Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου-Η δράση της σοσιαλδημοκρατίας στρώνει το έδαφος στο φασισμό (1931)

Η δράση της σοσιαλδημοκρατίας στρώνει το έδαφος στο φασισμό

Μια υπόθεση όχι και πλατιά γνωστή είναι η συμβολή της σοσιαλδημοκρατίας στην άνοδο των Χίτλερ και Μουσολίνι. Προετοιμάζοντας το έδαφος όταν ήταν στις κυβερνήσεις, προκειμένου να μεγαλώσει το τέρας του φασισμού, αφού έκαναν σφοδρό αντικομμουνιστικό και αντισοβιετικό αγώνα, έπαιρναν μέτρα διάσωσης του καπιταλισμού από τη μεγάλη οικονομική κρίση του '29 - '33, χτυπώντας εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, απαγορεύοντας τους εργατικούς διεκδικητικούς αγώνες σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομική κρίση τις ωθούσε στην εξαθλίωση. Ηταν αυτές οι κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα η κυβέρνηση Μίλερ στη Γερμανία, που με το νομοθετικό οπλοστάσιο ενίσχυσης της αντιδραστικής ιμπεριαλιστικής δημοκρατίας, έστρωναν το έδαφος της φασιστικής επίθεσης. Και ταυτόχρονα πρόβαλλαν ως υπεύθυνο για την οικονομική κρίση και ως το μεγαλύτερο εχθρό των λαϊκών μαζών το σοσιαλισμό που οικοδομούνταν στην ΕΣΣΔ. Στο συνέδριο της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, που έγινε στη Λιψία το 1931, ένας απ' τους ηγέτες της, ο Φ. Ταρνόφ, δήλωσε ανοιχτά: «Στεκόμαστε δίπλα στο κρεβάτι του άρρωστου καπιταλισμού, όχι μόνο για να κάνουμε διάγνωση. Είμαστε υποχρεωμένοι ...να γίνουμε ακριβώς ο γιατρός, που θέλει σοβαρά να θεραπεύσει τον άρρωστο και ωστόσο να διατηρήσουμε το αίσθημα ότι εμείς είμαστε οι κληρονόμοι». «Είναι αυτονόητο - έγραφε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο γερμανικό Ράιχσταγκ Ε. Χάιλμαν - ότι όλη η σοσιαλδημοκρατία εργάζεται για ν' αποτρέψει την κατάρρευση του καπιταλισμού». Οι ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας απέτρεπαν τους εργάτες από τις απεργίες, έριξαν μάλιστα και το σύνθημα: Στις συνθήκες της κρίσης είναι εγκληματικό να διεξάγονται απεργίες, γιατί αυτό οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής. Υποστηρίζοντας τα αντιδραστικά αντεργατικά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων, δήλωναν ότι αυτό πρέπει να γίνει εν ονόματι του «μικρότερου κακού», δηλαδή για να αποτραπεί ο φασισμός ή ο «ριζοσπαστισμός από τα αριστερά». Στην πραγματικότητα όμως, η γραμμή συνεργασίας με την αστική τάξη οδηγούσε από τη μια παραχώρηση στην αντίδραση στην άλλη, στην παραίτηση από τον αποφασιστικό αγώνα κατά της επίθεσης του φασισμού, στρώνοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επιβολή του.

Η Κομμουνιστική Διεθνής για το ζήτημα
Η 11η ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, που συνήλθε τον Απρίλη του 1931 με θέμα: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η ανύψωση του επαναστατικού κύματος και τα καθήκοντα των Κομμουνιστικών Κομμάτων», καταγράφει πολύ συγκεκριμένα το ρόλο και τη δράση της σοσιαλδημοκρατίας και των κομμάτων της την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 1929 - 1933. Ρόλος και δράση για τη σωτηρία του καπιταλισμού που συνδυαζόταν με την πάλη για αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και ταυτόχρονη καταστολή του ταξικού εργατικού κινήματος στις καπιταλιστικές χώρες. Ιδιαίτερα επιθετική ήταν η γερμανική σοσιαλδημοκρατία. Αλλά ας παρακολουθήσουμε μέσα από αποσπάσματα των θέσεων της 11ης Ολομέλειας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς. «Η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεσκέπασε ολοκάθαρα το ρόλο της παγκόσμιας Σοσιαλδημοκρατίας ως του κυριότερου κοινωνικού στηρίγματος της αστικής διχτατορίας. Σ' όλα τα βασικά στάδια της ανάπτυξης της ταξικής πάλης, από την εποχή του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου, (σ.σ. του πρώτου) και της γέννησης της προλεταριακής διχτατορίας, η σοσιαλδημοκρατία έπαιρνε το μέρος της κεφαλαιοκρατίας ενάντια στην εργατική τάξη. Εκείνη έστειλε τα εκατομμύρια των προλετάριων στο ιμπεριαλιστικό μακελειό με την πρόφαση της "υπεράσπισης της πατρίδας". Εκείνη βοηθούσε την κεφαλαιοκρατία "της" να οργανώσει τη στρατιωτική επέμβαση στην ΕΣΣΔ το 1918 - 1919. Εκείνη έσωσε τον καπιταλισμό από την προλεταριακή επανάσταση αμέσως μετά τον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Φινλανδία). Εκείνη βοηθούσε ενεργά την κεφαλαιοκρατία για να σταθεροποιήσει την καπιταλιστική οικονομία. Εκείνη έσκυψε τις εργατικές μάζες κάτω από το ζυγό της καπιταλιστικής συστηματοποίησης. Εκείνη αναπτύσσει σήμερα - τη στιγμή της βαρύτατης κρίσης - όλες της τις δυνάμεις, για να σώσει το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και της δουλείας από την επερχόμενη καταστροφή. Στην υπόθεση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη είνε ο άμεσος και έμμεσος υποστηριχτής της πολιτικής της ελάττωσης του μεροκάματου, του περιορισμού του συστήματος της κοινωνικής ασφάλειας, ο υποστηριχτής ενός νέου κύματος της πιο αλύπητης συστηματοποίησης, είνε οργανωτής του σαμποτάζ και της διάσπασης ως απεργοσπαστικού και υποδουλωτικού της εργατικής τάξης οργάνου. Στην υπόθεση της οικονομικής και χρηματιστικής ληστείας των εργαζομένων μαζών είνε ο ακούραστος υποστηριχτής της πολιτικής των τραπεζών, των τραστ και των καρτέλ, της πολιτικής της ακρίβειας όλων των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, της σύσφιξης του πιεστηρίου των φόρων... Στην υπόθεση της ιμπεριαλιστικής αρπαγής είνε ο ενεργητικός και άμεσος συνένοχος ...της προπαρασκευής του πολέμου, ο υποστηριχτής των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών συμμαχιών.

Στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες
Στην Αγγλία, το "εργατικό κόμμα" όταν ερχότανε στην εξουσία υποσχέθηκε ελάττωση της αεργίας και καλυτέρευση της θέσης των αέργων, αγώνα ενάντια στην ελάττωση του ζωικού επιπέδου των εργατών, ειρήνη με την Ινδία, σταθερή πολιτική αφοπλισμού. Στην πραγματικότητα, εκτελώντας τη θέληση της ιμπεριαλιστικής κεφαλαιοκρατίας, η "εργατική" κυβέρνηση εφαρμόζει την καπιταλιστική συστηματοποίηση, ελαττώνει με τη διαιτησία το μεροκάματο, αυξάνει τις ώρες δουλειάς (νομοσχέδιο βιομηχανίας κάρβουνου), ελαττώνει τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφαλείας, πνίγει μέσα σε κατακλυσμούς αιμάτων το επαναστατικό - απελευθερωτικό κίνημα στις Ινδίες, στην Αίγυπτο και στην Αραβία, ξεπερνά την Κυβέρνηση Μπάλτουιν στη ναυπήγηση και τον εξοπλισμό του πολεμικού ναυτικού, προπαρασκευάζει μαζί με τον γαλλικό ιμπεριαλισμό το ενιαίο μέτωπο της στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στην ΕΣΣΔ (ρόλος της εργατικής κυβέρνησης στη ναυτική συμφωνία Γαλλίας και Ιταλίας).

Στη Γερμανία, η σοσιαλδημοκρατία στο διάστημα της τελευταίας ανόδου της στην εξουσία με τα χέρια της κυβέρνησης Μίλερ άνοιξε πρώτη την επίθεση ενάντια στην κοινωνική ασφάλεια, άρχισε πρώτη τη ναυπήγηση νέων θωρηκτών, τουφέκισε τους εργάτες στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς το 1929 στο Βερολίνο, απαγόρεψε το "Σύνδεσμο των Κόκκινων Πολεμιστών", καταδίωξε τον εργατικό Τύπο, έπνιξε τις εργατικές απεργίες. Διωγμένη με τη θέληση της κεφαλαιοκρατίας από την κυβέρνηση, αφού εφάρμοσε με τα χέρια της το σχέδιο Γιούγκ, τον αντεργατικό νόμο της "άμυνας της δημοκρατίας", αφού ξεκαθάρισε το δρόμο με διάφορα αντιδραστικά μέτρα στην κυβέρνηση της εφαρμογής της φασιστικής διχτατορίας (Μπρούνιγκ) η σοσιαλδημοκρατία και μέσα στην κυβέρνηση (Πρωσία) και έξω από την κυβέρνηση ψηφίζει όλους τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης Μπρούνιγκ, είναι ο οργανωτής των απεργοσπαστών και ο πρωτοπόρος της αστυνομικής τρομοκρατίας ενάντια στους απεργούς και τους αέργους, υποστηρίζει ενεργά τον εξοπλισμό του Γερμανικού ιμπεριαλισμού (ναυπήγηση νέων θωρηκτών), παίζει το ρόλο του αρχηγού της αντισοβιετικής προπαγάνδας και της προπαρασκευής της στρατιωτικής επέμβασης.

Στόχος η ΕΣΣΔ
Ολόκληρη η αντεπαναστατική κι αντεργατική πολιτική της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας παίρνει την τελειότερή της μορφή στην προπαρασκευή του αποκλεισμού και της στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στο πρώτο προλεταριακό κράτος του κόσμου. Η στροφή προς τη στρατιωτική επέμβαση της παγκόσμιας κεφαλαιοκρατίας, που έχασε την ελπίδα της στην καπιταλιστική αναγέννηση της ΕΣΣΔ, στη νίκη των δεξιών στοιχείων (σ.σ. εννοεί των δεξιών οπορτουνιστών), μέσα στο ΠΚΚ (μπ.) (σ.σ. Πανρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα μπολσεβίκων), η εφαρμογή της γενικής επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία της ΕΣΣΔ (σ.σ. να θυμίσουμε ότι ήταν η περίοδος της κολεκτιβοποίησης που οι κουλάκοι, η καπιταλιστές στην αγροτική οικονομία ξεσηκώθηκαν ενάντια στη Σοβιετική Εξουσία), και η ανάπτυξη της επαναστατικής ανύψωσης στις χώρες του κεφαλαίου δυνάμωσαν τον προσανατολισμό προς την επέμβαση και στις πράξεις σαμποτάζ όλων των κομμάτων της ΙΙ Διεθνούς (πρώτα - πρώτα της Γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας που αποτελεί τον πυρήνα της ΙΙ Διεθνούς) που καταλαβαίνουν ότι η νίκη του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ θα σπάσει οριστικά την επιρροή τους πάνω στις εργατικές μάζες των καπιταλιστικών χωρών.

Η δίκη του "πανενωτικού Γραφείου των Ρώσων μενσεβίκων" (σοσιαλδημοκρατών), που ξεσκέπασε τον άτιμο και διπρόσωπο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας απόδειξε ότι η ΙΙ Διεθνής, μια που έχει σκοπό την ανόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ με τη στρατιωτική επέμβαση, μια που οργανώνει με τους αντεπαναστατικούς της πράχτορες στην ΕΣΣΔ διάφορες πράξεις σαμποτάζ, σ' όλους τους κλάδους της εθνικής οικονομίας με σκοπό να υποσκάψει τον εφοδιασμό των εργατών και αγροτών με τη συνειδητή προσπάθεια να χαμηλώσει το πραγματικό μεροκάματο των εργατών, έχει μετατραπεί σε πολεμικό απόσπασμα του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού που προετοιμάζει τον πόλεμο ενάντια στην ΕΣΣΔ.

Στην πραγματικότητα η σοσιαλδημοκρατία μ' αυτές τις μανούβρες υποβοηθεί το κεφάλαιο για να επιτύχει την επίθεσή του ενάντια στο ζωικό επίπεδο της εργατικής τάξης, να δυναμώσει τη διχτατορία του, να επιταχύνει τη φασιστικοποίηση του αστικού κράτους, να πνίξει την αντίσταση των μαζών στο φασισμό, να εμποδίσει την αυθόρμητη κλίση των πλατειών εργατικών μαζών προς το ενιαίο μέτωπο, να σκεπάσει την προπαρασκευή του πολέμου ενάντια στην ΕΣΣΔ.

Ολα αυτά κι άλλα παρόμοια τους γεγονότα ξεσκεπάζουν ολοκάθαρα τον αντεπαναστατικό ρόλο της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας ως του κυριώτερου κοινωνικού στηρίγματος της κεφαλαιοκρατίας στον αγώνα της ενάντια στο προλεταριάτο.

Γι' αυτό το ξέσπασμα της σοσιαλδημοκρατίας, το ξέσπασμα της ΙΙ Διεθνούς, η απελευθέρωση των εργατικών μαζών από την επιρροή της σοσιαλδημοκρατίας είναι άμεσο καθήκον των κομμουνιστικών κομμάτων, χωρίς δε την πραγματοποίηση του καθήκοντος αυτού είναι αδύνατη μια νικηφόρα πάλη του προλεταριάτου για την απελευθέρωσή του από τις αλυσίδες του καπιταλισμού.

(Πηγή, Τυπογραφείο και εκδοτικό «Το Αστρο», Κύπρος - Λεμεσός, 1931).

Πηγή: Disdaimona

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου
Σήμερα [15 Αυγούστου] συμπληρώνονται 85 χρόνια από τη μέρα που ιδρύθηκε επίσημα το τιμημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου. Τον δεκαπενταύγουστο του 1926, σε ένα ταπεινό σπίτι της οδού Βασιλείου Μακεδόνος στη Λεμεσό, πραγματοποιήθηκε το πρώτο (ιδρυτικό) του συνέδριο. Στο συνέδριο που έγινε κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, έλαβαν μέρος 22 στελέχη του ΚΚΚ. Το συνέδριο αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 όταν εμφανίστηκαν στην Κύπρο οι πρώτοι κομμουνιστικοί πυρήνες (λεπτομέριες για το ιστορικό μπορείτε να δείτε στο αφιέρωμα που παρουσιάζουμε στις τελευταίες μας αναρτήσεις για την ιστορία του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στην Κύπρο).

Με την ευκαρία αυτή δημοσιεύουμε το πρόγραμμα του ΚΚΚ όπως παρουσιάστηκε συνοπτικά για πρώτη φορά στην πρώτη έκδοση της εφημερίδας ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που ήταν το εκφραστικό όργανο του ΚΚΚ και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τη πρωτοχρονιά του 1925:

..Από την πρώτη στιγμή της εμφανίσεως μας, θεωρούμε χρέος μας να πούμε καθαρά και ξάστερα τον σκοπό για τον οποίο εκδιδόμαστε (ως εφημερίδα του ΚΚΚ)

Και απευθυνόμεθα σε σας εργάτες και χωρικοί γιατί ξέρουμε πως μονάχα στη δική σας ψυχή θα βρουν απήχηση τα λόγια μας αυτά.

Δεν απευθυνόμεθα στους πλουτοκράτες αστούς γιατί αυτοί έχοντας τελείως αντίθετα συμφέροντα με τις απόψεις μας, ποτέ τους δεν θα πουν πως μιλάμε ορθά, ποτέ τους δεν θα πουν πως έχουμε δίκιο.

Πώς να μην έχουμε εναντίον μας όταν ο σκοπός μας, φτωχέ εργάτη και ξεκληρισμένε χωρικέ, θα είναι το οικονομικό σου ξεσκλάβωμα; Πώς να μην θορυβηθούν και πώς να μην ξελαρυγγισθούν εναντίον μας, όταν ο απώτερος σκοπός μας είναι να σταματήσουμε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο? Αυτοί ξέρουν πολύ καλά πως σημαίνει το σταμάτημα του θησαυρίσματος τους από τον άγιο ιδρώτα σας και τον τίμιο κόπο σας και γι αυτό ακριβώς θα τους δείτε όλους μαζί ενωμένους να συκοφαντούν τον αγώνα μας και να κτυπούν κάθε σας συνειδητό ξύπνημα.

Να αδιαφορήσετε όπως και μεις αδιαφορούμε. Πετάξετε από μέσα σας κάθε πρόληψη και σκουριασμένη ιδέα και ακολουθείστε μας στον αγώνα μας που είναι και δικός σας αγώνας. Και για να πετύχουμε τον σκοπό μας θα αρχίσουμε να κτυπούυμε το κακό στη ρίζα του: η πρώτη μας φροντίδα είναι να εξαλείψουμε κάθε φυλετικό μίσος που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού μας, να μάθουμε στη μάζα πως οι άνθρωποι δεν χωρίζονται πια σε Έλληνες και Τούρκοι για να αλληλοτρώγονται για τα μεγαλεία των πατρίδων τους, αλλά σε φτωχούς και πλουτοκράτες. Θα γίνουμε οι κήρυκες της αγάπης και της ενώσεως όλων των φτωχών για την ομαδική επιδίωξη των συμφερόντων τους. Πιστεύοντας ότι η ευτυχία ενός τόπου έρχεται μαζί με την πραγματική του ελευθερία, θα σταθούμε αντιμέτωποι κάθε πατριδοκάπηλου εθνικιστή πολιτικάντη και θα εργαστούμε για την ανεξαρτησία της Κύπρου υπό μια εργατοαγροτική κυβέρνηση, με πλήρη δικαιώματα ελευθερίας από λαό μακράν πάσης επιρροής και προστασίας εκ των έξω.

Από τις στήλες αυτές θα καυτηρίασουμε με το μεγαλύτερο θάρρος την αδιαφορία του Άγγλου καταχτητή, που έδειξε για τις οικονομικώς καταβαθρωμένες τάξεις της νήσου μας και κάμνοντας το πρώτο μας βήμα θε επιδιώξουμε την ίδρυση σ όλη την Κύπρο αγροτικών και εργατικών ενώσεων, που ενωμένες κάτω από το Κομμουνιστικό Κόμμα μας, θα επιδιώξουν τη σύντομη ανακούφιση του γεωργικού και εργατικού πληθυσμού και την απόκτηση των πολιτικών ελευθεριών του.

Εργάτες, χωρικοί και φτωχοί βιοπαλαιστές:

Αυτό είναι το πρόγραμμα για το οποίο εκδίδεται ο Νέος Άνθρωπος. Ο σκοπός μας είναι αποκλειστικά σκοπός σας. Ο Νέος Άνθρωπος μακριά από κάθε ανήθικη σκέψη υλικής εκμετάλλευσης, μακριά από τη σαπρία δουλικών ιδανικών, θα γίνει ο μόνος αντίλαλος του πόνου και της δυστυχίας σας, θα είναι ο μόνος διεκδικητής των πραγματικών σας συμφερόντων.

Φτωχέ εργάτη, ξεκληρισμένε χωρικέ. Δυστυχισμένε βιοπαλαιστή, όποιοι κι αν είστε, Τούρκοι ή Ρωμιοί, ο Νέος Άνθρωπος είναι ανάγκη να το καταλάβετε καλά, πως είναι η εφημερίδα που θα αγωνιστεί για την οικονομική σας ανεξαρησία, είναι η εφημερίδα που θα αγωνίζεται για την πραγματική σας ελευθερία. Ο αγώνας που αναλάβαμε είναι σκληρός. Εμείς έχουμε πλήρη συναίσθηση της σημασίας του. Είναι όμως ανάγκη να το καταλάβετε κι εσείς. Χωρίς το δικό σας ξύπνημα τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Ειναι ανάγκη να πετάξετε από μέσα σας όλα τα υπνωτικά δηλητήρια που ίσα με σήμερα σας πότιζαν οι πλουτοκράτες αρχηγοί σας. Ξυπνήστε και δώστε μας το χέρι σας. Μόνο έτσι θα έρθει η Νίκη με το μέρος μας.
Ο ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Παρακάτω ένα ποίημα του Θεοδόση Πιερίδη αφιερωμένο στην ίδρυση του ΚΚΚ:

Μέσα σε κείνους τους τέσσερις τοίχους της Λεμεσού δεν ήτανε μόνον 22 άνθρωποι, ούτε καν 2 μικρές δωδεκάδες από γυναίκες και άντρες της Κύπρου. Ήταν οι δρόμοι κι οι γειτονιές με τους ρόζους του μόχθου τους...

Ήταν οι κάμποι με τη χωματένια τους αγκούσα, οι θάλασσες με τα καματερά τους πλεούμενα, οι υπόγειες στοές με τις μεταλλικές τους ανταύγιες και τη μεταλλική σκληρότητα των ξένων τους μετόχων.

Μέσα σε κείνους τους τέσσερις τόιχους, ήταν ολάκερο το τριανταφυλλένιο νησί μας, ίσα με το στερνό χωριουδάκι που θα το νόμιζες ναρκωμένο για πάντα μες στη βουνίσια ακινησία του.

Ύστερα γίνηκε ένα ρέμα βαθύ, ένα μεγάλο ποτάμι που βγήκε στον ήλιο και πιλαλά κατά τη θάλασσα του μέλλοντος.

Εκείνοι οι 22 άνθρωποι γινήκαν το ίδιο το μέλλον, γινήκαν η ελπίδα των ανθρώπων να μείνουν άνθρωποι κι η ελπίδα της Κύπρου να γίνει ως εκείνη θέλει, εμείς που γίναμε πολλοί, εμείς που ρίξαμε αμέτρητες ρίζες σ όλο το χώμα της Κύπρου μας.

Και τώρα σ όλο το χώμα της Κύπρου μας, μιλούμε για το ψωμί και μιαν ευτυχία που αγάλι-αγάλι ανεβαίνει σαν καλοζυμωμένο ψωμί. Μιλούμε για μια ειρήνη που αγάλι-αγάλι καταχτιέται όπως η ευτυχία και το ψωμί. Μιλούμε για το τριανταφυλλένιο νησί μας και για τον κόσμο που ετοιμάζεται να ανθοβολήσει τριαντάφυλλα και ψωμί.

Τώρα μπορούμε δικαιωματικά να τραγουδήσουμε τη Λευτεριά και τη Διεθνή.

1 σχόλιο:

  1. Παντού η ίδια σοσιαλδημοκρατική μπόχα ...

    Ετοιμάζω σε λίγες μέρες, Αντώνη σειρά θεμάτων με SPD, NSDAP, Αντιμπολσεβίκικη λίγκα, γερμανικά μονοπώλια, Freikorps ... με λίγα λόγια το πως οι σοσιαλδημοκρατες στην Γερμανία, απεσώβησαν την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γερμανίας, φέρνοντας έναν Χιτλερ στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή