Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Νεκροπολιτική

...Επιπλέον, πρότεινα την έννοια της νεκροπολιτικής και της νεκρο-ισχύος για να εξηγήσω τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους, στον σύγχρονό μας κόσμο, χρησιμοποιούνται όπλα με στόχο την μέγιστη δυνατή καταστροφή προσώπων και την δημιουργία κόσμων του θανάτου: νέων και μοναδικών μορφών κοινωνικής ύπαρξης στις οποίες τεράστιοι πληθυσμοί υποβάλλονται σε συνθήκες ζωής που τους προσδίδουν το στάτους του ζωντανού-νεκρού.
Achille Mbembe, "Νεκροπολιτική", 2003.

2 σχόλια:

 1. "κόσμων του θανάτου: νέων και μοναδικών μορφών κοινωνικής ύπαρξης".

  Επόμενη στάση: Domenico Losurdo, Φιλελευθερισμός: Μια αντι-ιστορία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "νέων και μοναδικών μορφών κοινωνικής ύπαρξης" αλλα και κοινωνικής ανυπαρξίας.

  π.χ. «Φανταστείτε να ξυπνήσετε ένα πρωί και να ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχετε πια. Αυτό συνέβη σε 130.000 άτομα στη Σλοβενία. Οι άνθρωποι που είχαν γεννηθεί ή είχαν ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε αυτό το πρόσφατα ανεξάρτητο κράτος, ανακάλύψαν ότι η κυβέρνησή τους τους έχει «σβήσει» από όλα τα δημόσια μητρώα.

  Έχασαν τη δουλειά τους. Τα παιδιά τους διώχτηκαν μακριά από τις πύλες των σχολείων τους. Συντάξεις εξαφανίστηκαν. Ξαφνικά δεν είχαν ασφάλιση υγείας. Σε πολλούς έκαναν έξωση από τα σπίτια τους.

  Όταν η Σλοβενία αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία και έγινε ανεξάρτητη το 1991, μία από τις πρώτες πράξεις της νέας κυβέρνησης ήταν η απομάκρυνση των μη-εθνικών Σλοβένων από τα δημόσια μητρώα. Οι Ψήφος τους είχε μετρήσει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σλοβενίας, αλλά έκτοτε δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στη νέα δημοκρατία.

  Στη Σλοβενία είναι γνωστή ως oi «σβησμένοι άνθρωποι» και οι ζωές τους έχουν γίνει καφκαϊκές. Το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι της Σλοβενίας έχει καταγράψει 6.500 περιπτώσεις που ορίζονται ως "πολιτικός θάνατος" ή "διοικητική γενοκτονία"». {M's translation from http://www.insightnewstv.com/d77/}

  when capital uses political imagination the result is perversion of horrific proportions. the above practice(of no use to the restoration of capitalism)is massive political sadism.
  M

  Μ

  ΑπάντησηΔιαγραφή