Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Κάτω απ' την επιφάνεια της περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας

Ή ένας από τους ανομολόγητους λόγους για τους οποίους προκρίνεται συστηματικά από την αστική τάξη και τα μιντιακά της όργανα η "σταθερότητα" του νέου δικομματισμού και πρωθούνται, μέσω των "νέων μανιφέστων" διάφορων πολιτικών στελεχών στη δεξιά και την αριστερά, οι κομματικές διαρροές για χάρη του σχηματισμού "ισχυρής" κεντροδεξιάς ή κεντροαριστερής κυβέρνησης.
LR

Οι Έλληνες αποσύρουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο δεκαήμερο μετά τις εκλογές
The Guardian, 16/5/2012
Μετράφραση: Lenin Reloaded

Οι έλληνες καταθέτες κάνουν καθημερινές επισκέψεις στις τράπεζες, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίου μπορεί να σπρώξει τη χώρα εκτός ευρώ πριν τις εκλογές Ιουνίου.

Οι Έλληνες έχουν αποσύρει 3 δισεκατομμύρια ευρώ από το τραπεζικό σύστημα μετά τις αμφίρροπες εκλογές της 6 Μάη, με τους ταμίες να λένε ότι οι καταθέτες έκαναν δύο με τρεις επισκέψεις  τη μέρα στις τοπικές τράπεζες.

Οι καταθέτες φοβούνται ότι η Ελλάδα θα φύγει απ' την ευρωζώνη και θα επιστρέψει στη δραχμή. Βοηθός που απερχόμενου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, είπε ότι υπήρχαν  "σοβαροί φόβοι ότι στέρευαν τα χρήματα στις τράπεζες." 

Ο έλληνας πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας, προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα ότι είχαν αποσυρθεί 700 εκατομμύρια ευρώ, αλλά είπε ότι ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Ελλάδος, ο Γιώργος Προβόπουλος, τον διαβεβαιώσε ότι δεν υπήρχε ακόμη πανικός. 

Σύμφωνα με τα πρακτικά συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Παπούλις είπε: "Οι αναλήψεις και οι διαρροές μέχρι τις 4 μμ, όταν και επικοινώνησα μαζί του [με τον Προβόπουλο] ήταν πάνω από 600 εκατομμύρια και έφταναν προς τα 700. Αναμένει συνολικές διαρροές γύρω στα 800 εκατομμύρια, περιλαμβανομένων των μετατροπών των χρημάτων σε γερμανικά ομόλογα και άλλα παρόμοια. 

Οι Έλληνες αποσύρουν σιγά-σιγά τα χρήματά τους από τότε που η χώρα πρωτοχρειάστηκε διάσωση πριν δύο χρόνια. Περίπου το ένα τρίτο των τραπεζικών καταθέσεων έχει αποσυρθεί ανάμεσα στον Γενάρη του 2010 και τον Μάρτη του 2012. 

Μια κρίσιμη ένεση ρευστού ύψους 18 δισεκατομμυρίων που είναι αναγκαία για να σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεες έχει μπλοκαριστεί για περίπου δύο εβδομάδες στη θυγατρική των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για την Οικονομική Σταθερότητα, τα Ελληνικά Κονδύλια για την Οικονομική Σταθερότητα (HFSF), με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών να αρνούνται να απελευθερώσουν τα κονδύλια εξαιτίας της πολιτικής ατάθειας μετά τις εκλογές. Τα κονδύλια δεν είχαν απελευθερωθεί ως σήμερα το βράδι, και δεν αναμένεται να απελευθερωθούν για ακόμη τέσσερις ημέρες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου να διευκολυνθεί η ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών. 

Η καθυστέρηση αυτή στην ανακεφαλαίωση ειπώθηκε πως εξανάγκασε την ΕΚΤ να σταματήσει τις συναλλαγές με κάποιες ελληνικές τράπεζες, αφήνοντας τις τοπικές τράπεζες  να πάρουν χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα μέχρις ότου να πάρουν την ένεση ρευστού τους οι τράπεζες. 

Ο Simon Ward, αρχι-οικονομολόγος της εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων Henderson, δήλωσε πως έχει σημειωθεί πτώση 11.7 δισεκατομυρίων ευρώ στις ελληνικές καταθέσεις στο πρώτο τρίμηνο [του 2012]. Οι εθνικές, ιδιωτικές καταθέσεις είχαν ύψος 170 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το τέλος του Μάρτη, ενώ τα 66 δισεκατομμύρια αυτού του ποσού βρισκόταν σε καταθέσεις της μίας ημέρας. 

Ο Ward προειδοποίησε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ευάλωτη. "Είναι λογικό να αναμένουμε ότι αυτό το άμεσα προσβάσιμο ρευστό θα φύγει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα στο υπάρχον πολιτικό και οικονομικό χάος, και αυτό σημαίνει αυξημένο ρίσκο να παγώσουν ή να αλλάξουν σε νόμισμα οι καταθέσεις αν έλθει αποβολή από την Οικονομική Νομισματική Ένωση", είπε.  

"Αν η διαφυγή κεφαλαίου συνεχίσει να γίνεται ταχύτερη, αυτό μπορεί να σπρώξει εκτός ευρώ την Ελλάδα αρκετά πριν από τις εκλογές του επόμενου μήνα, καθιστώντας τους τωρινούς πολιτικούς ελιγμούς ασήμαντους," πρόσθεσε ο Ward.

Κάποιοι τραπεζικοί θεωρούν ότι η Κύπρος θα φύγει απ' την ευρωζώνη μαζί με την Ελλάδα και ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί η μόλυνση άλλων καταχρεωμένων χωρών όπως η Πορτογαλία όταν δουν όλοι πόσο θα υποφέρουν οι Έλληνες. 

Η αγωνία για την δύναμη που έχουν πια οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη έφτασε και στο αγγλικό παράρτημα της τράπεζας Santander αφού οι τοπικές αρχές – που έχασαν χρήματα όταν κατέρρευσαν οι ισλανδικές τράπεζες – έθεσαν υπό εξέταση τις συνδέσεις της ισπανικής τράπεζας με το αγγλικό της παράρτημα, το οποίο κατέχει επίσης τις εταιρίες Abbey, Alliance & Leicester και Bradford & Bingley.

Ο John Simmonds, διευθυντής οικονομικών στο δημοτικό συμβούλιο του Κεντ, είπε πως συμπέρανε ότι το αγγλικό παράρτημα της Santander ήταν "απόλυτα σταθερό" μετά την απόφαση της τράπεζας να συμμορφωθεί με την απόφαση του συμβουλίου να απαγορεύσει τις καταθέσεις μίας μέρας. Του είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το αγγλικό παράρτημα μπορούσε να μεταφέρει χρήματα στην Ισπανία μόνο μέσω μερισμάτων.  

Εκπρόσωπος της Santander δήλωσε: "Οι αγγλικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της Santander είναι ισχυρές και η ίδια έχει ατομική πιστωτική αξιολόγηση που είναι μεταξύ των υψηλότερων από όλες τις αγγλικές τράπεζες." 

4 σχόλια:

 1. Με βάση τη δήλωση πρόθεσης ψήφου (20% ΝΔ, 20% Σύριζα)*, μπορεί κάποιος να μας κάνει την «αναγωγή» για την εκλογική προτίμηση των συμμετεχόντων στο μπανκ ραν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ είμαι σκράπας σ' αυτά, αλλά κάτι μου λέει ότι για να βγάλεις τρία τρις σε δέκα μέρες απ' τις τράπεζες πρέπει πρώτα να τα έχεις μέσα στις τράπεζες.

   Και κάτι άλλο μου λέει ότι αυτοί που τα είχαν και μετά τα βγάλαν δεν ήταν ακριβώς η εργατική τάξη, οι μικροαγρότες και οι μικροαστοί.

   Διαγραφή
  2. Αλλά κάτσε, ο Λένιν τι λέει για τον σοσιαλισμό του bank run;

   "Να φύγουν, να πάνε αλλού οι κομμουνιστές, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα κρατώντας τα δισεκατομμύριά μας στις τράπεζες, και οι κομμουνιστές μας φοβερίζουν με σοσιαλισμό! Φέρτε μας τον άλλο τον σοσιαλισμό, αυτόν που δεν μας φοβερίζει, τουλάχιστον!"

   Άπαντα Οπορτουνισμού, τόμος 178.

   Διαγραφή
  3. Η ειρωνεία Αντώνη είναι τον «υποχρεωτικό» εσωτερικό δανεισμό (ένα από τα πολλά «πατριωτικά» μέτρα που υποτίθεται συμβάλλουν στην «αστάθεια») τον προτείνουν τόσο η ΝΔ (15-20%, έναντι ομολόγων) όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ (προς το παρόν «εισφορά» «υψηλόμισθων» [μαγείρων]***· βεβαίως, θα προκύψει και ο άλλος τής ΝΔ σύντομα από ΣΥΝ/ΡΙΖΑ · πρόπερσι, αν θυμάμαι καλά, οι συριζαίοι οικονομολόγοι αναφέρονταν σε αυτό το «μέσο» άντλησης κεφαλαίων).

   *** = http://aristeramitilini.blogspot.co.uk/2012/05/blog-post_4518.html αν δεν το είδες ακόμα.

   Διαγραφή