Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Οι εχθροί του λαού: Το οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας (Praxis)

Παρουσιάζουμε σήμερα τα πιο σημαντικά μέρη της πρότασης και πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι και αλλιώς όποιος-λέμε τώρα- ψηφίσει αυτό το κόμμα θα πάρει πακέτο και τον άλλο συνεργάτη, το ΠΑΣΟΚ, αφού η συνεργασία μεταξύ τους έχει ήδη κλειδώσει και οι "αντιπαραθέσεις" είναι στημένες κοκορομαχίες για να κοροϊδέψουν τον κόσμο.

Το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό του τι ετοιμάζεται:

Όχι μόνο αποδοχή αλλά επιτάχυνση όλων των μνημονιακών μέτρων (με αντιμνημονιακή ρητορική) ολοκληρωτικό ξεπούλημα και εμπορευματοποίηση κάθε πιθανής πλευράς της καθημερινής ζωής (λιμάνια, μεταφορές, ενέργεια, υγεία, παιδεία, σκουπίδια κλ). Τσιμεντοποίηση και νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Εξευτελιστικά φιλοδωρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους (και αυτά ακόμα με την λογική του "θα").

Όρκοι πίστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραλήρημα μίσους ενάντια στην εργατική τάξη και τις συνδικαλιστικές και πολιτικές της οργανώσεις και πολεμικές κραυγές για την εξόντωση των λαθρομεταναστών.

-Πλήρης αντιδραστική αναμόρφωση του Κράτους και του πολιτικού συστήματος γενικότερα: Δήμοι Α.Ε, καταστολή διαδηλώσεων, κάμερες, συγκεκριμένη δέσμευση μέχρι και για υδροφόρο που θα "ηρεμεί" (αυτή είναι η φράση) όποιον διαδηλώνει. Ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή ώστε να είναι όλοι οι υπουργοί "Παπαδήμοι", μείωση αριθμού βουλευτών (για να πετάξουμε έξω την αριστερά) και τριπλασιασμός του παράβολου για δίκη ώστε να καταργηθεί και η τυπική πρόσβαση στην αστική δικαιοσύνη όσων δεν έχουν λεφτά, σκοταδισμός στην παιδεία και αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος -από το δημοτικό- και πολλά άλλα.

Μια πραγματική ζούγκλα για τον κόσμο της εργασίας και τα φτωχά στρώματα με εμφυλιοπολεμική ρητορική και κάλεσμα-τρομοκράτηση των μικροαστών -"των νοικοκυραίων" για να την στηρίξουν μαζί με κάλπικες υποσχέσεις για "δωράκια".

Ένα κήρυγμα ταξικού πολέμου για ένα μνημόνιο χωρίς τέλος και όριο μέχρι η εργατική τάξη και τα φτωχά στρώματα να ισοπεδωθούν τελείως, μέχρι να εξοντωθεί κάθε δικαίωμα στην ζωή και την αξιοπρέπεια.

Ούτε στην Βουλή ούτε πουθενά. Μαύρο στην πολιτική και τις ιδέες της δεξιάς, στις εκλογές, στους εργατικούς χώρους, σε κάθε γειτονιά.

Τα αποσπάσματα είναι από τις δύο πρόσφατες παρουσιάσεις του προγράμματος της Ν.Δ από τον πρόεδρο της στο Ζάππειο. Ολόκληρα τα κείμενα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του κόμματος. Οι υπογραμμίσεις, εννοείται, δικές μας.
Praxis
--------

.........Στόχος μας είναι να τα αλλάξουμε όλα.

Γιατί η δημοκρατία μας έχει πρόβλημα!


Τι λέει το Σχέδιο μας;

Πρώτα-πρώτα να το πω απερίφραστα: αποδεχόμαστε πλήρως το στόχο μείωσης του ελλείμματος. Αν είναι δυνατό και πιο γρήγορα…

Όχι γιατί το επέβαλε η Τρόικα. Ήταν δική μας πολιτική, πριν ακόμα πάμε στο Μνημόνιο. Δεν μπορεί να βγαίνουμε κάθε τόσο «επαίτες» και να ζητάμε τη δόση μας.

Αποδεχόμαστε το στόχο μείωσης του χρέους. Γι’ αυτό και πρώτοι μιλήσαμε για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Αποδεχόμαστε τις βασικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Από την αρχή της υποστηρίξαμε κι είμαστε αποφασισμένοι να τις σπρώξουμε πιο γρήγορα.

* Αρχίζω με τις αδικίες:

-- Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Αλλά και την στήριξη στους κτηνοτρόφους.

Μη ξεχνάμε ακόμα, ότι οι αποκαταστάσεις αυτών των αδικιών – σε χαμηλοσυνταξιούχους και πολύτεκνους – θα επιστρέψουν στην Οικονομία. Κι ένα μέρος τους θα επιστρέψει στο δημόσιο ταμείο - από αύξηση τζίρων και ΦΠΑ - μέσα στο χρόνο.

Οι δανειολήπτες: Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν άμεσα, ιδιαίτερα όσοι πήραν στεγαστικά δάνεια και βρέθηκαν με λιγότερο εισόδημα ή έχασαν τις δουλειές τους. Άμεση ανακούφιση είναι ότι δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους. Και υπάρχουν τρόποι αυτό να γίνει εφικτό και αποδεκτό απ’ όλους. Άλλωστε, αυτόν το κανόνα του 30% τον είχε αναφέρει η Τράπεζα Ελλάδος εδώ και χρόνια…

Δεν πρέπει, ασφαλώς, να θέσουμε σε νέο κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα. Γιατί έτσι θα κινδύνευε η ρευστότητα, που είναι απαραίτητη στην Οικονομία.

Ακόμα για τους ομολογιούχους που έχασαν αποταμιεύσεις μιας ζωής με το κούρεμα: Πρέπει να αποζημιωθούν! Δεν θα μιλήσουμε τώρα γι’ αυτό. Αλλά υπάρχει τρόπος να γίνει. Κυρίως με φορολογικές διευκολύνσεις μελλοντικών ετών. Και με επενδυτικά κίνητρα ακόμα, όταν πρόκειται για εταιρίες…

Υπάρχουν πολλοί που έχουν αγωνία, αν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει θέμα για τον 13ο και το 14ο μισθό.

Δεσμεύομαι να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά. Γιατί θα επιδεινώσουν την ύφεση. Ενώ το ζητούμενο είναι να βγούμε από την ύφεση. Όχι να μπούμε πιο βαθιά.

Δεσμεύομαι ότι θα κάνω τα πάντα, ώστε οι περικοπές δαπάνης να γίνουν από τη σπατάλη που υπάρχει παντού. Αλλά για να το αποφύγουμε οριστικά, πρέπει να αρχίσει η Ανάκαμψη της Οικονομίας.

* Αλλά το χτύπημα της σπατάλης θα το προχωρήσουμε πολύ περισσότερο: Δραστηριότητες του δημοσίου, ή ζημιογόνων ΔΕΚΟ που επιβαρύνουν πολύ το φορολογούμενο, ενώ προσφέρουν μικρό ή ελάχιστο δημόσιο όφελος, θα δοθούν άμεσα για ιδιωτικοποίηση.

Ασφαλώς τα δίκτυα και οι υποδομές θα μείνουν στα χέρια του δημοσίου. Αλλά η λειτουργία τους μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο. Μιλάω για το σιδηροδρομικό έργο, δηλαδή για τη μετακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Ήδη άλλωστε, από την αρχή του χρόνου, έχει απελευθερωθεί στην Ευρώπη η αγορά των σιδηροδρόμων. Κι αν δεν φροντίσουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τώρα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύντομα μπορεί να απαξιωθεί.

Κι ακόμα, ένα μέρος από την περιουσία του ΟΣΕ μπορεί να αξιοποιηθεί. Ώστε να φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και Ανάπτυξη.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους είναι εργαλείο ανάπτυξης και για τα λιμάνια και για την προώθηση των εξαγωγών.

Έτσι θα μειωθεί δραστικά και το έλλειμμα του ΟΣΕ, τουλάχιστον στο μισό. Ενώ αν αναδιαρθρώσουμε τις υπόλοιπες συγκοινωνίες θα εξαλείψουμε και τα δικά τους ελλείμματα.

Ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα ιδιωτικοποιηθεί. Και πολλοί εκφράζουν ενδιαφέρον σήμερα. Γάλλοι, Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι.

Κι ό,τι έλλειμμα μπορεί να κοπεί από ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα κοπεί.

Πώς θα ξεκινήσει η Ανάκαμψη πιο νωρίς;

-- Πρώτον, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, που περιμένουν αχρησιμοποίητα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει.

-- Δεύτερον, εξασφαλίζοντας ρευστότητα που το ΠΑΣΟΚ στέγνωσε από την αγορά. Πώς θα γίνει αυτό; Μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούν κι αυτές να επωφεληθούν από τις ενέσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

-- Και τρίτον, επιστρέφοντας τα 6,5 δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις. Που άντεξαν την κρίση, αλλά κινδυνεύουν να κλείσουν τώρα, γιατί το κράτος δεν τις πληρώνει. Μετά από δικές μας συνεχείς πιέσεις από πέρσι, η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει ότι θα αποπληρωθούν μέσα στη χρονιά τουλάχιστον τα 4,5!

-- Πέρα από την αποδέσμευση των Κοινοτικών κονδυλίων, θα προχωρήσουμε σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών - που υπάρχουν, αλλά σήμερα υπολειτουργούν - όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια. Το έκανε η Κύπρος με το αεροδρόμιο της Λάρνακας, που το παραχώρησε στους Κινέζους για μερικές δεκαετίες. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς τα ταχύτερο…

-- Ακόμα, ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Για αυτά υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, πέρα από τα ΕΣΠΑ. Η ανεργία των νέων - ο πιο επικίνδυνος εφιάλτης - ξεπερνά ήδη το 50%!

--Και τέλος μέτρα για την Οικοδομή: 150 επαγγέλματα ζουν απ’ αυτή. Με το που αρχίζει να υπάρχει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία, το πρώτο μέτρο που θα πάρουμε είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για δέκα χρόνια. Το κράτος θα πάρει πολλαπλάσια τα πρώτα δύο χρόνια, απ’ ό,τι θα πληρώνει σταδιακά τα υπόλοιπα οκτώ χρόνια…

Όλα αυτά μαζί θα δώσουν μια πρώτη μεγάλη ανάσα στην οικονομία.

-- Αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτά. Θα προχωρήσουμε σε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων.

Δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα! Αλλά μπορούμε να το προγραμματίσουμε από τώρα, εφ’ όσον χτυπήσουμε, στο μεταξύ, αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Να ξεκινήσουμε με τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%. Πράγμα που θα αποτελέσει αληθινή επανάσταση στην Ελλάδα...

Γιατί θα φέρει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

* Θα προχωρήσουμε ακόμα πιο πέρα:

-- Φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων. Όπως έκανε το Βέλγιο και η Ιταλία. Με θεαματικά αποτελέσματα. Αυτό θα φέρει ρευστότητα που τόσο χρειαζόμαστε.

-- Κι ακόμα, οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να είναι απόλυτα σύννομο. Οι άνθρωποι θα πάρουν κανονικούς τίτλους στα χέρια τους. Και θα μπορούν να ανακατασκευάσουν το ακίνητό τους, να το πουλήσουν, να το κληρονομήσουν, να το βάλουν εγγύηση για δάνειο. Η περιουσία τους θα αποκτήσει αμέσως οικονομική αξία.

-- Θα αντικαταστήσουμε το περιβόητο «χαράτσι», με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ.

Πρέπει να αναπνεύσει η Μεσαία Τάξη που συντρίβεται από τους φόρους!

Μην ξεχνάμε: Η Ελλάδα είναι χώρα νοικοκυραίων!

Μαζί θα δώσουμε άμεση προτεραιότητα και σε κάποιες κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές. Χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε άλλο:

* Πρώτα το χτύπημα της γραφειοκρατίας:

Συνένωση υπηρεσιών του δημοσίου που είναι σήμερα κατακερματισμένες, ώστε να δημιουργηθεί παντού «κρίσιμη μάζα» προσωπικού. Να ξέρουμε που αναθέτουμε, τι αναθέτουμε, τι προχωράει, τι δεν προχωράει και γιατί…

- Φαστ τρακ για όλες τις σημαντικές επενδύσεις…

* Το συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο: Αυτό, μεταξύ άλλων, θα χτυπήσει καίρια και τη φοροδιαφυγή.

Μέσα σε ενάμιση μήνα από το σχηματισμό κυβέρνησης, θα ανακοινωθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του πρώτου χρόνου:

-- Μαρίνες: η βασική υποδομή του νησιωτικού και αρχιπελαγικού τουρισμού. Στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι αληθινά «χρυσωρυχεία». Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες!

-- Η ανασύσταση των ναυπηγείων μας. Γιατί δεν μπορεί η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου να μην πρωτοστατεί στην ναυπηγική. Και η δημιουργία στον Πειραιά διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου. Που έπρεπε να υπάρχει από χρόνια…

-- Ενεργειακή επεξεργασία απορριμμάτων. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βγάζουν ενέργεια και χρήματα από τα σκουπίδια τους! Εμείς ψάχνουμε ακόμα που θα τα… παραχώσουμε. Και χάνουμε χρήματα από ένα πλουτοπαραγωγικό πόρο.

-- Αναπτυξιακό πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Η Ελλάδα, με το γεωφυσικό ανάγλυφο που έχει θα μπορούσε να παράγει ανάπτυξη από τα υδάτινα αποθέματά της. Δεν κάνει τίποτε. Κι ας πρόκειται για τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο του μέλλοντος.

-- Επιμελητηριακή πολιτική για τις εξαγωγές. Παντού αλλού τα επιμελητήρια είναι φορείς ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ.

-- Προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής: Στόχος μέσα σε μια 10ετία το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας να είναι ανταγωνιστικό στην ΕΕ. Σήμερα το μόνο που δεν απασχολεί το κράτος είναι η φθηνή ενέργεια. Όμως, έτσι δενκερδίζεται η μάχη της ανταγωνιστικότητας.

-- Προγράμματα αύξησης του Τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας. Και φορολογικές διευκολύνσεις για όσους ξένους παραμένουν στη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσες χώρες έκαναν τέτοια προγράμματα κέρδισαν πολλά σε Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα.

Πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα, από την πρώτη στιγμή θα απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα! Γιατί χωρίς ανταγωνιστικό επιχειρηματία σύγχρονη Ανάπτυξη δεν υπάρχει. Τέρμα η ηγεμονία των αριστερών ιδεών που «στιγμάτιζε» την επιχείρηση και τον επιχειρηματία.

Και μια ακόμα προτεραιότητα, που σας την αναφέρω ξεχωριστά:

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: Θα αναλάβουμε από την αρχή νομοθετικές πρωτοβουλίες για να καθαρίσουν οι τίτλοι τους, οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης. Και στη συνέχεια να μπορούν να υπάρξουν χρηματο-οικονομικά εργαλεία για την αξιοποίησή τους. Μη ξεχνάμε ότι το κράτος έχει το μοναδικό προνόμιο να δημιουργεί υπεραξίες πλούτου, απλώς νομοθετώντας! Αυτό δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ως τώρα. Θα το χρησιμοποιήσουμε.

Στόχος οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να έχουν κίνητρα να φέρνουν επενδύσεις στην περιοχή τους - όχι να τις παρεμποδίζουν, όπως συχνά συμβαίνει τώρα. Και να προσελκύουν μόνιμο πληθυσμό στις περιοχές τους, ώστε να αυξηθούν και οι σταθεροί πόροι τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει, επί τέλους, «μοχλός ανάπτυξης». Σήμερα πολλοί τη θεωρούν «τροχοπέδη»...

Ιδιαίτερα τα δημοτικά ΣΔΙΤ θα δώσουν επιχειρηματική ώθηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και θα αξιοποιήσουν πόρους της περιφέρειας, που σήμερα μένουν ανενεργοί…

* Θα ενοποιηθούν οι Δημοτικές επιχειρήσεων σε ευρύτερη βάση, όπου είναι απαραίτητο, ώστε να υπάρξουνοικονομίες κλίμακος και να εξαλειφθούν τα ελλείμματά τους.

Έτσι, αντί οι δήμοι να ζητούν λεφτά για ζημιογόνες επιχειρήσεις, θα βγάζουν λεφτά από κερδοφόρες δραστηριότητες. Και θα εξυπηρετούν και το κοινωνικό σύνολο στην περιοχή τους.

* Και τέλος για το χτύπημα της φοροδιαφυγής:

-- Πρώτον, μικρότερους φορολογικούς συντελεστές. Ώστε να χτυπηθούν τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αμέσως, αλλά θα το διαπραγματευθούμε και θα το δρομολογήσουμε με σαφές χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Αρχίζοντας με τη μείωση στο 15% για το φόρο νομικών προσώπων που ήδη ανέφερα.

Όμως, για να τα επιτύχουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε και κάτι ακόμα: την ομπρέλα της Ευρώπης. Τώρα χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ!

Ήδη αλλάζουμε τον τρόπο που σκέπτεται η κοινωνία. Τον τρόπο που ιεραρχεί τις προτεραιότητές της. Ήδη καταρρίψαμε εμμονές δεκαετιών. Ήδη σπάσαμε την ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς που απαγόρευε ακόμα και να μιλάμε για τα προβλήματα που βασάνιζαν την Κοινωνία ή παρέλυαν την Οικονομία.

* Μέχρι πριν δύο-τρία χρόνια, κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν τολμούσε να μιλήσει για την κατάργηση του λεγόμενου Πανεπιστημιακού ασύλου. Που είχε καταντήσει, από δεκαετίες, αποκρουστικό άσυλο παρανομίας. Ενώ τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, με τη στήριξη και πολλών από το ΠΑΣΟΚ, όποιον τολμούσε, έστω και ιδιωτικά, να θίξει το άσυλο, τον κατακεραύνωναν ως «ακραίο» και «επικίνδυνο»…

Τώρα το άσυλο έχει πια καταργηθεί νομικά. Στην πράξη βέβαια, δεν έχει καταργηθεί ακόμα. Αυτό θα συμβεί μετά την 7η Μαΐου. Όμως χωρίς άλλο, τα πράγματα έχουν ήδη αλλάξει πολύ.

Εμείς τολμήσαμε να το θέσουμε ανοικτά και καθαρά. Και τότε φάνηκε ότι ο λαός το ήθελε. Και ότι η ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς, που το προστάτευε ως τώρα, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

* Μέχρι πριν ένα χρόνο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τολμούσε να μιλήσει για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, με τη στήριξη πολλών από το ΠΑΣΟΚ, είχαν απαγορεύσει ακόμα και τη λέξη! Κι όποιον τολμούσε να θέσει το θέμα, τον στιγμάτιζαν επίσης ως «ακραίο» και «επικίνδυνο»…

Πριν ένα χρόνο περίπου το ΠΑΣΟΚ με τη συνεργασία ακτιβιστών της Αριστεράς, δημιούργησαν το επεισόδιο της Υπατείας. Όπου εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν με την άδεια των αρχών, κατέλαβαν Πανεπιστημιακό χώρο, κι ύστερα… «διαπραγματεύθηκαν» τα αιτήματά τους, που ήταν το εξής ένα: η νομιμοποίησή τους στην Ελλάδα!

Ξέρετε έστω κι ένα κράτος στον κόσμο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;

* Μέχρι πριν λίγο καιρό, το θέμα της Ασφάλειας – κι όχι μόνο από τους λαθρομετανάστες - θεωρούνταν από κάποιους της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, και από κάποια Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης ακόμα, «δεξιά ατζέντα»!

Κι όποιον τολμούσε να ζητήσει να αλλάξει το νομικό και δικονομικό πλαίσιο αστυνόμευσης τον στιγμάτιζαν αμέσως ως «ακραίο»!

Τώρα δεν τολμούν πια να πουν τέτοια πράγματα. Ξέρουν ότι η κοινωνία βράζει. Στις γειτονιές βασιλεύει ο τρόμος. Όλη η Ελλάδα νιώθει το φόβο.

Ξαφνικά τι έγινε;

Τα βάλαμε στην ατζέντα της κοινωνίας. Τα βάλαμε στην ατζέντα των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης. Το ΠΑΣΟΚ που ως τότε σέρνονταν πίσω από τις εμμονές της Αριστεράς, άρχισε να ταλαντεύεται. Και η Αριστερά που μέχρι τότε χάλαγε τον κόσμο, περιορίστηκε να σιωπά. Η απλώς να μουρμουρίζει…

Βγήκαμε και καταγγείλαμε την «επαναστατική γυμναστική» που κάνουν κάθε μέρα λίγες δεκάδες κομματικοί «στρατιώτες», παραλύοντας την οικονομική ζωή της πόλης.

Βγήκαμε και καταγγείλαμε απερίφραστα το πλήγμα κατά του τουρισμού από κομματικούς στρατούς που καταλαμβάνουν κάθε τόσο τα λιμάνια και ακινητοποιούν τα πλοία. Πνίγουν την οικονομία των νησιών. Πλήττουν τον τουρισμό. Καταστρέφουν την μόνη βιομηχανία που μπορεί να μας βγάλει από τα δύσκολα αυτή τη στιγμή…

Αυτά τα καμώματα, που δεν συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο - και που εδώ στην Ελλάδα είναι πια ομαδική αυτοκτονία – θα σταματήσουν!

Σεβόμαστε απόλυτα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ιδιαίτερα σε τέτοιες εποχές. Αλλά εδώ τα προνόμια των λίγων διαλύουν τους πολλούς. Η ασυδοσία των λίγων διαλύει ό,τι έχει μείνει όρθιο από την Οικονομία. Και σπρώχνουν στην απελπισία την Κοινωνία. Αυτό θα σταματήσει!

Και στην Ελλάδα θα ισχύσουν όσα ισχύουν σε όλες τις δημοκρατικές χώρες. Και σε ό,τι αφορά τις πορείες και σε ό,τι αφορά τις απεργίες…

* Είπα καθαρά ότι θα βγάλω τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους.

Τέρμα κι αυτή η ντροπή!

Αυτό θα τελειώσει!

Τέρμα πια η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς!

Τέρμα η παράδοση της χώρας στις εμμονές μιας Αριστεράς, που αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες δημοκρατίες, ούτε προτείνει τίποτε, ούτε μαθαίνει. Μόνο καταγγέλλει τους πάντες, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση.

Τέρμα και στην σιωπή της δικής μας παράταξης. Που τώρα δίνει τη μάχη των ιδεών. Δεν διστάζει. Και την ατζέντα την αλλάζει.

Και τις προτεραιότητες της Πολιτικής τις ανατρέπει.

Και στην κοινωνία δίνει διέξοδο και εκπροσώπηση.

Διότι όσο δεν μιλάγαμε για όλα αυτά, όσο αποφεύγαμε να πούμε τις αλήθειες που έβλεπαν όλοι,

--Όσο δεν μιλάγαμε γι’ αυτούς που έδιωξαν επενδύσεις και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και μετά έκλαιγαν με κροκοδείλια δάκρυα για την ανεργία,

-- Όσο δεν μιλάγαμε γι’ αυτούς που παραλύουν την πόλη κάθε μέρα με ελάχιστους διαδηλωτές που κάνουν κόλαση τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών,

-- Όσο αποφεύγαμε να μιλήσουμε για αυτούς που χαϊδεύουν τους κουκουλοφόρους, αφοπλίζουν την αστυνομία, προστατεύουν το παραεμπόριο και καλύπτουν τους λαθρομετανάστες,

η κοινωνία ένιωθε ότι δεν εκπροσωπείται.

Τώρα ξέρει ότι τουλάχιστον εκπροσωπείται!

Να πω και κάτι ακόμα: Είμαστε αντίπαλοι της Αριστεράς. Ιδεολογικοί αντίπαλοί. Δεν είμαστε «εχθροί» με κανένα...

Δεχόμαστε την κριτική της Αριστεράς, που πολλές φορές είναι ισοπεδωτική. Καμιά φορά είναι και παραληρηματική.

Αλλά στο εξής θα δέχεται κι εκείνη την κριτική μας.

Αυτό λέγεται Δημοκρατία, για όσους δεν το καταλαβαίνουν.

Είμαστε αντίπαλοι με τις εμμονές της Αριστεράς. Όχι με τους ανθρώπους της, που έχουν κι αυτοί τα ίδια προβλήματα όπως όλοι.

Κι είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας Πατρίδας.

Η ανάλυση είναι κατόρθωμα Ελληνικότητας εδώ και πολλούς αιώνες. Αλλά η σύνθεση είναι αίτημα Ελληνικότητας από πάντα. Σήμερα η σύνθεση είναι και αίτημα Οικουμενικότητας...

Με βλέπετε να τα λέω έξω από τα δόντια, ακριβώς γιατί η σιωπή η δική μας, η σιωπή των νοικοκυραίων Ελλήνων, η σιωπή της ίδιας της κοινωνίας, δεν βοήθησε τη σύνθεση.

Η λέξη «επιχειρηματικότητα» ήταν απαγορευμένη. Τώρα πια δεν είναι απαγορευμένη λέξη. Είναι προτεραιότητα.

Η «ανταγωνιστικότητα» ήταν απαγορευμένη. Τώρα είναι κι αυτή προτεραιότητα...

Η «ασφάλεια» ήταν κι αυτή απαγορευμένη λέξη. Τώρα είναι ύψιστη προτεραιότητα.

Η αναφορά στην Πατρίδα ήταν απαγορευμένη πέρα για πέρα. Σχεδόν «γραφική». Τώρα την επικαλούνται όλοι.

Ακόμα και η «Ανάπτυξη» ως προτεραιότητα, ήταν απαγορευμένη όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο. Τώρα είναι αυτονόητη για όλους.

Μπορεί ακόμα κάποιοι να δυσφορούν που τα ακούν. Αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχουν πια «απαγορευμένες» λέξεις

Αλλάξαμε την ατζέντα της κοινωνίας, αλλάξαμε τις προτεραιότητες τις Πολιτικής.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Πολλοί αναρωτιούνται;

Εντάξει, επιβάλατε τελικά να συζητηθούν όλα αυτά. Καταφέρατε να σπάσετε ταμπού δεκαετιών. Αλλά μπορείτε να κάνετε κάτι για την Ασφάλεια ή για τη λαθρομετανάστευση; Μπορείτε να ανακαταλάβετε τις πόλεις μας. Και να εμπεδώσετε ξανά ασφάλεια στην ύπαιθρο; Και πώς;

Η απάντηση είναι απλή.

Ναι μπορούμε! Κάνοντας ό,τι κάνουν όλες οι άλλες δημοκρατικές χώρες. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο…

Λένε κάποιοι: μέχρι τώρα δεν πιάνονταν οι κουκουλοφόροι. Πώς θα τους πιάσετε εσείς;

Απαντώ: δεν είναι αλήθεια ότι δεν τους έπιαναν. Η αλήθεια είναι πως όταν τους έπιαναν δεν προσάγονταν σε δίκη. Ή δεν καταδικάζονταν. Ή έπεφταν «στα μαλακά» και αφήνονταν ελεύθεροι. Γιατί; Διότι στο θέμα αυτό οι νόμοι και οι δικονομικοί κανόνες είναι πολύ αδύναμοι στην Ελλάδα. Και εντελώς διαφορετικοί απ’ ό,τι ισχύει παντού αλλού. Αυτό θα αλλάξει. Και είναι το πρώτο που θα αλλάξει.

Επίσης οι μορφές αστυνόμευσης θα αλλάξουν. Για να μπορούν οι αστυνομικοί να κάνουν τη δουλειά τους. Θα αποκτήσουν εκείνα τα μέσα, που τους επιτρέπουν να είναι αποτελεσματικοί, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, ή τις ζωές των πολιτών.

Θα χρησιμοποιηθούν υδροφόρες για να αντιμετωπίζουν πολύ βίαια επεισόδια, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή κανενός. Να μπορεί η αστυνομία να τους «ηρεμεί». Και να σβήνουν ταυτόχρονα οι εστίες πυρκαγιάς πριν πάρουν διαστάσεις και θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Θα χρησιμοποιηθούν οι κάμερες ασφαλείας, όπως ακριβώς συμβαίνει σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα. Και θα είναι επαρκή τεκμήρια για διώξεις τέτοιων αδικημάτων, όπως καταστροφές, βανδαλισμοί, εμπρησμοί κτιρίων, όπως φυσικά και για πράξεις τρομοκρατίας. Να το καταλάβουμε κάποτε: οι κάμερες σε δημόσιο χώρο δεν παραβιάζουν τον ιδιωτικό βίο των πολιτών. Προστατεύουν την ασφάλειά του. Και αποθαρρύνουν όσους απειλούν την ασφάλειά του. Η καταστροφή τους θα τιμωρείται παραδειγματικά.

Αυτά όλα είναι απλά πράγματα, δοκιμασμένα. Γίνονται παντού αλλού κι έχουν αποτελέσματα. Θα γίνουν και εδώ.

Απλά χρειάζεται πολιτική βούληση. Η κυβέρνησή μας μετά την 7η Μαΐου θα έχει την πολιτική βούληση να τα εφαρμόσει.

Αυτή τη στιγμή, παρά την κατάργηση του ασύλου, σε πολλούς πανεπιστημιακούς χώρους, εξακολουθούν και υπάρχουν ορμητήρια παράνομων συμμοριών. Μέχρι και… «βιοτεχνίες μολότοφ» υπάρχουν, με όλα τα απαραίτητα υλικά. Για να μη πούμε ότι διαδικτυακοί τόποι που υπερασπίζονται τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία, βρίσκονται εγκατεστημένοι στους σέρβερ Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτές οι «φωλιές» θα καθαρίσουν. Κι αυτή η ασυδοσία θα σταματήσει.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αναπνεύσουν και θα ηρεμήσουν.

Σας θυμίζω ότι καθηγητές, ακόμα και πρυτάνεις, ξυλοκοπήθηκαν και προπηλακίστηκαν πολλές φορές στο παρελθόν. Ακόμα και προερχόμενοι από το χώρο της Αριστεράς. Η τρομοκρατία και η αλητεία δεν ξεχωρίζειαριστερούς, δεξιούς και κεντρώους. Δεν χαρίζεται σε κανένα! Αυτό θα σταματήσει. Και τα ίδια τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αποκτήσουν τα μέσα να προστατεύουν την ασφάλεια καθηγητών και φοιτητών με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Θα φύγει ο τρόμος από τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια! Οριστικά…

Ύστερα θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Γιατί σήμερα είναι γεμάτες και πολλοί που καταδικάζονται, ουσιαστικά δεν εκτείνουν τις ποινές τους, γιατί δεν υπάρχει χώρος στις φυλακές.

Πώς θα αποσυμφορηθούν; Με το να λειτουργήσουν καινούργια σωφρονιστικά καταστήματα που υπάρχουν αλλά παραμένουν κλειστά!

Αυτή τη στιγμή έχει παραλύσει το κράτος. Κι όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης. Και λόγω της ανομίας. Και λόγω της επικράτησης στρεβλών ιδεών που προστατεύουν τους παράνομους και αφήνουν απροστάτευτους τους πολίτες.

Θα αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους παράνομους επιχειρησιακά στο δρόμο. Θα αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους παράνομους νομικά και δικονομικά στη δικαιοσύνη. Θα αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους παράνομους σωφρονιστικά, αφότου καταδικαστούν.

Θα αλλάξουμε τα πάντα!

Ρωτάνε κάποιοι για τη λαθρομετανάστευση; Τι θα κάνετε με αυτό; Και να θέλετε δεν μπορείτε πια. Είναι ήδη πάρα πολλοί…

* Πρώτον, να καταργηθεί ο Νόμος Ραγκούση για την Ιθαγένεια. Και να φέρουμε μια νομική ρύθμιση όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πρόβλημα. Που δεν νομιμοποιούν αυτόματα - και μάλιστα εκ των υστέρων - όσα παιδιά γεννήθηκαν στο έδαφός τους και μάλιστα από μετανάστες που μπήκαν στις χώρες τους παράνομα. Αυτό στέλνει πολύ κακό μήνυμα σ’ όσους δεν ήλθαν ακόμα. Να έλθουν κι εκείνοι...

* Δεύτερον, να ολοκληρωθούν τα έργα προστασίας των συνόρων. Που όταν ολοκληρωθούν θα έχουν κλείσει μια σημαντική πόρτα διόδου παρανόμων.

* Τρίτον, θα προχωρήσει η δημιουργία χώρων προστασίας-φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών, μέχρι να ολοκληρωθεί η απέλασή τους, που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις μήνες. Οι χώροι αυτοί θα βρεθούν μετά από διάλογο, έξω από τον αστικό ιστό των πόλεων, θα χρηματοδοτηθούν με κοινωνικούς πόρους, και οι τοπικές κοινωνίες θα λάβουν ικανά ανταλλάγματα για να διασκεδαστούν οι εύλογες ανησυχίες τους.

* Τέταρτον, θα απλοποιηθεί και θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου καθώς και της απέλασής τους.

* Πέμπτον, θα αναλάβουμε κοινή διπλωματική πρωτοβουλία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Μαζί με την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για τον επαναπατρισμό, θα δώσουμε τη δυνατότητα παραμονής ευρωπαϊκών δυνάμεων στα ελληνικά σύνορα, για να ενισχυθεί η φύλαξή τους. Από ξηρά και θάλασσα. Αλλά – το σημαντικότερο – για να εδραιωθεί η πεποίθηση παντού, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα όλης της Ευρώπης! Αυτό είναι μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Και πέραν των λαθρομεταναστών.

Να σημειώσω ότι τώρα οι λαθρομετανάστες βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες. Όταν τους μεταφέρουμε σε ειδικούς χώρους φύλαξης θα βρεθούν σε ανθρώπινες συνθήκες. Η μεταφορά τους έχει και ανθρωπιστική διάσταση. Δεν θέλουμε να υποφέρουν εκείνοι. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε και τους Έλληνες πολίτες που υποφέρουν, γιατί δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω από τα σπίτια τους.

Ματώνει η ψυχή μας όταν βλέπουμε εξουθενωμένες γυναίκες με άρρωστα παιδιά στην αγκαλιά, να έρχονται με την απελπισία στα μάτια. Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και μιαν άλλη απελπισία: Αυτή των Ελλήνων που βρέθηκαν ξαφνικά ξένοι στον τόπο τους. Με τις γειτονιές τους να έχουν καταληφθεί από λαθραίους μετανάστες.

Η λαθρομετανάστευση έχει εξελιχθεί σε άοπλη εισβολή. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί.

Έτσι θα φτάσει αμέσως το μήνυμα στους καινούργιους που επιδιώκουν να έλθουν, να το ξεχάσουν. Και σε αυτούς που ήδη βρίσκονται εντός Ελλάδος, να φύγουν με τη θέλησή τους. Το μήνυμα θα είναι ισχυρό. Κι όταν θα εφαρμόσουμε με επιμονή όλα αυτά τα μέτρα, το μήνυμα θα γίνει και πειστικό.

Η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει αμέσως.

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, μπορούν να είναι προπύργια της Ευρώπης στο χώρο της Μέσης Ανατολής. Αν η Ευρώπη δεν κατανοήσει το τεράστιο κίνδυνο από τη λαθρομετανάστευση, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει, όχι το προπύργιο πια, αλλά ο «αδύνατος κρίκος» της Ευρώπης.

Γιατί, άλλωστε, μια κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει να κάνουμε τα πάντα - και πολύ γρήγορα - για να φυλάξουμε καλύτερα τα σύνορά μας, να σταματήσουμε τη ροή εισόδου, να αρχίσουν οι μαζικοί επαναπατρισμοί και να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας. Αν δεν το κάνουμε, εμείς τότε δεν θα κινδυνεύσει μόνον η Ελλάδα. Θα κινδυνεύσει και το Σέγκεν. Τα μηνύματα από τη Γαλλία ήταν πολύ σαφή τις τελευταίες εβδομάδες.

Πριν κλείσουμε για την Ασφάλεια ένα τελευταίο σημείο:

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε απ’ όλα αυτά με αστυνομικούς κακοπληρωμένους που συνεχώς βλέπουν τον ήδη πετσοκομμένο μισθό τους να πέφτει.

Έχουμε ήδη προτείνει να απαλλαγεί η Αστυνομία από εργασίες γραμματειακού χαρακτήρα, όπως οι επιδόσεις κλητεύσεων. Έτσι ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις για το κύριο έργο της αστυνόμευσης.

Πρέπει να τονίσουμε όμως, ότι τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών δεν πρέπει να κοπούν άλλο. Αντίθετα πρέπει να αποκατασταθούν.

Τώρα έρχομαι στη Δικαιοσύνη:

Ανάμεσα στα μέτρα για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης που θα υιοθετήσουμε αμέσως, είναι να τελειώσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν, να ενοποιηθούν τα δικαστήρια και να τριπλασιαστεί το παράβολο, ώστε να αποθαρρύνονται όσοι διακατέχονται από δικομανία.

Περιπτώσεις αρνησιδικίας ή κακοδικίας, οδηγούν σε φυγή επενδύσεων, αποθάρρυνση νέων επενδυτών, σε απώλεια εισοδήματος και πλούτου, σε χρόνια υπανάπτυξη. Αν θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί ως χώρα, πρέπει να αποκτήσουμε σύστημα δικαιοσύνης που το σέβονται όλοι και το εμπιστεύονται όλοι.

Η δικαιοσύνη είναι και προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας

Για την Παιδεία μια κρίσιμη παρατήρηση: Παιδεία δεν είναι μόνο το εξεταστικό σύστημα: Πως περνάνε τα παιδιά μας από τα Λύκεια στα Πανεπιστήμια.

Η Παιδεία αρχίζει από το Δημοτικό. Μην πω από το νηπιαγωγείο…

Κι εδώ χρειάζεται να τα ξαναδούμε όλα. Τι διδάσκουμε στα παιδιά μας. Και πώς το διδάσκουμε.

Θα ξανακάνουμε το δάσκαλο παιδαγωγό. Πολλοί είναι και αξίζουν συγχαρητήρια. Αλλά το σύστημα δεν τους ενθαρρύνει, συχνά τους τιμωρεί. Αυτό θα το αλλάξουμε…

Επαναλαμβάνω: «την ηθική και πνευματική αγωγή των Ελλήνων». Την «ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης…»

Αυτά λέει το Σύνταγμα! Έτσι;

Ερωτώ: Τα σχολικά βιβλία το κάνουν;

Ή μήπως προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία μας. Με τρόπο μάλλον απαξιωτικό…

Αυτά θα τελειώσουν!

Σ’ ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, πέρα από την κατάργηση του ασύλου που ήδη ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή, θα επανεξετάσουμε πλευρές του νόμου 4009 που είναι ίσως ανεφάρμοστες.

Και κάτι για την Εκκλησία στο σημείο αυτό: Θα σεβαστούμε το θεσμό της και το έργο της. Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι τμήμα της Πολιτιστικής και της Ιστορικής μας παράδοσης. Το να γνωρίζουν τα παιδιά την Ορθοδοξία είναι τμήμα της εκπαίδευσης που υποχρεώνεται από το Σύνταγμα να τους προσφέρει το Ελληνικό κράτος. Φυσικά εξαιρούνται τα παιδιά των αλλοδόξων που κι αυτοί είναι Έλληνες και έχουν πλήρη δικαιώματα στη δική τους θρησκευτική παράδοση.

Μερικοί που έχουν κάνει επάγγελμα να εξαπολύουν κατά καιρούς επιθέσεις κατά της Εκκλησίας μας, θα έπρεπε να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν το σχετικό άρθρο 3 του Συντάγματός μας. Αυτές οι ύπουλες επιθέσεις θα τελειώσουν.

Κάποιοι διαδίδουν κακόβουλα τελευταία ότι υπάρχει πρόθεση να κοπεί η μισθοδοσία των κληρικών. Τονίζω ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αντίθετα, οφείλουμε να ενισχύσουμε το έργο και τις προσπάθειες της Εκκλησίας ειδικά τέτοιες εποχές.

Για την Υγεία: Θα τα αλλάξουμε όλα! Αλλά με Σχέδιο. Αποσπασματικές μεταρρυθμίσεις, ακόμα κι αν είναι σωστές, πολύ συχνά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα.

Όλα αυτά είναι τομές που ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, όταν όλοι οι άλλοι ήταν απέναντι και ξεσήκωναν τον κόσμο. Όπως έγινε με την ενοποίηση των ταμείων. Και συνεχίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, με προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και με τη Νέα Δημοκρατία να τα ψηφίζει και να τα στηρίζει. Αυτή είναι η διαφορά της υπευθυνότητας που δείξαμε εμείς, από το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ.

Θα αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Αμείβοντας τους γιατρούς κατά πράξη και περίπτωση.

Διαφυλάσσοντας την ιδιοκτησία των γιατρών στα ιατρεία τους.

Δίνοντάς τους τον τελευταίο λόγο στην επιλογή της θεραπείας.

Και δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εξασφαλίζοντας στον πολίτη ελεγχόμενα φάρμακα ποιότητας.

Προτείνουμε μια μεγάλη Συνταγματική Μεταρρύθμιση που θα καταστήσει το πολίτευμα πιο διάφανο, πιο δίκαιο, πιο αξιόπιστο στον κόσμο και πιο λειτουργικό στη διακυβέρνηση.

* Πρώτον, ασυμβίβαστο του αξιώματος υπουργού και βουλευτή. Ώστε να υπάρξει η κρίσιμη διάκριση της Εκτελεστικής εξουσίας από τη Νομοθετική. Έτσι ο υπουργός θα μπορεί να κυβερνά χωρίς το άγχος της επανεκλογής του. Και ο βουλευτής θα υπηρετεί την περιφέρειά του χωρίς το άγχος να γίνει ο ίδιος υπουργός ή να ΜΗ γίνει υπουργός κάποιος συνάδελφός του από την ίδια περιφέρεια.

* Δεύτερον, ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο. Από την ώρα που θα υπάρχει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υπουργού, ο βουλευτής θα πάψει να είναι και ελέγχων και ελεγχόμενος. Οπότε θα μπορεί να ασκεί καλύτερα τα καθήκοντά του. Το πρόβλημα δεν είναι να υποβαθμίσουμε το βουλευτή. Αλλά να τον βοηθήσουμε να παίξει πιο σωστά το ρόλο του. Η απόλυτη διάκριση Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας ενισχύει και τις δύο.

* Τρίτον, θα ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ – ανάλογα με τις εξουσίες που θα του δοθούν - θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εκλογής του απευθείας από το λαό. Έτσι θα αποκατασταθούν οι εσωτερικές ισορροπίες του πολιτεύματος και θα χαλαρώσει ο πρωθυπουργικο-κεντρικός χαρακτήρας του.

* Τέταρτον, το «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών θα ελέγχεται συνταγματικά από ειδικό σώμα, που θα αποτελείται αποκλειστικά από κορυφαίους δικαστικούς προερχόμενους και από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.

* Πέμπτον, καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί τα τρία πέμπτα της Βουλής. Δική μας πρόταση είναι να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος με σπάσιμο των πολύ μεγάλων περιφερειών, ώστε να μειωθεί η επιρροή του «πολιτικού χρήματος».

* Έκτον, επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας. Μείωση των 300.

* Έβδομον, ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.

* Όγδοο, θα αναθεωρηθεί η διάταξη που αφορά την παραγραφή ποινικής ευθύνης των υπουργών και θα αλλάξει ο σχετικός νόμος. Στόχος είναι να προστατεύεται ο υπουργός στην άσκηση των καθηκόντων του, όχι να του εξασφαλίζεται ασυλία όταν τα παραβιάζει και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον.

* Ένατο, θα αναθεωρηθεί και η διάταξη για την ασυλία των βουλευτών. Κι αυτή θα αφορά αποκλειστικά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους. Τίποτε παραπέρα…

* Δέκατο, ενίσχυση Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (αναθεώρηση του άρθρου 90). Ώστε να μην μπορεί η Εκτελεστική εξουσία, να ποδηγετεί τη Δικαιοσύνη. Έτσι θα περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

* Ενδέκατο, θα προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

* Δωδέκατο, θα επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

* Δέκατο τρίτο, θα συνδεθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την ωφέλεια στο δημόσιο συμφέρον.

* Δέκατο τέταρτο, θα εξορθολογιστεί η οργάνωση και λειτουργία των Ανεξάρτητων αρχών.

* Και δέκατο πέμπτο, ρητή πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για προστασία της ελληνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.

Αυτά που προτείνω συνιστούν αληθινή Ανατροπή! Επανάσταση! Όχι βίαιη.

Αλλά αληθινή Επανάσταση. Μόνο με τέτοιες επαναστάσεις αλλάζουν σελίδες οι λαοί.

Τα αλλάζουμε όλα για να ενώσουμε τον Ελληνικό λαό.

Τα αλλάζουμε για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή θέση μας και να διευρύνουμε το ρόλο μας.

Όχι για να βοηθήσουμε όσους θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη.

Τα αλλάζουμε όλα για να ξαναπάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Για να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας.

Όχι για να βυθιστούμε σε μιαν εσωτερική κρίση, από την οποία θα χάσουμε πλήρως της κυριαρχία μας

Με ενδιαφέρει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα από την πρώτη στιγμή.

Η Ελλάδα! Πάνω απ’ όλα…

Πηγή: Praxis

1 σχόλιο: