Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Η Λογική της πανουργίας ΙΙ, ή, με ένα "Βήμα" ΠΟΛΛΑ τρυγώνια

Άρθρο που δημοσιεύεται στο Βήμα, 26/2/2012, σελίδα Α20 (αμέσως προηγούμενη του μετερνιχικού αριστουργήματος Χασαπόπουλου --και Ενωμένων Αριστεριστών του Διαδικτύου-- περί "σύγκλισης" ΠΑΜΕ-Χρυσής Αυγής).

Πολιτικά: Συντροφικά έκτροπα
Λάμπρος Σταυρόπουλος

"Πονοκέφαλο" προκαλεί εντός των τειχών του Περισσού η δημοσιοποίηση της μακροσκελούς επιστολής που είχε απευθύνει πριν από αρκετούς μήνες στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και στην Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου το πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΚΝΕ και κατόπιν μέλος του Τμήματος Μαζικής Διαφώτισης κ. Αλ. Χαλβατζής (γιος του δημοφιλούς στελέχους του κόμματος και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κ. Σπ. Χαλβατζή). Στην επιστολή αυτή, η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλους της κομματικής σταδιοδρομίας του κ. Χαλβατζή του νεότερου, καθώς λίγο καιρό αργότερα αποχώρησε από το ΚΚΕ, παρουσιάζεται η "ανησυχητική κατάσταση και πορεία του κόμματος και η τρομακτική προοπτική του."

"Οι λαθρεπιβάτες στο ΚΚΕ έγιναν τιμονιέρηδες": Σφοδρή κριτική από το πρώην στέλεχος κ. Αλ. Χαλβατζή
Κατηγορεί την ηγετική ομάδα για "μεθοδευμένη αλλοίωση των επαναστατικών χαρακτηριστικών" του κόμματος

Σταδιακή και ολοένα κλιμακούμενη, όπως περιγράφει χαρακτηριστικά, πολιτικοϊδεολογική και οργανωτική "εκτροπή" του ΚΚΕ από τις θεωρητικές και προγραμματικές θέσεις του και τις αρχές λειτουργίας του σε "σεχταριστική" κατεύθυνση καταγγέλει στην επιστολή του ο κ. Αλ. Χαλβατζής. Από το "στόχαστρό" του δεν βγαίνει ούτε η ίδια η γενική γραμματέας του κόμματος, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, στην οποία αποδίδει "πρωταγωνιστικό" ρόλο στη "σοβαρή αλλοίωση των κομμουνιστικών και επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ." 

Το κείμενο αυτό, το οποίο υπερβαίνει τις 11.000 λέξεις (!), δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο προσωπικό ιστολόγιο του κ. Χαλβατζή.

Παραβίαση αρχών
Σύμφωνα με την κριτική που ασκεί στην ηγετική ομάδα του Περισσού, "όχι μόνο παλιότερες και σοβαρές (κομματικές) αποφάσεις και αναλύσεις έχουν τεχνηέντως παραγκωνιστεί και αντικατασταθεί από άλλες, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα και το καταστατικό του ΚΚΕ, τα οποία τυπικά δεν έχουν αλλάξει, καθημερινά ακυρώνονται έργω και λόγω." Όπως αναφέρει σχετικά, "υπάρχει απομάκρυνση από τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού και τις παραδόσεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος."

Με ιδιαίτερα σκληρές φράσεις ο κ. Χαλβατζής περιγράφει στο κείμενό του ότι "τα τελευταία χρόνια με δόλια μέσα, με αυτό που αφειδώς προσάπτουν σε όποιον τους αντιστέκεται, δηλαδή με τον πιο βρώμικο φραξιονισμό, άνθρωποι που ιδεολογικά, πολιτικά και ηθικά ήταν (ή εξελίχθηκαν σε) λαθρεπιβάτες στο ΚΚΕ έχουν μετατραπεί σε τιμονιέρηδες και κουμανταδόρους."

"Εμπλοκή" Αλέκας
Από τα σφοδρά πυρά του πρώην στελέχους του κομματικού μηχανισμού δεν γλίτωσε ούτε η κυρία Παπαρήγα. Όπως αναφέρει, "η εκτροπή δεν είναι απλώς μια αυθόρμητη ιδεολογική-πολιτική παρέκκλιση", αλλά κατά την άποψή του "είναι πλέον βέβαιον ότι κινητήρια δύναμη της εκτροπής είναι η σχεδιασμένη και από χρόνια υλοποιούμενη μεθόδευση από κομμάτι της καθοδήγησης του κόμματος που αξιοποιεί αριστοτεχνικά ανωριμότητές του και την πίεση από τον αντίπαλο, κομμάτι της καθοδήγησης που από μειοψηφία κάποτε εξασφάλισε την πλειοψηφία.

"Είναι πλέον προφανές ότι υπήρχε ανεπίσημη γραμμή και σχέδιο παράλληλα με το επίσημο σχέδιο που προέκυπτε από τα Συνέδρια, την ΚΕ και το ΠΓ. Με βάση αυτό ζυμώθηκαν αντιλήψεις και εμπαιδώθηκαν πρακτικές, με πρακτικές δημιουργήθηκαν τετελεσμένα, ανατράπηκαν συσχετισμοί σε όργανα, απομακρύνθηκαν χρήσιμοι, ικανοί, συνεπείς και τίμιοι σύντροφοι," αναφέρει. Μάλιστα δεν διστάζει να υποστηρίξει ότι "σίγουρα υπάρχει όχι μόνο ευθύνη αλλά και πρωταγωνσιτική εμπλοκή στην εκτροπή της ΓΓ της ΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, την οποία δυστυχώς και εγώ (όπως φαντάζομαι πολλοί άλλοι σύντροφοι) θεωρούσαν παλιότερα έναν βασικό εγγυητή της κομματικής λειτουργίας."

Η "αλλοίωση"
Ο κ. Χαλβατζής κατηγορεί την ηγεσία του ΚΚΕ για τη στάση της στο μαζικό κίνημα. Όπως πιστεύει, "υπάρχει μια διαρκής εξύμνηση της 'στρατηγικής', της 'γραμμής', της 'ιστορίας' του κόμματος και όρκοι για την υπεράσπισή τους, την ίδια ώρα που στα λόγια, στην καθημερινή πρακτική ή πλέον και σε ντοκουμέντα υπάρχει σταδιακά όχι μόνο απομάκρυνση αλλά και υπονόμευση που φτάνει να ανατρέπει στρατηγική, γραμμή και ιστορία." Κατά τη γνώμη του, "υπάρχει στις ιδεολογικές και πολιτικές αναλύσεις του ΚΚΕ διολίσθηση από το πρόγραμμα, από βασικά συνεδριακά ντοκουμέντα, από τους κλασικούς (του μαρξισμού), από τις παραδόσεις του ελληνικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος."

Όπως υπογραμμίζει, σχετικά με την πολιτική του κόμματος στο μαζικό κίνημα, "το ΠΑΜΕ μετά από 12 χρόνια δεν έχει καμία ζωντανή λειτουργία και μάλιστα όχι μόνο για τις πλατύτερες μάζες, στις οποίες υποτίθεται ότι απευθύνεται, αλλά ούτε καν για την κομματική βάση." Μάλιστα σημειώνει ότι "βασική μέθοδος επικοινωνίας με τις μάζες έχει καταλήξει να είναι η κάθε 3-4 μέρες συνέντευξη Τύπου της ΓΓ του ΚΚΕ επί παντός επιστητού."

Τα "σκιάχτρα"
Ασκείται επίσης σφοδρή κριτική για "χειραγώγηση του κομματικού δυναμικού". "Οι όροι 'αντικομμουνισμός', ''οπορτουνισμός', 'προβοκάτσια', 'φραξιονισμός', ακούγονται διαρκώς" και "συνειδητά χρησιμοποιούνται ως σκιάχτρα: οποιαδήποτε άποψη δεν είναι αρεστή επιχειρείται να ταυτιστεί με μια 'κραγμένη' για το ΚΚΕ άποψη και τους πομπούς της", υποστηρίζει. "Υπάρχει νέα αντίληψη για την επαγρύπνηση: 'Είμαστε όλοι ύποπτοι'", συμπληρώνει, ενώ με αφορμή τις παραγκωνίσεις στελεχών που έχουν γίνει σταδιακά εδώ και χρόνια σε όλα τα επίπεδα του κόμματος ο κ. Χαλβατζής υπογραμμίζει: "Πολλοί σύντροφοι έμπειροι, με κριτήριο και ικανότητες, με δράση και ηθικό ανάστημα, με κύρος στο κόμμα και στις μάζες, δοκιμασμένοι σε δύσκολους καιρούς (παρανομία, διασπάσεις, ανατροπές) περιθωριοποιούνται ή και στιγματίζονται."

48 σχόλια:

 1. Μια απάντηση στην κριτική στο ότι υπογράμμισα χωρίς σημαντικό λόγο το "TIMING" του de profundis του Αλέκου δίνεται και απ' το SPACING των άρθρων στην εφημερίδα που εργάστηκε όσο κανείς για το λαμπάδιασμα μελών του ΠΑΜΕ στις 20/10/2011.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή εγώ όντως έκανα κριτική για το επιχείρημα περί timing χτες: αποδεικνύεται πως είχες δίκιο, είχε σημασία. Αν ο πόνος του ήταν η εργατική τάξη, τώρα θα έπρεπε ήδη να έχει διαμαρτυρηθεί γι' αυτά τα άρθρα, όπως λένε και σχολιαστές παρακάτω.

   Έφη Α.

   Διαγραφή
  2. Είχε σημασία ανεξάρτητα απ' τα δημοσιεύματα Έθνους-Βήματος.

   Όταν γράφεις 11.000 λέξεις "εσωκομματικής κριτικής" και δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ "20 Οκτώβρη", "Κοτζαρίδης", "μολότωφ", "12/2, 100.000}, και "110+ μέρες απεργία στη Χαλυβουργία", ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ" ΚΑΙ "ΑΓΝΟΤΗΤΑ" των προθέσεων της κριτικής σου.

   Δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω από αυτή την κατανόηση για να καταλάβει κανείς ότι έπρεπε να είναι πολύ σκεπτικιστής με τον κύριο Χαλβατζή.

   Διαγραφή
  3. Δεν αντιλέγω. Όμως δεν είπα ότι δεν πρέπει να είμαστε σκεπτικιστές με τον κύριο Χαλβατζή. Θεώρησα πως είναι σκόπιμο να απαντηθεί η ουσία για κάποια συγκεκριμένα πράγματα που 'καταγγέλλει'. Να μη μοιάζει υπεκφυγή το επιχείρημα περί timing. Αυτή ήταν η δική μου πρόθεση.
   Έφη Α.

   Διαγραφή
 2. των άρθρων=Χασαπόπουλου για ΠΑΜΕ και Χ.Α, Σταυρόπουλου για ΠΑΜΕ και Α.Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα ήθελε τώρα κάποιος να μού απαντήσει για τις "υπηρεσίες" που προσέφερε ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ για την "σωτηρία" του κόμματος με το timing που διάλεξε για να βγει απ' την νάρκη του απ' τον Φλεβάρη του 2011 ο κύριος Αλ. Χαλβατζής; Γιατί βέβαια το Βήμα της Κυριακής την επικαιρότητα της εβδομάδας σχολιάζει ρε αδερφέ. Ο Ψυχάρης φταίει που έτυχε η φάση στη Χαλυβουργία να γίνει αμέσως πριν την δημοσίευση του 11.000 λέξεων μανιφέστου ανατροπής του Χαλβατζή; Πώς φταίει δηλαδή ο Ψυχάρης για τη σύμπτωση;

  Απαντήσεις, anyone?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εν τω μεταξύ, μετά τα δημοσιεύματα Μπόμπολα στις 24 (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63621659) και Ψυχάρη σήμερα (ο Αλαφούζος απέξω ακόμα ρε;), ο Αλέκος "ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΩ οποιαδήποτε συνεργασία με κανένα πολιτικό σχηματισμό/Δε σκοπεύω να ανοίξω κανένα διάλογο με εκπροσώπους πολιτικών χώρων", πρέπει να έχει ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ με λάβρες επιθέσεις κατά των καθεστωτικών εντύπων που ιδιοποιήθηκαν την έντιμη, βαθιά πιστή στο κόμμα εξομολόγησή του, το παράπονο του επαναστάτη.

  Πώς είπατε; Δεν έχει ανεβάσει το παραμικρό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρε γκαμώτι, 108 σχόλια το αρχικό κείμενο για τον Αλέκο (μετά από δύο ανώνυμα σχόλια με λινκ), χώρια τα σβησμένα και σπαμαρισμένα, και τώρα να βαράω μύγες στο θρεντ μόνος μου!

  Μου θυμίζει τα 66 σχόλια (συν σβησμένα) υπερευαίσθητων αντιφασιστών για επίσκεψη ΧΑ vs το βάρεμα μύγας στα ποστ για νομοθέτηση εργοδοτικού καρφώματος μεταναστών και νέες απολύσεις στη Χαλυβουργία.

  Σημείωση προς εαυτόν: Μπες βαθύτερα στην ψυχολογία του αγνού αριστεριστή που θέλει να σώσει το κομμουνιστικό εγχείρημα απ' τις κομματικές στρεβλώσεις για να έχεις περισσότερη αναγνωσιμότητα στο μπλογκ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αντώνη εγώ θέλω να σε ρωτήσω πως επειδή το ΠΑΜΕ φαίνεται ποσοτικά να μεγενθύνεται, αυτόματα αποδεικνύεται πως τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι ορθά. Δηλαδή ότι είναι μαζικό στην πολιτική είναι και ορθό; Πάντως η τελευταία σου σημείωση μου δείχνει ότι έχεις εμπάθεια σε οποιαδήποτε άποψη αντίθετη στα πιστεύω σου και ακόμα χειρότερα τις τσουβαλιάζεις όλες με γενικόλογους χαρακτηρισμους. Και αλαζονικό είναι αυτό και επικίνδυνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ έχω εμπάθεια και το διαδίκτυο είναι γεμάτο αγγελούδια που μάχονται επί 24ωρου βάσεως για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση.

