Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Σοσιαλιστική επαναθεμελίωση (Traverso Rossa)


Στα πλαίσια της αναγκαίας αν και σχετικά άχαρης πολεμικής με όλες τις εκφάνσεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της προτίμησής μου στην ωμή -πολιτική- διένεξη, και της αποστροφής μου στις "αριστερές" political correct αστικού τύπου ευγένειες, και δεδομένου ότι απόψε ανακάλυψα το κάτωθι video, σκέφτηκα να μην αφήσω την ευκαιρία αναξιοποίητη. Άλλωστε έχω αρκετές φορές εκφράσει την γνώμη μου για το πραγματικά αξιομνημόνευτο, νεοκεϋνσιανό σοσιαλδημοκρατικό τόξο που συγκροτείται απο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΛΕ, και λειτουργεί ως πολιτικο-ιδεολογικό "τρίγωνο των Βερμούδων" για κάθε επαναστατική κομμουνιστική θεώρηση. Η επιβεβαίωση για άλλη μια φορά είναι μπροστά στα μάτια μου και γω επιμένω να εκπλήσσομαι κάθε φορά... Που θα πάει θα το πάρω απόφαση...

and the show begins....

Παραθέτω λοιπόν, απόσπασμα απο συνέντευξη του Αγγελου Χάγιου στέλεχους του ΝΑΡ, ο οποίος εκπροσωπεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.Λίγο μετά τα 3 λεπτά μετά την ερμηνεία της ψήφου στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως "αντισυστημική" ψήφο και την πρόταση της "λύσης" που επικεντρώνεται αποκλειστικά ("η λύση είναι μία") στην κατάργηση του χρέους:

Δημοσιογράφος: "Λέει ο κύριος Ρόβλιας, πώς θα πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς;"

Α.Χ: "Αμέσως κε Ρόβλια, με τις δαπάνες που είναι για εξυπηρέτηση του χρέους, και με μια στροφή στο θέμα του τραπεζικού συστήματος, έλεγχο των τραπεζών, εθνικοποίηση των τραπεζών, με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο για τη ροή..., και φορολογία των τραπεζών". Αμέσως μετά ξεκαθαρίζεται και το παράδειγμα μια τέτοιας πολιτικής πρότασης: "δεξιά κυβέρνηση στην Ουγγαρία το έκανε, δεξιά κυβέρνηση στην Ουγγαρία".

Σημείωση:

Η δεξιά κυβέρνηση στην Ουγγαρία είναι η κυβέρνηση του Ορμπάν η οποία εκλέχτηκε το 2010 σε εκλογές που το νεοφασιστικό κόμμα πήρε 14%. Αυτή η κυβέρνηση η οποία προβάλλεται από αυτή την αριστερά σαν παράδειγμα "εθνικής διαπραγμάτευσης" με το ΔΝΤ (επειδή όταν εκλέχτηκε η κυβέρνηση αρνήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, προσπαθώντας να διασώσει όχι τον ουγγρικό λαό αλλά την εθνική αστική τάξη) έχει προχωρήσει σε μπαράζ αυταρχικών μέτρων κατά του εργατικού κινήματος και του λαού: κήρυξε πόλεμο στα συνδικάτα, προωθεί "στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για τους άνεργους", παρείχε πλήρη κάλυψη στο καθαρά φασιστικό κόμμα για πογκρόμ ενάντια στους Ρομά, φίμωσε τον τύπο, απαγόρευσε τις εκτρώσεις, περιόρισε της «μη αναγνωρισμένες» θρησκείες, ποινικοποίησε την έλλειψη στέγης, Πρόκειται για μια ακραία δεξιά κυβέρνηση η οποία έφτασε σε σημείο να φορολογήσει και τους σκύλους που δεν είναι ουγγρικής ράτσας!. Ακόμα όμως και η πολυδιαφημισμένη "αντίσταση" στο ΔΝΤ έχει τώρα "προσαρμοστεί" και ο Ορμπάν πρόσφατα κάλεσε την Ε.Ε σε νέες διαπραγματεύσεις για να "γεφυρωθεί το χάσμα". Αυτό είναι το παράδειγμα που προβάλλεται στο εργατικό κίνημα σαν παράδειγμα εφαρμογης "αριστερής πρότασης".

Ακολουθεί νέα ερώτηση απο Ρόβλια: "Μπορεί το δημόσιο να κάνει παύση πληρωμών;".

Α.Χ: "Διακόσια πενήντα εκατομμύρια κύριε Ρόβλια, διακόσια πενήντα εκατομμύρια, θα έρθουν οι αγορές και θα σας παρακαλάνε (!!!!!), δεν θέλω όμως να μπω στην διαχειριστική πλευρά (!!!)"

Ακολουθεί αμέσως η μη διαχειριστική πλευρά:

Α.Χ: "Θα το βρείτε μπροστά σας και θα αναγκαστούμε να έρθουμε και εμείς που τώρα έχουμε ένα ρόλο (η συνέντευξη είναι μετά το..........1,8% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις.....δημοτικές εκλογές), να συζητήσουμε".

Τα σχόλια περιττεύουν. Προκύπτει ένα μόνο εύλογο ερώτημα:

Αν αυτά τα έλεγαν μόλις πήραν 1,8%, αν πάρουν παραπάνω τι θα λένε;

Καταλήγω με ένα πραγματικά εκπληκτικό τραγούδι απο την ανεπανάληπτη Σωτηρία Μπέλλου.Το τραγούδι ακούγεται...σιωπηλά... και με... περίσκεψη...Πηγή: Traverso Rossa

64 σχόλια:

 1. χθές βράδυ τα 'πινα μ' ένα Χάγιο στο μπάρ "το Ταξικό ναυάγιο"

  Taliban

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @all: Επαναλαμβάνω ότι δεν δημοσιεύονται ανυπόγραφα σχόλια, δηλ. σχόλια που δεν φέρουν κάποιο σταθερό ψευδώνυμο.

   Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  2. Ο κοσμάκης θέλει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση από την αριστερά τώρα και όχι στις καλένδες μιας μεσσιανικού τύπου έλευσης του σοσιαλισμού.
   Υπάρχει λοιπόν και η άποψη που λέει ότι η αριστερά πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να γίνει μπροστάρισσα ενός μετώπου που θα ανατρέψει την καπιταλιστική επίθεση.
   Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει με το αριστερόμετρο ανά χείρας και μάλιστα σε μοντέλο που μετράει και τόξα!

   maestro

   Διαγραφή
 2. Τρία πράγματα:

  1. Μεταξύ της ταξικής θεώρησης της κοινωνίας και της ιστορίας και του "ο κοσμάκης θέλει" υπάρχει ασυμφιλίωτο χάσμα που προσωπικά ελπίζω να μην συμφιλιωθεί, αλλιώς θα γίνουμε όλοι Τράγκες.
  2. "Εναλλακτική πολιτική πρόταση" από την "αριστερά" ο "κοσμάκης" ΕΙΧΕ, στις πλατείες. Λίγους μήνες μετά, ο "κοσμάκης" έκανε ουρές για τοξικά κρεμμύδια γιατί δεν είχε να φάει. Προφανώς, δεν χορταίνεις από τις "εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις."
  3. Μια εναλλακτική οικονομική πρόταση, από την άλλη πλευρά, όντως την ζητά, και ο Χάγιος δίνει ιδέες. Τώρα, αυτές οι ιδέες έχουν δυο προβλήματα:
  i) δεν είναι καθόλου "εναλλακτικές", γιατί όπως λέει μόνος του ο Χάγιος τις σκέφτηκαν πρώτοι οι δεξιοί
  ii) ήταν καταστροφικές για τον "κοσμάκη."

  Τέλος, δεν ξέρω γιατί ανησυχείς για το αριστερόμετρο. Στο δικό μου σπας το μηχάνημα απ' την υψηλότητα της μέτρησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντώνη, σε παρακαλουθώ σταθερά από τις αναρτήσεις σχετικά με το Δεκέμβρη του 2008. Μετά την αναστολή της λειτουργίας του "RD" και την εγκαινίαση του "Lenin Reloaded" παρατηρώ μια έκπτωση στην ανάλυσή σου για τη συγκυρία παράλληλα με ένα αναμάσημα των χειρότερων όψεων της εκάστοτε ανάλυσης του ΚΚΕ. Από κει που μια περίοδο βρέθηκες να στηρίζεις το ΜΑΑ του Αλαβάνου, τώρα είσαι θιασώτης του ΚΚΕ. Αυτή η διαμετρική μεταλλαγή των απόψεών σου, μεσούσης και της καπιταλιστικής κρίσης προφανώς, δείχνει πως είσαι αρκετά όψιμος στην ελληνική αριστερά γενικά και στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα ειδικότερα. Σου συνιστώ, να μην αναπαράγεις με τέτοιο καταιγιστικό ρυθμό κείμενα ψευδο-πολεμικής σε άλλες οργανώσεις, συνταγμένα από "φίλους" του ΚΚΕ. Προφανώς, δεν έχεις και ιδιαίτερη γνώση ούτε τι είναι το ΝΑΡ ούτε ποιος είναι ο Χάγιος και ποια η προσφορά των τελευταίων στην οργανωμένη πάλη και στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα. Όσον αφορά τον Χάγιο και την πρόταση για έξοδο από το ευρώ και ρήξη με την ΕΕ, το ίδιο το ΚΚΕ ακόμα και πριν την διακήρυξη της ΚΕ το Νοέμβρη, έκανε στροφή στο λόγο του και στις προκηρύξεις του μιλώντας για μονομερή διαγραφή του χρέους και έξοδο από την ΕΕ (κάτι που υποστηρίζει και το ΝΑΡ, απλά θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η έξοδος από το ευρώ) με λαϊκή εξουσία. Χαρακτηρισμοί όπως παράνομο και επαχθές χρέος και εναλλακτική πρόταση αυτός ο νεο-κεϋνσιανισμός στα λόγια να είναι, στο γράμμα του μαρξισμού λανθασμένοι, αλλά θυμήσου και παλιότερα άλλες φράσεις όπως λαοκρατία, λαοκρατική δημοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τις συστάσεις για το ποιον αναδημοσιεύω και τι γράφω εγώ σε παρακαλώ αλλού. Εάν δεν σου αρέσει το LR μπορείς να μην το διαβάζεις. Στο προηγούμενο κείμενο έκανα δριμεία κριτική σε στέλεχος του ΚΚΕ και κανείς δεν μπήκε με τέτοιο τόνο. Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ είναι "μαντρί" κι εσείς ελευθερόγνωμοι.

   Όσο για το ότι ήμουν και υποστηρικτής του ΜΑΑ, από σένα το μαθαίνω. Εάν θυμάμαι καλά δημοσίευσα, στα τρισίμιση χρόνια λειτουργίας του RD, μία ανακοίνωσή του. Μήπως με μπερδεύεις με συνιστολόγο μου που ήταν στέλεχος της ΚΟΕ;

   Διαγραφή
  2. "Αυτή η διαμετρική μεταλλαγή των απόψεών σου"

   Επίσης, επειδή τα ψέμματα και οι ψεύτες είναι οπωσδήποτε ένα αδύνατό μου σημείο σε ό,τι αφορά ψυχραιμία στο πιο πρόσφατο απ' τα κείμενα του RD που αναδημοσίευσα εδώ (http://leninreloaded.blogspot.com/2012/02/soul-kitchen.html), γραμμένο τον Γενάρη του 2010 (υπάρχουν και πολλές άλλες αναδημοσιεύσεις εδώ, συμπεριλαμβανομένων κειμένων του 2009, ψαξ' τες),
   σημείωνα:

   "Το άρθρο μου αυτό, γραμμένο πριν πάνω από δυο χρόνια, αφιερώνεται σε όσους διάβαζαν Radical Desire αλλά δεν κατάλαβαν ποτέ τι διάβαζαν."

   Εγώ λέω ότι το να αναδημοσιεύεις πολιτικά κείμενα που έγραψες πριν 3 χρόνια εδώ δείχνει ξεκάθαρα ότι καμία "διαμετρική αλλαγή απόψεων" δεν έχεις.

   Για το αν εσύ δεν ξέρεις να διαβάζεις ή είσαι απλώς κακοήθης δεν γνωρίζω.

   Διαγραφή
  3. Ποια θέση του ΝΑΡ υποστηρίζει την άμεση έξοδο από την ΕΕ και όχι "ρήξη" κτλ. (που είναι κάτι τελείως διαφορετικό και αυτοί που την υιοθετούν ξέρουν μάλλον καλά πώς να κοροϊδεύουν τον κόσμο), όπως παπαγαλίζει και το αριστερό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ; Δείξτε μας μια (1) επίσημη θέση και όχι περιστασιακά τσιτάτα που πετούν κάποιοι ΝΑΡίτες που επιβεβαιώνουν αυτά που γράφεις, αλλιώς ψεύδεσαι.

   Διαγραφή
 4. Όποιος ξένος παρακολουθήσει ελληνικό ενδοαριστερό διάλογο θα νομίσει ότι η αριστερά στην Ελλάδα είναι ο ομφαλός της γης και οτι όλη η πλάση περιμένει να τα βρούμε μεταξύ μας για να γίνει η επανάσταση, την ώρα που στην πραγματικότητα το καράβι μπατάρει επικίνδυνα δεξιά ή και ακροδεξιά.
  Δεν είναι σκοπός μου ούτε και θέλω να τα βάλω με άνθρωπο μαρξιστικά ξεσκολισμένο και ετοιμόλογο, ωστόσο νομίζω ότι καταλαβαίνεις πολύ καλά τι λέω. Το πρόβλημα είναι ότι εσύ αντί για μέτωπο διαλέγεις έναν ισοπεδωτικό διμέτωπο αγώνα λες και ο Χάγιος ή ο κάθε Χάγιος είναι πράκτορας του εχθρού.

  maestro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ έγραψα το κείμενο; Κάποια παρεξήγηση υπάρχει. Εγώ γράφω πολιτικά κείμενα για χώρους που παίρνω σοβαρά.

   Αναδημοσίευση ήταν και από μπλογκ σφοδρά επικριτικό στο ΚΚΕ μάλιστα. Προς τι το μύγιασμα;

   Διαγραφή
  2. Έχεις ένα δίκιο, δεν τον είδα το σύνδεσμο κάτω από το βίντεο και συγγνώμη γι' αυτό. Για τα υπόλοιπα τα είπαμε και δεν αλλάζω κάτι.

   maestro

   Διαγραφή
 5. "...και μεις που τώρα έχουμε ένα ρόλο, να συζητήσουμε...τη στιγμή που θα κατέβει ο κόσμος στο δρόμο"
  Μια προσθήκη ως ειπώθηκε.

  Αντώνη είναι προβληματική η άντληση συμπερασμάτων από την παράθεση διάσπαρτων κουβεντών σε μια "συζήτηση" που ο Χάγιος διακόπτεται συνεχώς από τρεις μπάντες.Μου θυμίζει το μελάνι που χύθηκε για την κουβέντα της Παπαρήγα περί αποδέσμευσης από ΕΕ και καταστροφής σε μια αποστροφή του λόγου , λες και ξαφνικά το ΚΚΕ τα μάζεψε και έγινε φιλοευρωπαϊκό...

  Ως προς τη δεξιά της ουγγαρίας, καταλαβαίνει εύκολα κάποιος το σχήμα υπερβολής/αντιπαραβολής που χρησιμοποιεί (σύνηθες και του Πέτρου Παπακωνσταντίνου). Αν θέλει κάποιος να κάνει κριτική, την κάνει στο λεκτικό σχήμα και όχι επιρρίπτοντας σκοτεινές σκοπιμότητες και αφέλεια παραδειγμάτων.

  Η κριτική στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να γίνει κάλλιστα πάνω στη δράση, τα κείμενα και τις πρωτοβουλίες της. Και σηκώνει πολύ κριτική.
  Αν μη τι άλλο πάντως συνέβαλε στη δημιουργία ενός ιδεολογικοπολιτικού αναχώματος όταν το ΚΚΕ απαντούσε στα ερωτήματα περί χρεους με την "λαική εξουσία" (λαικη εργατική εξουσία πια...πάλι καλά), αδιαφορώντας για τα λογικά άλματα ως προς τα διακυβεύματα που έθετε ο αντίπαλος.Όταν δε μπορούσε να αρθρώσει τη λέξη "διαγραφή" με το Μάκη Παπαδόπουλο να επιχειρηματολογεί περί αυτού και να κριτικάρει την ανταρσυα ως οπορτουνιστές.

  υγ: το αποτέλεσμα της ανταρσυα στις δημοτικές εκλογές δεν καταγράφηκε ποτέ από το Ριζοσπάστη. Καταγράφηκε όμως των οικολόγων πρασίνων..βλέπετε ήταν άνω του 3%...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ως πάνω: Δεν είναι δικό μου το κείμενο. Γιατί τέτοια υπερευαισθησία; Όταν το αμέσως προηγούμενο, που ΕΙΝΑΙ δικό μου, τα χωνε στον Γόντικα ήταν καλά, αλλά όταν αυτό που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τα χώνει στον Χάγιο, είναι "προβληματική η εξαγωγή συμπερασμάτων";

   Διαγραφή
  2. Αντώνη καταρχή σε ευχαριστώ για την αναδημοσίευση. Δυστυχώς λόγω δουλειάς μόνο πριν απο λίγο ήμουν σε θέση να δω και την αναδημοσίευση και τα σχόλια.

   Μετά την βροχή βγαίνουν τα σαλιγκάρια… όπως γραφόταν στην αφετηρία σε ένα πολύ γνωστού ντοκουμέντου του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Και τις τελευταίες μέρες βρέχει πολύ…

   Λοιπόν η αντιπαράθεσή μου δεν αφορά στον Χάγιο προσωπικά, αλλά ως εκφραστή, ως μέλους του γραφείου της ΠΕ, της συνολικής πολιτικής στροφής του ΝΑΡ προς θέσεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Κάτι που είναι πασίγνωστο στους παροικούντες την εξωκοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ, και ευκόλως φανερό και στους πλέον άσχετους με το αριστερό εξωκοινοβούλιο. Ένα δόκιμο παράδειγμα έχει να κάνει με την κριτική του ΝΑΡ προς το ΚΚΕ., όπου στην προ Ανταρσύα φάση, αφορούσε στο ρεφορμιστικό περιεχόμενο της «Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας» ενώ τώρα το ΝΑΡ κατηγορεί το ΚΚΕ για επαναστατικό βερμπαλισμό και έλλειψη τακτικής !!!! Εν ολίγοις ότι η πρόταση του είναι πέραν του δέοντος κομμουνιστική και άρα μη (καπιταλιστικά) υλοποιήσιμη. Την ίδια στιγμή που η στρατηγική του ΝΑΡ είναι ο «κλονισμός της αστικής εξουσίας» , που και χωρίς το ΝΑΡ μια χαρά κλονίζεται…

   Άλλο παράδειγμα : Αν θυμάμαι το ΝΑΡ και η νΚΑ είχε βγάλει ειδική «πολιτικόθεωρητική» έκδοση μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 08 , όπου χαρακτήριζε τον Δεκέμβρη «έκρηξη» και κατηγορούσε τους συμμετέχοντες ότι δεν ήταν αρκετά εργάτες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ένα «εργατικός Δεκέμβρης» Στο μεταξύ τα μέλη του ΝΑΡ αποχωρούσαν σιωπηλά από την κατάληψη της Νομικής που έμεινε να την στηρίζει μόνο η αριστερή αντιπολίτευση του ΝΑΡ, που κατόπιν μετεξελίχθηκε στην Τάση συμβολής στην Κομμουνιστική Επαναθεμελίωση εντός του ΝΑΡ. Αν χρειαστεί για το Δεκέμβρη μπορώ να επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες.

   Τέλος είναι γνωστό και όποιος δεν το καταλαβαίνει μάλλον έχει έκδηλη δυστοκία αντίληψης μιας διαμορφωμένης πολιτικής κατάστασης, ότι το Αριστερό Βήμα διαλόγου, οι αριστεροί οικονομολόγοι και η ΕΛΕ δρομολογούνται τα τελευταία τρία χρόνια από μέλη του ΝΑΡ σε αγαστή συνεργασία με ρεύματα της σοσιαλδημοκρατίας, με την χορηγία της ΕΕ και σε καιροσκοπικές συναντήσεις με ότι «αντιμνημονιακό» σκάει κατά καιρούς από μοδάτους οικονομολόγους και οπαδούς της περιβόητης χρεοκρατίας. Είναι θεμιτό ένα πολιτικό ρεύμα να αλλάζει ρότα και να μετατίθεται προς θέσεις ΠΑΚ της δεκαετίας του 70 , αλλά αποτελεί αδιανόητο να ονομάζεται κάτι τέτοιο τακτική επιλογή , ενώ η κομμουνιστική στρατηγική παραμένει αμετακίνητα στο… τιμόνι. Αποτελεί αλφαβήτα του μαρξισμού και της λενινιστικής θεώρησης, η διαλεκτική συνέργεια τακτικής – στρατηγικής. Αν η στρατηγική σου είναι κλονισμός της αστικής εξουσίας, η τακτική σου είναι διαγραφή του επαχθούς χρέους (το έκανε προχθές ο Βενιζέλος), η ρήξη με την ΕΕ στη κατεύθυνση της αποδέσμευσης που καταλήγει όχι στο ευρώ, και στο δια ταύτα εκλογική ενδυνάμωση της ανταρσυα.

   Αν χρειαστεί θα επανέλθω. Κ εγώ προσωπικά όπως και πολλοί άλλοι ξέρουμε πολύ καλά τι ήταν, τι είναι και πως θα εξελιχθεί το ΝΑΡ. Είμαι παρών για όποια πολιτική αντιπαράθεση καθώς η ευθύνη της δημοσίευσης είναι δική μου.

   Ευχαριστώ τον Αντώνη για την στήριξη που παρέχει στην δημοσίευσή μου

   Διαγραφή
  3. Τίποτε, εγώ ευχαριστώ για την παρέμβαση, που βάζει πολλά πράγματα στη θέση τους που εγώ δεν δικαιούμαι να βάλω, μιας και δεν γνωρίζω τα εσωκομματικά του ΝΑΡ.

   Διαγραφή
  4. Επειδή, προφανώς, κάποιοι αρκούνται στα κουτσομπολιά - τα οποία δυστυχώς στο εξωκοινοβούλιο δίνουν και παίρνουν - παραθέτω αυτούσια την Απόφαση της ΠΕ του ΝΑΡ το Νοέμβρη σε χρονική περίοδο κοντινή με τη διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ.
   http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=558&Itemid=1

   ορισμένα αποσπάσματα:
   "6. Το ΚΚΕ, έχει κάνει μια αναπροσαρμογή στην τακτική του με το «κάτω η κυβέρνηση», «έξω από την ΕΕ και το ευρώ με λαϊκή εξουσία» και με τον χαρακτηρισμό του «μαύρου μετώπου» για την συγκυβέρνηση. Αντικειμενικά και ως ένα όριο, οι προσαρμογές αυτές, επέδρασαν θετικά στο μαζικό κίνημα. Το ΚΚΕ, ωστόσο, δεν επιλέγει και δεν προωθεί ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής, ούτε την ανάγκη οργάνων επιβολής της λαϊκής θέλησης και άσκησης εργατικής πολιτικής. Αρνείται την κοινή δράση της Αριστεράς και ένα αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής. Στο περιεχόμενο λειτουργεί σαν ένα εκκρεμές μεταξύ των ρεφορμιστικών στρατηγικών του στόχων (λαϊκή εξουσία, σοσιαλισμός που γνωρίσαμε) και των επιμέρους άμεσων μέτρων «ανακούφισης και παρεμπόδισης», των συνεπειών, των απολήξεων της ασκούμενης αστικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή αφοπλίζει πολιτικά το κίνημα, το περιορίζει σε επιμέρους διεκδικήσεις παραπέμποντας ταυτόχρονα όλα τα κρίσιμα ζητήματα στη λαϊκή οικονομία – λαϊκή εξουσία. Πρόκειται, για μια λογική η οποία υποδηλώνει ότι το μαζικό κίνημα δεν μπορεί να αποκτήσει πολιτικό ρόλο ανατροπής βασικών πυλώνων της ασκούμενης κανιβαλικής πολιτικής, πολύ περισσότερο του συνόλου της αστικής πολιτικής. Γι αυτό πρακτικά καταλήγει σε μια κοινοβουλευτική γραμμή αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με το λαϊκό κίνημα σε ρόλο υποστηρικτή-τροφοδότη της κομματικής ενίσχυσης.

   1. Για την αλλαγή των συσχετισμών για μια νέα περίοδο της ταξικής αναμέτρησης.
   Σημαντική πλευρά αυτής της φάσης είναι η εμφάνιση, ενός ελπιδοφόρου κινήματος στη χώρα μας και γενικότερα, στην Ευρώπη, στην Νότια Αμερική και στις ΗΠΑ. Το κίνημα αυτό εμφανίζεται χρονικά κατά κύματα και ουσιαστικά με στοιχεία βαθύτερης ολοένα πολιτικοποίησης,.
   Αποτέλεσμα αυτού του κινήματος είναι και ο σχετικός κλονισμός της καθολικής αστικής ηγεμονίας που, όμως, δεν ανατρέπει ακόμη τις δυνατότητες του συστήματος να ανασυγκροτεί και να επανασταθεροποιεί τις δυνάμεις και την επιρροή του σε αντιδραστική κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι οι υπαρκτές σήμερα δυνατότητες του κινήματος να συγκροτηθούν στο αναγκαίο επίπεδο αναχαίτισης και ανατροπής της προωθούμενης πολιτικής με στόχο τη συνολική ρήξη και εν τέλει την κατάλυση της καθολικής αστικής ηγεμονίας. Η κατάλυση αυτής της ηγεμονίας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει η τάση χειραφέτησης το πολιτικό προβάδισμα μέσα στην εργατική τάξη. Αυτό δεν πραγματοποιείται ευθύγραμμα και μηχανικά. Χρειάζεται να μεσολαβήσει μια ανώτερη συγκρότηση των δυνάμεων της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και η ανάπτυξη ενός ισχυρού, μαζικού, αυτοτελούς πανεργατικού εθνικού και διεθνούς επαναστατικού ρεύματος με το αντίστοιχο μέτωπο και τα όργανα του, στο οποίο θα τείνει να μετασχηματισθεί, από άποψη περιεχομένου και μορφής, ο μετωπικός αντικαπιταλιστικός εργατικός αγώνας,
   Η συγκρότηση ενός τέτοιου επαναστατικού μετωπικού ρεύματος θα είναι το πρώτο ποιοτικό βήμα για την αφαίρεση του ιστορικού κοινωνικού προβαδίσματος από την τάση ενσωμάτωσης, πράγμα που συνιστά μια αρχική ποιοτική τομή για τη συνολική απώλεια από μέρους αυτής της τάσης, της «πλειοψηφίας» της εργατικής τάξης. Το ανώτατο όριο αυτής της διαδικασίας, σε συνθήκες αστικής κυριαρχίας - εξουσίας, είναι να αναπτυχθεί σε τέτοιο επίπεδο το προβάδισμα της τάσης χειραφέτησης μέσα στην εργατική τάξη ώστε να δημιουργεί έδαφος για επαναστατικά γεγονότα. Να «μεταφέρει» την «κρίση ηγεμονίας» μέσα στις γραμμές της αστικής τάξης. Να διαμορφώνει μια επαναστατική κατάσταση, μια κατάσταση «δυαδικής» εξουσίας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ανάμεσα στην κρατική εξουσία με τους θεσμούς της και στα όργανα της επαναστατικής εργατικής πολιτικής. Που θα βάζει, τελικά, στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της εργατικής εξουσίας, και της πλήρους ανατροπής της αστικής κυριαρχίας....

   Διαγραφή
  5. Καλά οι ΝΑΡίτες έχουν πλέον χάσει κάθε αξιοπιστία. Δείτε τι γράφουν: Παρουσιάζουν πως το πρόβλημα τους είναι ότι η "λαϊκή εξουσία" που προτείνει το ΚΚΕ είναι "προβληματική", στέλνει τη λαϊκή έξοδο από την κρίση στις καλένδες κτλ. και ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ αυτο-αναιρούνται γελοιωδώς (αν όχι ύποπτα) με κεντρικές τους θέσεις όπως:

   "Αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης ΕΕ-ΔΝΤ-ΣΕΒ-κυβερνήσεων.

   Αυτός είναι ο κεντρικός πολιτικός στόχος στην περίοδο της αντεργατικής καταιγίδας. "

   !!!

   Δηλαδή το πρόβλημα των ΝΑΡιτών είναι η λαϊκή εξουσία του ΚΚΕ με άμεση αποδέσμευση από την ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή λένε ότι η "επίθεση ΕΕ-ΔΝΤ-ΣΕΒ-κυβερνήσεων κ.ο.κ." πρέπει να αναχαιτιστεί με ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ανατροπή, δηλαδή παράλληλα με το να πέσει το Μαύρο Μέτωπο θα πρέπει να πέσει ο καπιταλισμός!! Μα πόση κοροϊδία πια;


   Και βέβαια οι γνωστές εκλεκτικές "φιλικές" συγγένειες με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον συγκρίνει με το...ΚΚΕ:

   "Με το δογματισμό της «ανανέωσης», επαναφέρει το ζήτημα της επανίδρυσης της ΕΕ και παραπέμπει τα προβλήματα των εργαζομένων για ταυτόχρονες λύσεις στις καλένδες της επανιδρυόμενης ΕΕ, κατ' αναλογία με την τακτική του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία."

   Ανάλογο πράγμα είναι η απατεωνιά του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει εκ των έσω η ΕΕ συνολικά με τις "προοδευτικές πολιτικές" και "ανάλογο" να βγει το λαϊκό κίνημα από την ΕΕ άμεσα με λαϊκή εξουσία ξεκινώντας ΑΠΟ μια χώρα που λέει το ΚΚΕ (παρότι μπορεί κάποιος να πει ότι είναι ουτοπικό πράγματι αυτή τη στιγμή);

   Συγγνώμη αλλά αυτό αγγίζει το όριο της καθαρής λαθροχειρίας. Ελπίζω να το καταλάβουν έγκαιρα κάποιοι στο ΝΑΡ που δεν μπορούν να διακρίνουν τόσο εύκολα τι παιχνίδια με τις λέξεις (και με τον αγώνα) παίζουν κάποιοι μέσα.

   Διαγραφή
  6. "ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ανατροπή"
   Ένας διάλογος:

   -"Ρε Γιώργο, τι λέμε ότι θέλουμε εμείς, πώς να το γράψω να πούμε; Να πω 'κομμουνιστική επανάσταση;'"
   -"Όχι ρε τρελός είσαι, πολύ βαρύ".
   -"Να βάλω "οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας;"
   -"Όχι ρε, très ΠΑΣΟΚ!"
   -"Αντικαπιταλιστική πάλη;"
   -"Αυτό αναρχίζει κάπως, αλλά το πλησιάζεις, το πλησιάζεις..."
   -"Αντικαπιταλιστική διαμαρτυρία;"
   -"Το χασες, το χασες, πολύ πλατεία, πολύ πλατεία."
   -"Αντικαπιταλιστική κραυγή;"
   -"Τώρα το γάμησες εντελώς."
   -"Αντικαπιταλιστική ανατροπή;"
   -"Αυτό είναι. Τέλειο."
   -"Και τι θα εννοούμε ρε Γιώργο μ' αυτό;"
   -"Καλά, μαλάκας είσαι; Δεν ξέρεις την αρχή της διαφήμισης που λέει: 'ιντρίγκαρε τον καταναλωτή, φτιάξε μια αίσθηση μυστηρίου;'"
   -"Ναι ρε Γιώργο, αλλά μεταξύ μας ας πούμε, τι εννοούμε;"
   -"Εννοούμε ότι εγώ, ας πούμε, που έχω πολύ αντικαπιταλιστική φάτσα, έχω μούσι και δεν φοράω ποτέ γραβάτα, θα γίνω βουλευτής. Το οποίο είναι πολύ ανατρεπτικό."
   -"Α, ΟΚ."

   Διαγραφή
  7. Κάτι γίνεται και το μπλογκ σου δεν συμβαδίζει με το ημερολόγιο... Γράφει 1η Μάρτη στα σχόλια ενώ είναι 2!

   Διαγραφή
  8. Μάλιστα. Και μόνο η εκδίωξη της επιχειρηματικής τάξης από την κοινωνική οργάνωση της παραγωγής που συνεπάγεται η λαϊκή εξουσία, αρκεί ώστε κάθε καλοπροαίρετος και εχέφρων να συμφωνήσει πως πρόκειται για αναμφισβήτητο ριζοσπαστικό/επαναστατικό θεμέλιο μιας στρατηγικής. Αλλά σύμφωνα με το εν λόγω ντοκουμέντο - διαμαντάκι του ΝΑΡ είναι ρεφορμιστικός στόχος που ως εκ θαύματος όμως λίγες γραμμές πιο κάτω αναγορεύεται σε υπερβατικό ορίζοντα όπου παραπέμπει το ΚΚΕ τις όποιες λύσεις. Η συνέχεια είναι εξίσου τρικυμιώδης. Εξαιτίας της ουτοπίας του ρεφορμισμού (!!!) το πολιτικά προσιτό είναι η παρεμπόδιση μέτρων και η λήψη άλλων τέτοιων για ανακούφιση - δηλαδή ...ο ρεφορμισμός (ω θεοί του Ολύμπου!!!) - που έτσι καταλήγει σαν εκβιασμός στο κίνημα για τα εκλογικά οφέλη του κόμματος.
   Τελικά, ποια είναι η απάντηση στον ρεφορμισμό;; Ο ρεφορμιστικός εκφυλισμός του αντικαπιταλιστικού μετώπου!! Και κάπου εκεί η πολιτική επεξεργασία απογειώνεται σε φιλολογικό άθυρμα. Αντί κάθε σαφούς στρατηγικής ή και τακτικής αναφοράς αιθεροβατούν "ρεύματα", "εργατικές πλειοψηφίες", "ηγεμονίες", χωρίς υλικό ειρμό, με ευχές και μπόλικο πνευματισμό.
   Τελικά:
   Η σύνδεση των επιμέρους αιτημάτων με τη σοσιαλιστική χειραφέτηση - που πρώτα είναι απαραιτήτως ταξική κατάκτηση της εξουσίας όπως περιγράφει η Λαϊκή εξουσία και έπονται οι υψιπετείς αφηγήσεις της διάνοιας - συνάδει με τη μοναδική προοπτική της απελευθέρωσης των εργαζόμενου κόσμου που είναι η πολιτική, κοινωνική και οικονομική αυτοέκφραση της εργατικής τάξης. Τα μέτρα ανακούφισης γίνονται αυτοσκοπός - με εκλογικό υπαινιγμό - μόνο όταν δεν δένονται διαλεκτικά με τη στρατηγική κατάληψης της εξουσίας και υποτάσσονται στο ρεαλισμό του οικονομισμού, ή αλλιώς των μετωπικών αντικαπιταλιστικών αγώνων πεμπτουσία των οποίων είναι το κοινωνικό συμβόλαιο με τον εγχώριο αστισμό ή τμήματά του και η εθνικοποίηση τριών τραπεζών και τεσσάρων πρώην ΔΕΚΟ. Διευκρινίζω πως η στρατηγική πρόταση του ΚΚΕ έχει προφανείς ανεπάρκειες και συμφωνώ με τον Αντώνη πως χρειάζεται περαιτέρω εμβάθυνση σε όλες τις συγκείμενες διαστάσεις της. Σίγουρο είναι πάντως ότι πρόκειται για μια συμπαγή περιγραφή που θεωρεί ταξικά τις κοινωνικές σχέσεις και τη φύση του κράτους και νομιμοποιεί την αναγκαία (συλλογική) ριζοσπαστική θεωρία και σκέψη της σοσιαλιστικής μετάβασης. Εξίσου σίγουρο είναι πως οι επεξεργασίες και η στρατηγική προοπτική του ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχουν τίποτα να εισφέρουν σε αυτή και κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

   Διαγραφή
 6. σορρυ δεν το πρόσεξα.
  Δεν υπάρχει καμμία υπερευαισθησία.
  Δεν έχω κάποια προσμονή να τα χώνεις στο Γόντικα, το ΚΚΕ ή αλλού.
  Μάλλον απευθύνεσαι σε κάποιον άλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απευθύνομαι στο ότι αναδημοσιεύω ΕΝΑ κείμενο για ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τον οποίο δεν έχω ασχοληθεί προσωπικά ποτέ (δε βρίσκω το λόγο), και βρίσκω τρία σχόλια παραπόνων, ένα εκ των οποίων (όχι το δικό σου) εντελώς αισχρό.

   Διαγραφή
  2. Ε τότε για ποιο λόγο το αναδημοσιεύεις αφού δεν έχεις ασχοληθεί με το κείμενο, και με την ανταρσυα εν γένει?

   Διαγραφή
 7. σε τιμωρεί ο θεός των που τα έβαλες με στέλεχος του ΚΚΕ καλά να πάθεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σε ότι αφορά στα κουτσομπολιά και την λασπολογία, άλλος επέλεξε να κατηγορήσει το Radical Desire για φίλα προσκείμενο στο ΜΑΑ. Σε ότι αφορά στους χαρακτηρισμούς «φίλοι του ΚΚΕ» και «ψευτοπολεμική», είναι σαφές πιστεύω ότι η πολεμική υφίσταται ξεκάθαρα χωρίς να λάβει κάποια απάντηση –παρά από ένα copy paste- από ένα όχι και τόσο ναρίτικα αντιπροσωπευτικό κείμενο. Μπορώ να στείλω κάποια πιο αντιπροσωπευτικά. Σε κάποια έχω συμβάλλει και εγώ. Φίλος του ΚΚΕ, δεν υπήρξα ποτέ και γενικά δεν είμαι με τις πολιτικές φιλίες. Προτιμώ τις πολιτικές θέσεις και τις πολιτικές στρατεύσεις. Την συζήτηση με όρους μηχανισμών, την ξέρω πολύ καλά αλλά την βαρέθηκα σχετικά σύντομα. Ας μιλήσουμε λοιπόν πολιτικά.
  Αναφορικά με το ποιος είναι ο Χάγιος, ξέρω πολύ καλά ποιος είναι ο Χάγιος , και δεν νιώθω κάποιο ιδιαίτερο δέος, ώστε να θεωρώ ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο. Η εξωκοινοβουλευτική μυθοπλασία περί «προσωπικοτήτων» όταν είσαι «μέσα», καταρρέει σχετικά εύκολα, όταν είσαι έξω, αντιλαμβάνεσαι ακόμη πιο καθαρά το άτοπο του πράγματος. Ο απογαλακτισμός από τέτοιες αντιλήψεις αποτελεί όρο για να κάνει κάποιος αν όχι εργατική, τουλάχιστον απλά …πολιτική. Τώρα επί της ουσίας :
  1. Στο κείμενο της ΠΕ του ΝΑΡ που αναρτήθηκε, σημειώνεται : «Το ΚΚΕ, ωστόσο, δεν επιλέγει και δεν προωθεί ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ανατροπής, ούτε την ανάγκη οργάνων επιβολής της λαϊκής θέλησης και άσκησης εργατικής πολιτικής. Αρνείται την κοινή δράση της Αριστεράς και ένα αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής. Στο περιεχόμενο λειτουργεί σαν ένα εκκρεμές μεταξύ των ρεφορμιστικών στρατηγικών του στόχων (λαϊκή εξουσία, σοσιαλισμός που γνωρίσαμε) και των επιμέρους άμεσων μέτρων «ανακούφισης και παρεμπόδισης», των συνεπειών, των απολήξεων της ασκούμενης αστικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή αφοπλίζει πολιτικά το κίνημα, το περιορίζει σε επιμέρους διεκδικήσεις παραπέμποντας ταυτόχρονα όλα τα κρίσιμα ζητήματα στη λαϊκή οικονομία – λαϊκή εξουσία.»

  Λοιπόν, σε 10 γραμμές το ΚΚΕ κατηγορείται ταυτόχρονα, για ρεφορμισμό, σεχταρισμό, βερμπαλισμό, διάσταση τακτικής στρατηγικής.
  Καταλαβαίνει κάποιος στοιχειωδώς σκεπτόμενος, ότι κάποια από αυτά αλληλοαναιρούνται και είναι ανάγκη, για να γίνει συζήτηση και όχι τεστ πολλαπλών επιλογών, να ξεκαθαριστεί αν το ΚΚΕ είναι ρεφορμιστικό, γιατί προτάσσει τα τακτικά οικονομίστικα αιτήματα, υποτάσσοντας την στρατηγική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας σε αυτά, ή είναι βερμπαλιστικό υποτάσσοντας ή εξαφανίζοντας την τακτική του δίνοντας βάρος μονομερώς στην στρατηγική του. Αν το ξεκαθαρίσει αυτό η ΠΕ τότε θα είναι σχετικά εύκολο να αναγνωρίσουμε σε τι έγκειται η διάσταση στρατηγικής- τακτικής που του χρεώνεται. Εκτός και αν η ΠΕ θεωρεί ότι χρειάζεται και άλλο ένα μεταβατικό πλαίσιο ανάμεσα στην τακτική και την στρατηγική του ΚΚΕ, ώστε αυτή να ισορροπήσει… αντικαπιταλιστικά. Αλλά τότε μπαίνουμε στην ζώνη του λυκόφωτος. Ελπίζω πως όχι… Συνεπώς περιμένω κάποια άλλο απόσπασμα που να υφίσταται σαφής θέση. Για να βοηθήσω πριν το 1999, υπάρχουν τέτοια κείμενα που τουλάχιστον βγαίνει ένα κάποιο νόημα ανεξάρτητα από συμφωνίες ή διαφωνίες.
  Σε ότι αφορά στον σεχταρισμό και στο αντίθετό του, τον οπορτουνισμό, και τα δύο είναι απόρροια , της πολιτικής γραμμής και θέσης του φορέα τους και προκύπτουν από αυτά. Αν το ΚΚΕ δηλαδή θεωρεί πως ότι υπάρχει τυπικά στα αριστερά του είναι επί της ουσίας στα δεξιά του, από την πλευρά του, έχει δίκιο να προτιμά την μη συνεργασία μαζί του πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για κάποια σεχταριστική γκρούπα αλλά για το πιο μαζικό κόμμα της αριστεράς στην Ελλάδα. Αν το ΝΑΡ για παράδειγμα απορρίπτει τον σεχταρισμό και επιλέγει (τακτικά πάντα) τον οπορτουνισμό συμμαχώντας με ότι βρίσκεται στα δεξιά του (είναι γνωστή η σύνθεση της ανταρσυα) θεωρώντας ότι θα οδηγήσει αυτή την συμμαχία αριστερά μάλλον διαψεύδεται από τις περιστάσεις γιατί είναι φανερό και στον πλέον αδαή ότι το ακριβώς ανάστροφο συμβαίνει. Συνεπώς ο σεχταρισμός δεν συνιστά απαραίτητα αρνητικό γεγονός, ενώ ο οπορτουνισμός ως απελπισμένη απόρροια… μιας γραμμής «ενότητα με ότι κάτσει και θα ηγεμονεύσουμε αργότερα», δυστυχώς συνιστά…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συνέχεια…

  2. Τώρα σε ότι αφορά στην γραμμή της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, αν και με κάλυψε ο σχολιασμός του Αντώνη, θα αποπειραθώ να συμβάλλω σε ότι μου αναλογεί. Λοιπόν, για να καταλάβω και εγώ η αντικαπιταλιστική ανατροπή τι σχέση έχει με την αντικαπιταλιστική επανάσταση και την κομμουνιστική απελευθέρωση ; Το αποτολμώ λοιπόν : αποτελεί τακτική για την περίοδο σε σχέση με την στρατηγική της επανάστασης που θα οδηγήσει στην επίσης στρατηγική της κομμουνιστικής απελευθέρωσης με μετωπικό όχημα την ανταρσύα υποθέτω. Ας πιάσουμε το νήμα λοιπόν : η αντικαπιταλιστική ανατροπή που ακριβώς διαφέρει από την λαϊκή εξουσία και οικονομία του ΚΚΕ –που εγώ την θεωρώ ρεφορμιστική- αλλά η ΠΕ υπερβολικά «στρατηγική» ; Αν είναι τακτική που στοχεύει στον πολιτικό εκβιασμό της αστικής τάξης ώστε να χάσει την ηγεμονία της, και να δημιουργηθούν συνθήκες δυαδικής εξουσίας , δυστυχώς δεν βγαίνει καθώς το πολιτικό πρόγραμμα στο οποίο στηρίζεται είναι κρατικός καπιταλισμός με σοσιαλιστικό προσωπείο. Άρα είναι ρεφορμιστική. Συνεπώς δεν οδηγεί σε δυαδική εξουσία, στην καλύτερη περίπτωση οδηγεί, σε αριστερή κυβέρνηση εντός του καπιταλισμού. Αν είναι στρατηγική είναι εκκωφαντικά λίγη, και σίγουρα απελπιστικά πιο λίγη από τη αντίστοιχη στρατηγική του ΚΚΕ. Δηλαδή ρεφορμισμός στην νιοστή.

  Για να το ξεκαθαρίσω ο πολιτικός στόχος «αντικαπιταλιστική ανατροπή» λειτουργεί ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ όπου έχουν ατάκτως ριχτεί τακτικές, στρατηγικές, μέτωπα, ιδεολογικές αναφορές, πολιτικές επιδιώξεις για να υπηρετηθεί ο ένας και μοναδικός στόχος του ΝΑΡ για την περίοδο που δεν είναι άλλος από το να εισέλθει η πρώην ριζοσπαστική αριστερά στο εκλογικό παιχνίδι εντός του καπιταλισμού, όπου η ανταρσυα και τα υπόλοιπα κάνουν την βρώμικη δουλειά συγκροτώντας ένα ρεαλιστικό προφίλ αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ το κόμμα –ΝΑΡ- στο εσωτερικό του συνεχίζει να παράγει κομμουνιστικής φρασεολογίας κενά περιεχομένου ντοκουμέντα ως προσπάθεια συγκράτησης των δυνάμεων του μέχρι την απορρόφησή τους σε ένα καινούργιο φορέα. Δεν είναι κόλπο. Δεν είναι συνωμοσία. Είναι ταξική επιλογή. Για όποιον ο ταξικός του ορίζοντας φθάνει μέχρι τον κρατικό καπιταλισμό καλά κάνει και υποστηρίζει αυτή την γραμμή. Όποιος επιμένει να βλέπει πίσω από τον καπιταλιστικό ορίζοντα, ίσως είναι η ώρα να αρχίζει να βλέπει και πίσω από τα ντοκουμέντα.

  Επιπλέον είναι σχετικά γνωστό, ότι στη μετωπική πρόταση προβάλλεται το διαλεκτικό απόσταγμα της στρατηγική σου και της τακτικής σου. Αν καλόπιστα θεωρήσουμε ότι τακτική του ΝΑΡ είναι η αντικαπιταλιστική ανατροπή και στρατηγική του η επανάσταση, κάτι τέτοιο δεν προβάλλεται ούτε στον ελάχιστο βαθμό στο μόρφωμα ανταρσυα, που δεν τολμά να αρθρώσει σε αυτή την πολιτική περίοδο αίτημα άμεσης εξόδου από την ΕΕ. Βέβαια δεν το κάνει ούτε το ΝΑΡ νέτα σκέτα παρά επιλέγει λεκτικούς ακροβατισμούς περί ρήξης, στην κατεύθυνση της ανατροπής στο δρόμο για την έξοδο. Καλό δρόμο δηλαδή… Η στρατηγική κρίνεται στην τακτική. Εκεί μετουσιώνεται η συνολική πολιτική επιλογή ενός φορέα. Αν τακτικά σε αυτή την περίοδο, δεν μπορείς να αρθρώσεις έξω από την ΕΕ, που προϋποθέτει εργατική εξουσία, εργατικό κράτος και όργανα εργατικής πολιτικής, που πρέπει να προσπαθήσεις να τα φτιάξεις όλα αυτά τώρα , ενώ αντ’ αυτού συμμετέχεις ως ΝΑΡ –τι και αν δεν υπάρχει απόφαση της ΠΕ- στην ΕΛΕ,
  στους αριστερούς οικονομολόγους, στο αριστερό βήμα, και με απόφαση σου έχεις φτιάξει την ανταρσυα, που αποτελεί σοσιαλδημοκρατική απάντηση στο κοινωνικό ζήτημα, κανένα ντοκουμέντο δεν σε σώζει καθώς τα σβήνει και τα ξαναγράφει όλα η ίδια σου η πρακτική.

  Αναμένω αν είναι εύκολο απάντηση τόσο για την «πολιτικόθεωρητική» έκδοση που θεωρούσε τον Δεκέμβρη «έκρηξη» όσο και για την ΕΛΕ. Σε ότι aφορά την ΕΛΕ με καλύπτει απόλυτα το παρακάτω κείμενο που έχει αναρτηθεί στο blog Praxis, http://wwwpraxisred.blogspot.com/p/debtocracy-1772011.html που χρήζει επίσης απάντησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Traverso rossa
  εξαιρετικά κακεντρεχής "ανάλυση"(σε εισαγωγικά γιατί δεν βλέπω καμιά τέτοια)
  Ξεκινάς με μία γενική και αόριστη αναφορά περί σοσιαλδημοκρατικών τόξων λες και κάτι μας είπες. Και εγώ φίλε traverso rossa μπορώ να πως εσύ ή οργάνωση ή το κόμμα που υποστηρίζεις, που αν θυμάμαι καλά βέβαια δεν υπάρχει τέτοιο, είναι ρεφορμιστικό. Είσαι ένας ρεφορμιστής λοιπόν γιατί έτσι μου αρέσει. Αυτό όμως δεν αρκεί, όταν παίρνει κανείς θέση πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα, πρέπει σοβαρά να καταπιάνεται με αυτήν και αν μη τι άλλο να την επεξηγεί με τα εργαλεία που του παρέχει και η μέθοδος που έχει επιλέξει. Τώρα εσύ είσαι μαρξιστής, χρησιμοποίησε λοιπόν τα μέσα έρευνας και ανάλυσης που σου παρέχει ο μαρξισμός και άσε τα διαφημιστικά σποτάκια με την ατάκα τύπου political correct που λες και εσύ για να κουνήσουν την ουρά τους από ενθουσιασμό ορισμένοι.

  Λες λοιπόν το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο σύγχρονος ρεφορμισμός προσωποποιημένος γιατί ο Χάγιος είπε ότι αναδιαπραγμάτευση του χρέους έκανε μέχρι και η Ουγγαρία με δεξιά κυβέρνηση(γιατί αυτή είναι η διατύπωση, ξαναδες το). Τα θερμά μου συγχαρητήρια, έκανες την ανακάλυψη του αιώνα, τρέξε να κατοχυρώσεις τα πνευματικά σου δικαιώματα γιατί είναι και ξέφραγκο αμπέλι το ίντερνετ...

  Δύο λόγια μονάχα γι'αυτό : Το γεγονός πως μία σειρά από χώρες, ανάμεσα τους και η Ουγγαρία, έφτασαν να κάνουν αναδιαπραγμάτευση αναδεικνύει πως το αδιέξοδο για το λαό με απότέλεσμα τη τεράστια πολιτική πίεση που δέχονται οι αστικές κυβερνήσεις καθώς και η υλική αναγκαιότητα είναι τέτοια που αναγκάζει και το λύκο να ντυθεί πρόβατο και να πάρει σε περιοσρισμένη κλίμακα και για μικρό χρονικό διάστημα φιλολαϊκά μέτρα. Προφανώς το παράδειγμα το Χάγιου χρησιμοποιείται από αυτήν την σκοπιά. Ποιο το νόημα πες μου τσακάλι μου να βγει στη τηλεοραση και να υπερασπιστεί όχι την Αργεντινή ας πούμε του Κίρχνερ(για την οποία αντιπαρέρχεται τις προβοκατόρικες ερωτήσεις της ανίδεης δημοσιαγράφου) αλλά την Ουγγαρία των ακροδεξιών με τους φασίστες αξιωματική αντιπολίτευση. Αν μη τι άλλο ο λιγοστός χρόνος που του δίνεται και οι πιέσεις από τους δημοσιογράφους δεν του δίνουν τη δυνατότητα να διασαφηνίσει πλήρως τις θέσεις του καθώς ο ίδιος είναι φανερό πως θέλει να κεντράρει στη "λύση" που είναι η διαγραφή του χρέους και τα λοιπά. ΑΥτή τη λύση θα την υλοποιήσει η εργατική τάξη με τα σύμμαχα στρώματα πλάι στην οποία θα σταθεί η πολιτική της πρωτοπορία. Αυτό λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  Αν θες να γίνει σοβαρή συζήτηση περί τακτικής και στρατηγικής και τη σύνδεση τους καθώς και πως τα αντιλαμβάνεται αυτά το ναρ και η ανταρσύα ας γίνει αλλά μη καταλήγεις σε εύκολα συμπεράσματα τα οποία μόνο προβοκατόρικα μπορεί να είναι.

  Τέλος όταν σε ρωτάει ένας απλός άνθρωπος(και όχι οι πανσοφοι μπλόγκερς του διαδικτύου)πως θα παρεί την επόμενη της επανάστασης το μισθό του εσύ του λες κάτσε να χτίσουμε σοσιαλισμό πρώτα?
  Τα 250 ΔΙΣ που λέει ο Χάγιος που δίνουμε κάθε 2 3 χρόνια στην εξυπηρέτηση του χρέους θα τα δώσουμε αμέσως σε μισθούς συντάξεις και ανασυκρότηση. Οι αγρές που θα ρθουν και θα μας παρακαλάνε είναι απάντηση στα παπαγαλάκια που παπαγαλίζουν τα περί απομόνωσης. Πάλι θα τρέξουν να μας δανείσουν οι ληστές και τοκογλύφοι καπιταλιστές και εμείς θα κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε με όποιο τρόπο μπορούμε τις αντιφάσεις τους.

  Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν πρόγραμμα, για το οποίο και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα εμβάθυνσης. Εχουν δεσμούς με το λαϊκό κίνημα και παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα. Αν ενδιαφέρεσαι να γίνει ουσιαστική συζήτηση ας γίνει πάνω σε αυτά και όχι σε διαστρεβλώσεις τρίλεπτων τοποθετήσεων μελών τους στη τηλεόραση.
  Δημοσιεύω και εδώ μιας και εδώ πρωτοείδα την ανάρτηση.

  Φίοντορ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από το σχολιασμό σου :
   "ΑΥτή τη λύση θα την υλοποιήσει η εργατική τάξη με τα σύμμαχα στρώματα πλάι στην οποία θα σταθεί η πολιτική της πρωτοπορία. Αυτό λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ."

   και παρακάτω από το ίδιο :
   "Πάλι θα τρέξουν να μας δανείσουν οι ληστές και τοκογλύφοι καπιταλιστές και εμείς θα κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε με όποιο τρόπο μπορούμε τις αντιφάσεις τους."

   Καλέ μου άνθρωπε για εντελώς ηλίθιους περνάς τους διεθνείς πιστωτικούς φορείς ?
   Ή αυτό ισχύει ή τι να πώ... η κοροιδία είναι πολύ μεγάλη.

   Taliban

   Διαγραφή
  2. Μάλλον περνάνε για ηλίθιους τους πιστωτικούς οργανισμούς αλλά μπορεί να περνάνε και εμάς για ηλίθιους δυό μέρες τώρα με τα επιχειρήματα απέναντι στην κριτική που τους γίνεται.   Αntiplateista

   Διαγραφή
 11. H ανταρσυα, παρά τις αντιφάσεις τις και παρά κάποιες συνιστώσες (π.χ. ΣΕΚ) που έχουν αποδείξει τον ρεφορμισμό τους, αποτελεί ένα μέτωπο που συσπειρώνει κόσμο προσκείμενο στην κομμουνιστική αριστερά που όμως έχει τις διαφωνίες του με το ΚΚΕ. Φίλε traverso,από την κριτικη που κάνεις στο ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φαίνεται ότι δεν έχεις ολοκληρωμένη εικόνα για την πολιτική γραμμή της και για το πως δρα πολιτικά στο κίνημα. Συγκεκριμένα, μάλλον περισσότερο ασχολείσαι με παραπολιτικές διακυρήξεις και κουτσομπολιά, παρά με την πρακτική πολιτική δράση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ουδεμία σχέση έχει με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και ούτε φιλοδοξεί να αποτελέσει κομμάτι της. Αποτελεί μέτωπο της κομμουνιστικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ως τέτοιο πρέπει να κριθεί.
  Αντώνη, πιστεύω ότι αν το ψάξεις λίγο παραπάνω και έρθεις σε επαφή με συντρόφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεις πολλά κοινά σημεία μαζί τους.
  Συντροφικά, από ένα μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να βρίσκεται και σε ένα ΚΚ που θα αγκάλιαζε όλους όσους τάσσονται υπέρ της κομμουνιστική υπόθεσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @antartys:
   Συγγνώμη αλλα δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό. Σου υπενθυμίζω λοιπόν πως υπάρχει ΚΚ που "αγκαλιάζει" το 90%+ "όσους τάσσονται υπέρ της κομμουνιστική υπόθεσης."...

   Διαγραφή
  2. Ας μην μπούμε τώρα στην συζήτηση ποιος έχει και ποιος δεν έχει πολιτική δράση, γιατί ούτε αποδεικνύεται η ποσότητά της και είναι δύσκολα μετρήσιμη η ποιότητά της. Το ιντερνετ άλλωστε ενδείκνυται στην κατασκευή πλαστών εικόνων και ψευδούς πραγαμτικότητας. Εγώ άλλωστε δεν αμφισβητώ την ύπαρξη πολιτικής δράσης των μελών της ανταρσυα, θα ήταν αστείο και σχετικά αδιάφορο να εστιάσω σε κάτι τέτοιο, αλλά αναφέρομαι στην ποιότητα και την πολιτική φυσιογνωμία αυτής της δράσης. Στην ουσία δηλαδή της πολιτικής της πρότασης και πρακτικής της. Όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ το λιγότερο φαρσοκωμωδία, και έκδηλο δείγμα ολιστικής πενίας σε πολιτικό, θεωρητικό και ιδεολογικό επίπεδο.

   Φυσικά τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και εγώ παράμένω διαθέσιμος και στο ιστολόγιο μου να συζητήσω με την προϋπόθεση ύπαρξης πολιτικών επιχειρημάτων που να αποδεικνύουν τις όποιες θέσεις. Θα ήταν ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε την θέση της ανταρσύα για την έξοδο απο την ΕΕ, για την πολιτική της στάση σε σχέση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ,για την σχέση του ΝΑΡ με την ΕΛΕ, για την στάση του ΝΑΡ τον Δεκέμβρη, για την θέση του ΝΑΡ περί εξόδου απο την ΕΕ, για την άποψη συνιστωσών της ανταρσυα περί αριστερής κυβέρνησης.

   Ελπίζω να καταστεί εφικτό΄να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες απαντήσεις. Και δεν χρειάζεται βιασύνη, ας δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει μια σοβαρή τοποθέτηση. Υπάρχει και ανοχή και υπομονή, αλλά κυρίως κατανόηση.

   Ως τότε να ευχαριστήσω τον Αντώνη για την φιλοξενία.

   Διαγραφή
 12. Αν κρίνουμε ένα πολιτικό μόρφωμα (κόμμα ή μέτωπο) με βάση τη συμφωνία με κάποια "ιερά κιτάπια", μπορούμε να βρούμε πολλές αντιφάσεις. Με τον ίδιο τρόπο και το ΚΚΕ μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ρεφορμιστικό από λενινιστικής σκοπιάς. Γιατί πέρα από βερμπαλισμούς λαϊκής εξουσίας, στην πράξη όλα καταλήγουν στην κοινοβουλευτική ενίσχυση του κόμματος (και μάλιστα σε μια βουλή που δεν συνιστά καν αστική δημοκρατία οπως την ξέραμε, αλλά κοινοβουλευτική δικτατορία). Αν δεν είναι αυτό ρεφορμισμός, τότε τί είναι;
  Και λοιπόν ωραία,ας δεχτούμε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει και ρεφορμιστικά αιτήματα. Ποιο είναι το πολιτικοκοινωνικό όχημα που θα κάνει την επανάσταση; Υπάρχει και δεν το ξέρω; Υπάρχει ορατό αντίπαλο δέος αυτή τη στιγμή για να θέσει την επανάσταση σε ημερήσια διάταξη (και να το στηρίξω κι εγώ); Και το ΚΚΕ που μιλάει για "λαϊκή εξουσία", δεν τολμάει να μιλάει για επανάσταση (ευρέως στον κόσμο, όχι στα προς εσωτερική κατανάλωση ντοκουμέντα).
  Θα πρέπει να τεθεί ο στόχος της επανάστασης; Κατά τη γνώμη μου ναι, γιατί οι επιλογές της αστικής τάξης που είναι όχι απλά κεντρικές, αλλά ζωής και θανάτου, όπως η παραμονή στο ευρώ, η βίαιη αναδιανομή πλούτου, η ληστεία της δημόσιας περιουσίας και φυσικά το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων,
  δεν αντιμετωπίζονται με ημίμετρα, παρά μόνο με αγώνα μέχρι το τέλος. Και το τέλος δεν μπορεί παρά να είναι η ανατροπή της πολιτικής εξουσίας της.
  Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώ ότι πρέπει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της, αλλά και το ΚΚΕ να αποκτήσει τακτική ανάπτυξης του κινήματος με συγκεκριμένα μεταβατικά αιτήματα που θα οδηγήσουν στην επανάσταση, αντί να βλέπει εχθρικά και να απαξιώνει ο,τι κινηματικό αναπτύσσεται γύρω του και δεν το ελέγχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημοσιεύω το σχόλιο αν και είναι ανυπόγραφο γιατί περιέχει ορισμένες σημαντικές αντιφάσεις που θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να συζητηθούν.

   1. Η σύγκριση ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ που επιχειρείς βασίζεται σε μια πολύ βασική λαθροχειρία, την οποία βλέπω να επαναλαμβάνετε πολλοί. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον θεωρητικό οπορτουνισμό ανάμεσα σε μια λίγο-πολύ ορθόδοξα μαρξιστική θεωρία περί "εργατικής εξουσίας" (ο όρος χρησιμοποιείται επίσημα απ' το ΚΚΕ αλλά τον αγνοείτε για κάποιο λόγο), δηλαδή μια μορφή εξουσίας που ονομάζει ένα πολιτικό υποκείμενο και ένα επιθυμητό πολιτικό και οικονομικό καθεστώς (μιλά ρητώς για "σοσιαλισμό"), και στην γραμμή του ΑΝΤΑΡΣΥΑ περί "αντικαπιταλιστικής ανατροπής", που δεν ονομάζει ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. Αυτή την χασματική διαφορά δεν μπορεί κανείς να την κάνει να εξαφανιστεί με το έτσι θέλω ("βερμπαλισμοί"), λυπάμαι.

   2. Κάνεις λόγο για κατάληξη "όλων" στην "κοινοβουλευτική ενίσχυση του κόμματος".
   α) Πού την είδες; Έγιναν εκλογές;
   β) Η ΔΗΜΑΡ φέρεται να έχει μεγαλύτερα projected ποσοστά με αέρα κοπανιστό ιδεολογικά. Θεωρείς ειλικρινά ότι η αντζέντα και η γλώσσα του ΚΚΕ απευθύνεται ως προτεραιότητα στην "εκλογική του ενίσχυση"; Μα τότε, το γεγονός ότι βγάζουν τόσοι και τόσοι σπυριά κάθε φορά που το ακούνε να μιλά πρέπει να οφείλεται στο ότι είναι καθυστερημένοι και δεν κατανοούν ότι αυτά που λέει το ΚΚΕ είναι σουξεδιάρικα και της μόδας και αποσκοπούν στην εκλογική του ενίσχυση. Ποιον δουλεύεις;

   3. Πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα με την ιδεολογικο-πολιτική αντζέντα του ΚΚΕ να "θέλει να ελέγχει" ένα καταναλωτικό κίνημα; Για ποιο λόγο να θέλει να το ελέγχει; Είναι πολιτικό κίνημα το καταναλωτικό κίνημα; Κάνει κάποια πολιτική διαφορά σε κάποιο κόμμα το αν θα πάρεις πατάτες χωρίς μεσάζοντα ή με; Υπάρχει κάποιο κόμμα που έχει πρόγραμμα στη βάση της πατάτας; Ή, σε προηγούμενα χρόνια, του γάλατος; Μπερδεύετε τον γελοίο οπορτουνισμό όσων ταυτίζουν κομματικούς χώρους με καταναλωτικά κινήματα με επιθυμία "ελέγχου" όσων δεν τους ταυτίζουν;

   4. Για πες μας τι εννοείς "αγώνα μέχρι το τέλος"; Θέλω να ξέρω. Εννοείς ένοπλο αγώνα; Εμφύλιο πόλεμο; Αφισοκολλήσεις; Συναυλίες; Τι είναι αυτός ο "αγώνας μέχρι το τέλος";

   Διαγραφή
  2. 1. Συγκρίνω συγκεκριμένες προτάσεις. Τόσο όσον αφορά την ΤΑΚΤΙΚΗ, όσο και στη στρατηγική.
   α) Στην τακτική υπερτερεί κατά τη γνώμη μου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δλδ στην παρέμβαση πάνω στη δεδομένη στιγμή. Αν για σένα το να παίρνει κινηματικές πολιτικές πρωτοβουλίες η αριστερά είναι "οπορτουνισμός", τότε προτιμώ τον "οπορτουνισμό" παρά το μηδενικό ΤΙΠΟΤΑ στο σήμερα και τη μετάθεση όλων σε κάποτε σε μια "άλλη εξουσία" θα λυθούν όλα ως δια μαγείας και μέχρι τότε φάτε στη μάπα την επίθεση του κεφαλαίου. Λίγο διαφέρει δλδ από τη προπαγάνδιση της Β Παρουσίας από ιεραπόστολους του χριστιανισμού.

   β) Στη στρατηγική προφανώς το ΚΚΕ. Μονο που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν φτιάχτηκε για να απαντήσει στρατηγικά (αν και θα πρέπει κατά τη γνώμη μου), αλλά σαν μέτωπο για να απαντήσει στην καπιταλιστική επίθεση (γι' αυτο και "αντικαπιταλιστική"). Η λαθροχειρία είναι δικιά σου που αν πρέπει να συγκρίνεις στρατηγικές, είναι μεταξύ ΚΚΕ και ΝΑΡ και να συζητήσουμε για τις διαφορές.

   επίσης θεωρώ διαφορετικό πράγμα τη "λαϊκή εξουσία" από την εργατική, που σπανίως τη λέει (αν τη λέει και πως την εννοεί) το ΚΚΕ.

   2) α) τη βλέπω χρόνια τώρα. Το "ισχυρό ΚΚΕ" είναι η κατάληξη ολων (από ανακοινώσεις, μέχρι δράση στο εργατικό κ φοιτητικό κίνημα) εκεί που επικεντρώνει όλες τις προσπάθειες του. Και έχει λογική αυτό, καθότι "πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ του κόμματος και μετά θα έρθουν οι νίκες για το κίνημα".
   β) Το ότι επικεντρώνει στην κάλπη δε σημαίνει ότι θα πρέπει να λέει ό,τι και η ΔΗΜΑΡ(που δεν είναι καν ρεφορμιστικό κόμμα, αλλά αστικό). Εχει άλλο ιδεολογικό φορτίο από τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ, για να λέει τα ίδια με αυτούς, παρόλα αυτά είναι επίσης δέσμιο μιας λογικής κοινοβουλευτικού κρετινισμού, που σε συνθήκες οικονομικής δικτατορίας, είναι εγκληματικός.

   3) Ποιος μίλησε για το "κινημα της πατάτας" και άλλα καταναλωτικά κινήματα; Γιατί πιάνεσαι με ο,τι σε βολεύει;

   4) Νομίζω είπα καθαρά ότι εννοώ την επανάσταση. Αυτό που πάντως το ΝΑΡ το λέει καθαρά, σε αντιθεση με το ΚΚΕ που λέει ένα αόριστο "λαικη εξουσία" χωρίς να λέει το πώς θα φτάσουμε εκεί (ανοιχτά στον κόσμο εννοώ).

   Διαγραφή
  3. 1. "Τακτική" και "στρατηγική" σε ό,τι αφορά ΤΙ;
   1α. Όπου "κινηματικές πολιτικές πρωτοβουλίες της αριστεράς", ποιες; Η πατάτα; Η πατάτα δεν είναι πολιτική πρωτοβουλία και δεν είναι πρωτοβουλία της αριστεράς. Είναι πρωτοβουλία των παραγωγών. Άλλη; Για ποιες τέλος πάντων "κινηματικές πολιτικές πρωτοβουλίες" μιλάς; Εξαφανισμένη είναι η "αριστερά". Εντελώς.
   1β. Δεν καταλαβαίνω τι λες στο πρώτο κομμάτι. "Μέτωπο να απαντήσει στην καπιταλιστική επίθεση." Τι είναι πάλι αυτό; Μέτωπο με ΠΟΙΟΝ; Να απαντήσει ΠΩΣ; Τι εννοείς η λαθροχειρία είναι δική μου αν πρέπει να συγκρίνω στρατηγικές; Δεν βγαίνει γραμματικό νόημα. Τι θα πει "αν τη λέει και πώς την εννοεί"; Για το ότι τη λέει σε παρέπεμψα σε συγκεκριμένο κείμενο και σου είπα φέρε μου ΕΝΑ κείμενο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανάλογη θεωρητική καθαρότητα. Δεν το διάβασες, προφανώς, και δεν απαντάς. "Αν την εννοεί"; Νόμιζα ότι αυτά τα ερωτήματα είναι αυτά για τα οποία διαμαρτύρεστε πως είναι μη νόμιμα. Εγώ δεν ξέρω αν την εννοεί. Ξέρω τι λέει, και τι λέτε εσείς. Και υπάρχει χασματική διαφορά σε ό,τι αφορά α) ριζοσπαστισμό πρότασης και β) θεωρητική ευκρίνεια και συνοχή.

   Διαγραφή
  4. 2α. Κι εγώ βλέπω χρόνια τώρα τι κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια τρύπα στο νερό. Και; Εσύ έκανες λόγο για εκλογικά ωφέλη, την στιγμή που εσείς οι ίδιοι λέτε ότι το "ΚΚΕ είναι απομακρυσμένο απ' το λαό", "απ' τις κινηματικές του δράσεις", "από τα πρακτικά προβλήματα", κλπ. Ε, αποφασίστε ΠΟΙΑ στην ευχή είναι τελικά η κριτική σας και ΤΙ ακριβώς λέτε. Κυνηγάει το ΚΚΕ την ψήφο πουλώντας "λαϊκό προφίλ" και εφήμερες μόδες; Ή την κυνηγάτε βασικά εσείς με αυτόν τον τρόπο και σας τη σπάει που δεν σας ακολουθεί;
   2β. Επανειλημμένα η ΓΓ του κόμματος έχει δηλώσει ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ. Επανειλημμένα το κόμμα ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Επανειλημμένα έδειξε ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ. Και επανειλημμένα λέει πράγματα που το καθιστούν ΑΝΤΙΔΗΜΟΦΙΛΕΣ.

   Γιατί λοιπόν διαστρεβλώνεις την απόλυτα καθαρή αλήθεια, που είναι ότι το ΚΚΕ, όχι, δεν "επικεντρώνει" καθόλου "στην κάλπη." Αυτά είναι αμαρτίες άλλων, που μάλιστα συνεχίζουν να κραυγάζουν για "αριστερή ενότητα" και "μέτωπα.'

   Διαγραφή
  5. 3) Εσύ έχεις την υποχρέωση να διασαφηνίσεις για ποιες ακριβώς "κινηματικές πολιτικές πρωτοβουλίες της αριστεράς" μιλάς όταν λες ότι το ΚΚΕ δεν τις ασπάζεται επειδή δεν τις ελέγχει. Εσύ εγκάλεσες το ΚΚΕ για κάτι, και εσύ πρέπει να διευκρινίσεις. Ακούω. α), β) γ), χρόνος εκδήλωσης των "κινηματικών πολιτικών πρωτοβουλιών", ταξική βάση συμμετοχής, πολιτικές στοχεύσεις, κλπ.

   4). Την επανάσταση; Την οποία το ΝΑΡ την συζητά καθαρά;;;;;;!!!!!! Πού;;!!!!

   Διαγραφή
  6. 3) το οτιδήποτε δεν ελέγχει. Είτε είναι κίνηση αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης (πχ κοινωνικά ιατρεία), είτε κίνημα με πολιτικές στοχεύσεις. Από το Δεκέμβρη, μέχρι το "δεν πληρώνω" και τους "αγανακτισμένους" (οπου η κριτική είναι μόνο κακοπιστη και εχθρική). Ειτε ακόμα ακόμα και σε ξεσπάσματα όπως η 12 Φλεβάρη, που το ΚΚΕ "ειδε" για άλλη μια φορά "προβοκάτορες του παρακράτους" και όχι λαϊκή βία. Ξέρω ότι ως φιλα προσκειμενος στο ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμφωνήσεις σε αυτά. Περιμένω έστω να μου πεις εσύ αν θεωρείς ότι πρέπει να υπάρξουν γενικά αμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, εστω και με άλλο σκεπτικό που να σε εκφράζει και ποιες πρέπει να είναι αυτές.

   Στο 4) η απάντηση είναι καθαρή. ΠΑΝΤΟΥ ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΩΣ ΝΑΡ.

   Κωστας

   Διαγραφή
 13. Οσον αφορά το ίδιο το ποστ που αναδημοσίευσες, αδικεί τον Χάγιο που μέσα σε ασφυκτικό χρόνο και με τόσες παρεμβάσεις, το πιο εύκολο πράγμα είναι να τον παρερμηνεύσει κανείς (αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος των καναλιών όταν καλούν ανθρώπους της αριστεράς εν γένει στα πάνελ). Ειδικά αν κανείς έχει έτσι κι αλλιώς αρνητική προδιάθεση προς το ΝΑΡ, τέτοια βίντεο του έρχονται κουτί για να τον "επιβεβαιώσουν". Είναι όμως το ίδιο άδικο με το να κρίνεις πχ τον εκπρόσωπο των Χαλυβουργών από το βίντεο που μιλάνε οι χρυσαυγίτες στους χαλυβουργούς. Άρα αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, είναι το ίδιο λάθος.

  Επίσης Αντώνη, μιας και τελικά παίρνεις θέση με το σχόλιο-ανέκδοτο πιο πριν, να σου πω ότι η "αντικαπιταλιστική ανατροπή" είναι άμεση απάντηση στη συγκυρία, όχι υποκατάσταση της επανάστασης. Θεωρώ ότι παρότι πρέπει να υπάρχει στρατηγική (και να βρίσκεται στο τιμόνι) καλύτερα τακτική με προβλήματα, παρά καθόλου τακτική. Ετσι λοιπόν αν θέλουμε να κάνουμε τη σωστή σύγκριση (πχ με το ΚΚΕ) δεν είναι "αντικαπιταλιστική ανατροπή" οι μεν "λαϊκή εξουσία" οι δε, αλλά αντικαπιταλιστική ανατροπή οι μεν, "έρχονται χειρότερα για το λαό" οι δε (δηλώσεις Αλέκας), "αριστερή κυβέρνηση" οι άλλοι (ΣΥΡΙΖΑ).
  Ή αν θέλουμε να συγκρίνουμε στρατηγικές, τότε δίπλα στη λαϊκή οικονομία-λαϊκή εξουσία, να βάλουμε και τη στρατηγική του άλλου (αντικαπιταλιστική επανάσταση-εργατική εξουσία) για να είμαστε δίκαιοι.

  ΥΓ: θα σε παρακαλούσα επίσης να μου απαντήσεις πως προκύπτει από τις θέσεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτό εδώ
  "Εννοούμε ότι εγώ, ας πούμε, που έχω πολύ αντικαπιταλιστική φάτσα, έχω μούσι και δεν φοράω ποτέ γραβάτα, θα γίνω βουλευτής. Το οποίο είναι πολύ ανατρεπτικό."
  Δεν ξέρω, αν λες ειλικρινά ότι δεν έχεις ασχοληθεί με τον εν λόγω χώρο, τότε πως καταλήγεις σε ένα τέτοιο λανθασμένο συμπέρασμα, που βγάζει και μπόλικη κακεντρέχεια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρώτη παράγραφος: Προσωπική μου θέση: Δεν χρειάζομαι κανένα βίντεο του Χάγιου για να γνωρίζω ότι αερολογεί η ηγεσία του ΝΑΡ (πχ Χάγιος, ΠΠ). Το ότι αερολογεί διαπιστώνεται απ' τα κείμενά της και τα κείμενα των υποστηρικτών της. Δεν περιμένω να δω βίντεο για να αντλήσω πολιτικά συμπεράσματα.

   Δεύτερη παράγραφος: Η αντικαπιταλιστική ανατροπή είναι άμεση απάντηση στην συγκυρία. Μα η ανατροπή του καπιταλισμού ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΙΩΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Ποια "συγκυρία"; Ξέρετε τι λέτε όταν μιλάτε; Μιλάτε για ένα κοσμοϊστορικό εγχείρημα που θα πάρει τουλάχιστον δεκαετίες με όρους τακτικής; Αυτό και μόνο δείχνει τρομακτική έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας. Είναι να μη λέω ανέκδοτα μετά; Όσο για το "έρχονται χειρότερα για το λαό": Κάνε τον κόπο να διαβάσεις το ποστ απ' τον δεύτερο τόμο του δοκιμίου, όπου έχεις ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΛΟΓΟ και όχι καθημερινές και απαραίτητες εκλαϊκεύσεις, βρες μου ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΛΟΓΟ, και έλα να τα ξαναπούμε.

   Διαγραφή
  2. Όσο για την "κανεντρέχεια": Θα γίνω πραγματικά κακεντρεχής τώρα και θα σε ρωτήσω, φίλτατε Κώστα:

   Αυτή την "αντικαπιταλιστική ανατροπή" για την οποία κάνετε λόγο, εξηγείστε στον κόσμο, θα την κάνετε διατηρώντας το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, χωρίς τη δύναμη των όπλων, και χωρίς την επιβολή δικτατορίας;

   Εξήγησε, εσύ προσωπικά, πώς.

   Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  3. Αυτό που εγώ θεωρώ έλλειψη σοβαρότητας και αερολογία είναι να πετάς γενικολογίες για μια άλλη εξουσία, χωρίς αυτό να το κάνεις συγκεκριμένα πολιτικά βήματα στο σήμερα.
   Βρες μου ΤΙ ΑΛΛΟ λέει το ΚΚΕ στον κόσμο πέρα από το "χρειάζεται μια λαϊκή εξουσία". Γιατί αντί να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες αντίστασης και ανατροπής της επιθεσης καλλιεργει την ηττοπάθεια (
   "ερχονται τα χειρότερα για το λαό"); Και κυρίως, ποιες είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες του για να αρχίζει να πάρει μπρος αυτή η "λαϊκή εξουσία"; Που είναι τα έμβρια της δυαδικής εξουσίας; Που είναι η εργατική δημοκρατία, έστω στους χώρους που ελέγχει; Γιατί το ΠΑΜΕ δε λειτουργεί συνελευσιακά αλλά γραφειοκρατικά;
   Αυτά κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αφορούν τον ΟΠΟΙΟ "Θεωρητικό" κείμενο της ΟΠΟΙΑΣ αριστεράς. Αλλιώς να τη βράσω και την όποια "θεωρία" και την "ιδεολογία", αν δεν γίνονται κίνηση κατάργησης της υπάρχουσας κατάστασης με συγκεκριμένα άμεσα βήματα.

   Διαγραφή
  4. "Αυτή την "αντικαπιταλιστική ανατροπή" για την οποία κάνετε λόγο, εξηγείστε στον κόσμο, θα την κάνετε διατηρώντας το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, χωρίς τη δύναμη των όπλων, και χωρίς την επιβολή δικτατορίας;"

   Μάλλον τελικά δεν γνωρίζεις καλά τι λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αυθαιρετείς λίγο :). Αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης λέει, σαν άμεσος πολιτικός στόχος. Δεν είναι στρατηγική, αλλά τακτική που από πλευράς ΝΑΡ συνδέεται με την αντικαπιταλιστική επανάσταση.

   Διαγραφή
  5. Εάν είσαι ο Κώστας, έχω απαντήσει πιο πάνω με πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία δεν έχω ως τώρα δει την παραμικρή επί της ουσίας απάντηση.

   Εάν κάποιος απ' τους δυο γενικολογεί, δεν νομίζω να είμαι εγώ.

   Διαγραφή
 14. ο συγγραφέας των δυο προηγούμενων σχολίων, είμαι εγώ που γράφω κι αυτό.

  Κώστας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Επίσης θεωρώ χαρακτηριστικό δείγμα ναυαγίου το να σου έρχεται η χρεοκοπία στους προσεχείς μήνες (μη σου πω και πολύ πιο σύντομα) και να απαντάς "θα πάρει δεκαετίες η ανατροπή". Δηλαδή θα εξαθλιωθούμε άμεσα, αλλά ΜΟΝΟ με "λαϊκή εξουσία" (που θα μας πάρει δεκαετίες μέχρι να την πετύχουμε) θα φύγουμε από το ευρώ και την ΕΕ, θα διαγράψουμε το χρέος, θα κάνουμε κοινωνικοποιήσεις κλπ κλπ. Σεβαστή θέση και τη γνωρίζω καλά. Μόνο που τα προβλήματα είναι άμεσα και οξύτατα. Είτε παρεμβαίνεις σε αυτά (το με ποιο τρόπο και ποια γραμμή να το συζητήσουμε) και έτσι ξεκλειδώνεις και την υπόθεση της επανάστασης και του κομμουνισμού, είτε βολεύεσαι σε μια γωνία του πολιτικού συστήματος με ένα καλό ποσοστό στις κάλπες. Πάντως κάποτε το ΚΚΕ το τόλμησε να πάρει πρωτοβουλίες και έφτιαξε το ΕΑΜ (δε λέω ότι αυτό που μας χρειάζεται είναι ένα νέο ΕΑΜ, για το παράδειγμα πολιτικών πρωτοβουλιων το ανέφερα). Σημερα τι κάνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ο χαρακτήρας της επανάστασης, ως το κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής ενός Κομμουνιστικού Κόμματος που δρα σε συνθήκες καπιταλιστικής εξουσίας, δεν προσδιορίζεται με κριτήριο τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων, αλλά από την ωρίμανση των υλικών προϋποθέσεων για το σοσιαλισμό. Η τελευταία καθορίζει την αναγκαιότητα και την επικαιρότητά του. Ο ελάχιστος αναγκαίος βαθμός ωρίμανσης των υλικών προϋποθέσεων υπάρχει και όταν η εργατική τάξη αποτελεί μειοψηφική δύναμη ως ποσοστό στον Οικονομικά Ενεργό Πληθυσμό, από τη στιγμή που αυτή αποκτά συνείδηση της ιστορικής της αποστολής με τη συγκρότηση του Κόμματός της. Η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα και κάθε μορφή πολιτικής έκφρασής της πρέπει να εξυπηρετεί την προσέγγιση του στρατηγικού στόχου της εργατικής εξουσίας, που εκφράζει τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας.
  Απ' τον Β' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας (http://leninreloaded.blogspot.com/2012/01/blog-post_7544.html)

  Τελώ εν αναμονή κειμένου του ΝΑΡ όπου αναλύεται, και μάλιστα "καθαρά" το περιεχόμενο της "επανάστασης."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αντώνη, δεν κατάλαβα ποιον τόμο εννοείς. Και πάντως δεν ξέρω προς τι η σύγχυση μεταξύ τόμων και κινηματικών πρωτοβουλιών; Τον τόμο θα μοιράσεις στον κόσμο όταν θα τον καλέσεις σε δράση;
  Και ακόμα μια ερώτηση. Ωραία, λες ότι το ΚΚΕ δεν τον ενδιαφέρουν οι εκλογές. Να υποθέσω οτι το ενδιαφέρει το κίνημα; Τι κάνει λοιπόν για το ζήτημα του χρέους, για το ευρώ, για την ΕΕ, για να πέσει η κυβέρνηση; Προσοχή: Όχι τι λέει, αλλά τι κάνει. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του προς αυτή την κατεύθυνση;

  Κωστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. "Εάν είσαι ο Κώστας, έχω απαντήσει πιο πάνω με πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία δεν έχω ως τώρα δει την παραμικρή επί της ουσίας απάντηση.

  Εάν κάποιος απ' τους δυο γενικολογεί, δεν νομίζω να είμαι εγώ."

  φιλτατε Αντώνη, η γενικολογία έγκειται σε αυτά που λέει το ΚΚΕ αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στο σήμερα. Εσυ πάλι μου πετάς τι είπε ο Λενιν γενικά για την επανάσταση και το Κόμμα.
  Χαιρω πολύ. Εγώ πάλι σε ρωτάω τι κάνουμε για να φτάσουμε σε αυτή την έρμη την επανάσταση; Σε αυτά τα ερωτήματα θέλει να απαντήσει και το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κι εγώ νομίζω ότι για να φτάσεις στην ανατροπή του συστήματος ξεκινάς από τον κλωνισμό του σαν άμεσο βήμα (με δεδομένους τους συσχετισμούς). Τουλάχιστον καλύτερα από το να τα μεταθέτεις όλα (και τα μικρά και τα μεγάλα) για το μέλλον.

  Κωστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ένα τελευταίο. Ο συγγραφέας του παρόντος κειμένου, κρίνοντας από την τοποθέτηση του, δεν είναι αρνητικός σε συγκεκριμένες άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες. Ίσα ίσα και η πολιτική ομάδα στην οποία υποθέτω ότι συμμετέχει, καλεί σε πρωτοβουλία εξόδου από την ΕΕ.

  ΥΓ: Τα κείμενα του ΝΑΡ θα τα βρεις όλα στο σάιτ του, αν ενδιαφέρεσαι.

  Κωστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. κώστα, μπορείς να μας ενημερώσεις ποιά είναι η πρωτοβουλία εξόδου απο την Ε.Ε που συμμετέχεις;. Για αν εννοείς την ¨πρωτοβουλία κατά της Ε.Ε" που συμμετέχουν στελέχη του ΝΑΡ με άλλες δυνάμεις αυτή, όπως είναι γνωστό, πουθενά δεν γράφει για καμία έξοδο απο την Ε.Ε στην διακηρυξή της αλλά γενικά για "ρήξη" καθώς και "έξοδο απο το ευρώ".

   Αν έχει τέτοιο κείμενο η πρωτοβουλία (που θέτει σαν στόχο την άμεση έξοδο της Ελλάδας απο την Ε.Ε) ανάρτησε το τώρα.

   Αλλιώς να διορθώσεις την παραπάνω διατύπωση για να μην παραπληροφρούμε τον κόσμο.


   Στην πραγματικότητα η διακήρυξη αυτής της πρωτοβουλίας γράφει:


   " Να φύγουμε τώρα από τη φυλακή του ευρώ και της ΟΝΕ. Για λαϊκή απειθαρχία και συνολική ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου. Συμπορευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιστές με διαφορετική πολιτική καταγωγή και οπτική. Αγωνιστές που παλεύουν για την αποδέσμευση πριν απ’ όλα της χώρας μας, αλλά και των άλλων χωρών στην πορεία μιας τέτοιας ρήξης. Αγωνιστές που παλεύουν για τη συνολική διάλυση της ΕΕ ως ολοκληρωτικού μορφώματος του κεφαλαίου και αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ".


   Που είναι η έξοδος απο την Ε.Ε; πουθενά. Και απο κάτω μάλιστα μπαίνουν πραγματικά οι πάντες, απο αυτούς που διαφωνούν με τις συνέπειες της πολιτικής της Ε.Ε μέχρι αυτούς που λένε για...διάλυση. Την ίδια στιγμή όμως μπαίνει σαν στόχος η "έξοδος απο το ευρώ" και γενικά η "ρήξη" σαν αριστερό επιδόρπιο.


   Αυτά βέβαια για την "Πρωτοβουλία". Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ άστο καλύτερα.....

   η αντικαπιταλιστική ανατροπή δεν έχει καμία σχέση με το "πώς θα φτάσουμε στην επανάσταση" γιατί όλο το πρόγραμμα που βάζει είναι η πίεση προς το αστικό κράτος για έναν "κοινωνικό καπιταλισμό". Είναι λοιπόν μια τακτική ακριβώς για αυτόν τον στόχο. Πουθενά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει στόχο την επανάσταση ούτε παλέυει για καμία εργατική/λαική εξουσία αλλά τα προσθέτει με διάφορες φρασεις στα ντοκουμέντα της. (στο δρόμο, στην κατεύθυνση, για να ανοίξει ο δρόμος, απο τη σκοπιά και άλλα παρόμοια)

   Η αναγκαία συζήτηση για την επαναστατική τακτική δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την "αντικαπιταλιστική ανατροπή" της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μιλάμε για άλλο πράγμα.

   Αν ο Κώστας ξέρει επίσης κάποιο κείμενο που η θέση του είναι ότι η "αντικαπιταλιστική ανατροπή" είναι η τακτική για την εργατική εξουσία καλό θα ήταν επίσης να το αναρτήσει. Αλλιώς και σε αυτό το θέμα παραπληροφορούμε επίσης.

   Η αντίληψη ότι ο "κλονισμός" είναι το "κατώτατο στάδιο" της "ανατροπής του συστήματος" ("για να φτάσεις στην ανατροπή του συστήματος ξεκινάς από τον κλωνισμό του σαν άμεσο βήμα (με δεδομένους τους συσχετισμούς). Τουλάχιστον καλύτερα από το να τα μεταθέτεις όλα (και τα μικρά και τα μεγάλα) για το μέλλον") και μάλιστα μπαίνει και σαν προυπόθεση για να τεθεί καν το ζήτημα της κοινωνικής επανάστασης δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον Μάρξ, ούτε με τον Λένιν, ούτε με τον Μαρξισμό γενικότερα.

   Αν ο κώστας ξέρει επίσης κάποιο κείμενο των παραπάνω που περιγράφει αυτά σαν επαναστατική τακτική επίσης ας το αναρτήσει και αυτό.


   Αλλιώς πάλι παραπληροφορούμε.


   Και αν παραπληροφορούμε σε όλα, ανεξαρτήτως προθέσεων, καταλήγουμε να κοροιδεύουμε τον κόσμο (και πιθανώς και τους εαυτούς μας).


   Για τα κείμενα του ΝΑΡ (εκείνα που αναφέρονται στα παραπάνω) ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Πάλι αν έχεις υπόψη σου κάποιο άλλο κείμενο αναρτησε το. Ποιό πάνω κάποιος ανέβασε ένα απίθανο απόσπασμα απο την Π.Ε του ΝΑΡ που περιγράφει καμιά 15 στάδια/όρους/προυποθέσεις για να τεθεί κάν το ζήτημα της επανάστασης. Κατά τα άλλα φταίει το ΚΚΕ.   antiplateistas

   Διαγραφή
  2. Επίσης να γράψει ο κώστας σε ποιον συγκεκριμένο χώρο η μέτωπο που παρεμβαίνει το ΝΑΡ έβαλε το ζήτημα της επανάστασης και να μας στείλει και τα αντίστοιχα κείμενα.

   Αντώνη, μάλλον μάταια περιμένεις απαντήσεις.

   antiplateistas

   Διαγραφή
  3. Τέλος, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για τις πολιτικές θέσεις (που απλά τα όσα υπάρχουν στο video επαναλαμβάνουν) το κομμάτι της "επαναστατικής τακτικής" που ανέβηκε πριν, για να υποστηρίξει μάλιστα τις θέσεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι σε άλλα σχόλια έλεγε:


   "Το ζητούμενο είναι οι υπαρκτές σήμερα δυνατότητες του κινήματος να συγκροτηθούν στο αναγκαίο επίπεδο αναχαίτισης και ανατροπής της προωθούμενης πολιτικής με στόχο τη συνολική ρήξη και εν τέλει την κατάλυση της καθολικής αστικής ηγεμονίας. Η κατάλυση αυτής της ηγεμονίας θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει η τάση χειραφέτησης το πολιτικό προβάδισμα μέσα στην εργατική τάξη. Αυτό δεν πραγματοποιείται ευθύγραμμα και μηχανικά. Χρειάζεται να μεσολαβήσει μια ανώτερη συγκρότηση των δυνάμεων της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και η ανάπτυξη ενός ισχυρού, μαζικού, αυτοτελούς πανεργατικού εθνικού και διεθνούς επαναστατικού ρεύματος με το αντίστοιχο μέτωπο και τα όργανα του, στο οποίο θα τείνει να μετασχηματισθεί, από άποψη περιεχομένου και μορφής, ο μετωπικός αντικαπιταλιστικός εργατικός αγώνας,
   Η συγκρότηση ενός τέτοιου επαναστατικού μετωπικού ρεύματος θα είναι το πρώτο ποιοτικό βήμα για την αφαίρεση του ιστορικού κοινωνικού προβαδίσματος από την τάση ενσωμάτωσης, πράγμα που συνιστά μια αρχική ποιοτική τομή για τη συνολική απώλεια από μέρους αυτής της τάσης, της «πλειοψηφίας» της εργατικής τάξης. Το ανώτατο όριο αυτής της διαδικασίας, σε συνθήκες αστικής κυριαρχίας - εξουσίας, είναι να αναπτυχθεί σε τέτοιο επίπεδο το προβάδισμα της τάσης χειραφέτησης μέσα στην εργατική τάξη ώστε να δημιουργεί έδαφος για επαναστατικά γεγονότα. Να «μεταφέρει» την «κρίση ηγεμονίας» μέσα στις γραμμές της αστικής τάξης. Να διαμορφώνει μια επαναστατική κατάσταση, μια κατάσταση «δυαδικής» εξουσίας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ανάμεσα στην κρατική εξουσία με τους θεσμούς της και στα όργανα της επαναστατικής εργατικής πολιτικής. Που θα βάζει, τελικά, στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της εργατικής εξουσίας, και της πλήρους ανατροπής της αστικής κυριαρχίας...."

   Διαγραφή
  4. Έχουμε δηλαδή (ακολουθώντας κατά γράμμα το κείμενο):

   1)"Το ζητούμενο είναι οι υπαρκτές σήμερα δυνατότητες του κινήματος να συγκροτηθούν στο αναγκαίο επίπεδο αναχαίτισης και ανατροπής της προωθούμενης πολιτικής"

   που όμως έχουν στόχο

   2) "τη συνολική ρήξη"

   "και εν τέλει"

   3) "την κατάλυση της καθολικής αστικής ηγεμονίας".

   Όμως δεν φτάνει, κατά την Π.Ε του ΝΑΡ, αυτό. Γιατί όλα τα παραπάνω είναι η "δημιουργία των προυποθέσεων"

   4)"για να διεκδικήσει η τάση χειραφέτησης το πολιτικό προβάδισμα μέσα στην εργατική τάξη"

   Όμως δεν αρκούν ούτε αυτές οι προυποθέσεις γιατί

   5) "Χρειάζεται να μεσολαβήσει μια ανώτερη συγκρότηση των δυνάμεων της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και η ανάπτυξη ενός ισχυρού, μαζικού, αυτοτελούς πανεργατικού εθνικού και διεθνούς επαναστατικού ρεύματος με το αντίστοιχο μέτωπο και τα όργανα του"

   Όταν γίνουν όλα αυτά τότε θα έχουμε


   6) "το πρώτο ποιοτικό βήμα για την αφαίρεση του ιστορικού κοινωνικού προβαδίσματος από την τάση ενσωμάτωσης",

   το οποίο όμως και αυτό είναι μόνο

   7) "μια αρχική ποιοτική τομή για τη συνολική απώλεια από μέρους αυτής της τάσης, της «πλειοψηφίας» της εργατικής τάξης"

   η οποιά έχει και "ανώτατο όριο". Αυτό είναι

   8) "Το ανώτατο όριο αυτής της διαδικασίας, σε συνθήκες αστικής κυριαρχίας - εξουσίας, είναι να αναπτυχθεί σε τέτοιο επίπεδο το προβάδισμα της τάσης χειραφέτησης μέσα στην εργατική τάξη ώστε να δημιουργεί έδαφος για επαναστατικά γεγονότα"

   Όταν δημιουργηθούν αυτά τα επανασταστικά γεγονότα τότε

   9) " θα βάζει, τελικά, στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της εργατικής εξουσίας, και της πλήρους ανατροπής της αστικής κυριαρχίας". Το να μπεί στην ημερήσια διάταξη σημαίνει προφανώς να τεθεί σαν ζήτημα στον εργατικό και λαικό κίνημα.   Αυτά και για την τακτική.   antiplateistas (για να κρατήσω και το nickname απο το πρώτο μου σχόλιο που δεν γράφτηκε με συλλογική ευθύνη του ιστολογίου μας)   Eυχαριστούμε για την φιλοξενία.

   Διαγραφή
 20. Κώστα, έκανα περίπου 15 ερωτήσεις. Τις έκανα γιατί έκανες παράπονα για το κείμενο και για τα δικά μου σχόλια.

  Δεν πήρα ούτε μία απάντηση. Αυτό πρέπει να είναι ρεκόρ.

  Δεν θα επανέλθω, νομίζω ότι είπα αρκετά. Ο καθένας ας κρίνει όπως καταλαβαίνει τη συζήτηση και το όλο θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ πάλι θεωρώ πως απάντησα και πως εσύ απέφυγες να απαντήσεις στις δικές μου ερωτήσεις, παρότι τις επανέλαβα αρκετές φορές. Και ναι, είναι οι ίδιες ερωτήσεις στις οποίες απαντάει και ο Χάγιος (με τον τρόπο του). Στις ίδιες που εκτός από σένα, δεν απαντάει ούτε το ΚΚΕ.
   Για να το πω απλά, προσπαθώ τόση ώρα τη συζήτηση να τη μεταφέρουμε στο κρίσιμο πεδίο της πολιτικής, αντί του ιδεολογικοθεωρητικού.
   Ελπίζω να έχεις τη διάθεση να το κάνεις κι εσύ κάποια στιγμή.

   ΥΓ: Μια πιο συνολική τοποθέτηση στους προβληματισμούς που έθεσα, έχει κάνει ένας σύντροφος εδώ. Οποιος θέλει, ας ριξει μια ματιά. http://aristeroblog.gr/node/552

   Κωστας

   Διαγραφή
  2. Είναι αδύνατο να συννενοηθούμε όταν δεν κατανοούμε καν τις λέξεις με τον ίδιο τρόπο. Γράφεις πως "προσπαθείς τόση ώρα τη συζήτηση να τη μεταφέρουμε στο κρίσιμο πεδίο της πολιτικής, αντί του ιδεολογικοθεωρητικού."

   Σημασιολογικά αυτό σημαίνει μια αντίληψη της "πολιτικής" που δεν κατανοώ καν. Πολιτική, και δη επαναστατική, χωρίς καμία επαναστατική θεωρία, μόνο με σλόγκαν, χωρίς καμία ανάλυση πολιτικής στρατηγικής και αιτιολόγηση του πώς και γιατί είναι "επαναστατική", "ανατρεπτική", ή άλλο τι, είναι απλώς δημαγωγία.

   Αυτό καυτηρίασα, αυτό σε πείραξε, και αυτό είμαι αναγκασμένος να επαναλάβω. Οπότε, η συζήτηση είναι σαν να μην έγινε καν. Δεν πήρα το παραμικρό σε ότι αφορά σε ΠΟΙΕΣ "κινηματικές πολιτικές δράσεις" αναφέρεσαι, ΠΟΙΟ είναι το πολιτικό υποκείμενο στο οποίο απευθύνεστε (ΚΚΕ: "η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα', ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ?), ΠΟΙΟ είναι το πολιτικό-οικονομικό σύστημα το οποίο επιδιώκετε και το οποίο είναι συνώνυμο της "αντικαπιταλιστικής ανατροπής (ΚΚΕ: "εργατική εξουσία", ΑΝΤΑΡΣΥΑ: "ένα μέτωπο (?) που θα ανατρέψει (?) την καπιταλιστική επίθεση"), πού είδες "εκλογικό" προσανατολισμό στο ΚΚΕ, πώς προσπάθησε να ελέγξει ποιο κίνημα, ποια είναι η αντίστοιχη με τον Β' τόμο θεωρητική σας πολιτική θέση για την "επανάσταση", κλπ, κλπ, κλπ).

   Τώρα, αν θεωρείς ότι με τις παρεμβάσεις σου βοήθησες να αναδειχθεί το ότι ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει εκπέσει σε δημαγωγία για παιδιά του δημοτικού, εγώ πραγματικά δεν μπορώ να πω κάτι. Απλά θα πω ότι για μένα το γεγονός ότι υπάρχουν στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ άτομα που δεν λένε αυτά που λες εσύ, και που έχουν κριτική αντίληψη για τα ελείμματα του λόγου της ηγεσίας τους είναι ενθαρρυντικό. Δόξα το Θεό, ξέρω ιντερνετικά αρκετούς στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τους οποίους μπορώ να έχω μια κατά βάση συννενόηση όταν μιλάμε πολιτικά.

   Διαγραφή
  3. Και για να γίνει και σαφέστερο τι είδους λόγο ταυτίζεις εσύ με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ορίστε ο γνωστός για την αρθρογραφία του ενάντια στην "αυτοκτονία" της απεργίας στη Χαλυβουργία Δ. Χρήστου της Αυγής. Αν υπάρχει έστω κι ένα από όσα λέει που δεν αναπαραγάγεις πιστά εκ μέρους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σφύρα μου:

   Ο πρωτογονισμός που η ηγεσία του ΚΚΕ προσεγγίζει κάθε οικονομικό (π.χ. κίνημα της πατάτας) ή κοινωνικό ζήτημα (π.χ. κίνημα πλατειών, ναρκωτικά) είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και επιστημονικής ανεπάρκειας των στελεχών του να αντιμετωπίσουν τα σύνθετα προβλήματα της εποχής. Η βασική θεώρησή τους, πως τίποτε δεν λύνεται στον καπιταλισμό και όλα θα λυθούν στον σοσιαλισμό, τους αυτοαπαλλάσσει από την υποχρέωση μελέτης και την ανάγκη διατύπωσης προτάσεων. Τούτη τη φορά όμως ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και προσέβαλαν βαθύτατα τον παραγωγικό κόσμο της αγροτικής οικονομίας. Θορυβημένη από την οργή των αγροτών, όταν η σοφή καθοδήγηση του κόμματος αποδοκίμασε και ειρωνεύτηκε το κίνημα διανομής αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή, η ηγεσία του ΚΚΕ καταφεύγει στην ταχυδακτυλουργία της παρανόησης και της διαστρέβλωσης των θέσεών της.

   ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Δευτέρας έγραφαν: “Ο στόχος προβολής του 'κινήματος της φθηνής πατάτας' είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την Ε.Ε.”. Στον χθεσινό “Ριζοσπάστη” διευκρινίζουν σε κείμενο με τίτλο "Προσπάθεια παρερμηνείας των θέσεων του κόμματος". Γράφουν. “Οι μορφές όπως το 'κίνημα της πατάτας' έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο...”.

   ΑΚΟΥΣΕ κανείς από κάποιον αγρότη από όσους φιλοξένησαν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, πως με αυτόν τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς; Ασφαλώς μέσα στην άγρια ύφεση κάθε επαγγελματίας ψάχνει λύσεις επιβίωσης αναζητώντας τρόπους να σώσει τη σοδειά του. Αυτό το κίνημα μπορεί να μην είναι οργανωμένο αλλά στέλνει μηνύματα. Στο χέρι των αγροτών είναι να τα οργανώσουν και υποχρέωση και συμφέρον της κοινωνίας είναι να τα ενισχύσει. Απλά το ΚΚΕ φοβάται ότι δεν ελέγχεται από την αλάνθαστη καθοδήγηση ποντάροντας για την ενίσχυσή του μόνο ή κυρίως στην απελπισία και την φτώχεια. Δεν νομίζω πως έχει νόημα να ασχοληθούμε περισσότερο με την ηγεσία του σημερινού ΚΚΕ. Ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα καταλάβει πως χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο σε μια γραμμή που παραπέμπει, στην μετά θάνατο σοσιαλιστική ευτυχία.

   Διαγραφή
  4. ΤΟ ΜΟΝΟ σίγουρο είναι πως όλοι οι αγρότες είτε κινούνται στην κατεύθυνση του “κινήματος της πατάτας” είτε όχι, είναι υποχρεωμένοι να οργανωθούν να συντονιστούν με κοινωνικά δίκτυα και φορείς για να αντιμετωπίσουν τα πανίσχυρα αλλά απαραίτητα στο εμπόριο δίκτυα εμπορίας και διανομής. Στην τοπική μικροκλίμακα αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο και η εμπειρία από τις ευρωπαϊκές χώρες Βρετανία και Γαλλία, όπου έχουν μεγάλη επιτυχία οι AMAP, δείχνει τον δρόμο. Όμως όταν θες και χρειάζεσαι θεαματική βελτίωση των της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και αναζητείς βίζα στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές, πρέπει να είσαι δυνατός και έτοιμος να εξασφαλίσεις στρατηγικές συνεργασίες ή και να δημιουργήσεις δικά σου εμπορικά δίκτυα διανομής.

   ΤΕΡΑΣΤΙΟ έργο, δύσκολο στοίχημα, που για να κερδηθεί απαιτεί κυβέρνηση με βούληση και όραμα εθνικής ανάπτυξης. Με αυτούς που ξεπουλάνε τα πάντα και κατεδαφίζουν την έρευνα, διαλύουν τον χρηματοπιστωτικό πυλώνα που μπορεί και πρέπει να στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη, ασφαλώς δύσκολα θα βρεθεί λύση μακράς πνοής. Το Πασοκονουδού που σχεδιάζεται για να συνεχίσει την πολιτική που έχουν επιβάλει οι δανειστές δεν προτείνει τίποτα. Το ίδιο κάνει και το ΚΚΕ. Η ζωή όμως είναι σκληρή και η κοροϊδία αυτή γίνεται αντιληπτή. Πώς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ανατροπής των πολιτικών υποτέλειας από όπου και αν προέρχονται, αν η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου της εργασίας, των υπηρεσιών των επιστημών των τεχνών και του πολιτισμού, δεν ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα για τη σωτηρία και προκοπή του τόπου;
   http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=674074

   Διαγραφή
 21. Δεν μπορείς να βγάλεις σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα απλά βασισμένος σε μια φράση που ειπώθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Και η Αλέκα είπε ότι αν φύγουμε Ευρώ θα είναι καταστροφή αναπαράγοντας την προπαγάνδα του αστικού στρατοπέδου και μετά κατάλαβε ότι είπε πατάτα και το διόρθωσε. Μην πω για τη δήλωση ότι στην πραγματική εξέγερση δεν θα σπάσει ούτε μια βιτρίνα.
  Αλλά αυτά είναι για μικροκομματική επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Τώρα το κατά πόσο είναι επιρρεπείς οι ΝΑΡίτες στις αστικές σειρήνες δεν ξέρω. Αλλά πάντως και μόνο ότι δημιουργήθηκε όταν όλοι οι άλλοι είχαν υποταχτεί στις σειρήνες της συναίνεσης του αστικού συστήματος κάτι πρέπει να μας λέει. Προτιμώ την ιδεολογική αντιπαράθεση παρά επικοινωνιακά τερτίπια.

  Φίλος του ΝΑΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γράφεις ότι προτιμάς την ιδεολογική αντιπαράθεση, και ταυτόχρονα παραθέτεις δύο φράσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Π.χ., στο πρώτο απόσπασμα, δεν είπε έτσι γενικά ότι θα είναι καταστροφή να φύγουμε από το ευρώ. Αναφερόταν σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή με κυβέρνηση που υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζεις ότι αναφέρθηκες στις φράσεις αυτές αποτελεί δικαιολογία. Μάλλον υποτιμάς τον εαυτό σου, αν πιστύεις ότι η κριτική στο ΝΑΡ και την Ανταρσύα, εξαντλήθηκε στα όσα είπε ο Χάγιος στο βίντεο. Γράφτηκαν συγκεκριμένα επιχειρήματα και τέθηκαν σαφή ερωτήματα.

   Διαγραφή