Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Subliminal messages: Σλαβόι Μακάρθι

Στο βιβλίο του Σημειώσεις προς έναν ορισμό του πολιτισμού, ο T.S. Eliot παρατήρησε ότι υπάρχουν στιγμές που η μόνη επιλογή είναι ανάμεσα στην αιρετικότητα και την απιστία, δηλαδή, που ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις τη θρησκεία ζωντανή είναι να προωθήσεις μια σεχταριστική διαίρεση. Αυτή είναι η θέση στην Ευρώπη σήμερα. Μόνο μια νέα "αίρεση" --που αυτή στη στιγμή εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ-- μπορεί να σώσει ό,τι αξίζει να σωθεί από την ευρωπαϊκή κληρονομιά: τη δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, την εξισωτική αλληλεγγύη, κλπ. Η Ευρώπη με την οποία θα καταλήξουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στους ελιγμούς του είναι μια "Ευρώπη με ασιατικές αξίες" -- που βέβαια δεν έχει να κάνει τίποτε με την Ασία, αλλά τα πάντα να κάνει με την τάση του καπιταλισμού να ακυρώνει τη δημοκρατία.
Slavoj McCarthy, "Save us from the Saviours"

Μεγάλος πειραματιστής στην ποίηση, [ο T.S. Eliot] έγινε μεγάλος συντηρητικός στην ηθική και την πολιτική [...] Ποτέ στη ζωή του δεν είχε το μικρόβιο του πολιτικού ριζοσπαστισμού. Μετά από μια δεκαετία παραμονής στο Λονδίνο ανακοίνωσε πως ήταν κλασικιστής στη λογοτεχνία, βασιλόφρων στην πολιτική και Αγγλο-Καθολικός στη θρησκεία. [...] Θα απεχθανόταν την σημερινή αμερικανική πολιτική ταμπέλα "μετριοπαθής"· το Συντηρητικό Κόμμα της Αγγλίας δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετά συντηρητικό για τον Τ.Σ. Έλιοτ. Το 1922 [...] δημιούργησε ένα περιοδικό, το Criterion [...] Το περιοδικό είχε ως στόχο να περάσει στις μορφωμένες τάξεις "μια επιβεβαίωση της αξίας της παράδοσης και της ανάπτυξής της", που ερχόταν σε αντίθεση με τη διασπορά του Μαρξισμού [...]

Τον Απρίλη του 1945, καθώς το ναζιστικό Ράιχ βρισκόταν στο χείλος της απόλυτης καταστροφής, ο Hedin δημοσίευσε ένα σχεδόν υστερικό άρθρο σε ένα γερμανικό ναζιστικό περιοδικό όπου έλεγε ότι ελπίζει η Γερμανία "να εξαλείψει την βαρβαρότητα της Ανατολής." Όπως και με τόσους άλλους παρόμοιους ακροδεξιούς, αντισημίτες και αντικομμουνιστές, για τον Hedin η "Ανατολή" σήμαινε την συνωμοτική σύνδεση μεταξύ του "παγκόσμιου εβραϊσμού", του "Ανατολίτικου δεσποτισμού" του Κομμουνισμού, και του διαρκώς παρόντος "κινδύνου της Ανατολής."
Tobias Huebinette, "Η Ασία ως ρητορικός τόπος φόβου για τους Ναζί και τους ακροδεξιούς"

4 σχόλια:

 1. "Σώστε την Ευρώπη απ' τον Ασιατικό κίνδυνο! Ψηφίστε "ριζοσπαστική αριστερά"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπορούμε να σωθούμε από την επερχόμενη σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές αυτές χώρες; Μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ευημερούσες ιμπεριαλιστικές χώρες της Ανατολής θα μας δώσουν μια δεύτερη ανάπαυλα, όπως έκαναν την πρώτη φορά, όταν η εκστρατεία της δυτικο-ευρωπαϊκής αντεπανάστασης, σε στήριξη της ρωσικής αντεπανάστασης, κατέρρευσε εξαιτίας των ανταγωνισμών στο στρατόπεδο των αντεπαναστατών Ανατολής και Δύσης, στο στρατόπεδο των ανατολικών και δυτικών εκμεταλλευτών, στο στρατόπεδο της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ;

  Νομίζω πως η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να είναι ότι το ζήτημα εξαρτάται από υπερβολικά πολλούς παράγοντες, και ότι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ως σύνολο μπορεί να προβλεφθεί μόνο επειδή μακροπρόθεσμα, ο ίδιος ο καπιταλισμός εκπαιδεύει την τεράστια πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη για τη σύγκρουση.

  Σε τελική ανάλυση, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης θα καθοριστεί από το γεγονός ότι η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, κλπ, περιλαμβάνουν την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη. Και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η πλειοψηφία αυτή έχει συρθεί στην πάλη για τη χειραφέτηση με εξαιρετική ταχύτητα, έτσι ώστε από αυτή την άποψη να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της παγκόσμια σύγκρουσης. Με την έννοια αυτή, η πλήρης νίκη του σοσιαλισμού είναι πλήρως και απόλυτα εξασφαλισμένη.
  Λένιν, "Καλύτερα λιγότερα, αλλά καλύτερα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γάμα τους το μυαλό Σλαβόι. Δωσ' τους τους κλασικότερους ρητορικούς τόπους της αντικομμουνιστικής ακροδεξιάς σε περιτύλιγμα "ριζοσπαστικής αριστεράς." Καν' τους να μην ξέρουν πια τι είναι τι.

   Διαγραφή
  2. Παιδιά του twitter είναι άλλωστε, ό,τι έμαθαν από μαρξισμό, το έμαθαν από σένα, μέγα διαβολέα, Μεφίστο του μεταμοντέρνου σοφισμού.

   Διαγραφή