Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

Σημειώσεις για τον πόλεμο στη Χαλυβουργία

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς χαλυβουργός για να κατανοήσει την βασική φύση των όσων διαδραματίστηκαν εχθές, έστω κι αν δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Η χθεσινή ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου φέρει έντονα τα σημάδια μιας εσωτερικής δοκιμασίας της απεργίας, που βρίσκεται στην εκατοστή ενδέκατη μέρα της σήμερα. Η εσωτερική αυτή δοκιμασία λέγεται διάσπαση της ενότητας της βάσης. Στην σχετική ανακοίνωση (βλ. προηγούμενη ανάρτηση) γίνεται κατ' αρχάς λόγος για "συντριπτική πλειοψηφία" για πρώτη φορά, αφού οι προηγούμενες αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Από το Granma πληροφορούμαι ότι στην Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε της ιταμής "επίσκεψης" των φασιστών 51 άτομα ψήφισαν ενάντια στην συνέχιση της απεργίας. Οι αναφορές της ανακοίνωσης είναι εύγλωττες για την αγωνία για το μέλλον της: "να μην προδώσουμε την τάξη μας", "να συνεχίσουμε"· και λένε πολλά για όσα έχουν γίνει στο παρασκήνιο από την εργοδοσία και τα τσιράκια της, στα οποία φυσικά πρέπει να ενταχθούν τα "λεβεντόπαιδα" της Χ.Α που "δεν προλάβαιναν" ως "εργαζόμενα" να πάνε στην απεργία τους προηγούμενους τρισίμιση μήνες (αλλά προλάβαιναν, όπως και τόσοι άλλοι άλλωστε, να γράψουν μανιφέστα για τον Μάνεση): "ο ΜΑΝΕΣΗΣ και τώρα που είναι στριμωγμένος έβαλε τα τσιράκια του και προσπαθεί να διασπάσει τον αγώνα μας, να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους απεργούς χαλυβουργούς, να συκοφαντήσει το ΔΣ του Σωματείου μας που μέχρι σήμερα με ενότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα καθοδηγεί τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών" ..."Γι' αυτό στη συνέχεια με διάφορα ψέματα, σε ένα λευκό χαρτί, το οποίο το κρατάνε και κρυφό, μάζεψαν ορισμένα ονόματα συναδέλφων που μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν οπουδήποτε. Υπάρχουν συνάδελφοι που λένε ότι ακούγεται το όνομά τους σε αυτή τη λίστα, χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν τίποτα. Αρκετοί συνάδελφοι δηλώνουν ότι ψήφισαν να σταματήσει η απεργία, αλλά σέβονται το αποτέλεσμα και συνεχίζουν να είναι απεργοί, αυτό είναι το σωστό. Να μη δεχτεί κανείς να χρησιμοποιηθεί σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός του ΜΑΝΕΣΗ" ... "Ο ΜΑΝΕΣΗΣ και τα τσιράκια του ένα στόχο έχουν: να μας διασπάσουν, να μας συκοφαντήσουν, να μας λυγίσουν και να γονατίσουμε. Μην τους δίνετε σημασία, απομονώστε τους, γυρίστε τους την πλάτη, μην πιστεύετε στις υποσχέσεις και τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούν."

Η ίδια αγωνία είναι πρόδηλη στην ομιλία του Γιώργου Σιφωνιού που έγινε στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της 15ης Φλεβάρη όπου και εκδηλώθηκε το ρήγμα στην βάση που επιδιώκει μανιασμένα η εργοδοσία: "Ορισμένοι αναρωτιούνται "και τι κερδίσαμε μέχρι τώρα;". Λέμε το εξής: Οι αγώνες δε μετριούνται μόνο με το πόσα παίρνεις ή δεν παίρνεις στο χέρι. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τη ζωή" ... "Η εργοδοσία τώρα ποντάρει στην κούραση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι απεργοί χαλυβουργοί και οι οικογένειές τους. Γι' αυτό τις τελευταίες μέρες έχει εξαπολύσει τους ανθρώπους της για να μας πιέσουν να ξαναγυρίσουμε στη δουλειά, για 500 ευρώ για 8 ώρες δουλειά. Τι μας προτείνουν αυτοί οι συνάδελφοι; Να γυρίσουμε στη δουλειά χωρίς τους απολυμένους συναδέλφους μας; Να σώσουμε το δικό μας τομάρι αγνοώντας τι θα γίνει με τους 65 συναδέλφους μας απολυμένους;"... "Ορισμένοι λίγοι συνάδελφοι λένε: "Τώρα τα μέτρα που πρότεινε ο Μάνεσης ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση, τι αξία έχει να συνεχίσουμε την απεργία;". Εμείς λέμε ότι, ίσα ίσα, τώρα είναι που πρέπει να συνεχίσουμε πιο δυνατά και ενωμένα τον αγώνα μας, για να εμποδίσουμε να εφαρμοστούν. Τώρα που θα μπουν και άλλοι χώροι στον αγώνα γιατί πλήττονται και αυτοί. Τώρα που δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για να γίνει πράξη το σύνθημα "Να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία". Αλλωστε, μόνο έτσι θα ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους" ... "Ορισμένοι συνάδελφοι επικαλούνται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Δε λέμε το αντίθετο εμείς. Ξέρουμε ότι μεγαλώνουν οι δυσκολίες, γιατί δυσκολίες αντιμετωπίζουμε όλοι και όχι μόνο οι συνάδελφοι που τις επικαλούνται. Υπάρχουν συνάδελφοι με περισσότερες δυσκολίες που δεν γκρινιάζουν, που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, που κατανοούν ότι τώρα πρέπει πιο δυνατά να συνεχίσουμε, να μη λυγίσουμε στην πιο κρίσιμη στιγμή από τις δυσκολίες. Ξέρουν ότι ο αγώνας θέλει θυσίες, ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι παιχνίδι."

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λέξη στα παραπάνω για να καταλάβουμε τη σκληρότητα του αγώνα που διεξάγεται, του πολέμου, ακριβέστερα, που εκτυλίσσεται, ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν πάσει θυσία να διαλύσουν μια απεργία-στυλοβάτη για την ανάκαμψη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, και σε αυτούς που μάχονται με νύχια και με δόντια να κρατήσουν όρθια και ενωμένη την εργατική τάξη.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λέξη για το πού στέκεται και για ποιον παλεύει 110 μέρες τώρα ο Γιώργος Σιφωνιός.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λέξη για το πού στέκεται και για ποιον δουλεύει η Χρυσή Αυγή των φασιστών, το "Indymedia" που ανταποκρίθηκε άμεσα στο βίντεο των αποβρασμάτων με στοχευμένη επίθεση κατά του "κνίτη" Σιφωνιού και του "Περισσού", ή για ποιον δουλεύουν οι ανώνυμοι σχολιαστές που "χτύπησαν" συντονισμένα σε κομμουνιστικά ιστολόγια χθες το βράδι με "αθώα" (βλέπε κουτοπόνηρα) ή άμεσα υβριστικά σχόλια για τον Σιφωνιό και το ΠΑΜΕ συγκεκριμένα.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε λέξη για την δυσωδία, την ηθική μπόχα που αναβλύζει ένας ανώνυμος, ψευδώνυμος, και αδιαφανής "χώρος" που έχει μετατρέψει το διαδίκτυο σε όργανο πολέμου κατά της εργατιάς, η οποία ούτε twitter έμαθε να χειρίζεται για να προστατέψει τον εαυτό της, ούτε πάνω από ένα πληκτρολόγιο μπορεί να στέκεται για να αποκρούσει την συντονισμένη λάσπη των λακέδων του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χαλυβουργοί δεν έχουν καν δικό τους σάιτ απ' όπου να μπορούν να μιλήσουν άμεσα, ενώ για τους μετανάστες της Υπατίας υπήρχε ειδικός ιστότοπος. Και, ας μην γελιόμαστε, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΚΚΕ, μπροστά στις ατελείωτες δυνατότητες άμεσης και στιγμιαίας διασποράς του ψεύδους και της χυδαιότητας που χειρίζεται "ο χώρος", φαντάζει σαν ψαρόβαρκα μπροστά σε αεροπλανοφόρο του αμερικάνικου στρατού. Στον κόσμο της "πληροφορίας" ως μέσου άλωσης συνειδήσεων, σύγχυσης, παραπλάνησης, και εξύψωσης της θρασύδειλης ιταμότητας σε "διάλογο" και "επικοινωνία", η συντριπτική πλειοψηφία των κομμουνιστών νιώθει σαν το ψάρι έξω απ' το νερό· και το χειρότερο, όταν αντικρίζει όλο αυτό το τερατούργημα πάνω στο οποίο στηρίζει την επιβίωσή του ο βρυκόλακας της σήπουσας αστικής τάξης, ένα μέρος χάνει τον προσανατολισμό του, πανικοβάλλεται, και εγκλωβίζεται στο ψεύδος λόγω της ίδιας του της αθωότητας, που μετατρέπεται σε ανηλεές δίκοπο μαχαίρι.

Όμως ο ενσυνείδητος κομμουνιστής δεν βασίζεται στο τι θα διαβάσει στο twitter ή στο facebook, ούτε καν στο αν και πότε θα μιλήσει για όσα εμφανώς άθλια έγιναν για να καταστραφεί η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική απεργία η Παπαρήγα, ο Ριζοσπάστης, ο Σιφωνιός ή οι Χαλυβουργοί. Ο ενσυνείδητος κομμουνιστής ακούει την τάξη του και τον παλμό της ακόμα και χωρίς τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες ή ίντερνετ. Ξέρει χωρίς κανένα ίχνος αμφιβολίας ότι αυτή η τάξη είναι το τελευταίο ανάχωμα της κοινωνίας ενάντια στον φασισμό, πως δεν θα συνθηκολογήσει ποτέ με τους φασίστες, είτε έχουν τα ξυρισμένα κεφάλια των καλόπαιδων, είτε τα κοστούμια δημοσιογράφων και πολιτικών. Ξέρει ότι αυτή η τάξη είναι ό,τι ευγενέστερο, ανθρωπινότερο, αγνότερο, αυθόρμητο, απροσποίητο και αξιοπρεπέστερο έχει απομείνει σ' αυτή τη χώρα της σαπίλας, της ρεμούλας, της συνομωσίας, της κουκουλοφορίας, της δωσιλογίας, της απάτης, του ψέμματος, της στρέβλωσης, και της θεσμοποιημένης ιταμότητας και θρασυδειλίας -- όλης της ψυχικής παθογένειας και της πνευματικής σαπίλας που άπλωσε παντού όπου έφταναν τα βρωμόχερά της η αστική τάξη.

Ο ενσυνείδητος κομμουνιστής προτιμά να πεθάνει παρά να προδώσει την τάξη του· να πεινάσει παρά να πουλήσει τον απολυμένο συνάδελφό του· να εκτεθεί, όπως έπαθε ο Γιώργος Σιφωνιός, ως δήθεν "ανεκτικός" στους φασίστες από το κάθε θρασύδειλο αλητάκι με πληκτρολόγιο προκειμένου να κρατήσει τη συλλογικότητα ενωμένη.

Στον πόλεμο εναντίον της τάξης του, ο ενσυνείδητος κομμουνιστής απαντάει με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, θάρρος, ενότητα, επαγρύπνηση και πίστη στους συντρόφους του.

Και θα βγει νικητής γιατί την ώρα της κρίσης, την ώρα που όλοι και όλα κρίνονται, είναι αυτός που δεν φοβάται και δεν λυγίζει, γιατί από αυτόν τον κόσμο ούτε περιμένει τίποτα, ούτε τρέμει μήπως και χάσει το "προνόμιο" των αλυσίδων που τον δένουν στο σαπιοκάραβο με τον αστό που μας προστάζει να πνιγούμε τραβώντας κουπί, με το 'να χέρι στο μαστίγιο και τ' άλλο στο καρότο, με το μισό πρόσωπο μάσκα του Γκέμπελς και του Ες και το άλλο μισό μάσκα της αναρχίας.

Εμείς θα νικήσουμε, γιατί έτσι πρέπει να γίνει, κι έτσι θα γίνει.

84 σχόλια:

 1. 1) Τις τάξεις των νεοναζί πυκνώνουν παιδιά της «τιμημένης εργατιάς». Τον πιό χυδαίο ρατσισμό το συναντάς στους πιό φτωχους και εκμεταλλευόμενους. Αυτά για την αγιοποίηση της τάξης και τους απανωτούς οργασμούς με κάθε παράγωγο της ρίζας «εργ-», από φροϊδικής φύσης απωθημένα.

  2) Στους χαλυβουργούς προτάθηκε δημιουργία μέσων άμεσης έκφρασής τους, αλλά οι ποιμένες τους αρνήθηκαν και απέρριψαν «αυτά τα πράματα» (του σατανά;)

  3) Όλοι όσοι στηρίξαμε έμπρακτα κι από κοντά, τονίσαμε επανειλημμένα ότι ήθελε κλιμάκωση ο αγώνας. Οι ποιμένες εξαρχής πήγαιναν για μιαν έντιμη ήττα. Μαγκιά τους που κατάφεραν να πείσουν τους μεροκαματιάρηδες να εγκλωβιστούν σε ένα αδιέξοδο, αλλά δε θα μείνουν και στο απυρόβλητο.

  Αυτά χωρίς διάθεση σύγκρουσης, απλά επειδή δεν ανέχομαι τας εξ αποστάσεως και ex cathedra υποδείξεις.

  Καλό ΣΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γνωρίζω τις απόψεις και τις θέσεις σου για την εργατιά και το ΠΑΜΕ από όσα έγραψες στο twitter στις 20/10. Αν θέλεις, μπορείς να τις εκθέσεις και αναλυτικότερα.

   Διαγραφή
  2. Για τις βρίθουσες ειρωνίας, ψευδών και ύβρεων απαντήσεις οπαδικού τύπου («οι από 'δώ γαμάνε τους από 'κεί) ουδέν περαιτέρω, άλλωστε TLTR.

   Απαντώ μόνο στην ως άνω απάντησή σου και σε μερικά, πολύ χυδαία, άλλων:

   1) Άλλο Χαλυβουργία, άλλο 20/10. Αν δε για τις 20/10 κατάλαβες ότι «μισώ την εργατιά» ή «μισώ το ΠΑΜΕ», δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης.
   2) Είμαι γιος εργάτη, αγρεργάτης και εργάτης ο ίδιος από τη μέση εφηβεία μου και νυν τεχνίτης σε κολλεκτίβα για το μεροκάματο. Δεν είμαι «τζάμπα αντιφασίστας»· με μετανάστες δουλεύω και ζω. Ξέρω από πρώτο χέρι το τρομαχτικό αυγό του φιδιού που εκκολάπτεται στον νου του καταπιεσμένου, ξέρω και το ρατσισμό που σιγοκαίει ακόμα και μέσα στον μετανάστη. Υποδείξεις αλλού.
   3) Για την κλιμάκωση του αγώνα, μίλησα εννοώντας σαφέστατα τον αγώνα των χαλυβουργών κι όχι «τον δικό μου» ή κάποιον άλλο. Κι ως κλιμάκωση αναφερόμουν στο γενικό μπλοκάρισμα των εργοστασίων του Μάνεση.
   4) Τα περί «ηθικής νίκης» και «υλικής ήττας» που αναφέρονται είναι αυτό ακριβώς που εννοούσα όταν μίλησα για «έντιμη ήττα».

   Διαγραφή
  3. Για τι 3) κατι ηθελα να σε ρωτησω.
   Ησουνα και συ δηλαδη με τον συνδικατο "Μητσος Παπαρηγας" στον Βολο, που λιωσαν τα παπουτσια των εκει μελων του ΠΑΜΕ εξω απο το εργοστασιο???

   Διαγραφή
 2. "1) Τις τάξεις των νεοναζί πυκνώνουν παιδιά της «τιμημένης εργατιάς». Τον πιό χυδαίο ρατσισμό το συναντάς στους πιό φτωχους και εκμεταλλευόμενους. Αυτά για την αγιοποίηση της τάξης και τους απανωτούς οργασμούς με κάθε παράγωγο της ρίζας «εργ-», από φροϊδικής φύσης απωθημένα."

  Ετσι επειδη εχω δουλεψει στην βιομηχανια και ξερω
  Λοιπον κυριε νιντζα, αντιθετα με τους κοστουμαρισμενους δημοσιογραφους, τους επαναστατες του καναπε και τους μικροαστους της καθωσπρεπει συμπεριφορας, που αγαπουν τους μεταναστες και τους λοιπους, αρκεί να μην πουλανε τσαντες μπροστα στα μαγαζακια τους ή να ειναι ησηχοι και υπακουοι, οπως αρμοζει σε δουλους. ΚΑι αμα τους ενοχλουν πολυ, φωναζουν και τη χρυση αυγη να ερθει να καθαρισει.

  Αντιθετα με αυτους, οι εργατες ειναι καθημερινα σε επαφη με τους μεταναστες, γιατι δουλευουν στα ιδια μερη, στην βιομηχανια, στην βιοτεχνια, στις διάφορες χειρωνακτικες δουλειες.
  Αυτοι λοιπον ειναι συναδελφοι, φιλοι, τρωνε απο την ιδια γαβαθα φαι, ινδοι, ελληνες, αλβανοι, σχεδον εκμηδενιζονται οι εθνοτικες διαφορες στους χωρους δουλειας.

  Ασε λοιπον τα σαπια που ξερεις, γιατι οι εργατες, πλαι πλαι με τους ξενους εργατες εχουν αποδειξει εμπρακτα την αλληλεγγυη τους. Οι υπολοιποι, εχουν μαθει να λενε ωραια λογια, αλλα στην πραξη "ο καλος αλβανος ειναι ο υποταγμενος αλβανος".

  Εγω λοιπον κρινω την πραξη και οχι τα ομορφα λογια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Poe το να είσαι εργάτης δεν σημαίνει ότι έχεις ταξική συνείδηση. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί εργάτες που αν και δουλεύουν με μετανάστες, αλλά διατηρούν ρατσιστικές τάσεις. Δεν είναι τυχαίο που η Χ.Α. αυξάνει την επιρροή της σε συνοικίες επι το πλείστον εργατικές και με αρκετούς μετανάστες, όπως ο Αγ.Παντελεήμονας ή τα δυτικά προάστια της Αθήνας.

   Διαγραφή
  2. Είναι κρίμα να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

   Φυσικά και δεν έχουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ αναγκαστικά κομμουνιστική ταξική συνείδηση. Για αυτό πας και δουλεύεις μαζί τους, συζητάς μαζί τους, και ζυμώνεσαι μαζί τους..

   Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος που να μπορεί να έχει έμπρακτα ΠΙΟ κομμουνιστική ταξική συνείδηση από τους εργάτες για να τους διδάξει πώς είναι η "σωστή κομμουνιστική ταξική συνείδηση" ως πεφωτισμένος μικροαστός. Φυσικά, αυτό θα ήθελαν να πιστεύουν πολλοί μικροαστοί, αλλά οι φαντασιώσεις δεν είναι πραγματικότητα.

   Ας μην μπερδεύουμε λοιπόν άσκοπα το "δεν έχουν όλοι..." με το "έχουμε εμείς γιατί εμείς είμαστε το νέο επαναστατικό υποκείμενο" και κολοκύθια τούμπανα.

   Το είδα το "νέο επαναστατικό υποκείμενο" σε Βαθύ και Αφορμή και χρειάζομαι δραμαμίνη για να βγάλω τη μέρα.

   Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Αντώνη θα σε παρακαλούσα να μην μου χρεώνεις πράγματα που δεν έχω πει. Εγώ ποτέ δεν υποστήριξα ούτε ότι "είμαστε το νέο επαναστατικό υποκείμενο" ούτε το παίζω πεφωτισμένη. Μια απλή παρατήρηση έκανα στο Πόε, ότι επειδή είσαι εργάτης δεν σημαίνει ότι έχεις ταξική συνείδηση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

   Και μια αφελή ερώτηση αν μου επιτρέπεις, μια και μου έκανε εντύπωση. Η μόνη ταξική συνείδηση που αναγνωρίζεις στους εργάτες είναι η κομμουνιστική;

   Διαγραφή
  4. Αλλο το ταξική αλλο το κομμουνιστική! έτερον εκάτερον!

   πχ Κόκκινος μεταλικος αναπτήρας.
   ΑΛΛΟ το ΚΟΚΚΙΝΟΣ, ΑΛΛΟ το ΜΕΤΑΛΙΚΟΣ!

   Πρόκειται, δηλ, για για δύο πράγματα, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ μεταξύ τους, που μπορεί να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα χωρίς το ένα να επηρεάζει το άλλο!

   ΑΛΗΣ

   Διαγραφή
 3. "2) Στους χαλυβουργούς προτάθηκε δημιουργία μέσων άμεσης έκφρασής τους, αλλά οι ποιμένες τους αρνήθηκαν και απέρριψαν «αυτά τα πράματα» (του σατανά;)"

  Αληθεια, απο ποιον προταθηκε και τι; Οσον αφορα τους ποιμενες τους, εγω βλεπω οτι στην χαλυβουργια παιρνονται συλογικες αποφασεις. Να μιλας με συγκεκριμενα επιχειρηματα λοιπον κυριε νιντζα αλλη φορα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "3) Όλοι όσοι στηρίξαμε έμπρακτα κι από κοντά, τονίσαμε επανειλημμένα ότι ήθελε κλιμάκωση ο αγώνας. Οι ποιμένες εξαρχής πήγαιναν για μιαν έντιμη ήττα. Μαγκιά τους που κατάφεραν να πείσουν τους μεροκαματιάρηδες να εγκλωβιστούν σε ένα αδιέξοδο, αλλά δε θα μείνουν και στο απυρόβλητο."

  Κλιμακωση τι ειδους δηλαδη;

  Το συνθημα, "να γινει ολη η ελλαδα μια χαλυβουργια" δεν συνιστα κλιμακωση για εσενα;
  Η συνεχης συμπαρασταση του ριζοσπαστη, των φιλοκκε μπλογκς στους χαλυβουργους και η προωθηση των αιτηματων τους, η επιμονη μας οτι αποτελουν παραδειγμα προς μιμηση τι ειναι;
  Η εμπρακτη συμπαρασταση του ΠΑΜΕ απο την πρωτη μερα τι ειναι; Θελει ηττα το παμε; σοβαρα;

  Την μπαρουφολογια σου λοιπον φιλε νιντζα εκει που περναει, στα φιλαρακια σου του ιντιμιντια και των λοιπων "επαναστατικων blogs" που κανουν μια χαρα την δουλεια του κουκουλοφορου και του ασφαλιτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο εργατης ο συνειδητοποιημενος λοιπον κυριε νιντζα
  ποτε δεν θα στραφει εναντια στον αλλο εργατη κιας ειναι απο οποια χωρα θελει
  ο εργατης ο συνειδητοποιημενος, που αποτκα αυτην την συνειδηση μεσα απο αγωνες και συγκρουσεις, ξερει πολυ καλα ποιος ειναι ο εχρθος του.

  Οσον αφορα τα στοιχεια χωρις συνειδηση τωρα, αυτοι ειναι προιοντα του καθεστωτως και των μεσων του, τα οποια μερα νυχτα τους βομβαρδιζουν το μυαλο με μαλακιες.

  Για αυτο λοιπον εμεις λεμε

  Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ


  ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κλιμακωση τι ειδους δηλαδη;

  Ας μην πω τι είδους κλιμάκωση και ποιου "αγώνα" μηχανεύονται ορισμένοι. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται.

  ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
  Σύσκεψη για την κλιμάκωση της πάλης την Τρίτη
  Σύσκεψη για την κλιμάκωση της πάλης διοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη 21 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο IMPERIAL (πλατεία Καραϊσκάκη) το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ και καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων, συνδικαλιστές, συλλόγους και ομάδες γυναικών, λαϊκές επιτροπές και επιτροπές αγώνα χώρων δουλειάς και φοιτητών - σπουδαστών, να πάρουν μαζικά μέρος.
  Θέμα της σύσκεψης θα είναι οι εξελίξεις, τα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις και ο σχεδιασμός της δράσης για το επόμενο διάστημα.
  http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6699960&textCriteriaClause=

  Εξόρμηση οικονομικής ενίσχυσης των απεργών της Χαλυβουργίας από το ΠΑΜΕ
  Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 15:32


  Το ΠΑΜΕ σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας διοργανώνει έκτακτη οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση του αγώνα των Χαλυβουργών της Ελευσίνας που σήμερα κλείνουν 110 μέρες Απεργίας. Ο αγώνας των Χαλυβουργών είναι αγώνας όλης της εργατικής Τάξης, καθώς αν περάσουν τα μέτρα και οι περικοπές θα ανοίξει το δρόμο σε όλους τους εργοδότες να ακολουθήσουν αυτήν την πρακτική. Καλούμε τα σωματεία να πάρουν τώρα απόφαση για οικονομική ενίσχυση. Καλούμε την εργατική Τάξη της Μεσσηνίας και τα φτωχά Λαϊκά στρώματα να ενισχύσουν από το υστέρημα τους αυτόν τον αγώνα.
  Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6984924813
  http://www.eleftheriaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=16067:εξόρμηση-οικονομικής-ενίσχυσης-των-απεργών-της-χαλυβουργίας-από-το-παμε&Itemid=11

  "Τα παιδιά" θα συνεχίσουν φυσικά τον δικό τους "αγώνα" κατά των ρατσιστών εργατών, κατά του Περισσού που τακιμιάζει με μαχαιροβγάλτες, κατά του ΠΑΜΕ που εμπόδισε την ανατροπή του καθεστώτος και για την ανάγκη ολοκαυτώματος του οποίου ο Πότμος έγραψε ανεξίτηλη ιστορία στις 20/10. Εύχομαι "στα παιδιά" καλή ανταμοιβή για τους κόπους τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα ειναι δυνατον τα "παιδια" να πανε μαζι με τους εργάτες; Αυτοι βρωμανε, ειναι τα ρχουχα τους γεματα γρασο, απαπαπα, δεν ειναι βγαλμενα απο το ιδιο καλουπι.

   Κριμα που αναγκαζονται να πανε που και που απο εκει, για να δικαιολογησουν την υπαρξη τους, φανταζομαι δεν θα την παλευουν καθολου.

   Και το δειχνουν και εμπρακτα το μισσος τους για την εργατια, οταν ψαχνουν την παραμικρη αφορμη για να την πλήξους, τοσο αυτη, οσο και τον κορυφαιο φορεα της, το ΚΚΕ.

   Εσεις λοιπον εχετε κατακτησει το υψηλοτερο επιπεδο "ρατσισμου", ειστε ρατσιστες και προκατειλημενοι απεναντι στους ιδιους τους εργατες, μπραβο σας.

   Διαγραφή
  2. Ε, τώρα, "μίσος για τον εργάτη."

   "Αντισταλινισμός" λέγεται, κουτέ.

   Διαγραφή
  3. Που θα μου παει, θα την μαθω και εγω την politically correct ορολογια

   Διαγραφή
  4. Καλέ πού να την μάθεις; Δουλεύοντας στη βιομηχανία και ζώντας τον διεθνισμό του φτωχού νομίζεις πως μαθαίνεις σ' αυτή τη ζωή; Άντε παιδί μου να διαβάσεις τους αγωνιστές απεργούς της Ελευθεροτυπίας σε κανένα καφέ να μορφωθείς.

   Πα πα πα, τι Νεάτερνταλ αυτοί οι κομμουνιστές...

   Διαγραφή
  5. Ναι η αληθεια ειναι οτι το λουμπεν μιμκροαστιατο εχει πολλα να μας διδαξει...

   Διαγραφή
 7. Μανώλης Αναγνωστάκης  Φοβάμαι  Φοβάμαι

  τους ανθρώπους που εφτά χρόνια

  έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι

  και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–

  βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας

  «Δώστε τη χούντα στο λαό».

  Φοβάμαι τους ανθρώπους

  που με καταλερωμένη τη φωλιά

  πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.

  Φοβάμαι τους ανθρώπους

  που σου 'κλειναν την πόρτα

  μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια

  και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο

  να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.

  Φοβάμαι τους ανθρώπους

  που γέμιζαν τις ταβέρνες

  και τα 'σπαζαν στα μπουζούκια

  κάθε βράδυ

  και τώρα τα ξανασπάζουν

  όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη

  και έχουν και «απόψεις».

  Φοβάμαι τους ανθρώπους

  που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν

  και τώρα σε λοιδορούν

  γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.

  Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.

  Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο.

  Νοέμβρης 1983

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Potmos
  --- «3) Όλοι όσοι στηρίξαμε έμπρακτα κι από κοντά, τονίσαμε επανειλημμένα ότι ήθελε κλιμάκωση ο αγώνας. Οι ποιμένες εξαρχής πήγαιναν για μιαν έντιμη ήττα. Μαγκιά τους που κατάφεραν να πείσουν τους μεροκαματιάρηδες να εγκλωβιστούν σε ένα αδιέξοδο, αλλά δε θα μείνουν και στο απυρόβλητο.»

  Γραμμή καρμπόν από Αυγή, που ήθελε συμβιβασμούς (να θυμίσω την Υπατία); Έχετε περιβάλει με ψευδαισθήσεις παντοδυναμίας τα ηλεκτρονικά σας μαραφέτια. «Πήγαιναν για μιαν έντιμη ήττα»: Το «είμαστε όλοι απολυμένοι» σου φαίνεται για «ήττα»; Ή το «Να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία»; Από το «αποχωρητήριό» σας βγήκε ποτέ κανένα σύνθημα, κάποιος λόγος με ανάλογο ήθος; Εγώ μόνο μπόχα βλέπω να αναδύεται.

  ---«Τις τάξεις των νεοναζί πυκνώνουν παιδιά της «τιμημένης εργατιάς». Τον πιό χυδαίο ρατσισμό το συναντάς στους πιό φτωχους και εκμεταλλευόμενους.»

  Οπαδός τού «πεφωτισμένου αταξισμού»; Πόσες ηλιθιότητες έχω διαβάσει για τη διαχείριση του «φασισμού» και τού «ρατσισμού» τής εργατιάς από το συρφετό κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχιάτρων και δικαστικών ... Όσοι καλλιεργούν το φασισμό, και σ' αυτούς συγκατελέγεται και η αφεντιά σου, έχουν κάθε συμφέρον για την «διαχείριση» του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. http://www.youtube.com/watch?v=0u7PT7heg6o
  είμαστε τυχεροί, μετά το χυλό που μας πάσαραν από δεκαετία 80 με κορύφωση αυτή του 90, τώρα οι μάσκες πέφτουν, οι πραγματικές αντιθέσεις εμφανίζονται ακόμη πιο έντονες, ή αγκαλιά με τα κεράκια για τα καπνισμένα ερείπια ή πιασμένοι με τα ροζιασμένα βρώμικα χέρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι. Είμαστε τυχεροί. Δεν τσιγκουνεύεται πια το πικρό της γάλα η αλήθεια.

   Διαγραφή
 10. αναδημοσιεύω σχόλιο απ' το γλόμπινγκ (όπου αναδημοσιεύτηκε το άρθρο απ΄τον ΤRASH):

  Παρακολούθησα ψύχραιμα όλη την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε από χτές με αφορμή τις δημοσιεύσεις στο Γλόμπιγκ και στο Lenin Reloaded.
  Αυτό που σχηματίζει κάποιος σαν εικόνα διαβάζοντας από κάποια απόσταση ολ' αυτά (μαζί με τα σχόλια) είναι ότι γίνεται επίμονη προσπάθεια να χτυπηθεί το κουκουέ, η κομμουνιστική ιδεολογία και να αμαυρωθούν οι αγώνες των εργατών ΓΕΝΙΚΑ.
  Αν υπήρχε διάθεση τίμιας κριτικής σε λάθη τακτικής αυτό θα φαινόταν απ' το ύφος και την ποιότητα των σχολίων, απ' ότι φαίνεται όμως, πιτσιρικάδες χωρίς πείρα από αγώνες, χωρίς τριβή με την πραγματικότητα, πάνω στη φούρια τους να συμπεριλάβουν τον αντικουκουεδισμό στην αντισυστημική τους παραφιλολογία, αξιοποιούνται από διάφορους φασίστες του διαδικτύου και δημιουργούν αυτή τη φασαρία.
  Οι αγώνες των χαλυβουργών ΗΔΗ περάσαν στην ιστορία με τις 100+ μέρες απεργίας, και είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν και αμφισβητίες μέσα στους ίδιους τους εργάτες. Το επίπεδο των εργατών είναι γνωστό, οι δυσκολίες πολλές, οι έξωθεν επιρροές εύκολες. Δεν υπάρχουν έτοιμοι αγωνιστές, πολλοί τώρα μαθαίνουν. Κι ασφαλώς στην πορεία μπορεί να υπάρξουν και προδότες, λίγες φορές έγινε αυτό ιστορικά;
  Αυτοί που υπερθεματίζουν πάνω στους αγώνες για να χτυπήσουν την βασικότερη λαϊκή πολιτική δύναμη στη χώρα, το ΚΚΕ, κάνουν μια πολύ συνειδητή επιλογή: στρέφουν το κύριο χτύπημά τους, όχι στον ταξικό εχθρό αλλά στην εμπροσθοφυλακή του εργατικού στρατοπέδου, που όσο κι αν δεν τους αρέσει, έτσι είναι. Σε βάθος χρόνου όλοι αυτοί οι "αντισταλινικοί", "αντεξουσιαστές", χρυσαυγίτες, κρυπτοφασίστες αντιμνημονιακοί θα περάσουν στο πλευρό της αντίδρασης και μάλιστα θα γίνουν πρωτοπόροι. Να μου το θυμηθείτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Από πότε δεν υπάρχει στην μάχη και η ήττα;
  Και εμείς λέμε ότι μπορεί και να χάσουν οι Χαλυβουργοί, θα νικούσανς μόνο με τι είδους συνέχιση της πάλης;
  Δηλαδή οι εργάτες είναι τόσο ανίκανοι στην διαπάλη τους και θέλουν ινστρούκτορες τύπου ιντιμήντια, Τσιπραλέξηδων, Ανταρσύας και "δεν πληρώνω";
  Αυτά για τήν ώρα, γιατί η επανάσταση δεν θα έλθει από το πλητρολόγιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "θα νικούσανς μόνο με τι είδους συνέχιση της πάλης;"

   Μόνο εάν τα εργοστάσια του Βόλου σταματούσαν κι αυτά τη παραγωγή θα μπορούσε να υπάρξει υλική νίκη. Οι παραγγελίες του Μάνεση δεν είναι και τόσο μεγάλες, η κρίση είναι υπ-ερσυσσώρευσης μην το ξεχνάμε...
   Βέβαια, ήττα από ήττα διαφέρει και στη πατρίδα μας το συμβολικό του πράγματος αντέχει ακόμα σε σχέση με όλη την υπόλοιπη προσομοιωμένη δύση.

   Η αναίμακτη παρουσία των χρηματοδοτούμενων από την ΚΥΠ φασιστών δείχνει -ευτυχώς ή δυστυχώς- το επίπεδο πολιτικοποίησης του οικονομικού αγώνα της εργατών της Χαλυβουργίας. Έπρεπε να υπάρξει ετοιμότητα και αποτροπή της επίσκεψης ή τουλάχιστον "κόσμια" αλλά δυναμική απάντηση (κατά την ομιλίας π.χ. του φασίστα να φωνάζονται δυνατά συνθήματα). Το ΠΑΜΕ είχε τη δυνατότητα να το κάνει αυτό και κακώς δεν το έκανε. Γιατί ακριβώς στη χώρα μας το συμβολικό έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

   Διαγραφή
 12. Οι καταστάσεις είναι δραματικές.

  Η εργατική τάξη με δυσμενείς διεθνείς και ντόπιους συσχετισμούς αγωνίζεται απέναντι σε ένα τέρας που την κτυπάει από παντού. Αυτή είναι η ιστορία της εργατικής τάξης. Πάντα με αυτό τον τρόπο γράφονταν. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες.

  Από τη ψήφιση των μνημονίων στήθηκε ο νέος Γολγοθάς για την εργατική τάξη και όλο τον εργαζόμενο λαό. Ξεκίνησε μια νέα πολιτική διοίκηση που στήνεται πάνω στα αποκαΐδια των αστικών πολιτικών κομμάτων, στηριγμένη στο παρασύνταγμα των μνημονίων και των αποφάσεων της ΕΕ.

  Για τον λαό μόνη απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μια νέα περίοδος οργάνωσης, αγώνων, αντίστασης και αντεπίθεσης με άμεσο στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και απώτερο όραμα μια κοινωνία σοσιαλιστική, απαλλαγμένη από εκμετάλλευση και δουλεία.

  Οργάνωση σε βάθος, οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα και τις πολιτικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, παντού! Οργάνωση των Λαϊκών Επιτροπών με νέο διευρυμένο περιεχόμενο.

  Χωρίς οργάνωση κανένας αγώνας δεν κερδίζεται.

  Πρέπει να δημιουργήσουμε εφεδρείες για τους χαλυβουργούς και για κάθε απεργό. Χωρίς στήριξη και αλληλεγγύη, χωρίς μάχη μέχρις εσχάτων το κεφάλαιο θα νικήσει.

  Η ηρωικοί απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» το δείχνουν με τον τρόπο τους…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πέρα απο το μισος για την εργατικη ταξη που ξεχυλιζει από το σχολιο του Ποτμος/νιντζα και το φοβερο ‘στηριξαμε’ δηλ δε στηριζουμε πλεον υπάρχει και μια αληθεια σε αυτά που γραφει που βεβαια σα γνησιος μικροαστος αδυνατει να βρει τις αιτιες

  Οι μεταναστες στην Ελλαδα είναι πηγη κερδων για ορισμενα στρωματα και πηγη δεινων για καποια αλλα. Για το κεφαλαιο είναι πηγη φτηνης εργατικης δυναμης συνεπως περισσοτερης υπεραξιας. Για μια ομαδα μικροαστών είναι πηγη ευκολου πλουτισμου όταν τους νοικιαζουν τα ανοικιαστα ημιυπογεια στα Πατησια, την Κυψελη στα Σεπολια και τον Κολωνο, για καποιους δικηγορους η ευκολη πελατεια. Για τους μεγαλοαγροτες το φθηνο εργατικο δυναμικο κλπ κλπ. Για τους ιδους αλλα και την εργατικη αριστοκρατια είναι επισης το φθηνο οικιακο προσωπικο κλπ κλπ κλπ Επειδη ακριβως από την εκμεταλλευση (και) των μεταναστών ολοι οι παραπανω μενουν σε περιοχές σχετικά ‘καθαρες’ εχουν συμφερον στην παρουσια τους στην Ελλαδα και είναι συνηθως οι φορεις του αντι-ρατσισμου τυπου συν/συριζα αναρχικών κλπ.

  Για την εργατική ταξη και τα φτωχα στρώματα οι μεταναστες είναι πηγη δεινών, ριχνουν τα μεροκαμματα, διαλυουν τα συνδικατα, αυξανουν την ανεργια. Η παρουσια τους σε τεραστιους αριθμους στις υποβαθμισμενες συνοικιες της Αθηνας δημιουργει σοβαρα προβληματα συνωστισμου, εγκληματικοτητας. Οι ήδη ανεπαρκεις κοινωνικές υπηρεσιες πρεπει να μοιραστοθυν σε μεγαλυτερο αριθμο δικαιουχουν κλπ. Για όλα τα παραπανω δεινά η ευθυνη δεν είναι των μεταναστών αλλά της πολιτκής του κεφαλαιου που εξαθλιωνει τις χωρες καταγωγής αλλά και στις χωρες υποδοχης αφηνει την κατασταση ανεξελεγκτη χωρις να φτιαχνει υποδομές, να δινει χαρτια κλπ

  Οι λογοι είναι δυο, το κόστος φυσικά αλλά επιπλεον η γνωση ότι με τον τροπο αυτό θα οδηγησει την εγχωρια εργατικη ταξη αντι να στραφει στον πραγματικο υπευθυνο να στραφει στον φαινομενικα υπευθυνο τον μεταναστη. Με αλλα λογια μ’ ένα σμπαρο 2 τρυγονια και κερδη και ιδεολογικη κυριαρχια.

  Η εργατικη ταξη προσαρμοζεται σε μια πραγματικοτητα που της εχει επιβληθει καταναγκαστικά. Ζυμωνεται όπως γραφει ο Ποε στους τοπους δουλιας με τους μεταναστες σαν ισος προς ισο και όχι όπως ο αστος και ο μικροαστος σαν αφεντικο σε δουλο. Το πρωτοπορο τμημα της οι κομμουνιστες οργανωνουν μεταναστες στα συνδικατα στο κομμα κλπ. Δεν είναι αντι-ρατσιστες είναι κομμουνιστες και γνωριζουν μονο το τσακισμα του καπιταλισμου μπορει να φερει το τσακισμα του ρατσισμού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ποιος δίνει σημασία στους Πότμους! αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο δεν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους! δεν μπόρεσαν να καπελώσουν την απεργία της Χαλυβουργίας και τώρα ανέλαβαν εργολαβικά να τη συκοφαντήσουν,χέρι χέρι "αντιεξουσιαστές" και Νεοναζί.Η Χαλυβουργία δείχνει το δρόμο σε όλους όσους θέλουν να αγωνιστούν για να αλλάξει αυτό το απάνθρωπο σύστημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Στην αρχή του αγώνα των χαλυβουργών έπαιξα καρπαζιές (σχεδόν) για να βγάλει το σωματείο μου ανακοίνωση στήριξης του αγώνα τους και γι' αυτό αισθάνομαι τουλάχιστον προδομένος.
  Επειδή όμως δεν εμπιστεύομαι ούτε τους νεοφασίστες ούτε το βίντεό τους, περιμένω μια επίσημη ανακοίνωση των χαλυβουργών για το τι πραγματικά έγινε. Νομίζω ότι το οφείλουν σε όλους όσοι τους στήριξαν.

  maestro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @maestro:
  Τι είναι αυτά που λες; "Οφείλουν" εξηγήσεις σε εσένα 4 μήνες απεργοί;
  Και γιατί νιώθεις "προδωμένος"; Μήπως σταμάτησαν να είναι οι μπροστάρηδες του αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα εξαθλίωσης της εργατικής τάξης στην πράξη;
  Ή μήπως σου είπε κάποιος πως οι παραζαλισμένοι εργάτες που πριν μερικούς μήνες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πυρός του ταξικού πολέμου, έγιναν εν μία νυκτί θεωρητικοί του διαλεκτικού υλισμού;
  Και αν θέλεις την άποψη μου, θα είναι και λάθος τους να διαφημήσουν περισσότερο την ΧΑ, βγάζοντας ανακοίνωση για να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. "Τα λεφτά μας πίσω ρε!!!! Εργατική τάξη είναι αυτή; Φέρτε μας άλλη, οε οε οε!!!"

  Ε ρε μια ταξική συνείδηση....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Δηλαδή trash θέλεις να πεις ότι μέσα στη ζάλη τους ξέχασαν και την επίθεση που είχε δεχτεί ο αγώνας τους από τους φασίστες; Τέλος πάντων.

  Άσε που δεν ζήτησα προσωπικά συγγνώμη από κανέναν (έγραφα όλων όσοι τους στήριξαν)αλλά κάποιες διευκρινίσεις για μην έχω μόνο εικόνα από ένα link που έλαβα ή από τι λέει το κάθε blog.

  Πάντως θεωρώ ότι έχεις δίκιο στο πρώτο σκέλος της τελευταίας παράγραφου της απάντησης σου.

  maestro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Για σκοπούς διαφάνειας: ελήφθη ανώνυμο υβριστικό και πολιτικά προβοκατόρικο σχόλιο, που δεν δημοσιεύτηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. τι φοβαστε και δεν το δημοσιευετε? εσεις εχετε τοσο δυνατες ιδεες που αντεχουν στον χρονο (βλεπε σοβιετικη ενωση) που δεν χρειαζεται να φοβαστε για προβοκατσιες! τις μεγαλυτερες προβοκατσιες τις δημιουργειτε μονοι σας καθως προσπαθειτε να δικαιολογησετε τα αδικαιολογητα, οπως την κινηση του σιφωξιου αντι να διωξει με τις κλωτσιες τα καθικια τους φασιστες νεοναζι να καθεται να μιλαει μετα απο αυτους λες και εχουν καποια ιδεολογικη συγγενεια, ή μηπως εχουν. Το ονομα μου ειναι αναρχια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τίποτα δεν φοβόμαστε. Δες τους κανόνες για τον σχολιασμό. Εδώ δεν είναι σπίτι της αναρχίας, υπάρχουν κανόνες. Υβριστικά και προβοκατόρικα σχόλια δεν δημοσιεύονται.

   Σιφωνιός λέγεται ο άνθρωπος που δεν μπορείς να ξεχάσεις, όχι σιφωξιός.

   "Το ονομα μου ειναι αναρχια."

   Κι εμένα Αφροξυλάνθη, χάρηκα πολύ.

   Διαγραφή
 21. κι αν ειναι καποιος αληταρας απο το πληκτρολογιο ελατε να το πειτε σε αυτους που κατεβαινουν τοσα χρονια στο δρομο με συνεπεια και συνεχεια προπαγανδιζοντας τις ιδεες τους χωρις να κοιτανε καρεκλες και εξουσιες. Που συνδικαλιζονται χωρις να ακολουθουνε συνδικαλοπατερες. Που λειτουργουν καθημερινα με γνωμονα την αξιοπρεπεια, την ελευθερια, την ισοτητα και την αλληλεγγυη και που ξυπνανε ενα πρωι και βλεπουν τους συναδελφους τους χαλυβουργους να χειροκροτανε ενα καθικι σαν τον κασιδιαρη. Συγχαρητηρια και παλι στον κ.κ. σιφωνιο που εδωσε λογο στα μεγαλυτερα κατακαθια της ιστοριας.
  Αναρχια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να σου πω, αν αυτό το πεις στον Σιφωνιό πρόσωπο με πρόσωπο, μπορείς να με ειδοποιήσεις εκ των προτέρων να έρθω Αθήνα να δω τη σκηνή;

   Χωρίς πλάκα.

   Διαγραφή
  2. σου πληρωνω τα εισiτηρια, σε παιρνω απο αεροδρομιο και παμε μαζι με καμερα και ποπ κορν.

   Διαγραφή
  3. Για τέτοιο θέαμα, τα πληρώνω μόνος μου και φέρνω και ζιβανίες που αρέσουν στο Γιώργο.

   Διαγραφή
  4. Απο αυτο θελω και γω mon camarade!

   Διαγραφή
  5. Ρε να δω εγώ "νέο επαναστατικό υποκείμενο" τετ-α-τετ με το Σιφωνιό, να τον κοιτάει απλά από κοντά και να του κάνει διάλεξη περί επαναστατικότητας και "αντιφα" στάσης, και ποτίζω όλη την Αθήνα!

   Διαγραφή
  6. "ελατε να το πειτε σε αυτους που κατεβαινουν τοσα χρονια στο δρομο με συνεπεια και συνεχεια προπαγανδιζοντας τις ιδεες τους χωρις να κοιτανε καρεκλες και εξουσιες. Που συνδικαλιζονται χωρις να ακολουθουνε συνδικαλοπατερες."

   ΑΝΑΡΧΙΑ = ΟΧΙ ΑΡΧΗ...
   ...αρα ουτε τελος! Συνεπώς ΟΥΤΕ γέννηση ΟΥΤΕ θάνατος! Θα γεννιόματστε ΟΛΟΙ χωρις να έχουμε κάποιον πάνω απο το κεφάλι μας ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ (ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ) ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!
   ΔΙΟΤΙ, ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ!!!
   ΘΑ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ! ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΠΤ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ!
   ΘΑ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΑΠΑΡΧΗΣ... ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ!!!
   ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΑΛΙΑ... στα ωραία ΑΝΑΡΧΙΚΑ πολιτεύματα!!!

   ΓΤ ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΜΑΣ!!!

   ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΄ΜΑΣ... ΚΑΝΕΝΑΣ!!!!!!!!!!!!

   ΓΑΜ..Ε ΚΑΙ ΔΕΡΝ...Ε!!!

   ΑΛΗΣ

   Διαγραφή
 22. και το αν οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ ειναι αποδεκτοι στα εργατικα ανατρεπτικα κινηματα το εχει δειξει η ιστορια, δεν θα μας το πει ο σιφωνιος! ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ!
  ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ.

  ΑΝΑΡΧΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αναρχία, για πήγαινε να δεις αν έρχομαι.

   Διαγραφή
  2. Ουαν κωλοτριβόσασταν με τους φασίστες επί τετράμηνου στην παλτεία συντάγματος και όταν την πέφτατε στο ΠΑΜΕ από κοινού, η "αντιφασιστική ευαισθησία" σας είχε πάει περίπατο...
   Δεν πάνε και 200 χρόνια από τότε που οι αναρχικοί ζητούσαν από κοινού με τους φασίστες (και άλλους -μην τους αδικώ) την κατάργηση συνδικάτων-κομμάτων. Λίγοι μήνες πάνε και δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.
   Αλλά ξέχασα, αυτά γίνοταν με όρους "άμεσης δημοκρατίας". Τον εαυτό σας ή εμάς προσπαθήτε να κοροϊδέψετε;

   Διαγραφή
 23. Καλά βρε"αναρχία"είσαι τόσο βλάκας που πιστεύεις ότι ο Σιφωνιός στηρίζει τους παρακρατικούς ή τους συμπαθεί ή ότι πρόκειται να πάρει κάτι από αυτά που πήγαν;
  Χαρά στην υπομονή σου Αντώνη!!
  Ηλίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Νομιζω οτι ο maestro παραπανω εχει ενα μισοδικιο: στην παρουσα φαση, ισως και να εχει νοημα οι απεργοι να ρωτηθουν για την αποψη τους, για το πώς ειδαν την κινηση αυτη. Στον εναν αξονα, εχει νοημα να ανοιξει η κουβεντα μεσα στην εργατικη ταξη για τον "φιλολαικο" ρολο των φασιστων (γιατι υπηρξε και "αριστερος" ναζισμος/στρασερισμος και αυτο το φιδι πρεπει να γινει αναγνωρισιμο στην εργατικη ταξη -αν η ιδια δεν το εχει ηδη παρει πρεφα). Στον αλλο αξονα, το "καψιμο των γεφυρων" που διαφαινεται με καποιους μεχρι τωρα αλληλεγγυους χωρους δεν εχει καμια τακτικη και υλικη χρησιμοτητα.

  Με κινδυνο να γυρισουν τα αντερα σε κουκουεδες συντροφους, το παρακατω αποσπασμα του Tony Cliff ειναι ιδιαιτερα ταιριαστο:

  Against opportunism and against sectarianism

  You can stand on a picket line and next to you is a worker who makes racist comments. You can do one of three things. You can say, “I’m not standing with him on a picket line. I’m going home because there no one makes racist comments.” That is sectarianism because if “the emancipation of the working class is the act of the working class” I have to stand with him on a picket line.

  The other possibility is simply avoiding the question. Someone makes a racist comment and you pretend you haven’t heard and you say, “The weather is quite nice today!” That’s opportunism.

  The third position is that you argue with this person against racism, against the prevailing ideas of the ruling class. You argue and argue. If you convince him, excellent. But if you don’t, still when the scab lorry comes you link arms to stop the scabs because “the emancipation of the working class is the act of the working class.”


  (πηγη)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...Except that to my knowledge, steelworkers did NOT make racist comments and there was no picket line.

   Κατά τα άλλα, η λογοδοσία προϋποθέτει α) λογοδότη και β) λογοδοτούμενο. Και ακριβέστερα, προϋποθέτει πρώτα λογοδοτούμενο και μετά λογοδότη.

   Στην περίπτωσή μας, ποιος είναι ο λογοδοτούμενος, αυτός στον οποίο οφείλονται εξηγήσεις; Έμφαση στο "οφείλονται", διότι όπως είπε κι ένας φίλος, κι εγώ έχω τεράστια περιέργεια να μάθω τι έγινε και γιατί, αλλά άλλο αυτό και άλλο το "εξηγήσου ρε!"

   Διαγραφή
  2. Δεν ειπα καθολου οτι εκαναν ρατσιστικα σχολια, μην παρεξηγιομαστε. Αν θες να κυριολεκτησουμε, βαλε οπου λεει "makes racist comments" το "tolerated neonazis" και το αποσπασμα του Κλιφ γινεται σαφες.

   Απο την αλλη δεν μιλησα καθολου για λογοδοσια και για εξηγησεις που οφειλονται. Μιλησα για ανοιγμα κουβεντας, με σεβασμο. Να ρωτηθουν την αποψη τους, να ακουστει η δικη τους η εκδοχη, γιατι αυτη η εκδοχη ειναι που εχει σημασια και με αυτην την εκδοχη ειναι που η πολιτικη αριστερα πρεπει να συνομιλησει και (αν χρειαζεται) να προσπαθησει να μορφωσει με τη λουξεμβουργιανη εννοια.

   (no PoMo)

   Διαγραφή
  3. Μόνο που δεν είναι ούτε το ίδιο πράγμα το ένα με το άλλο, ούτε είναι η Χαλυβουργία μια πολιτική συλλογικότητα που να παίρνει αποφάσεις άλλες από το αν θα απεργήσει, αν θα συνεχίσει μια απεργία ή όχι, αν θα επισκεφθούν εκπρόσωποι της το α) ή β) εργοστάσιο, κλπ.

   Δεν ξέρω αν έχει γίνει κατανοητό αυτό ή ότι ο Σιφωνιός εκπροσωπεί τους χαλυβουργούς όχι ως πολιτικο-ιδεολογικές οντότητες αλλά ως εργαζόμενους και απεργούς. Προφανέστατα, ο λόγος του είναι πολιτικότατος, προφανέστατα είναι μαρξιστικός, αυτό όμως πηγάζει απ' τον ίδιο τον Σιφωνιό, και φυσικά γίνεται αποδεκτό από τους άλλους.

   Σε πάρα πολύ κόσμο, και παρά το πολύ μακρόν αυτής της απεργίας και τις επανειλημμένες δικές μου εξηγήσεις, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι οι χαλυβουργοί δεν είναι ΚΚΕδες. Κι ενώ πριν δεν φάνηκε καθόλου παράξενο σε κανένα που άτομα που δεν είναι ΚΚΕ εκπροσωπούνται από κάποιον που μιλά για διεθνιστικό προλεταριάτο, τώρα φαίνεται σκανδαλώδες που ανέχτηκαν (όσοι ήταν εκεί) την επίσκεψη των καλόπαιδων.

   Μήπως θα πρέπει να γίνει λίγο πιο κατανοητό το ότι άλλο ο Χαλυβουργός, άλλο το ΠΑΜΕ, άλλο το ΚΚΕ, άλλο ο συνδικαλισμός, και άλλο μια πολιτική συλλογικότητα;

   Διαγραφή
  4. Δεν βλεπω πού στο σχολιο μου εκανα αυτη τη συγχιση. Τον Σιφωνιο δεν τον αντιμετωπιζω ως κουκουέ ή ως ιδεολογικο καθοδηγητη των απεργων ή ως ...βοσκο των αμνων της εργατικης ταξης. Τη θεση του την αντιλαμβανομαι πρωτα ως εργατη που απεργει, δευτερα ως συνδικαλιστη που εχει να κουμανταρει τα πρακτικα ενος σωματειου σε απεργια(*) και σε τριτο χρονο ως ανθρωπου με κομματικη ενταξη. Και προφανως η κομματικη ενταξη του καθενα δεν τον κανει ουτε επισημη φωνη του κομματος, ουτε τον μεταρσιωνει ξερωγω στον "τελειο" (παναιαμ) κομουνιστη.

   Η σταση του ανθρωπου αυτου λοιπον μονο με απειρο σεβασμο και τρυφεροτητα πρεπει να προσεγγιστει. Οταν μιλαω για το ρολο της πολιτικης αριστερας, δεν μιλαω για τον εναν ανθρωπο (τι να πρωτοκανει πια?). Μιλαω για ξερωγω το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΥΡΙΖΑ, τους αναρχικους, εμας τους πληκτρολογουντες και παει λεγοντας.

   Γενικα δεν πολυβλεπω και πού διαφωνουμε, αν διαφωνουμε. Ισως στο οτι μιλησα για οπορτουνισμο αν το αγνοησουμε?

   (*)Με μεγαλη πιθανοτητα να βρεθω και γω για πρωτη φορα στη ζωη μου σε απεργια, αρχιζω να αντιλαμβανομαι τα τεραστια καθημερινα, υλικα προβληματα που μπορει να προκυψουν και τα οποια δεν επιτρεπουν παντα πολυτελειες οπως καθαρη σκεψη. Καμια απολυτως συγκριση βεβαια, εμεις ειμαστε υπερντελουξ, αλλα αμα εμεις τραβαμε οργανωτικα ζορια, φανταζομαι τι γινεται εκει.

   Διαγραφή
  5. Σωστά αντιλαμβάνεσαι τον Σιφωνιό. Απλά δεν θεωρώ ότι το απόσπασμα που παρέθεσες έχει εφαρμοσιμότητα στα συγκεκριμένα συμφραζόμενα, για τους λόγους που εξέθεσα. Δεν αφορά τη χρήση του όρου οπορτουνισμός ή αντίρρησή μου, αφορά την εφαρμοσιμότητα του αποσπάσματος στην περίσταση και στους συσχετισμούς που αφορούν απ' τη μία τους απεργούς κι απ' την άλλη τον Σιφωνιό ως εργάτη αλλά και πολιτικοποιημένο μέλος του ΠΑΜΕ.

   Διαγραφή
 25. Και για να μην παρεξηγηθω, δεν ααποκαλω εσενα ή τον Σιφωνιο οπορτουνιστη. Εσυ γραφεις οτι οτι θελεις και συ να μαθεις τι εγινε. Για τον Σιφωνιο παραπεμπω στο προηγουμενο μου σχολιο. Μιλαω για την επισημη σταση της αριστερας και για τη σταση ανθρωπων που στο ονομα της αλληλεγγυης στην απεργια και προσπαθωντας -σωστα- να την υπερασπιστουν απο τον σεχταρισμο, φαινονται (ρητορικα εστω) να υποβαθμιζουν τη σημασια του γεγονοτος πιο κατω κατω και απο την *μικρη* σημασια που εχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Βεβαίως και θέλω να μάθω τι έγινε, εφόσον παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την απεργία, αλλά όπως είπα αυτό δεν ισούται με μια στάση "ζητώ εξηγήσεις."

  Εξηγήσεις, όπως σίγουρα θα είδες, ζήτησα απ' το ΚΚΕ για κάποια πράγματα και όχι απ' τους Χαλυβουργούς. Αυτό κάτι δείχνει για το πώς αντιλαμβάνομαι εγώ το accountability factor.

  Το γεγονός αν το θεωρούσα ασήμαντο, φυσικά, δεν θα αφιέρωνα τόση ενέργεια Παρασκευή/Σάββατο για το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σαφες και σαφως.

   Οσο για το παραθεμα, δεν καταλαβαινω ακομα γιατι δεν εχει σχεση, αλλα ας σε αφησω να κανεις και καμια αλλη δουλεια, να κανω και γω καμια δουλεια.

   Διαγραφή
 27. Αξιόλογη κατ' εμέ τοποθέτηση, σωστά "ζυγιασμένη" σε ό,τι αφορά οπτική και επιμερισμό ευθυνών, και με ορθή ανάλυση των προθέσεων Χ.Α: http://leftg700.blogspot.com/2012/02/blog-post_19.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Και επίσης: http://aristeroblog.gr/node/492

  (γενικότερα ο Μαυροειδής τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχει αλλάξει πολιτική στάση· το σημειώνω λόγω έντονης κριτικής μου σε κείμενά του μέχρι τα τέλη Οκτώβρη)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "φαίνεται να έχει αλλάξει πολιτική στάση"=έχει συγκριτικά ρίξει τους τόνους.

   Διαγραφή
  2. όχι ότι θα σε πείσω αλλά δεν έχει αλλάξει καθόλου πολιτική στάση. Ο Μαυροειδής προσπαθεί να εκλαϊκέυσει/εξειδικεύσει τη γραμμή του ΝΑΡ και να παρέμβει σε κρίσιμα ζητήματα όταν αυτά προκύπτουν.

   Σαν γενικότερο σχόλιο πιστεύω ότι από την όλη συζήτηση που έχει ανοίξει φαίνεται η φοβερή ανεπάρκεια και έλλειψη της αριστεράς στο ζήτημα του αντιφασιστικού αγώνα, ειδικά όταν αυτός απαιτεί ουσιαστική συζήτηση/ρήξη και όχι μια συνθηματολογία άνευ νοήματος. Κι εδώ εγώ βλέπω μεγάλες ευθύνες του ΚΚΕ(όχι άμεσα συνδεδεμένες με το συμβάν) αλλά και άλλων σχηματισμών της αριστεράς. Ο Αγ. Παντελεήμονας είναι "τυφλό σημείο" για όλες τις "γραμμές" που κυκλοφορούν, εκτός από αυτές για τις οποίες είναι το κυρίαρχο σημείο, που επειδή το ανάγουν σε κυρίαρχο, χάνουν και την ουσία.

   Διαγραφή
 29. Σημείωση στα πλαίσια της διαφάνειας της λογοκριτικής λειτουργίας:

  Δύο ακόμη σχόλια του "Το όνομά μου είναι Βλακαρχία" ή "Με λεν Αρτέμη" κατέληξαν στον ηλεκτρονικό σκουπιδοφάγο, όπου και ανήκουν.

  Λυπάμαι, η εγκεφαλική δυσλειτουργία δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα που πρέπει να επιβάλλεται στα μυαλά των άλλων δια της δημοσίευσης στον δικό μου χώρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Αντώνη γεια σου,

  Παρακολουθώ πολύ καιρό τα κείμενα σου,(απ το προηγούμενο blog), και να ξέρεις πως με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην σκέψη μου και σε ευχαριστώ γι αυτό. Θέλησα πολλές φορές να γράψω είτε για να αναπτύξουμε διάλογο είτε για να απαντήσω στα τόσα σχόλια άλλωτε στείρα και άλλωτε εμετικά στα οποία ηρωικά παλέβεις μόνος σου να τα βάλεις στην θέση τους. Παρόλα αυτά δεν τα κατάφερα γιατί όπως τόνισες στο κείμενο σου υπάρχουν κάποιοι απο εμάς που ούτε τον χρόνο έχουμε, ούτε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε μπροστά από μια οθόνη και να νιώθουμε πως δίνουμε τον ταξικό μας αγώνα απατώντας στον κάθε γελείο, στον κάθε προβοκάτορα η στον κάθε φαντασμένο.(χωρίς αυτό να σημένει οτι δεν πρέπει και να υπάρχουν αυτοι που το κάνουν) Ο αγώνας δίνετε σε όλα τα μέσα αλλα η βαρύτητα δεν μπορεί να είναι η ίδια. Ετσι κι εγώ δίνω την ενεργειά μου εκεί που έχω πειστεί απ την ιστορία ότι βρισκεται ο πυρήνας του ζητηματος ανατροπή του καπιταλισμου. Στα εργοστάσια, στα μέσα παραγωγής στους μαζικούς τόπους δουλειάς και τις λαικές γειτονιές που πλέον έχει αρχισει και ξεκαθαρίζει ποιοι είναι αυτοί που τα φάγανε κτλ, και κυριότερο τι πόλο παίζει ο καθένας σε αυτή την ιστορία. Παλέυω καθημερινά σε αυτούς τους χώρους χρόνια θυσιάζωντας πάρα πολλα απ την προσωπική μου υπόσταση (κερδίζωντας βέβαια τα διπλάσια σε πνευματική και ηθική ικανοποίηση) ώστε οι απεργίες να μεγαλώνουν, να μαζικοποιούνται και να αποχτούν ταξικό προσανατολισμό.Ωστε να διαμορφώνεται μερα με την μέρα η φύτρα της εργατικής εξουσίας και του πολιτισμού της που θα απελευθερώσει την ανθρωπότητα.

  συνεχεια παρακάτω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. συνέχεια από παραπάνω

  Καταλαβένεις λοιπόν ότι από ένα σημείο και μετά τα παιχνιδάκια των "παιδιών" στο Σύνταγμα δεν μπορούν να είναι άλλο ανεκτά, Βαρέθηκα όλα αυτά τα χρόνια ως φοιτητής και ως εργαζόμενος να μένω άγρυπνος πριν από κάθε απεργία δουλέυοντας νύχτα δεύτερο μεροκάματο, για να είμαι 4 η ώρα το πρωί να περιφρουρώ εργοστάσια και να κυνηγάω τον κάθε ρουφίανο της εργοδοσίας να μην μπει για δουλειά η να μην τρομοκρατει τους υπόλοιπους που θέλουν να απεργήσουν.... και να έχω να αντιμετωπίσω το μεσημέρι στην "απεργία" της πλατείας τον κάθε φαντασμένο "επαναστάτη" που είναι ανύπαρκτος όλες τις υπόλοιπες μέρες(α ξέχασα είναι πανταχού παρων στο διαδύκτιο..) που μαζί με τον καφέ του θέλει να κάνει και "πέσιμο" στα Ματ για να διεκδικίσει την "ατομικη" του ελευθερία που του στερήσανε και γιατί όχι και πέσιμο σε εργαζόμενους που μπορεί και αυτοί να του στερούνε την "ελευθερία" του.
  Εχει λοιπόν πάρα πολυ ενδιαφέρον για μένα να επικεντρώσει ο κόσμος πάνω στην στάση όλων αυτων όσο αναφορα την απεργία στην χαλυβουργία και να βγάλει τα συμπεράσματα. Είναι πραγματικά φοβερό το πως οι "αλητες,ρουφιάνοι και φασίστες του ΠΑΜΕ που περιφρούρησαν την βουλή και το αστικό κράτος" εδώ και μέρες αποθεώνονται σαν απεργοί της Χαλυβουργίας σε πρώτη φάση, και μόλις αυτοι οι απεργοί γίνονται πραγματικά επικινδινοι για το σύστημα σε δεύτερη φάση, τότε ξεκινάει η φιλολογία για το ΠΑΜΕ που η "ελεγχει" τον αγώνα η τον μονοπωλεί για να κερδίσει το ΚΚΕ ψήφους η οτι τελικά θα τον προδοσει, θα τον αποπροσανατολίσει και άλλα πολλά τέτοια. Είναι οι ίδιοι που το καλοκαίρι της "αγανάκτησης" βρίζανε το προδοτικο ΠΑΜΕ που δεν πάει στο Συνταγμα, και την μόνη μέρα που πήγε εκεί του επιτέθηκαν είτε γιατι περιφρουρεί και βάζει φρένο στην επανάσταση η γιατί με φασιστικό τρόπο καταλαμβάνει την πλατεία που είναι για όλο τον λαό! Λοιπόν φτάνει πια, ας παρατηρήσουν λίγο όλοι αυτοί πως αυτη τη στιγμη το παγκόσμιο κομμουνιστικο και εργατικο κίνημα έχει τα μάτια του στραμέννα πάνω στην δράση του ΠΑΜΕ τα τελευταία χρόνια και βγάζει συμπεράσματα τα οποία θα αποτελέσουν "χρυσάφι" στην εξέλιξη της ιστορίας και της πάλης για την εξουσία της εργατικής τάξης, αποκορύφωμα αυτής της οργανωσης της πάλης είναι αυτη τη στιγμή ο αγώνας των χαλυβουργών που πραγματικά πιστεύω οτι με την σωστη στρατηγική και τακτική μπορεί να λάβει όχι απλά παννελαδικό χαρακτήρα αλλά σε σε Βαλκανικό και ευρωπαικό επιπεδο(βλεπε τα ποσοστα της ετησιας παραγωγης χάλυβα στην Ευρώπη, τον ρόλο της ελληνικής παραγωγής και την σχέση αυτης της παραγωγής με το υπολοιπο ιμπεριαλιστικο παιχνίδι ελέγχου ενέργειας που παίζεται αυτή την στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ρολο της Ελλάδας και της κρισης-χρέους της σε όλο αυτό).
  Αυτες οι μέρες απεργίας είναι στον τομέα αυτο είναι τεράστιας στρατηγηκής σημασίας γι αυτό και έχει ξεσπάσει όλη αυτη πολεμική και η παραφιλολογία. Το ζήτημα είναι να βγουν ξεκάθαρα συμπεράσματα και η παγκόσμια αλλυλεγγυη προς τους απεργούς δείχνει πως αυτό είδη συμβαίνει και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο.
  Αυτά προς το παρών, υπόσχομαι πως θα κρατήσω επαφή κάθε φορά που θα βρίσκω χρόνο.
  Συνέχισε την πολύ καλή δουλεία που κάνεις εδώ μέσα,
  είναι πραγματικά ένας μικρός διαλεκτικός θησαυρός.

  συντροφικά
  Βασίλης Δ.

  Υ.Γ.
  πολυ δυνατό το κείμενο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βασίλη,

   Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για τον χρόνο που δαπάνησες για να το γράψεις.

   Νομίζω επιτέλους μια παρέμβαση από τους χώρους εργασιακού ακτιβισμού ήταν απαραίτητη στο θρεντ.

   Για τον ωραιοποιημένο μικροαστισμό του "νέου επαναστατικού υποκειμένου" που κάνει "επανάσταση" μετά τις 12.30-1.00 το νωρίτερο γιατί δεν έχει ξυπνήσει στις 4.00 πμ ποτέ στη ζωή του, αλλά δίνει απλόχερα το δικαίωμα στον εαυτό του να κρίνει αφ υψηλού τα πάντα από κανένα νετ καφέ συνοδεία καπουτσίνο, θα πρέπει να μιλήσουμε πιο θεωρητικά και ιστορικά κάποια στιγμή, αλλά πράγματι και το δικό μου στομάχι έχει φτάσει στα όρια.

   Διαγραφή
  2. "δίνει απλόχερα το δικαίωμα στον εαυτό του να κρίνει αφ υψηλού τα πάντα από κανένα νετ καφέ συνοδεία καπουτσίνο": στην καλύτερη και πιο αθώα των περιπτώσεων. Στη χειρότερη, μας πετάει και μια κοτρώνα στο κεφάλι ή μια μολότωφ και μετά πάει να πανηγυρίσει με τους φίλους του το κατόρθωμα πίσω στο νετ.

   Διαγραφή
  3. Για να μην κουράζουμε το στομάχι μας πολυ έχω να προτείνω έναν συνδυασμό ευκολου και ευχάριστου διαβάσματος (όχι τόσο σε εσένα όσο σε όλους αυτούς) που κατά την γνώμη μου αποκαλύπτει τα πάντα για το προφίλ του "νέου επαναστατικού υποκειμένου" και όλα τα
   ιδεολογικά-πολιτικά αδιέξοδα του που αποτελούν αποτέλεσμα της ίδιας της φύσης της ιδεολογίας τους.

   Β.Ι. Lenin
   "επαναστατικός τυχωδιοκτισμός"
   "αριστερισμός η παιδική αρρωστεια του κομμουνισμού"

   σε διαλεκτικο συνδυασμό με

   Murray Bookchin
   "Kοινωνικός ή Lifestyle Αναρχισμός;"

   Διαγραφή
  4. α ξέχασα!
   Βασίλης Δ.

   (μην μας περάσουν και για Anonymous!!!)

   Διαγραφή
  5. Το "Αριστερισμός" του Λένιν δημοσιεύεται εδώ σε συνέχειες. Έχω επίσης δώσει παλιότερα λινκ για το κείμενο Bookchin.

   Διαγραφή
 32. @αναρχία:
  Πολύ χρήσιμα τα σχόλιά σου. Επιτέλους, λίγη ειλικρίνεια:
  "Συγχαρητηρια και παλι στον κ.κ. σιφωνιο που εδωσε λογο στα μεγαλυτερα κατακαθια της ιστοριας"
  "ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Απογοητευμένος κι Άφωνος15 Μαρτίου 2012 - 8:25 μ.μ.

  Σα να μην έφτανε η περατζάδα της Χρυσής Αυγής από τη Χαλυβουργία Ελλάδας, τώρα μαθαίνουμε ότι πήγε κι ο "Μαύρος Κρίνος" να παίρνει συνεντεύξεις...

  Φρίκη.

  http://mavroskrinos.blogspot.com/2012/01/76.html

  Κι αν έχετε όρεξη, μελετήστε λίγο τι στην ευχή είναι αυτός ο "Μαύρος Κρίνος" μπας και βγει καμιά άκρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για "απογοητευμένος και άφωνος" δεν είσαι και ιδιαίτερα άφωνος.

   Στην συνέντευξη αυτή στην οποία παραπέμπεις, από την 76η (!!) μέρα απεργίας, όπως λέγεται, σχεδόν δυόμιση δηλαδή μήνες πριν, εμφανίζεται ένας τύπος, μέσα στην νύχτα, χωρίς να δείχνει τίποτε άλλο η κάμερα, και χωρίς κανέναν άλλο γύρω του.

   Αντί να ψάξω εγώ τι είναι ο Μαύρος Κρίνος, μήπως να ψάξεις εσύ τι χαρακτηρίζεις ως "περατζάδα" του ΜΚ απ' τη Χαλυβουργία;

   Διαγραφή
  2. Απογοητευμένος κι Άφωνος15 Μαρτίου 2012 - 9:40 μ.μ.

   Κάτσε, μη βαράς. Το "άφωνος" αφορά το ότι έμεινα κάγκελο με όσα είδα. Ήξερα για τους χρυσαυγίτες που πήγαν στη Χαλυβουργία να κάνουν τη φιέστα τους. Αλλά τελικά φαίνεται ότι άτομα του ακροδεξιού χώρου ("Αυτόνομοι Εθνικιστές"/"Μαύρος Κρίνος") είχαν πάει εκεί πριν καν πάει η "Χρυσή Αυγή".

   Διαγραφή
  3. Δεν βάρεσα κανένα.

   Τι είδες δηλαδή και έμεινες κάγκελο "με όσα είδες";

   Εγώ σου είπα τι είδα. Για πες κι εσύ να καταλάβω.

   Διαγραφή
  4. Αντώνη, μη βιάζεσαι να αποπάρεις τον άνθρωπο. Πληροφορία έφερε, που έιναι μάλιστα πολύ ανησυχητική. Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια μια άνοδος ακροδεξιών στοιχείων που ανακατεύουν το ναζισμό με κάποια μέρη αριστερής ρητορείας, στα πρότυπα του "Third Position" του εξωτερικού.

   Οι χαλυβουργοί πάω στοίχημα ότι δεν ξέρουν τι είναι όλοι αυτοί και νομίζουν ότι έρχονται για καλό. Ο κόσμος είναι απληροφόρητος κι ανενημέρωτος. Γιατί δεν το ψάχνεις να κάνεις μια ανάλυση του πόσο κοροϊδευουν τον κόσμο αυτοί οι ακροδεξιοι που πλασάρονται σαν "αυτόνομοι εθνικιστές" και σαν "αριστεροί εθνικιστές"; Θα βοηθούσε πολύ κάτι τέτοιο.

   Δημήτρης Π.

   Διαγραφή
  5. Απογοητευμένος κι Άφωνος15 Μαρτίου 2012 - 9:49 μ.μ.

   Ότι πάει καιρός που οι "Αυτόνομοι Εθνικιστές" στους οποίους ανήκει το μπλογκ "Μαύρος Κρίνος" είχαν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό σπέκουλα για να κερδίσουν ταυτιζόμενοι με το κίνημα των χαλυβουργών (σε αντίθεση με τη Χρυσή Αυγή που τότε το πολεμούσε ανοιχτά). Τώρα που το σκέφτομαι, λες εκεί να οφείλεται το ότι οι χρυσαυγίτες έστειλαν εκπρόσωπο στους Χαλυβουργούς για να δείξουν ότι τους στηρίζουν;

   Διαγραφή
  6. Με άλλα λόγια, είσαι πεπεισμένος ότι το βίντεο αυτό τραβήχτηκε στη Χαλυβουργία κατά τη διάρκεια επίσκεψης εκεί. Μπορείς να μου εξηγήσεις ποιος πάει επισκέψεις για βιντεογράφηση οπουδήποτε νυχτιάτικα και γιατί δεν υπάρχει κανένα πλάνο πέραν του κοντινού του ενός ανθρώπου που μιλάει;

   Διαγραφή
  7. Προφανώς είσαι εξίσου πεπεισμένος, Δημήτρη Π. Μπορώ να ρωτήσω κι εσένα από πού άντλησες το συμπέρασμα ότι πρόκειται για επίσκεψη του Μ.Κ στη Χαλυβουργία;

   Διαγραφή
  8. Απογοητευμένος κι Άφωνος15 Μαρτίου 2012 - 9:58 μ.μ.

   Εσύ γιατί αποκλείεις το ενδεχόμενο να πήγε ένας από αυτούς τους καραγκιόζηδες εκεί, να είπε δυο-τρεις ευχάριστες κουβέντες στον κόσμο, να κέρδισε την εμπιστοσύνη των απεργών και να πήρε μια συνέντευξη και μετά να το εκμεταλλεύτηκε;

   Διαγραφή
  9. Εγώ δεν απέκλεισα τίποτα. Ρώτησα εσένα, τον απογοητευμένο και άφωνο, από πού άντλησες τη βεβαιότητα που σ' έκανε να χάσεις τη φωνή σου. Εγώ αν ήταν να χάσω τη φωνή μου θα το ψαχνα λίγο πριν το γυροβολήσω στα μπλογκ.

   Καθότι υπάρχει κι ένα ρητό που λέει ότι αυτός που καταγγέλει κάτι έχει το βάρος της απόδειξης.

   Αναμένω λοιπόν την απάντηση, μιας και φωνή έχεις.

   Διαγραφή
  10. Εσύ Αντώνη ποιους νομίζεις ότι καταγγέλλει ο "απογοητευμένος κι άφωνος"; Τους χαλυβουργούς ή τους φασίστες που πάνε να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη τους;

   Κι από την Κύπρο όπου είσαι είναι λίγο δύσκολο να ξέρεις με τόση σιγουριά τι πάει και λέει ο καθένας στους απεργούς και πότε και πώς ώστε να αντιμετωπίζεις κάποιον που μας φέρνει τόσο θλιβρεά μαντάτα με αυτό τον τροπο. Εδώ καλά-καλά εμεις που είμαστε στην Ελλάδα δεν ξέρουμε τι παίζει και ψάχνουμε να βρουμε άκρη.

   Εγώ στη θέση σου θα είχα θορυβηθεί πολύ άσχημα κι αντί να αποπάρω το μαντατοφόρο θα προσπαθούσα να πληροφορήσω τους χαλυβουργούς για το τι είναι αυτοί οι περίεργοι τύποι και τι επιδιώκουν. Κι είναι καθήκον ατόμων σαν εσένα, με τις τόσες γνώσεις σου και την ικανότητά σου να αναλύεις και να μπαίνεις στην ουσία του τι είναι κάθε ρέυμα, να ενημερώνουν τον κόσμο. Γιατί μετά θα βγει ο κάθε τυχάρπαστος ή το κάθε πληρωμένο τσουτσέκι των μμε να πιαστεί από αυτά τα βίντεο και να πει "ορίστε οι χαλυβουργοί είναι ναζί είανι έτσι κι έτσι κι είναι ακροδεξιοί, φασίστες κλπ". Καταλαβαίνεις τι κίνδυνο μας αποκάλυψε ο "απογοητευμένος κι άφωνος";

   Χάρης Δημητρόπουλος

   Διαγραφή
  11. Απογοητευμένος κι Άφωνος15 Μαρτίου 2012 - 10:16 μ.μ.

   Αντώνη, εγώ σου μετέφερα την είδηση της προσπάθειας μιας φασιστικής ομάδας να εκμεταλλευτεί την απεργία των χαλυβουργών. Αν εσύ θες να με θεωρήσεις εχθρό, δικαίωμά σου και δε θα σε ξαναενοχλήσω. Είχα όμως την ελπίδα ότι θα αξιολογούσες τον κίνδυνο από τα πλαγιοκοπήματα των φασιστών και θα έβγαινες με το κύρος σου να επισημάνεις στους απεργούς τις παγίδες που τους στήνουν. Είναι φανερό ότι έκανα λάθος.

   Διαγραφή
  12. Η μπάλα εκτός κερκίδας κανονικότατα...

   Τώρα δηλαδή, απογοητευμένε και άφωνε, θα είσαι διπλά απογοητευμένος, ε;

   Άμα είναι έτσι, κάτσε να πάρω τηλέφωνο το Σιφωνιό ρε παιδί μου.

   Διαγραφή
  13. Εντάξει, τον πήρα, κανόνισα να πάνε 7.000 ΠΑΜΙΤΕΣ τώρα στην πύλη. Ελπίζω να έχεις οπτική επαφή να τους δεις που θα ρχονται.

   Διαγραφή
 34. Τρίτος στην παρέα των άμεσα πεπεισμένων. Δεν ξέρω τι θα έκανες εσύ στη θέση μου, Χάρη Δημητρόπουλε, αυτό που ξέρω είναι ότι δεν θα σε ήθελα για ένορκο σε δίκη για υπόθεσή μου και ότι ελπίζω να μη δημοσιογραφείς.

  Μια απαντησούλα για το σε ωθεί στην λαύρα πεποίθηση, που επεκτείνεται σε θεωρίες για τα καθήκοντά μου και ερμηνείες περί Κύπρου (γράφεις απ' τον Ασπρόπυργο; Στείλε μου φωτό με το λάπτοπ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή