Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Σωφρονιστικό αρχιπέλαγος;

Σύσσωμη η ηγεσία του Αρείου Πάγου αλλά και πολλοί δικαστές και δικηγόροι, που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του σχετικού σχεδίου νόμου, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για κάποιες από τις αλλαγές που επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα και οι οποίες – όπως άφησαν να εννοηθεί – θα οδηγήσουν σε ακρότητες αφού δε μπορούν να τύχουν εφαρμογής στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική. Επίσης, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ατιμωρησία στην πραγματικότητα όσων έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις. Και αυτό γιατί με το σχέδιο νόμου προβλέπονται τα 15 έτη ως ανώτατη ποινή!

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου που παραβρέθηκε στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου απευθυνόμενη προς την κυρία Συμεωνίδου – Καστανίδου, σύζυγο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, τόνισε τον κίνδυνο να γεμίσουν οι φυλακές της χώρας, αφού με τις αλλαγές που προωθούνται προβλέπεται για παράδειγμα ως κατώτατη ποινή φυλάκισης για μια απλή εξύβριση ο ένας μήνας ενώ μέχρι σήμερα το όριο ήταν μόλις δέκα ημέρες!

Μάλιστα, η κυρία Ασημακοπούλου επισήμανε πως το όλο πρόβλημα μεγενθύνεται, αφού ο νέος κώδικας προβλέπει την κατάργηση των μετατροπών των ποινών σε χρηματικές. «Θα γεμίσουν οι φυλακές» είπε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου διερωτώμενη παράλληλα κατά πόσο θα μπορεί ένας δικαστής να στείλει στην φυλακή για έναν μήνα ένα κατηγορούμενο για μια απλή εξύβριση!

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μάλιστα, χαρακτήρισε «υπερβολή» την καθιέρωση του ενός μηνός ως κατώτατου πλαφόν επιβολής μίας ποινής, που όπως συνομολογούν νομικοί και δικηγόροι αν εφαρμόζονταν ποτέ, θα είχε ως αποτέλεσμα ο μισός και παραπάνω ενεργός πληθυσμός της Ελλάδας να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα!

Αντιρρήσεις εξέφρασε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και για την επιβολή των 15 ετών ως ανώτατης ποινής που μπορεί να επιβληθεί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα. Όπως είπε, το όριο αυτό είναι «μικρό» τη στιγμή μάλιστα που όταν κάποιος καταδικάζεται σε 15 χρόνια κάθειρξης μπορεί να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει μόλις τρία με τέσσερα έτη. Η κυρία Ασημακοπούλου ζήτησε το όριο αυτό να ανέβει τουλάχιστον στα 18 έτη.

Επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο του νέου Ποινικού Κώδικα εξέφρασε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες, που επίσης παραβρέθηκε στην παρουσίαση του σχεδίου νόμου, όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Ρούσσος Παπαδάκης.

Από το Σημείωμα για τον Νέο Ποινικό Κώδικα:

2. Διευρύνονται τα τοπικά όρια ισχύος των ελληνικών ποινικών νόμων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ορίζεται, λοιπόν, ότι στις περιπτώσεις που η πράξη τελείται μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, τόπος τέλεσης θεωρείται και η Ελλάδα, εφόσον στο έδαφός της παρέχεται πρόσβαση στα συγκεκριμένα μέσα, με αποτέλεσμα οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι να εφαρμόζονται σε όλες αυτές, τις πράξεις.

18. Καταργείται η διάκριση μεταξύ φυλάκισης και κάθειρξης και προβλέπεται πλέον ενιαία ποινή φυλάκισης.

19. Η βαρύτερη ποινή της ισόβιας φυλάκισης απειλείται πάντα διαζευκτικά με τη φυλάκιση από 15 - 20 έτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση η φυλάκιση που απειλείται για τα κακουργήματα κυμαίνεται από 5 - 15 έτη. Η φυλάκιση για τα πλημμελήματα κυμαίνεται από 1 μήνα - 5 έτη.

25. Διευρύνεται το περιεχόμενο της δήμευσης ως παρεπόμενης ποινής ώστε να αντιμετωπιστούν και οι περιπτώσεις που τα προϊόντα του εγκλήματος και τα υπόλοιπα δημευτέα αντικείμενα έχουν αναμιχθεί με περιουσία που αποκτήθηκε από νόμιμες πηγές, δεν υπάρχουν πλέον, δεν έχουν βρεθεί στο σύνολό τους ή ανήκουν εν όλω ή εν μέρει σε τρίτο, σε βάρος του οποίου δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί δήμευση.

29. Καταργείται ο θεσμός της μετατροπής της ποινής, ο οποίος δεν είχε κανένα νομιμοποιητικό θεμέλιο και αγνοείται από όλες τις σύγχρονες νομοθεσίες.

Σε ό,τι αφορά το Ειδικό Μέρος του Ποινικού κώδικα, οι βασικές αλλαγές που έχει υιοθετήσει η Επιτροπή είναι οι ακόλουθες:

1. Στα πρώτα 7 κεφάλαια του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα, όπου έχουν ενταχθεί τα εγκλήματα κατά των κρατικών αγαθών, έχουν ενοποιηθεί οι διατάξεις που σήμερα βρίσκονται κατανεμημένες στα κεφάλαια 1 - 8, 11 και 12 του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα.

2. Καταργήθηκε η διάκριση μεταξύ πολιτειακής εξουσίας και υπηρεσίας, η προστασία της δικαστικής λειτουργίας αποσπάστηκε από εκείνη των υπόλοιπων υπηρεσιών και εντάχθηκε σε αυτοτελές Κεφάλαιο, αμέσως μετά από εκείνη των βασικών πολιτικών οργάνων.

7. Στην ίδια ενότητα, και ειδικότερα στο 8° Κεφάλαιο, όπου περιγράφονται τα εγκλήματα κατά του νομίσματος, διευρύνεται το αξιόποινο ώστε να περιλάβει και τις πράξεις που θίγουν άλλα αντίστοιχης σημασίας για τη σύγχρονη οικονομική ζωή μέσα, όπως πιστωτικές κάρτες, κάρτες των ευρωεπιταγών, λοιπές κάρτες εκδιδόμενες από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ταξιδιωτικές επιταγές, ευρωεπιταγές λοιπές επιταγές και συναλλαγματικές.

8. Στο ίδιο Κεφάλαιο τυποποιείται για πρώτη φορά η πράξη της καθ' υπέρβαση κατασκευής νομισμάτων.

10. Στα εγκλήματα κατά ατομικών αγαθών, που τυποποιούνται στα Κεφάλαια 13 - 22 του Ειδικού Μέρους του Σχεδίου Ποινικού Κώδικα, τυποποιούνται νια πρώτη φορά σε αυτοτελές Κεφάλαιο τα εγκλήματα κατά των πληροφοριακών συστημάτων, στις διατάξεις του οποίου ενσωματώνονται και οι ρυθμίσεις της πρόσφατης σχετικής Πρότασης ευρωπαϊκής, Οδηγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου