Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Το μερτικό

Κάθε άνθρωπος που χάνεται γιατί δεν αντέχει άλλο αυτό που αντέχουμε γράφει μια καταδίκη της αδυναμίας μας να είμαστε λιγότερο ανθεκτικοί, της ζωώδους μας αγκίστρωσης στην επιβίωση. Η αδυναμία μας αυτή μας βαραίνει σαν ενοχή. 

Αυτή την ενοχή τη μοιραζόμαστε σαν το πικρό ψωμί. Ο καθένας ψάχνει, είτε το θέλει είτε όχι, να αδειάσει λίγο χώρο μέσα του για να τη χωρέσει. Σιωπηλά, σιωπηλά, ψάχνει να αδειάσει λίγο χώρο μέσα του. Να βρει το χώρο του κι αυτό, το κρίμα το αδικαίωτο. Το κομμάτι το δικό σου απ' τη μοιρασιά. Γιατί πρέπει να το κουβαλήσεις κι αυτό. Να το αφήνεις κι αυτό να μιλήσει --το μερτικό του κρίματος-- να του δίνεις τα δίκια του. Να σιωπαίνεις για να ακούσεις τη φωνή που δεν έχει πια γλώσσα, την άηχη, την τρομερή.

Και να πενθείς αυτό που χάθηκε και σήμερα για να βρεθεί ο χώρος. Για να δοθεί, με τρόπο δίκαια μοιρασμένο, το μερτικό στο άδικο. Θάβεις λοιπόν και σήμερα ένα κομμάτι από σένα. Απομένεις λίγος λιγότερος εσύ, λίγο λιγότερο το μέσα μέσα σου. 

Αυτή είναι η προϋπόθεση, κι αυτό το τίμημα. 

2 σχόλια:

 1. Αντώνη έχεις απόλυτο δίκιο. Θυμάμαι το βιβλίο του Horace McCoy "They Shoot Horses, Don't They?" (εκεί ξαναβρίσκω όλα τα παραπάνω θέματα: αγκίστρωση στην επιβίωση, πικρό ψωμί, ο τρομερός ήχος της σιωπής). Κοιτάω πότε γράφτηκε: ΗΠΑ 1935. Είναι η τότε Κρίση με τον απόλυτο εξευτελισμό και την εξόντωση για λίγα δολάρια.Θλίψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σήμερα ένας εργαζόμενος γνωστός μου,μου είπε ότι πρέπει να είσαι ψυχάκιας για να αυτοκτονήσεις. Του είπα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια όρια και μπορούν να σπάσουν. Μου είπε ότι και να μείνει άνεργος δεν θα έφτανε σε αυτό το σήμείο.
  Τι να πω,δε ξέρω, έχω αρχίσει να απελπίζομαι.
  Στην ξαδέρφη μου της έλεγα σήμερα να πάει να ψηφίσει αριστερά κόμματα. Μου είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.Της είπα ότι αν δεν αλλάξει τίποτα θα της ρίξουν το μισθό στα 300 από τα 800 ευρώ, το ενος χρονών παιδί της δεν θα βρίσκει σταθμό να το πάει,θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία (ήδη μου είπε ότι πλήρωσε τα φάρμακα για το παιδί της λόγ ΕΟΠΠΥ),σχολεία.Ισως της λέω, να μπορεσει η αριστερά να σταματήσει την πορεία προς την εξαθλίωση.
  Δε πιστεύω ότι της άλλαξα γνώμη. Τουλάχιστο δε θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.:)

  Γιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή