Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Το ΚΚΕ, η εξουσία και η δημοκρατία. Δεύτερο μέρος

Πάμε τώρα στην απάντηση της ΓΓ στο ερώτημα "τι θέλετε να κάνετε με την δημοκρατία αν έρθετε στην εξουσία;" (στο 1:22:10):

"Μόλις εκλεγεί το ΚΚΕ στην κυβέρνηση, για να πάρω το συγκεκριμένο ερώτημα, θα γίνει κάτι πιο σημαντικό [απ' το αν "θα ξαναγίνουν δημοκρατικές εκλογές στον τόπο" με την αστική έννοια του όρου "δημοκρατικές"]. Πρώτον, ο λαός θα πάρει την εξουσία. Δεύτερον, να σας πω πώς θα γίνονται οι εκλογές; Εμείς τα χουμε βγάλει δημόσια αυτά, δεν τα κρύβουμε. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει το κοινοβούλιο θα πρέπει να διαμορφώνεται με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Κάθε παραγωγικός χώρος να εκλέγει το λαϊκό του βουλευτή απ' το χώρο. Και να ανακαλείται εάν κόψει λάσπη στο πλάι. Να δουλεύει μέχρι το μεσημέρι ο βουλευτής και το απόγευμα να ασκεί το βουλευτικό του έργο, εκτός εάν είναι σε μια πολύ κεντρική θέση. Να εκλέγεται απ' τις οργανώσεις συνταξιούχων, απ' τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, απ' τους φοιτητές, διότι αυτό το γενικό εκλογικό δικαίωμα όπως είναι η εκλογή γίνεται με βάση κουμπαριές, τη γνωριμία στην τηλεόραση, και δεν... [διακόπτεται από ακατάληπτη παρέμβαση ακροατή, συνεχίζει εντονότερα] Θα το προτείνουμε στο λαό. Αν δεν του αρέσει του λαού θα το δούμε. [Άλλη παρέμβαση ακροατή: "...Δεν θα έχουμε εκλογές..."] Πώς δεν θα έχουμε. Βεβαίως. Αλλά θα γίνεται από κάτω προς τα πάνω και ο έλεγχος θα γίνεται όχι μόνο απ' τα πάνω... [νέα διακοπή από διάφορους στο ακροατήριο] Βεβαίως. Μίλησα για το λαϊκό βουλευτή. Για το λαϊκό βουλευτή, που παίρνει μισθό, που μέχρι το μεσημέρι δουλεύει... [νέα διακοπή, ένας ακροατής αποχωρεί απ' το στούντιο εκνευρισμένος]. Θέλετε να πούμε κάτι βασικό; Ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχει σχέση με τη δημοκρατία είναι ο ελεύθερος χρόνος. Ο Μαρξ είπε κάτι το 19ο αιώνα, ότι η πραγματική ελευθερία του ανθρώπου αρχίζει μετά το τέλος της δουλειάς. Εάν δουλεύεις από το πρωί μέχρι το βράδι, εάν η γυναίκα γυρνάει το βράδι στο σπίτι και πρέπει να κάνει τις χίλιες δουλειές, τότε να ελέγξεις την εξουσία δεν μπορείς. Δεν έχεις τον χρόνο να την ελέγξεις. Ελεύθερος χρόνος!" [διακόπτεται από τον Χατζηνικολάου για τελευταία ερώτηση από το ακροατήριο].

Από πού να αρχίσει κανείς για αυτό το απόσπασμα, το για μένα σημαντικότερο ολόκληρης της συζήτησης; 

Ας αρχίσω από τον Ιούνιο των πλατειών. Τι ζητούσαν τότε οι Έλληνες; Ζητούσαν μια δραστική αλλαγή στο κοινοβουλευτικό σύστημα. Στην κάτω πλατεία, συζητούσαν για συντάγματα. Ζητούσαν άμεση δημοκρατία. Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ; Κατά βάση, είναι η θέση του Λένιν στο Κράτος και επανάσταση, που με τη σειρά της χτίζει πάνω στην εμπειρία της Κομμούνας του 1871. Φυσικά, λέει η ΓΓ, θέλουμε κι εμείς "άμεση δημοκρατία", με την έννοια ότι δεν θέλουμε ένα κοινοβούλιο επαγγελματιών πολιτικών αποσπασμένων από την ζωή του εργαζόμενου, που θα του επιβάλλουνε νόμους και διατάγματα. Θέλουμε πολιτικούς-εργαζόμενους, "εργαζόμενο κοινοβούλιο" κατά την επαναλαμβανόμενη ρήση του Λένιν πάνω στα διδάγματα της Κομμούνας στο εν λόγω έργο. Να δουλεύει ο βουλευτής ως το μεσημέρι και μετά να ασχολείται με την πολιτική. Να είναι ανακλητός αν δεν είναι έντιμος ως προς την εκπροσώπηση του λαού, όπως τον ήθελε η Κομμούνα, όπως τον ήθελαν τα Σοβιέτ. Και να μην εκπροσωπεί αφηρημένες γεωγραφικές και διοικητικές ζώνες απλώς (δηλ. νομούς και περιφέρειες), αλλά συγκεκριμένα και απτά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, τους παραγωγούς, τα συμφέροντά τους. 

Και ποια ήταν η αντίδραση του ακροατηρίου σ' αυτή την έκθεση του τι εννοεί το ΚΚΕ με τον όρο "λαϊκή εξουσία"; Ανησυχία, εκνευρισμός. Τι, θα καταργηθούν οι εκλογές; Ή τι μας νοιάζουν αυτά που λέει η τρελή, πάμε να φύγουμε ρε. Τον Ιούνιο όμως μας ένοιαζαν. Μας ένοιαζαν τόσο πολύ που αποφανθήκαμε ότι πρέπει να καταργηθούν όλα τα κόμματα (!) και συνάμα, ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους "άμεση δημοκρατία", κι ας είναι η ιδέα μιας γνησιότερης, μαζικότερης, λιγότερο αλλοτριωμένης, πιο λογοδοτικής δημοκρατίας από τα κάτω δεσμευτική για τις αρχές του ως λενινιστικού κόμματος. Γιατί άραγε μας ένοιαζαν τότε, με την προϋπόθεση να "μην μπλέκονται τα κόμματα στη συζήτηση", αλλά τώρα μας εκνευρίζουν και μας ανησυχούν αυτές οι ιδέες; Γιατί δεν μπήκε ποτέ στο τραπέζι ότι και οι κομμουνιστές για "άμεση δημοκρατία" μιλούν όταν μιλούν για "λαϊκή, εργατική εξουσία" -- με δεδομένη φυσικά την πολιτική ανατροπή των ταξικών συσχετισμών που θα της δώσει ουσία ως προοπτική; 

Να μιλήσει κανείς για το ποιο άλλο αριστερό κόμμα θέτει οτιδήποτε παρόμοιο σε ό,τι αφορά το μοντέλο εξουσίας ως αντζέντα σ' αυτή την προεκλογική περίοδο παρά το γεγονός ότι πέρσι τον Ιούνη όλα έκαναν τα ενθουσιασμένα με την ιδέα της "από τα κάτω" αναδόμησης των πολιτικών θεσμών; Ξαφνικά, το αστικό θεσμικά κοινοβούλιο που αποκηρυσσόταν μετά βδελυγμίας για χάρη του εναλλακτικού, "κάτω" πλατείας κοινοβουλίου είναι πάλι καλό καγαθό; Δεν ενθουσιάζει κανέναν ο θεσμός του εργαζόμενου βουλευτή, πχ; Η ιδέα ότι δεν θα δικαιούται να μην δουλεύει και σε κανονική δουλειά όπως όλοι για να μπορεί να καταλαβαίνει για ποιον νομοθετεί; Κύριε Χάγιο; Κύριε Παπακωνσταντίνου; Κύριε Τσίπρα; Κύριε Παπαδημούλη; Κύριε Κουβελάκη; Κάποια απάντηση για τις θέσεις σας πάνω στα ζητήματα αυτά, τα καίρια ζητήματα της "αναζωογόνησης της δημοκρατίας", του τέλους στη "μεταπολιτική";

Ή να αναρωτηθεί κανείς ποιος δεν κατάλαβε τι όταν η ΓΓ του "σταχανοφικού" ΚΚΕ που θέλει όλοι να δουλεύουν σα δούλοι επειδή ο "παραγωγισμός" είναι το "φετίχ των κομμουνιστών" κλείνει μιλώντας για αυτό που ήξεραν ήδη οι αρχαίοι, αλλά εξασφάλιζαν με τη δουλεία άλλων, τη σημασία του "ελεύθερου χρόνου" στην πολιτική;

Ή να ρωτήσει πώς και οι "μεταμοντέρνες" φεμινίστριες δεν ενδιαφέρονται για την δεδηλωμένα έμφυλη και άνιση κατάσταση που περιγράφει η ΓΓ, το ότι δηλαδή οι γυναίκες εργαζόμενες αποκλείονται ακόμα πιο δραματικά από την πολιτική ζωή επειδή έχουν εργασιακές υποχρεώσεις και μέσα και έξω απ' το σπίτι; Τι απέγινε η "κριτική του φαλλογοκεντρισμού" όταν αυτό δεν απασχολεί κανέναν εκτός από το κόμμα των "μπρουτάλ" ΠΑΜΙτών; 

Δεν είναι απαίτηση βέβαια να συμφωνήσει κανείς ότι αυτά που είπε η ΓΓ γίνονται απλά ή εύκολα. Αντίθετα, είναι πολύπλοκα και παρουσιάζουν κάθε είδους δυσκολίες και αντιφάσεις όταν προσπαθήσεις να τα υλοποιήσεις. Δεν είναι απαίτηση να συμφωνήσει κανείς πλήρως, να μην έχει αντιρρήσεις ή αντιπροτάσεις.

Αλλά μια στιγμή! Είναι απαίτηση να ενδιαφέρεται να τα συζητήσει, πόσο μάλλον όταν ο ίδιος έκανε μείζον θέμα το ζήτημα της ανάγκης θεσμικών αλλαγών στο υπάρχον καθεστώς "δημοκρατίας". Ή μήπως οι "θεσμικές αλλαγές" περιορίζονται σε πανώ με το ελικόπτερο με το οποίο θα φύγει ο ΓΑΠ και θηλειές από κρεμάλες; Ή μήπως περιορίζονται σε εκθέσεις γυμνασίου για την "ποιητική της πλατείας;" Ή μήπως περιορίζονται στην αρχή "διαφορετικά πρόσωπα στις ίδιες κι απαράλλαχτες κοινοβουλευτικές καρέκλες;"

Ποιος τελικά θέλει μια άλλη εξουσία, μια άλλη δημοκρατία, βασισμένες στην έλλογη πολιτική ωρίμανση της λαϊκής συνείδησης για την δυνατότητά της να αυτοκυβερνηθεί και όχι στην απλή εκτόνωση τσαντίλας και την εκμετάλλευσή της; Και ποιος στ' αλήθεια φοβάται αυτή τη θέληση;

11 σχόλια:

 1. Δεν έχω δει την Παπαρήγα στον «ενικό» και πραγματικά το απόσπασμα που παρέθεσες μου άρεσε ιδιαίτερα. Αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνουμε κτήμα όλων, όπως λέγαμε στα σχόλια του Α’ μέρους. Όσο για τις απαντήσεις που ζητάς από όλους αυτούς που αναφέρεις ή δεν θα τις πάρεις ή θα τις πάρεις επειδή «αναγκάστηκαν» να πάρουν θέση. Το ίδιο έχουν κάνει πολλές φορές, σύρονται σε θέσεις του ΚΚΕ, επειδή είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα ζητήματα που θέτει (ιδιαίτερα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τότε βάζουν «κάτι παραπάνω» για να φανούν ακόμα πιο επαναστάτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δημοκρατία είναι να έχουμε πολλά κόμματα, αλλά δεν την θέλουμε και θέλουμε άμεση δημοκρατία γαιτί δεν θέλουμε καθόλου κόμματα, αλλά όταν το ΚΚΕ μιλάει για άμεση εργατική δημοκρατία, θέλει δικτατορία γιατί δεν θα έχουμε πολλά κόμματα!
  καμμία φορά σκέφτομαι μήπως είμαστε σαν λαός, άξιοι της τύχης μας...
  Cos:
  Η συνέντευξη της Αλέκας εδώ: http://fadomduck2.blogspot.com/2012/04/blog-post_24.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπομονή του Ιώβ μ' αυτά τα θέματα. ο ένας να δίνει κουράγιο στον άλλο να μην σαλτάρουμε με τη μ@λ@κία που βαράει τα μυαλά του κόσμου. Ας θυμηθούμε: ΠΟΛΥ τηλεόραση. Πάρα ΠΟΛΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

   Διαγραφή
  2. @Αντωνης & TRASH

   Αντωνη καλησπερα , χιλια συγγνωμη που θετω το ασχετο μου ερωτημα μου εδω, σας παρακαλω και τους δυο ( και με αφορμη το τελευταιο ποστ του Τρας για τα χρυσα αυγα ... μπορειτε να μου πειτε αν υπαρχουν στο νετ μερικες η ολοκληρωμενες ονομαστικες λιστες με τα μαρτυρικα χωρια που εκαψαν οι ναζι κατα την διαρκεια της Κατοχης ?? Επειδη ο αγωνας σε αυτες τις εκλογες ειναι σε πολλα μετωπα , θεωρω οτι και αυτη η πληροφορια αν υπαρχει ειναι χρησιμη για τον αγωνα εναντιον των φασιστων. Γιωργος απο Ηρακλειο Κρητης ( Αντωνη σου χρωσταω ενα μειλ για την καθημερινοτητα στην Πολωνια επι υπαρκτου απο την 'συνεντευξη' που πηρα απο τον πεθερο μου... επισης σε παρακαλω βεβαιωσε τον Τρας οτι δεν ειμαι τρολλ..

   Διαγραφή
  3. επισης σε παρακαλω βεβαιωσε τον Τρας οτι δεν ειμαι τρολλ..


   Μα το έκανα εξ αρχής αυτό.

   Διαγραφή
  4. Μερικές πληροφορίες:

   http://www.patris.gr/articles/133978/
   http://www.ww2.gr/index.php?option=articles&id=1518
   http://www.ww2.gr/index.php?option=articles&id=1563
   http://www.agonaskritis.gr/έ-ώ-4/

   Διαγραφή
  5. Αντωνη Ανεκτιμητο !! Σε ευχαριστω θερμα !! Επειδη με ενδιαφερει να συλλεξω στοιχεια και σε πανελλαδικη κλιμακα , θα το κανω μονος στο εξης ... keep up the good work !! Χαρα στο κουραγιο σου !! Ενα πραγμα θα σου πω .. Απο τοτε που πρωτοδιαβασα το μπλογκ σου ( περιπου οταν ξεκινησες το LR ) ειναι το πρωτο και το τελευταιο που διαβαζω καθημερινα ... για την ευεργετικη επιδραση σου στην αφυπνιση μου μετα απο χρονια ΙΔΙΩΤΕΥΣΗΣ ( ναι δεν ντρεπομαι να το πω ) θα σου μιλησω στο μειλ μου ... τωρα επειγει ΑΓΩΝΑΣ... Γιωργος

   Διαγραφή
  6. Κι εγώ σε ιδιώτευση ήμουν μέχρι πριν 4 χρόνια. Δεν είναι ντροπή να το παραδέχεσαι. Ντροπή είναι να συνεχίζεις ακόμα και όταν ξέρεις ότι δεν πάει άλλο.

   Διαγραφή
 3. Σαφέστατο και διαφωτιστικό (απο τον Trash-τι σημαίνει το όνομα;) για το ποιος θέλει τι και πως:
  "Δημοκρατία είναι να έχουμε πολλά κόμματα, αλλά δεν την θέλουμε και θέλουμε άμεση δημοκρατία γαιτί δεν θέλουμε καθόλου κόμματα, αλλά όταν το ΚΚΕ μιλάει για άμεση εργατική δημοκρατία, θέλει δικτατορία γιατί δεν θα έχουμε πολλά κόμματα!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @EG:
   Τrash σημαίνει σκουπίδι, και είναι ένα παρανόμι που με ακολουθεί από την εποχή της άγριας punk εφηβείας μου... (και πάρα πολλοί από τους γνωστούς μου στον πραγματικό κόσμο, με ξέρουν έτσι...)

   Διαγραφή
 4. Αντώνη καλή σου ημέρα!Θέλω καταρχήν να σε συγχαρώ για το γνωσιακό-εργαλείο blog που δημιούργησες, το οποίο και παρακολουθώ τακτικά από τότε που το ανακάλυψα, μιας και βρίσκω ενδιαφέρον τα άρθρα αλλά και τους σχολιασμούς/απόψεις των αναγνωστών.Θα ήθελα να παραθέσω ως "κερασάκι" στη τούρτα που μας σερβίρισε το κοινό που ήτανε καλεσμένο στην εκπομπή του Χατζηνικολάου ένα βίντεο που είδα εχθές με νέους ηθοποιούς, όπου φαίνεται το πόσο "εγκλωβισμένοι" είναι οι νέοι μας σήμερα,χωρίς πολιτική και ταξική συνείδηση,ως αποτέλεσμα του σκοταδισμού αλλά και της βλακείας που επικρατεί στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια.Μετά το ταρακούνημα της κρίσης, πολλοί συνειδητοποίησαν,έστω και τώρα, ότι δεν μπορείς να αδιαφορείς για τη κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά αυτό που λείπει είναι η ταξική συνείδηση και η ενημέρωση.Και είναι λυπηρό στην εποχή της πληροφόρησης να μην είσαι ενημερωμένος.Επίσης άλλο ένα πράγμα που λείπει από αυτή τη νεολαία είναι και η μετατροπή της από παθητικό σε ενεργητικό παράγοντα που θα παίξει ρόλο στις εξελίξεις, αλλά θέλει κι αυτό πολύ δουλειά.Μιας και αυτή η γενιά (στην οποία ανήκω κι εγώ) έχει μάθει να της τα σερβίρουν έτοιμα και όχι να βάζει "πλάτη".Με εκτίμηση
  http://www.youtube.com/watch?v=_ofY842B6Pw&feature=g-hist

  ΑπάντησηΔιαγραφή