Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Διάλογος Καζάκη-ακροατών της Ανεξάρτητης Ένωσης Ενόπλεων Δυνάμεων (αποσπάσματα)

Βίντεο 5.
Ακροατής (απόστρατος αξ/κος του ελληνικού ναυτικού), 2.28: "Προς τον κύριο Καζάκη θέλω να απευθύνω προσωπικά το ερώτημα και να πάρω απάντηση, ευχαριστώ. Κύριε Καζάκη, πώς, αν υποτιθέμενα βρισκόταν μια πατριωτική ηγεσία --πατριωτική, έτσι;-- ποιος φανταζόταν ότι το 1821 θα είχαν ξεσηκωθεί οι Έλληνες. Κανείς. Και επί τη ευκαιρία, νομίζω ότι ήτανε λάθος των διοργανωτών το ότι δεν τηρήσαμε, δεν αναφερθήκαμε έστω για ένα λεπτό στη μεγάλη χθεσινή μέρα [25η Μαρτίου]. Αλλά ξεχνάμε κι εμείς, πάει, χαθήκαμε. Εεεε, θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, αν βρεθεί κάποια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προκύψει από εκλογές διότι ως γνωστόν, αν άλλαζε τίποτα με τις εκλογές δεν θα τις επέτρεπε [δεν ακούγεται  καθαρά]. Αφού τις επέτρεψε ο Σόιμπλε, εγώ...δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει τίποτα. Αν βρεθεί κάποια κυβέρνηση και πει δεν..., η ηγεσία [δεν ακούγεται] η κυβέρνηση μπορεί να προκύψει με διάφορους τρόπους, και πει 'εμείς δεν αναγνωρίζουμε τίποτα, η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα, θα επαναδιαπραγμευτούμε το χρέος και τα λοιπά, επιστροφή στη δραχμή και τραβάμε με ό,τι παράγουμε. Προχωράμε με ό,τι παράγουμε.' Και να σημειώσω, για να μη το ξεχνάμε, ότι η Ελλάδα με τη δραχμή μεγαλούργησε και με το ευρώ πτώχευσε. Ευχαριστώ πολύ."

Ακροατής, 9.34: "Καλησπέρα κι από μένα. Είμαι πολύ...πολύ ενθουσιασμένος μ' αυτά που άκουσα [δεν ακούγεται η κατάληξη]. Και βέβαια συμφωνώ απόλυτα με όσα έχουν πει οι κύριοι προηγουμένως" [...] [10.27] "Τέλος, αυτές οι συμβάσεις, εάν έλθει μία κυβέρνηση Ελλήνων, πραγματικών Ελλήνων και όχι Ελληνοειδών, δεν μπορούν να ανατρέψουν αμέσως το πολιτικό σκηνικό; Διότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό καθαρώς. Δεν ξέρω αν συμφωνεί ή διαφωνεί ο κύριος Καζάκης και οι άλλοι. Θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι καθαρώς πολιτικό, και συνεπώς όλα αυτά είναι ανατρέψιμα εάν θα υπάρξει μία κυβέρνηση πραγματικά Ελλήνων οι οποίοι δεν είναι υποδουλωμένοι σε ξένα συμφέροντα. Ευχαριστώ πάρα πολύ."[Χειροκροτήματα].

Καζάκης, 18.48 [για τον Ξενοφώντα Ζολώτα, καθηγητή του ίδιου]: "...έλεγε το εξής: 'Ένα...μία εθνική οικονομία υφίσταται με βάση δύο στοιχεία', έτσι μας μάθαινε. 'Τη σημαία της και το νόμισμά της.' [Χειροκροτήματα] 'Όσο εύκολα μπορείς να παραδώσεις τη σημαία της άλλο τόσο εύκολα μπορείς να παραδώσεις το νόμισμά της.' Αυτό ο έλεγε ο Ξενοφώντας ο Ζολώτας, γνωστός λάτρης της Βόρειας Κορέας [ειρωνική αναφορά σε σχόλιο ακροατή που αποκάλεσε τον Καζάκη μαρξιστή και λάτρη του Σοβιετικού μοντέλου που θα μας κάνει Αλβανία ή Βόρεια Κορέα] και γνωστό στοιχείο του παγκόσμιου κομμουνισμού" [Γέλια, χειροκροτήματα].

Βίντεο 6
Καζάκης, 1.38: "Να πω και για το ζήτημα αυτό. Εδώ θα αποδειχθεί αν το ρήγμα που υπήρξε ιστορικά ανάμεσα στο λαό και στο ένστολο κομμάτι του, υπάρχει ή έχει γιατρευτεί και έχει πλέον γεφυρωθεί, από το πώς θα σταθεί δίπλα στο λαό το ένστολο κομμάτι του. [Χειροκροτήματα]. Εδώ θα κριθεί. Τώρα θα κριθεί."
Ακροατής: "Λίγο πιο καθαρά. Πώς να το κάνει."
Καζάκης: "Όταν ο λαός διεκδικεί τη δημοκρατία, θα πρέπει να σταθεί δίπλα του το ένστολο κομμάτι. Πρώτον, να μη λειτουργεί κατασταλτικά εναντίον του. Δεύτερον, να μπορέσει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τη χούντα την οποία βιώνει αυτή τη στιγμή. [...] Με το να διαδηλώνει μαζί του στους δρόμους. Με το να μπορέσει να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος του ελληνικού λαού." [Χειροκροτήματα].
Ακροατής, 3.35 (απόστρατος του πολεμικού ναυτικού): "Κάνετε μεγάλο σφάλμα σ' αυτά που λέτε, γιατί αυτά που λέτε είναι φωνή αναρχίας. Δεν είναι δυνατόν ο στρατός να διαδηλώνει με τον κόσμο στους δρόμους, διότι του στρατού η αποστολή είναι να φυλάει την ακεραιότητα της χώρας. Τη δημοκρατία τη φυλάνε οι θεσμοί. Οι θεσμοί υπάρχουν. Η Βουλή υπάρχει, και οι εκλογές είναι σε ένα μήνα. Και αυτά που λέτε..."[δεν ακούγεται η κατάληξη καθαρά].
Καζάκης: "Πρώτον, όταν παραδίδεται η χώρα, η υποχρέωση του τελευταίου έλληνα πολίτη είναι, στη βάση του πατριωτισμού του, να υπερασπιστεί το άρθρο το ακροτελεύτιο, 120, παράγραφος 4 [Χειροκροτήματα]. Να υπερασπιστεί την βίαιη κατάλυση του Συντάγματος [προφανώς εννοεί να "υπερασπιστεί το Σύνταγμα κατά της βίαιης του κατάλυσης"]."

Καζάκης, 6.55: "Για να τελειώσω. Με το εξής: Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο ιταλός εκπρόσωπος του φασιστικού καθεστώτος που πήγαινε στον ιταλό, συγνώμη, στον έλληνα δικτάτορα τότε --δικτάτορα, φασίστα, όχι δημοκράτης, φασίστας δικτάτορας-- στην Κηφισιά, του έλεγε το εξής: Ότι 'εγώ θέλω μία δίοδο, δύο λιμάνια, να περάσει ο στρατός μου, και σου εγγυώμαι την εθνική κυριαρχία.' Απάντησε αυτός ο [δεν ακούγεται καθαρά] λέει, 'αυτό σημαίνει πόλεμος.' [...] 'Αυτό σημαίνει πόλεμος', επανέλαβε. Και κάποιοι σκοτώθηκαν στα Αλβανικά βουνά, ο ελληνικός λαός έχυσε το αίμα του στα Αλβανικά βουνά, για ένα δρόμο και δυο λιμάνια. Αν είχαμε τους σημερινούς, φυσικά, δεν θα χύναμε το αίμα μας [δεν ακούγεται] γιατί θα είχαν δώσει όλα τα λιμάνια, όλους τους δρόμους, όλης της χώρας. [Χειροκροτήματα] Έτσι θα γινόταν."

Βίντεο 7.
Ακροατής, 0.31: "Είπαμε και προηγουμένως με τον κύριο Κόλλια, ότι όλοι θα 'ναι εκεί [ασαφές πού]. Κι εγώ εκεί θα 'μαι. Αν και άνεργος, εκεί θα είμαι. Ε, Χρυσαυγίτες, παιδάκια σταματάγαν στην παρέλαση εχθές, και αναρχικούς. Δεν ξέρω, εγώ τους θεωρώ αύριο θα είναι συμπολεμιστές μου αν συμβεί κάτι, σας λέω για την βαθιά την κρίση."

Ομιλητής του πάνελ, 1.10: "Λοιπόν, να σας πω λίγο τα εξής. Ε, κατ' αρχήν εμένα με τρομάζει ο διαχωρισμός Έλληνες και μη Έλληνες. Ε, δεν είναι δυνατόν να στήνονται εδώ μέσα ειδικά δικαστήρια και δεν είναι δυνατόν ποιος ορίζει ποιος είναι Έλληνας και ποιος λιγότερο Έλληνας. Είναι τραγικό. Είναι τραγικό στη χώρα της δημοκρατίας ότι μπορούμε, και ιδιαιτέρως εσείς οι στρατιωτικοί, να μην μπορεί να γίνει ένας ήπιος διάλογος. Καθένας έχει το δικαίωμα έκφρασης της άποψής του."

2 σχόλια:

 1. Ένστολο κομμάτι του λαού; χμ, το διάβασμα του το έχει ρίξει πάντως..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η αλήθεια είναι πως έχει ριζοσπαστικοποιηθεί-ξεφύγει πολύ ο Καζάκης σε σχέση με 1-1,5 χρόνια πριν που τον είχα ακούσει live, 2 φορές μάλιστα. Τότε οι προσκλήσεις που λάμβανε για ομιλίες ήταν από τη χαρούμενη-κινηματική αριστερά, ήταν πιο προσεκτικός απέναντι στους απόστρατους ακροδεξιούς που τον προβοκάρανε και μίλαγε για ένα νέο εαμ και όχι για επαμ. Oύτε ο αντικομμουνισμός του είχε φτάσει σε τέτοια επίπεδα. Εάν δεν ήσουν υποψιασμένος σε ξεγέλαγε άνετα με τον τεχνοκρατικό του λόγο, τότε που πρώτη φορά ακούγαμε για cds, spreads κλπ. Ήταν θυμάμαι δύσκολο να εξηγήσω σε φίλους και γνωστούς, ακόμα και στον ευατό μου, την επικινδυνότητα -εάν ξέφευγε από το γραφικό- τέτοιων ατόμων και απόψεων. Aρθρογραφούσε και στο Ποντίκι του Δελατόλα τότε, οπότε...

  Τουλάχιστον τώρα τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα, για όποιον θέλει να καταλάβει τον Καζάκη και όχι μόνο. Πάρε για παράδειγμα το νέο του εγχείρημα, την έκδοση κυριακάτικης αντι-μνημονιακής εφημερίδας, όπως την αποκαλεί, μαζί με το νέο φίλο του Κακλαμάνο. Αύριο κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο και οι guest stars αρθρογράφοι είναι ενδεικτικοί της εποχής και των παλαιότερων αυταπατών μας.

  http://www.zougla.gr/file.ashx?fp=~/Uploads/!0efimerides/!Athina/310312/to-xwni.jpg

  Το μόνο καλό του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας και των δυσκολιών της αστικής τάξης να πείσει τις υποτελείς της τάξεις, είναι το ξεβράκωμα, η αναγκαστική επιλογή θέσης και στρατοπέδου. H απόφαση με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν οι πρώην θολοκουλτουριάρηκια (ακροδεξιός όρος αλλά τελικά αποκτά νόημα και για μας) ινtελιγλέτσια των νιάτων μας.

  Αυτοί φυσικά δεν έχουν να χάσουν και πολλά δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο, εμείς όμως κερδίζουμε τα μέγιστα απομυθοποιόντας τους, νομίζω.

  subutai

  ΑπάντησηΔιαγραφή