Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκλέξουν πάνω από 180 βουλευτές όλα τελείωσαν

Απλές, πρακτικές και, θεωρώ, ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις για ψηφοφόρους. Το εκλογικό σύστημα είναι ήδη τέτοιο ώστε να εξασφαλίζει σημαντικά τα πολιτικά όργανα της αστικής τάξης από την φθορά που αναπόφευκτα επιφέρει η βάρβαρη και αντιλαϊκή τους πολιτική· ας είναι προτεραιότητα σ' αυτές τις εκλογές να μην ενισχυθεί περισσότερο και χωρίς αντιστάσεις η περαιτέρω νομική θωράκιση του πολιτικού προσωπικού του αστικού κράτους απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια. Οι συνέπειες μιας τέτοιας ενίσχυσης θα είναι ολέθριες για τα λαϊκά στρώματα.
LR
--------
Με βάση τον εκλογικό νόμο του καθηγητή κ. Παυλόπουλου (είναι αυτός ντε, αν θυμάστε, που είχε φτιάξει και τον νόμο να εκλέγονται δήμαρχοι και νομάρχες με 42%!!!), το πρώτο κόμμα θα λάβει δώρο 50 βουλευτές. Αν υπήρχε απλή αναλογική, τότε για να πάρει ένα κόμμα 50 βουλευτές στους 300, θα έπρεπε να συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 17%. Αντιλαμβάνεστε άραγε τι σημαίνει αυτό;....

Σημαίνει ότι ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα ξεκινούν από το 0%, ένα κόμμα ξεκινά από το 17% χωρίς καμία ψήφο κανενός πολίτη. Δηλαδή όταν για παράδειγμα βλέπεται ποσοστό για την ΝΔ 25% προσθέστε και ένα 17% και έχετε αμέσως αμέσως ένα 42%!!!!!

Πέρα όμως από αυτό και με δεδομένο το bonus των 50 βουλευτών που αναμένεται να πάρει η ΝΔ, για να συγκεντρώσουν τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που έχουν υπογράψει ότι θα συγκυβερνήσουν, 151 βουλευτές, θα πρέπει να πάρουν συνολικά ποσοστό κοντά στο 40%. Το 40% βγάζει περίπου 100 βουλευτές στους υπόλοιπους 250 που απομένουν, μετά την αφαίρεση του bonus. Εξαρτάται πάντα και από τα μικρότερα κόμματα. Αν αυτό είναι κρίσιμο για την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπάρχει κάτι πολύ πιο κρίσιμο για τον ίδιο το λαό και τη δημοκρατία.

Ποιο είναι αυτό;

Ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκλέξουν πάνω από 180 βουλευτές. Για να το επιτύχουν αυτό, θα πρέπει το άθροισμα των ποσοστών τους να είναι κοντά ή και να ξεπερνά (εξαρτάται και από τα μικρά κόμματα) το 50%. Αν πιάσουν τέτοιο ποσοστό, αφενός θα νομιμοποιηθούν οι πολιτικές της τρόϊκας σε βάρος του ελληνικού λαού, αφετέρου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα εκλέξουν πάνω από 180 βουλευτές οπότε και η Ελλάδα τελείωσε. Τότε θα μπορούν να κάνουν όποια αναθεώρηση του Συντάγματος επιθυμούν για την αιώνια παραμονή τους στην εξουσία, θα περάσουν στο Σύνταγμα τα κελεύσματα της Γερμανίας και θα νομιμοποιήσουν με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος όλα τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις εκχώρησης της Εθνικής Κυριαρχίας. Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να πει κουβέντα, γιατί θα τους έχει δώσει εντολή ο ίδιος ο λαός, έστω και με αυτόν τον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο.

Αυτό τώρα όλοι το ξέρουμε και έτσι, μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, ούτε συγχωρείται.

Πηγή: logioshermis

9 σχόλια:

 1. επισημανσεις για τους ψηφοφορους αλλα και για τα κομματα της αριστερας που με καποιες σηνεργασιες ΠΧ στις μονοεδρικες, μπορουν να στερισουν πολιτιμες εδρες απο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συνεργασίες στις μονοεδρικές: Είχαμε ξανα-σχοληθεί με τον εκλογικό νόμο στο παρελθόν, για να θίξουμε το ζήτημα των λευκών (τα οποία δεν προσμετρώνται στα έγκυρα, οπότε δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα).

   Δύο θέματα που ακούγονται πολύ τον τελευταίο καιρό είναι το ζήτημα του bonus των 50 εδρών και το ζήτημα των μονοεδρικών. Έχουμε δεχτεί πολλά μηνύματα και ερωτήσεις πάνω σε αυτά τα δύο θέματα, οπότε είπαμε να γράψουμε δύο λόγια.

   Αν διαβάσουμε τον εκλογικό νόμο (νόμος 3231/2004) και την τροποποίησή του ( νόμος 3636/2008) βλέπουμε ότι λένε τα εξής:


   Αρθρο 1
   Καθορισμός εδρών

   1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 6 του ν. 3231/ 2004 (ΦΕΚ 45 Α') αντικαθίστανται, ως ακολούθως:
   «1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 250. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.
   Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 250, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.
   2.α. Στο αυτοτελές Κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σύμφωνα με την παράγραφο 1, πενήντα (50) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8.

   Διαγραφή
  2. Η επιπλέον παραχώρηση πενήντα (50) εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων Κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των Κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των Κομμάτων που τον αποτελούν.

   Ο εκλογικός νόμος αντιμετωπίζει ενιαία τις έδρες και δεν κάνει κανένα διαχωρισμό ανάμεσα σε μονοεδρικές και μη (εξαιρούνται οι επικρατείας με τις οποίες ασχολείται το άρθρο 7 του νόμου, οι οποίες ωστόσο προκύπτουν πάλι από το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια τα κόμματα, απλά με διαφορετικές πράξεις υπολογισμού).

   Για να υπολογιστεί λοιπόν πόσες έδρες θα πάρει το κάθε κόμμα πολλαπλασιάζουμε το σύνολο των ψήφων που έλαβε σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ με τον αριθμό 250. Στην συνέχεια διαιρούμε με τον αριθμό των εγκύρων (που αντιστοιχούν στα κόμματα που θα μοιραστούν τις έδρες, δηλαδή στα κόμματα που συγκεντρώνουν στην επικράτεια ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό -3%- του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί.).

   Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν ένα κόμμα πάρει μία μονοεδρική την χάνει από κάπου αλλού, μιας και ο αριθμός των εδρών που θα πάρει συνολικά προκύπτει από τις ψήφους που θα πάρει σε όλη την επικράτεια!
   (Άρα πoιο το νόημα σε όλη αυτήν την ιστορία που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες? Πoιο το νόημα να πάρεις μια έδρα εδώ και να την χάσεις κάπου αλλού?). Αυτά είναι εκλογικά τερτίπια χωρίς ουσία (στην καλύτερη περίπτωση) ή κατάφωρα ψεύδη (στην χειρότερη).

   Διαγραφή
  3. http://redflyplanet.blogspot.com/2012/04/blog-post_9387.html

   Διαγραφή
 2. ό,τι και να πούμε για τις εκλογές το θέμα είναι οτι αποτελούν μικρό μέρος της πραγαμτικης ιστορίας. την ιστορία κάλλιστα μπορεί να τη γράψει ο ταξικός αγώνας ανεξάρτητα εκλογών και εκλογικών πλειοψηφιών. όχι πως υποτιμώ τις εκλογές αλλά ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει τίποτα σε αυτές. ό,τι και να νομιμοποιήσουν με το σύνταγμα, και το σύνταγμα ανατρέπεται. το θέμα είναι οι συσχεττισμοί δυνάμεων που θα δημιουργηθούν στο μεταξύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάθε βήμα αυταρχικοποίησης κάνει λίγο πιο δύσκολη την ανατροπή και ενισχύει τα ήδη αναπτυσσόμενα αυταρχικά ρεύματα μέσα στην κοινωνία. Δεν είναι προς συμφέρον μας αυτό.

   Διαγραφή
  2. Ότι και να γίνει, όποιος και να βγει πρώτος, όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί, το πολύ μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει λιώσει. Θα είναι τέτοια τα μέτρα μετά τις εκλογές που θα σηκωθούν και οι πέτρες από τα πεζοδρόμια. Κι εκεί θα κριθούν όλα αυτό το καλοκαίρι, στο δρόμο...

   maestro

   Διαγραφή
  3. Γιατί αυτή η συζήτηση γίνεται κάθε φορά την τελευταία στιγμή; Ο περισσότερος κόσμος (ακόμα και ψηφοφόροι του Νουδουπασόκ) θα συμφωνούσε με την κατάργηση ενός τέτοιου νόμου. Το εκλογικό σύστημα μπορεί να αλλάξει με την απαραίτητη ενημέρωση και πίεση.

   Νίκος

   Διαγραφή
 3. Καλημέρα σας !

  Να μου επιτρέψετε να πω δυο πραγματάκια.

  1. Δεν έχουν πρόβλημα τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα να κάνουν ό,τι ... χρειάζεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, του μεγάλου κεφαλαίου, άσχεται αν πάρουν 180 ή 150 έδρες !
  Θα βρουν τρόπους να το κάνουν, άσχτα τι "λέει" το Σύνταγμά τους !

  2. Γιατί άραγε κάποιοι επιμένουν να προβάλλουν το παραμύθι των μονοεδρικών ; Δεν έχουν μάθει ότι κι αυτό να γίνει, απλά θα κοπούν αυτές οι έδρες από αλλού ;
  Τόσο δύσκολο είναι πια ;

  3. Όχι μόνο τώρα, αλλά πάντα θα κρίνεται το μέλλον του εργαζόμενου λαού μας στο δρόμο ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή