Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Η αποδόμηση και τα όριά της

Την ανάγκη για ενότητα, αποφασιστικότητα και συλλογικότητα τώρα περισσότερο από ποτέ μεταφέρει με τα μηνύματά της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου η πολιτική ηγεσία του τόπου.

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Πατουλιάς, στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ θέτει το ερώτημα «τι κάναμε λάθος και τι δεν κάναμε σωστά για πολλά χρόνια, για να αποφύγουμε αυτά που ακολούθησαν».
[...]
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τονίζει στο μήνυμά του ότι με αφορμή την ημέρα πρέπει να εμπνευστούμε από τον αγώνα των ηρώων του 1821 «για τη μεγάλη μάχη που δίνουμε σήμερα ως έθνος».
[...]
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ότι ίσως ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν είχε την επικαιρότητα που έχει τώρα.
«Τώρα η Πατρίδα μας αγωνίζεται να ανακτήσει την αυτοδυναμία και την αξιοπρέπεια της. Τώρα η Ελλάδα έχει ως στόχο να κατακτήσει και πάλι τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο.
» Το βασικό δίδαγμα του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας ήταν η σημασία της ενότητας, της πίστης, της επιμονής σε έναν καθαρό στρατηγικό στόχο. Αυτό το δίδαγμα είναι σήμερα το θεμέλιο της εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης και ανόρθωσης, με άξονες την ασφάλεια-σταθερότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη-συνοχή και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
» Ο πατριωτισμός σήμερα ταυτίζεται με το εθνικό καθήκον αλήθειας και αλληλεγγύης. Πίστη και αισιοδοξία χρειάζεται. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ενωμένοι, θα κερδίσουμε και πάλι τη μάχη με την ιστορία.»

«Φρούριο» η Αθήνα ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου
Επί ποδός βρίσκονται πάνω από 4.000 αστυνομικοί για την αποφυγή επεισοδίων στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης σήμερα στο Σύνταγμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η Αθήνα από χθες, όπου πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση, θυμίζει φρούριο με κιγκλιδώματα στην οδό Πανεπιστημίου, τα οποία αποκλείουν την πρόσβαση του κόσμου κοντά στην εξέδρα των επισήμων. Κάγκελα έχουν τοποθετηθεί και στο ύψος της Όθωνος, ενώ κανείς δεν θα έχει πρόσβαση στην πλατεία Συντάγματος. Σε ισχύ και σήμερα κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας εν όψει της στρατιωτικής παρέλασης η οποία ξεκινά στις 11 π.μ. και θα είναι μικρότερη σε όγκο και διάρκεια από άλλες χρονιές. Κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ακρόπολη και Ευαγγελισμό.
Τα Νέα

Αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα από το απλό επετειακό ρεπορτάζ της εφημερίδας: Αν η 25 Μάρτη είναι μια ημερομηνία με συμβολικά εκμεταλλεύσιμο περιεχόμενο για το κράτος, ο συμβολισμός αυτός έχει καταρρεύσει. Την στιγμή λοιπόν που, σαν κουκλάκια με χαλασμένο δίσκο, οι εκπρόσωποι της πολιτικής τάξης επαναλαμβάνουν μονότονα τα περί εθνικής ενότητας, ομοψυχίας και κοινών δοκιμασιών απ' τις οποίες πρέπει να αναδειχθούμε νικητές, το απλό ρεπορτάζ αναδεικνύει την απόλυτη κενότητα των λόγων τους, κάνοντας λόγο για μια εθνική επέτειο χωρίς έθνος, αλλά μόνο με κράτος, το οποίο --με την μορφή αφενός του πολιτικού προσωπικού και αφετέρου των κατασταλτικών δυνάμεων που έχει στη διάθεσή του-- γιορτάζει μόνο του, καθώς δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει "το έθνος" να πλησιάσει στον χώρο των παρελάσεων.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια συμβολική νίκη των δυνάμεων της ευρύτερης αντικυβερνητικής αντιπολίτευσης, που ήδη κατάφεραν να μετατρέψουν την επέτειο σε παρωδία, στρέφοντας το συμβολικά της εκμεταλλεύσιμο νόημα ενάντια στους "φυσικούς νομείς" αυτής της εκμετάλλευσης. Για ένα μεγάλο κομμάτι της "μεταμαρξιστικής" πολιτικής θεωρίας, τέτοιου είδους στιγμές συμβολικής αποδόμησης έχουν τεράστια σημασία (βλ., για παράδειγμα, την ανάλυση Ζίζεκ στην σημασία της τρύπας στην Ρουμάνικη σημαία κατά τις κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος Τσαουσέσκου, στο Tarrying with the Negative). Το ρεπορτάζ είναι μια καλή ευκαιρία αποτίμησης της ορθότητας μιας τέτοιας προσέγγισης: είναι η απονομιμοποίηση των συμβόλων και των πρακτικών λόγου του κράτους, ή, ακόμα δραματικότερα στην περίπτωσή μας, ο εξαναγκασμός του να τα απονομιμοποιήσει μόνο του, πράξη πολιτικά ανατρεπτική; Αν ήταν, βέβαια, θα έπρεπε η συνέπειά της να είναι άμεσα η ανατροπή του πολιτικού καθεστώτος. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό να γίνει σήμερα, ως απλή συνέπεια της (αυτο)αποδόμησης της συμβολικής λειτουργίας της ιδεολογίας της κυρίαρχης τάξης. Η "μεταμοντέρνα" θέση ότι η πολιτική πάλη διεξάγεται κυρίως στο συμβολικό πεδίο, θέση υπεύθυνη για σοβαρές στρεβλώσεις στην κατανόηση της έννοιας της ηγεμονίας στον Γκράμσι (βλ. Πέρι Άντερσον, "Οι αντινομίες του Αντόνιο Γκράμσι"), αποδεικνύεται το λιγότερο ανεπαρκής: Η πολιτική πάλη διεξάγεται και στο συμβολικό πεδίο, αλλά ο αλτουσεριανός "καθορισμός σε τελική ανάλυση" δεν φαίνεται να ανήκει καθόλου εκεί. 

Μάλλον, η επικέντρωση στο συμβολικό πεδίο --πεδίο του εποικοδομήματος-- φαίνεται να έχει επί μακρόν (από το 1968 και δω) λειτουργήσει ως τρόπος εκτόπισης της σημασίας δύο άλλων πεδίων, που η Τρίτη Διεθνής είχε ξεκάθαρα προτάξει ως σαφώς σημαντικότερα: 

α) το πεδίο των οικονομικών σχέσεων, όπου ο οικονομικός στραγγαλισμός, με τα άγχη, τις ανασφάλειες και τις αγωνίες που δημιουργεί στον καθένα ατομικά, λειτουργεί ως ισχυρότατος αποτρεπτικός μηχανισμός σε ό,τι αφορά την απαραίτητη πολιτική οργάνωση μιας επαρκώς αποτελεσματικής αντίστασης στην κρατική εξουσία και την κεφαλαιοκρατική εξουσία που αυτή ξεκάθαρα πια εκπροσωπεί, και το ζητούμενο είναι οι μηχανισμοί ανατροπής αυτής της λειτουργίας

β) το πεδίο των στρατιωτικών συσχετισμών δύναμης, όταν και γίνεται αντιληπτό ότι μπροστά στις κάνες των όπλων ή τα γκλομπ και τα χημικά, οι φλογεροί πολιτικοί λόγοι, όταν δεν έχουν τίποτε άλλο για να τους συνδράμει από την ευγλωττία τους, αποδεικνύονται ανίσχυροι. Ο Άντερσον δείχνει ξεκάθαρα ότι ένα από τα πολύ βασικά νοήματα της "ηγεμονίας" στον Γκράμσι δεν έχει τίποτε να κάνει με αφηρημένη "πολιτισμική ηγεμονία" στυλ "Όλοι γνωρίζουν τους στίχους στο 'Γελαστό παιδί' και αυτό είναι μια νίκη για την αριστερά" αλλά στυλ "στην αποφασιστική στιγμή της σύγκρουσης με το κράτος, έχω κάνει τέτοια ιδεολογική και διαφωτιστική δουλειά ώστε να γνωρίζω εκ των προτέρων ότι ένα σημαντικό τμήμα του στρατού και της αστυνομίας θα έρθει με το μέρος μου."

Πρόκειται για δυο ζητήματα για τα οποία η ευρύτερη δυτική αριστερά βρήκε ελάχιστα να πει και να στοχαστεί εδώ και δεκαετίες, σε έντονη αντίθεση με την εμμονική της προσκόλληση στο στενό πεδίο της πολιτισμικής ηγεμονίας και της συμβολικής αποδόμησης και απονομιμοποίησης της πολιτικής εξουσίας. Οι συνθήκες όμως στην Ελλάδα έχουν ωριμάσει για το επόμενο βήμα, ακριβώς επειδή ο στόχος αυτού του είδους της κριτικής έχει ήδη εκπληρωθεί, χωρίς όμως σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα, έχοντας έτσι αναδείξει τα όριά του με τρόπο απτό και εμπειρικά αποδείξιμο.

12 σχόλια:

 1. Είναι απόλυτα λογικό ο "δυτικός μαρξισμός" να επικεντρώνεται στο πολιτισμικό επίπεδο. Με δεδομένο πως ποτέ δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το στενό παλίσιο των πανεπιστημείων, με την ταξική πάλη ελάχιστη σχέση θα μπορούσε να έχει έτσι και αλλιώς. Για την οργάνωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, ας μην το κουβεντιάσουμε καθόλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το σχόλιο είναι άσχετο αλλά δεν έχω άλλο τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σας, σας έχω στείλει ένα mail στην διεύθυνση που έχετε στο radical desire, αναρωτιέμαι αν η απουσία απάντησή σας σημαίνει ότι δεν σας ενδιέφερε η πρόταση μας ή απλά δεν την διαβάσατε. Κ Μ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν πρόλαβα ακόμη να σας απαντήσω, έχω πάρει το μέιλ.

   Διαγραφή
 3. Επεισόδια σημειώθηκαν πριν ξεκινήσει η παρέλαση στο Ηράκλειο, ενώ η αστυνομία προχώρησε και σε ρίψη χημικών με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν αρκετοί πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Στη συνέχεια, η παρέλαση ματαιώθηκε.

  Μικροπεισόδια σημειώθηκαν πριν από την έναρξη της παρέλασης σε Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενώ προσαγωγές, για προληπτικούς λόγους, έγιναν στις Σέρρες και τη Βέροια.

  Την ματαίωση της παρέλασης για την 25η Μαρτίου προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης.

  Συγκεκριμένα, διαμαρτυρόμενοι πολίτες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και με πανό και συνθήματα καταφέρθηκαν κατά των πολιτικών και του μνημονίου. Στη συνέχεια πραγματοποιήσαν τη δική τους «παρέλαση» διαμαρτυρίας.

  Η αστυνομία έκανε ρίψη χημικών, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση να αποχωρήσουν. Μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος απηύθυνε έκκληση προς όλους, τονίζοντας ότι «είμαστε αδέλφια» και ζήτησε από όλους να σεβαστούν τη σημερινή ημέρα και να γίνει η παρέλαση.

  Ύστερα από συνεχείς συσκέψεις, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι «λόγω της παρούσας συνθήκης και για την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε αστυνομικό κλοιό αστυνομικών ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές του Νομού.

   Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από την έναρξη της παρέλασης στην Πάτρα, όταν κατά την ώρα της δοξολογίας ομάδα περίπου 200 ατόμων κατευθύνθηκε προς τον χώρο της παρέλασης, έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και στη συνέχεια επιτέθηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις με αβγά και καφέδες.

   Δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες έκαναν ρίψη χημικών για να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές περίπου 30 ατόμων.

   Την παρέλαση στην Πάτρα δεν παρακολούθησε κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ούτε βουλευτής.

   Μετά το τέλος της παρέλασης διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.

   Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στον χώρο της παρέλασης, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου, ενώ έκαναν λόγο για κλίμα αστυνομοκρατίας.

   Η παρέλαση ξεκίνησε τελικά με καθυστέρηση 10 λεπτών.

   Διαγραφή
  2. Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν στο ύψος του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου, σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων. Ισχυρή αστυνομική δύναμη παρατάχθηκε μπροστά τους και τους εμπόδισε να φτάσουν στο οδόστρωμα της εξέδρας των επισήμων.

   Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, οι διαδηλωτές εισήλθαν στην παραλιακή λεωφόρο και έκαναν πορεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απώθησε και τους κράτησε μακριά μέχρι που αποχώρησαν οι επίσημοι, οπότε και απελευθέρωσε το δρόμο.

   Η Αστυνομία προχώρησε σε 47 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους και για εξακρίβωση στοιχείων.

   Στη διάρκεια της παρέλασης μέρος των μαθητών που συμμετείχε σε αυτή, δεν έστρεψε το κεφάλι στους επίσημους.

   Τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντεια, ενώ δεν επετράπη η πρόσβαση των πολιτών σε ακτίνα 100 μέτρων από την εξέδρα των επισήμων.

   Ενταση υπήρξε και κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης στον Πειραιά καθώς, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και πίσω από τα κάγκελα, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά των επισήμων.

   Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης.

   Μικρής έκταση επεισόδια σημειώθηκαν όταν εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της επιτροπής για το «χαράτσι» και της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, επιχείρησαν να περάσουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, προκειμένου να μπουν στον χώρο της παρέλασης. Απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή. Η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις, ενώ μία διαδηλώτρια τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

   Όσον αφορά στους μαθητές, ορισμένοι δεν έστρεψαν τα κεφάλια τους προς την εξέδρα των επισήμων, ενώ ένας από αυτούς προέβη και σε άσεμνη χειρονομία.

   Διαγραφή
  3. Παρατράγουδα σημειώθηκαν με τη λήξη της παρέλασης και στην Καλαμάτα, όταν ομάδα προσκείμενη στην Χρυσή Αυγή συνεπλάκη με ομάδα του αριστερού χώρου και παρενέβη η αστυνομία.

   Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα, πέρασε τελικά, αφού είχαν φύγει οι επίσημοι κι αφού πρώτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε πολλές προσαγωγές και μία σύλληψη.

   Στην Κόρινθο, μια μικρή ομάδα πολιτών φώναζε αντιμνημονιακά και υβριστικά συνθήματα, ενώ μετά το πέρας της παρέλαση, και αφού είχαν απομακρυνθεί οι επίσημοι, μια μεγάλη ομάδα από την «Πρωτοβουλία πολιτών Ν. Κορινθίας» μαζί με εκπαιδευτικούς έκαναν σιωπηλή παρέλαση με ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Αντισταθείτε».

   Στην Τρίπολη και το Ναύπλιο οι παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ακούστηκαν μόνο αντιμνημονιακά συνθήματα συγκεντρωμένων πολιτών που είχαν αναρτήσει και πανό.

   Στις Σέρρες έγιναν οκτώ προσαγωγές νωρίς το πρωί, ενώ κατά τη διάρκεια της παρέλασης που περιφρουρούνταν από 200 αστυνομικούς προσήχθησαν άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ του νομού Σερρών Αβραάμ Βούλτσιος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.

   Ένας μόνο βουλευτής από τους επτά του νομού, ο Μιχάλης Τζελέπης, βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων.

   Πολλοί μαθητές και Πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους, ενώ την ίδια ώρα στον δήμο Σιδηροκάστρου δεν στήθηκε εξέδρα των επισήμων.

   Διαγραφή
  4. Σε 32 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία και στη Βέροια, πριν την έναρξη της παρέλασης για προληπτικούς λόγους. Τα άτομα που προσήχθησαν είχαν στην κατοχή τους ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

   Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν πρόθεση να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων.

   Απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου και κάτω από ισχυρή αστυνομική παρουσία, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην Κέρκυρα. Υπό τον φόβο των επεισοδίων δεν στήθηκε η εξέδρα των επισήμων παρά μόνο η ελληνική σημαία. Μισή ώρα πριν την παρέλαση, κινήματα και οργανώσεις καλούσαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους πολίτες.

   Στη Ζάκυνθο, αντιδράσεις δημιουργήθηκαν όταν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής θέλησαν να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο 'Αγνωστου Στρατιώτη, η παρέμβαση όμως της αστυνομίας απέτρεψε τα επεισόδια. Οι επετειακές εκδηλώσεις έγιναν χωρίς την παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου. Στον χώρο της παρέλασης δεν στήθηκε εξέδρα επισήμων.

   Πέντε προσαγωγές για προληπτικούς λόγους έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ο κόσμος αποδοκίμασε τους πολιτικούς κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

   Με 45 λεπτά καθυστέρηση, λόγω καθιστικής διαμαρτυρίας δεκάδων πολιτών, ξεκίνησε η παρέλαση στο Ρέθυμνο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλευρά των επισήμων και απαίτησαν να αποχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε στηθεί εξέδρα, μετά από απόφαση αντιπεριφέρειας και δήμου.

   Στην παρέλαση που τελικά πραγματοποιήθηκε, σε βαρύ κλίμα, οι μαθητές από τα περισσότερα σχολεία δεν έστρεψαν το κεφάλι τους προς τους επισήμους, ενώ οι μαθητές από το μουσικό σχολείο του νομού έστρεψαν το κεφάλι τους στην αντίθετη πλευρά.

   Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης στα Χανιά.

   Η παρέλαση για πρώτη φορά περιορίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο είχαν αποκλείσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολίτες που βρίσκονταν σε απόσταση 150 μέτρων από τους επισήμους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις πολιτών καθώς δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την αστυνομία, κάποιοι πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών, ενώ έγινε και προσαγωγή τριών ατόμων στην αστυνομική διεύθυνση.

   Διαγραφή
  5. Aντιδράσεις κομμάτων για τα επεισόδια

   «Πολιτικά κόμματα ή ομάδες που δεν νιώθουν την ανάγκη να σεβαστούν την εθνική γιορτή και να τιμήσουν την ιστορική μνήμη του Έθνους είναι προφανώς ανίκανες να αντιληφθούν τη σημασία της εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση και υπέρβαση
   της κρίσης».

   Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τα «οργανωμένα επεισόδια» που έγιναν σε διάφορες πόλεις και είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν ή να παρεμποδισθούν παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου.

   Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «όσοι έχουν λάβει την πολιτική απόφαση να μετατρέπουν τις εθνικές επετείους, τις δοξολογίες και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις σε αφορμές οργανωμένων επεισοδίων για την δημιουργία εντυπώσεων που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα και δημιουργούν την τεχνητή εντύπωση ότι έχει διαλυθεί ο κοινωνικός και εθνικός ιστός, προσβάλλουν την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών και δείχνουν ότι δεν έχουν αίσθηση ούτε της ιστορίας, ούτε των θεσμικών ορίων που υπάρχουν σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία».

   Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

   «Οι παρελάσεις και οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς εκείνους που πάλεψαν για την ελευθερία και την εθνική μας κυριαρχία, αποτελούν τμήμα της παράδοσής μας και οφειλόμενο εθνικό χρέος.

   Οι μειοψηφίες, που θέλησαν να αμαυρώσουν ακόμη και τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνεγερσίας απέδειξαν - άλλη μια φορά - ότι δεν διστάζουν να κακοποιούν την εικόνα της χώρας, να προσβάλλουν την πλειονότητα των Ελλήνων και να καλλιεργούν συνθήκες διχασμού.

   Εμπορεύονται τις δυσκολίες που περνά ο λαός, σε βάρος τη Ιστορίας, της Δημοκρατίας και των πραγματικών συμφερόντων της Πατρίδας μας.

   Η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα όλων, η ασέβεια είναι χαρακτηριστικό πολιτικών μειοψηφιών».

   Διαγραφή
  6. «Σκέτο παραλογισμό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Κοινωνικής Συμφωνίας Χάρης Καστανίδης, «να μη γιορτάζονται ελεύθερα με παρουσία των πολιτών οι αγώνες των Ελλήνων υπέρ της ελευθερίας, αλλά μόνο
   ενώπιον επισήμων και της αστυνομίας».

   «Είναι αδιανόητο ο φόβος από τη δράση ορισμένων ακραίων ομάδων να γονατίζει τη δημοκρατία», τόνισε σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας ότι «ο φόβος δεν πρέπει και δεν μπορεί να κάμψει τη Δημοκρατία και τις ελευθερίες».

   Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

   «Οι παρελάσεις δεν προσφέρονται για τα διχαστικά, μικροκομματικά παιχνίδια μειοψηφιών. Είναι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που γιορτάζουν ενωμένοι οι Έλληνες και σίγουρα δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με μπάρες και ΜΑΤ».

   Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ως εξής: «Οι εικόνες, τόσο της Αθήνας, όπου η στρατιωτική παρέλαση έγινε χάρη στα ΜΑΤ, όσο και του Ηρακλείου, όπου η στρατιωτική παρέλαση ακυρώθηκε λόγω μερικών δεκάδων "αγανακτισμένων", μας είναι εξίσου απωθητικές. Αμφότερες προσβάλουν τη σημερινή ημέρα τιμής και μνήμης. Δεν θέλουμε ούτε την καγκελόφρακτη δημοκρατία, ούτε το "μπάχαλο" που εξ'αντικειμένου υπονομεύει τη δημοκρατία».
   http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4705369

   Διαγραφή
 4. Από Βέροια:

  Απο τις 9.30 το πρωί υπηρχε συγκεντρωση κοντα στο σημειο της παρελασης. Αμεσως εγινε κινητοποιηση απο πανω απο 150 μπατσους και στην συνεχεια μετεφερθηκαν αναιτια στο Α.Τ. Βεροιας 28 συντροφοι, οπως και αλλοι 4 που τους μαζεψαν απο το δρομο. Οι συντροφοι ειναι ακομα μεσα και οι πληροφοριες λενε οτι αυριο θα περασουν δικασιμο για αντισταση και ο,τι αλλο προσαξουν οι μπατσοι.
  Παραλληλα υπηρξε επιχειρηση απο μεγαλο αριθμο μπατσων ολων των ειδων στο στεκι Baruti στο οποιο εισεβαλαν και το αδειασαν, αν και μεσα υπηρχαν, εκτος απο επιπλα, αφισες και βιβλια μονο. Στην Πολη υπηρξε πανισχυρη κ πρωτοφανης παρουσια μπατσων ,γυρω στους 400, αφου φεραν και απο γυρω περιοχες.

  από indymedia

  γράμμα απ' τα κελιά της Βέροιας:

  Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε πάνω στο πλήθος των καταπιεσμένων της χώρας από τράπεζες-κράτος εξαπέλυσε επίθεση στη Βέροια με τους πρέτορες του και προσήγαγε 32 άτομα από τις 10 το πρωί.

  Μετά από 6 ώρες αναμονή στο Α.Τ. απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αντίσταση,οπλοκατοχή και εξύβριση σε 26 από αυτούς. Από τις 4 η ώρα βρισκόμαστε στα κελιά του καθεστώτος. Παράλληλα έγινε πέσιμο αστυνομικών με σκυλιά στο αυτόνομο κοινωνικό στέκι της πόλης.

  Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ

  ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

  κάποιοι απ' τα κελιά του α.τ. Βέροιας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "κάποιοι απ' τα κελιά του α.τ. Βέροιας"

   Καλά, έχει wireless και laptop στα κελιά των Α.Τ; Τέλος πάντων, ίσως δεν το κατάλαβα.

   Είδηση συναφής με το σκέλος περί "στρατιωτικών συσχετισμών δύναμης" στο πιο πάνω ποστ:

   "Επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου τις φήμες για παρουσία ελεύθερων σκοπευτών στην παρέλαση στο Σύνταγμα για την επέτειο της 25 Μαρτίου. «Αλίμονο αν δεν υπάρχει ένα πέπλο προστασίας έναντι οποιασδήποτε απειλής», δήλωσε ο Λ. Οικονόμου μιλώντας στην ΝΕΤ τονίζοντας παράλληλα ότι ο λόγος ύπαρξής τους είναι η τρομοκρατία."
   http://tvxs.gr/news/ellada/paradexetai-tin-yparksi-eleytheron-skopeyton-o-yfypoyrgos-prostasias-toy-politi-binteo

   Διαγραφή