείς λοιπόν αξιοποιούμε συνειδητά, κ. Παπαδόπουλε, μια δευτερεύουσα αντίθεση του συστήματος, ενδοκαπιταλιστική. Ο Ομπάμα, η Αμερική του Ομπάμα, η Κίνα και η Ρωσία και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θέλουν να σταματήσει η λιτότητα. Η Μέρκελ και ένα μπλοκ δυνάμεων θέλουν να συνεχίσει η λιτότητα. Εμείς παίζουμε σε αυτήν την αντίθεση. Δεν κοροϊδεύουμε κανέναν. Γι' αυτό, κι αν θέλετε, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πρωτοσέλιδο στους Financial Times. Υπάρχει, λοιπόν, μια παγκόσμια σύγκρουση: Συνέχιση της λιτότητας, όπως λέει η Μέρκελ ή ανατροπή της λιτότητας; Εξηγώ, λοιπόν, ότι η στρατηγική μας - την έχουμε μελετήσει - ακουμπάει σε αυτήν την αντίθεση και χωρίς αυταπάτες. Ξέρουμε ότι αυτοί μπορεί σήμερα να σπρώξουν αυτό το ρεύμα και αύριο...» (Γ. Δραγασάκης, ΑΝΤ1, 24/05/2012).

   Απλή και ξεκάθαρη, θέτοντας τα όρια της πολιτικής διαπάλης του σήμερα και του αύριο. Κι εδώ οι κομμουνιστές υπερτερούν, θεωρητικά και πρακτικά, σαφώς από τη νέα σοσιαλδημοκρατία. Όλα τα άλλα και η προσπάθεια εξεύρεσης αντεπιχειρημάτων, είναι απλή σπατάλη δυνάμεων. Ακόμα και η πιασάρικη προπαγάνδα (αφορά τις συμμαχίες, ενότητα της αριστεράς και λοιπές μπούρδες), περί ΕΑΜ, είναι παντελώς γελοία. Κι εμένα ο παππούς μου βγήκε στο βουνό, πήρε όπλο και σκότωσε Ιταλούς και Γερμανούς, δεν επαναδιαπραγματεύτηκε μαζί τους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ.

   2/2

   subutai

   Διαγραφή