Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Κοκτέιλ Μολότωφ #131

Αν με τον όρο "επανάσταση" εννοεί κάποιος την πολιτική ανατροπή μιας μορφής του κράτους και την αντικατάστασή του από μια άλλη μορφή --και όχι απλά την "νοητική απελευθέρωση", την εκλογική ενίσχυση, την μεταρρυθμιστική στροφή σε κάποιους τομείς της νομοθεσίας, ή την μεγαλύτερη απήχηση ορισμένων πρότερα μειοδοτικών ιδεών-- τότε ένα από τα στοιχειώδη πράγματα που κάνει είναι να αναλάβει την ιστορική μελέτη του τύπου κράτους που υπάρχει στη χώρα του και την θεωρητική ανάλυση των συστατικών του στοιχείων, των τομέων ιδιαίτερης ισχύος του ή αδυναμίας του, του βαθμού και του είδους της νομιμοποίησής του για τον πληθυσμό.

Η απουσία σε μια χώρα συστηματικής ενασχόλησης με μια τέτοια μελέτη --μελέτη δηλαδή του πολιτικού αντικειμένου της επανάστασης, αυτού με το οποίο θα τεθεί αντιμέτωπη με στόχο να το ανατρέψει μια επανάσταση-- δείχνει και απουσία επαναστατικών προθέσεων (πόσο μάλλον επαναστατικών ικανοτήτων), ανεξάρτητα του τι συνομολογείται στο επίπεδο της καθημερινής πολιτικής ρητορικής.

Μια επαναστατικού χαρακτήρα συλλογικότητα οφείλει να μελετά το κράτος όπως ένας προπονητής μελετά το προσωπικό και τα συστήματα που χρησιμοποιεί όταν αγωνίζεται η αντίπαλη ομάδα πριν στήσει τη δική του ομάδα εναντίον της. 

6 σχόλια:

 1. Θα μπορούσε κάποιος να μας δώσει μια λίστα μελετών που θεωρεί σημαντικές στο πεδίο "ιστορική και θεωρητική ανάλυση του ελληνικού κράτους από μαρξιστική σκοπιά";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "από μαρξιστική σκοπιά": δηλαδή, στα πλαίσια μελέτης του αντιπάλου εν όψει δυνητικής ανατροπής του.

   Διαγραφή
 2. Ένα παράδειγμα.

  Σεραφείμ Μάξιμος-Κοινοβούλιο η δικτατορία (1930) εκδόσεις Στοχαστής. Εδώ ο Μάξιμος επιχειρεί μια πρωτοπόρα -για την εποχή και όχι μόνο- ανάλυση της περιόδου απο την επανάσταση στο Γουδί (1909) μέχρι το 1928, με βάση την Μαρξιστική θεωρία.

  Γενικά πάντως, με τα κριτήρια που θέτεις στο ερώτημα, είναι μάλλον δύσκολο να βρεθούν πολλά τέτοια έργα, τουλάχιστον στα ελληνικά (δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα απο την ξένη βιβλιογραφία). Υπάρχουν βέβαια τα έργα των Μαρξιστών ιστορικών, υπάρχουν μελέτες για το εργατικό κίνημα, υπάρχουν πολλά έργα που θα μπορούσαν να είναι υλικό για μια τέτοια προσέγγιση. Αλλά αυτά μάλλον δεν ταυτίζονται με την "ιστορική και θεωρητική μελέτη του ελληνικού κράτους απο Μαρξιστική σκοπιά". Αντίστοιχα ζητήματα προκύπτουν και με την βιβλιογραφία για τον Ελληνικό Καπιταλισμό, ιδιαίτερα σήμερα εν μέσω κρίσης.

  Γεγονός που αν ισχύει δίνει και την απάντηση στα θέματα που έθεσες στις τελευταίες σειρές του κειμένου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ. Μέσα στο καλοκαίρι θα προσπαθήσω να μελετήσω όσο μπορώ πάνω στο ελληνικό κράτος ιστορικά και θεωρητικά, οπότε κάθε πρόταση για τη συγκρότηση βιβλιογραφίας ευπρόσδεκτη.

   Διαγραφή
 3. Μαρξιστική δεν είναι σίγουρα η σκοπιά του βιβλίου αλλά κοίτα λίγο αυτό για κάποια χαρακτηριστικά του νεοελληνικού κράτους:

  http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=137784

  raskol

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χωρίς να αποτελεί ακριβή απάντηση στο ερώτημά σου θεωρώ ότι η ιστοσελίδα του Βλάσση Αγτζίδη http://kars1918.wordpress.com/ θα μπορέσει να σου δώσει πολλά θέματα.
  Διαβάζοντας
  «Το ελληνικό κράτος από την γέννηση του είχε πολύ περιορισμένη έκταση και κυρίως περιορισμένο πληθυσμό, περιορισμένη εσωτερική αγορά, που είναι παράγοντας καθυστέρησης της εσωτερικής κεφαλαιακής συσσώρευσης. Τα πιο σημαντικά αστικά κέντρα με ελληνόφωνο πληθυσμό (Σμύρνη, Κων/πολη, Οδησσός) έμειναν έξω από αυτό, ενώ καθυστέρησε η ένταξη της Θεσ/νίκης και των Ιωαννίνων.»
  στο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ τόμος β’ κατευθείαν σκέφτηκα κείμενα του Καθηγητή.

  @Πάνω Ρόδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή