Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Τραγικός θάνατος μετανάστη εργάτη

Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι ο 45χρονος εργάτης λειτουργούσε μόνος του μια μηχανή στην οποία χρειάζονται πέντε άτομα

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Το σημείο του εργοστασίου όπου έχασε τη ζωή του ο εργάτης τον Ιούλη του 2009. Οι συνθήκες εργασίας παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως επιβεβαίωσε και το νέο δυστύχημα

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες ένας εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, που δούλευε στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για τον 45χρονο Muhamad Ιqbal του Faqeer από το Πακιστάν, ο οποίος εργαζόταν σε πρέσα δεματοποίησης χαρτιού και υπέστη ακαριαίο θάνατο, όταν δέχτηκε στην αριστερή πλευρά του κρανίου του ισχυρότατο πλήγμα από μεταλλικό εξάρτημα της μηχανής. Στο ίδιο εργοστάσιο στα τέλη Ιούλη του 2009 ένας ακόμη εργάτης βρέθηκε μετά από τρεις μέρες νεκρός, κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού.

Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής, που βρέθηκε στον τόπο του «εργοδοτικού εγκλήματος», η παντελής έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας και η εξοντωτική εντατικοποίηση οδήγησαν στο θάνατο του εργάτη. Είναι ενδεικτικό, καταγγέλλουν συνδικαλιστές και συνάδελφοί του, πως ο 45χρονος πήγε να αλλάξει ένα σύρμα στη μηχανή, χωρίς αυτή να έχει σταματήσει να λειτουργεί! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πιαστεί στην πρέσα και να μπει ένα μεταλλικό εξάρτημα στο κεφάλι του. Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει, πως στη συγκεκριμένη μηχανή δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός και αντί για πέντε άτομα που χρειάζονται, τη λειτουργούσε μόνος του.

Αποφάσισαν απεργία
Αμέσως μετά το θάνατο του συναδέλφου τους, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου αρνήθηκαν να μπουν για δουλειά αφού, όπως έλεγαν, καθημερινά «παίζουν» τη ζωή τους. Επιτόπου έκαναν γενική συνέλευση και ομόφωνα αποφάσισαν να απεργήσουν σήμερα διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδέσμου καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα υπογραμμίζοντας πως «παρά τις επισημάνσεις για έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην συγκεκριμένη εταιρεία, όπου εργάζονται 260 εργαζόμενοι Ελληνες και αλλοδαποί, οι συνθήκες ήταν και παραμένουν απαράδεκτες και επικίνδυνες, όταν αναγκάζονται να δουλεύουν μέσα στη βρωμιά, τη σκόνη, την έντονη δυσοσμία. Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί στη σωρεία εγκλημάτων της εργοδοσίας με σκοπό την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα».

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους - σύμφωνα με όσα «δυστυχήματα» βλέπουν το φως της δημοσιότητας - 8 εργάτες, σε όλη τη χώρα.

Ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους εργαζομένους, Ελληνες και μετανάστες, να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια και απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθεί η εργοδοσία, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

3 σχόλια:

 1. Αντίδοτο στον πειρασμό της εκλογολογίας των ημερών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν αυτός ο εργαζόμενος ήταν Πακιστανός είναι πολύ πιθανό να μην είχε ούτε άδεια παραμονής και εργασίας και άρα να ήταν παράνομος (σύμφωνα με τον νόμο), και γι' αυτό μπορεί να αναγκαζόταν να κάνει με κίνδυνο της ζωής του δουλειά που απαιτούσε 5 ανθρώπους.

  Αυτός είναι ο τρόπος που η παράνομη διαμονή οδηγεί στην εκμετάλλευση. Πρώτα το σύστημα φτιάχνει την απαγόρευση και κάνει τον άλλο να φοβάται και μετά η απαγόρευση και ο φόβος οδηγεί στην εξαθλίωση και στο θάνατο τους εργαζομένους.

  Και ο μόνος λόγος που υπάρχουν τόσες απαγορεύσεις προς τους μετανάστες είναι απλά για να τους εκμεταλλεύονται μέχρι θανάτου ή για να τους χρησιμοποιούν ως μοχλούς πίεσης προς τους άλλους εργαζομένους. Γιατί αν οι απαγορεύσεις ήταν ειλικρινείς απλά δεν θα τους δεχόντουσαν ή μόλις ερχόταν θα τους έστελναν πίσω, αυτοί όμως τους χρειάζονται για να τους εκμεταλλεύονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η στεγνή πραγματικότητα της καθημερινής επιβίωσης.
  Κάποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να χάσουν την ζωή τους.
  Αρκεί να μην είμαστε εμείς σε εκείνη τη θέση των κάποιων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή