Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Γιατί; Για ποιον; Ως πότε;

20/2/2012
Καταγγελία του Ε.Ε.Κ:
O αγώνας των Xαλυβουργών χρειάζεται εργατική αλληλεγγύη
[...]
3) Όμως, υπάρχει μια εξέλιξη μπροστά στην οποία κανείς συνειδητός προλετάριος δεν μπορεί να σιωπήσει. Aναφερόμαστε στην επίσκεψη κλιμακίου της φασιστικής Xρυσής Aυγής στο εργοστάσιο, στις 17/2, και στην υποδοχή που τους επιφύλαξε η ηγεσία του σωματείου. 

[...]

Δυστυχώς, το Δ.Σ. του Σωματείου αντί να τους πετάξει με τις κλωτσιές έξω από το εργοστάσιο, όχι μόνο δέχτηκε τις προμήθειες, αλλά τους έδωσε και το μικρόφωνο της πύλης για να βγάλουν λογύδριο. Tο «γκροτέσκο» σκηνικό ήταν έτοιμο για βιντεοσκόπηση. Για να παρουσιαστεί η φασιστική Xρυσή Aυγή ως φιλεργατική. Στο βίντεο που τώρα διακινεί η Xρυσή Aυγή στο διαδίκτυο εμφανίζεται ο Πρόεδρος του σωματείου και μέλος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Σιφωνιός, να χειροκροτά το λογύδριο του νεοναζί, και να επιχαίρει πως «όλη η Ελλάδα είναι μαζί μας».

4) Nα διευκολύνεις τη φασιστική προπαγάνδα, να δίνεις λόγο τους φασίστες υμνητές του Xίτλερ, στη δολοφονική παρακρατική συμμορία της X.A., και μάλιστα σε έναν εργατικό απεργιακό χώρο, σημαίνει να ξεχνάς όλη την ιστορία του 20ου αιώνα, τους φούρνους μέσα στους οποίους έψηναν ανθρώπους, προλετάριους, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, εβραίους, τσιγγάνους, κάθε είδους μειονότητα, τον παγκόσμιο πόλεμο, την κατοχή χωρών όπως η Eλλάδα, τα μαρτυρικά χωριά, τους δολοφονημένους στο Δίστομο, στα Kαλάβρυτα, τους εκτελεσμένους στη Mάνδρα της Kοκκινιάς, στην Kαισαριανή και στο Xαϊδάρι και στα άπειρα μπλόκα στην Aθήνα και όλη τη χώρα.

[...]

Η υποδοχή των νεοναζί από το Δ.Σ. του Σωματείου, που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, είναι μια πράξη αναντίστοιχη του μεγάλου ταξικού αγώνα των Xαλυβουργών. Μια τέτοια κίνηση δίνει την ευκαιρία στους φασίστες, με Δούρειο Ίππο την «αλληλεγγύη», να εισέλθουν «εντός της κοινωνίας», κι από τους κοινωνικούς υπονόμους, στους οποίους βρίσκονται, να εμφανιστούν ως ισότιμοι συνομιλητές της εργατικής τάξης.

[...] 

Φυσικά, ερωτήματα τίθενται και για την ηγεσία ΚΚΕ/ΠΑΜΕ: γνώριζαν γι’ αυτή την «επίσκεψη»; γιατί δεν έκαναν τον κόπο να σχολιάσουν, έστω, πολιτικά το γεγονός κατόπιν εορτής; Πως είναι δυνατόν οι φασίστες να τολμούν να εμφανιστούν στο κέντρο ενός μεγάλου ταξικού αγώνα, όπως ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν αποπειραθεί να κάνουν; Έγιναν συνεννοήσεις και δόθηκαν εγγυήσεις; Τελικά, θεωρεί το σταλινικό Κόμμα ένα τέτοιο γεγονός ήσσονος σημασίας και τους φασίστες «ίσα κι όμοια» με τις δυνάμεις του κινήματος;

Kαι είναι επιεικώς οξύμωρο να δίνεται ο λόγος στους φασίστες εν μέσω χειροκροτημάτων, όταν σε εκδήλωση αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς στη Λιβαδειά, προ μηνός, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ αρνήθηκαν «ετσιθελικά» να δώσουν τον λόγο στον σ. Σωτήρη Παπαδημητρίου, εργάτη-μεταλλουργό στο Αλουμίνιο και εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, επειδή είναι Τροτσκιστής και μέλος του ΕΕΚ. Το ΚΚΕ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της εργατικής τάξης και όλου του λαού, ο οποίος έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος κατά τη ναζιστική κατοχή, με τα μέλη του KKE να έχουν δώσει το βαρύτερο φόρο πέφτοντας ως ήρωες από τα πυρά αυτών που η φασιστική Xρυσή Aυγή εξυμνεί.

28/4/2012
EEK
Χαλυβουργία:Εργατικά ‘ατυχήματα’ στο Βόλο

Στο τελευταίο τεύχος της Νέας Προοπτικής, στο ρεπορτάζ για την απεργία της Ελληνικής Χαλυβουργίας, επισημαίναμε στους εργάτες του εργοστασίου στη Μαγνησία, να σπάσουν την υποταγή στον Μάνεση «πριν θρηνήσουν και οι ίδιοι ανθρώπινα θύματα ανάμεσα στους συναδέλφους τους». Το παραπάνω γράφτηκε με αφορμή τον τραυματισμό του εργάτη Βασίλη Ζόλια στο εργοστάσιο του Βελεστίνου, όταν η οροφή του κτιρίου τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα. Και «πριν αλέκτωρ λαλήσει», ένα επιπλέον περιστατικό «ατυχήματος» έρχεται να ενισχύσει τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις: άλλος ένας εργάτης στο Βελεστίνο, ο Νίκος Σαρακατσάνος, τραυματίστηκε στο πρόσωπο την ώρα που εκτελούσε εργασίες καθαρισμού σε χώρο επισκευής κάδων του εργοστασίου.

Τα παραπάνω περιστατικά, δεν είναι συμπτώσεις, «ανθρώπινα λάθη», ή η «κακιά στιγμή», όπως επανειλημμένα έχουν προσπαθήσει να μας πείσουν σύσσωμοι όσοι νοιάζονται περισσότερο για τα κέρδη των αφεντικών απ’ όσο για τις ζωές των εργατών. Δηλαδή, οι ξεπουλημένοι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, τα ΜΜΕ, και τα υποτιθέμενα «υπεύθυνα» ελεγκτικά όργανα του κράτους.

Τα εργατικά ατυχήματα οφείλονται στην πολιτική Μάνεση που προσπαθεί να μειώσει τη χασούρα από τις παραγγελίες που εδώ και 180 μέρες δεν εκτελούνται στον Ασπρόπυργο, την ίδια στιγμή που προσπαθεί με κάθε μέσο να πιέσει απεργοσπαστικά τους ηρωικούς Χαλυβουργούς του Ασπροπύργου να κάνουν πίσω στον αγώνα τους. Γι’ αυτό έχει εκτοξεύσει στα ουράνια τους ρυθμούς της δουλειάς στο Βελεστίνο, αναγκάζοντας τους εργάτες να δουλεύουν ως και 12 ώρες την ημέρα, επιβάλλοντας εντατικοποίηση της παραγωγής χωρίς προηγούμενο. Η αναπόφευκτη ανθρώπινη εξάντληση είναι το επιστέγασμα σε μια σειρά παράγοντες, όπως οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις και η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, που όλα μαζί διαμορφώνουν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για «ατυχήματα» τέτοιου είδους.

Οι απεργοσπαστικές λογικές του Μάνεση που οδηγούν στην εντατικοποίηση, μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν τόπο. Ούτε καν στο επίπεδο της συγκάλυψης των εγκλημάτων, αφού έχουν εγκαίρως καταγγελθεί τα δυο περιστατικά, κατά κύριο λόγο από το Συνδικάτο Μετάλλου Μήτσος Παπαρήγας. Δεν έχουν καταφέρει ούτε το ηθικό των απεργών να κάμψουν. Ταυτόχρονα, τα δύο αυτά απανωτά περιστατικά αποδεικνύουν γι’ άλλη μια φορά, πως ο δρόμος του αγώνα και της απεργίας διαρκείας, που επέλεξαν οι Χαλυβουργοί του Ασπροπύργου είναι ο ενδεδειγμένος για την εργατική τάξη, σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν περιθώρια για υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς, ενώ ο δρόμος της υποταγής που ακολούθησε το σωματείο του Βόλου, οδηγεί σε αδιέξοδα και τραγωδίες. Καμπανάκια αφύπνισης πρέπει να χτυπήσουν στα αυτιά των εργατών του Βελεστίνου, να ξεπετάξουν την εργοδοτική συνδικαλιστική ηγεσία του σωματείου, να βάλουν φρένο στην ασυδοσία του Μάνεση δίνοντας χέρι βοήθειας στους συναδέλφους τους του Ασπροπύργου, που παραμένουν ούτως ή άλλως στις επάλξεις του αγώνα εδώ και 6 μήνες.

Γι’ αυτό και συνεχίζουν να προγραμματίζουν τη δράση τους που δεν έχει διακοπεί ούτε λεπτό με νέες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις. Στα σχέδια του ΠΑΜΕ, επίσης, είναι να κάνει την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσή του στην πύλη της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Απορίας άξιο φυσικά, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά το ΚΚΕ υποβαθμίζει τόσο πολύ την Εργατική Πρωτομαγιά, ουσιαστικά «καταργώντας» την απεργιακή πορείας της…
Κ. Αποστολόπουλος

15 σχόλια:

 1. Το ΚΚΕ πιθανότατα φοβάται κάποια προβοκάτσια την 1η Μάη και γι' αυτό στρίβει για Ασπρόπυργο. Ίσως μάλιστα δεν κάνει κι άσχημα όπως έχουν τα πράγματα. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς πάντα μόνοι τους τον πιάνανε τον πιάνανε το Μάη.

  maestro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Το ΚΚΕ πιθανότατα φοβάται κάποια προβοκάτσια την 1η Μάη και γι' αυτό στρίβει για Ασπρόπυργο. Ίσως μάλιστα δεν κάνει κι άσχημα όπως έχουν τα πράγματα. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς πάντα μόνοι τους τον πιάνανε τον πιάνανε το Μάη."

   Εντυπωσιακό το τι συγκράτησες απ' τα δυο κείμενα. Εγώ συγκράτησα το παρακάτω, κατά βάση:

   "τον τραυματισμό του εργάτη Βασίλη Ζόλια στο εργοστάσιο του Βελεστίνου, όταν η οροφή του κτιρίου τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα. Και «πριν αλέκτωρ λαλήσει», ένα επιπλέον περιστατικό «ατυχήματος» έρχεται να ενισχύσει τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις: άλλος ένας εργάτης στο Βελεστίνο, ο Νίκος Σαρακατσάνος, τραυματίστηκε στο πρόσωπο την ώρα που εκτελούσε εργασίες καθαρισμού σε χώρο επισκευής κάδων του εργοστασίου."

   Και το ότι το ΕΕΚ παραδέχεται ότι αυτά είναι συνέπειες του ότι δεν έσπασε το απεργοσπαστικό μέτωπο στο Βόλο, πράγμα για το οποίο, κατά την ταπεινή μου άποψη, φέρει κι αυτό --μικρές, λόγω μικρού του μεγέθους-- ευθύνες, διότι όταν ήρθε η δύσκολη ώρα βάρεσε κι αυτό το ταμπούρλο που βόλευε τον Μάνεση.

   Αλλά καθένας και ο πόνος του, κατά πως λένε.

   Διαγραφή
  2. Και βέβαια τα συγκράτησα όλα αυτά, όπως θυμάμαι καλά και ότι έχει γραφτεί για τις συνθήκες εργασίας στον Ασπρόπυργο.
   Παραδέχομαι επίσης ότι αυτή την σημαντική απεργία την έχει ξεκινήσει και την έχει στηρίξει (κατά κύριο λόγο)το ΚΚΕ και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.
   Ωστόσο επειδή το κόμμα δεν κάνει τίποτα στην τύχη κι επειδή η απουσία του από το κέντρο της Αθήνας την μέρα της Πρωτομαγιάς είναι καινοφανής και πρωτοφανής πρακτική αισθάνθηκα την ανάγκη να την επισημάνω.
   Φυσικά εμμένω στην εκτίμηση ότι κάτι μπορεί να φοβάται το ΚΚΕ και δεν εννοώ ότι κιοτεύει, αλλά ότι φυλάει τα ρούχα του και ότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν κάνει άσχημα.

   Διαγραφή
  3. Το μόνο βέβαιο σ' αυτόν τον κόσμο είναι ότι αν είσαι εργάτης η ζωή σου δεν μετρά. Αυτό με απασχολεί εμένα εν προκειμένω. Και νομίζω ότι αν είσαι κομμουνιστής σήμερα αυτό θα πρέπει να σε απασχολεί πρώτα από όλα. Η ζωή του εργάτη. Πολύ περισσότερο από το τι είπε ο Τρότσκι για τον Στάλιν εδώ, ο Στάλιν για τον Τρότσκι εκεί, και ο Μάο και για τους δύο παραπέρα.

   Αλλά όχι, να βγάλουμε τα ματάκια μας για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και ας τους εργάτες να σακατεύονται.

   Διαγραφή
 2. Μα καλα η ποιο συνειδητή πραξη αντίστασης της εργατικής ταξης
  δεν ειναι η άρνηση εργασίας ποσο μάλλον ο γιορτασμός της να γινει
  στην μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της μεταπολίτευσης,που
  πηγε η φαντασια ? Παλι στην εξουσια και ας λενε.
  Εκτος αν κάποιοι ετοιμάζουν να παίξουν κρυφτόκυνηγητό στις
  πλάτες των διαδηλωτών και τους έπιασε μελαγχολία
  Μελι εχει το ΠΑΜΕ και ασχολούνται ολοι ακούσατε για καποιον άλλον κατι
  τελικα ειμαστε πολυ ερωτικοι τυποι

  φελιξ τζερζινσκι


  ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θεωρώ τον τροτσκισμό συνώνυμο του χειρότερου οπορτουνισμού και επομένως δεν θέλω να ασχοληθώ με οτιδήποτε προέρχεται από αυτούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το σχόλιό σου μού θύμισε μία φράση του Τσιμπόγλου, συνδικαλιστή του ΚΚ, η οποία αν και γραφική, μ' άρεσε και μού έχει μείνει:

   "Βλακείες δεν θέλω να συζητάω στο ράδιο"

   http://www.mediashipping.gr/?q=node/6136

   Διαγραφή
 4. @maestro:
  Το σχόλιό σου για το ότι το ΚΚ, μετά από πρόταση ταξικών σωματείων, θα βρίσκεται την πρώτη Μαΐου στη Χαλυβουργία για να τιμηθεί ξανά ο ηρωικός αγώνας και για να εκφραστεί η ηθική και πρακτική αλληλεγγύη:
  "Το ΚΚΕ πιθανότατα φοβάται κάποια προβοκάτσια την 1η Μάη και γι' αυτό στρίβει για Ασπρόπυργο"
  Όχι ότι είχα καμία αυταπάτη ότι η πολιτική χυδαιότητα έχει όριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το θέμα της επίσκεψης της ΧΑ στον Ασπρόπυργο και η προσπαθειά τους να σπηλώσουν τον τιτάνιο αγώνα των χαλυβουργών έχει εξαντληθεί!!
  Πάντως δεν μπορεί να κατηγορηθεί το Παμε και να του φορτώσουμε και δόλο μην ξεφύγουμε και τελείως.
  Αν θέλουν να το φέρουν σε αντιδιαστολή με ο οτι" αρνήθηκαν «ετσιθελικά» να δώσουν τον λόγο στον σ. Σωτήρη Παπαδημητρίου, εργάτη-μεταλλουργό στο Αλουμίνιο και εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς, επειδή είναι Τροτσκιστής και μέλος του ΕΕΚ" ειναι λάθος επιχείρημα.
  Το ένα ειναι ανεξάρτητο απο το αλλο και δεν θα πρέπει να συγχέονται,όσο και σαν κινηση δεν αρέσει αν έγινε η απαγόρευση ομιλίας...
  Όσο για την απόφαση του ΠΑΜΕ να κάνει την πρωτομαγιά στην πύλη της Χαλυβουργίας ειναι προσωπική του απόφαση και θα φανει αν θα στηριχτεί!!!

  Όσο για τα περι καθαρότητας,αυτα τα ακούω σαν περι θρησκειών!!!

  Γιοζεφ Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι το θέμα της επίσκεψης της ΧΑ στον Ασπρόπυργο εδώ. Το θέμα είναι οι τραγικές συνέπειες για τις εργατικές ζωές του γεγονότος ότι ο Μάνεσης έμεινε όρθιος, εν μέρει και ως συνέπεια της στάσης κάποιων όταν επισκέφτηκε τον Ασπρόπυργο το ναζιστολόι, και αυτοί δεν βρήκαν τίποτε καλύτερο να κάνουν απ' το να χτυπούν την συνδικαλιστική ηγεσία των απεργών.

   Διαγραφή
 6. Το ζητουμενο δεν ειναι στην τελικη και στο Βολο και στο Βελεστινο να γινει κατι αντιστοιχο με αυτο που γινεται στον Ασπροπυργο? Προς τα εκει πρεπει να κινηθει η δραση των ταξικων δυναμεων στις αντιστοιχες περιοχες, και επιτελους οι εργατες εκει να καταλαβουν που ειναι το συμφερον τους και με ποιους πρεπει να συνταχθουν. Κι αν το θελετε, οχι με το ΠΑΜΕ απαραιτητα, αλλα σιγουρα αλληλεγγυα με τους συναδελφους τους του Ασπροπυργου που κανουν αυτο τον αγωνα τοσο καιρο. Το περιστατικο με τη ΧΑ ειναι απλα μια δικαιολογια για οσους δεν θελουν πραγματικα να διεκδικησουν τα δικαιωματα τους.
  Οσον αφορα τωρα την κινητοποιηση της Πρωτομαγιας εξω απο τη Χαλυβουργια ΑΠ, μακαρι να την γιορταζε ολος ο λαος εξω απο καθε βιομηχανια, καθε χωρο δουλειας, γιατι εκει ειναι που πληττονται καταρχας τα εργασιακα μας δικαιωματα , εκει στην τελικη ειναι που ο καθενας μας πρεπει να δοσουμε τη μαχη, προσωπικα και συλλογικα.
  Κατα τη γνωμη μου καθε αλλο παρα "υποβαθμιση" ειναι ο εορτασμος εκει, ισως εχει δικιο υπο την εννοια της συμμετοχης και για πρακτικους λογους, αλλα στην ουσια το κομμα επιβεβαιωνει με τον καλυτερο τροπο το "Για το λαο, μαζι με το λαο".
  Διοτι εν τελει η καρδια του ταξικου αγωνα στην Ελλαδα αυτη τη στιγμη χτυπαει στον Ασπροπυργο, οποτε, τι πιο σωστο η Πρωτομαγια να "εορταστει" εκει? Να στηριχτει αυτος ο αγωνας και να επικοινωνηθει με αυτη την ευκαιρια ακομα πιο πλατια στον κοσμο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι αν το θελετε, οχι με το ΠΑΜΕ απαραιτητα

   Το εντελώς πρακτικό --και όχι ιδεολογικό-- θέμα που τίθεται από μια σειρά ειδήεων απ' τον συνδικαλιστικό χώρο είναι με ποιον αν όχι με το ΠΑΜΕ: http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6815697&publDate=24/4/2012

   Διαγραφή
  2. Κοιτα, προφανως η κατευθυνση πρεπει να ειναι με το ΠΑΜΕ, διοτι εχουμε την εμπειρια των πεπραγμενων των υπολοιπων συνδικαλιστικων δυναμεων, αλλα αυτο δεν ειναι κατι που θα το επιβαλει κανενας παρα μονο οι εκει εργατες. Αν δεν θελουν λοιπον να πανε ταξικα, αν δεν γνωριζουν ή επιμενουν να εθελοτυφλουν, ας αποκομισουν οι ιδιοι την εμπειρια, και με την σωστη καθοδηγηση ελπιζω να καταλαβουν που βρισκεται το συμφερον τους.
   Αυτο που ειναι σημαντικοτερο και πρεπει να ειναι η αφετηρια της σκεψης τους κατα τη γνωμη μου ειναι οτι δεν ειναι λυση στα προβληματα τους η υποταγη στην εργοδοσια αλλα η παλη και η αλληλεγγυη. Αν μπουνε σε αυτο το δρομο, η εμπειρια τους και η σωστη βοηθεια απο το ΠΑΜΕ θα τους δειξει το δρομο, και η αποτυχια να επιλεξουν σωστα επισης τελικα θα τους δειξει το σωστο δρομο, απλα με περισσοτερο πονο.
   Σιγουρα το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ειναι υποχρεωμενα να προειδοποιησουν τους εργαζομενους για τις συνεπειες μια λανθασμενης κατευθυνσης και να προσπαθησουν να τους πεισουν για το αντιθετο, αλλα δεν ειναι παντα ευκολο αυτο.

   Διαγραφή
  3. Η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν και στο συνδικαλιστικό κίνημα δυο δρόμοι:

   Ο ένας είναι αυτός της αναδιαπραγμάτευσης με εγγυημένο αποτέλεσμα το "λιγότερα για τους εργάτες".
   Και ο άλλος είναι αυτός της μετωπικής σύγκρουσης, με όλο το ρίσκο που ενέχει.

   Πάσα ομοιότητα με το πεδίο της πολιτικής ΔΕΝ είναι συμπτωματική.

   Διαγραφή
  4. Συμφωνω απολυτα. Ειναι γνωστο αλλωστε, 200 κομματα, 2 πολιτικες, 200 παραταξεις, 2 κατευθυνσεις.
   Απλα, αν και εχω την απαιτηση ο καθε εργαζομενος να εχει διδαχτει πλεον απο αυτα που εχει ζησει και δει να συμβαινουν, και να παρει θεση, δεν εχω την ψευδαισθηση οτι αυτο οντως ισχυει, ισως καποιοι χρειαζονται και αλλα μαθηματα, με οδυνηρες φυσικα συνεπειες, αλλα τελικα δεν ειναι μονο στο χερι του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.
   Γι'αυτο νομιζω οτι ενα μικρο βημα, εστω μακρυα απο το ΠΑΜΕ αλλα με κατευθυνση ριζοσπαστικοποιησης, ειναι σημαντικο, βεβαια εδω ισως ξεφευγω οπορτουνιστικα απο την ορθοδοξη γνωμη, οποτε μαλλον ηρθε η ωρα για μελετη- ξανα.

   Διαγραφή