   Ποτέ δεν είπα αυτό που λες στην πρώτη πρόταση και δεν ξέρω γιατί μου το αποδίδεις. Μήπως είσαι εμπαθής;

   Διαγραφή
  2. Λοιπόν, να μιλήσουμε σοβαρά να πούμε τι μάθαμε απ' το ελευθεριάζον και αριστεριστικό διαδίκτυο και τον ΔΟΛ αυτή τη βδομάδα:

   Ο Σιφωνιός είναι της ΧΑ. Άφησε λοιπόν τη ΧΑ να μπει μέσα, σε συνεννόηση με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, ιδίως δε με την Αλέκα. Ο Αλέκος απ' την άλλη, επειδή το παιδί είδε την εκτροπή του ΠΑΜΕ προς τη ΧΑ και θορυβήθηκε, έβγαλε ανακοίνωση 11.000 λέξεων όπου ναι μεν θάβει το ΠΑΜΕ αλλά δεν λέει για τη ΧΑ και δεν κάνει καμία αναφορά στην απεργία που είχε ήδη 110+ μέρες. Αυτό τό το κάνει γιατί ήξερε ότι η απεργία είναι αποτέλεσμα συνομωσίας της Αλέκας, του Σιφωνιού, του ΠΑΜΕ και της ΧΑ, και για να μην κάνει κακό στο κόμμα.

   Μετά, ήρθε ο Χασαπόπουλος και ο Σταυρόπουλος μαζί με το αγνό αριστερίστικο διαδίκτυο και αποκατέστησαν την αλήθεια.

   Διαγραφή
 7. Μάλλον πρέπει να συνηθίσουμε ότι από δω κι εμπρός θα έχουμε μία αντιΚΚΕ προβοκάτσια κάθε εβδομάδα, Πέμπτη-Παρασκευή κατά προτίμηση, έτσι ώστε το θέμα να είναι ακόμα ζεστό το Σαββατοκύριακο που ο κόσμος έχει περισσότερο χρόνο για να ''ενημερωθεί''. Τολμώ να προβλέψω ότι η επόμενη θα έχει να κάνει με το αποτέλεσμα της συνάντησης των χαλυβουργών με τον υπουργό την ερχόμενη Τρίτη.

  Το θέμα είναι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τη συκεκριμένη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι η αφορμή για όλη αυτήν την εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ΚΚΕ είναι ο αγώνας των χαλυβουργών και η κρίσιμη φάση στην οποία μπαίνει, νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε έμπρακτα τους χαλυβουργούς (ακόμα μια φορά, όσο μπορούμε).

  Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τη συκεκριμένη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι η αφορμή για όλη αυτήν την εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ΚΚΕ είναι ο αγώνας των χαλυβουργών και η κρίσιμη φάση στην οποία μπαίνει, νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε έμπρακτα τους χαλυβουργούς (ακόμα μια φορά, όσο μπορούμε)."

   Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Λελογισμένη άμυνα, στην ουσία.

   Διαγραφή
 8. Το Βήμα και το ¨Εθνος τσιμπήσαν την χαλβατζιάδα απλά γιατί α) είναι πιασάρικο το θέμα, γιός μεγαλοστελέχους κατηγορεί και β) γιατί το ΚΚΕ συμπεριφέρεται σαν το Βατικανό και δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε διαφωνίας. Δεν είναι και πολλές φορές που υπάρχει η ευκαιρία να γράψουν κάτι για το ΚΚΕ. Φυσικά και έχουν σκοπό να το χτυπήσουν. Τώρα ότι ο Αλέκος έδρασε μαζί με Μπόμπολα, Ψυχάρη και χρυσαυγίτες φυσικά δεν το πιστεύει κανείς. Απλά αξιοποίησαν το κείμενο για τους δικούς της σκοπούς. Το ΚΚΕ πρέπει να αντιμετωπίζει αυτές τις επιθέσεις με αυτοπεποίθηση και όχι με ανασφάλεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Πρώην αριστερός:
   "το ΚΚΕ συμπεριφέρεται σαν το Βατικανό"
   - Το ΚΚ συμπεριφέρεται ως πολιτικό κόμμα που διέπεται από την αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού.
   "Δεν είναι και πολλές φορές που υπάρχει η ευκαιρία να γράψουν κάτι για το ΚΚΕ"
   - Κάθε μέρα έχουν την ευκαιρία να γράψουν κάτι για το ΚΚ: Να κάνουν κριτική στην ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση που έχει καταθέσει. Τι λέω τώρα, ε;
   "Τώρα ότι ο Αλέκος έδρασε μαζί με Μπόμπολα, Ψυχάρη και χρυσαυγίτες φυσικά δεν το πιστεύει κανείς. Απλά αξιοποίησαν το κείμενο για τους δικούς της σκοπούς"
   - Ήταν υποχρεωμένος να σκεφτεί πώς θα αξιοποιούσαν την "κριτική" του. Όχι ότι έγινε καμία ζημιά, το "παλικάρι" εκτίθεται.
   "Το ΚΚΕ πρέπει να αντιμετωπίζει αυτές τις επιθέσεις με αυτοπεποίθηση και όχι με ανασφάλεια"
   - Αυτό είναι συμβουλή για το μέλλον; Γιατί στο παρόν, η "ανασφάλεια", στην οποία αναφέρεσαι, δεν προκύπτει από πουθενά.
   Αντίθετα, τέτοιου επιπέδου "κριτική" μόνο ενίσχυση της αυτοπεποίθησης έχει ως αποτέλεσμα.

   Διαγραφή
  2. "το ΚΚΕ συμπεριφέρεται σαν το Βατικανό"

   Έτσι είναι. Γιατί δεν συμπεριφέρεται σαν τον Χριστούλη, που είπε να γυρίζουμε το άλλο μάγουλο, να αφήνουμε "τα παιδιά" να έρθουν σ' εμάς, και που σταυρώθηκε για τις αμαρτίες των άλλων; Είναι πράματα αυτά;

   Διαγραφή
  3. Γιατί δεν πεθαίνει σαν τον σύντροφο των "παιδιών" Κοτζαρίδη, που οι σύντροφοι μας τον βοήθησαν να ανέλθει εις ουρανούς ενώ έδειξαν στο ΠΑΜΕ που ήθελε να κάνει τον νταβατζή τι εστί μολότωφ; (βλ. σχόλιο "Γιώργου" στο θρεντ του ποστ για αντιεξουσιασμό).

   Διαγραφή
 9. "Ρε γκαμώτι, 108 σχόλια το αρχικό κείμενο για τον Αλέκο (μετά από δύο ανώνυμα σχόλια με λινκ), χώρια τα σβησμένα και σπαμαρισμένα, και τώρα να βαράω μύγες στο θρεντ μόνος μου!"

  Επειδή οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια κάθησα και ταξινόμησα τα 108 σχόλια. Το ενδιαφέρον λοιπόν είναι ότι τα 51 είναι του Αντώνη, τα 24 εκφράζουν μια αντι-κκε άποψη, το ένα είναι άσχετο και τα υπόλοιπα 32 είναι κριτικά απέναντι στο κείμενο του Α.Χ. Με άλλα λόγια υπάρχουν 83 σχόλια κατά του Α.Χ. και 24 ας πούμε υπέρ. Δεν ξέρω για τα σβησμένα και σπαμαρισμένα βέβαια. Σε κάθε περίπτωση υπερβολικός ο όλος ντόρος. Ας ακριβολογούμε στην κριτική μας χωρίς να δημιουργούμε εντυπώσεις. Όσον αφορά την απουσία σχολιασμού στα πράγματι σοβαρότερα θρεντ, αυτή αφορά εξίσου "συντρόφους" κι "αντιπάλους".

  Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί ο πραγματικά ενοχλητικός αριθμός τόσων σχολίων για ένα δευτερεύον ή ακόμα και τριτεύον ζήτημα της επικαιρότητας είναι ενδεικτικός του που εστιάζουμε-παίρνουμε θέση και της ποιότητας της κριτικής μας.

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  "Ψυχραιμία"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το νικ τα λέει όλα για τις προθέσεις σου.

   Όταν λυσσάγατε να μεγιστοποιήσετε τη ζημιά, το σύνθημά σας δεν ήταν καθόλου "ψυχραιμία".

   Το έχω ξαναπεί: Don't fuck with commies.

   Διαγραφή
  2. Όσο για τα στατιστικά, "Ψυχραιμία", απελευθέρωσα έξι σχόλια στο θρεντ του εν λόγω κειμένου που είχα βάλει στο spam να θαυμάσεις. Πρέπει να ήταν άλλα τόσα αυτά που έσβησα χωρίς να δημοσιεύσω από τον καταιγισμό "ψύχραιμων" όταν βγήκε το κείμενο.

   Διαγραφή
  3. Το νικ αντανακλά την αμηχανία εύρεσης ενός ψευδώνυμου, κακώς δεν υπέγραψα με το όνομά μου.

   Οι προθέσεις μου είναι σαφώς εκπεφρασμένες και το πρώτο πληθυντικό άκυρο. Δεν μπήκα εδώ για να εκπροσωπήσω κάποιον άλλον κι εξήγησα τον λόγο της παρέμβασής μου.

   Τώρα το "λυσσάγατε", το "σύνθημα" και το "don't fuck with commies" μας γυρνάνε πίσω σ'αυτό που έθιξα περί ποιότητας της κριτικής. Το ίδιο και το να δείχνεις κάτι και ο άλλος να κοιτάζει το δάχτυλο.

   Μπάμπης

   Διαγραφή
  4. Οπωσδήποτε Μπάμπη. Όταν είσαι απ' τη δική μου πλευρά και διαβάζεις δεκαπέντε "ηλίθιε", "μαλάκα", "άχρηστε", "σταλίνα", "δικτάτορα", "παρανοϊκέ", "ιεροεξεταστή", "υπάνθρωπρε", και "σταλινομαοϊκέ σκύλε" τη μέρα το επίπεδο της κριτικής είναι πολύ ανώτερο.

   Επίσης όταν διαβάζεις ότι γαμούν το αίμα του παππού σου και άλλα πολύ όμορφα και επιπέδου.

   Διαγραφή
  5. Μα δεν δικαιολογώ τέτοιου είδους επιθέσεις, γιατί μιλάμε για χυδαιότητες χωρίς κανένα ίχνος κριτικής τοποθέτησης. Καταλαβαίνω το σπάσιμο των νεύρων, αλλά υποψιάζομαι ότι στόχος σου είναι η έκφραση ενός κριτικού λόγου και δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί αυτήν την κατεύθυνση η "πληρωμή με το ίδιο νόμισμα". Αγνόησε τέτοια σχόλια, είναι μέσα στην καθημερινή τριβή. Αγνόησέ τα για να διαφυλάξεις το επίπεδο της δικής σου δουλειάς. Γιατί η συγκεκριμένη ανάγνωση των 108 σχολίων δεν προσφέρει σε κανέναν τίποτα.

   Δεν το παίζω συμβουλάτορας, τη γνώμη μου λέω κι επεξηγώ τα δικά μου κίνητρα παρέμβασης.

   Μπάμπης

   Διαγραφή
  6. Να διαφυλάξω το επίπεδο της δικής μου δουλειάς;

   Το επίπεδο της δικής μου δουλειάς δεν κρίνεται στο μπλογκ. Για τη δική μου δουλειά ως συγγραφέα μπλογκ, δηλαδή για τα δικά μου θεωρητικά κείμενα στο παρόν και στα προηγούμενά μου ιστολόγια, μπορείς ελεύθερα να εκφέρεις τη γνώμη σου.

   Θυμίζω πως το ποστ στου οποίου το θρεντ σχολιάζεις δεν είναι "δική μου δουλειά" αλλά του συγκροτήματος ΔΟΛ.

   Διαγραφή
 10. Εγώ μίλησα για εκ των πραγμάτων πολιτικά ενσυνείδητη πράξη Χαλβατζή. Το σπέκουλο το κάναν άλλοι, μαζί κι ο ίδιος βέβαια. Ποσώς με ενδιαφέρουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα του καθένα, και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρουν τη βάση.

  Εγώ απλώς καταγράφω τις πράξεις ενός βρώμικου και πολυμέτωπου πολιτικού πολέμου, που εγκαινιάστηκε από το Βήμα περί σωτηρίας του αστικού κατεστημένου απ' το ΚΚΕ στο άρθρο του στις 16/10 και εκτυλίσσεται αμείωτος ως σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Πρώην αριστερός

  και αφού φίλε μου
  "Το Βήμα και το ¨Εθνος τσιμπήσαν την χαλβατζιάδα απλά γιατί..."
  που είναι αυτό το τίμιο και αγνό παλληκάρι που τόσο πονάει το κίνημα, να τους κατακεραυνώσει δεόντως, όταν βλέπει πως οι αιτιάσεις του αξιοποιούνται απο τα κυρίαρχα ολιγαρχικά Μ.Μ.Ε. και το όνομα του γίνεται σημαία του αντι-ΚΚΕ αγώνα από τους αστούς ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Ανώνυμος: Υπογραφούλα ξέχασες.

   Το γραψα πιο πάνω:

   "Εν τω μεταξύ, μετά τα δημοσιεύματα Μπόμπολα στις 24 (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63621659) και Ψυχάρη σήμερα (ο Αλαφούζος απέξω ακόμα ρε;), ο Αλέκος "ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΩ οποιαδήποτε συνεργασία με κανένα πολιτικό σχηματισμό/Δε σκοπεύω να ανοίξω κανένα διάλογο με εκπροσώπους πολιτικών χώρων", πρέπει να έχει ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ με λάβρες επιθέσεις κατά των καθεστωτικών εντύπων που ιδιοποιήθηκαν την έντιμη, βαθιά πιστή στο κόμμα εξομολόγησή του, το παράπονο του επαναστάτη.

   Πώς είπατε; Δεν έχει ανεβάσει το παραμικρό;"

   Διαγραφή
  2. «που είναι αυτό το τίμιο και αγνό παλληκάρι»

   Τι ρωτάς και συ. Το τίμιο παλικάρι επαλείφει μαλακτικό στην πλούσια κόμη. Δεν έχει καιρό για απαντήσεις.

   Διαγραφή
 12. @Μπάμπης: Τι παραπονιέσαι; Κάνοντας κλικ στο trackback στο τέλος τής σελίδας («Ευρώπη των αποικιών» τού μετασχολιαστή «Μην μου πατάς το CAPS LOCK, όταν γράφω») μπορείς να διαβάσεις το εξής ποιοτικό σχόλιο σε άπταιστα ελληνικά:

  «Πιο γενικά, ΑΚΡΩΣ διχαστική ΓΙΑ τους λαϊκούς αγώνες θεωρώ τη ΛοΓΙκη της ΠΑρΑΝΟιΑΣ ορισμένων φανατικών υποστηρικτών του ΚΚΕ, που τσουβάλιασαν συκοφαντικά (ΚΑΙ συλλήβδην) σαν “αντικομμουνιστές” ή και ”κρυπτο-μνημονιακούς” ΟΛΗ την εκτός-ΚΚΕ-αριστερά (ΠΛΗΝ ελαχίστων γκρουπούσκουλων) αποδίδοντας ΔΟΛΙΟ ”αντι-κομμουνισμό” ΣΕ κάθε επίκριση (ΛΑΘΩΝ) του ΚΚΕ.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό μάλιστα. Είναι μια κριτική επιπέδου. Όπως και το βίντεο που μού έφτιαξε, η χρήση των προσωπικών μου στοιχείων σε λιβέλους στην σελίδα των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, κλπ.

   Πάντως να μαχαιρωθώ, δε μαχαιρώθηκα, μην έχω και παράπονο.

   Ψυχραιμία που λέμε.

   Διαγραφή
 13. Αν έγραφα βέβαια ποιοτικά κείμενα με τίτλους όπως:

  "Το φθινόπωρο της ελληνικής μελαγχολίας"
  "Όταν μου κρατάς το χέρι, η κρίση πια δεν με ενδιαφέρει"
  "Τα ερείπια των κοινών μας ονείρων"
  "Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία"
  "Η αφύπνιση είναι έργο όλης της κοινωνίας"
  "Ας υπερασπιστούμε όλοι μαζί την δημοκρατική μας αξιοπρέπεια"
  "Σύντροφε, ευχαριστώ που μου δωσες το ipod σου στην πλατεία"

  τότε θα ήμουν ποιοτικός, θα είχα το κεφαλάκι μου ήσυχο, και θα με αγαπούσαν όλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ξέχασα το "Ας ενωθούμε όλοι μαζί σε μια μελαγχολία, αχ, δεν είναι πια αυτό που ήταν τα Χαυτεία".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα πρότεινα να ξεκινήσεις πιο ήπια και ομαλά, αναδημοσιεύοντας για παράδειγμα τη ΔΗΛΩΣΗ-ΜΗΝΥΜΑ του κορυφαίου ακαδημαϊκού Εμμ. Κριαρά με τίτλο "Σύνεση και περίσκεψη" απευθείας απ' την "Ε" των εργαζομένων!!!

   Μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια. Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας και η "Ε" που όλοι οι αριστεροί αγαπήσαμε, στη συσκευασία του ενός.

   Γιατί να βασανίζεσαι τώρα με τάξεις, διαλεκτική να ψάχνεις να βρεις το επαναστατικό υποκείμενο, όταν τα πράγματα είναι πιο απλά:

   "Στις κοινωνίες μας υπάρχουν οι ισχυροί και οι αδύνατοι. Προνομιούχοι και μη. Δυστυχώς τα σκληρά μέτρα χτυπούν τους αδύνατους. Ο φτωχός που θα στερηθεί το ελάχιστο θα υποφέρει περισσότερο. Οι πιεζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν με λογική. Δεν πρέπει να ξεπερνούν τη λογική. Είναι μεγάλο λάθος. Όλοι μας πρέπει να κάνουμε υπομονή στα νέα σκληρά μέτρα... ...Οι νέοι μας χρειάζονται νέα οράματα και μια ιδεολογία που ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο. Ιδεολογία φιλικά διατεθειμένη για τους αδύναμους και πιεζόμενους. Χρειάζεται νέα οράματα!"

   Τότε θα σε αγαπούσαν όλοι. Ενώ τώρα που βάζεις Gramsci για παράδειγμα, τι καταλαβαίνεις απ' το να μας καταστρέφεις μερικά επιπλέον εγκεφαλικά κύτταρα; Ανησύχησε ρε και συ λίγο για την Ευρώπη δίχως μέλλον, τι σου ζητάνε;

   subutai

   Διαγραφή
 15. @dkoss:
  Δεν παραπονέθηκα, έκανα μια παρατήρηση.
  Δεν καταλαβαίνω τις αποκρίσεις: είναι απλά "πως να μην τα παίρνουμε όταν μας βρίζουν;" ή φτάνει σε κάποιο άλλο επίπεδο;
  Αν το εργαλείο της κριτικής είναι η διαλεκτική, τότε καλό είναι να χρησιμοποιείται με συνέπεια, αυτό είπα.

  Τώρα αν κρίνεται ότι ο "συνομιλητής" δεν πρόκειται καν να συζητήσει μαζί σου, απλά τη βρίσκει με το να εκτονώνεται όπως νομίζει, τότε δεν είναι απαραίτητη κάποια απόκριση.

  Περί ποιότητας τώρα. Προφανώς και αναφέρομαι στο disclaimer σου. Αν αυτός είναι ο στόχος σου, απλά αναρωτιέμαι κατά πόσο εξυπηρετείται με μια τέτοια μορφή αντιπαράθεσης. Προσωπικά θεωρώ ότι στα περισσότερα μπλογκ υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ του κυρίως κειμένου και του σχολιασμού του. Αυτό βέβαια είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, όμως απλά να παρατηρήσω ότι οφείλεται σε μια δυσκολία άρθρωσης κριτικού λόγου και σε μια έλλειψη υπομονής. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε και η βελτίωση-ανάπτυξη της κριτικής στάσης είναι καθοριστικής σημασίας. Το ζητούμενο είναι μια κριτική που κρατάει επίμονα τη συζήτηση γύρω από την ουσία.

  Επειδή ήδη νομίζω ότι στα πλαίσια αυτού του ποστ έχω καταχραστεί την ουσία, δε θα σχολιάσω ξανά. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως μια συζήτηση περί κριτικής.

  Μπάμπης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπάμπη, αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαλεκτικές σου παρεμβάσεις και την δική σου συζήτηση περί κριτικής. Ενημέρωσέ με όταν βγει το σχετικό σου βιβλίο.

   Διαγραφή
 16. Αντώνη κοίτα τι ωραία αξιοποιούν οι "αριστεροί" (και "αλληλέγγυοι") την επίσκεψη της Χρυσής Αυγής στην Χαλυβουργία, για να πείσουν τους εργάτες να "μην βαράνε άλλο το κεφάλι τους στον τοίχο" και να τα μαζεύουν πια μ αυτήν την απεργία.

  http://vathikokkino.com/2012/02/%CF%87%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%89%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CE%BD/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θυμίζω Αυγούλα περί ΠΑΜΕ που μετατρέπει τους χαλυβουργούς σε "πειραματόζωα" και τους σπρώχνει στην καταστροφή...

   Διαγραφή
  2. Όποιος έχει το χρόνο, ας διαβάσει το κείμενο της Wood για τον Πουλαντζά, θα κατανοήσει πολλά για το πώς περνάς απ' το "δεν υπάρχει εργατική τάξη" στο "υπάρχει, αλλά πρέπει να μπει σε συμμαχίες με τους νέους μικροαστούς", στο "γαμήστε τους ό,τι έχουν και δεν έχουν τους γαμωμουντζούρηδες!"

   Διαγραφή
  3. Θα αναδημοσιεύσω το κείμενο τής Wood σε μια ανάρτηση χωρίς τις εμφάσεις. Δεν νομίζω να έχεις/ ή ο μεταφραστής αντίρρηση;

   Στο μεταξύ το ειδησεογραφικό (ο Βεελζεβούλ να μας σώσει) τού Κούλουγλου αναφέρεται στην Χαλβατζιάδα, αλλά μπέρδεψε λίγο τα γεγονότα. Λέει ότι το κείμενο εστάλη ως επιστολή στο ΚΚΕ ή κάτι τέτοιο.

   Διαγραφή
  4. Εγώ φυσικά δεν έχω πρόβλημα, ας μού δώσει το ΟΚ με μέιλ ο μεταφραστής.

   Διαγραφή
  5. θα το ανεβάσω και, αν υπάρξει πρόβλημα, μου αφήνεις σχόλιο και το διαγράφω;

   Διαγραφή
 17. Μετά απ' όλα αυτά εγώ μόνο μια διαλεκτική παρέμβαση μπορώ να κάνω: πολυασχοληθήκαμε με τον Κο A.Χ.. Αρκετή αξία δώσαμε σε μπουρδολογίες. Όσο για τα δημοσιεύματα των αστικών φυλλάδων, θα έρθουν και άλλα, περισσότερα, οπότε χρειαζόμαστε ακόμα πιο δυνατό στομάχι.

  @dcoss
  Και πολλούς άλλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η απεργία, ναι, θα ρθουν και άλλα.

  Η πρακτική εμπειρία χτίζεται από πολύ ταπεινά υλικά. Θα ήταν πολύ όμορφα αν η πάλη των τάξεων ήταν σπουδαίες στιγμές και ωραίες διακηρύξεις σε οδοφράγματα, στην πραγματικότητα όμως περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό ζωής στη λάσπη των χαρακωμάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. dimitri,
  Why do you insist on writing and rewriting about a text that you consider nonsense?
  Are you becoming a bit obsessive about it? Or do you aim at maximising its effect (despite a lot of talk about the suspect “timing” and despite being ultra protective of PAME?)
  I am sorry if I sound as though I doubt your sincerity…
  jo blog

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Το φτωχό μου το μυαλουδάκι εμένα τα διαβάζει βερεσέ τα σχόλια περί ψυχραιμίας και επαναστατικού υποκειμένου ειδικά σε σχέση με τη ληγμένη ενος και μισού έτους επιστολή του Α.Χ..
  Κανένα επιχείρημα ή στοιχείο της προκοπής υπάρχει σε όλο αυτό το παραλήρημα; Ακόμα κι ένα ψήγμα αλήθειας να έχει μέσα ο χρόνος και ο τρόπος της το ακυρώνει. Και για του λόγου το αληθές, σε δημοσίευμα των ΔΟΛοφυλλάδων θα ψάξουμε για σοβαρή κριτική στον Περισσό; omg δηλαδή.

  Τελικά ο αντιΚΚΕδισμός είναι για τους θιασώτες του σαν το τζατζίκι. Με το που ανοίξουν το στόμα τους ό,τι και να πουν βρωμάνε και καρφώνονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή