Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Προβλέψεις για τους συσχετισμούς δυνάμεων την επόμενη των εκλογών

1. Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανόν η 8η του Μάη να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό σχήμα, ανεξάρτητα απ' το αν θα κατακτήσει ακόμα και την πρωτιά, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Το να βρει η 8η του Μάη το ΚΚΕ σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα έχει αποκλειστεί ρητά από τη ΓΓ του και ως εκ τούτου αποκλείεται.

2. Εάν η δομική αποδυνάμωση των προοπτικών και της πολιτικής βιωσιμότητας ενός ήδη απαξιωμένου και αποδυναμωμένου σχήματος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, στο οποίο αποκλείω συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τέτοια στα μάτια του εθνικού και διεθνούς κεφαλαίου ώστε να προκρίνει την ανεμπόδιστη και ακόμα και πριμοδοτούμενη δοκιμή ενός άλλου σχήματος (α λα Ολλάντ στη Γαλλία), ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί συνεργάτη στην κυβέρνηση. Στο ΚΚΕ φυσικά δεν θα τον βρει, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στη γαλλική περίπτωση με το ΚΚΓ, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις διαφοροποιήσεις που είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες.

3. Οι δημοσκοπήσεις, ανεξάρτητα από τις άλλες τους διαφοροποιήσεις, καταγράφουν, πέραν του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ακόμα σφόδρα ανερχόμενες δυνάμεις: τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Καμμένου και την Χρυσή Αυγή.

4. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θελήσει να εξαργυρώσει με όρους κοινοβουλευτικής εξουσίας την μάλλον χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης δραματική του ενίσχυση σε σχέση με τα ποσοστά του στις προηγούμενες εκλογές, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους εκεί. Η συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ είναι μεν εφικτή αλλά δεν του αρκεί αριθμητικά, λόγω των --συγκριτικά με το κόμμα Καμμένου και τον ΣΥΡΙΖΑ-- χαμηλών ποσοστών της ΔΗΜΑΡ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

5. Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Χ.Α αποκλείεται, για ευνόητους λόγους -- δεν την επιθυμεί η ίδια η Χ.Α, και θα ήταν άμεσα αυτοκτονική πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

6. Απομένει μόνο το λογικό ενδεχόμενο της συνεργασίας των δύο ανερχόμενων "εναλλακτικών" στο σχήμα ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της συνεργασίας Καμμένου/ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς φυσικά να αποκλείεται η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ ως τρίτου τροχού (μπορεί και να επιβάλλεται, τόσο αριθμητικά, για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στις έδρες, όσο και δομικά, με τη ΔΗΜΑΡ στον ρόλο του "ενδιάμεσου χώρου", του μεσολαβητή, ισορροπιστή και επιδιαιτητή του νέου μπλοκ εξουσίας).

7. Το σενάριο αυτό μού φαίνεται να ενισχύεται σοβαρά από τις δημοσκοπήσεις και την περιρρέουσα, και καθιστά ενδιαφέρουσες τις πρόσφατες δηλώσεις Τσίπρα περί Καμμένου. Θα δούμε πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να το νομιμοποιήσει ως ιστορική αναγκαιότητα στη βάση της.

8. Εφόσον υλοποιηθεί αυτό το μοντέλο συγκυβέρνησης (με δεδομένο ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι αδύνατο να υλοποιηθεί από οποιονδήποτε, και ότι δομικά μόνο δύο βασικά μοντέλα συγκυβέρνησης φαίνονται εφικτά), η ενδεχόμενη αποτυχία του να επιλύσει σε σοβαρό βαθμό τα οικονομικά προβλήματα των κατώτερων στρωμάτων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (μιας και η γενικότερη ανοχή και "περίοδος χάριτος" έχει συρρικνωθεί δραστικά μετά την προηγούμενη περίοδο), μπορεί να σημάνει μόνο ένα πράγμα: περαιτέρω δραματική άνοδο της φασιστικής ακροδεξιάς της Χρυσής Αυγής, που ήδη προαλείφεται για σημαντική παρουσία στη Βουλή. Στην άνοδο αυτή, η εργατική ψήφος θα παίξει αυξανόμενο ρόλο σε περίπτωση αποτυχίας του "εναλλακτικού μοντέλου" συγκυβέρνησης, μιας και, με δεδομένο ότι η Χ.Α θα κρατήσει το "αντισυστημικό" της προφίλ, θα φαντάζει πια ως το μόνο βιώσιμο για τη φτωχολογιά χαρτί εάν η κατάσταση παραμείνει οικονομικά το ίδιο κακή ή χειροτερέψει.

9. Το μόνο, βέβαια, εκτός από το ΚΚΕ, το οποίο δεν θα έχει υποστεί τη φθορά της αποτυχίας, και που τότε θα βρεθεί ως ο βασικός πόλος συσπείρωσης απέναντι στην συσπείρωση γύρω από την Χ.Α σε μια ακραία πολωμένη κοινωνία. Και εκεί βέβαια τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις επιλογές της αστικής και μικροαστικής "αριστεράς" απέναντι στο νέο ιστορικό δίλημμα που θα έχει ανακύψει, και που θα είναι πια ξεκάθαρα το ιστορικά γνωστό: κομμουνισμός ή φασισμός. Αν εξεταστεί προσεκτικά η ομιλία της ΓΓ του κόμματος στο Ίλιον, θα φανεί ότι το σενάριο που έχει στον νου του το κόμμα είναι ακριβώς αυτό: προσέξτε ιδιαίτερα την αναφορά της στα τραγικά αποτελέσματα που θα είχε η φθορά του ΚΚΕ λόγω συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση που θα αναγκαζόταν σε απονομιμοποιητικούς για την αριστερά συμβιβασμούς, στο γεγονός δηλαδή ότι η εργατική τάξη θα έμενε τότε χωρίς πίστη σε κανένα κόμμα της αριστεράς. Η αναφορά αυτή, θεωρώ, αφορά υπόρρητα μεν αλλά πραγματικά την εκτίμηση ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η μεγάλη πτωχευμένη μάζα δεν θα είχε καμία επιλογή παρά να συνασπιστεί μαζικά γύρω από την φασιστική ακροδεξιά ως ριζοσπαστική εναλλακτική στη νέα σοσιαλδημοκρατική-κεντροδεξιά-λαϊκοδεξιά προδοσία των προσδοκιών της.

10. Εάν η εκ των δομικών (και όχι απλά εκλογικών) συσχετισμών πιθανή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/Καμμένου/ΔΗΜΑΡ πετύχει την ελάφρυνση των βαρών που συσσωρεύτηκαν στην μικροαστική και εργατική τάξη, τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο πολύπλοκη και απρόβλεπτη από ό,τι περιέγραψα στα προηγούμενα σημεία. Δεν έχω όμως μια πειστική θεωρία για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια τέτοια "ρεφορμιστική" λύση στο αδιέξοδο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και υπό τους υφιστάμενους πανευρωπαϊκούς ταξικο-πολιτικούς συσχετισμούς, οπότε δεν είμαι σε θέση να αναπτύξω το ενδεχόμενο αυτό διεξοδικά.

11. Όλα τα παραπάνω στηρίζονται στα δεδομένα που παρουσιάζουν οι ως τώρα δημοσκοπήσεις και προϋποθέτουν ότι δεν είναι όλες δραματικά ψευδείς.

49 σχόλια:

 1. Σήμερα το πρωί αναρτήθηκε σε αγγλόφωνο μπλογκ (http://hat4uk.wordpress.com/2012/04/28/euroblown-greece-exclusive-secret-poll-reveals-pasok-nd-collapse/) μυστική - υποτίθεται - δημοσκόπηση (δεν αναφέρεται ποιος και πώς τη διενέργησε) που δίνει τα εξής νούμερα:
  ΝΔ 14%
  Πασοκ 12%
  Ανεξ. Ελλ. 11%
  ΣΥΡΙΖΑ 11%
  ΚΚΕ 9%
  Χρυση Αυγη 9%
  ΔημΑρ 8%

  Ο μπλόγκερ βλέπει όντως δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενο συνεργασίας του με Καμμένο και ΝΔ(!, όχι Κουβέλη). Βεβαίως αν ζούσε στην Ελλάδα θα κατανοούσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον Τσίπρα. Τα πράγματα είναι πολύ ρευστά.

  Θα δώσω και μια 2η είδηση που έμαθα ότι προήλθε μέσα από το Σύριζα: υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάρει εξουσία στα χέρια του και να μην ξέρει τι να την κάνει, πράγμα που οφείλεται και στο ετερόκλητο συνοθύλευμα τάσεων μέσα στο κόμμα. Μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αν βρεθεί στην εξουσία και ενώπιων συνεργασίας με Καμμένο είναι πάρα πολύ πιθανή.

  Οι προβλέψεις από ανθρώπους του Σύριζα φτάνουν ακόμα και στο 17% (!). Για το ΚΚΕ μιλούν για αδυναμία να ξεπεράσει το 9-10%.

  Τα αναφέρω αυτά για σχολιασμό από εμάς και γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχουν εδώ αναγνώστες που θα τα πάρουν τοις μετρητοίς.

  Alexis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "ΝΔ 14%
  Πασοκ 12%
  Ανεξ. Ελλ. 11%
  ΣΥΡΙΖΑ 11%
  ΚΚΕ 9%
  Χρυση Αυγη 9%
  ΔημΑρ 8%"

  Είναι ποσοστά συμβατά με τη γενικότερη λογική των δημοσκοπήσεων, αν και είδα σήμερα και πολύ ισχυρότερα ποσοστά για ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη διαφορά από το ΚΚΕ.

  Στην βάση των ποσοστών που παραθέτεις, ΝΔ/ΠΑΣΟΚ=26%, ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος/ΔΗΜΑΡ=30%. Αλλά υπάρχουν και πιο ενισχυτικές για τους δεύτερους απέναντι στους πρώτους δημοσκοπήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αν υπάρχει πιθανότητα για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/Καμμένου (με ή χωρίςΔΗΜΑΡ), μπορούμε σε αυτή την περίπτωση να υποθέσουμε ένα σενάριο: η ΕΕ, βλέποντας την αδυναμία ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, στηρίζει το νέο δίπολο και μάλιστα υποκύπτει στις "πιέσεις" του μέσω των διαπραγματεύσεων. Φυσικά ο λαός πανηγυρίζει για τα επιτεύγματα της νέας ΝΔ και του νέου ΠΑΣΟΚ. Νυχτερινός εφιάλτης ή προσωρινή λύση για το σύστημα, που αναγκάζεται πλέον να κάψει όλα (ή σχεδόν όλα)τα χαρτιά του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Το μόνο, βέβαια, εκτός από το ΚΚΕ, το οποίο δεν θα έχει υποστεί τη φθορά της αποτυχίας"
  Το ΚΚ δεν θα έχει υποστεί τη φθορά της αποτυχίας, θα έχει υποστεί όμως την φθορά της δήθεν δειλίας και δήθεν έλλειψης σχεδίου εξουσίας. Διότι πριν συνεργαστεί ο Σύριζα με Καμμένο, αν συνεργαστούν, θα απευθυνθεί στο ΚΚ. Ήδη ο πολιτικός εκβιασμός είναι ξεκάθαρος, χυδαίος και αναπαράγεται συνεχώς. "Με ποιους θα συνεργαστείτε" τους ρωτάνε, "αφού το ΚΚ δεν θέλει", και απαντάνε ότι "ο κόσμος με την ψήφο του μπορεί να υποχρεώσει τις ηγεσίες των κομμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους".
  Και η απάντηση του ΚΚ, αν πιεστεί, πρέπει να είναι επιθετική: "Το ποσοστό που πήρε το ΚΚ, τού το έδωσαν άνθρωποι που ήξεραν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί, διότι το λέγαμε σε κάθε ευκαιρία, και άρα δεν πρόκειται περί δειλίας αλλά, εκτός των άλλων, περί σεβασμού στην επιθυμία της βάσης. Βουλώστε το λοιπόν, και τα λέμε στους δρόμους".
  - Το (1), αν και δεν μπορώ να το αποκλείσω, δεν θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί, γιατί το χαρτί του Σύριζα είναι πολύ χρήσιμο και δεν θέλουν να το κάψουν από τώρα. Συγκυβέρνηση Πασόκ, Νδ, με Ντόρα (αν μπει) και ίσως Κουβέλη (άκουγα τον Ψαριανό και του έτρεχαν τα σάλια) νομίζω θα σχηματιστεί. Και η πολιτική βιωσιμότητα αυτού του σχήματος θα στηριχθεί με ακόμα περισσότερο ξύλο στους δρόμους, με ακόμα περισσότερη τρομοκρατία στα τηλεοπτικά παράθυρα κτλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι παραπάνω αναλύσεις δεν παίρνουν υπόψη τους τους μηχανισμούς που διαθέτει η αστική τάξη στη διάθεση του πολιτικού προσωπικού της.

  Τώρα, να σχολιάσει κανείς τις μικρομέγαλες ή τις μαξιμαλιστικές απόψεις κάποιων οπορτουνιστικών σχημάτων ή και ακροδεξιών σχημάτων, μάλλον θα χάσει το χρόνο του.

  Να σας πω κάτι χθεσινό που υπέπεσε στην αντίληψή μου για να καταλάβετε τι λέω.
  Χθες, ήρθε στην πόλη μου ο Λεβέντης !
  Μοίραζε μια εφημερίδα (με αρκετές σελίδες είναι η αλήθεια) που στην πρώτη της σελίδα ανέφερε ... μυστικό γκάλοπ της Γερμανίας που τους δίνει ... 4 % !!!

  Όλα αυτά, έναν σκοπό έχουν.
  Να σταματήσουν εδώ και τώρα, την ολοένα αυξητική τάση της ριζοσπαστικοποίησης των συνειδήσεων μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.
  Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

  Ας είμαστε καλά, να τα ξαναπούμε στις 7 του Μάη, έτσι για να δω κάτι "παράξενα" γκάλοπ πως θα τα σχολιάζουμε με φόντο τις πραγματικές ψήφους του κόσμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νομίζω ότι οι παραπάνω διαπιστώσεις του Αντώνη, είναι εσφαλμένες σίγουρα ως προς 2 σημεία:

  i) Όσο κι αν διακηρύττει ο Τσίπρας ότι παρουσιάζεται "ιστορική" ευκαιρία για αριστερή κυβέρνση, αυτό το σενάριο (άσχετα που κατά την άποψή μου, περισσότερο συντηρείται για να προϊδεάσει για την ρόλο που θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα, όπως θα διαμορφωθεί αυτό μετά τις εκλογές), μάλλον δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και του ΣΥΝ, έντονη δυσφορία για τις τελευταίες δηλώσεις Τσίπρα.

  ii) Το 5ο σημείο του Αντώνη, θεωρώ πως είναι εξαιρετικά άστοχο. Αν δεχτούμε κάτι τέτοιο (έστω και σαν πιθανότητα), νομίζω ότι καταλήγουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα ως προς το "ποιόν" του ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει με το σπαθί του την πρωτοκαθεδρία στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία στο πολιτικό σύστημα, το να θεωρούμε όμως ότι είναι πιθανές ακόμα και οι συνεργασίες με νεοναζιστικές συμμορίες όπως η Χ.Α, είναι παρακινδυνευμένη πολιτική εκτίμηση (νομίζω δε, ότι δεν έχει και ιδιαίτερη απήχηση αυτή η εκτίμηση).

  Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει (κυρίαρχα τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ) είναι το φλερτ Τσίπρα-Καμμένου, στο όνομα του "αντιμνημονιακού" αγώνα. Σε αυτό το ακριβώς το σημείο πρέπει να επικεντρώνει η κριτική μας στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν φυσικά όλων των υπολοίπων ("καλύτερη" διαχείριση εντός καπιταλισμού, Ευρώπη των λαών κ.τ.λ).

  Όσον αφορά κάποιες δημοσκοπήσεις που επικαλέστηκε ο Alexis, μάλλον θα διαφωνήσω. Τόσο σχετικά με τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ, όσο και με αυτά ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. Από κάποιες πληροφορίες (που φυσικά δεν είναι εύκολα αξιολογήσιμες), οι 2 προαναφερθέντες θα συγκεντρώσουν μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι το ΚΚΕ το 3ο κόμμα. Για την Χ.Α, απλά θα ευχηθώ να βγουν αληθινά τα ποσοστά που έχουν φτάσει στα δικά μου αυτιά (4-5%) και όχι του Alexis.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αντώνη,

  H ανάλυσή σου, ειδικά το 9ο σημείο, επιφυλάσσει για το ΚΚΕ ένα ρόλο «καταφυγίου» σε περίπτωση που αποτύχει μια (καθόλου πιθανή) «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό όμως που δεν εξηγείς - για την ακρίβεια, δεν το ακουμπάς καθόλου - είναι το «αν» και το «πώς». Δηλαδή, αν και πώς ένα σημαντικό μέρος των λαϊκών στρωμάτων θα συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ - στο οποίο πολλοί μάλιστα θα καταλογίζουν ευθύνη για την αποτυχία του «πειράματος ΣΥΡΙΖΑ». Η εμπειρία της μεσοπολεμικής Γερμανίας και της ανάλυσης των τάσεων της Γαλλικής εργατικής τάξης στις πρόσφατες εκλογές δείχνουν μάλλον ότι το ΚΚΕ θα παραμείνει στα ποσοστά του τα οποία μια δυνατή ΧΑ θα κατατρώγει - κυριολεκτικά.

  Φυσικά, αυτά τα σενάρια έχουν αξία μόνο στην απίθανη περίπτωση που ΠΑΣΟΚ+ΝΔ δεν καταφέρουν να πιάσουν μαζί ένα ~40% που θα τους δώσει γύρω στους 160 βουλευτές. Βάλε και το ενδεχόμενο να μπει στη βουλή κι η Ντόρα. Στην αντίθετη περίπτωση θεωρώ πιθανότερο ότι θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές. Αν το ΚΚΕ έχει αρνηθεί να στηρίξει κυβέρνηση «Μετώπου» έχεις εξετάσει το ενδεχόμενο αυτή η στάση του να του κοστίσει σημαντικά σ' αυτό το 2ο γύρο;

  Λυπάμαι αλλά θεωρώ ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος αντισυσπείρωσης απέναντι στην ακροδεξιά. Τα λαϊκά στρώματα, λυπάμαι που το γράφω, κι ας ακούγεται ελιτίστικο, ρέπουν ακατάσχετα προς το φασισμό - κάτι αναμενόμενο σε μια κοινωνία μικροαστών όπως η ελληνική. Εργατική τάξη με ταξική συνείδηση είναι ολιγάριθμη - και όχι φυσικά πάντοτε φιλοΚΚΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Της νουδούλας το 14 φαίνεται χαμηλό. Οι δημοσκοπήσεις , ναι ναι οι μυστικές κάπου τα είδα και γω στα μπλογκ,βλέπουν 24 για ΝΔ, για Πασοκ 16, Συριζα 11. ΚΚΕ 9+, για Καμμένο κάπου στο 7 όπως και για Κουβέλη και ΧΑ 7. Εθνικιστικό μπλογκ-ΧΑβγήτικο υποστηρίζει ότι από φεύγουν από Καμμένο και πηγαίνουν στην ΧΑ.
  Πάντως δύσκολα για όσους θέλουν συγκυβέρνηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @λκ
  «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει με το σπαθί του την πρωτοκαθεδρία στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία στο πολιτικό σύστημα»

  Ουδέν σχόλιο πέρα από το νοσταλγικό σημείωμα του Ρίζου· κάτι πρέπει να ποτίζουν τα σημαιάκια του ΣΥΝ/ΡΙΖΑ, δεν εξηγείται αλλιώς.

  «Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει (κυρίαρχα τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ) είναι το φλερτ Τσίπρα-Καμμένου»

  το «κυρίαρχα» είναι προσδιορισμός στους «οπαδούς» ή στον «προβληματίσει»; Για τους «οπαδούς» ίδε σημ. για σημαιάκια· για τους υπόλοιπους, δεν μας προβληματίζει, μας αρέσουν οι κωμωδίες «ηθών».

  @αφ-οδίτη με το ρ

  «Η εμπειρία της μεσοπολεμικής Γερμανίας»
  Μυαλό δεν βάζετε

  «της ανάλυσης των τάσεων της Γαλλικής εργατικής τάξης στις πρόσφατες εκλογές»
  Στην «ανάλυση» Ολάντ για τους παραστρατημένους αναφέρεσαι; «Γιε μου τι περιμένεις πες μου»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «Μυαλό δεν βάζετε»
   ???????

   «Στην «ανάλυση» Ολάντ για τους παραστρατημένους αναφέρεσαι;»
   Στην ανάλυση της Ipsos που αναδημοσιεύτηκε κι εδώ σε παλιότερο post και που «δείχνει» τον ένα στους τρεις Γάλλους εργάτες να φλερτάρουν με την Μαρίν ΛεΠέν (βίτσια πια αυτοί οι Γάλλοι).

   Υ.Γ. Το Αφροδίτη γράφεται με ένα n.

   Διαγραφή
  2. ipsos ήταν δημοσκόπηση στις κάλπες

   «ανάλυση» Ολάντ εδώ (υπότιτλος: «τα δομημένα του δημόσιου διαλόγου»).

   Διαγραφή
 10. Αντώνη, στο 9. δεν λαμβάνεις καθόλου υπ'όψην την πιθανότητα επιστροφής στις αγκαλιές ΠΑΣΟΚ/ΝΔ ή ότι σχημάτων προκύψουν μετά τις εκλογές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Επί τάχει κάποιες διευκρινήσεις:

  α) Το σημείο 11 είναι διευκρινιστικό υστερόγραφο αλλά ίσως θα πρέπει να διαβαστεί πρώτο. Βασίστηκα όχι σε μία αλλά σε μια σειρά δημοσκοπήσεων οι οποίες, πέρα από τις όποιες αποκλίσεις μεταξύ τους, παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Καμμένο και τη ΧΑ ως τις πιο ανοδικές δυνάμεις. Το αν όλες είναι παραπλανητικές, σπέκουλα, κλπ, δεν το γνωρίζω. Μπορεί και να είναι. Αλλά ότι συγκλίνουν σε αυτό το στοιχείο, συγκλίνουν.

  β) Λαμβάνω ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θελήσει συνεργασία με ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, και δεν έχει κανένα λόγο να τη θελήσει.

  γ) Η διατύπωση 4, που είναι κομβική, είναι υποθετικού τύπου: "Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θελήσει να εξαργυρώσει με όρους κοινοβουλευτικής εξουσίας την μάλλον χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης δραματική του ενίσχυση σε σχέση με τα ποσοστά του στις προηγούμενες εκλογές, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους εκεί."

  δ) Δεν αναμένω επιστροφή των όποιων ανερχόμενων δυνάμεων σε "παλιά λημέρια", όπως τα ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, στη βάση του ότι είναι αναγκαίο να διαφοροποιήσουν εαυτόν από το απονομιμοποιημένο δίδυμο.

  ε) Δεν απέκλεισα δυνατότητα νέας συγκυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν την θεωρώ βιώσιμη λύση από τη σκοπιά του κεφαλαίου.

  στ) Από μόνο του, ένα 6+% για τη ΧΑ (ποσοστό το οποίο φαίνεται να είναι πάνω κάτω το μίνιμουμ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), την καθιστά ισχυρό παράγοντα για τον επόμενο κύκλο πολιτικών μετατοπίσεων. Το αν οι δημοσκοπήσεις θέλουν να τρομοκρατήσουν ψηφοφόρους με αυτό το ενδεχόμενο, πιθανώς ώστε να τους οδηγήσουν πίσω σε ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, δεν το γνωρίζω.

  ζ) Τα ποσοστά που δίνονται για ΚΚΕ μού φαίνονται κατά το πλείστον υπερβολικά χαμηλά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές --δείχνουν πάρα πολύ μικρή άνοδο. Σε κάποιες και τα ποσοστά ΝΔ/ΠΑΣΟΚ φαίνονται υπερβολικά χαμηλά. Πάλι δεν μπορώ να ξέρω.

  ι) Όπως και να έχει, ο καθένας ψηφίζει κατά συνείδηση. Εγώ έχω γράψει τι θεωρώ τακτικά επιθυμητούς στόχους ευρύτερα για τις εκλογές. Το επαναλαμβάνω:

  Όσο το δυνατόν μικρότερα ποσοστά για ΝΔ/ΠΑΣΟΚ
  Όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό για ΧΑ
  Όσο το δυνατόν δυνατότερο ΚΚΕ
  Όσο το δυνατόμ μεγαλύτερο κέρδος του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "ένα 6+% για τη ΧΑ (ποσοστό το οποίο φαίνεται να είναι πάνω κάτω το μίνιμουμ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις)"
   Πάντως, εδώ: http://kke4ever.blogspot.com/2012/04/to-13o-red-star-41-8-red-star.html, με "πηγή το σύνολο των δημοσκοπήσεων τοπικών και πανελλαδικών δημοσιευμένων και μη", μέχρι εκείνη την ημερομηνία, τα χρυσά αυγά είναι στο 3,8%

   Διαγραφή
  2. ΜΑΚΑΡΙ Ιβάν. Πραγματικά εύχομαι να είναι εκβιαστικές Βενιζελο-Σαμάρειες μούφες τα διάφορα που είδα εγώ να κυκλοφορούν (αυτή τη δημοσκόπηση δεν την είχα δει), γιατί πραγματικά τα πράγματα επιδεινώνονται πολύ αλλιώς. Βέβαια με χαλάει το 24.5 της ΝΔ, όπως και το να βάλουν οι Ναζί έστω ένα βουλευτή στη Βουλή, αλλά από αυτό που παρουσιάζεται αλλού είναι σχετικά ανακουφιστική η εικόνα.

   Διαγραφή
 12. «β) Λαμβάνω ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θελήσει συνεργασία με ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, και δεν έχει κανένα λόγο να τη θελήσει. »

  Μην είσαι τόσο σίγουρος· μια κατάσταση «κρίσης» («οικονομική προβοκάτσια» στη λίνγκο των σπαθοφόρων «αριστερών» (λκ)), μερικά συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ, και ιδού:

  «Αν το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να πάψει να λειτουργεί ως ταίρι, συνεταιρικά με την ΝΔ και είναι διατεθειμένο να κάνει μια έμπρακτη αυτοκριτική στηρίζοντας μια πολιτική που θα [1] βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και [2] δίνοντας έστω ανοχή σε μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, εδώ είμαστε να [3] το κουβεντιάσουμε»… Ηταν η απάντηση του υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη όταν ρωτήθηκε (ΣΚΑΪ) για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

  Μετεκλογικά και εν αναμονή του «δεύτερου γύρου», η σοσιαλδημοκρατική «ανάπτυξη» θα πάει σύννεφο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω δει τη δήλωση, την έχω υπόψη.

   Απόλυτα σίγουρος δεν είμαι για τίποτα, αλλίμονο.

   Η λογική μου είναι βασικά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι λίγο toxic asset για πολιτικές επενδύσεις σ' αυτή τη φάση. Ίσως να εξάντλησε τη χρησιμότητά του στο αναδυόμενο τοπίο ενδοαστικών αντιθέσεων και δυνητικών ισρορροπιών. Όπως, πχ, φαίνεται να έχει κάνει το ΛΑΟΣ, που πια έχει δύο νέες εκδοχές με Καμμένο και ΧΑ και δεν νομίζω να πολυχρειάζεται.

   Θα δούμε.

   Διαγραφή
 13. This just in:

  "Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας, ότι θα συνεργαζόταν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για να κάνει κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε κριτική από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος στο twitter έγραψε: «Η διαδρομή και οι θέσεις του Πάνου Καμμένου τον τοποθετούν δεξιότερα της ΝΔ. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα κυβερνητικής σύμπραξης με τον Πάνο Καμμένο. Ανήκει στη πολυκατοικία της δεξιάς».

  Μάλιστα τόνισε ότι «μια αριστερή-αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από την ψήφο του Πάνου Καμμένου είναι αδύνατο να σταθεί»."
  http://www.24h.gr/section/politiki/emfulios-ston-suriza-gia-ti-sunergasia-me-ton-kammeno

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι απ' το Έθνος:

   Διορθωτικές κινήσεις επιχειρεί η Κουμουνδούρου, για να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν θα πει «όχι» σε ψήφο ανοχής από τον Πάνο Καμμένο. Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, ότι μετεκλογικά δεν θα αρνιόταν στήριξη και από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες», στο ενδεχόμενο αντιμνημονιακής κυβέρνησης, προκάλεσε γκρίνιες και μουρμούρα στο εσωτερικό της παράταξης. Εμμεσες αποστάσεις από τον κ. Τσίπρα πήρε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς χθες επεσήμανε ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή» και πως το κόμμα του Πάνου Καμμένου ανήκει στη «δεξιά πολυκατοικία». Ωστόσο προσέθεσε ότι «αν άλλες δυνάμεις θέλουν να δώσουν ψήφο ανοχής, είναι δικό τους θέμα», για να συμπληρώσει ότι «κάποιοι που συνεργάστηκαν με Βορίδη και Γεωργιάδη, τώρα τρέμουν».
   Σκληρή κριτική άσκησαν τόσο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για υπόγειες συμφωνίες Τσίπρα - Καμμένου. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Τσίπρας επανήλθε χθες διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά με δυνάμεις που έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις». Εξήγησε ότι μόλις λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου να συσταθεί κυβέρνηση της Αριστεράς, για να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και να ακυρώσει το Μνημόνιο της καταστροφής». Ωστόσο ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «δεν θα αρνηθούμε την ψήφο κανενός σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς», για να προσθέσει ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη και διαφανής και δεν έχει τίποτε άλλο να προσθέσει».
   Ξεκάθαρες χαρακτήρισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η Σοφία Σακοράφα, λέγοντας ότι οι προτάσεις έχουν ως κατεύθυνση τις δυνάμεις της Αριστεράς, προσθέτοντας πως «αν κ. Καμμένος θέλει να δώσει ψήφο ανοχής σε ένα αριστερό πρόγραμμα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα».
   http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63650246

   Διαγραφή
  2. Αυτό το "μόλις λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", δεν το κατάλαβα. Γιατί "μόλις" και όχι "αν"; Είναι αναπόφευκτο να λάβει τέτοια εντολή;

   Διαγραφή
  3. «Εξήγησε ότι μόλις λάβει»

   Τι ψάχνεις τώρα... Αν ο Αλέξης χρησιμοποιεί σωστά τα υποθετικά μόρια.

   Υπάρχει υψηλή πιθανότητα ως δεύτερο κόμμα να λάβει εντολή, κ.λπ.

   Διαγραφή
  4. Υπάρχει υψηλή πιθανότητα ως δεύτερο κόμμα να λάβει εντολή, κ.λπ.

   Bingo. Αυτό λέω. Ότι φαίνεται να το θεωρεί ψιλοδεδομένο ότι θα είναι δεύτερο κόμμα τουλάχιστο αν χρησιμοποίησε αυτή τη διατύπωση.

   Κοντός ψαλμός αλληλούια, βέβαια. Θα δείξει στις 6.

   Διαγραφή
  5. Και το τρίτο κόμμα λαμβάνει διερευνητική εντολή. Απλά, ΠΑΣΟΚ/ΝΔ θέλουν να πάει η διαδικασία στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου και θα «ενδώσουν» σε συγκυβέρνηση για «το καλό του τόπου».

   Διαγραφή
  6. Ναι, αλλά μόνο αν δεν ευοδωθεί συγκυβέρνηση πιο πριν, σωστά;

   Διαγραφή
 14. Κατά Ρίζο, «ό,τι του φανεί του λωλο-Στεφανή».

  κι άλλο (με το λινκ για τις «αντιδράσεις» τής βάσης): «Μπορεί η προπαγάνδα για το δήθεν άνοιγμα Τσίπρα στον Καμμένο να οργιάζει...»

  Προπαγάνδα, ε (!). Ας τον μάζευαν τον μεγάλο «ηγέτη» και την ελπίδα της Ελλάδας.

  Να και ένα άλλο ωραίο, για όσους θέλουν να γράψουν έκθεση ιδεών:

  «Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιιμπεριαλιστική και αντιμονοπωλιακή «δύναμη»; Αν ναι, δικαιολογήστε την άρνηση του ΚΚΕ.»

  Τα «δομημένα» που ανέφερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. κι άλλο (με το λινκ για τις «αντιδράσεις» τής βάσης): «Μπορεί η προπαγάνδα για το δήθεν άνοιγμα Τσίπρα στον Καμμένο να οργιάζει...»

   Παράξενο άρθρο. Για άλλο θέμα ήταν, βασικά, όχι για το συγκεκριμένο.

   Διαγραφή
  2. Καμία κρυψίνοια εκ μέρους μου, ούτε καν ήξερα σε τι αναφερόταν όταν διάβασα τον τίτλο. Αλλά νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι «πολιτική» για αυτόν τον χώρο εξαντλείται σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση των «εντυπώσεων».

   Διαγραφή
  3. Όχι, λέω, αν και το άρθρο ξεκινά μ' αυτή τη φράση, δεν λέει τίποτε για το θέμα αυτό και μιλά για άλλο θέμα. Περίμενα να περιέχει κάποια διάψευση, κλπ.

   Ένιγουεϊ, κι αυτό με τον Παπαδημούλη να τη λέει στον Αλέξη μέσω τουίτερ για Καμμένο που διάβασα πριν, άλλο κουφό κι αυτό. Μα ο Αλέξης του κεφαλιού του κάνει; Έτσι τα λέει, πάνω στην τρέλα; Γιατί υπάρχει αυτό το ότι είναι μικρός και δεν ξέρει και παρασύρεται ως στάση από στελέχη; Όλα πάνω του τα φορτώνουν.

   Διαγραφή
  4. "Ο Τσίπρας επιχειρεί κάτι που είναι απενοχοποιημένο και δυναμικό. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της ενδεχόμενης συνεργασίας η ιδέα της ετερογενούς συνεργασίας ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες ανάγκες όπου τα υποκείμενα της πολιτικής είναι υβριδικά, πολυσθενή , σύνθετα , πολυπρισματικά ."

   "Η πρόταση του Τσίπρα δεν είναι τερατογένεση σε ένα πληθυσμό ομαλότητας, είναι δημιουργική όσο ήταν για μερικούς η συμμετοχή του Λαος στην κυβέρνηση Παπαδήμου."

   "Το ΚΚΕ δεν είναι σημαντικό γιατί είναι " κομμουνιστικό " , είναι παράγων σταθερότητας γιατί εμπλουτίζει την τελετουργία της δημοκρατίας με αυθεντικά λαϊκά δρώμενα ισχυρής βιοψυχικής εκφόρτισης."

   Ζαβαρακατρανέμια ζαβαρακατρανέμια
   Αλληλούια αλληλούια

   Ζαβαρακατρανέμια ίλεως ίλεως
   λάμα λάμα νάμα νάμα νέμια
   Αλληλούια αλληλούια

   Ίλεως ίλεως ίλεως
   ίλεως ίλεως νέμια
   Ίλεως ίλεως ίλεως ίλεως
   λάμα λάμα νάμα νάμα νέμια
   Αλληλούια αλληλούια

   Ζαβαρακατρανέμια ζαβαρακατρανέμια
   Αλληλούια αλληλούια

   Ζαβαρακατρανέμια ίλεως ίλεως
   λάμα λάμα νάμα νάμα νέμια
   Αλληλούια αλληλούια
   Αλληλούια αλληλούια.


   Μετανοείτε. Ο καιρός γαρ εγγύc.

   Διαγραφή
  5. ζαβαρα = λάβαρα
   κατρα = καστρα
   νεμια = νινεμια
   ιλεος =ηλιος
   ναμα = μανα

   Διαγραφή
  6. ζα=για
   βαρα=βάρα
   κατραν=καντράν=οθόνη
   εμια=έμυ!!

   Διαγραφή
  7. εννοεί του αέρηδες που λυσομαναν στην Κρήτη και την χτυπάν τα κύματα...

   Διαγραφή
  8. Ζάβαρα = Λάβαρα Κάτρα = Μαύρα (κατράμι) Νέμια = Ανέμισαν Ίλεος = Έλεος Νάμα = Μάνα.
   Δηλαδή: Λάβαρα Μαύρα Ανέμισαν Ίλεος Ίλεος = Πειρατές Εθεάθησαν, Έλεος, Έλεος - Λάμα Λάμα Νάμα Νάμα Νέμια = Το μαχαίρι Μάνα, Ανέμισαν.

   Διαγραφή
  9. Ζάβαρα = Ζευς, Δίας, Λάμα = Μαχαίρι, Νέμια = Νηνεμία = Ηρεμία, Κάτρα = Κάστρα, Αλληλούια = Αλληλουχία, Νάμα = Βάπτισμα, Ίλεος = Σπλαχνικός

   Διαγραφή
  10. η φράση αυτή σημαίνει "μεγάλο πνεύμα λυπήσου τους ισχυρούς", σε κάποια τοπική διάλεκτο κάπου στη Μ. Ανατολή.

   Διαγραφή
  11. Το «Ζα» έχει την έννοια του πολύ μεγάλου (βλ. ζάπλουτος). Ας αρχίσουμε λοιπόν απ’ αυτό Ζα και ας το συνδέσουμε με το «βαρύ» και τα «βαρά» τα οποία στην αρχαιότητα σήμαιναν «θυμίαμα».
   Επομένως όσοι υπέθεσαν ότι το «πράγμα» είναι «μυρωδάτο» βρίσκονται σε πολύ «high» συμπέρασμα.
   Ζα – βαρά …………

   Διαγραφή
 15. κινηματική άλγεβρα σε τζούρα dt

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Το βάζω εδώ και σε σχέση με Δούρου και Vrennus πιο πάνω:

  Ισλαμοφοβικός Ευρωπαϊσμός στην Αυγή (Εύγε Αυγή):

  «Ο λόγος του Ολάντ ήταν εκείνος υπέρ μιας δημοκρατικής και κοσμικής Αριστεράς, που δεν είναι αφελής στα θέματα του ισλαμισμού... . Γιατί, αν η Αριστερά είχε υιοθετήσει μια στάση αφέλειας, υπερβολικής ανοχής στα θέματα αυτά, τότε, κατά τη γνώμη μου, το Εθνικό Μέτωπο θα είχε ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα».

  (Για Φουρέστ, τα λένε τραγουδιστά οι ZEP· και αν έχετε αμφιβολίες για τις πεποιθήσεις του τραγουδιστή των ZEP, δείτε και αυτό).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ε όχι κι 7 ή 9% τα χρυσαύγουλα ρε παιδιά!!!
  Έλεος δηλαδή, να πάμε σ' άλλη χώρα καλύτερα...

  Τους παίζουν σαν τρελοί ρε γαμώτο όλοι! Σήμερα το Βήμα είχε σχεδόν...5σέλιδο αδιέρωμα!! Αν είναι δυνατόν δηλαδή, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές ν' αφιερώνεις 5 σελίδες στους ναζίδες στην Ελλάδα και την Ευρώπη! Ακόμη κι ο Βενιζέλος υποβαθμισμένος είναι σε σχέση με τον Μιχαλολιάκο!!
  Αυτά δεν μπορεί να είναι τυχαία.

  Υγ: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν γίνονται αυτά ρε παιδιά...μακάρι δηλαδή, αλλά δεν γίνονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι, είναι τρομερά παράξενο και ύποπτο. Αλλά το μήνυμά μου το ίδιο παραμένει:

   Μαυρίστε ΠΑΣΟΚ/ΝΔ που θρέφουν τα φίδια, η ΧΑ έξω απ' τη Βουλή, κι αν δεν σας κάνει το ΚΚΕ, ψηφίστε έστω αριστερά.

   Διαγραφή
  2. Με το μύνημα δεν έχω κανένα πρόβλημα. ;)

   Διαγραφή
  3. Καρτερός, εις απάντηση περί σεναρίου ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=684797

   Σαφέστατα η μη συνεργασία θα είναι σωτήρια για τα προοδευτικά μικροαστικά στρώματα, πλην όμως άνευ αυτής, σενάριο εξουσίας για ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει.

   Ρισπέκτ αν κρατήσουν χαρακτήρα και δεν καταλήξουμε α λα Φρανς.

   Διαγραφή
  4. Καλά αυτό ήταν τεράστια βλακεία του Τσίπρα και είμαι σίγουρος ότι θα του στερήσει ψήφους αντί να του δώσει. Έχει πάρει φόρα και λέει ό,τι μαλακία του κατέβει.

   Τέλος πάντων, πάντως θα πρέπει να παραδεχθείς ότι σωστά είχα πει για "ό,τιναναι" εκλογές :)
   Ελπίζω μόνο τα αποτελέσματα να μην είναι "οτιναναι"...

   Διαγραφή
  5. Μα γιατί "ό,τι ναναι"; Παύουν τα διακυβεύματα να είναι σοβαρά;

   Διαγραφή
  6. Όχι ρε συ, δεν εννοώ αυτό καθόλου!
   Απ' την αρχή αυτό που εννοούσα εννοούσα ότι θα βγαίνει ο καθένας και θα κάνει και θα λέει ό,τι του κατέβει! Και νομίζω ότι πράγματι, αυτό γίνεται.

   Δεν υποβαθμίζω καθόλου την σημασία των εκλογών αυτών, ίσα ίσα το αντίθετο! Αλλιώς δεν θα εκνευριζόμουν παλιότερα και κάτι "κόλπα" της κατά τα άλλα συμπαθούς Αλέκας...

   Διαγραφή
  7. Όσο για τη βλακεία του Τσίπρα, εγώ δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος είναι τρελός για να λέει ό,τι του κατέβει. Ούτε ότι μιλάει απλώς για την πάρτη του. Δεν εκφράζει απλά τον εαυτό του όταν λέει κάτι.

   Διαγραφή
  8. Δεν ξέρω τι με έχει πιάσει, αλλά κι εγώ γράφω παραβιάζοντας κάθε κανόνα συντακτικού/ορθογραφίας.

   Ορθή επανάληψη:
   "Όχι ρε συ, δεν εννοώ αυτό καθόλου!
   Απ' την αρχή αυτό που εννοούσα ήταν ότι θα βγαίνει ο καθένας και θα κάνει και θα λέει ό,τι του κατέβει! Και νομίζω ότι πράγματι, αυτό γίνεται.

   Δεν υποβαθμίζω καθόλου την σημασία των εκλογών αυτών, ίσα ίσα το αντίθετο! Αλλιώς δεν θα εκνευριζόμουν παλιότερα με κάτι "κόλπα" της -κατά τα άλλα συμπαθούς- Αλέκας..."

   Διαγραφή
 18. Δεν χρειάζεται να είσαι τρελός για να σου ξεφεύγουν μαλακίες. Αυτό, ακόμη κι αν το επεξεργάζονται ως σενάριο -χαζομάρα τους-, δεν θα έπρεπε να το πει προς τα έξω. Αν κι εγώ πιστεύω ότι οι βλέψεις τους είναι πιο ταπεινές...και μακάρι να κάνω λάθος.

  Συγνώμη, αλλά μερικές φορές ερμηνεύω πολύ απλά τα πράγματα. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή