Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Το νου σου, εργάτη! Και στην Κύπρο!

Εισαγωγικό σημείωμα: Εδώ και αρκετές εβδομάδες, βρίσκεται σε εξέλιξη αφενός η απεργία των ελεγκτών ενάεριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (Κύπρος), όσο και μια σειρά εμφανώς καθοριστικών για το εργασιακό μέλλον ζυμώσεων, αφενός μέσα στο κυβερνών, κατά βάση σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ΑΚΕΛ, και αφετέρου στην νεοφιλελεύθερη και εθνικιστική δεξιά αντιπολίτευση. Θα ήταν ψέμματα να πούμε ότι διαφαίνεται ως τώρα οτιδήποτε ενθαρρυντικό στις ζυμώσεις αυτές. Στην ουσία, αυτό που εξελίσσεται είναι η εκδίπλωση μιας τεράστιας πίεσης στην κατεύθυνση της αναπροσαρμογής, πειθαρχίας και συμμόρφωσης με τις ιδέες και προτεραιότητες της καπιταλιστικής και νεοφιλελεύθερης δεξιάς: στα ΜΜΕ, μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα, στα εργατικά συνδικάτα και άρα --και κατ' επέκταση-- σε ολόκληρη την κοινωνία της Κύπρου. Εάν αυτή η φορά προς τη νεοφιλελεύθερη δεξιά ηγεμονία δεν αναχαιτιστεί έγκαιρα, τα αποτελέσματα για τους εργαζομένους, και όχι βέβαια απλώς αυτούς στο αεροδρόμιο, θα είναι ολέθρια. Όσο ολέθρια ήταν και σε κάθε άλλη χώρα όπου κυριάρχησε η νεοφιλελεύθερη υπεράσπιση του κεφαλαίου σε βάρος της κοινωνίας.

Εδώ αντιγράφουμε την τελευταία ανάρτηση και τα σχόλια του συντροφικού ιστολογίου Disdaimona, που παρακολουθεί στενά αυτή την υπόθεση, όπως κάνει, συνολικά για τα εργασιακά, το Παρατηρητήριο Εργασίας και Ταξικών Σχέσεων, απ' το οποίο μπορούν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στο ταξικό μέτωπο τόσο οι Κύπριοι όσο και οι Έλληνες σύντροφοι.
LR
-------------
Προς απαγόρευση της απεργίας
Ο υπουργός Συγκοινωνιών, έχοντας πάρει το πράσινο φως από το Υπουργικό και τη συναίνεση της πλειονότητας των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προχωρεί αύριο στην κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο θα κηρύξει ως ουσιώδη υπηρεσία τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και, ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέπεται η απεργία των εργαζομένων σε αυτήν.

Αυτό αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, στο οποίο σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει περάσει ήδη από νομοτεχνικό έλεγχο την υπό προώθηση νομοθεσία, η οποία στηρίζεται στην λογική ότι η Κύπρος, ως νησί, έχει μόνο τις αερομεταφορές για να συνδέεται με τον υπόλοιπο κόσμο και, ως εκ τούτου, οποιαδήποτε παράλυσή των αερομεταφορών, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα.

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να κηρυχθεί ως κατεπείγον, έτσι ώστε να συζητηθεί και να εγκριθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Εδώ η προταση νόμου όπως κατατέθηκε από το ΔΗΣΥ για σύγκριση με τον νόμο που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση και την αυριανή τελική απόφαση.

Συνοπτικά η πρόταση νόμου προνοεί δεσμευτική διαιτησία από τρεις διαιτητές σε περίπτωση που η μεσολαβητική υπηρεσία δεν καταφέρει να επιλύσει τη διαφορά.

Η απόφαση της διαιτησίας, σύμφωνα με την πρόταση θα είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη και η παραβίαση της θα αποτελεί ποινικό αδίκημα που θα τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση ή δύο χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ή και τα δύο μαζί.

Επίσης σε περίπτωση απεργίας σε ουσιώδη υπηρεσία παρέχεται το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, με διάταγμα στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας να επιτάσσει ονομαστικά προσωπικό για απρόσκοπτη λειτουργία της ουσιώδους υπηρεσίας. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε προσώπου το οποίο διατάσσεται να ανταποκριθεί τότε και πάλι αποτελεί ποινικό αδίκημα με τις ίδιες ποινές.

Με βάση την πρόταση νόμου η οποία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, μεταξύ των υπηρεσιών που ορίζονται ως ουσιώδεις είναι οι επεξεργασίας και διάθεσης καυσίμων, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, υδατοπρομήθειας, ύδρευσης και άρδευσης, οι αερομεταφορές, τα αεροδρόμια, το τμήμα εναέριας κυκλοφορίας, τα λιμάνια, οι Κεντρικές Φυλακές , τα τελωνεία, τα κρατικά νοσηλευτήρια και τα ιατρικά ιδρύματα.

Μέχρι τότε το μπλογκ σας εύχεται καληνύχτα.

Και μεζεδάκι για να απασχολείστε μέχρι αύριο:

Γερμανικό δικαστήριο απαγορεύει την απεργία στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

Η γερμανική δικαιοσύνη απαγόρευσε σήμερα την απεργία των ελεγκτών και του προσωπικού εδάφους του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, κατόπιν προσφυγής της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Fraport και της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa.

Η δικαιοσύνη είχε ήδη απαγορεύσει χθες τη συμμετοχή στην απεργία και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση, η οποία είχε αρχίσει στις 16 Φεβρουαρίου, προβλεπόταν να διαρκέσει ως αύριο το πρωί στις 06:00 ώρα Ελλάδος. Τις τελευταίες ημέρες προκαλούσε καθημερινά την ακύρωση περίπου του 20% των πτήσεων, κυρίως εσωτερικού.

Το προσωπικό εδάφους θα προσφύγει κατά της δικαστικής απόφασης.

Ωστόσο, το προσωπικό εδάφους του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης θα ασκήσει έφεση κατά της σημερινής δικαστικής απόφασης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε δύο ημέρες που δικαστήριο της Φρανκφούρτης αποφαίνεται κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του αεροδρομίου με αίτημα καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

7 Μαρτίου 2012

LR: Δείτε επίσης εδώ.

3 σχόλια:

 1. Μήπως θα έπρεπε να γίνει μια ενημέρωση από Κύπριους συντρόφους (Dis, LR) για το τι ακριβώς συμβαίνει με το ΑΚΕΛ; Η πληροφόρηση που έχουμε εμείς στην Ελλάδα είναι ελλιπής και μπορούμε μόνο γενικά συμπεράσματα να βγάλουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. http://erascy.blogspot.com/2012/03/blog-post.html

   http://nekatomata.blogspot.com/2012/03/blog-post_04.html

   http://newgreekcypriot.blogspot.com/

   Διαγραφή
 2. Εγώ έχω ήδη πει συνοπτικά κάποια πράγματα για το ΑΚΕΛ (δεν θυμάμαι τώρα ποιος είχε ρωτήσει), ας απαντήσουν οι κύπριοι σύντροφοι που παρακολουθούν στενότερα τα τελευταία και αν χρειαστεί συμπληρώνω κι εγώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή