Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Είναι η Ελλάδα υπό "κατοχή";

Είναι η Ελλάδα υπό «κατοχή»;

-- Λένε ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή και ότι σωτηρία για το λαό σήμερα είναι να παλέψει για «εθνική ανεξαρτησία» από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ, και κυρίως τη Γερμανία. Τι πραγματικά ισχύει;

-- Το ιδεολόγημα της «υποτέλειας» και της «κατοχής» αναπαράγεται σκόπιμα κύρια από τις αυτοαποκαλούμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις και τα αστικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να συσκοτίσουν τις αιτίες της κρίσης, αλλά και τη διέξοδο που συμφέρει το λαό. Λένε πως η Γερμανία και ένας μικρός πυρήνας ισχυρών οικονομικά χωρών, είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο στην ΕΕ και επιβάλλουν αντιλαϊκά μέτρα στις πιο αδύναμες χώρες, για να ωφεληθούν οι δικές τους οικονομίες. Κατά συνέπεια, λένε, αν φύγει η τρόικα από την Ελλάδα και αναδειχτεί μια κυβέρνηση που θα διαπραγματεύεται με βάση το «εθνικό συμφέρον», τότε τα μέτρα που απαιτούνται για παραμονή στην Ευρωζώνη μπορεί να γίνουν πιο ήπια και η ΕΕ καλύτερη.

Τι δε λένε; Οτι η τρόικα δεν ήρθε απρόσκλητη στην Ελλάδα, αλλά την έφερε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εταίρους της στην ΕΕ. Αλλωστε, τα δυο από τα τρία μέρη της τρόικας, είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ (το άλλο είναι το ΔΝΤ). Οργανισμοί δηλαδή της ΕΕ, στην οποία με τη θέλησή της συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη. Εδώ βρίσκεται το κλειδί για να κατανοήσει κανείς τις εσωτερικές σχέσεις και αντιθέσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό μιας ιμπεριαλιστικής διακρατικής Ενωσης, όπως είναι η ΕΕ. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και το ευρώ, ήταν στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης (άρα και των κομμάτων της), για να ισχυροποιήσει τη θέση της στον παγκόσμιο καπιταλιστικό ανταγωνισμό, αλλά και απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα.

Η ένταξη όμως σε μια διακρατική ένωση καπιταλιστικών κρατών, σημαίνει αυτονόητα δεσμεύσεις και εθελοντική παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη. Για παράδειγμα, ένα κράτος - μέλος δεν μπορεί μόνο του να χαράζει πολιτική στην οικονομία, ποιους κλάδους θα αναπτύξει ή τι προϊόντα θα παράξει, αλλά ακολουθεί τους κανόνες που αποφασίζονται στα υπερεθνικά όργανα. Ταυτόχρονα, η δεδομένη στον καπιταλισμό ανισομετρία (το επίπεδο και οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα) κάνει τα λιγότερο ισχυρά κράτη να μοιάζουν εξαρτημένα από τα ισχυρότερα, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι. Για παράδειγμα, η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν εξαρτημένη από τη Γερμανία. Το ίδιο όμως θα μπορούσε να ισχυριστεί και η Βουλγαρία για την Ελλάδα, αφού η ελληνική αστική τάξη εξάγει κεφάλαια στη γείτονα χώρα και έχει εξαγοράσει επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

Διαστρεβλώνοντας σκόπιμα τα παραπάνω, δυνάμεις που φωνάζουν για δήθεν «κατοχή» της Ελλάδας από τη Γερμανία ή το ΔΝΤ, συγκαλύπτουν την ταξική φύση του ζητήματος και καλούν το λαό να κυνηγήσει χίμαιρες, κρύβοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης και των κομμάτων της στο τσάκισμα του λαού. Ο Ελληνας καπιταλιστής θα ωφεληθεί εξίσου με τον Γερμανό, τον Ολλανδό ή τον Γάλλο από τη μείωση των μισθών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που προωθείται με όχημα τις δανειακές συμφωνίες με την τρόικα. Οσο για τις κατά καιρούς δηλώσεις τεχνοκρατών της ΕΕ, όπως αυτή του Σόιμπλε, ότι ανησυχεί για χάος στην Ελλάδα, επειδή τα αστικά κόμματα δεν μπορούν να κυβερνήσουν, και ο λαός δεν θέλει να κυβερνηθεί, κάθε άλλο παρά παραβίαση της «εθνικής ανεξαρτησίας» είναι, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν, για να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Αντίθετα, πρόκειται για ωμή παρέμβαση υπέρ της αστικής τάξης, των αστικών κομμάτων και τρομοκράτησης του λαού να τα στηρίξει, με εκβιασμούς και απειλές για χάος. Κομμάτι του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου είναι ο Σόιμπλε, όπως και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα και είναι αυτονόητο ότι μπροστά στην κλιμάκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για τη βάρβαρη πολιτική τους, δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο για να θωρακίσουν την αστική εξουσία από τον εχθρό λαό.

26 σχόλια:

 1. Είμαστε υπό εθνική κατοχή;

  Δηλαδή τους φόρους και τη μείωση των μισθών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα την καρπωθούν οι κατοχικές δυνάμεις! Και ποιες είναι οι κατοχικές δυνάμεις; Μα αυτές που θα καρπωθούν τους φόρους και τη μείωση των μισθών! Δηλαδή οι ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες! Τώρα καταλάβαμε καλά κάτω από ποια ταξική και όχι εθνική κατοχή είμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. «Γενικά, η πολιτική ζωή τής χώρας μας […] επηρεάστηκε σημαντικά από τις θελήσεις και τα συμφέροντα των ξένων κεφαλαιούχων και των χωρών τους. Και τα συμφέροντα αυτά ήταν πάντοτε αντίθετα με τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι ελληνικές κυβερνητικές κλίκες, όταν έφταναν στο σταυροδρόμι που οδηγούσε ή στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας τής πατρίδας τους ή στη υποταγή στις επιθυμίες και τους εκβιασμούς τών ξένων, προτίμησαν πάντοτε, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, το δεύτερο δρόμο. Κι αν στον αντεθνικό τους αυτό κατήφορο δεν συναντούσαν τη λαϊκή αντίσταση, ποιος ξέρει αν και πού θα σταματούσαν.»

  Πάνος Καμμένος; Γιώργος Καραμπελιάς; Δημήτρης Καζάκης; Παναγιώτης Λαφαζάνης;

  Νίκος Μπελογιάννης! (Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα)

  Look before you leap! ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Νίκος, υπό την δοξασμένη ιδεολογική εποπτεία του σ. Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς για την πολιτική εθνικού μετώπου, βασική καθοδηγητική διάσταση της εποποιίας του ΕΑΜ. Που για κάποιο λόγο είναι επιθυμητή σε ευθεία αναλογία που είναι ανεπιθύμητος και καταδικαστέος ο "Σταλινισμός" του ΚΚΕ (υπεύθυνος του φραξιονισμού και της κλειστότητάς του και μπλα μπλα μπλα).

   Κέρδισα;

   Διαγραφή
  2. Δηλαδή κατά τη γνώμη σου η αστική Ελλάδα του 2012 είναι στην ίδια θέση που ήταν η Ελλάδα του Van Fleet. Καμία αλλαγή στην θέση της στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα?

   Διαγραφή
 3. Γιατί τότε δεν γίνεται μια σύγκλιση ή ένωση των Ανταρσύα,ΚΚΕ,Σύριζα (και άλλων) αφού συμφωνούν σε πολλά και κυρίως στη ταξική φύση του ζητήματος?

  Γιάννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. συμφωνούν σε πολλά και κυρίως στη ταξική φύση του ζητήματος?

   Μα σε ποια "ταξική φύση του ζητήματος" συμφωνούν; Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει κάθε αναφορά σε ταξική πάλη (για αυτόν είναι ζήτημα στρεβλής, παράλογης και αυτοκαταστροφικής πολιτικής των ηγεσιών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας), ένα τμήμα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ (βλ. Μαυροειδή, Βαθύ Κόκκινο, κλπ) φλερτάρει επιμόνως με τις δωσιλολογία και την κατοχολογία σε βάρος πάλι της ταξικής ανάλυσης, ένα άλλο μιλά για αναδιανομές ΑΕΠ (Π.Π) και ρήξεις εντός εκτός και επί τα αυτά (Χάγιος), ποια συμφωνία είδες εσύ;

   Διαγραφή
 4. Φίλε Αντώνη,


  Ασφαλώς και κέρδισες!

  Δεν ξέρουμε αν τα υπόλοιπα του σχολίου σου τα απευθύνεις πραγματικά σ' εμάς, ή τα λες για να τ' ακούει η πεθερά. Να υπενθυμίσουμε όμως ότι, στο βαθμό που ισχύει το πρώτο ή και το πρώτο, πρέπει να είμαστε κάποιο περίεργο είδος "αντισταλινικών", αφού, κι εμείς όπως κι εσύ, φροντίζουμε πάντα να γράφουμε τη λέξη σταλινικός και τα παράγωγά της εντός εισαγωγικών... ;-)


  Τα λέμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλε Molotov,


  Όχι βέβαια, δεν είναι στην ίδια θέση. Όμως, τα τελευταία χρόνια δεν είναι και στην ίδια θέση που ήταν στη δεκαετία '95-'05, ας πούμε χοντρικά. Μ' άλλα λόγια, έχει φάει κάτι κατραπακιές που έχει δει το Χριστό φαντάρο! Κι είναι κρίμα που το ΚΚΕ, το οποίο μέχρι πριν λίγα χρόνια, ακριβώς επειδή είχε μακράν την καλύτερη σύνθεση ταξικού/εθνικού (γεγονός που έκανε διαφόρους να το κατηγορούν για "εθνοκομμουνισμό", για να του κόψουν τις γέφυρες που το συνέδεαν με λαϊκά στρώματα και να το βγάλουν έτσι απ' τη μέση), έχει χάσει τα τελευταία χρόνια τον προσανατολισμό του...


  Τα λέμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η καταγγελία των μνημονίων και της πολιτικής τους (στρατηγικών επιλογών του ιμπεριαλισμού και των διεθνών λυκοσυμμαχιών του ,και της ελληνικής αστικής τάξης ) και η πάλη με όλα τα μέσα ενάντια σ αυτά και τις συνέπειές τους ,αποτελεί κατά τη γνώμη μου , μια χαρά βάση για συμφωνίες και συνεργασίες.
  Όσο είναι καθήκον να ξεσκεπάσουμε τη ταξική φύση της κρίσης και τις αυταπάτες σοσιαλδημοκρατών και «πατριωτικής-λαϊκής» δεξιάς ,άλλο τόσο είναι καθήκον όλων των αριστερών και κυρίως των κουμουνιστών η αντίσταση στο πόλεμο ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων ,στο βάθεμα της εξάρτησης της χώρας ,στην εξαθλίωση ,στο φασισμό.
  Είναι κρίμα να βάζουμε μόνοι μας το δίλλημα: συνεργασία-ξεβράκωμα του ταξικού παράγοντα (ΕΑΜ-ΕΔΑ-ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) ή καθόλου συνεργασία και αποχώρηση από τη πολιτική.
  Αν η πολιτική μας είναι σήμερα «μόνο στο σοσιαλισμό θα λυθούν τα προβλήματά μας» ή «εφόσον δε θες τη κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων δε σου μιλάω» τότε γιατί καλούμε τους εργαζόμενους σε αγώνα για
  • Κάλυψη όλων τα απωλειών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καμιά περικοπή σε μισθούς, συντάξεις και παροχές.
  • Ανάκληση όλων των μειώσεων των συντάξεων και των παροχών
  http://www2.rizospastis.gr/page.do?id=13984&publDate=4%2F4%2F2012&direction=&pageNo=32
  Το κάλεσμα για ενότητα στη δράση (δράση είναι και η κυβερνητική συνεργασία) είναι κατάκτηση του κινήματος και της ιδεολογίας μας και εμείς (οι κουμουνιστές) δεν πρέπει να το παρατάμε στα χέρια άλλων ,αλλά να το υιοθετούμε και μέσα από αυτή την συμπαράταξη να περάσουμε τις δικές μας θέσεις και προοπτικές καθώς και να καταδείξουμε τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα των ΟΠΟΙΩΝ συμμάχων (πλην φασιστών) .Συνεργασία με ΟΛΟΥΣ μέχρι ΟΠΟΥ μπορούν κι εμπιστοσύνη στο λαϊκό κίνημα και στη δυναμική του. Άλλωστε μια χαρά τα λέει το ΚΚΕ στο πρόγραμμα του:
  «Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα.
  Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.
  Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς τα εμπρός δε θα είναι μακρόχρονο. Η πείρα δείχνει ότι θα είναι βραχύχρονο. Αν οι εξελίξεις δεν πάρουν θετική πορεία, τότε η κυβέρνηση θα ανατραπεί, κάτω από την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η ανατροπή της δε σημαίνει υποχρεωτικά συνολικό πισωγύρισμα. Μπορεί να γίνει παράγοντας για να κατανοηθεί βαθύτερα η ανάγκη ριζικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. οι αντιιμπεριαλιστικες αντιμονοπωλιακες δυναμεις που ενδεχομενως θα μπορουσε να συνεργαστει το κκε ποιες ειναι? τα μ-λ? η ανταρσυα του σεκ? η ο συριζα? μητσουλας

   Διαγραφή
  2. Το απόσπασμα του προγράμματος το παραθέτω για να δείξω δύο πράγματα.

   Α. Το ΚΚΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ επιτρέπει και σε άλλες δυνάμεις να είναι αντιιμπεριαλιστικές-αντιμονοπωλιακές
   Β. Την επικρατούσα άποψη «κυβέρνηση? φτου κακά» Το ΚΚΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ δεν πρέπει να την έχει.

   Σε κάθε περίπτωση ,γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία (απ τα κάτω, απ τα πάνω ,ΚΑΙ κυβερνητική) με ΟΠΟΙΟΥΣ (πλην φασιστών) λέμε έστω και μία (1) κοινή πρόταση, θέση, σύνθημα στη βάση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενάντια στο βάθεμα της εξάρτησης της χώρας ,στην εξαθλίωση ,στο φασισμό.

   Λες «ανεξάρτητε έλληνα» όχι στο μνημόνιο? Έλα να κάνουμε κυβέρνηση και να το καταγγείλουμε μπροστά σ όλο το λαό , και σ ολόκληρη την Ευρώπη. Δύο περιπτώσεις: ή τα εννοείς αυτά που λες και η καταγγελία των μνημονίων γίνεται και ωφελείτε ο λαός και πάμε παραπέρα, ή κωλοτουμπάρεις ,εγώ αποδεικνύομαι συνεπέστερη αντιμνημονιακή δύναμη κι ο λαός έχει έναν λιγότερο να τον κοροϊδεύει. Έχασα ή κέρδισα σα κίνημα?

   Θες Τσίπρα επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους και δε σου κάνει η δική μου πρόταση για μονομερή διαγραφή του? Έλα να μιλήσουμε ανοιχτά και δημόσια για τα κριτήρια που πρέπει να βάλει αυτή η επιτροπή και θα σου δείξω ότι μου χρωστάνε από πάνω.

   Θες Κουβέλη ανάπτυξη? Βεβαίως! Έλα να κάνουμε κυβέρνηση και σε κάθε «αναπτυξιακό» μέτρο που θα σκοντάφτει στις επιλογές της ΕΕ θα σε βάζω να λες 100 φορές «μου τα χε πει το ΚΚΕ»

   Όλα αυτά βέβαια με τον κόσμο στο δρόμο και χωρίς ούτε μια στιγμή να ξεχνάς ότι εσύ θες σοσιαλισμό και την εργατική τάξη στην εξουσία και τα παραπάνω τα κάνεις σαν ΕΝΑ μέρος της δράσης σου για το σκοπό σου.

   Για την ερώτηση του Μήτσουλα :αν δεν υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις κάνε κυβέρνηση μόνος σου .Πάλι κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο θα είναι .Πάλι η δήλωση της γγ της κε ότι «κι αυτοδύναμο να ήταν το κκε 1400 ευρω μεροκάματο δεν θα μπορούσε να δώσει» είναι off

   Διαγραφή
  3. ''Όλα αυτά βέβαια με τον κόσμο στο δρόμο και χωρίς ούτε μια στιγμή να ξεχνάς ότι εσύ θες σοσιαλισμό και την εργατική τάξη στην εξουσία'' βλεπεις εσυ κανενα κοσμο στο δρομο? στο τελος θα τρελλαθουμε, εγω βλεπω οτι αυτο που ειναι το σημαντικοτερο δηλαδη η οργανωση της ταξης βρισκεται ακομα σε σταδιο μπιμπερο, εχουμε καποια σημαδια οτι μπορει να μεγαλωσει γιαυτο και ολο το βαρος δινεται εκει, αλλα για την ωρα δεν σπερνουμε αυταπατες οτι ο μπεμπης μπορει να κανει σεξ. μητσουλας

   Διαγραφή
  4. Κόσμος στο δρόμο ενδεικτικά :

   http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?id=13902&publDate=14%2F2%2F2012&direction=&pageNo=8

   http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=21/10/2011&id=13749&pageNo=12&direction=1

   http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?id=13591&publDate=16%2F6%2F2011&direction=&pageNo=8

   και χωρίς τις "πλατείες" που κι αυτές κόσμος είναι.Μεταπολιτευτικά ΠΟΤΕ τόσος πολύς και ΤΟΣΟ συχνά

   Ο μπέμπης για να μεγαλώσει πρέπει να τρώει απ όλα τα φαγητά κι ένα από αυτά είναι η πολιτική των συμμαχιών του κόμματος της εργατικής τάξης

   Διαγραφή
  5. @makis:
   "γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία"
   Μπορείς, ασφαλώς, να έχεις όποια γνώμη θέλεις, το πρόγραμμα του ΚΚ όμως, αποσπάσματα του οποίου παραθέτεις, τί σχέση έχει με όσα λες;
   Στο πρόγραμμά του γράφει, επίσης:
   - "Το ΚΚΕ επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας. Η συνεργασία μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή συντονισμού, πολλαπλών συσπειρώσεων και κοινής δράσης για ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα, στα οποία διαπιστώνεται συμφωνία. Η εμπειρία της κοινής δράσης θα δείχνει κατά πόσο είναι δυνατή η διεύρυνσή της και η συνεργασία και σε άλλους αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακους στόχους, κατά πόσο στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική συμφωνία.
   - Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα άλλα κόμματα όχι μόνο με βάση τις διακηρύξεις, το πρόγραμμα και τους στόχους τους, αλλά και από το πώς υπερασπίζονται τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων και στηρίζουν τους αγώνες τους. Οι πολιτικές συνεργασίες για να σταθούν και να στερεωθούν ώστε να δώσουν ώθηση και πολιτικό δυναμισμό στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, πρέπει να στηρίζονται σε υπαρκτές κοινωνικές διεργασίες και συσπειρώσεις, να αναπτύσσουν τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων. Να στηρίζονται στους αγώνες, να αναγνωρίζουν έμπρακτα τη δύναμη του λαϊκού κινήματος. Να αντιμετωπίζουν τα διασπαστικά και υπονομευτικά σχέδια της άρχουσας τάξης και των συμμάχων της."
   - Αναφέρεται σε συνεργασία αφού υπάρξει πετυχημένη κοινή δράση.
   - Θέτει προϋποθέσεις για τη συνεργασία αυτή, τις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι τα κόμματα που αναφέρεις δεν τις πληρούν.

   "Θες Κουβέλη ανάπτυξη? Βεβαίως! [???] Έλα να κάνουμε κυβέρνηση [???]"
   Όταν συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση ή οπουδήποτε αλλού πρέπει να αγωνίζεσαι με όλες σου τις δυνάμεις, όχι να περιμένεις την αποτυχία της ή ακόμα χειρότερα να την υποσκάπτεις. Τί ακριβώς προτείνεις στο ΚΚ δηλαδή; Να αφήσει στην άκρη το "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" και να αγωνιστεί για να υπάρξει "ανάπτυξη" όπως την εννοεί ο Κουβέλης; Επειδή και ο Μαρξ αν ζούσε θα είχε απαρνηθεί αυτές τις ιδέες, που λέει και ο κύριος Ζουγανέλης; Μάκη, αν είσαι στο χώρο του ΚΚ, και διαβάσεις την απάντηση, περιμένω να ακούσω τον αντίλογό σου. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, πώς γίνεται να υπάρχει δυσκολία αστικής διακυβέρνησης, να είναι σε πανικό, και αντί εκείνη τη στιγμή να απαιτείς από ένα κομμουνιστικό κόμμα να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, αλλά να δείξει σιδερένια αποφασιστικότητα, εσύ να το καλείς να ξεπουλήσει τις αρχές του, και να συνεργαστεί με καραμπινάτους ρεφορμιστές (Σύριζα), με πασοκοειδή (Δημάρ) και αματανόητους δεξιούς (Ανεξ. Έλληνες), και μάλιστα στο όνομα της εφαρμογής του προγράμματός του...

   Διαγραφή
  6. Το κομμάτι από το πρόγραμμα που παραθέτεις έρχεται σε αντίθεση με το κομμάτι που παρέθεσα εγώ?
   Πότε κάλεσα το ΚΚΕ να ξεπουλήσει τις αρχές του?
   Εγώ απλά λέω ότι «Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.» σε αντίθεση με τη θέση του ΚΚΕ «καμία κυβέρνηση» που ΚΑΙ προγραμματικά είναι «άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε»
   Ο τόπος είναι γεμάτος από «καραμπινάτους ρεφορμιστές» , «πασοκοειδή» , «αμετανόητους δεξιούς» κι όχι μόνο στη κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και μέσα στη κοινωνία και στην εργατική τάξη. Αν ήταν γεμάτος κομμουνιστές δεν θα κάναμε αυτή τη κουβέντα…

   Διαγραφή
  7. "Το κομμάτι από το πρόγραμμα που παραθέτεις έρχεται σε αντίθεση με το κομμάτι που παρέθεσα εγώ?"
   Το κομμάτι απ' το πρόγραμμα που παρέθεσες εσύ και το κομμάτι που παρέθεσα εγώ έρχονται σε αντίθεση με όσα προτείνεις.
   - "Πότε κάλεσα το ΚΚΕ να ξεπουλήσει τις αρχές του?"
   Μεταξύ άλλων, όταν το κάλεσες να κάνει κυβέρνηση με τον Κουβέλη. Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί το να πας από το "εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" στην ανάπτυξη του Κουβέλη είναι ξεπούλημα αρχών δεν πειράζει.
   - "Ο τόπος είναι γεμάτος από «καραμπινάτους ρεφορμιστές» , «πασοκοειδή» , «αμετανόητους δεξιούς» κι όχι μόνο στη κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και μέσα στη κοινωνία και στην εργατική τάξη"
   Το ΚΚ είναι μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους πείσει για την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματός του, όχι να τους κοροϊδεύει για να τους κάνει εκλογικούς πελάτες του.
   - "Εγώ απλά λέω ότι «Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.» σε αντίθεση με τη θέση του ΚΚΕ «καμία κυβέρνηση» που ΚΑΙ προγραμματικά είναι άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε"
   Τρεις άνθρωποι ενεπλάκησαν στην τελευταία αλλαγή ηγεσίας του Σύριζα (Αλαβάνος, Τσίπρας και Κουβέλης) και πλέον ο καθένας έχει το δικό του κόμμα, και ζητάς να συνεργαστεί το ΚΚ; Αυτοί δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, θα συνεργαστούν με ένα κόμμα που αγωνίζεται για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής; Υπάρχει παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, και το ΚΚ δεν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει, όχι απλώς φιλολαϊκή λύση, αλλά ούτε ανακούφιση με τους σημερινούς συσχετισμούς. Και εξάλλου δεν λέμε ότι από την τρόικα ευνοείται ένα 5% των ελλήνων; Ας πούμε ότι οι κομμουνιστές είναι 10%. Μένει ένα 85% ή τέλος πάντων ένα ποσοστό σίγουρα μεγαλύτερο από το 50%. Ας συνεργαστούν λοιπόν οι "αντιμνημονιακές δυνάμεις", ας πάρουν την εξουσία για πλάκα, και ας εφαρμόσουν αυτά που θέλουν. Την τομή των προγραμμάτων του Καμμένου, του Κουβέλη και του Τσίπρα. Δεν περιγράφω άλλο... Όπως και να 'χει, μπορείς να πιστύεις ό,τι θέλεις, μην ανακατεύεις όμως το πρόγραμμα του ΚΚ, γιατί αναφέρεται σε συνεργασία υπό προϋποθέσεις, τις οποίες προσπερνάς.

   Διαγραφή
  8. Α. Οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις (όχι σε α+β μνημόνιο και εφαρμοστικό) είναι οι εξής 2: ΚΚΕ και συριζα 21+14 βουλευτές (4 από τους 14 ΔΗΜΑΡ πια) , 7,54%+4,60% μαζί με τους Γιάννης Δημαρά, Σοφία Σακοράφα και Βασίλη Οικονόμου .Ακόμα και μετά από όλο το θέμα με τις διαγραφές βουλευτών το β’ μνημόνιο πέρασε με 199 ναι, Τα περί 85% λοιπόν είναι κολοκύθια… Το θέμα άλλωστε δεν είναι τα «κουκιά» αλλά οι δυναμική που αναπτύσσεται από τις πολιτικές πρωτοβουλίες.

   Β. Μ’ αυτούς (τσίπροκουβελοαλαβάνους και όποιους άλλους) δεν θα συνεργαστείς για τη κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επαναστατικής διαδικασίας (κι εκεί θα βάλεις τις προϋποθέσεις που περιγράφει το «δικό σου» κομμάτι του προγράμματος ) . Θα κάνεις κυβέρνηση για να καταγγείλεις τα μνημόνια (ή για όποιο, έστω κι ένα αίτημα του κινήματος )κι αυτό θα το κάνεις επειδή «χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα,
   Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης» Θα το κάνεις επίσης για τον ίδιο λόγο που υποστηρίζεις την απεργία για τον «οίκο του ναύτου» , την επαναπρόσληψη των χαλυβουργών και την υπεράσπιση του μισθού τους. (Θες δε θες από μια κυβέρνηση και μέσα στον καπιταλισμό τα ζητάς αυτά , εκτός κι αν ο σκοπός είναι να χάσουν αυτές οι απεργίες για να ρθουμε μετά να πούμε ότι μόνο στο σοσιαλισμό θα έχετε ασφάλιση και δουλειά.)

   Γ. Αν θεωρούμε ότι συνεργασία ίσον ξεπούλημα των ιδεών , τι να πω… Πρέπει κάποιος να ψάξει βαθιά πέρα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (πολιτικά κι ιδεολογικά) για να βρει αριστεριστές που να τα λένε ακόμα αυτά…

   Δ. Και οι άλλες αριστερές (εντός ή εκτός εισαγωγικών) έχουν τις αδυναμίες τους , τις αγκυλώσεις τους , και τις ευθύνες τους τελικά. Εγώ αυτά τα λέω ΕΔΩ γιατί πιστεύω ότι αλλαγή δε γίνεται χωρίς το ΚΚΕ (έτσι για να φαίνονται κι οι ηλικίες…)

   Ε. Μεταξύ αστείου και σοβαρού: αν το ΚΚΕ πάρει 38% τι θα κάνει?

   Διαγραφή
  9. @makis
   «Το θέμα άλλωστε δεν είναι τα «κουκιά» αλλά οι δυναμική που αναπτύσσεται από τις πολιτικές πρωτοβουλίες.»

   Σαν αυτές δηλαδή:

   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6797780&publDate=11/4/2012 [Δρίτσας, απορρίπτει την απεργία απ'όπου κι αν προέρχεται]
   http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6791586&publDate=7/4/2012 [και]
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6797464&publDate=11/4/2012 [ο Αλέξης και ο Δελαστίκ συστήνουν «Καμένο» για τις κατασαρίδες]
   http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6797469&publDate=11/4/2012 [Κουρουμπλής]

   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6797235&publDate=11/4/2012 [και]
   http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6797418&publDate=11/4/2012 [ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΟΣ, για την αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης, πριν από εσάς, ποτέ με σας]

   http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=681114 [πριν απ 'ολα να σώσουμε τον κοινοβουλετικό μας πισινό· το σοδομιστικό τόξο του ΣΥΝ]

   http://www.express.gr/news/politics/586848oz_20120409586848.php3 [το κόμμα του Dulcolax®]


   δεν βαριέσαι να γράφεις τα σεντόνια ή το κάνεις για να εξασφαλίσεις τα προς το ζην;

   Διαγραφή
  10. Γ. "Αν θεωρούμε ότι συνεργασία ίσον ξεπούλημα των ιδεών , τι να πω… Πρέπει κάποιος να ψάξει βαθιά πέρα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (πολιτικά κι ιδεολογικά) για να βρει αριστεριστές που να τα λένε ακόμα αυτά…"
   Αν θεωρούμε ότι αλλοίωση όσων λέει ο συνομιλητής ίσον αποδεκτή πρακτική, τι να πω... Δεν χρειάζεται κάποιος να ψάξει πολύ, για να βρει ανθρώπους που να τα κάνουν ακόμα αυτά. Δεν είπα ότι "συνεργασία ίσον ξεπούλημα των ιδεών". Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένες συνεργασίες, και εξήγησα από πού προκύπτει το ξεπούλημα. Εσύ αντί να απαντήσεις, προσπαθείς να αλλοιώσεις αυτό που είπα.
   Δ. Ποιες ηλικίες φαίνονται;
   Α. Εσύ αναφέρεσαι στα ποσοστά της βουλής. Ήταν ξεκάθαρο ότι αναφερόμουν στην κοινωνία. Αν δεν σού αρέσουν τα δικά μου ποσοστά, γράψε ποιο ποσοστό της κοινωνίας είναι υπέρ των μνημονίων, ποιο αντιστοιχεί στους κομμουνιστές, και ποιο είναι το "αντιμνημονιακό".
   Β. Στο λέω για τρίτη φορά: Μην προσπαθείς να φέρεις το πρόγραμμα του ΚΚ στα μέτρα σου.
   Αυτή η φράση: "Χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα, η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης", αφορά το "αντιϊμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό Μέτωπο".
   "Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επαναστατικής διαδικασίας (κι εκεί θα βάλεις τις προϋποθέσεις που περιγράφει το «δικό σου» κομμάτι του προγράμματος)"
   Αυτή είναι δική σου ερμηνεία που δεν προκύπτει από πουθενά. Τα αποσπάσματα που μετέφερα αφορούν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του μετώπου, και άρα όλες τις εκφάνσεις της δράσης του.
   Ε. Το ΚΚ πρέπει να αξιολογεί συνέχεια τον βαθμό επαναστατικής ωρίμανσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Αν έπαιρνε τόσο μεγάλο ποσοστό, θα είχε εξασφαλιστεί η ενότητα των αντικειμενικών και των υποκειμενικών προϋποθέσεων.
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/03/blog-post_9047.html

   Διαγραφή
  11. @dkoss
   Και δίκιο να χες, (που δεν έχεις , γιατί παραθέτεις λαλακίες που λεν και κάνουν αναθεωρητές και αριστεριστές ενώ ΔΕΝ έχουν παρθεί πολιτικές πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση που περιγράφω και άρα καμιά τέτοια δυναμική δεν έχει αναπτυχθεί ) θεωρείς ότι το να με κατηγορείς για ασφαλίτη δίνει βάρος στις απόψεις σου?

   @ιβάν
   Γ. Έχεις δίκιο. Η απάντηση μου ήταν ρηχή. Ήθελα να πω ,πως όταν συνεργάζεσαι με κάποιον για ένα ζήτημα δεν σημαίνει ότι υιοθετείς το σύνολο των θέσεών του , ούτε αυτός τις δικές σου.
   Δ. Οι ηλικίες αυτών που το ’81 καταλάβαιναν τον κόσμο γύρω τους…
   Α. Εκλογές έρχονται , θα δούμε…
   Β. + Ε. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ κι η εφαρμογή του είναι θέμα των μελών του, της κ.ε. του, και του συνεδρίου του. Η «δική μου» ερμηνεία δεν χωράει το «καμία κυβέρνηση». Η ζωή θα δείξει…
   Καλή δύναμη

   Διαγραφή
 7. Εγώ το έχω ξαναγράψει (και ο Αντώνης από ότι θυμάμαι, μα άλλα λόγια).
  Το ΕΑΜ, εάν δεν είχε τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ, σήμερα δεν θα το θυμόταν κανείς.
  Είναι κάποιος από αυτούς που μιλάνε για "νέα ΕΑΜ", έτοιμος ή έστω διατεθειμένος να δημιουργήσει και τον νέο "ΕΛΑΣ" ή την "νέα ΟΠΛΑ";
  Μόνο σοβαρές προτάσεις δεκτές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. άκρα του τάφου σιωπή από τους νέοΕΑΜiτες...

   Διαγραφή
  2. Το ερώτημα μπορεί να τεθεί κι αλλιώς:
   Ήταν κάποιος από αυτούς που μίλαγαν για "ΕΑΜ", έτοιμος ή έστω διατεθειμένος να δημιουργήσει και τον "ΕΛΑΣ" ή την "ΟΠΛΑ"?
   Ας κάνουμε το πρώτο βήμα κι ας παλέψουμε για το δεύτερο

   Διαγραφή
 8. -Ο μόνος από το ΕΑΜ που ήταν έτοιμος να δημιουργήσει τον ΕΛΑΣ και την ΟΠΛΑ, ήταν το ΚΚΕ. (βλέπε και για τον ρόλο του ΕΑΜικού "κέντρου" στην συμφωνία της Βάρκιζας)
  -Με ποιόν ακριβώς να παλέψουμε για το δεύτερο; Για την "ανανεωτική αριστερά" ο Δεκέμβρης του '44 δεν συνιστούσε αγγλική επέμβαση, αλλά "λανθασμένη προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από τον ΕΛΑΣ, με σταλινικό τρόπο" (Γ.Φαράκος).
  Η ΟΠΛΑ δε, σπέρνει περισσότερες ανατριχίλες σε αρκετούς "αριστερούς", από όσες φέρνει, ακόμη και στην δεξιά.
  -Για να φτιάξεις τον νέο ΕΛΑΣ, πρέπει να έχεις και πολιτικά-φιλοσοφικά λυμένο το ζήτημα της επαναστατικής κατάληψης της εξουσίας. Εκτός από το ΚΚΕ και κάποιες ασήμαντες(ποσοτικά μιλώντας πάντα) γκρούπες του εξωκοινοβούλιου, υπάρχει κάποιος άλλος να το έχει; Εδώ ούτε για την ΕΟΚ δεν έχουν καταλήξει κάποιοι.
  -Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κάποιο βιβλίο ιστορίας του μετεπαναστικού μας μέλλοντος που θα αναφέρει την "είσοδο του καπετάν Παπαδημούλη με τμήματα του λαϊκού στρατού στην Αθήνα...",

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όσο αστείο και να ακούγεται (έχοντας την εικόνα του Παπαδημούλη με φισεκλίκια στο μυαλό…) είναι κρίμα (κι αντιδιαλεκτικό) να προσπαθούμε να φέρουμε το μέλλον στα μέτρα μας… Η βιογραφία του Στέφανου Σαράφη είναι ενδεικτική.
   Πρώτα το μέτωπο…

   Διαγραφή