Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων;

Σημείωσα προχθές, όπως και όλοι άλλωστε, το ενδιαφέρον επεισόδιο "πόρτας" Ολλάντ στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος, λίγο μετά, δέχτηκε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αν και δεν είναι αρχηγός κράτους. Το τι σημαίνει το περιστατικό αυτό από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που θα ήθελα να πραγματευτώ σε ξεχωριστή ανάρτηση, μιας και αφορά το κρίσιμο, αλλά ελάχιστα συζητημένο, κεφάλαιο των σχέσεων της πολιτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του "Αριστερού Μετώπου" στη Γαλλία και του μηνύματος που έστειλε ο Ολλάντ για τα στενά όρια αυτής της τακτικής.

Εδώ απλώς θα παρατηρήσω το αυτονόητο, δηλαδή πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα ο νέος γάλλος πρόεδρος έστειλε ένα μήνυμα υποτίμησης της ανερχόμενης πολιτικής δύναμης στη χώρα, και, αντίστροφα, προτίμησης για αυτή που εκλογικά παρακμάζει με γοργούς ρυθμούς. Και επειδή αυτού του είδους τα πολιτικά μηνύματα δεν πηγάζουν από προσωπικές ιδιοσυγκρασίες αλλά αποτελούν εκφάνσεις παρασκηνιακών και άδηλων διεργασιών, το μήνυμα δεν έρχεται απλώς από τον Ολλάντ αλλά από το αστικό μπλοκ συμφερόντων που ο ίδιος εκφράζει. Το αστικό αυτό μπλοκ, με άλλα λόγια, δήλωσε περιορισμένη εμπιστοσύνη στο αντίστοιχο αστικό μπλοκ το οποίο επί του παρόντος συσπειρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Λίγο μετά την "πόρτα" Ολλάντ, το γαλλικό αστικό μπλοκ εξουσίας έστειλε κι ένα δεύτερο μήνυμα, επιχειρώντας μια ακόμη πιο "εκ των ένδον" δολιοφθορά από αυτή που διέπραξε ήδη ο ίδιος ο Ολλάντ, ο ανεπιφύλακτα εκλεκτός του ανεπιφύλακτα εκλεκτού του Αλέξη Τσίπρα, Ζακ-Λυκ Μελενσόν. Ο αγγελιοφόρος ήταν ένας "παλιός γνωστός" του δεδηλωμένου ευρύτερου ιδεολογικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα (πολλά) ξεθωριασμένα απομεινάρια του γαλλικού Μάη, για την σημασία του οποίου στις ελληνικές πολιτικές διεργασίες μιλήσαμε πριν κάποιο καιρό. Αντιγράφουμε το ρεπορτάζ από τα Νέα, τα οποία βέβαια κάνουν τη δική τους δουλειά στο πάρτι των ενδοαστικών αντιθέσεων:
Αμηχανία στην Κουμουνδούρου προκάλεσε ο Κόκκινος Ντάνι. «Τρέλα» χαρακτήρισε ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ το πρόγραμμα της ελληνικής Αριστεράς
Σε εξαιρετικά αμήχανη θέση βρέθηκε χθες η Κουμουνδούρου μετά τις δηλώσεις του ηγετικού στελέχους των ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, στις οποίες χαρακτήριζε «πραγματική τρέλα το πρόγραμμα της Αριστεράς» στην Ελλάδα που υπόσχεται κατώτατους μισθούς 1.300 ευρώ και «ψέμα» ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς έξοδο της χώρας από το ευρώ. 
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να απαντήσουν στον Κον-Μπεντίτ, επιλέγοντας όχι την ουσία των επιχειρημάτων του αλλά την προσωπική του αποδόμηση, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας προτίμησε να μη σχολιάσει τις δηλώσεις του Κόκκινου Ντάνι. 
Κατά την άτυπη ενημέρωση που έκανε χθες ο συντονιστής της επικοινωνιακής ομάδας του κόμματος Βασίλης Μουλόπουλος με αντικείμενο τα πρόσφατα ταξίδια της ηγεσίας σε Παρίσι και Βερολίνο, χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενο πρόσωπο» τον Κον-Μπεντίτ. «Εχει κάνει τα πάντα και τα αντίθετά τους, εκφράζει τη μνημονιακή άποψη της Ευρώπης», είπε, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τους Ευρωπαίους Πράσινους για «έλλειψη ριζοσπαστικοποίησης». 
Οπως είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, «δεν ξέρω κατά πόσο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές το επίκεντρο είναι η προσωπική πορεία και οι πολιτικές απόψεις του κ. Κον-Μπεντίτ, αλλά νομίζω ότι συνολικά αυτός ο χώρος στην Ευρώπη μάλλον κινείται αντίστροφα από μια πορεία ριζοσπαστικοποίησης. Και οι τελευταίες του τοποθετήσεις μάλλον θα έλεγε κανείς ότι δεν αμφισβητούν με έναν τρόπο ουσιαστικό τα πράγματα». 
Στις δηλώσεις Κον-Μπεντίτ αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τις απέδωσε στην προσπάθεια να ενισχυθούν προεκλογικά οι έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι. «Μάλλον κάποιοι από τους έλληνες Οικολόγους Πράσινους του εξήγησαν ότι το ανοδικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ στέρησε την είσοδο των Οικολόγων στη Βουλή και ο Κον-Μπεντίτ με το γνωστό θερμό ταπεραμέντό του [!!!!] προέβη σε δηλώσεις υπό την επήρεια αυτών των απόψεων», είπε ο κ. Παπαδημούλης». 
Σε άλλο μήκος κύματος, ο Νίκος Βούτσης δήλωσε (στον 9,89) ότι ο Κον-Μπεντίτ αναφέρθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του 2009, όταν μίλησε για μισθούς 1.300 ευρώ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσιάσει ακόμα το νέο του πρόγραμμα. 
Ουδείς πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην κριτική του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αν συνεργαστούμε με αυτή την τρέλα, όταν τα ταμεία της Ελλάδας θα είναι άδεια και δεν θα μπορούν να δώσουν μισθούς 1.300 ευρώ, ο κόσμος θα βγει στους δρόμους και τότε, ποιος θα βάλει τάξη;».
Αλλά οι δύο απρόσμενες όσο και "συντροφικές" γαλλικές σφαλιάρες στον σβέρκο του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα αίφνης διαπιστώνει ότι η ευρωαριστερά πάνω στο μοντέλο της οποίας βάσισε τόσο την πολιτική του ρητορική όσο και την πολιτική του τακτική --για να μην μιλήσουμε για την ιδεολογική του συγκρότηση-- δεν τον "πολυπάει", δεν έμειναν αναπάντητες από την ελληνική αστική τάξη, η οποία δεν άφησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να χαίρεται για πολύ την στήριξη των εκ Γαλλίας ευρωσοσιαλιστικών κουμασιών. Αντιγράφουμε λοιπόν δεύτερο ρεπορτάζ από την ίδια εφημερίδα:
Βενιζέλος: Επεσαν οι μάσκες του ΣΕΒ
Μετωπική του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δ. Δασκαλόπουλο έπειτα από διαρροές που υποδείκνυαν τον αρχηγό του κόμματος να έχει υπογράψει τις μειώσεις μισθών «αγνοώντας τους παραγωγικούς φορείς» 
Μετωπική σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο του ΣΕΒ προκάλεσε το θέμα της τροποποίησης των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού προς το δυσμενέστερο, έπειτα από τις διαρροές κύκλων του Συνδέσμου Βιομηχανιών που υπεδείκνυαν ως υπεύθυνο για την εξέλιξη αυτή τον Βαγγέλη Βενιζέλο
Χθες ακολούθησε ένα τηλεφώνημα πολλών μποφόρ μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Δασκαλόπουλου στη διάρκεια του οποίου ο δεύτερος φέρεται να παραδέχτηκε ότι ο ίδιος είναι οι «κύκλοι του ΣΕΒ» που υποστήριξαν ουσιαστικά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε συμφωνία με την τρόικα αγνοώντας τους παραγωγικούς φορείς. 
Η Ιπποκράτους πέταξε το γάντι στον πρόεδρο του ΣΕΒ και διά της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά - μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου με τον επικεφαλής του ΣΕΒ - κατήγγειλε τον Δ. Δασκαλόπουλο ότι «παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην προεκλογική αντιπαράθεση», θυμίζοντας μάλιστα ότι «ενθουσιασμένος» για το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου μίλησε για «γόνιμο αδιέξοδο». Παράλληλα, ανέφερε ότι με τις κινήσεις του αλλοιώνει τον θεσμικό ρόλο του ΣΕΒ και επιτρέπει στον καθένα να κάνει υποθέσεις για το τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο στην χώρα. 
«Οι μάσκες έπεσαν και οι κύκλοι των διαρροών έχουν ονοματεπώνυμο. Είχαν προφανώς τη μύγα και μυγιάστηκαν και επιτέθηκαν κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος», δήλωσε η κ. Γεννηματά, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον εκπρόσωπο των βιομηχάνων. 
Σημειώνεται ότι ο κ. Δασκαλόπουλος ισχυρίστηκε με τη μορφή κύκλων πως ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων με την τρόικα για τη μείωση του κατώτατου μισθού δύο ημέρες μετά τη δημόσια καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως η σκληρή θέση των τροϊκανών σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό διαμορφώθηκε υπό την πίεση ελληνικών εργοδοτικών και επιχειρηματικών κύκλων που με τη βοήθεια νομικών τους συμβούλων πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή με συναντήσεις και επαφές που είχαν απευθείας με την τρόικα
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ διερωτούνταν χθες αν ο ΣΕΒ γνωρίζει με ποιον τρόπο, από ποιους και υπό ποιες συνθήκες διεξήχθησαν οι μακρές διαπραγματεύσεις για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και του PSI και εάν επίσης γνωρίζει ότι η Βουλή των Ελλήνων με συντριπτική διακομματική πλειοψηφία ενέκρινε το σχέδιο της δανειακής σύμβασης, έπειτα από μία διαβούλευση στην οποία πρωτίστως είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι
Επίσης, στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν πολιτικά προκλητική την παρέμβαση Δασκαλόπουλου και αναφέρουν ότι η πραγματική θέση του ΣΕΒ φάνηκε από την επιστολή που έστειλε ο κ. Δασκαλόπουλος προς τους κοινωνικούς εταίρους, με την οποία η κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του κατώτερου μισθού τίθεται υπό την αίρεση μιας σειράς όρων που αφορούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, το μη μισθολογικό κόστος και τη μείωση των αποδοχών που προβλέπουν οι «ευγενείς» συμβάσεις. 
Καπάκι μετά την καταγγελία οι διαρροές
Οι ισχυρισμοί Δασκαλόπουλου που στρέφονται κατά του Βαγγέλη Βενιζέλου για τις μειώσεις μισθών έγιναν δύο ημέρες μετά τη δημόσια καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πως η σκληρή θέση των τροϊκανών για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό διαμορφώθηκε υπό την πίεση ελληνικών εργοδοτικών και επιχειρηματικών κύκλων, που με τη βοήθεια νομικών τους συμβούλων πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή με συναντήσεις και επαφές που είχαν απευθείας με την τρόικα.
Το "άδειασμα" Βενιζέλου και ΠΑΣΟΚ από Δασκαλόπουλο και ΣΕΒ ήρθε λοιπόν αμέσως μετά την "πριμοδότηση" των πρώτων από Ολλάντ, και λίγο-πολύ ταυτόχρονα με την δεύτερη αντι-ΣΥΡΙΖΑΪΚΗ επίθεση Κον-Μπεντίτ. Υπάρχει μια βασική κοινή συνισταμένη και στα τρία επεισόδια: αφορούν όλα "εξ ιδίων" χτυπήματα, χτυπήματα που έρχονται από πρώην υποτιθέμενους "συμμάχους" και ιδεολογικοπολιτικούς εταίρους. Στις δύο γαλλικές περιπτώσεις, ο πρόεδρος που εξελέγη με την αμέριστη συμπαράσταση του Αριστερού Μετώπου γελοιοποιεί τον αρχηγό ενός κόμματος το οποίο το Αριστερό Μέτωπο αποκαλεί "το κόμμα μας στην Ελλάδα", και ένα παλιό πόστερ-μπόι της "ανανεωτικής αριστεράς" του Μάη βγάζει το νέο πόστερ μπόι της ελληνικής "ανανεωτικής αριστεράς" τρελό, ή τουλάχιστο επικίνδυνα δημαγωγικό. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, ο επωφελούμενος από τα δύο αυτά χτυπήματα χώρος της παλιάς και σήπουσας σοσιαλδημοκρατίας χτυπιέται από τον δικό του "κοινωνικό εταίρο", τον Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων, ο οποίο διαρρέει ότι δεν ήταν ο ίδιος που πίεσε για την καταβαράθρωση των κατώτατων μισθών αλλά το ΠΑΣΟΚ, πριμοδοτώντας φυσικά με αυτόν τον τρόπο ακριβώς τον χώρο που χτύπησαν οι γάλλοι "ευρωαριστεροί."

Τα τρία αυτά επεισόδια, που πρέπει να εξεταστούν μαζί, ως μέρος ενός συνεκτικού συνόλου κινήσεων, σηματοδοτούν ένα σαφές ρήγμα μεταξύ των κομματικών προτιμήσεων του γαλλικού αστικού μπλοκ εξουσίας και του ελληνικού αντιστοίχου του: το πρώτο είτε δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θέλει να του δείξει ότι δεν τον εμπιστεύεται, πιέζοντάς τον να αποδεχθεί το σαφές μήνυμα "συμμορφώσεως με τας υποδείξεις" πριν τις 17 Ιούνη. Το αντίστοιχο ελληνικό βιάζεται, από την δική του πλευρά, να στρογγυλοκαθίσει στο καινούργιο όχημα πολιτικής νομιμοποίησης, του οποίου την αντζέντα θεωρεί προφανώς πολύ καταλληλότερη για το είδος εκχωρήσεων που θέλει να εξασφαλίσει για το πιεζόμενο ελληνικό κεφάλαιο, προτάσσοντας ένα σκυλί που γαβγίζει κάπως δυνατότερα από τα προηγούμενα στους "υπερβολικά αδιάλλακτους" "εταίρους" της ΕΕ. Την ίδια βέβαια στιγμή, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να συνεργάζονται με αγαστή αρμονία εκεί που η συνεργασία μετράει, στην συνεπή συγκράτηση των εργατικών διεκδικήσεων εντός του πλαισίου της "λογικής", δηλαδή των συμφερόντων της τάξης των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής. Αν οι όποιες ενδοαστικές αντιθέσεις παρεμπόδιζαν από μόνες τους την αστική εξουσία πάνω στα υποτελή κοινωνικά στρώματα θα ζούσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο από αυτόν στον οποίο ζούμε. Αλλά φυσικά, οι ενδοαστικές αντιθέσεις βρίσκουν πεδίο και χώρο έκφρασης με την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος της αστικής τάξης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις αφήνει την εργατική τάξη σε ρόλο παθητικού θεατή, αδύναμου να εκμεταλλευτεί τις ρωγμές που κάνουν την εμφάνισή τους. Η αδιαφορία της πλειοψηφίας για το θέατρο επιχειρήσεων που λέγεται "εργατικό κίνημα", η προσήλωσή της ως θεατή στο πολύ πιο θεαματικά ελκυστικό πεδίο της κοινοβουλευτικής σκιαμαχίας, είναι από μόνη της εγγύηση ότι τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι τόσο υπό έλεγχο ώστε να μπορούν η εθνική και η ευρωπαϊκή αστική τάξη να παίξουν το ποκεράκι τους ανενόχλητες από απρόσκλητες παρεμβάσεις.

Και κάπως έτσι, ο ελληνικός λαός, και ιδιαίτερα τα μικροαστικά και χαμηλά αστικά στρώματα, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι, οδεύει ανύποπτος σε έναν ακόμα εγκλωβισμό στα αδιέξοδα που καθυπαγορεύει το αδιατάρακτο των συμφερόντων της αστικής τάξης, πάντα στο όνομα της αφηρημένης ελπίδας, της μεγάλης αυτής συμμάχου της αυταπάτης και της ήττας. Ο δρόμος του αυτός είναι μάλλον αδύνατο να ανασχεθεί από την κριτική σκέψη στην παρούσα φάση. Πολιτικά, φαίνεται πια μάλλον άχρηστο να προσπαθήσεις να τον κάνεις να καταλάβει ότι χωρίς την αυτόνομη οργάνωσή της στο εργατικό κίνημα, η "εκλογική βούλησή του" είναι απλώς ένα "διαπραγματευτικό χαρτί" στο σκληρό πλην ουσιαστικά ανενόχλητο πόκερ ανάμεσα στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Η ευφορία της ψευδαίσθησης καθυπαγορεύει το εθελοντικό κλείσιμο ματιών και αυτιών σε κάθε αντένδειξη. Για αυτό και είσαι αναγκασμένος απλώς να καταγράφεις την ανεπιθύμητη πραγματικότητα με την ελπίδα --κανείς δεν ξεφεύγει από την μαγγανεία της-- ότι στο εγγύς μέλλον η καταγραφή αυτή θα του φανεί χρήσιμη, χρησιμότερη από ό,τι του φάνηκε ως τώρα.

13 σχόλια:

 1. Αντώνη δες όταν βρεις χρόνο την συνέντευξη της Αλεκας στον Παπαδακη.
  Πιάνει ακριβώς το ζήτημα που εθεσες εδώ. Ούτε τηλεπαθεια να είχες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν την έχω δει, αλλά δεν θα στήριζα τόσο την ηγεσία του ΚΚΕ αν δεν ήξερα ότι τα χνώτα μου ταιριάζουν (νοητικώς μιλώντας) με της Αλέκας.

   Διαγραφή
  2. http://redflyplanet.blogspot.co.uk/2012/05/1_25.html

   Διαγραφή
 2. http://www.youtube.com/watch?v=8VARzaeltwo&feature=g-crec-u

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα το δω, θενκς. Εν τω μεταξύ είδα το πρώτο σχόλιο από κάτω:

   "καλυτερα να μην γινουν ποτε για το καλο του ελληνισμου.Δεν μπαινει μεσα στην φωτια να βγαλει τα καστανα και ηδη εχασε τρεις μοναδες απο τον Συριζα.Αντε με το καλο και εκτος βουλης.Αρκετες προδοσιες εχουν διαπραξει απο το 1918 μεχρι σημερα.Εξαλλου δεν ειναι καν ελληνικο κομμα,αρα δεν θα μας πειραξει και πολυ,θα επιβιωσουμε."

   ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΠΑΤΕΡΑ;

   Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική ανάλυση σύντροφε. Συμφωνούμε μέχρι κεραίας. Θα αναδημοσιευτεί άμεσα.

   Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ, να είστε καλά σφοι.

   Διαγραφή
 3. Αίσθημα φουσκώματος και κορεσμού μετά από μικρά γεύματα; Βγήκε και ο Μουλόπουλος ο τηλε-χειριστής να ξεπλύνει τις πομπές του κούκλου.

  ΥΓ1 Μετά το σχηματισμό κυβέρνησης Ανδρείκελου, θα χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον δακρυγόνα με άρωμα «Ανανέωση». Ένα από τα πρώτα θετικά για την ενίσχυση των «κινημάτων».

  ΥΓ2 Αναμένω πώς και πώς και την ποιητική συλλογή --- «απόσταγμα ζωής» --- του Μήτσου του Μικρού, με τίτλο «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα του Πικρού Προζάκ».

  ΥΓ3 Από πηγή της ΕΥΠ (Τμήμα «Κοριοί και Ψύλλοι») που επιθυμεί να μείνει μυστική: Απορρίφθηκε πρόταση Μουλόπουλου να ποζάρει ο Ανδρείκελος για το Πλέιγκερλ. Χάλασε η μπίλια στο αριστερό του πόδι και δεν υπήρχε χρόνος να κουκουλωθεί η κουλαμάρα. Νέα ημερομηνία για φωτοσούτ Δεκ.-Γεν. (Εορταστικό Ημερολόγιο---προβλέπεται ότι θα κάνει θραύση στις μικροαστές και στις φίλες της Δωροθέας --- τιμή 2δις Ζε(β)ρό, χαλάλι του).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απ' τον θιασώτη της αποσυνθέσεως περνάς καμιά βόλτα; Αν δεν περνάς, πέρνα. Έχει ενδιαφέρον.

   Διαγραφή
  2. «Ο οιονεί κυβερνητικός Συριζα ψηλαφεί τα απτά ...» «[οι μετακομμουνιστικές χώρες] απόλαυσαν πλήρως [τους] όλους τους χυμούς ....» (!!!!!!!)

   -----

   «Στο προφίλ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 8 % δηλώνουν φιλελεύθεροι...»

   Τι κατάλαβα: εχθρός τής «αριστερής» κυβέρνησης είναι η ΑΔΕΔΥ και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (λόγω των προγραμματισμένων κομμουνιστικών ιδιωτικοποιήσεων και απολύσεων)

   Gr-euro--> Γκρρρρ, ευρώ (;;;)

   Λαφαζάνης, Αντι-συρμικός Αντι-νεοφιλελευθεριστής: «Η πρόταση για φορολογία 1% του τζίρου δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας.[Μετάφραση από τα συριζαϊκά: υπό καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ, η φορολογία στο κεφάλαιο θα γίνει αρνητική, -15%· i.e. (πέθανε Σαμαρά!)· οι Συριζαίοι θα τους πληρώνουν για τη συνδρομή τους στη «μετάβαση»]»

   ---
   Από τα Σχόλια:
   «Κάτι έχει η σύνταξη της πρότασης...Και φαίνεται σημαντική»
   ----

   Υποφέρω από άσθμα, δεν κάνει να διαβάζω τέτοια

   Διαγραφή
  3. Σχόλιο προς MLOG είναι τα λεφτά. Περί υπόσχεσης δραστικής συρρίκνωσης του "μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος της Ευρώπης" ως μεγάλου αβαντάζ που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δια φιλελεύθερον παράταξιν.

   Διαγραφή
 4. Φρέσκια και αχνιστή απαντητική τής Ρένας με αόρατη μελάνη: τα 1300 ευρώ ουδέποτε ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΝ/ΡΙΖΑ

  http://www.humanite.fr/fil-rouge/m.-cohn-bendit-quel-gachis--rena-dourou-syriza

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εντωμεταξύ, τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και φιλολαϊκής στροφής ολοένα και διευρύνονται:
  www.guardian.co.uk/world/2012/may/25/payback-time-lagarde-greeks

  Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή