Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Ομιλία Καζάκη στην Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ένοπλων Δυνάμεων

Ομιλία 26/3/2012, ξενοδοχείο Τιτάνια, Χανιά. Θέμα συζήτησης: "Οι ένοπλες δυνάμεις σε συνθήκες βαθιάς κρίσης." Τα σχόλια και τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες.
Εδώ μια παλιότερη εμφάνιση Καζάκη στη Νέα Κίο που σχολιάστηκε αρκετά, αλλά όχι εδώ:

16 σχόλια:

 1. ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ (LEBENSRAUM) Ή ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΖΩΝ ΠΙΘΗΚΙΣΜΟΣ

  Ενδεικτικό για τους χώρους, στους οποίους κινείται ο «πολύς» «κύριος» Καζάκης, είναι ότι η «κυρία» που αγορεύει στο πρώτο βίντεο χρησιμοποιεί κατά κόρον τον όρο «ζωτικός χώρος».

  Υπενθυμίζω ότι ο συγκεκριμένος όρος αποτέλεσε την «κεφαλή του κριού» του επιθετικού επεκτατισμού του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Στην Γερμανία τον εισήγαγε το 1901 ο γεωγράφος Φρίντριχ Ράτζελ (Friedrich Ratzel) με το ομώνυμο βιβλίο του («Der Lebensraum») που βρισκόταν υπό την πολιτική επίδραση του Ερνστ Χάσε (Ernst Hasse), καθηγητή που κατείχε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας την έδρα Στατιστικής και Αποικιακής Πολιτικής κι είχε κηρύξει στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Γερμανία και η Κεντρική Ευρώπη γύρω στο 1950» («Großdeutschland und Mitteleuropa um das Jahr 1950», β΄ έκδοση 1895) ως πρώτο καθήκον για την επίτευξη της επέκτασης του Γερμανικού Ράιχ τον εκγερμανισμό των Βαλκανίων. Το Τρίτο Ράιχ που έκανε την θεωρία της κατάκτησης του ζωτικού χώρου ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής του πολιτικής, πραγματοποίησε τις θεωρητικολογίες των ιμπεριαλιστών γερμανών ακαδημαϊκών καθηγητών και πολιτικών —ο Χάσε ήταν, εκτός από καθηγητής πανεπιστημίου, Πρόεδρος του «Παγγερμανικού Συνδέσμου» («Alldeutscher Verband») και βουλευτής στο Ράιχσταγκ (1893‒1903)— με τα γνωστά αποτελέσματα.

  Επισημαίνω ότι η χρησιμοποίηση αυτού του όρου από κύκλους που κόπτονται για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας καταδεικνύει πού πραγματικά στοχεύουν αυτοί που πιθηκίζουν εθνικοσοσιαλιστικά και μαζί τους πρώτος και καλύτερος ο «κύριος» Καζάκης.

  Μη απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η πλάκα είναι οτι με το που πατάς το play σχεδόν οι πρώτες λέξεις που ακούς είναι "ζωτικός χώρος"! Ευτυχής σύμπτωση που προδίδει πολλά - περιττό να προσθέσω οτι κι εγώ το πρώτο που σκέφτηκα ήταν το Lebensraum.

   Όσο για τον Καζάκη, ακολουθεί μια σταθερή πορεία από το κακό στο χειρότερο. Πλέον στην ιντερνετική του ραδιοφωνική εκπομπή αφιερώνει τουλάχιστον τα 2/3 του χρόνου επιτιθέμενος στο ΚΚΕ (και δευτερευόντως στο ΣΥΡΙΖΑ) και το υπόλοιπο στο πόσο το ΕΠΑΜ είναι η νέα ελπίδα του έθνους και πως όλοι οι υπόλοιποι είναι προδότες.

   Δεν θυμάμαι σε ποιο σχόλιο το είχα διαβάσει, αλλά κάποιος ή εδώ ή στο Redfly είχε γράψει οτι όσο οξύνεται η κρίση, θα είναι το ΚΚΕ εναντίον όλων! Μου φαίνεται θα παω κι εγώ για κομματική ταυτότητα, μ' αυτά και μ' αυτα...


   Gagarin

   Διαγραφή
 2. Περί Lebensraum και Ratzel, να αναφέρω το πολύ χρήσιμο για μένα βιβλίο του πολιτικού γεωγράφου Neil Smith, American Empire, που συζητά αρκετά και για τα δύο, καθώς και για την επιρροή τους στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καζάκης για Στίνα, ΟΠΛΑ, ΚΚΕ, Παπαρήγα, κίνημα της πατάτας και άλλα τινά: http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/untitled-6.mp3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μουρχεται να πω κατι σαν.. σας ταλεγα εγω (απο την πρωτη πρωτη του εμφανιση) αλλά .... δε το λέω
  (σχετική ταινια : Φραγκεσταιν Τζουνιορ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στην κριτική σε οτιδήποτε, σημασία έχει η θέση της κριτικής. Από ποια σκοπιά κριτικάρεις κάτι. Γιατί η κομμουνιστική κριτική και η φιλελεύθερη ή ευρωπαϊστική στον όποιο Καζάκη δεν έχουν κάτι άλλο κοινό απ' το ότι είναι κριτικές. Ούτε τις θεμελιακές τους υποθέσεις, ούτε τις πολιτικές τους στοχεύσεις.

   Διαγραφή
  2. Η κομμουνιστική, για παράδειγμα, κριτική θα έλεγε πως είναι άκρως υποκριτικό να κριτικάρει κανείς τον Καζάκη για εθνικισμό αλλά να κάνει τα στραβά μάτια στην εμπλοκή της ΕΕ στα ωραία σχέδια Χρυσοχοϊδη για στρατόπεδα εγκλεισμού μεταναστών. Θα έλεγε ότι είναι κεντρικός ο ρόλος της ΕΕ στην εκκόλαψη του νέου ρατσισμού, και ότι έχει τις θεσμικές και οικονομικο-πολιτικές ευλογίες της αυτός ο ρατσισμός. Τέτοια θα έλεγε κάποιος κομμουνιστής όταν μιλά για εθνικισμό.

   Διαγραφή
  3. Η δική μου κριτική σε ανυποπτο χρόνο δεν ειχε να κανει ουτε με κομμουνιστικά ουτε με ..φιλελευθερα .. Ειχε να κανει απλώς με το Υφος και ηθος που μυριζαν οι ΤΟΤΕ λόγοι του Καζακη και των οπαδών τυ του τυπου: πΑς ΜΗ ΕΛΛΗΝ ( η Καζακικός) Βαρβαρος .. Εξ αρχής Μυριζε εθνολαικισμό...

   Διαγραφή
  4. πΑς ΜΗ ΕΛΛΗΝ ( η Καζακικός) Βαρβαρος .. Εξ αρχής Μυριζε εθνολαικισμό...

   http://dimitriskazakis.blogspot.com/2012/02/blog-post_14.html (και σχόλια)
   http://dimitriskazakis.blogspot.com/2012/02/blog-post.html (και σχόλια)

   Διαγραφή
  5. Tα λινκ δυστυχως δεν ανοιγουν. Μαλλον χαλουσαν το προφιλ του "εθνομαρτυρα"

   Διαγραφή
  6. Δοκίμασα και ανοίγουν κανονικά. Μην κάνεις κόπυ-πέιστ την παρένθεσή μου "(και σχόλια)"

   Διαγραφή
 5. Κατά την προσωπική μου άποψη ο Καζάκης - δηλωμένος κομμουνιστής - έχει και την αντίληψη και την εμπειρία να κάνει κομμουνιστική κριτική στο ΚΚΕ, σωστή ή όχι δεν ξέρω, αλλά σίγουρα άξια συζήτησης. Αντ' αυτού κάθεται και βρίζει γιατί έχει προσωπικα από τη θητεία του στο Κόμμα, πράγμα ανόητο αφού μειώνει τον εαυτό του και απομακρύνει και τον κόσμο του ΚΚΕ που υποτίθεται ότι θέλει να "απαγκιστρώσει" από την ηγεσία. Είναι κρίμα, καταντά ένας λίβελλος άνευ ουσίας.

  Σχετικά με τους ένστολους, συγνώμη αλλά νομίζω ότι είναι χαζομάρες. Ο Καζάκης δεν ειναι "εθνικοσοσιαλιστής", πολύ απλά χαϊδεύει τις ευαίσθητες χορδές του κοινού του που ανήκει στις ΕΔ, δηλαδή στις εθνικές αφηγήσεις. Εξ ου και ο ζωτικός χώρος, ως βασικό στοιχείο ανάπτυξης ενός κράτος εντός του καπιταλιστικού συστήματος και όχι μόνο.

  Για μένα μια βασική κριτική στον Καζάκη θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο εξής: Για ποιό λόγο έχει σταματήσει εντελώς σχεδόν να μιλάει για την αναγκαιότητα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής της χώρας και για τον εργατικό έλεγχό τους; Διότι μέχρι πριν δύο μήνες αν τον άκουγες θα έλεγες, δικός μας είναι.

  Κατά βάθος Τροτσκιστής είναι, αλλά δεν έχει ιδέα πώς να κάνει ραδιόφωνο και μικροπολιτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα σταθώ μόνο στην πρώτη πρόταση. "Δηλωμένος κομμουνιστής" που τσιτάρει Ξενοφώντα Ζολώτα ως δάσκαλο και γκουρού, και μιλά περί σημαίας και νομίσματος ως δυσιπόστατον του έθνους για να αποδείξει ότι δεν είναι μαρξιστής όπως κατηγορείται δεν υπάρχει.

   Πρώην κομμουνιστές, πολλοί.

   Διαγραφή
  2. Βρε Αντώνη, δεν έγινε πορτοκαλί ο Καζάκης επειδή είπε κάπου σε κάποιον ένα όνομα σε μια ομιλία με κοινό στρατοκα@λους. Πιστεύεις ότι όντως θεωρεί γκουρού το Ζολώτα; Απλά δεν τον ενδιαφέρει πια ο σοσιαλισμός τόσο πολύ, γι' αυτό και μιλάει για έθνος κράτος. Κι όταν μιλάς για το συγχρονο έθνος κράτος χρειάζεσαι και τα απαραίτητα αξεσουάρ.

   Θέλω να πω, δε με απασχολούν τα κλάσματα τακτικής του Κ. για να συσπειρωσει κόσμο στο ΕΠΑΜ. Με απασχολεί αν μεινει συνεπής στην όποια πολιτική του πρόταση, σωστή ή λάθος, ή αν απλά θέλει μαγαζί εξαργυρώνοντας τον κομμουνισμό της νιότης του.

   Διαγραφή
  3. Ο σοσιαλισμός δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ, οπότε δεν ενδιαφέρει κι εμένα τόσο πολύ τι τον ενδιαφέρει. Για μιλήσεις για τακτική πρέπει να υπάρχει στρατηγική. Για να υπάρχει στρατηγική πρέπει να υπάρχουν και πολιτικές αρχές. Του Καζάκη δεν ξέρω ποιες είναι. Ίσως να θεωρεί πως με αυτούς που ψώνιζαν για το σπίτι τους απ' το ΚΨΜ των φαντάρων θα κάνει λαϊκή επανάσταση. Χιζ πρόμπλεμ.

   Διαγραφή
 6. Αν είχε κάποιον στο ΕΠΑΜ για να γράφει κείμενα σαν το παρακάτω ίσως να αποκτούσε 10 θέσεις αντί για πέντε μόνον.
  http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-01-31/68-2012-03-10-16-16-18

  Έχω μία εμμονή με το ΑΑΔΜ αλλά εξηγείται αφού ασχολούνται τόσοοοο πολύ μαζί του.

  @Πάνω Ρόδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή