Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Συνηγορία για ένα διαφορετικό καταναλωτικό κίνημα

Σε γενικές γραμμές, έχω κρατήσει ξεκάθαρη απόσταση από όλα τα καταναλωτικού τύπου κινήματα που έχουν ξεπηδήσει στην χώρα από την αρχή της κρίσης ως σήμερα: το κίνημα "Δεν πληρώνω", το λεγόμενο "κίνημα της πατάτας", κλπ. Κατά βάση, αυτό οφείλεται στον εξ ορισμού αποσπασματικό τους χαρακτήρα και την εύκολη ένταξή τους σε μια κακώς εννοούμενη "λαϊκιστική" ρητορική που προσπερνά εντελώς τις παραγωγικές σχέσεις ως εκφάνσεις μια συστημικής λογικής, ενώ περιθωριοποιεί τον παραγωγικό ρόλο των χαμηλών στρωμάτων.

Νομίζω πως η κινητοποίηση για "Τρόφιμα για όλο το λαό" έξω από σουπερμάρκετ έχει μια ποιοτικά διαφορετική δυναμική. Και αυτό, γιατί επικεντρώνοντας την απάνθρωπη αντίφαση των γεμάτων σουπερμάρκετ και των άδειων στομαχιών συνηγορεί αναπόφευκτα για μια συνολική καταδίκη του παραλογισμού της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας, της κραυγαλέας πια αντίφασης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και τον ατομικό χαρακτήρα της ιδιοποίησης, της αδιαφορίας της για τις πιο στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες, της πλήρους αποσύνδεσης και αυτονόμησης της οικονομικής ζωής από την βιωμένη συλλογική καθημερινότητα.

Κάποτε, ο Αντόρνο έγραφε ότι η μόνη εκδοχή της ουτοπίας την οποία θα προσυπέγραφε ως μη ιδεολογικά στρεβλώσιμη και εκμεταλλεύσιμη είναι "να μην πεινά κανείς" -- μια "ουτοπία του ελάχιστου" που όμως στην πράξη αποδεικνύεται ό,τι πιο ανέφικτο, ό,τι πιο απομακρυσμένο από τις δυνατότητες των κατά τα άλλα πανίσχυρων δυνάμεων της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας. Στην ουσία, πρόκειται για μια κοινωνία που μπορεί να διατρήσει βουνά ή να καταστήσει εφικτή την αεροπλοϊα πέρα από το φράγμα του ήχου, αλλά όχι να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό για τα μέλη της.

Κι έτσι, η κινητοποίηση για την οποία κάνω λόγο εδώ --μια καταναλωτική κινητοποίηση που όμως στρέφεται γύρω από την ελάχιστη εκείνη έννοια της κατανάλωσης που είναι συνώνυμη με την βιολογική συντήρηση της ζωής, και που λαμβάνει υπόψη τις βασικές επιπτώσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής στην οργάνωση της εργασίας που προαπαιτεί η κατανάλωση-- αποκτά δυνητικά πολύ ριζοσπαστικότερα χαρακτηριστικά από όλα τα καταναλωτικού τύπου κινήματα που προηγήθηκαν: γιατί βέβαια, μια Ελλάδα στην οποία θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα του "να μην πεινά κανείς" δεν μπορεί να είναι μια Ελλάδα οργανωμένη γύρω από την καπιταλιστική οικονομία. Κατά την άποψή μου, κατά συνέπεια, πρόκειται για μια κινηματική λογική την οποία οι κομμουνιστές έχουν κάθε λόγο  να υιοθετήσουν και να αναβαθμίσουν οργανωτικά και ιδεολογικά.

Ακολουθούν ανακοινώσεις του κινήματος, που αποτελεί μετεξέλιξη, και κατά την άποψή μου δραστική ποιοτική αναβάθμιση, του αρχικού κινήματος "Δεν Πληρώνω":


«ΤΡΟΦΙΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ» MEIΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ και η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ καλούν όλους τους άνεργους, εργαζόμενους , συνταξιούχους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν στις καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από τα μάρκετ για να απαιτήσουν ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΦΙΜΑ για όλο το ΛΑΟ.

Παρά την οικονομική κρίση και ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, παρατηρούνται κρούσματα αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών. Με μικρές εξαιρέσεις μεγάλων αλυσίδων μάρκετ απαξιώνουν τα τοπικά προϊόντα ενώ ο αριθμός των καταγγελιών για σάπια προϊόντα στα ράφια τους μεγαλώνει κάθε μέρα. Συχνά οι προσφορές των μάρκετ στους καταναλωτές γίνονται εις βάρος των υπαλλήλων τους, αφού η τακτική του καταστήματος είναι φθηνοί υπάλληλοι με μειώσεις μισθών και πολύωρη εργασία.

Ορισμένα μάρκετ σε συνεργασία με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ή σε συσσίτια προσφέρουν προϊόντα σε ελάχιστες οικογένειες για μικρό χρονικό διάστημα και μόνο σε όσους πολίτες διαθέτουν την ειδική κάρτα δικαιούχου. Από εκεί και πέρα πώς αντιμετωπίζουν οι προσωρινοί δικαιούχοι το πρόβλημα εξεύρεσης της καθημερινής τροφής τους; Τα συσσίτια δεν γίνονται όλες τις ημέρες του χρόνου οπότε οι ανήμποροι πώς τρέφονται, όταν σταματούν τα συσσίτια π.χ. τους καλοκαιρινούς μήνες; Τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία συντηρούνται από δωρεές πολιτών! Όταν όμως οι «έχοντες» απλοί πολίτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια και τους φόρους, δεν μπορούν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες πώς να συνεχίσουν να βοηθούν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα συσσίτια;

Είναι αδιανόητο τα ΜΑΡΚΕΤ να είναι ΓΕΜΑΤΑ με τρόφιμα και ο λαός να πεινάει!
Είναι αδιανόητο τα ΜΑΡΚΕΤ να είναι ΓΕΜΑΤΑ με τρόφιμα και ο λαός να ψάχνει στους κάδους για τροφή!
Είναι αδιανόητο τα ΜΑΡΚΕΤ να είναι ΓΕΜΑΤΑ με τρόφιμα και τα παιδιά μας στα σχολεία να λιποθυμούν λόγω υποσιτισμού!

Απαιτούμε είδη βασικής ανάγκης, διατροφής και καθαριότητας, για να καλύψουμε τις ανάγκες των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας στη πόλη μας, που πλήττονται από τα συνεχιζόμενα «πακέτα σωτηρίας» που επιβάλλονται στις πλάτες μας, χωρίς τη θέλησή μας, και μας καταδικάζουν σε ακραία ένδεια και φτώχεια.

ΠΕΜΠΤΗ 17-5, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-5, ΩΡΑ 6-8 μ.μ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19-5, ΩΡΑ 1.30-3.30 μ.μ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ LIDL ΦΥΤΟΚΟΥ

Αν δεν εξεγερθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, τα σπίτια μας, οι δρόμοι μας, οι πόλεις μας θα γίνουνε οι μοντέρνες φυλακές των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών με σούπερ μάρκετ γεμάτα τρόφιμα κι απ΄ έξω ορδές πεινασμένων στα σκουπίδια τους.


Σάββατο, 19 Μαϊου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ S/M LIDL

Τη δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας (18/5) έξω από τη γερμανική αλυσίδα τροφίμων S/M Lidl στον Ξηρόκαμπο, με την απαίτηση να παραδοθούν δωρεάν τρόφιμα στη Λαϊκή Συνέλευση Γειτονιάς του Αγ. Νεκταρίου για φτωχούς συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να περιμένουν τις εκλογές, την ακύρωση των μνημονίων και βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, ολόκληρη η αστυνομική δύναμη Μαγνησίας και οι υπηρεσίες ασφάλειας του νομού βρέθηκαν έξω από το χώρο διαμαρτυρίας για να εκφοβίσουν όσους διαμαρτύρονται.

Με υπερδιπλάσιες δυνάμεις από τους διαμαρτυρόμενους, με περικύκλωση τους, με «φωτογράφιση» προσώπων και ανθρώπων αποδεικνύεται ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του συστήματος είναι οι πεινασμένοι κι όχι όσοι χρεοκόπησαν τη χώρα ή σε αντίθεση με το πεινασμένο λαό έχουνε τα ράφια τους γεμάτα ενώ εμείς τα σπίτια μας άδεια.

Ακόμα και μετά την λήξη της διαμαρτυρίας, τα συμβατικά οχήματα της ασφάλειας «συνόδευσαν» τους κατοίκους του Αγ. Νεκταρίου μέχρι τα σπίτια τους!

ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
Ενιαίο ταξικό μέτωπο αγώνα ενάντια στους καταστροφείς της ζωής μας
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Αλληλεγγύη, οργάνωση, εξέγερση και ανατροπή όσων μας καίνε τη ζωή.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
http://denplirono-anatropi.blogspot.com/
(Συνέλευση κάθε Τετάρτη, 7.30μμ, ΧΩΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, Ιωλκού 33, Βόλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου