Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Μερικές απορίες για το κείμενο του Αλέκου Χαλβατζή

Ο Αλέκος Χαλβατζής αποχώρησε από το ΚΚΕ στις 21/9/2010, καταγγέλοντας "σοβαρή εκτροπή και βαθιά κρίση του ΚΚΕ", με τα δικά του λόγια. Η αποχώρηση, από ό,τι καταλαβαίνω, γνωστοποιήθηκε κάπως ανορθόδοξα για τα δεδομένα του κόμματος, από το ιστολόγιο που έφτιαξε ο Χαλβατζής τον ίδιο μήνα (αν και το κείμενο αιτιολόγησης δημοσιεύτηκε αρκετά αργότερα, στις 17/12/2010). Στο ιστολόγιο που δημιούργησε, ο Χαλβατζής έχει κάνει ελάχιστες αναρτήσεις από τον Σεπτέμβρη του 2010: 7 συνολικά. Η τελευταία πριν από την πιο πρόσφατη ήταν ένα χρόνο πριν, τον Φλεβάρη του 2011. Στις 18 του Φλεβάρη του 2012, την ημέρα δηλαδή που ξέσπασε η επίθεση κατά του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, και του Γιώργου Σιφωνιού εξαιτίας της επίσκεψης στη Χαλυβουργία μελών της Χρυσής Αυγής, ο Χαλβατζής δημοσίευσε στο ιστολόγιό του ένα πάρα πολύ εκτεταμένο κείμενο με τίτλο "Μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση." Το κείμενο ήλθε υπόψη μου εξαιτίας ανώνυμων σχολίων σε άσχετα με το θέμα θρεντ, με πανομοιότυπο φραστικό, που παραθέτουν το λινκ και με καλούν να σχολιάσω. Εκ του αποτελέσματος, είναι προφανές πως το κείμενο αποτελεί ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα ενός πολυεπίπεδου και πολυσυλλεκτικού πολέμου στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, και την απεργία στη Χαλυβουργία, ανεξαρτήτως των μάλλον αδιευκρίνιστων προθέσεων του ίδιου του Χαλβατζή. 

Αυτό είναι ένα πρώτο σχόλιο που μπορώ να κάνω. Το δεύτερο, και εξίσου εισαγωγικό, είναι ότι ως μη μέλος του κόμματος θεωρώ πολύ δύσκολο ένας άνθρωπος με πολυετή υπηρεσία και πείρα στο κόμμα να μην γνωρίζει ενσυνείδητα τι πράττει όταν δημοσιεύει ένα τέτοιο κείμενο στην παρούσα χρονική και ιστορική στιγμή· ή μάλλον, το θεωρώ απίθανο.  Για μένα λοιπόν, και ανεξαρτήτως της χρονικής σύμπτωσης με την επίθεση στο ΚΚΕ από ένα τεράστιο σε εύρος φάσμα μέσων και πολιτικών ομάδων, η δημοσίευση, ένα χρόνο μετά, του κειμένου αυτού στο ιστολόγιο του Χαλβατζή αποτελεί ενσυνείδητη πολιτική πράξη.

Το τι στοχεύσεις και τι κίνητρα έχει αυτή η πράξη δεν μπορώ να το γνωρίζω. Και ομολογώ ότι είναι δύσκολο να το εξάγω, με δεδομένο ότι στις 22/12/2010, και στο ίδιο ιστολόγιο, ο κύριος Χαλβατζής δήλωσε ρητά τα ακόλουθα:
Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα στη θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού (επιστημονικού σοσιαλισμού), στην νομοτέλεια της κοινωνικής εξέλιξης, στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης σε αυτή την εξέλιξη, στην αναγκαιότητα της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης να συγκροτείται σε επαναστατικό κόμμα νέου τύπου, στην αναγκαιότητα της επαναστατικής εξουσίας της εργατικής τάξης, στη ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού και της αταξικής κομμουνιστικής κοινωνίας. 
Εξακολουθώ δηλαδή να πιστεύω ακράδαντα στην ιστορική αποστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος όπως εκφράζεται και στο υπάρχον Πρόγραμμα και Καταστατικό του ΚΚΕ, με τα οποία άλλωστε οργανώθηκα και πάλεψα όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
Έχω σκοπό να εξακολουθήσω να παλεύω για την υπόθεση αυτή με όλες μου τις δυνάμεις κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και ελπίζω ολόψυχα να καταφέρω να σταθώ όρθιος μέχρι τέλους.
Και πιο κάτω στο ίδιο κείμενο:
ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΩ οποιαδήποτε συνεργασία με κανένα πολιτικό σχηματισμό.

Δε σκοπεύω να ανοίξω κανένα διάλογο με εκπροσώπους πολιτικών χώρων.

Δεν έχω καμία σχέση με τα σενάρια περί «ενότητας της αριστεράς» τα οποία θεωρούσα και θεωρώ επιζήμια.

Άλλωστε ακόμα ελπίζω ολόψυχα να ανατραπεί η πορεία εκτροπής του ΚΚΕ, όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό σήμερα.
Εδώ θα πρέπει να πω ότι δεν θεωρώ αμαρτία ούτε αίτιο απολογίας το να αποχωρείς από το Κομμουνιστικό Κόμμα ή από οποιοδήποτε κόμμα όταν αυτό δεν σε εκφράζει πλέον, αλλά οι πιο πάνω διατυπώσεις είναι τόσο παθιασμένες και τόσο κάθετες (υπερβολικά κάθετες για μένα, τουλάχιστο· εγώ δεν πιστεύω σε καμία "νομοτέλεια της κοινωνικής εξέλιξης", πχ) που είναι νόμιμο να αναρωτηθεί κανείς πώς ένας άνθρωπος με τέτοια αγνά κομμουνιστικά αισθήματα και τόσο ανυποχώρητες ιδεολογικές δεσμεύσεις αποφάσισε να αναθερμάνει το θέμα της σύγκρουσής του με το κόμμα μετά την εμφάνιση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, μετά τα γεγονότα της 20ης Οκτώβρη, τον τραυματισμό δεκάδων μελών του ΠΑΜΕ και τον θάνατο Γκοτζαρίδη, μετά, επίσης, τις μεγάλες συγκεντρώσεις της 12 Φλεβάρη, περιλαμβανομένου του ογκώδους συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, και βέβαια, μετά την έναρξη της απεργίας στη Χαλυβουργία με πρωτοστάτη, οργανωτικά, πάλι το ΠΑΜΕ.

Το πιο πρόσφατο κείμενο είναι τεράστιο σε μέγεθος και όπως έχει ήδη παρατηρηθεί και αλλού εισέρχεται σε οργανωτικά και εσωκομματικά ζητήματα για τα οποία είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κανείς χωρίς να γνωρίζει τα πράγματα εκ των ένδον (και βέβαια, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν σε δημόσια συζήτηση σε blog). Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω περαιτέρω το κείμενο από μια τέτοια οπτική. Αλλά σαν έξωθεν παρατηρητής εντυπωσιάστηκα από κάποια σημεία στα οποία θα ήθελα να σταθώ, θέτοντας απλά τις δικές μου απορίες, με την προσδοκία ότι ίσως κάποιος που γνωρίζει περισσότερα από εμένα να τις διευκρινίσει. 

Γράφει λοιπόν στο "Μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση" ο κύριος Χαλβατζής:
Εδώ και 14 μήνες (από το Δεκέμβρη του 2010) έχω δημοσιεύσει στο blog μου alekosch.wordpress.com ότι πριν 21 μήνες, το Μάιο του 2010 έστειλα ένα γράμμα στην Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) και στην Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου (ΕΚΕ) του ΚΚΕ με τίτλο «Για την ανησυχητική κατάσταση και πορεία του Κόμματος, για την κυριολεκτικά τρομακτική προοπτική του, όπως προδιαγράφεται». 
Περίπου 4 μήνες μετά την κατάθεση της επιστολής μου, το Σεπτέμβρη του 2010, ενημερώθηκα για τις σχετικές αποφάσεις-απαντήσεις της ΚΕ και της ΕΚΕ, τις οποίες θεώρησα και θεωρώ τουλάχιστον ατεκμηρίωτες και συκοφαντικές. Ζήτησα εξηγήσεις, όσες μου δόθηκαν ήταν τραγελαφικές. Η κατάληξη όπως έχω ξαναγράψει ήταν να αποχωρήσω από το ΚΚΕ στις 21 Σεπτέμβρη 2010. 
Όλο το διάστημα παρακολουθώ αυτή την «τρομακτική προοπτική» να υλοποιείται. Πολλές φορές σκέφτηκα ότι πρέπει να καταθέσω δημόσια, ολοκληρωμένα και αναλυτικά την άποψη μου για αυτό που εννοώ σοβαρή εκτροπή και βαθιά κρίση του ΚΚΕ, για όποιον ενδιαφέρεται να την διαβάσει. Έως τώρα δεν το είχα κάνει.
Εάν τα ελληνικά μου με βοηθούν, η φράση "όλο το διάστημα" δεν μπορεί να αναφέρεται παρά στο διάστημα από τον Μάη του 2010 ως τον Φλεβάρη του 2012· ποια είναι λοιπόν η "τρομακτική προοπτική" του "Κόμματος" που "υλοποιείται" σε αυτό το διάστημα; Βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, αποσύνθεσης, εσωτερικού σπαραγμού, κάθετης πτώσης στις δημοσκοπήσεις, μαζικών αποχωρήσεων, απαξίας στη λαϊκή συνείδηση, ή κάτι άλλο; Είναι τόσο καλά περιχαρακωμένο και αποτελεσματικά μυστικοπαθές το Κόμμα που να μην έχει κανείς πάρει χαμπάρι τίποτε από όλα αυτά τα τρομακτικά γεγονότα; Αυτή είναι η πρώτη μου απορία.

Λίγο παρακάτω, ο κύριος Χαλβατζής αναφέρει:
Υπάρχει απομάκρυνση από την θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού και τις παραδόσεις του ΚΚΕ και του διεθνούς κομουνιστικού κινήματος. 
Αποδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο οτι η λειτουργία του ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα, την ουσιαστική τακτική και έκτακτη λογοδοσία της καθοδήγησης προς τη βάση.
Βρίσκομαι στην κάπως άβολη θέση να παρατηρήσω ότι ο κύριος Χαλβατζής είναι αρκετά σκληροπυρηνικότερος εμού, μιας και για μένα η έννοια "επιστημονικός σοσιαλισμός" στερείται ακρίβειας· παρ' όλα αυτά, μού κάνει τρομερή εντύπωση η θέση ότι το ΚΚΕ "απομακρύνεται" από τη "θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού". Εξ όσων έχω εγώ δει, η θεωρία του ΚΚΕ όπως αυτή προβάλεται από την κομματική του εφημερίδα και τις εκδόσεις του είναι ο Μαρξ, ο Ένγκελς και ο Λένιν. Ο "επιστημονικός σοσιαλισμός" ποιος είναι; Και προσοχή· ο κύριος Χαλβατζής δεν χρεώνει στη διατύπωσή του ανακολουθία θεωρίας και πράξης αλλά εγκατάλειψη της θεωρίας. Απορία δεύτερη λοιπόν: Ποιον "επιστημονικό σοσιαλισμό" εγκατέλειψε το ΚΚΕ στο διάστημα για το οποίο κάνει λόγο ο κύριος Χαλβατζής; Και συμπληρωματικά, ποιες "παραδόσεις" του ίδιου και του "διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος" έχει απεμπολήσει; Τι είδους παραδόσεις είναι αυτές;

Απορία τρίτη: Ο "δημοκρατικός συγκεντρωτισμός" είναι μια αρχή εσωκομματικής πειθαρχίας. Ο κύριος Χαλβατζής επέλεξε όχι απλώς να διαφωνήσει με το κόμμα του και να αποχωρήσει από αυτό, αλλά να κοινοποιήσει δημόσια όλες τις σκέψεις του σε ιστολόγιο. Είναι αυτό "δημοκρατικός συγκεντρωτισμός;" Πώς γίνεται να μιλά κάποιος στο όνομα του "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού" όταν έχει θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος και επομένως παραβιάζει ελεύθερα και απρόσκοπτα την αρχή του "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού";;;;;

Παρακάτω, ο κύριος Χαλβατζής γράφει:
Επομένως θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, για εμένα αλλά και για κάθε άλλο κομμουνιστή που έχει βρεθεί σε αντίστοιχη θέση με εμένα, δηλαδή έξω από τις γραμμές του ΚΚΕ, από το να ανοίξει τον προβληματισμό του και τη συζήτηση για την υπεράσπιση και διάσωση της υπόθεσης της εργατικής τάξης, όχι μόνο με κάθε κομμουνιστή και συνεπή αγωνιστή, αλλά και μπροστά σε όλη την εργατική τάξη και το λαό, τους οποίους άμεσα και καταρχήν αυτή η υπόθεση αφορά, και των οποίων τα συμφέροντα το Κομμουνιστικό Κόμμα οφείλει να υπηρετεί.
Αφού ("επομένως") λοιπόν το ΚΚΕ "καμία σχέση δεν έχει με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό" η απάντηση σ' αυτό είναι "να ανοίξει" κάποιος "τη συζήτηση για την υπεράσπιση και διάσωση της υπόθεσης της εργατικής τάξης, όχι μόνο με κάθε κομμουνιστή και συνεπή αγωνιστή, αλλά και μπροστά σε όλη την εργατική τάξη και το λαό"; Αυτό ακούγεται κάπως σαν να λέω ότι επειδή το Χ μοναστήρι δεν είναι αρκετά αυστηρό σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής του επιλέγω να βγω από αυτό και να διαμείνω μόνιμα στο Λας Βέγκας. Αδυνατώ να κατανοήσω την ηθική αντίληψη μιας προάσπισης του εκλίποντος "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού" που συνίσταται στην έμπρακτη αποκήρυξή του. Αυτή είναι είναι η τέταρτή μου απορία. Για το γιατί το ΚΚ δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και το πώς θα τα υπηρετήσει όταν διαβάσει αρκετός κόσμος τις διακηρύξεις του κυρίου Χαλβατζή, όπου τα πάντα κινούνται μεταξύ μεταφυσικής ασάφειας αφενός ("επιστημονικός σοσιαλισμός", "παραδόσεις", "διάσωση της υπόθεσης της εργατικής τάξης") και φετιχιστικής γραφειοκρατορολογίας αφετέρου ("Σίγουρα, το γεγονός ότι συμμετείχα από το Μάη του 1997 έως και το Μάη του 2006 στο Κεντρικό Συμβούλιο (ΚΣ) της ΚΝΕ (και από το τέλος του 2001 και στο Γραφείο του ΚΣ) καθώς και στη συνέχεια στο Τμήμα Μαζικής Διαφώτισης της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι και τον Ιούνη του 2009, μου έδωσε τη δυνατότητα να δω και να γνωρίζω πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις, νωρίτερα και πληρέστερα απ’ ότι άλλα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ"), θα μου επιτραπεί να εκφράσω μια πέμπτη απορία.

Κλείνω με μια έκτη απορία, που σηματοδότησε, δυστυχώς, και το σημείο στο οποίο σταμάτησα να διαβάζω το πόνημα του κυρίου Χαλβατζή, χαμένος σε έναν ατελείωτο κυκεώνα υπαινιγμών, ασαφών εκφράσεων, και οργανωτικής γκρίνιας που μοιάζει να απευθύνεται σε κάποιο αόρατο κομματικό κονκλάβιο αλλά θα είχε κάποιο ενδιαφέρον για τα σημερινά λαϊκά στρώματα μόνο αν συνοδευόταν με μπόνους 100 ευρώ για την ανάγνωση κάθε παραγράφου. Η απορία αφορά τις παρατηρήσεις για το ΠΑΜΕ. Γράφει ο κύριος Χαλβατζής:
Το ΠΑΜΕ μετά από 12 χρόνια δεν έχει καμία ζωντανή λειτουργία και μάλιστα όχι μόνο για τις πλατύτερες μάζες στις οποίες υποτίθεται ότι απευθύνεται αλλά ούτε καν για την κομματική βάση.
Αυτό ο κύριος Χαλβατζής το έγραψε έξι μέρες μετά την μεγαλύτερη συγκέντρωση κομμουνιστών εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Το έγραψε μετά από δυόμιση χρόνια διαρκούς παρουσίας και δράσης του ΠΑΜΕ, καλής ή κακής ή στραβής ή ανάποδης ή καταπληκτικής, δεν έχει σημασία, δράσης όμως που το έκανε όνομα στα ελληνικά νοικοκυριά που ως το 2009, πριν δηλαδή αποχωρήσει ο κύριος Χαλβατζής, "παμε" ήξεραν το "πάμε για καφέ για καφεδάκι λέω". Συνεπικουρούντων βέβαια των αστικών καναλιών και Τύπου που λύσσαξαν το καλοκαίρι του 2010 για τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια, εκπροσώπων του ΣΕΒ και πολιτικών στελεχών του αστικού καθεστώτος που το παρουσίασαν λίγο πολύ ως κόκκινη τρομοκρατική οργάνωση, του ξύλου της αρκούδας που έπεσε στις 20 του Οκτώβρη, και, φυσικά της μεγαλύτερης σε διάρκεια απεργίας της μεταπολίτευσης. Έκτη απορία: Σε ποιον πλανήτη ζει ο κύριος Χαλβατζής εδώ και τρία χρόνια όταν φαίνεται πως είναι ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που το βρίσκει πολιτικά αδρανές και αποτυχημένο, περιλαμβανομένων των φανατικών εχθρών του ΚΚΕ;

Έχοντας διανύσει τις παραγράφους μέχρι αυτό το σημείο --και ούτε λέξης παραπέρα-- ομολογώ ότι διαβάζοντας τον κύριο Χαλβατζή κατέληξα πράγματι να έχω κι εγώ μια έντονα κριτική αντίληψη για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Η αντίληψη αυτή μπορεί να συνοψιστεί με τη μορφή μιας έβδομης και τελευταίας απορίας: Σκεφτήκατε πολύ πριν τον κάνετε στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος; Κι αν δεν έφευγε μόνος του ο άνθρωπος, θα τον είχατε ακόμα μέσα;;!!

135 σχόλια:

 1. επειδή ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της ανάρτησης, σε σχέση με τον προγραμματικό σου στόχο ("Για την αρμάτωση του εργατικού κινήματος και την επαναστατική ανατροπή");

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ δεν κατάλαβα την ερώτηση.

   Εξηγώ εισαγωγικά, όπως και σε σχόλια που έκανα, ότι κάποιοι μου τα έχουν κάνει τούμπανα με το κείμενο Χαλβατζή μετά τα γεγονότα στη Χαλυβουργία.

   Θεώρησα λοιπόν δέον να πω την άποψή μου για το κείμενο για το οποίο μου τα έχουν κάνει τούμπανα.

   Ποιο είναι το πρόβλημα;

   Διαγραφή
 2. Αντώνη,
  λες και ήσουν μέσα στο μυαλό μου.
  Αυτά που σκεφτόμουν, τα βλέπω γραμμένα τώρα σε αυτό το θέμα (εκτός βέβαια απο το γεγονός πως εγώ διάβασα το πόνημα μέχρι τέλους !!!).

  Μάλιστα η τελευταία σου απορία θα ήταν και ο τίτλος της ανάρτησης-απάντησης, εαν την έγραφα (αλλά δεν θα το κάνω για διάφορους λόγους) προς τον κύριο Χαλβατζή τζούνιορ.

  Βέβαια είχα και άλλες 2 απορίες, παρόμοιου ύφους, τις οποίες δεν θα εκφράσω (εκτός εαν παρουσιαστεί ανάγκη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απορίες ενός που δεν έχει "κριτική σκέψη":

  Ποιος είναι καλοί μου άνθρωποι ο Αλέκος;
  Έπρεπε να τον ξέρω;
  Χάνω κάτι που δεν τον ξέρω;
  Έχει καμιά σχέση με τον γνωστό Χαλβατζή;
  Κείμενο είναι αυτό που έγραψε ή... βιβλίο;
  Γιατί ειδικά "τώρα" αυτή η "κριτική";

  Αντώνη... για να διαβάσει κανείς το κείμενό του, που μας παραπέμπεις με λινκ, θέλει... ένα μεροκάματο (σε χρόνο εννοώ) !!
  Επίσης, θέλει και υπομονή.

  Όπως κατάλαβες, δεν έχω τίποτε από τα δυο.
  Μόνο απορίες.

  Καλή δύναμη!

  (το ίδιο σχόλιο ανέβασα και στο γλόμπινγκ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://www.alltogethernow.gr/gr/default.asp?pageid=36&artid=161#.T0Y2utAH6-g.twitter
  βρε τον καημένο τον Πέτρο ακα Ντόναλντ Τραμπ άκα Ντέιβιντ Λέττερμαν, πάει κ αυτός, τον έφαγαν τα συμφέροντα

  Anti

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το κείμενο έχει αρκετές απαντήσεις σχεδόν σε όλα όσα ρωτάς, εκτός βέβαια από το ερώτημα: "γιατί τώρα" που υπονοεί μία απάντηση του τύπου "προβοκάτσια". Τελευταία όλο προβοκάτσιες και επιθέσεις δέχεται το ΚΚΕ αλλά έχει και γι αυτό εξήγηση το κείμενο, αναφέρει χαρκτηριστικά:
  "“Σκιάχτρα”: Οι υπαρκτές δυσκολίες της ταξικής πάλης, η επίθεση του ταξικού εχθρού ή πολιτικών αντιπάλων, αξιοποιούνται έντεχνα για τη χειραγώγηση του Κομματικού δυναμικού. Οι όροι «αντικομμουνισμός», «οπορτουνισμός», «προβοκάτσια», «φραξιονισμός» ακούγονται διαρκώς για να περιγράψουν περιστατικά που μάλιστα εντελώς αστήρικτα παρουσιάζονται ως πρωτοφανή στην ιστορία. Συχνά-πυκνά χρησιμοποιούνται οι παραπάνω όροι με το παραμικρό και καταχρηστικά, με αποτέλεσμα να ευτελίζονται (κατά τη γνωστή ιστορία «λύκοι στα αρνιά») και όταν έρθει η ώρα να τους χρησιμοποιήσουμε στα αλήθεια ο κόσμος λέει «καλά μας τα ξανάπατε». Ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται εύλογα, δεν τεκμηριώνονται ούτε εξηγούνται επαρκώς. Τελικά συνειδητά χρησιμοποιούνται ως σκιάχτρα: οποιαδήποτε άποψη δεν είναι αρεστή, επιχειρείται να ταυτιστεί με μια “κραγμένη” για το ΚΚΕ άποψη και τους πομπούς της,
  διαφωνείς με κάποια εκτίμηση για το σοσιαλισμό – «αυτά τα λέει η Ελευθεροτυπία και ο Ρούσσης»,
  έχεις παρατηρήσεις για το ΠΑΜΕ – «αυτά τα λέει ο Παναγόπουλος, η εργοδοσία και ο ΣΥΝ»,"

  Κατά τα άλλα μπορείς να ξανακοιτάξεις τις ενότητες: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο ΚΙΝΗΜΑ και στις ΜΑΖΕΣ, ΚΝΕ, ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΑΡΧΕΣ
  όπου ο Χαλβατζής παρθέτει μία σειρά στοιχεία για την εντελώς γραφειοκρατική λειτουργία του ΠΑΜΕ (καμία δημοκρατική διαδικασία βάσης - η ηγεσία του κόμματος αποφασίζει και η βάση του ΠΑΜΕ υλοποιεί), τη σεχταριστική αναδίπλωση, την αριθμητική συρρίκνωση της ΚΝΕ, κάτι που έχει αναφερθεί και το Σφυροδρέπανο στο παρελθον (εδώ παραθέτει και συγκεκριμένα νούμερα για τις σχολές), τον ελιτισμό της ηγεσίας της νεολαίας, τον προπαγανδιμό στη δράση της. Παραθετει τέλος μία σειρά στοιχεία για την πτώση της δραστηριότητας των μελών, την υποκατάσταση της μαζικής δουλειάς από συμβολικές ενέργειες επαγγελματικών στελεχών και φοιτητών που απευθύνονται στα κανάλια (κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές σε όποιον παρακολουθεί τηλεόραση τα τελευταία 2-3 χρόνια). Και βέβαια τη συρρίκνωση της εσωκομματικής δημοκρατίας στο κεφάλαιο: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΑΡΧΕΣ. Εκτός βέβαια, όπως γράφεις και στο κείμενο σου, δεν έφτασες ποτέ την ανάγνωση σου (του κειμένου του Χαλβατζή) μέχρι εκεί, οπότε δεν πρόκειται να πάρεις ποτέ απαντήσεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για το αναλυτικό σχόλιο που είναι εντυπωσιακό για το γεγονός ότι δεν δίνει απάντηση σε ΟΥΤΕ ΜΙΑ από τις απορίες μου. Τις αρίθμησα. Δυο παρατηρήσεις, που μπορείς να αγνοήσεις, και εφτά απορίες, από τις οποίες μπορείς να αγνοήσεις ελεύθερα την τελευταία που είναι ρητορική.

   Αναμένω απαντήσεις.

   Διαγραφή
  2. Απαντήσεις λοιπόν:

   Για το ΠΑΜΕ:

   "Το ΠΑΜΕ μετά από 12 χρόνια δεν έχει καμία ζωντανή λειτουργία και μάλιστα όχι μόνο για τις πλατύτερες μάζες στις οποίες υποτίθεται ότι απευθύνεται αλλά ούτε καν για την κομματική βάση. Μερικούς μήνες πριν στείλω την επιστολή (το χειμώνα 2009-2010) έγιναν «συνδιασκέψεις του ΠΑΜΕ» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού για τις οποίες (τουλάχιστον εγώ και η τότε ΚΟΒ μου) μάθαμε εκ των υστέρων από το «Ριζοσπάστη» και τον 902. Και απ’ ότι αποδείχτηκε δεν ήμασταν εμείς η εξαίρεση αφού όταν ρώτησα σχετικά την καθοδήγηση σε συνεργασία μου είπαν: «δεν ξέρουμε αν και σε ποιους κλάδους έγιναν διαδικασίες στη βάση…» (πάντως γενικά) «…το Κόμμα διατάσει τα στελέχη του και οι συνδιασκέψεις του ΠΑΜΕ επικυρώνουν δια βοής» (!!!).

   Ποιος όρισε τους αντιπροσώπους σε αυτές τις συνδιασκέψεις?

   Σε ποιον δίνουν λόγο?"

   "...Αποφασίζει η Κομματική καθοδήγηση, επικυρώνει “από τα πάνω” η Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) του ΠΑΜΕ και τα σκυλιά δεμένα. Έφτασε η κατάσταση (το 2010) να καλεί το ΠΑΜΕ σε απεργία όχι μόνο χωρίς αποφάσεις σωματείων αλλά και χωρίς να μπει στον κόπο να απευθυνθεί, να πείσει και να οργανώσει τις μάζες. Απλώς τις καλεί (τις μάζες) από τον 902, το Ριζοσπάστη και το site του και ανάλογα με την αντίδραση τους τις χαιρετίζει ή (τις περισσότερες μάζες) τις καταγγέλλει ως απεργοσπάστες και «αντικειμενικά συμμάχους της αστικής τάξης»."

   Υποχώρηση στη δράση μελών-οργανώσεων και Ακτιβισμός

   "...Η υποχώρηση στη συνολική δράση επιχειρούνταν να συγκαλυφθεί (πέρα από την ωραιοποίηση-παραπληροφόρηση και) με Ακτιβισμούς, που είχαν ήδη γίνει κύρια μορφή εμφάνισης και που υλοποιούνται πχ στο λεκανοπέδιο από 200-300, το πολύ, ανθρώπους που ήταν:

   α) επαγγελματικά στελέχη

   β) συνδικαλιστές αποσπασμένοι από την παραγωγή

   γ) ένας μικρός σκληρός πυρήνας φοιτητών (από όσους παραμένουν δραστήριοι από το συνολικό αριθμό που φθίνει τραγικά) οι οποίοι έχουν ακούσια μετατραπεί σε μόνιμους κομπάρσους, σε ρόλο εργάτη.

   Ο ακτιβισμός ομολογούνταν απροκάλυπτα. Δήλωνε στα ΜΜΕ μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Εκτελεστική Γραμματείας (ΕΓ) του ΠΑΜΕ σε μια κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας: «λες και πρέπει να ξέρει ο κοσμάκης τι είναι τα spread», «κάνουμε αυτή την κινητοποίηση για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη», προσέξτε νόημα και ορολογία («ο κοσμάκης» που δε χρειάζεται να ξέρει, «να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη»). Και «μας φοβούνται», «το μήνυμα έφτασε στους αποδέκτες του» (δηλώσεις εκπροσώπου επιτροπής ανέργων ΠΑΜΕ) όπου το μήνυμα ήταν τα 100-150 άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από την κατάληψη του υπουργείου εργασίας.

   Μέσα στο 2010 στα πλαίσια και των απεργιών, κάπως περισσότερες κομματικές δυνάμεις (σε καμιά περίπτωση το σύνολο ή έστω η πλειοψηφία) πήγαιναν μια στο τόσο σε κάποια περιφρούρηση της απεργίας αλλά για το τι κάνει ο καθένας στο χώρο εργασίας του, πώς κινητοποιεί-συσπειρώνει πλατύτερα εργαζόμενους κανείς δεν ασχολείται."

   Διαγραφή
  3. Αυτό είναι απάντηση στην ερώτηση σε ποια βάση λέει ο Χαλβατζής ότι το ΠΑΜΕ δεν έχει "καμία ζωντανή λειτουργία";

   Αυτοί τι είναι; Πεθαμένοι; http://www.youtube.com/watch?v=K6h8wq8kB3E

   Διαγραφή
  4. Αυτοί; Αποτέλεσμα έντεχνης σκηνοθεσίας Τάσου Μπιρσίμ; http://www.youtube.com/watch?v=V_WXQ8cubvw&feature=fvwrel

   Δουλευόμαστε;

   Διαγραφή
  5. 116 μέρες απεργίας τι είναι; Η ώρα η κακιά;

   Φοβάστε κάτι;

   Διαγραφή
  6. συνέχεια

   ΚΝΕ

   "...η ΚΝΕ απλώς εκτελεί, χωρίς ιδιαίτερα να προβληματίζεται για το πώς δημιουργικά θα εφαρμόσει αλλά και θα συμβάλει στον εμπλουτισμό της πολιτικής του Κόμματος στο χώρο ευθύνης της, δηλαδή στη νεολαία». Η ΚΝΕ στην ουσία έχει χάσει σχεδόν κάθε νεολαιίστικο χαρακτηριστικό και έχει μετατραπεί σε μια συρρικνούμενη εκτελεστική ομάδα για το χαμαλίκι.

   ...Οι απαράδεκτες αυτές αντιλήψεις και πρακτικές εμπεδώθηκαν πλήρως κατά τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 (δολοφονία Α. Γρηγορόπουλου και τις ακόλουθες κινητοποιήσεις). Συνοπτικά:

   Αδράνεια, φόβος για τις μάζες και απομάκρυνση από αυτές,
   εγκατάλειψη (και διακηρυγμένη πλέον) των Γενικών Συνελεύσεων αφού «οι μάζες μας ακολουθούν έτσι και αλλιώς από μόνες τους», ενώ «οι σύλλογοι είναι εκφυλισμένοι» (δηλαδή η δουλειά “από τα κάτω”, η Γενική Συνέλευση είναι εκφυλισμένη, δηλαδή οι φοιτητές γενικά είναι εκφυλισμένοι),
   εγκατάλειψη της Πανσπουδαστικής,
   παραπληροφόρηση για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας,
   κάθε λογής τυχοδιωκτισμός και τερτίπι για να φανεί (μέσα και έξω από την οργάνωση) ότι είμαστε “από πάνω”, κυρίαρχοι.
   Εύκολη λύση οι δήθεν “Επιτροπές Αγώνα” όπου στην καλύτερη περίπτωση μαζεύεται η μισή οργάνωση της ΚΝΕ και κάποιες στενές επιρροές (λιγότεροι απ’ ότι παλιά στην Πανσπουδαστική) και αποφασίζουν στο όνομα των φοιτητών. Δηλαδή καραμπινάτη υποκατάσταση, ανάθεση και ελιτισμός για τα οποία καταγγέλλαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια διάφορους “υπερεπαναστάτες”.
   αυθαιρεσίες στο όνομα των φοιτητών,
   Ως επιστέγασμα η δημιουργία του ΜΑΣ ως εξαμβλωματικό κακέκτυπο του ΠΑΜΕ (με όλα τα αρνητικά στοιχεία του ΠΑΜΕ που αναφέρονται παραπάνω).

   Οργανωτική αποδυνάμωση της ΚΝΕ. Παρά τα παχιά λόγια για ιδεολογική-πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση της ΚΝΕ, υπάρχει τρομερή συρρίκνωση της ΚΝΕ. Στους μαθητές η ανυπαρξία ομολογείται εδώ και καιρό ακόμα και σε επίσημες κομματικές ενημερώσεις. Στους φοιτητές-σπουδαστές φαίνεται: η παρουσία των φοιτητών-σπουδαστών (μιλάω ενδεικτικά για την Αθήνα που έχω προσωπική πείρα) στις κινητοποίησης είναι κραυγαλέα μικρότερη από τα προηγούμενα χρόνια (υποπολλαπλάσια και από τις οργανωμένες δυνάμεις που υπήρχαν παλιότερα), που σημαίνει είτε ότι: α) υπάρχει πολύ σημαντική οργανωτική μείωση β) είτε ότι τα μέλη δεν κινητοποιούνται ή γ) και ακόμα χειρότερα συνδυασμός και των δυο. Στις τελευταίες φοιτητικές σπουδαστικές εκλογές (εδώ αναφερόμουν στο 2010, το 2011 τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα) το φάντασμα της ΠΚΣ, πανελλαδικά συγκέντρωσε σε ΑΕΙ-ΤΕΙ 15.000 ψήφους ενώ το 2008 πάνω από 12.500 ήταν μόνο οι υποψήφιοι της και πάνω από 23.000 οι ψήφοι (στοιχεία από το Ριζοσπάστη) ενώ κατρακύλα υπάρχει και στα ποσοστά.

   Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ εκτίμηση στα ντοκουμέντα ή έστω εσωκομματική ενημέρωση για το αν υπάρχει αύξηση ή μείωση των μελών της ΚΝΕ και σε τι ποσοστό από το προηγούμενο Συνέδριο (στοιχείο που δινόταν παλιότερα και πρέπει να δίνεται)."

   Διαγραφή
  7. συνέχεια   ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΑΡΧΕΣ

   "αράλληλα ως απόλυτο κριτήριο της ορθότητας της γραμμής παρουσιάζεται η επίθεση από τα αστικά ΜΜΕ. Πράγμα που δεν είναι πάντα σωστό γιατί δεν είναι όλα τα ΜΜΕ χαζά, οι πιο ικανοί προπαγανδιστές πιάνονται και από υπαρκτές αδυναμίες-λάθη για να στηρίξουν την συνολική, ισοπεδωτική, αντικομμουνιστική επίθεση τους που φυσικά δεν μπορεί να σταθεί αλλιώς.

   Ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι πλέον δεν είναι σπάνιες κατά καιρούς και κατά περίπτωση οι “επιθέσεις φιλίας” από τον Αστικό Τύπο στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ με προβολή και εκθειαστικά σχόλια.

   Οι παραβιάσεις στη λειτουργία διαμορφώνουν ένα νοσηρό κλίμα. Υπάρχει νέα αντίληψη για την επαγρύπνηση:«είμαστε όλοι ύποπτοι» και ιδεολογικός τραμπουκισμός με βάση το σχήμα:

   όποιος ρωτάει πολλά είναι περίεργος
   όποιος είναι περίεργος μάλλον διαφωνεί
   όποιος διαφωνεί μάλλον επηρεάζεται
   όποιος επηρεάζεται είναι τελικά οπορτουνιστής
   αν είσαι οπορτουνιστής “προφανώς” θα γίνεις και φραξιονιστής
   και “όλοι ξέρουμε” ότι από φραξιονιστής λίγο θες για να γίνεις πράκτορας (αν δεν είσαι ήδη).

   Στελέχη από θέση ισχύος “ενημερώνουν” για συντρόφους, ποινές κλπ κατά το δοκούν πέρα από αποφάσεις με βάση υποψίες, προσωπικές απόψεις, καταγγελίες.

   Με χαρακτηριστική ευκολία και με ασαφείς διατυπώσεις τσουβαλιάζονται άνθρωποι, απόψεις, κατηγορίες.

   ...αραπληροφόρηση – Ωραιοποίηση – Συγκάλυψη. Όταν τα νούμερα δεν μπορούν να αγνοηθούν-αποκρυφτούν εντελώς (πχ αποτέλεσμα εκλογών) αποκρύπτονται μερικώς και βασικά υπάρχει επίκληση των “ποιοτικών κριτηρίων”, των «ιδιαίτερων», «πρωτοφανών», «νέων» δυσκολιών που δεν προσδιορίζονται (από πότε; σε σχέση με πότε;).


   Όπου τα νούμερα μπορούν να αμφισβητηθούν (πχ συμμετοχή σε μια κινητοποίηση) υπάρχει πλέον όχι απλώς ωραιοποίηση αλλά ανοιχτή παραπληροφόρηση (από το Ριζοσπάστη, τον 902, την εσωκομματική ενημέρωση).

   Εδώ χρειάζεται να επισημανθεί ότι το να φουσκώσει κανείς λίγο μια κινητοποίηση στην αρχή ενός αγώνα για να δώσει μια αισιοδοξία θα μπορούσε ίσως να γίνει ανεκτό. Η επί ενάμιση χρόνο καραμέλα για «ξεσηκωμό», «μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις», «σεισμό» «βούλιαξε η Αθήνα» είναι ανεπίτρεπτη και επιζήμια. Συγκεκριμένα, με εξαίρεση την κινητοποίηση της 5/5/2010 και σε ένα βαθμό την 1ΜΑΗ 2010 όπου καταγράφηκε ένα ξέσπασμα στη συμμετοχή, οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα κυμαίνονται γύρω στα επίπεδα που φαντάζομαι κινούνται (ή τουλάχιστον κινούνταν πριν τη σταδιακή διάλυση τους) οι αντίστοιχες οργανωμένες δυνάμεις Κόμματος και ΚΝΕ (τα στοιχεία αφορούν τις κινητοποιήσεις μέχρι τη συγγραφή της επιστολής 11 Μάη 2010 – και η συνέχεια όμως δεν είναι ποιοτικά διαφορετική). Εδώ το θέμα δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό: δεν μπορείς να μιλάς για «ορόσημα», «πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις» κλπ όταν απλά παρατάσεις την πλειοψηφία των μελών σου και τους στενούς οπαδούς σου. Δεν μπορεί επιτόπου οι ντουντούκες, και την επόμενη ο Ριζοσπάστης, ο 902 να λένε ότι «η πορεία έχει διπλώσει από την Ομόνοια, στο Σύνταγμα και πάλι στην Ομόνοια» την ώρα που οποιοσδήποτε, στρίβοντας το κεφάλι του από την Πανεπιστημίου στη Σταδίου, έβλεπε ότι αυτό δεν ισχύει με αποτέλεσμα να προκαλούνται τουλάχιστον απορία και ειρωνικά χαμόγελα ακόμα και σε ανυποψίαστους συντρόφους.

   Αλαζονεία. Η αλαζονεία, η οποία βέβαια πάντα μπορεί να αναπτύσσεται αυθόρμητα και από ανωριμότητα, και η οποία μέχρι πριν μερικά χρόνια καταπολεμιόταν από την καθοδήγηση, πλέον καλλιεργείται.

   Αλαζονεία απέναντι στην εργατική τάξη, το λαό ακόμα και την κομματική βάση που «δεν καταλαβαίνει». Σημαντικό στοιχείο αυτού είναι η απουσία αυτοκριτικής προς την εργατική τάξη στο όνομα της περιφρούρησης και η απουσίας λογοδοσίας στο όνομα της ανωριμότητας της (της εργατικής τάξης).

   κλπ κλπ κλπ

   Διαγραφή
  8. Δεν σου ζήτησα κόπι πέιστ φίλε.

   Σου ζήτησα απαντήσεις. 1 προς 6. Στο 6 η απάντηση ήταν όχι απλά κόπι-πέιστ αλλά και στο γάμο του καραγκιόζη. Και δυστυχώς η πραγματικότητα είναι επίμονη. Ξαναδοκίμασε.

   Αλλά όχι με κόπι-πέιστ. Κάτι δημιουργικότερο. Όχι τίποτε άλλο, εκτίθεστε.

   Διαγραφή
  9. Ναι βέβαια σιγά σιγά αποκαλύπτεται η συνομωσία και η προβοκάτσιες που έχουν υφάνει σκοτεινά κέντρα της οικουμένης εναντίων του μοναδικού κομμουνιστικού κόμματος στον πλανήτη. Είναι αυτά τα κέντρα που προς ώρας "κατέλαβαν" το μέλος του ΠΑΜΕ στη Χαλυβουργία και υποδέχτηκε του ναζί της Χρυσής Αυγής, τους παραχώρησε το μικρώφονοα για να μιλήσους στους απεργούθς και κατόπιν τους χειροκρότησε. Αλλά το σωστό μομμουνιστικό κόμμα δεν λυγίζει μπροστά σε τέτοιες ύπολλες επιθέσεις, τις αξιοποιεί και τις μετασχηματίζει σε νίκες, έτσι κατάφερε να ξεσκεπάσει όλους αυτούς τους δήθεν αλληλέγγυους στην απεργία που εξοργίστηκαν με την παρουσία της ΧΑ στο εργοστάσιο...

   Διαγραφή
  10. Α χα χα χα χα χα χα χα!!!!!

   Ωραίος ρε!!!

   Πολύ ωραίος!!!!

   Δεν θα σβηστείς, θα μείνεις για ντεκόρ.

   Διαγραφή
  11. Αλλος ένας διαγραμμένος που προσπαθεί να προσδιορίσει την επαναστατική του υπαρξη με βάση τα "λαθη" του Κόμματος.
   Τόσο μεγάλη ηταν η επαναστατική σου αυταπάρνηση που αντί να βρίσκεσε στην οργάνωση σου να παλέβεις για αυτά που διαφωνείς η θεωρείς λάθος, προτιμάς να βγαινεις απέξω και να κανεις κριτικές στο νετ.Εξω απ τον χορο όλοι μάγκες ειναι.
   Καλα ωρες ωρες αναρωτιέμαι για όλους εσάς, δεν διδαχτήκατε τίποτα απ την ιστορία του Κομμουνιστικού κινήματος και του Κόμματος? δεν χωράει το μυαλό σας ότι είναι στην φύση της διαλεκτικής πάλης οι πολιτικές γραμμές και οι αντιληψεις να είναι κάτι το οποιο αλλάζει μέσα στο χρόνο απ τις εσοκαμματικές και εξωκομματικές συγκρούσεις? Αυτό που σήμερα είναι "ορθή γραμμή" αυρίο μπορεί να χαρακτηριστει δεξιός η αριστερός οπορτουνισμός, ανάλογα με το ποια αντίληψη-πολιτική γραμμή επικρατήσει.Πχ πριν μερικά χρόνια το Κομμα δεν κατέκρινε επίσημα το 20ο συνέδρειο του ΚΚΣΕ.Οπιοι τότε διαφωνούσαν τι έπρεπε να κάνουν;Να φύγουν και να στήσουν επαναστατική γκρούπα; Εμειναν να παλεύουν.Σημερα μετά το 18ο συνέδρειο και τον Β τόμο της ιστορίας του Κομματος, το 20ο συνέδρειο επίσημα πια κατακρίνετα σαν δεξία στροφή. Αυτός είναι ο πυρήνας της διαλεκτικής σύγκρουσης όσον αναφορά το Κόμμα. Οποιος λυπόψυχος μανου τσάο δεν το αντιλαμβάνεται να πάει σπίτι του καλύτερα. Δηλαδή ο Θανάσης ο Κλάρας, Ο Νίκος Ζαχαριάδης, ολόκληρη η 9η μεραρχία του ΔΣΕ και άλλοι τόσοι και τόσοι αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την υποθεση του Κομμουνισμου και οι συνθηκες της πάλης τους έφεραν εκτός γραμμής και εκτός Κόμματος, τι θα έπρεπε να κάνουν ρε;;;;;;;
   Μιλάμε για ανθρώπους που όχι απλα διαγράφτηκαν αλλά χαρακτηρίστηκαν και προδότες και πολλές φορές βασανίστηκαν κιόλας από παλιούς συντρόφους τους και όμως στέκονται κάποιοι ακόμα αγέροχοι δίπλα στο Κομμα και τον αγώνα του λαού γιατί ξέρουν πολύ καλά πως οι ακραίες συνθήκες ενώς πολέμου γενούν ακραία γεγονότα και καταστάσεις.Ενας απ αυτούς είναι και η γιαγια μου, 98 χρονών σήμερα, βασανισμένη απο συντρόφους μετα την ήττα του ΔΣΕ και κυνηγημένοι από συντρόφους μετα το 20ο συνέδρειο του ΚΚΣΕ.Κι όμως δεν μας διδαξε-δίδαξαν ποτέ το μίσος για το Κόμμα.Είναι ακόμη εκεί να παλέβουν για το μεγαλύτερο αγαθό, γνωρίζωντας πως η πάλη αυτή δεν δίνετε μόνο έξω, δίνετε και καθημερινά στην ζώη μας και στο Κόμμα και παντού, γιατί όλοι μας τις αδυναμίες και τα τερτίπια του καπιταλισμού κουβαλάμε μέσα μας και ενάντια τους παλέβουμε..
   Αλλά αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα ε;;;; Φαντασμένοι "Λενινιστες", μια αυτοκριτική κάνατε με την ευκολία που κριτικάρετε το Κόμμα;Ξαναρωτάω, όλοι αυτοι οι νεκροί και ζωντανοι ήρωες τι θα έπρεπε να κάνουν ρε;;;;;
   Να βγαίνουν και να χτυπάνε το Κόμμα όπου σταθούν και όπου βρεθούν με χολή και μένος χειρότερο και απ των αστών;Δεν καταλαβένεται τι βρώμικο ρόλο παίζεται; Αλλά βέβαια είναι πολυ εύκολο να δινεις μάχη απο μακριά ξέρωντας πως δεν θα χτυπηθείς η θα πεθάνεις.....κάτι όπως ο Σεφέρης από το Καϊρο..............

   Βασίλης Δ.

   Υ.Γ.
   Μπράβο ρε Αντώνη για το κείμενο,
   μας είχανε ζαλίσει όλοι αυτοι με το μπλογκ του Χαλβαντζή δυο χρόνια τώρα

   Διαγραφή
  12. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αν ξαναεπικρατήσει κάτι που να χωράει μέσα αυτό το πράμα που εκπροσωπεί ο κύριος, εγκώ με το ΚΚΕ ντεν τα τέλει σχέση...Άλλο η στρατηγική υποχώρηση κι άλλο να μας τρελάνουνε ορισμένοι που τους άρεσε το κόμμα του 8% αλλά τους ξύνισε του 14% γιατί "δεν είναι κοντά στις μάζες".

   Διαγραφή
 6. Και προς διευκόλυνσή σου και άλλων που βρίσκουν την κριτική σημαίνουσα, για να με βοηθήσετε και μένα να την καταλάβω:

  1. Ποια είναι λοιπόν η "τρομακτική προοπτική" του "Κόμματος" που "υλοποιείται" σε αυτό το διάστημα; Βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, αποσύνθεσης, εσωτερικού σπαραγμού, κάθετης πτώσης στις δημοσκοπήσεις, μαζικών αποχωρήσεων, απαξίας στη λαϊκή συνείδηση, ή κάτι άλλο; Είναι τόσο καλά περιχαρακωμένο και αποτελεσματικά μυστικοπαθές το Κόμμα που να μην έχει κανείς πάρει χαμπάρι τίποτε από όλα αυτά τα τρομακτικά γεγονότα;
  2. Ποιον "επιστημονικό σοσιαλισμό" εγκατέλειψε το ΚΚΕ στο διάστημα για το οποίο κάνει λόγο ο κύριος Χαλβατζής; Και συμπληρωματικά, ποιες "παραδόσεις" του ίδιου και του "διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος" έχει απεμπολήσει; Τι είδους παραδόσεις είναι αυτές;
  3. Είναι αυτό "δημοκρατικός συγκεντρωτισμός;" Πώς γίνεται να μιλά κάποιος στο όνομα του "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού" όταν έχει θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος και επομένως παραβιάζει ελεύθερα και απρόσκοπτα την αρχή του "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού";
  4. Αδυνατώ να κατανοήσω την ηθική αντίληψη μιας προάσπισης του εκλίποντος "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού" που συνίσταται στην έμπρακτη αποκήρυξή του.
  5. Γιατί το ΚΚ δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και το πώς θα τα υπηρετήσει όταν διαβάσει αρκετός κόσμος τις διακηρύξεις του κυρίου Χαλβατζή, όπου τα πάντα κινούνται μεταξύ μεταφυσικής ασάφειας αφενός και φετιχιστικής γραφειοκρατορολογίας αφετέρου;
  6. Σε ποιον πλανήτη ζει ο κύριος Χαλβατζής εδώ και τρία χρόνια όταν φαίνεται πως είναι ο μόνος άνθρωπος στην Ελλάδα που το βρίσκει πολιτικά αδρανές και αποτυχημένο, περιλαμβανομένων των φανατικών εχθρών του ΚΚΕ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το βρίσκει=το ΠΑΜΕ: "Το ΠΑΜΕ μετά από 12 χρόνια δεν έχει καμία ζωντανή λειτουργία".

   Διαγραφή
  2. Βλέπω καμία απάντηση για τα πολύ συγκεκριμένα που καταγγέλει ο Χαλβατζης για τη λειτουργία του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, την εσωκομματική λειτουργία. Η μόνη διάψευση είναι τα βίντεο από κάποιες συγκεντρώσεις του κόμματος με πολύ κόσμο λες και σε μία συγκυρία που έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα και που έχουν κατέβει εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια στους δρόμους οι 30 ή 50 χιλιάδες μάξιμουμ του ΚΚΕ είναι απόδειξη πως το κόμμα μεγαλώνει, ριζώνει στην εργατική τάξη και διευρύνει την ιδεολογική του επιρροή στις μάζες. Και όλα αυτά μπορεί να τα αποδείξει κάποιος που σύμφωνα με τα λεγόμενα του, όχι μόνο δεν είναι μέλος του κόμματος αλλά διαμένει και στο εξωτερικό. Πραγματικά απέναντι σε ένα τέτοιο ταλέντο ενόρασης και τηλεπάθειας ο Χαλβατζής δεν έχει καμία πιθανότητα.

   Διαγραφή
  3. Λεξικό της ελληνικής γλώσσας:

   "Το Χ μετά από 12 χρόνια δεν έχει καμία ζωντανή παρουσία"=Το Χ είναι εξαφανισμένο, δεν δραστηριοποείται, δεν συσπειρώνει κόσμο.

   Λεξικό κουτοπόνηρου σχολιαστή: "Κάνε ότι δεν καταλαβαίνεις ελληνικά."

   Διαγραφή
  4. @Νικός Α
   Να ρωτήσω εγω ο ανίδεος, αν θες να βελτιώσεις τα εσωκομματικά τι δουλειά έχεις εδώ;

   «Και όλα αυτά μπορεί να τα αποδείξει κάποιος που σύμφωνα με τα λεγόμενα του, όχι μόνο δεν είναι μέλος του κόμματος αλλά διαμένει και στο εξωτερικό»

   Αφού δεν είσαι μέλος, (ή μήπως είσαι) τι κόπτεσαι; Έτσι μάς έπιασε πρεμούρα να διορθώσουμε τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό τού γείτονα και τής θείας μας; Τι γελοιότητες είναι αυτές.

   Διαγραφή
  5. Ναι, ου, μιλάμε για βαθιά επιθυμία βελτίωσης των "εσοκομματικών."

   Του Ίντυ.

   Διαγραφή
  6. Για όποιον δεν καταλαβαίνει:
   Ο Αντώνης απάντησε πολιτικά σε ό,τι μπορούσε να απαντηθεί πολιτικά.
   Τα οργανωτικά ζητήματα αφενός δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια (άρα και να απαντηθούν οι αιτιάσεις), αφετέρου και να έλεγα εγώ πχ πως όλα αυτά δεν είναι έτσι και είναι αλλιώς, γιατί να πιστέψει εμένα ή τον Χαλβατζή, κάποιος που δεν μπορεί εξ αντικειμένου να τσεκάρει τι λέμε;
   Από την στιγμή λοιπόν που οι "καταγγελλίες" του Α.Χ. επαφίονται στην κακή (απέναντι στο ΚΚΕ) πίστη (που περισεύει), και μόνο, για να αποδειχτούν, προσωπικά τις θεωρώ όχι πολιτικές καταγγελλίες αλλά κατινιές του χειρίστου είδους....

   Διαγραφή
 7. «Αλαζονεία απέναντι σε άλλα κόμματα, κινήματα ή και χώρες που οικοδομούν σοσιαλισμό ή μάχονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό.»

  Αυτό ξέρω τι είναι, η κριτική στο ΚΚ Ισπανίας και η αποστασιοποίηση από το ΚΚ Γαλλίας.

  Βασικά, απ' ό,τι κατάλαβα παραπονιέται για την «αριστερή» στροφή (http://fadomduck2.blogspot.com/2012/02/blog-post_24.html) [το περίφημο σημείωμα στον Ρ http://leninreloaded.blogspot.com/2012/01/blog-post_7544.html].

  Ο κύριος που δεν απαντά στις απορίες σου αλλά «απαντά» σε κάποιες «άλλες» ανήκει σε όσους από την οπουρτουνιστική «αριστερά» θεωρούν ότι η στροφή διέρρηξε «συμβόλαιο» κυρίων. Δεν βλέπεις που Αλέξης και λοιποί δεν έχουν τόπο να σταθούν και γυρίζουν σαν σβούρες;

  Προσωπική γνώμη

  ως αδαής φίλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλος είσαι, αδαής δεν είσαι.

   Έχουν κάνει τα κακά τους πάνω τους ορισμένοι.

   Διαγραφή
 8. Επειδή σβήστηκαν και οι απαντήσεις μου στον ανώνυμο τρολατζή μαζί με τον ανώνυμο τρολατζή, ο ανώνυμος τρολατζής δεν είχε το θάρρος να βάλει ούτε ψευδώνυμο στα σχόλιά του, αν και είχε το "θάρρος" να ζητήσει απ΄το ΚΚΕ το "θάρρος" να κοιτάξει κατάματα τις βαθιές αλήθειες του Χαλβατζή.

  Ουρτ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Νίκο Α., άλλο σχόλιο δεν θα δημοσιευτεί, χορτάσαμε, αλλά να σαι καλά για το γέλιο σήμερα! Πάντα με χιούμορ, όπως Χαλβατζής!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Τσεβδίζει λίγο ο Νίκος ή μου φαίνεται (απεργούθς);

  Άσχετο, αλλά μάλλον ο «οικοδόμος» είναι συγχωριανός μου.

  Ωραίο το διάλειμμα, αλλά έχομεν και εργασίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μια απορία έχω: η ΚΕ κάθισε και διάβασε όλα αυτά που γράφει ο Α.Χ.; Προσωπικά έφθασα μέχρι περίπου και ο Αντώνης και σταμάτησα όταν ήμουν σίγουρος ότι αυτά που διάβαζα ήταν χωρίς καμία ουσία και τελικά χωρίς νόημα. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την τελευταία παράγραφο του κειμένου του Αντώνη. Αυτό πράγματι είναι ανησυχητικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θα γίνω αδιάκριτος αλλά η υπόθεση βρωμάει πατόκορφα...

   Το άτομο τσιρίζει ότι διαλύεται το κόμμα όταν έχει ένα 5% τουλάχιστο δημοσκοπική άνοδο, ότι πέθανε το ΠΑΜΕ όταν για πρώτη φορά απ' την ίδρυσή του καθιερώθηκε στη λαϊκή συνείδηση...Τι ακριβώς έκανε αυτός όταν ήταν ΜΕΣΑ;

   Διαγραφή
  2. Ε, και πόσο τυχαίο είναι να ανεβαίνει κείμενο 20 σελίδων ένα χρόνο μετά την τελευταία ανάρτηση, την ίδια μέρα που εξαπολύονται τα κανόνια ενάντια στο ΠΑΜΕ από σύμπασα σχεδόν την "αριστερά" και τους α/α;

   Κατά τα άλλα, περισσότερο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και επιστημονικό σοσιαλισμό θέλει (ταυτόχρονα με άνοιγμα στις μάζες, βέβαια, σαν να λέμε καρπούζι με μουστάρδα)...Μην πω τώρα τι θέλει και κολαστώ.

   Διαγραφή
 12. Ας πούμε κάτι άλλο γιατί με τις "θέσεις" του Α.Χ. δεν αξίζει νομίζω να ασχοληθούμε περαιτέρω. Αύριο βγαίνει ξανά "απεργιακό φύλλο" της "Ε". Το πρώτο δεν το πήρα, γιατί υποψιαζόμουν ότι θα ήταν αυτό που τελικά ήταν. Αύριο ίσως το πάρω, από περιέργεια, γιατί ελπίδα για πραγματικά απεργιακό φύλλο δεν έχω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, ελπίζω να είναι καλύτερο από ό,τι είδα απ' το πρώτο. Αλλά και το ίδιο να είναι, καλή καρδιά, δε βαριέσαι.

   Διαγραφή
 13. Δύο δείγματα γραφής και χαρρακτηριστικής στρεψοδικίας που εντόπισα στο κείμενο.
  Την πολύ φυσιολογική έκφραση αγανάκτησης για την γενικευμένη πλύση εγκεφάλου με τον βομβαρδισμού του πληθυσμού από τα Μ.Μ.Αποβλάκωσης με εξειδικευμένες οικονομολογικές ορολογίες, που η γνώση της σημασίας τους απαιτούν γνώσεις πανεπιστημιακού επιπέδου,

  (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Εκτελεστική Γραμματείας (ΕΓ) του ΠΑΜΕ)
  «λες και πρέπει να ξέρει ο κοσμάκης τι είναι τα spread»,

  την βαφτίζει υποτίμηση και απαξίωση του λαού από την ηγεσία του Π.Α.ΜΕ. με την φράση :
  (Α. Χαλβατζής)
  "προσέξτε νόημα και ορολογία «ο κοσμάκης» που δε χρειάζεται να ξέρει"

  Αντίθετα όταν γράφει :
  (Α. Χαλβατζής)
  "Η ΚΝΕ στην ουσία έχει χάσει σχεδόν κάθε νεολαιίστικο χαρακτηριστικό και έχει μετατραπεί σε μια συρρικνούμενη εκτελεστική ομάδα για το χαμαλίκι."

  Θεωρεί πως είναι το φυσιολογικότερο των πραγμάτων να χαρακτηρίζει περιφρονητικά ΧΑΜΑΛΙΚΙ την καθημερινή σκληρή δουλειά των μελών της Κ.Ν.Ε.,
  σε αντίθεση με τι ;

  Επιπροσθέτως θέλω να παρατηρήσω πως ο σχολιαστής Νίκος Α. που υπερασπίσθηκε με σχοινοτενή σχόλια τον Α.Χ. αποκάλυψε τα κίνητρα του, όταν δεν άνθεξε και άρχισε την εκτόξευση δηλητηριώδους οχετού κατά των Χαλυβουργών στο σχόλιο
  Νίκος Α.Feb 24, 2012 05:30 AM

  Taliban

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αντωνη
  Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για την ανάρτηση διότι το blog σου και κάποια αλλα ελάχιστα προλαβαίνω να παρακολουθήσω λόγω εργασίας οπότε μου είναι αδύνατο να σερφάρω μέρα νύχτα. Σε ευχαριστώ για την ευκαιρία.
  Εγω το διάβασα ολόκληρο γιατί πραγματικά με ενδιαφέρει η πορεία του κόμματος.
  Είχα να διαβάσω καιρο κάτι αληθινό και ειλικρινές στα πλαίσια της αγωνιωδους κριτικής για την πορεία του κόμματος. Εγω νομίζω ότι είναι ένας πραγματικός σύντροφος που δεν έχει μόνο τρέξει αλλα αγαπάει το κόμμα αληθινά. Όντως η συγκυρία της συγγραφής του είναι κάπως θα την έλεγα ιδιότυπη ωστόσο τώρα κατα τη γνώμη μου είναι η ευκαιρία να παει το κόμμα μπροστά και με το μπροστά εννοώ τον κόσμο και να ξανατοποθετηθει σε σχέση με τον κόσμο. Αν μπορειη Αλέκα να λέει στις αρχές της κρίσης την άκουσα με τα αυτακια μου, ότι μια έξοδος απο το ευρώ θα σημαινε καταστροφή και μετα και γρήγορα να το διορθώνει , ευτυχως δηλαδη, τότε γιατί ένας σύντροφος όπως ο συγγραφέας του παραπάνω κειμένου να μη μπορεινα πει και να εισακουστει.
  Εξήγησε μου γιατί εγω τον βλέπω σωστό και εσυ όχι. Είσαι οργανωμένος στο κόμμα ή είσαι απλώς φίλος; Πιστεύω ότι οποίος είναι ή ήταν όπως εγω, τώρα δεν είμαι πουθενά, οργανωμένος θα καταλαβαινε την αγωνία του. Αυτο το κόμμα πολλούς έχει κάνει να κλαψουν και να τα παρατησουν, αυτη είναι η δικη μου εμπειρία. Ωστόσο αυτο δεν σημαίνει ότι η καρδιά μας δεν είναι εκει ακόμα και όταν η περιφρούρηση του ΠΆΜΕ δεν σαφηνει να περάσεις. Και η καρδιά μας και η ψήφος μας.Μακάρι να κατάφερνε το κόμμα μια στοιχειώδη αλλαγη, όχι ιδεολογική, όχι, αλλα αλλαγη τακτικής στη βάση. Όπως πολυ πολυ σωστά λέει ο χαλβατζης, όπως κάποτε προσπαθουσαμε. Που είναι οι φοιτητές αγαπητοί μου; Εμείς δεν τρωγαμε για να κατεβαινουμε με τα πούλμαν στην Αθήνα στις πορείες μαζι με τις επιρροές μας. Που είναι οι φοιτητές; φτάσαμε να κατεβαινουμε μόνοι και να πηγαίνουμε δίπλα στην περιφρούρηση του ΠΆΜΕ όχι απο φόβο αλλα απο νοσταλγία και το ΠΆΜΕ να αλλάζει πορεία στην πρώτη υποψία δακρυγονων και εμείς να συνεχίζουμε μόνοι την πορεία μας, όπως εδω και πολλα χρόνια.
  Εύχομαι λοιπόν αυτός ο "κακός" και "αστειος" σύντροφος να είναι η αρχή για μια οπτική εσωτερική και εξωτερική μετατόπιση ώστε με λιγότερη ευκολία να υποβαθμίζονται τέτοιες στάσεις- σκέψεις
  Εύη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Εξήγησε μου γιατί εγω τον βλέπω σωστό και εσυ όχι."

   Να εξηγήσω γιατί εσύ έχεις καιρό να διαβάσεις "κάτι αληθινό και ειλικρινές στα πλαίσια της αγωνιωδους κριτικής για την πορεία του κόμματος", ενώ εμένα με έπιασε πονοκέφαλος απ' την ασυναρτησία και την παρατεταμένη ασάφεια; Πώς να το εξηγήσω, από ποια σκοπιά;

   Εσύ προσπαθείς να το εξηγήσεις ρωτώντας εμένα αν είμαι μέλος του κόμματος (πολλάκις έχω πει πως δεν είμαι, και πώς να ήμουν όταν διαφωνούσα επί της αρχής μέχρι πρόσφατα με τις δεδηλωμένες αρχές του), και συμπληρώνοντας ότι εσύ ήσουν αλλά δεν είσαι πια, πράγμα που με κάνει να συνάγω ότι έχουμε εντελώς αντίστροφες πολιτικές απαιτήσεις για το ΚΚΕ.

   Ρωτάς αγωνιωδώς που είναι οι φοιτητές, κλπ. Κάποιος να με τσιμπήσει. Βρισκόμαστε στο 2012. Πότε είχε το ΚΚΕ μαζική παρουσία στη νεολαία την οποία έχασε; Μιλάμε, επαναλαμβάνω, για ένα κόμμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει ένα όχι "εντυπωσιακό" στυλ ΔΗΜΑΡ (φούσκα δηλαδή), αλλά ενθαρρυντικό +5-6% σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές, και περνάτε (εσύ κι ο Χαλβατζής ή ο Νίκος Α.), την εικόνα του αποδεκατισμένου κόμματος, παρακάμπτοντας ακόμα και τις πολύ πρόσφατες κινητοποιήσεις του Φλεβάρη, όπου το ΠΑΜΕ κυριάρχησε για πρώτη φορά στα χρονικά που γνωρίζω εγώ σε λαϊκές συγκεντρώσεις.

   Βοηθήστε με να κατανοήσω τι λέτε, αδυνατώ.

   Διαγραφή
  2. "Πότε είχε το ΚΚΕ μαζική παρουσία στη νεολαία την οποία έχασε; " Εννοώ στην τελευταία 15ετία. 17 χρόνια ήταν μέλος ο Χαλβατζής.

   Διαγραφή
  3. Το ΚΚΕ είχε στο παρελθόν πολύ πιο μαζική επιρροή στη νεολαία από ότι τώρα. Το 99 με τις μαθητικές κινητοποιήσαεις τότε είχε δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές. Επίσης την ίδια περίοδο με το αντιπολεμικό κίνημα (Κόσοβο) είχε επίσης συσπειρώσει το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας που κινητοποιούνταν. Αυτή η κατάσταση διατηρήθηκε και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι την αρνητική στάση που είχε το κόμμα στο φοιτητικό κίνημα του 2006 -7 όπου για μεγάλο διάστημα ήταν κατά των καταλήψεων ενώ όταν τις στήριξε ήταν πλέον αργά - είχε χάσει πολύ κόσμο. Μετά από αυτό τεράστιο πλήγμα ήταν η θέση του για τη δολοφονία Γργηγορόπουλου και το κίνημα που προέκυψε. Κατόπιν αυτών οι οργανωμένες δυνάμεις και η επιρροή του κόμματος στη νεολαία έχουν πέσει κατακόρυφα γι αυτό διέλυσε την ΠΚΣ ενώ στους μαθητές πρακτικά δεν έχουν μείνει παρά ελάχιστοι οργανωμένοι. Η οργανωτική συρρίκνωση συνοδεύτηκε από σεχταριστική ανδίπλωση, όπως περιγράφει ο Χαλβατζής στο κείμενο του.

   Τώρα για το πόσο κόσμο μαζεύει το ΚΚΕ στις συγκεντρώσεις και το κατά πόσο κυριαρχεί σε αυτές το μόνο που έχω να δηλώσω είναι πως όποιος έχει συμμετάσχει στα μεγάλα ραντεβού του κινήματος τα δύο τελευταία χρόνια θα διαπίστωνε πως ο κόσμος που κατεβαίνει κάτω από διάφορους άλλους σχηματισμούς ή χύμα είναι πολλαπλάσιος από αυτόν του ΚΚΕ. Αυτό δεν σημαίνει πως και το ΚΚΕ δεν έχει πολύ κόσμο - έχει αλλά σίγουρα δεν κυριαρχεί αριθμητικά. Αυτό δείχνουν οι μεγάλες γενικές απεργίες και οι μαζικές συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων. Η αναλογία ΚΚΕ - υπολοίπων ήταν 1/3 και στην καλύτερη για το ΚΚΕ 1/2.

   Πολύ σωστές και οι παρατηρήσεις του Ονειρμού παρακάτω στις οποίες δεν απαντάς βλέπω.

   Διαγραφή
  4. Καλώς τον Νίκο Α.

   Πρέπει να πω ότι ο Ονειρμός πρέπει να αισθάνεται πολύ περήφανος για την συμπαράταξή σου. Ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό,

   Διαγραφή
  5. Το 99 είναι 13 χρόνια πριν. Ο Χαλβατζής αποχώρησε διαμαρτυρόμενος 2 χρόνια πριν. Φυσικά, στο σουρεαλιστικό σενάριο που θέλετε όλοι μαζί να επιβάλλετε, αποχώρησε γιατί...ήταν με το Δεκέμβρη. Καθώς ως ορθόδοδοξος "δημοκρατικός συγκεντρωτιστής" και οπαδός του "επιστημονικού σοσιαλισμού" τα πήρε που δεν ενώθηκε το ΚΚΕ με τους μπάχαλους.

   Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε...

   Διαγραφή
  6. Α, και βιάστηκες ότι δεν απαντάω στον Ονειρμό, μπαχαλάκι μου.

   Διαγραφή
  7. @Νίκος Α.:
   'Η δεν έχεις δει τις συγκεντρώσεις του ΠAΜΕ, 'η όλων των άλλων, 'η προβάλεις τις επιθυμίες σου στην πραγματικότητα. Το σύνηθες είναι στις "πανστρατιές" της GSEE η αναλογια να είναι γύρω στο 50%-50% με ελαφρές αποκλείσεις,στις δε "μικρότερες" όπως αυτή που έγινε μεσοβδόμαδα, μετρήσαμε εκατοντάδες ΌΛΩΝ ΤΩΝ AΛΛΩΝ ΜΑΖΊ, έναντι τετραψήφιου αριθμού "ΠΑΜΙΤΩΝ".
   Αυτά προς αποκατάσταση της πραγματικότητας....

   Διαγραφή
  8. @Αντώνης

   Πράκτορες, παντού πράκτορες σας καταδιώκουν, απορώ πως τα καταφέρνετε και συνεχίζετε την πολύ σκληρή ταξική πάλη του πληκτρολογίου όταν τόσο σκοτεινά και πανίσχυρα κέντρα συνομωτούν εναντίων σας (μασόνοι, Σιωνιστές, Νεφελίμ, ο αστυνόμος Θεοχάρης κλπ). Όμως ο superblogger από την Κύπρο θα θριαμβέυσει, θα καθαρίσει το ελληνικό κίνημα από τον οπορτουνισμό, τον αριστερισμό, τον ευρωκομμουνισμό, τον τροτσκισμό, την αναρχία και κάθε άλλη ασθένεια που ευδοκιμεί εκτός του Absolute Spirit - του ΚΚΕ και θα οδηγήσει την εργατική τάξη στον παράδεισο του μαρξισμού - λενινισμού - σκέψη Μάκη Μαίλη. Υποκλίνομαι μπροστά στο μεγαλείο σας.

   Φωτιά στα πληκτρολόγια
   Υπογραφή: μπαχαλάκι

   Διαγραφή
 15. Όταν διάβαζα το κείμενο μου έρχονται στο μυαλό οι ατελείωτες χαζο-συζητήσεις με αριστεριστές στα φοιτητικά μου χρόνια. Μιλάμε για επιχειρήματα καφενείου που τα χουν κάνει καραμέλα επί 10ετίες ρεφορμιστές, αριστεριστές, ΠΑΣΟΚοι κλπ...
  Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι το έχουν κάνει σημαία στα διαφορα σαιτ μπάχαλοι (ιντυ), αριστεριστές (Βαθύ κόκκινο). Και επίσης πολύ περίεργο ότι και σε αυτό το σαιτ προσπάθησαν επανειλημμένα να το δώσουν σε link διάφοροι "σχολιαστές" (ανώνυμοι πάντα). Άλλη δουλειά δεν έχουν να κάνουν? Αφού τους εμπόδιζε τόσα χρόνια το ΚΚΕ, ας ξεχυθούν τώρα να κατακτήσουν τις μάζες (εδώ γελάμε)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/280730 τελευταία σελίδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποια "τελευταία σελίδα"; Το βιβλίο είναι του Ένγκελς. Έχω εξηγήσει πολλάκις ότι ο όρος "επιστημονικός σοσιαλισμός" χρησιμοποιήθηκε για πολεμική αλλά στερείτε ακρίβειας για συγκεκριμένους λόγους. Ψάξε στο globbing να βρεις τα σχόλιά μου για το θέμα αφού το κατέχεις το google.

   Διαγραφή
  2. @Μάκη (Τάκη, Σούλα, κατσαριδάκια μου γλυκά), μόλις κέρδισες ένα μόνιμο εισιτήριο για τον δικό σου φυσικό βιότοπο με τα άλλα σαπρόφυτα του "χώρου."

   Don't bother again.

   Διαγραφή
 17. Η γνώμη μου είναι πως εδώ δεν πρόκειται απλώς για μια διαφωνία ή διάσταση απόψεων. Υπάρχουν τρόποι και "τρόποι" να εκφράσεις τις όποιες διαφωνίες σου.
  Διάβασα από τον TRASH πως είναι γιος του Σπύρου Χαλβατζή.
  Αν είναι έτσι, θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να σεβαστεί την ιστορία του πατέρα του στο κόμμα, αφού να σεβαστεί το ίδιο το κόμμα, του είναι πολύ δύσκολο απ' ότι φαίνεται. Όλα όμως ξεκινούν από τον αυτοσεβασμό. Αν αυτός δεν υπάρχει, όλα τ' άλλα παιδιά είναι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @Aντώνης

  Έγραψα και στο ''Σφυροδρέπανο'' ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί το κείμενο εφόσον αφορά εσωτερικά του ΚΚΕ που όσοι τα γνωρίζουν είναι λογικό να μην συζητήσουν μέσω blogs για αυτά. Είπα επίσης ότι μου φαίνεται υπερβολική η εκδοχή περί ''μεθόδευσης της εκτροπής'' από τα πάνω. Από την άλλη, πριν πω δυο λόγια για τα δικά σου σημεία, να πω πως διάβασα ανετότατα το κείμενο ολόκληρο, και για να έχω άποψη και γιατί με ενδιέφερε λόγω θέματος, και νομίζω πως δεν έκαψα εγκεφαλικά κύτταρα. Όπως επίσης είπα δεν έτρεψε και κάτι αν δεν σχολιαζόταν αυτό το κείμενο, τόσα ζητήματα υπάρχουν, ήταν αναπόφευκτο βέβαια να συζητηθεί.

  Για τις απορίες:

  1) Ούτε εγώ καταλαβαίνω το τρομαχτικό της ''εκτροπής'' καταλαβαίνω όμως ότι αν κάποιος αποχωρήσει από το ΚΚ επειδή θεωρεί ότι έχει εκτραπεί και δεν υπηρετεί την δυναμική του ταξικού αγώνα, αυτό μπορεί να προσληφθεί ως μια ''τρομαχτική'', επικίνδυνη κλπ εξέλιξη.

  2)Όταν θεωρείς μεταφυσικές διατυπώσεις τον επιστημονικό σοσιαλισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία κλπ του κομμουνιστικού κινήματος, σε όληα αυτήν την ασάφεια, θεωρείς μεταφυσικές φράσεις, διατυπώσεις, όρους όλου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και όλων των μελών του. Με την ίδια αοριστία και με το ίδιο ουσιώδες περιεχόμενο, οι διατυπώσεις αυτές επαναλαμβάνονται διαρκώς, και η κριτική που ασκείς σε αυτό το σημείο είναι κριτική προς όλο το ΚΚΕ. Αν θεωρείς μεταφυσικό τον επιστημονικό σοσιαλισμό, θεωρείς μεταφυσικό το ΚΚΕ. Εγώ συμφωνώ με την θεώρησή σου για την σχέση επιστημονικού-ουτοπικού, αλλά δες και τις συνέπειες αυτής της σημείωσής σου.

  3) Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός δεν είναι μια αρχή ή δύο, αλλά ένα σύνολο αρχών που διέπουν την λειτουργία του Κόμματος. Μπορεί κάποιος κάλλιστα να ασκήσει κριτική σε επιμέρους πτυχές πχ για την δυνατότητα των μελών εσωτερικά στα όργανα να εκφράζουν περισσότερο ή λιγότερο την άποψή τους. Μπορεί να ασκήσει κριτική για την σχέση βάσης-γραμματείας-πολιτικής επιτροπής. Τώρα αν δημοσιεύτηκε το κείμενο αυτό ολόκληρο όπως είναι πριν την διαγραφή, είναι ένα ζήτημα, αν και ομολογώ πως δεν έχω καταλάβει αν συνέβη έτσι. Εν πάσει περιπτώσει και ο φραξιονισμός δεν είναι του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, αλλά πάντοτε πρέπει να εξετάζονται και τα θέματα ουσίας, αν πχ ο φραξιονισμός σκόπευε στην σωτηρία του ΚΚ κλπ. Σημασία επίσης έχει από πότε είχε δρομολογηθεί η διαγραφή, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζουμε. Εν πάσει η λογική ''κανείς και εσύ τα ίδια ή παρόμοια, άρα ως τί μιλάς'' δεν εξανεμίζει ό,τι κριτικό διατυπωθεί σχετικά.


  4) Παρόμοια με τα πιο πάνω.

  5)Η φετιχτιστική γραφειοκρατορολογία είναι απαραίτητο στοιχείο του ιστορικού των όποιων πραγματικών περιστατικών, και επίσης δεν είναι ίδιον γνώρισμα του Α.Χ.

  6) Όσον αφορά το ΠΑΜΕ, υπάρχει και ο παράγοντας του ''ταβανιού'', δλδ το κατά πόσο πιάνει το maximum των δυνατοτήτων του το κομμουνιστικό κόμμα με αυτήν την πολιτική. Ο Α.Χ αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα από την συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, υποστηρίζει προφανώς ότι θα μπορούσε το ΚΚΕ να συσπειρώνει περισσότερο κόσμο με άλλη τακτική, και πως αυτό που κάνει στερεί μαζικότητα από το κομμουνιστικό κίνημα. Η ''ζωντάνια'' επίσης του ΠΑΜΕ έχει να κάνει όχι απλώς με την συσσώρευση ατόμων αλλά και με τις πολιτικές ζυμώσεις, την ανάδραση με τα μη μέλη, και εξαρτάται και από το πόσο ψηλά ή χαμηλά, σε περίοδο κρίσης, μπαίνει ο πήχης.

  7) Ο Α.Χ μπορεί παρά τις διαφωνίες του να ήταν πολύ πιστός στην ''ενότητα της δράσης'', και αυτό, μαζί με άλλες ικανότητές του, να συνεκτιμηθεί κατά την ανέλιξή του. Αδυνατώ να καταλάβω την λογική του πρώτου σκέλους του ερωτήματος, για το δεύτερο σκέλος δεν ξέρουμε αν θα τον έδιωχνα ή όχι, ούτε αυτό μας ενδιαφέρει ούτε μπορούμε να το ξέρουμε, εξάλλου όπως είπα ίσως (και αυτό είναι το πιο λογικό να υποθέσουμε) οι ίδιοι οι σύντροφοι του τον έκριναν εσωκομματικά συνεπή, εφόσον παρέμενε στο κόμμα, παρά τις όποιες ταλαντεύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Έγραψα και στο ''Σφυροδρέπανο'' ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί το κείμενο εφόσον αφορά εσωτερικά του ΚΚΕ που όσοι τα γνωρίζουν είναι λογικό να μην συζητήσουν μέσω blogs για αυτά."

   Σωστά. Είπα --και έκανα-- το ίδιο στο δικό μου κείμενο.


   "Είπα επίσης ότι μου φαίνεται υπερβολική η εκδοχή περί ''μεθόδευσης της εκτροπής'' από τα πάνω. "

   Είτε μας αρέσει είτε όχι, το timing του κειμένου ένα χρόνο μετά την τελευταία επικοινωνία Χαλβατζή και με δεδομένο ότι δεν προέκυψε τίποτε νέο στη σχέση του με το κόμμα εφόσον απλώς συνέχισε να βρίσκεται εκτός αυτού, είναι παράξενο. Και όπως έγραψα, εκ του αποτελέσματος, με δεδομένο δηλαδή ότι έγινε η χαρά του κάθε αντιΚΚΕ το κείμενο και στέλνεται στα μπλογκ όπως ακριβώς στάλθηκε με το βίντεο της ΧΑ, η πράξη δεν μπορεί παρά να κριθεί ως πολιτικά ενσυνείδητη επίθεση εν γνώσει συνεπειών, τόσο στο κόμμα όσο και στο κίνημα και τη λαϊκή βάση, όσο και στον ίδιο. Αν διαφωνείς, να το πεις.

   "Από την άλλη, πριν πω δυο λόγια για τα δικά σου σημεία, να πω πως διάβασα ανετότατα το κείμενο ολόκληρο, και για να έχω άποψη και γιατί με ενδιέφερε λόγω θέματος, και νομίζω πως δεν έκαψα εγκεφαλικά κύτταρα."

   Στην περίπτωση αυτή, είσαι σε καλύτερη θέση ημών που δεν το κατάφεραν και θα μας διαφωτίσεις.

   " Όπως επίσης είπα δεν έτρεψε και κάτι αν δεν σχολιαζόταν αυτό το κείμενο, τόσα ζητήματα υπάρχουν, ήταν αναπόφευκτο βέβαια να συζητηθεί."

   Δεν κατάλαβα την πρόταση.

   Διαγραφή
  2. "Για τις απορίες:

   1) Ούτε εγώ καταλαβαίνω το τρομαχτικό της ''εκτροπής'' καταλαβαίνω όμως ότι αν κάποιος αποχωρήσει από το ΚΚ επειδή θεωρεί ότι έχει εκτραπεί και δεν υπηρετεί την δυναμική του ταξικού αγώνα, αυτό μπορεί να προσληφθεί ως μια ''τρομαχτική'', επικίνδυνη κλπ εξέλιξη."

   Αυτή η πρόταση δεν έχει γραμματικό νόημα. Ξανακοίταξέ την. Λες πως καταλαβαίνεις ότι αν κάποιος έχει αποχωρήσει απ' το κόμμα επειδή αυτός θεωρεί ότι το κόμμα έχει παρεκτραπεί, αυτό --ΤΟ ΠΟΙΟ; ΤΟ ΟΤΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠ' ΤΟ ΚΟΜΜΑ; ΤΟ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΑΡΕΚΤΡΑΠΗΚΕ; ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ Ο Χ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΑΡΕΚΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ;-- μπορεί να προσληφθεί ως μια τρομαχτική, επικίνδυνη, κλπ εξέλιξη.

   Διαγραφή
  3. Δεν ''έτρεξε'', δεν θα έτρεχε*, δεν ήταν απολύτως αναγκαίο να σχολιαστεί, υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

   Στοιχειώδης όρος είναι η ανάγνωση ολόκληρου του κειμένου, για να γίνει μια κριτική. Της ''ολότητάς'' του. Έτσι μπορούν να εντοπιστούν οι καλύτερες του αιχμές, και όχι αυτές. Δεν έχω σκοπό να διαφωτίσω κανένα. Το κείμενο θα μπορούσε να είναι μειωμένο κατά το 1/3, κάποια πράγματα φαίνονταν κάπως τραβηγμένα από τα μαλλιά. Η κριτική περί ύφους, συνοχής, έκτασης, κλπ κλπ είναι επιφανειακή, σε σχέση με τα ζητήματα που ανοίγονται.

   Απάντησα για την περίοδο που δημοσιεύτηκε, ότι τα τελευταία δύο χρόνια το ίδιο θα ίσχυε. Ανέφερες κάποια στιγμή γεγονότα-κόμβους των τελευταίων δύο χρόνων. Στα μεσοδιαστήματα των κόμβων, πάλι ως ενσυνείδητη επίθεση θα εκλαμβανόταν. Προφανώς και πρόκειται όμως για πολιτική πράξη, για άσκηση μομφής κατά του ΚΚΕ. Δίκαιη ή άδικη, θα κριθεί βάσει περιεχομένου. Για την ''εκ του αποτελέσματος'' λογική, γράφει κάτι και ο Α.Χ στο κείμενό του.
   Το πιο εύκολο, επειδή με ρώτησες ρητά, είναι ότι θα προτιμούσα μια ''ήρεμη'' περίοδο δημοσίευσης. Ναι, είμαι σίγουρος ότι έτσι θα έπρεπε. Αδυνατώ να σκεφτώ πολλές τέτοιες, και αδυνατώ επίσης να σκεφτώ ότι η επιλογή μιας ''ήρεμης'' χρονικής στιγμής από τον Α.Χ, θα του πιστωνόταν ως ώριμη πολιτική επιλογή, ενώ θα δημιουργούσε πρόβλημα από το πουθενά.

   Διαγραφή
  4. 1) Ούτε εγώ καταλαβαίνω το τρομαχτικό της ''εκτροπής'' καταλαβαίνω όμως ότι αν κάποιος αποχωρήσει από το ΚΚ επειδή θεωρεί ότι έχει εκτραπεί και δεν υπηρετεί την δυναμική του ταξικού αγώνα, αυτό μπορεί να προσληφθεί ως μια ''τρομαχτική'', επικίνδυνη κλπ εξέλιξη."

   Αν ένας κομμουνιστής θεωρεί ότι το ΚΚΕ έχει εκτραπεί και δεν υπηρετεί την δυναμική του ταξικού αγώνα, αυτό (η θεωρούμενη ''εκτροπή'') μπορεί να εκληφθεί ως μια τρομαχτική, επικίνδυνη κλπ εξέλιξη. Αφού λέω το ''τρομαχτικό της εκτροπής'', πάλι στην εκτροπή αναφέρομαι ως ''τρομαχτική εξέλιξη''.
   Άρα πάλι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα ουσίας, της εκτροπής ή μη σύμφωνα με τα όσα λέει ο Α.Χ, και όχι να σταθεί κανείς στο πως χαρακτηρίζεται ως ''τρομαχτική'' η πραγματικότητα του ΚΚΕ από τον Α.Χ.
   Από το κείμενό του δεν ''αποδεικνύεται'' σίγουρα η ''εκτροπή'', το ''τρομαχτικό'' της προοπτικής του Κόμματος κλπ. Αν όμως τρομαχτική προοπτική θεωρείται από τον συντάκτη πχ ότι το ΚΚ με αυτήν την γραμμή δεν θα αποτρέψει την επίθεση του Κεφαλαίου και δεν θα μπορέσει να χειραφετήσει την εργατική τάξη για πολιτικούς λόγους, αυτό αρκετά ''τρομαχτικό'' ακούγεται, ειδικά για κάποιον που ίσως δεν είναι αναίσθητος και που ενδιαφέρεται για το κόμμα, τα μέλη, και το λαό. Αυτό πρέπει να εξεταστεί για το αν έχει δίκιο ή άδικο ο Α.Χ.

   Διαγραφή
  5. "2)Όταν θεωρείς μεταφυσικές διατυπώσεις τον επιστημονικό σοσιαλισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία κλπ του κομμουνιστικού κινήματος, σε όληα αυτήν την ασάφεια, θεωρείς μεταφυσικές φράσεις, διατυπώσεις, όρους όλου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και όλων των μελών του. Με την ίδια αοριστία και με το ίδιο ουσιώδες περιεχόμενο, οι διατυπώσεις αυτές επαναλαμβάνονται διαρκώς, και η κριτική που ασκείς σε αυτό το σημείο είναι κριτική προς όλο το ΚΚΕ. Αν θεωρείς μεταφυσικό τον επιστημονικό σοσιαλισμό, θεωρείς μεταφυσικό το ΚΚΕ. Εγώ συμφωνώ με την θεώρησή σου για την σχέση επιστημονικού-ουτοπικού, αλλά δες και τις συνέπειες αυτής της σημείωσής σου. "

   Ο στοιχειώδης κριτικός λόγος, τον οποίο διδάσκεσαι στο πανεπιστήμιο, λέει πως όταν κάποιος γράφει: "Υπάρχει απομάκρυνση από την θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού και τις παραδόσεις του ΚΚΕ και του διεθνούς κομουνιστικού κινήματος" οφείλει επίσης να διασαφηνίσει ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ "ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ¨, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΧΕΙ 'ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ' ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ, ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ "ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ" (το κόψιμο πρωτοχρονιάτικης πίττας; τις διαγραφές; τον πατέρα του;)

   Εγώ λοιπόν μίλησα όχι για "μεταφυσικότητα" του "επιστημονικού σοσιαλισμού" --επειδή μου αρέσει πολύ η ακρίβεια και όχι το σπέκουλο, μίλησα για όρο που βρίσκω "ανακριβή" προσωπικά-- αλλά για μεταφυσικότητα ενός τρόπου γραφής για τον οποίο οι έννοιες είναι τοτέμ που κραδαίνονται ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΕΛΛΟΓΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ.

   Τώρα, το ότι έτσι μιλούν όλοι στο ΚΚΕ και ότι αυτό συνεπάγεται ΔΙΚΗ ΜΟΥ απόρριψη στον λόγο τους είναι ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΙΚΑΣΙΑ και δείχνει ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΕΣΥ για τον λόγο που εμπλέκεται. Σε ό,τι με αφορά, τα κείμενα για τον ευρωκομμουνισμό, τις αρχές του κόμματος, την ομιλία της ΓΓ πρόσφατα, το απόσπασμα το οποίο έβγαλε "νεο-σταλινικό" η Αυγή, και γενικώς, ό,τι έχω ΕΓΩ δημοσιεύσει εδώ, τα θεωρώ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΥΜΒΑΤΑ με τον μαρξισμό όπως τον γνωρίζω εγώ, ως μελετητής του, εδώ και 24 χρόνια.

   Διαγραφή
  6. Στοιχειώδης όρος είναι η ανάγνωση ολόκληρου του κειμένου, για να γίνει μια κριτική. Της ''ολότητάς'' του. Έτσι μπορούν να εντοπιστούν οι καλύτερες του αιχμές, και όχι αυτές. Δεν έχω σκοπό να διαφωτίσω κανένα. Το κείμενο θα μπορούσε να είναι μειωμένο κατά το 1/3, κάποια πράγματα φαίνονταν κάπως τραβηγμένα από τα μαλλιά. Η κριτική περί ύφους, συνοχής, έκτασης, κλπ κλπ είναι επιφανειακή, σε σχέση με τα ζητήματα που ανοίγονται.

   Εννοείται ότι αναμένω εναγωνίως την ανάλυσή σου. Αν είναι όπως τα σχόλιά σου, ακόμα περισσότερο εναγωνίως.

   Διαγραφή
  7. @Αντώνης

   Ναι αλλά δεν είπα ότι το κοινό Α.Χ και ΚΚΕ είναι ο επιστημονικός σοσιαλισμός, αλλά και η αοριστία στις διατυπώσεις. Το ίδιο μεταφυσικά αόριστα μιλά και το ΚΚΕ. ''...Οι έννοιες είναι τοτέμ που κραδαίνονται ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΕΛΛΟΓΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ''. Ε λοιπόν, αυτό συμβαίνει και στο ΚΚΕ. ΔΕΝ εξηγεί τί είναι ο επιστημονικός σοσιαλισμός, γιατί πχ δεν έχει γράψει ΤΙΠΟΤΑ, τουλάχιστον για εμάς προσβάσιμο, για το ''εργαλείο'', την ''διαλεκτική'', που να είναι δική του επεξεργασία. Η επιστημονικότητα των αποφάνσεων επαναλαμβάνεται έτσι αόριστα, όπως επίσης και ο οπορτουνισμός, που είναι το εκτός του ''επιστημονικού σοσιαλισμού''
   ''Όταν θεωρείς μεταφυσικές διατυπώσεις τον επιστημονικό σοσιαλισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία κλπ του κομμουνιστικού κινήματος, σε όληα αυτήν την ασάφεια, θεωρείς μεταφυσικές φράσεις, διατυπώσεις, όρους όλου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και όλων των μελών του. Με την ίδια αοριστία και με το ίδιο ουσιώδες περιεχόμενο, οι διατυπώσεις αυτές επαναλαμβάνονται διαρκώς, και η κριτική που ασκείς σε αυτό το σημείο είναι κριτική προς όλο το ΚΚΕ''. Πρόσεξε τις φράσεις ''σε όλη αυτήν την ασάφεια'' και ''με την ίδια αοριστία'', και μην μου λες για σπέκουλο. Γιατί ήξερα ότι θα πιαστείς από αυτό. ''...η έννοια "επιστημονικός σοσιαλισμός" στερείται ακρίβειας· παρ' όλα αυτά, μού κάνει τρομερή εντύπωση η θέση ότι το ΚΚΕ "απομακρύνεται" από τη "θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού"''-μιλάς για δομική αδυναμία της έννοιας. Η έννοια αυτή λοιπόν δεν μπορεί να οριστεί, έχει εγγενώς αδυναμίες, είναι τοτέμ, και όταν εγκαλεί το ΚΚΕ για απομάκρυνση από τον μαρξισμό κάποιον, δεν εξηγεί τί είναι επιστημονικός σοσιαλισμός, γιατί ούτως ή άλλως κατα την γνώμη και των δυο μας είναι και εγγενώς ελαττωματική αντίληψη. Το πρόβλημα είναι η αξίωση επιστημονικότητας στην βάση μιας έννοιας εγγενώς προβληματικής. Και λέω πάρα πολύ σωστά κατά την γνώμη μου ότι το συγκεκριμένο επιχείρημά σου δεν στέκει συγκεκριμένα για τον Α.Χ, αλλά αφορά γενικά το Κόμμα.
   Δεν σου βάζω λοιπόν λόγια, σου λέω ότι το επιχείρημά σου δεν αποτελεί κριτική συγκεκριμένα στον Α.Χ. Αν θες να ψάξουμε να βρούμε για τον ''επιστημονικό σοσιαλισμό'', κατά την άποψη του ΚΚΕ, να δούμε αν είναι ικανοποιητικές οι διατυπώσεις, επεξηγηματικές κλπ.

   Διαγραφή
  8. "Αν ένας κομμουνιστής θεωρεί ότι το ΚΚΕ έχει εκτραπεί και δεν υπηρετεί την δυναμική του ταξικού αγώνα, αυτό (η θεωρούμενη ''εκτροπή'') μπορεί να εκληφθεί ως μια τρομαχτική, επικίνδυνη κλπ εξέλιξη. Αφού λέω το ''τρομαχτικό της εκτροπής'', πάλι στην εκτροπή αναφέρομαι ως ''τρομαχτική εξέλιξη''."

   Ως τρομαχτική εξέλιξη για ποιον; Εγώ την θεωρώ πολύ θετική εξέλιξη ότι ένα άτομο με τις ιδέες του Χαλβατζή έχει τρομάξει. Για το μέλλος του ΚΚΕ γιατί να είναι τρομακτική εξέλιξη; Δεν έχει το μέλος του ΚΚΕ επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα; Τι είναι η κοινωνική πραγματικότητα; Αδιαφανής συνομωσία στο μυαλό του Χαλβατζή;

   "Άρα πάλι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα ουσίας, της εκτροπής ή μη σύμφωνα με τα όσα λέει ο Α.Χ, και όχι να σταθεί κανείς στο πως χαρακτηρίζεται ως ''τρομαχτική'' η πραγματικότητα του ΚΚΕ από τον Α.Χ."

   Της εκτροπής ΑΠΟ ΤΙ, Ονειρμέ; Διαφώτισέ με.

   "Από το κείμενό του δεν ''αποδεικνύεται'' σίγουρα η ''εκτροπή'', το ''τρομαχτικό'' της προοπτικής του Κόμματος κλπ. Αν όμως τρομαχτική προοπτική θεωρείται από τον συντάκτη πχ ότι το ΚΚ με αυτήν την γραμμή δεν θα αποτρέψει την επίθεση του Κεφαλαίου και δεν θα μπορέσει να χειραφετήσει την εργατική τάξη για πολιτικούς λόγους, αυτό αρκετά ''τρομαχτικό'' ακούγεται, ειδικά για κάποιον που ίσως δεν είναι αναίσθητος και που ενδιαφέρεται για το κόμμα, τα μέλη, και το λαό. Αυτό πρέπει να εξεταστεί για το αν έχει δίκιο ή άδικο ο Α.Χ.""

   Η στοιχειώδης γνώση της ελληνικής μας λέει πως "ανεπαρκής στρατηγική" και "εκτροπή" δεν είναι συνώνυμα. Αν ο Χαλβατζής ήθελε να κριτικάρει "ανεπαρκή στρατηγική" θα κριτίκαρε "ανεπαρκή στρατηγική" αντί να καταγγέλει "εκτροπή."

   Πριν συνεχίσω τις απαντήσεις μου, κάνε μου τι χάρη να διευκρινήσεις τι είναι αυτό που ΕΣΥ κριτικάρεις και από ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ.

   Διαγραφή
  9. "Με την ίδια αοριστία και με το ίδιο ουσιώδες περιεχόμενο, οι διατυπώσεις αυτές επαναλαμβάνονται διαρκώς, και η κριτική που ασκείς σε αυτό το σημείο είναι κριτική προς όλο το ΚΚΕ''. Πρόσεξε τις φράσεις ''σε όλη αυτήν την ασάφεια'' και ''με την ίδια αοριστία'', και μην μου λες για σπέκουλο. Γιατί ήξερα ότι θα πιαστείς από αυτό. ''...η έννοια "επιστημονικός σοσιαλισμός" στερείται ακρίβειας· παρ' όλα αυτά, μού κάνει τρομερή εντύπωση η θέση ότι το ΚΚΕ "απομακρύνεται" από τη "θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού"''-μιλάς για δομική αδυναμία της έννοιας. Η έννοια αυτή λοιπόν δεν μπορεί να οριστεί, έχει εγγενώς αδυναμίες, είναι τοτέμ, και όταν εγκαλεί το ΚΚΕ για απομάκρυνση από τον μαρξισμό κάποιον, δεν εξηγεί τί είναι επιστημονικός σοσιαλισμός, γιατί ούτως ή άλλως κατα την γνώμη και των δυο μας είναι και εγγενώς ελαττωματική αντίληψη. Το πρόβλημα είναι η αξίωση επιστημονικότητας στην βάση μιας έννοιας εγγενώς προβληματικής. Και λέω πάρα πολύ σωστά κατά την γνώμη μου ότι το συγκεκριμένο επιχείρημά σου δεν στέκει συγκεκριμένα για τον Α.Χ, αλλά αφορά γενικά το Κόμμα. "

   Νομίζω ότι μόλις διευκρίνησες από ποια θέση βρήκες τόσο συναρπαστικό αυτό το αριστούργημα διαλεκτικής σκέψης που έγραψε ο Χαλβατζής.

   Κρίμα, πολύ κρίμα για σένα.

   Διαγραφή
  10. @Αντώνης

   Εσύ τί λες, να δω τον Α.Χ σαν ''ατομικότητα'', και όχι σαν πρώην υψηλά ιστάμενο μέλος της ΚΝΕ? Να μην πω ότι τον κατηγορείς για ελλιπή εξήγηση του ''επιστημονικού σοσιαλισμού'', όταν αυτή η εξήγηση δεν έχει εκπονηθεί όχι από τον ίδιο, αλλά από έναν ολόκληρο κομμουνιστικό οργανισμό? Πού ακριβώς έγραψα ότι είναι ''συναρπαστικό'' το ''αριστούργημα'' ''διαλεκτικής σκέψης'' του Α.Χ? Σου είπα κάποια πράγματα, και βρήκες να πεις αυτό. Είπα ότι το θέμα το κειμένο με ενδιέφερε, μόνο αυτό. Μπορεί να σου φαίνεται δήθεν ότι το εννοώ, πως δεν τεκμηριώνει όσα λέει, αλλά ότι είναι εξαιρετικής ΣΠΑΝΙΟΤΗΤΑΣ ένα κείμενο κάποιου που φέρει τις (πρώην) κομματικές ιδιότητες του Α.Χ. Εμένα αυτό με ενδιέφερε από την όλη υπόθεση, και τα ζητήματα που ανοίγονταν σε πολλά επίπεδα, ΚΚΕ, ΚΝΕ,ΠΑΜΕ,ΜΑΣ κλπ.
   Με όσα λέει για το ΜΑΣ, επειδή περιμένεις και ''εναγωνίως'', συμφωνώ, από όσα μπορώ να βλέπω στην καθημερινότητά μου. Υπάρχει τόση αλαζονεία ώστε όλοι οι άλλοι να αποκαλούμαστε ''γατάκια''. Επιθέσεις για την ταξική καταγωγή γνωστών σου, ενώ αν ήταν έτσι, θα μπορούσε πολύ εύκολα να αντιστραφεί η επίθεση σε πολλά μέλη από ΌΛΟΥΣ τους κομματικούς χώρους (όχι πως δεν παίζει η ταξική σύνθεση ρόλο!). Μερίδιο ευθύνης στον περαιτέρων εκφυλισμό των ήδη εκφυλισμένων συνελεύσεων. Ανέλιξη ατόμων που αξίζουν λιγότερο από άλλους. Ναι αυτά ισχύουν, και η αλήθεια είναι αυτή. Αντί να το παραδέχεται κανείς και να δει πως θα βελτιωθεί η κατάσταση (μιλάω για την ΚΝΕ τώρα), περί άλλα τυρβάζει.
   Και ναι, η ΚΝΕ το 2006-2007 ήταν πιο μαζική ως προς τις επιρροές, πολύ πιο μαζική, στη νομική ισχύει απόλυτα και έχει δίκιο σε αυτό ο Α.Χ.
   Μιλάω μόνο για όσα έχω μια στοιχειώδη εικόνα. Ας διαψευστώ. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

   Διαγραφή
  11. Δεν εκπροσωπώ την ΚΝΕ, τη ΜΑΣ ή το ΚΚΕ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ. Το κείμενο το οποίο βρήκες τόσο άξιο προβληματισμού είναι για τα σκουπίδια.

   Στο τέλος του δικού μου κειμένου, εγώ έθεσα το ερώτημα για την στελέχωση του ΚΚΕ, σε περίπτωση που το ξέχασες.

   Ποιες είναι οι δικές μου προθέσεις όταν θέτω ένα τέτοιο ερώτημα και ποιες οι δικές σου έχει καταστεί αρκούντως σαφές απ' το ότι έσπευσες να πεις για το πόσο "επιφανειακή" ήταν η ανάγνωσή μου στις σοφίες της (πρώην) στελεχάρας.

   Διαγραφή
  12. @Αντώνης

   ''Η κριτική περί ύφους, συνοχής, έκτασης, κλπ κλπ είναι επιφανειακή, σε σχέση με τα ζητήματα που ανοίγονται''.

   Ό,τι θέλεις διαβάζεις. Επιφανειακές χαρακτήρισα συγκεκριμένες διαστάσεις της κριτικής που είδα σε σχολιασμούς και κείμενα, μεταξύ αυτών και το δικό σου. Συγκεκριμένες διαστάσεις, στα έξι σημεία σου προσπάθησα να αναφερθώ ένα προς ένα, σεβόμενος το σύνολο του κειμένου σου.

   Ο συλλογισμός σου για τις προθέσεις οι οποίες έγιναν ''σαφείς'' από το ότι ''έσπευσα'' να χαρακτηρίσω ''επιφανειακή'' την ανάγνωσή σου (το τί είπα επ'αυτού και το τί πρώτο σχόλιο έκανα είναι ορατό στον καθένα), δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός.

   Είπα και την γνώμη μου, το ονοματεπώνυμό μου το γνωρίζεις, και επίσης ξέρεις πολύ καλά τις προθέσεις μου πριν δημοσιευτεί το σχόλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως φτάσαμε να με κατηγορείς για περίεργες προθέσεις.

   Και ποιός σου είπε ότι εκπροσωπείς τον οποιοδήποτε?

   Ναι βεβαίως ο τρόπος που έθεσες εσύ το πρόβλημα στελέχωσης και ο τρόπος που το έθεσα εγώ είναι διαφορετικός, και δεν το ''ξέχασα''.

   Για το κείμενο που ''είναι για τα σκουπίδια'' έκανες ανάρτηση, και εγώ σχολίασα. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο.

   Διαγραφή
 19. ...Τέλος, ο Α.Χ αναφέρει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, πιο σημαντικά από όσα ανέφερες, για τα οποία μνεία δεν έγινε.

  Όσο και αν φαίνεται στρεβλό, υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να ακούει τους αποχωρήσαντες και μειοψηφικές τάσεις. Έχω την εντύπωση (ελπίζω να μην κάνω λάθος) ότι αυτό συνέβαινε κάποτε στην Πράβντα όταν ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός ήταν στα φόρτε του (πάντα με την υπόμνηση ότι υπάρχει ενότητα στην δράση, ότι και η πλειοψηφία έχει τα δίκια της κλπ, μέλη της μειοψηφούσας άποψης εξέθεταν στο κομματικό όργανο την γνώμη τους).

  Ούτε ξέρω τον Α.Χ, ούτε θεωρώ ότι το ΚΚΕ υποτιμά τον λαό, ούτε και διάφορα άλλα. Οποιος δεν βλέπει όμως ότι υπάρχουν δυσλειτουργίας στο ΜΑΣ, στην ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, τις οποίες πιάνει αρκετά αναλυτικά το κείμενο, κάνει λάθος. Πολλά συμπτώματα είναι ορατά στην καθημερινή επαφή με ανθρώπους που βλέπουν παντού οπορτουνιστές, κακές προθέσεις, προβοκάτορες, κ.ο.κ. Δεν μπορώ να μην συμμεριστώ πολλά από όσα λέει ο Α.Χ και να υπερασπιστώ μερικούς πυρήνες τους, γιατί τα έχω δει με τα μάτια μου, τα έχω ακούσει με τα αυτιά μου και τα έχω υποστεί εγώ και άλλοι. Σε όποια περίοδο και αν δημοσιευόταν το κείμενο, είμαστε σε περίοδο κρίσης, δύο χρόνια τώρα ανακύπτουν συνέχεια κρίσιμα θέματα. Για μένα καλώς και δημοσιεύτηκε, και το πώς αξιοποιείται από διάφορα κέντρα κλπ, αναμενόμενο ήταν. Και ο Α.Χ λέει όμως ότι η χρησιμοποίηση από τους αντιπάλους της κριτικής, μπορεί να συμβαίνει γιατί οι αντίπαλοι διαλέγουν τα πιο ευάλωτα σημεία. Όπως όταν πχ ο φαιδρός στην κριτική του Popper χτυπάει τον μαρξισμό στην ''νομοτέλεια'' και την ''επιστημοσύνη'', την οποία και εσύ θεωρείς κάπως μεταφυσική. Αυτό δεν αποδεικνύει ότι εσύ είσαι ο Popper ούτε απαξιώνει την κριτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Η απάντηση στον Α.Χ. δεν μπορεί να είναι βουτηγμένη μέσα στον κομματικό πατριωτισμό, αλλά στηριγμένη στα δεδομένα. Δηλαδή, όταν σου λέει κάποιος οτι το ΠΑΜΕ δεν έχει δημοκρατική λειτουργία, η απάντηση δεν είναι οτι μαζεύει κόσμο, αλλά οτι ΕΧΕΙ δημοκρατική λειτουργία. Και το ΠΑΜΕ έχει δημοκρατική λειτουργία καθώς η δράση του το τελευταίο διάστημα είναι να γίνονται όσο περισσότερες ΓΣ μπορούν να γίνονται μέσα σε χώρους εργασίας. Επίσης για τα ενδοκομματικά καλό θα ήταν Αντώνη να αφήσεις να τα απαντήσει κάποιος που τα ξέρει. Η κατάσταση ούτε έτσι όπως την περιγράφει είναι, αλλά ούτε και τέλεια. Για μένα βέβαια το "τέλειο" δεν μπορεί να υπάρξει ΠΟΤΕ και ειδικά σε ένα μεγάλο κόμμα όπως το ΚΚΕ. Έχουν γίνει και τρομερά λάθη, έχουν βάλει και χεράκια διάφοροι κακόβουλοι αλλά αυταπατάται όποιος νομίζει οτι αυτό είναι μονοπώλιο του οποιουδήποτε ΚΚ. Και προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να γίνει καλύτερο με την μαζική δουλειά ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ μέσα στα όργανα. Ο κομμουνιστής έχει υποχρέωση να φροντίζει το κόμμα του να είναι δημοκρατικό και έχει επαφή με τις μάζες, να ασκεί έλεγχο στην ηγεσία και να συμμετέχει στο μέτρο του δυνατού στην παραγωγή ιδεολογίας και πολιτικής. Τα κόμματα νέου τύπου δεν είναι όμοια με τα αστικά, να έχουν οπαδούς- πρόβατα να τα ακολουθούν σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε.

  wolfgang

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "όταν σου λέει κάποιος οτι το ΠΑΜΕ δεν έχει δημοκρατική λειτουργία, η απάντηση δεν είναι οτι μαζεύει κόσμο, αλλά οτι ΕΧΕΙ δημοκρατική λειτουργία."

   Ξανά μανά: Χαλβατζής: "Το ΠΑΜΕ μετά από 12 χρόνια δεν έχει καμία ζωντανή λειτουργία".

   Βλ. άνωθι λεξικό της ελληνικής vs λεξικό κουτοπόνηρου σχολιασμού.

   Έχει "δημοκρατική λειτουργία" το ΠΑΜΕ; Πού είναι διαφορετικό πράγμα από το ότι είναι άχρηστο και περιθωριοποιημένο, όπως ΕΠΙΣΗΣ διατείνεται ο Χαλβατζής; Δεν είμαι εσωκομματικός να το γνωρίζω και έχω αποσαφηνίσει ότι για το ότι δεν γνωρίζω δεν μιλώ. Θέμα αρχής.

   Ο Χαλβατζής, που εγκαλεί το ΚΚΕ για απομάκρυνση από τις αρχές του "δημοκρατικού συγκεντρωτισμού", τι ακριβώς θεωρείς ότι μπορεί λογικά να εννοεί με τον όρο "δημοκρατική λειτουργία;"

   Πώς μπορείς ταυτόχρονα να βρίσκεις το ΚΚΕ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ("Αποδεικνύεται κάθε μέρα και περισσότερο οτι η λειτουργία του ΚΚΕ καμία σχέση δεν έχει με το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό") ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ;

   Εξήγησέ μου το να το καταλάβω.

   Διαγραφή
  2. Nα στο εξηγήσω. Ο ΑΧ δεν είπε οτι το ΠΑΜΕ είναι περιθωριοποιημένο και άχρηστο. Είπε οτι δεν λειτουργεί με βάση τον σκοπό δημιουργίας του(τη δημιουργία μετώπου αρκετά πλατύτερου απο τον κόσμο του κόμματος), πράγμα που εν μέρει ισχύει, και οτι δεν έχει καμμία ζωντανή λειτουργία, δηλαδή όλες οι γραμμές έρχονται απο τα πάνω προς τα κάτω κάθετα και μονόδρομα, πράγμα που ούτε αυτό είναι τελείως εκτός πραγματικότητας, αλλά τέλος πάντων είναι υπερβολικό. Η μαζικότητα δεν είναι συνώνυμο της δημοκρατικής λειτουργίας. Και το NSDAP μαζικότατο ήταν αλλά δεν φημίζονταν και για την ενδοοργανωτική του δημοκρατία!!

   Τέλος δεν νομίζω οτι ο ΑΧ κάνει κριτική στο οτι το ΚΚΕ δεν είναι αρκετά συγκεντρωτικό. Κάθε άλλο: μιλάει για "κουμανταδόρους" του κόμματος. Συνήθως άλλωστε το πρόβλημα με τα συστήματα ΔΣ είναι οτι κλίνουν προς το Συγκεντρωτισμός, όχι προς το Δημοκρατικός.

   Άσχετα βέβαια που υπάρχει σωρεία παραδειγμάτων που το αναιρούν αυτό, όπως η διαδικασία έκδοσης του Β Τόμου Ιστορίας(που τόσο σ άρεσε, ομοίως με μένα), που πέρασε απο όλη τη κομματική βάση με την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων να το διαβάσουν και να κάνουν τυχών παρατηρήσεις. Τουλάχιστον έτσι έγινε στη ΚΟΒ μου και θέλω να πιστεύω και σε όλες τις άλλες το ίδιο.

   wolfgang

   Διαγραφή
  3. @Wolfgang: Οκ, δεκτές οι επεξηγήσεις. Ας περιμένουμε λίγο, πιθανόν να φανεί καλύτερα το πού θέλει να καταλήξει με όλα αυτά ο Χαλβατζής.

   Διαγραφή
  4. Wolfgang, η πιο ουσιαστική παρέμβαση που έχω διαβάσει, χωρίς ακρότητες, με σεβασμό και στις δύο απόψεις. Γιατί δυστυχώς μόνο κάποιος που είναι/έχει υπάρξει μέλος μπορεί να ερμηνεύσει στη σωστή βάση το κείμενο Χαλβατζή. Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι μέσα στο κόμμα που σκέφτονται σαν εσένα. Σωστά το λες, από τη βάση πρέπει να έρθει ο έλεγχος. Άλλα θέλει και γερά νεύρα. Εγώ δεν τα είχα..

   Επίσης, αν και στην αρχή έκρινα οτι άσχημα έπραξε ο Χαλβατζής να εκθέσει τις απόψεις για τα εσωκομματικά έτσι δημόσια, σε ένα δεύτερο επίπεδο σκέφτομαι πως αυτό ίσως ωφελήσει την πορεία του κκε: Γιατί έδωσε απλόχερα τροφή για κριτική σκέψη στους συντρόφους. Έγινε ευρέως γνωστή 'η άλλη άποψη' που όντας μέσα δεν μπορείς να την ακούσεις. Παρόλα τα αρνητικά, ας ελπίσουμε οτι αυτή η κίνηση θα αξιοποιήθεί θετικά-κριτικά από σκεπτόμενους συντρόφους αντί να απορριφθεί συλλήβδην ως αιρετική...

   Την καλησπέρα μου

   Διαγραφή
  5. "Γιατί δυστυχώς μόνο κάποιος που είναι/έχει υπάρξει μέλος μπορεί να ερμηνεύσει στη σωστή βάση το κείμενο Χαλβατζή"

   Αυτό μην το λες, γιατί είδα αρκετούς που έχουν υπάρξει μέλη πώς συμπεριφέρθηκαν.

   Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι όλες οι παρατηρήσεις του κειμένου που αφορούν υπαρκτά οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η βάση πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για βελτίωση.

   Και βέβαια συμφωνώ για την ποιοτική διαφοροποίηση της παρέμβασης wolfgang, που ήταν προφανής.

   Διαγραφή
 21. "...Η Ιστορία επιβεβαιώνει ότι ιδιαίτερα σε φάσεις μεγάλων αποφάσεων, σε καμπές, καθοριστικός είναι ο ρόλος του κόμματος, που προσδιορίζεται από τις αποφάσεις του καθοδηγητικού οργάνου.
  Οι οπορτουνιστικές εκφορές της αστικής ιδεολογίας αρέσκονται να παραμυθιάζουν για τον αποφασιστικό ρόλο της κομματικής βάσης. Η πραγματικότητα είναι ότι ο συγκεντρωτισμός στη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμες στιγμές είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλισθεί η ενότητα θέλησης και δράσης, η αποτελεσματικότητα του πιο σκληρού ταξικού αγώνα. Συγκεντρωτισμός και πειθαρχία σε αυτόν σημαίνει οργανωτική μετουσίωση της ιδεολογικής - πολιτικής πρωτοπορίας.
  Βέβαια, η πραγμάτωση της ιδεολογικής - πολιτικής πρωτοπορίας διαμορφώνεται σε προγενέστερη περίοδο, προϋποθέτει ουσιαστικές εσωκομματικές διαδικασίες, ώστε οι επιλογές να επισφραγίζονται από τη συνειδητή κάθε κομματικού μέλους συμμετοχή στην επεξεργασία, στην εξειδίκευση. Με αυτήν την έννοια προηγείται η προγραμματική ετοιμότητα κάθε ΚΚ, η ιδεολογική θωράκιση μελών και στελεχών, η κομμουνιστική άσκηση αντοχής σε νέες δοκιμασίες, διαφορετικών συνθηκών κλπ..."

  Ελένης Μπέλλου, Ριζοσπάστης 27/02/11

  Για αυτό τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό μιλάει ο Α.Χ.

  Τάκης Γ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το τι είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι γνωστό. Για εξήγησέ μας αυτό που ρωτήσαμε και όχι αυτό που θέλεις εσύ να πεις όμως. Πώς συνδυάζεται το να θεωρείς ότι δεν υπάρχει αρκετός ΔΣ με κείμενα σε μπλογκ για έλλειψη εσωκομματικής "δημοκρατίας";

   Διαγραφή
  2. Bon courage.

   Σε ένα συμπέρασμα καταλήγω εγώ, το ίδιο στο οποίο καταλήγω διαβάζοντας κείμενα και παρεμβάσεις των πάσης φύσης αποκλινάντων (πχ «αναλύσεις» στο Β. Κόκκινο, Κόκκινο Σημειωματάριο). Οι εκτός τίθενται εκτός λόγω έλλειψης λογικού --- και όχι δημοκρατικού --- συγκεντρωτισμού. Θέλει λογική και ειρμό η ρημάδα η «επανάσταση» (Ρεμπώ).

   Διαγραφή
  3. Θέλει και ένα ήθος όμως, όσο να ναι.

   Διαγραφή
  4. Εγώ έχω και μια απορία απλή. Πως είναι δυνατόν άνθρωποι όπως τα οργανωμένα μέλη του ΚΚΕ που πρωτοστατούν στις απεργίες, με πολύ πραγματικό κίνδυνο να χάσουν την δουλειά τους και κατ' επέκταση να μπουν στην ανεργία, με όποιο κόστος έχει αυτό στις οικογένειές τους και τους ίδιους, να φοβούνται να πουν την γνώμη τους μέσα στο κόμμα τους; Για να μην χάσουν τι; Τον τίτλο του κομμουνιστή; Ή τις απολαβές που αυτό συνεπάγεται;
   Πολλές φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Με απλά πράγματα που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας, όσοι δεν επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια, ή τα μυαλά στην λογική, καταρρίπτονται τα δήθεν επιχειρήματα του καθενός πρώην όσο βαρύ όνομα και να φέρει.
   Λουκάς.

   Διαγραφή
  5. Δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για ό,τι δεν γνωρίζω.

   Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει "λαϊκό αίσθημα" στη βάση, ότι αυτό το λαϊκό αίσθημα έχει ορθές και υγιείς προτεραιότητες κατευθύνσεις, και ότι, σε ό,τι τουλάχιστο με αφορά, είναι στοιχείο προσανατολισμού για την ηγεσία.

   Για το κατά πόσο ο Χαλβατζής ανταποκρίνεται σ' αυτό το λαϊκό αίσθημα, παραπέμπω στις αντιδράσεις της μη στελεχικής βάσης στα διάφορα συγγενικά του χώρου μπλογκ.

   Τα υπόλοιπα είναι για κουτοπόνηρους που θεωρούν ότι ο μέσος κομμουνιστής τρώει κουτόχορτο επειδή δεν έχει σηκώσει ο καθένας κι από ένα προσωπικό μπαϊράκι. Ε, όχι, δεν τρώει καθόλου κουτόχορτο. Απλώς πιστεύει ότι δεν θα βγει πουθενά αν καταντήσει να έχει 800 φράξιες και 500 αρχηγούς. Έχει αυτό το στοιχειώδες μυαλό που χρειάζεται για να ισορροπήσει κανείς ανάμεσα στον ατέρμονο ναρκισσισμό της "αριστεράς" και την χαυνωτική παθητικότητα.

   Διαγραφή
 22. @Aντώνης

  Αντώνη τί δεν καταλαβαίνεις? Ο Α.Χ θεωρεί ότι το ΚΚΕ έχει εκτραπεί από την σωστή υπηρέτηση της εργατικής τάξης, από το να αποτελεί το κόμμα της(να εκφράζει κατά το καλύτερο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα της εργατικής τάξης). Παραθέτει κάποια κατά την γνώμη του στοιχεία για αυτό. Τον ''τρομάζει'' το γεγονός αυτής της παρέκκλισης από την υπηρέτηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Είναι για τον ίδιο ''τρομαχτική'' εξέλιξη, θεωρούμενη από τον ίδιο, αυτός το γράφει, στα μάτια του το ΚΚΕ σε περίοδο κρίσης έχει λοξοδρομήσει. Και λέω, αν τον ''τρομάζει'', πρέπει να δούμε τί παραθέτει ως παραγωγικά αίτια αυτού του ''φόβου'' του. Άρα να δούμε τί λέει, και όχι να σκαλώνουμε αν τρομάζει ή όχι. Αυτό μπορεί ο Χαλβατζής να το πιστεύει ο ίδιος, να έχει δει κάτι καθαρότερα από τα άλλα μέλη ή να είναι φαντασιόπληκτος.

  Αφού για να συνεχίσεις να μου απαντάς ζητάς να δεις από ''ΠΟΙΑ ΘΕΣΗ'' κριτικάρω ''ΕΓΩ'', ΕΓΩ κριτικάρω από την ΘΕΣΗ του ανένταχτου κομμουνιστή που θέλει να γίνει σοβαρός διάλογος για τα προβλήματα, τις ανεπάρκειες, και ειδικά στην νεολαία που έχω καλύτερη εικόνα, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΜΑΣ κλπ. Αν δεν σου κάνει αυτή η ''θέση'', δεν χρειάζεται να απαντάς. Η κουβέντα που έγινε μέχρι τώρα προσέφερε τόσα λίγα, που καλύτερα να μην γινόταν. Μερικά σχόλια έμειναν σε πράγματα όπως ο σεβασμός στον πατέρα, η ελαττωματικότητα του Α.Χ σε σχέση με τον Άρη Βελουχιώτη, το ότι δεν δικαιούνται οι ''έξω από το χορό-κόμμα'' να κάνουν ''κριτικές από νετ'' και τέτοια. Μια χαρά δικαιούται ο καθένας να κάνει κριτική στο ΚΚ και αυτή να απαντάται όπως είπες έλλογα, και όχι με ψυχολογίστικες ερμηνείες, όπως αυτές που κάναν θραύση όχι με ευθύνη του Μπρεζνιεφικού Απολιθώματος, στο ''Σφυροδρέπανο'' .Πολλά σχόλια εκεί ήταν πραγματικός ωχετός, και περίμενα εδώ να γίνει μια κουβέντα λ.χ για την ''καταγγελία'' που κάνει ο Α.Χ για την λήψη των αποφάσεων στο ΠΑΜΕ, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει την κριτική το ΚΚ, για το αν υπάρχει η δυνατότητα να δημοσιεύονται κριτικές για τέτοια θέματα κλπ. Πήρα τις απαντήσεις μου τελικά για όλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Πήρα τις απαντήσεις μου τελικά για όλα."

   Κι εγώ.
   Καλή συνέχεια.

   Διαγραφή
 23. Δυστυχώς, το ανθυπομέτριο (πλην ελαχίστων) στελεχιακό δυναμικό του ΚΚΕ αναμασά ένα ξύλινο λόγο όπου ο μαρξισμός έχει τη θέση του τίμιου ξύλου που προστατεύει από τους ιδεολογικούς διαόλους του καπιταλισμού.
  Τι κι αν έχει γίνει η ζωή όλων μας κόλαση, στο δικό τους κομματικό ένστικτο κυριαρχεί η λογική του μικρού ποιμνίου προκειμένου να διατηρηθεί αναλλοίωτη η κομματική γραφειοκρατία και η εσωτερική συνοχή.
  Κι όμως οι αληθινοί επαναστάτες (βλ. Λένιν) δεν δίστασαν ούτε να αντιπαραθέσουν την θεωρία τους στην αστική διανόηση ούτε να συνάψουν συμμαχίες για να επιτύχουν το σκοπό τους.
  Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για μια αμετανόητη κομματική ελίτ που είναι καταδικασμένη να ξαναπιαστεί με τις πιτζάμες, διότι δεν αρκεί να κολλάμε την ετικέτα «πρωτοπορία» πάνω σε μια θεωρία και μια τακτική οπισθοφυλακής (βλ. Λένιν).

  Αυτά και δεν θα επανέλθω. Όχι γιατί δεν μου αρέσει ο διάλογος αλλά γιατί με έχουν αφάνταστα κουράσει αυτοί οι άνθρωποι, δεκαετίες ολόκληρες.

  Κι όμως θα μπορούσαν να είναι στο άλογο καβάλα. Απλά δεν θέλουν. Τέρμα.

  maestro

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Σεχτάρ ο Τρομερός25 Φεβρουαρίου 2012 - 12:31 π.μ.

  Αντώνη,
  Οταν έμαθα ότι άνοιξε το blog του ο Α.Χ. του έκανα το ακόλουθο σχόλιο, στην υποσελίδα "about", με το νικ "Ηλίας από τον Μελιγαλά":

  Ηλίας από τον Μελιγαλά says:
  Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση
  Φεβρουαρίου 9, 2011 στις 01:44

  ….έγιναν –κυριολεκτικά– «σημεία και τέρατα»….

  Ερώτηση: Ποιά είναι τα σημεία και τα τέρατα;
  Αν δεν μιλάς συγκεκριμένα είναι καλύτερα να μη μιλάς καθόλου, γιατί φαίνεσαι σαν να τερατολογείς.

  …προωθούν την εκτροπή του ΚΚΕ από τις Αρχές, τη Θεωρία, την Ιστορία και τις Παραδόσεις, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του. Που τελικά οδηγούν στην αλλοίωση της ίδιας της φυσιογνωμία και στην υπονόμευση της ύπαρξης του ως Κομμουνιστικό Κόμμα…
  Τόσο σοβαρές κατηγορίες δεν αιτιολογούν μισόλογα. Προφανώς, για να αποχωρήσεις, (και εφόσον δεν κάνεις λαθεμένες εκτιμήσεις), θα έκρινες πως είτε:
  1. Η κατάσταση είναι μή αναστρέψιμη, οπότε δεν έχει νόημα ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ η παραμονή στο Κόμμα.
  η
  2. Η συνέχιση της οργανωτικής σχέσης σου με το Κόμμα, για προσωπικούς λόγους, δε θα σου επέτρεπε να παλέψεις με τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την αναστροφή μιας καθοδικής πορείας, που είναι ακόμη αναστρέψιμη.

  Αν ισχύει η πρώτη εκδοχή, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μιλάς ανοιχτά.
  Αν ισχύει η δεύτερη, ρωτάω, ΠΩΣ θα παλέψεις; Μήπως στα πλαίσια καμιάς φράξιας; Αυτό είναι αντικαταστατικό, και αν δεν έχεις ξεγράψει το Κόμμα, προφανώς πρέπει και από έξω να προστατεύεις το Καταστατικό του, να μην ενθαρρύνεις φράξιες στο εσωτερικό του. Επομένως, και σε αυτή την περίπτωση, είτε μιλάς ανοιχτά-συγκεκριμένα για τα ζητήματα, που θεωρείς ότι πρέπει να συζητηθούν, είτε δε μιλάς καθόλου και ούτε νύξεις κάνεις.
  Τόσο βαρείς υπαινιγμοί, χωρίς καμιά τεκμηρίωση, δεν βοηθάνε ούτε το Κόμμα, ούτε το δικό σου αγώνα, αν, αναγκαστικά η όχι, είναι ξεχωριστός.
  Απάντηση
  ---------------------------------

  Επιτέλους οι απορίες μου λύθηκαν.
  Ο Α.Χ. είναι σαφέστατος. Δεν συμφωνεί με την γραμμή του Κόμματος, όπως εκφράζεται σήμερα.
  (συνεχίζεται )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Σεχτάρ ο Τρομερός25 Φεβρουαρίου 2012 - 12:32 π.μ.

  (συνέχεια)
  Τις αντιφάσεις του, την ευδιάκριτη έπαρσή του τα αντιπαρέρχομαι σαν δευτερεύοντα. Η αίσθηση μου είναι πως θεωρεί την ίδια την ύπαρξη του Κόμματος, όπως έχει σήμερα, επιζήμια για το λαϊκό κίνημα, τον Λαό και την Πατρίδα, και ξεθηκαρώνει το σπαθί για πόλεμο ενάντια στο Κόμμα, για ένα νέο κόμμα ίσως. Θεωρώ πως εκφράζει μια τάση απόρριψης της γραμμής, από μια, όχι αμελητέα, μερίδα κύρια του στελεχικού δυναμικού του ΚΚΕ. Σαν να τάχω ξανακούσει αυτά, γι αυτό και δεν δυσκολεύτηκα να διαβάσω, τρέχοντας, το κείμενό του.
  Αυτές είναι σοβαρές αποφάσεις, που πρέπει να υλοποιούνται με σοβαρότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το κύριο βάρος πέφτει πρώτα στην θέση. Λείπει από τον Α.Χ. η ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας της ταξικής πάλης στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Το κείμενό του υστερεί απελπιστικά. Ποια είναι η κύρια αντίθεση σήμερα; Τι με τι συγκρούεται;
  Ο Α.Χ. περιορίζεται να επιβεβαιώνει την πίστη του στα προ 17-ετίας κομματικά ντοκουμέντα και την τότε γραμμή. «Τότε πηγαίναμε καλά». Τι πήγαινε τότε καλά δυσκολεύομαι να καταλάβω. Η εκτίμησή μου είναι πως η αίσθηση εκείνων των αδιεξόδων οδήγησε ψηλαφητά την καθοδήγηση στη σημερινή γραμμή, που, αν μη τι άλλο, δεν είναι αδιέξοδη. Σήμερα είναι γενικευμένο το αίσθημα πως ο Καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του και παραπαίει. Πολύ ισχυρίζονται (είσαι και εσύ ένας από αυτούς, το έχω πεί κι εγώ) ότι η σημερινή κρίση είναι «terminal». Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και γιγαντωθεί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΧΙ ΛΥΣΕΙΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΟΥΝ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Δεν προκάνει να κλείσει τον κύκλο της μια κρίση και αμέσως αρχίζει η επόμενη….. Δεν υπάρχει πια χώρος για απλά «δημοκρατικές» λύσεις. Είναι ατελέσφορες και γι αυτό ξεπερασμένες. Είναι η ώρα του Σοσιαλισμού. Και αν η υποκειμενική ωριμότητα γι αυτό της ελληνικής (αλλά και διεθνώς) κοινωνίας είναι στο ναδίρ, αυτό δεν αλλάζει τα αντικειμενικά δεδομένα. Δείχνει απλά τον Γολγοθά, που πρέπει να ανεβούμε.
  Θεωρώ πως αυτή είναι η ουσία, που αδυνατεί η δεν θέλει να «πιάσει» ο Α.Χ. και οι «σύντροφοί» του.
  Και υποψιάζομαι πως αυτή η «τάση» δεν είναι απλά εκδήλωση μιας αδρανειακής αντίδρασης στο καινούργιο, οπότε θα μπορούσαμε να κάνουμε υπομονή, μέχρι να «πάρουν μπρος» και αυτοί οι σύντροφοι. Μάλλον είναι ένας ακόμη απόηχος της μικροαστικής δομής της ελληνικής κοινωνίας μέσα στο Κόμμα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί οργανωμένα, ΠΟΛΙΤΙΚΑ και ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ, αλλά με προσοχή και με έμφαση στο τελευταίο. Αν βρίσκουν έδαφος τέτοια ζιζάνια, οφείλεται στην ελλιπή επεξεργασία της γραμμής του ΚΚΕ, την ακόμη πιο ελλειμματική προπαγάνδισή της. Εχει σοβαρά κενά εδώ το Κόμμα, και ιδού τα συμπτώματα.
  Αυτά επί της ουσίας.
  Τα άλλα ζητήματα, που θέτει, οργανωτικά κλπ. νομίζω πως σε κάποιο βαθμό είναι υπαρκτά, έστω και αν δεν είναι «τρομακτικά». Αξίζουν προσοχής. Αλλά η οργάνωση δεν είναι αυτοσκοπός και η υπερβάλλουσα προσήλωση στα οργανωτικά θέματα καταντά τυπολατρεία. Η ιστορία θα κρίνει το ΚΚΕ κύρια από το πώς κινήθηκε και από το τι άλλαξε και όχι από το πώς λειτουργούσε στο εσωτερικό του.
  Την ξέρουμε όλοι την Λογική της Ιστορίας.
  Κλείνοντας να πω κάτι για τον ίδιο τον Α.Χ., που βούτηξε μάλλον απερίσκεπτα σε πολύ βαθειά νερά:
  Θάπρεπε να σκεφτεί πως φέρει ένα όνομα, που δεν του ανήκει, και νάναι πιο προσεκτικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σεχτάρ,

   Καταλαβαίνεις πώς σκέφτομαι, καταλαβαίνω πώς σκέφτεσαι: έχουμε τα ίδια μυαλά, σκεφτόμαστε τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους. Οπότε καλή μας δύναμη, καλές αντοχές και καλό κουράγιο και στους δυο.

   Διαγραφή
  2. Ανυπόγραφο σχόλιο, "στελεχικής" οπτικής ("εμείς οι από μέσα ξέρουμε"), δεν δημοσιεύεται για δύο λόγους:

   1. Είναι ανυπόγραφο.
   2. Αν εσείς "οι από μέσα" είστε με τον Χαλβατζή, ε, ήρθε η ώρα ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΕΞΩ.

   Διαγραφή
 26. Δεν είστε μέλη, έχετε και άποψη μερικοί.!
  αντώνη λες: "....αλλά ενθαρρυντικό +5-6% σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές, και περνάτε (εσύ κι ο Χαλβατζής ή ο Νίκος Α.), την εικόνα του αποδεκατισμένου κόμματος, παρακάμπτοντας ακόμα και τις πολύ πρόσφατες κινητοποιήσεις του Φλεβάρη, όπου το ΠΑΜΕ κυριάρχησε για πρώτη φορά στα χρονικά που γνωρίζω εγώ σε λαϊκές συγκεντρώσεις..."

  συμπέρασμα:
  1) Κόμμα και ΠΑΜΕ = ΤΟ ΙΔΙΟ ...
  2) άνοδος του Κόμματος = τα εκλογικά ποσοστά,
  3)ΠΑΜΕ = οι συγκεντρώσεις....
  .... δεν λέω τίποτα παρακάτω. !

  εισαι λες και μαρξιστης 24 χρόνια.. δηλαδη στα βιβλία !!
  Αντωνη έχεις συμμετάσχει σε σωματειο? εχεις πάει να ΠΕΙΣΕΙΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΤΕ ΣΟΥ π.χ να ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ? ΕΧΕΙΣ?

  Βγειτε στην Ταξικη παλη, αφηστε τα πληκτρολόγια και μετά μιλάτε. !!
  .οχι δεν θα βαλω νικ.

  ΑΝΤΙΠΑΡΆΘΕΣΗ ΔΕΝ ΚΑΝΩ γιατι δεν εχει θεση εδω μαζι σας. απλά γιατι δεν ειστε μελη και λετε μ@3$%&..ες

  Δεν μπορείτε να καταλάβετε το μικρο Χαλβατζη εσεις γιατι απλά ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ και δεν εχετε "ΜΥΡΟΥΔΙΑ "

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Σεχταρ είπε:
  ..."Δεν υπάρχει πια χώρος για απλά «δημοκρατικές» λύσεις. Είναι ατελέσφορες και γι αυτό ξεπερασμένες. Είναι η ώρα του Σοσιαλισμού. Και αν η υποκειμενική ωριμότητα γι αυτό της ελληνικής (αλλά και διεθνώς) κοινωνίας είναι στο ναδίρ, αυτό δεν αλλάζει τα αντικειμενικά δεδομένα. Δείχνει απλά τον Γολγοθά, που πρέπει να ανεβούμε."...

  με απλά λόγια λέει: αν αυτο που εχω εγω στο μυαλό μου δεν το καταλαβαινει ο λαός κακο του κεφαλιου του...
  .. .
  αειντε ρε σεχταρ κανε την επανασταση ανεβειτε εσεις το γολγοθα βρε (λαικη εξουσια) να τα λύσουμε όλα ρε..
  αστον το λαό, "ειναι στο ναδιρ" ακόμα.

  εβαλα και αλλο κειμενακι ως ανωνυμος και δεν το βαζετε Αντωνακη πονηρουλη..
  γιατι δεν το βαζεις Αντωνακη?

  τόσος πολυς ειναι ο "Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός" του Μπλογκ σου?

  Αν ειναι να μπαινουν οι "¨κολλητοί σου" μονο εδω και να τα λέτε μεταξυ σας
  γιατι δεν κανετε ενα κλαμπ που απαγορευει την αντιθετη άποψη Αντωνακη "Κομμουνισταρα" μου???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Αντιγράφω από έτερο σχόλιο "στελέχους":

  "εβαλα και αλλο κειμενακι ως ανωνυμος και δεν το βαζετε Αντωνακη πονηρουλη.. γιατι δεν το βαζεις Αντωνακη? τόσος πολυς ειναι ο "Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός" του Μπλογκ σου?"

  Πρόσεξε τώρα, "στελεχάρα" μου εσύ, να σου εξηγήσω την αλφαβήτα:

  1. Στο δικό μου γήπεδο, είναι δύσκολο να σκοράρεις. Θέλει μυαλό. Και από μυαλό η πάστα σου δεν φημίζεται καθόλου.
  2. Στο δικό μου γήπεδο, η προβόκα είναι ψωμοτύρι και αντιμετωπίζεται πάντοτε με τα δικά της όπλα. Για παράδειγμα, απομονώνω αυτό απ' το σχολιάκι σου για να αποδείξω δημόσια ότι μόνο "στέλεχος" δεν είσαι, ότι εγώ δεν είμαι καθόλου φαντασιόπληκτος και ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο έχετε λυσσάξει μετά τις 12/2, όσο διαφορετικά κουστούμια και αν φορέσετε. Σκύλος κακός, δεν περνάς. Γαβ!
  3. Συνεχίστε να ξεβρακώνεστε εν χορώ, διαβάζει πολύς κόσμος. Και έχει και συνέχεια το ξεβράκωμα, έσω βέβαιος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Της ιδίας "στελεχάρας", απ' το πρώτο σχόλιο: "Δεν είστε μέλη, έχετε και άποψη μερικοί.!"

   Γέμισε το ιντερνετ ντούρους κομμουνιστές που συγκινήθηκαν απ' τον σπαραγμό καρδιάς του Χαλβατζή! Σπεύσατε! Σπεύσατε!

   Διαγραφή
  2. @Σεχτάρ: ''Την ξέρουμε όλοι την Λογική της Ιστορίας''.
   @Αντώνης: ''πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε...''

   Με βγάλατε εγκάθετο. Συγχαρητήρια. Περίεργες οι ''προθέσεις'' μου, και ''την ξέρουμε όλοι την Λογική της Ιστορίας''. Αυτά να τα πείτε σε πολλά άτομα που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ και έρχονται επί μονίμου βάσεως στην ''Λογική της Ιστορίας'', στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

   Συμμετέχω στον όμιλο, που δεν είναι παράταξη και όπως είπα συγκεντρώνει ακόμα και άτομα που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, και τίποτα περισσότερο.

   Συγχαρητήρια λοιπόν. Πάρτε και το όνομά μου, Γιάννης Ευσταθίου, την σχολή μου την ξέρετε, και συνεχίστε. Αν είναι δυνατόν.....................

   Έλα ρε Σεχτάρ τζιμάνι, το βρήκες, είμαι εγκάθετος!!!!!!!!!!!

   Τα οργανωτικά πιστεύεις ότι είναι υπαρκτά, συμφωνώ. Απλά δεν βρίσκω τυπολατρική μια συζήτηση για αυτά.

   Με λούσατε με λάσπη, ας είναι. Έχω ονοματεπώνυμο και με γνωρίζουν στον τόπο μου, και τί κάνω και πώς φέρομαι και γιατί ασκώ κριτική και τί θέσεις υποστηρίζω.

   Παρακαλώ αν είναι δυνατόν να δημοσιευθεί το σχόλιο, και δεν θα σας ξαναενοχλήσω.

   Διαγραφή
  3. @Στελεχάρα: "βαριεμαι ακομα και να σας κανω πλάκα ΥΓ πληζ μην το βαλεις σχολιο"

   Γιατί το έστειλες στελεχάρα μου τότε, αφού δεν θες να το βάλω; Πότε θα μάθετε not to fuck with commies?

   Διαγραφή
  4. Έλα, στελεχάρα, ευχαριστώ για το νέο μήνυμα. Τεστάρω τη χωρητικότητα του αρχείου spam. Στείλε κι άλλα!

   Διαγραφή
  5. απανω τους Αντωνη, φατους ολους ... οπορτουνιστες ειναι που παριστανουν τους ΚΚΕδες.. χωράει κι'αλλο το σπαμ ?
   όπως καταλαβα απ οτι λες, ο σοσιαλισμός ειναι κοντα..

   ερώτηση κρισεως: Ποιος θα τον κάνει το σοσιαλισμο ρε Αντωνη, για πες, τη λαικη εξουσια ... ποιός θα τη φέρει
   ..ο λαός ή, το Κόμμα ?

   Υ.Γ ..περιμενω απάντηση.. μην αργεις νυσταζω..

   Διαγραφή
 29. @Ονειρμός: Φυσικά και δημοσιεύεται το σχόλιο, όπως και όλα σου τα σχόλια.

  Ελπίζω στις συζητήσεις σου με μέλη του ΠΑΜΕ να μπορέσεις να εξηγήσεις καλύτερα τις θέσεις σου, τα κίνητρά σου, και την παρέα φανς που απέκτησες από ότι εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. δεν εχει νοημα να απαντησω... βαριεμαι..
  ειλικρινα
  και αν και διαβασα όλες τις απαντησεις..
  λεω να μην ξαναμπω στην λογικη να ασχοληθω και να διαβαζω τι λέτε...

  συνεχιστε να γραφετε και να τα διαβαζετε "αναμεταξυ σας"
  βαριεμαι ακομα και να σας κανω πλάκα

  ΥΓ πληζ μην το βαλεις σχολιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. α βρε Αντωνακη .. τελικα κάνουμε διάλογο βλέπω.. α δεν ξερω εγγλέζικα βρε Αντωνακη..

  Τελικα, ο μικρος Χαλβατζης κόλωσε, ή ηταν υπερβολικά ανησυχος, έδωσε όμως τροφη για συζητηση, αλλά συζητηση ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ..Αντωνακηηηη.

  νικ απαγορευεται αντωνακη. όλα κι'όλα.. μην το ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. ..Αντωνακη προβοκατορουλη..γιατι κοβεις και ραβεις τα κειμενακια μου ε??

  ντρέπεσαι να τα βαλεις ολόκληρα? γιατι Αντωνακη 'μ ?

  τι ειμαι τι δεν ειμαι δεν αποδεικνυεται... εδω εισαι ..ότι δηλώσεις..

  στο τελευταίο που σούστειλα..θα γραψεις ολόκληρη την ερώτηση και θα απαντησεις μετά??

  ο αριστερος τυχοδιωκτισμός ξέρεις τι ειναι Αντωνακη 'μ ?

  να σου πω..
  ο φοιτητης που ταμαθε όλα και ξεκινησε για την επανασταση, αλλά οι εργατες τον κοιτανε βλοσυρα και λένε..μέσα τους
  "ασε μας ρε φιλε, αντε τελειωνε και εχουμε δουλεια"...!!!
  ..σαν να σε βλέπω Αντωνακη..!

  βαλτο ρε αν εχεις κοτσια !!! "κομμουνιστή" !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Σεχτάρ ο Τρομερός25 Φεβρουαρίου 2012 - 7:08 π.μ.

  Ονειρμέ,
  Ειλικρινά δεν γνώριζα ότι συμμετέχεις σε κάποιον όμιλο, για τον οποίο ελάχιστα πράγματα γνωρίζω. Τα κεφαλαία στο "Λογική της Ιστορίας" ήταν ένα παιχνίδισμα, για να διεγείρω συνειρμούς, καθώς βλέπω ότι πολλοί σε αυτά τα αριστερά μπλογκ έχουν μελετήσει το σχετικό σύγγραμμα. Εκείνο που ήθελα να πω αποδίδεται ακριβέστατα χωρίς τα κεφαλαία, και διάβασέ το έτσι.
  Και δεν μπορείς να στοιχειοθετήσεις σε αυτό και μόνο ότι υπονόησα (γιατί δεν σε είπα ) πως είσαι "εγκάθετος"! Υπερβολικό "μύγιασμα" η αντίδρασή σου: ..."με λούσατε με λάσπη" (!!!), "εγκάθετος" κλπ!
  Ρε, πως μπορεί να παρεξηγηθεί κανείς στο Δίκτυο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως ο Ονειρμός όφειλε και οφείλει να ζητήσει μια συγνώμη. Είναι αυτονόητο πως ο Σεχτάρ επικαλέστηκε τη λογική της Ιστορίας, ως καθήκον του επαναστατικού υποκειμένου να θέσει ιδανικά τα θεωρητικά του όπλα και τους πολιτικούς του σκοπούς ώστε να υπηρετήσει την αναγκαιότητα των μετασχηματισμών, που είναι πλέον τόσο απαραίτητοι για τη διάσωση του εργαζόμενου κόσμου και των υποτελών στρωμάτων, ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης φύσης από τον εκβαρβαρισμό.
   Η επί προσωπικού παρερμηνεία μοιάζει εκ του πονηρού για να παρακάμψεις την τετράγωνη λογική με την οποία ο Σεχτάρ αποδόμησε ένα κατώτατων αξιώσεων και μεστό κοινοτοπιών και μεθοδολογικών αντιφάσεων κείμενο το οποίο απροσδόκητα - για μένα - υπερασπίζεσαι. Επειδή ωστόσο δεν έχεις δώσει ποτέ στο παρελθόν τέτοιο δείγμα γραφής, θα ήταν φρόνιμη μια αποκατάσταση σχέσεων, αν μη τι άλλο για να μη νομιμοποιείς στο όνομα των γραπτών σου κάποιους να γενικολογούν περί ορθολογικού σαδισμού με σκοπό να εντάξουν σε αυτόν ως αχυρανθρώπους μορφές σαν το Σεχτάρ με τον οποίο διαφωνούν αλλά στα ίσα δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν.


   Εξαιρετικό κείμενο Αντώνη και ακόμα πιο εύστοχα τα σχόλιά σου.

   Hiliastis

   Διαγραφή
  2. Διευκρινίζω: Σε δεύτερο ενικό πρόσωπο αναφέρομαι στον Ονειρμό, τον οποίο σέβομαι απόλυτα. Ο σαδισμός του ορθολογισμού αναφέρεται σε σχόλιο που ακολουθεί.

   Hiliastis

   Διαγραφή
  3. Είναι άραγε μεταφυσική κατηγορία και έννοια, Χιλιαστή, το "ταξικό ένστικτο" ως αντίβαρο στη θεωρία και πυξίδα της;

   Γιατί μια πιθανή ερμηνεία όσων διαδραματίστηκαν, στο δικό μου τουλάχιστο μυαλό, είναι ότι όταν η θεωρία δεν έχει αγκυροβόλημα στο ταξικό ένστικτο γίνεται δίκοπο μαχαίρι.

   Διαγραφή
 34. ΟΚ μάγκες, η δουλειά έγινε...

  Ο Μπόμπολας τον έβαλε πρωτοσέλιδο στη σημερινή έκδοση της φυλλάδας του με ένα φωτομοντάζ ενδεικτικό, όπως και ο τίτλος. Τώρα θα μπορούν άνετα οι πασόκοι και άλλες δημοκραστικές δυνάμεις να βγαίνουν στα καφενεία οπλισμένοι με επιχειρήματα περί 'απομάκρυνσης από τη στρατηγική και την ιστορία του ΚΚΕ'.

  Σταματήστε τις τρολιές στο διαδίκτυο τώρα. Έτσι κι αλλιώς οι γραφιάδες του Μπόμπολα τα μεταφέρουν καλύτερα στις πλατιές μάζες και τις πλατείες.

  Ο Αλαφούζος δεν είδα να δίνει πρωτοσέλιδη γραμμή, αν δείτε κάτι παραμέσα, σφυρίξτε. Ο Ψυχάρης μάλλον έχασε φάσεις και ασχολείται ακόμα με τον Τσίπρα στο πρωτοσέλιδο.

  subutai

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. @subutai: Τον wolfgang, που μού φάνηκε ο μοναδικός πολιτικά έντιμος υπερασπιστής εδώ του κυρίου αυτού τον προειδοποίησα: "Ας περιμένουμε λίγο, πιθανόν να φανεί καλύτερα το πού θέλει να καταλήξει με όλα αυτά ο Χαλβατζής."

  Και πριν αλέκτωρ λαλήσει μία...έσπευσε πρώτος του χορού γύρω απ΄τον κύριο "Δε σκοπεύω να ανοίξω κανένα διάλογο με εκπροσώπους πολιτικών χώρων" ο Μπόμπολας: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63621659

  Μήπως ακολουθήσουν κι άλλοι; Οι άλλοι που αναφέρεις δηλαδή (Ψυχάρης, Αλαφούζος) να μείνουν ριγμένοι και παραπονεμένοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ειλικρινά δε γνωρίζω. Θα σου απαντήσω όμως από Τρίτη, όταν θα ξαναπάω στη δουλειά και ακούσω την κασέτα που θα έχουν βάλει να παίζει κάτι εκλεκτοί μου συνάδελφοι. Θα έχουν κυκλοφορήσει και οι κυριακάτικες φυλλάδες...

   Διαγραφή
 36. Αντώνη,

  Θεωρώντας ότι η κριτική που γίνεται στο ΚΚΕ ειδικά από κομμουνιστές μόνο γόνιμη μπορεί να είναι, με προβληματίζει πολύ αυτή η συχνή αναφορά στον 'χρόνο δημοσίευσης' και τα παρόμοια σχόλια. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας προφανώς, οπότε το ερώτημα είναι πότε δικαιούται κάποιος να κάνει κριτική δημόσια στο κόμμα χωρίς να κινδυνεύει να μετατραπεί σε 'προδότη'; Γιατί τώρα είναι η στιγμή που το κόμμα χτυπιέται από παντού, τώρα όμως είναι και η στιγμή που το κόμμα πρέπει να ζυμωθεί με την κοινωνία περισσότερο από ποτέ.

  Επίσης, κάτι που αναφέρθηκε σε αρκετά σχόλια: δεν καταλαβαίνω με ποιον τρόπο σπιλώνεται το όνομα του Χαλβατζή επειδή ο γιος του λέει αυτά που λέει, ας είναι και τελείως λάθος. Τι σχέση έχει;

  ΥΓ: άξιζε τέτοια αντιμετώπιση ο Ονειρμός; (καθαρά με βάση όσα είπε, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο)

  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @Έφη Α. Δεν ξέρω τι εννοείς "τέτοια αντιμετώπιση." Αν θεωρείς ότι νομιμοποιείται να μιλά για λάσπη και σπίλωση ως εγκαθέτου, κανείς δεν χρησιμοποίησε τις εκφράσεις αυτές παρά μόνον ο ίδιος. Το ότι έσπευσαν να τον χειροκροτήσουν όσοι τον χειροκρότησαν θα έπρεπε να απασχολεί τον ίδιο πρωτίστως.

  Δεν θεωρώ προσωπικά καμια σπίλωση του ονόματος του Χαλβατζή τη συμπεριφορά του γιου του. Τα οικογενειακά μελοδράματα δεν έχουν θέση στην πολιτική.

  Όσο, τέλος, για τον χρόνο δημοσίευσης είπα όσα είχα να πω στο κείμενό μου και δεν έχω τίποτε να προσθέσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Όλο αυτό το πατιρντί γίνεται για το ποιος θα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ και ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ καλύτερα την τιμημένη εργατική τάξη;

  Ξέρω και πολλούς δεξιούς καλοθελητές, που θα πρότειναν φθηνές και αποτελεσματικές λύσεις γι’ αυτό τον ιερό σκοπό με τον ίδιο ζήλο: ιδιωτική εταιρεία security και έναν καλό μάνατζερ για το project ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ για να μην έχουμε όλα αυτά τα μελοδράματα. Επίσης και μια ΜΚΟ θα κολλούσε άνετα.

  Ρε μήπως είναι στα πλαίσια αυτού του προτζεκτ και όλη αυτή η παραγωγή θεωριών και αντίστοιχων μαγαζακίων: μεταμαρξιστές, νεομαρξιστές, μετανεομαρξιστές, δομικοί και μετασοδομικοί;
  (ΟΚ το σταματάω εδώ γιατί δεν εκτίθεμαι μόνο εγώ αλλά και το κόμμα στο οποίο είμαι φίλα προσκείμενη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Εικόνα σου είμαι κόμμα μου και σου μοιάζω…
  (1)

  (Μια πρωθύστερη συγγνώμη Αντώνη για το μεγάλο κείμενο. Ήταν να το κάνω ανάρτηση αλλά μετάνιωσα γιατί πραγματικά δεν θέλω να γίνεται παντού αναπαραγωγή του θέματος και επί πλέον αφού εδώ έγιναν οι περισσότερες και καλύτερες ίσως παρεμβάσεις μάλλον σωστή επιλογή κάνω).

  Αυτή την εντύπωση (Εικόνα σου είμαι κόμμα μου και σου μοιάζω) αποκόμισα διαβάζοντας και το νέο γράμμα του Αλέκου Χαλβατζή. Οι αδυναμίες που αναφέρει για το ΚΚΕ τις εκπέμπει και ο ίδιος, ίσως στο πολλαπλάσιο.

  Να διευκρινίσω ότι η οικογενειακή ιδιότητα του Αλέκου δεν αποτελεί στοιχείο αρνητικής ή θετικής στάσης στην κριτική και άρα η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται στα ίσα όπως κάθε κομμουνιστή. Και το κείμενό του δεν έχει ούτε μεγαλύτερη ούτε μικρότερη αξία από κάθε άλλο. Το λέω γιατί κάποιοι εκθειάζουν το οικογενειακό όνομα για να αποκομίσουν ασυλία και ορθότητα για όσα λέει. Φυσικά καμία ασυλία δεν έχει και ας ήταν και ο γιός του… Λένιν!

  Όλες οι αδυναμίες που αναφέρει και τις ονομάζει «παραβιάσεις» (!) τις έχει ήδη και αυτός μέσα στο γράμμα του με μια μικρή δόση αριστερίστικου μικροαστικού μικροβίου και κομμουνιστικής βιασύνης. Αδυνατεί να θέσει σε θεωρητικό επίπεδο ανάλυσης τις καθημερινές και πραγματικές αδυναμίες του ΚΚΕ και οδηγείται φυσικά σε αδιέξοδο και σε συνέχεια στην ανάποδη ερμηνεία και στην άρνηση. Αν ήταν έτσι οι κομμουνιστές…

  Έχω διαβάσει τα κείμενά του. Και την υπόσχεσή του ότι δεν θα γίνει εφαλτήριο επιθέσεων κατά του ΚΚΕ. Τότε του έγραψα να προσέχει γιατί η «διολίσθηση» είναι κάτι πολύ εύκολο. Φαίνεται πως δεν το τηρεί και ανακαλύπτει τώρα όσα έχουν «ανακαλύψει» από δεκαετίες όσοι έφευγαν. Απλώς τα ίδια πράγματα τα ερμηνεύει αντίστροφα όταν είναι μέσα από όταν είναι έξω.

  Αντίθετες τροχιές πατέρα και γιου.
  Δεν ξέρω αν ενδιαφέρει αλλά όταν ο πατέρας του μπήκε στο κομμουνιστικό κίνημα, αρχές δεκαετίας του ’60, βρήκε αποκαΐδια από κατά συρροή παραβιάσεις του καταστατικού και κάθε έννοιας μαρξισμού- λενινισμού. Αντί να τους φτύσει και να φύγει αποφάσισε και υποσχέθηκε να βοηθήσει στην αναγέννησή του κόμματος. Στη 12η ολομέλεια στάθηκε παλικάρι μέσα σε τραγικές συνθήκες για τους κομμουνιστές και κόντρα σε πιέσεις σήκωσε από την πρώτη μέρα τη σημαία της αναγέννησης του κόμματος. Κόντρα και στον αδελφό του Λαοκράτη (αναμφισβήτητα παλικάρι και αυτός, άσχετα από την ιδεολογική διαφορά) που δεν άντεξε στη μικροαστική πίεση, κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι αλήθεια, και υιοθέτησε στις μικροαστικές κατηγορίες του Γρ. Εσωτερικού (μετέπειτα ΚΚΕ εσ). Κατηγορίες όπως αυτές που διαβάζουμε και τώρα και που φυσικά πολλαπλασιάστηκαν στον κύβο στο δικό τους κόμμα (ΚΚΕ εσ.) από αυτούς που έφυγαν υποτίθεται για να τις διορθώσουν! Όταν ιδρύθηκε η ΚΝΕ ο Σπύρος πρωτοστάτησε στην δημιουργία της μέσα και έξω από τη φυλακή, ξέροντας πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα. Δεν είπε «κάνετε παραβιάσεις γεια σας». Και τότε οι παραβιάσεις πήγαιναν σύννεφο. Και τις ξέραμε. Δεν έφυγε όμως… και σήμερα υποθέτω ξέρει αλλά δεν φεύγει. Δεν ξέρω τι θα κάνει αύριο αλλά εγώ μιλώ για τώρα.
  Αυτός είναι ο πολύ δύσκολος δρόμος του κομμουνιστή που οι σειρήνες του αντικομουνισμού τον καλούν εγκαταλείψει το κόμμα του στρώνοντας τον δρόμο προς την κόλαση με άνθη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Εικόνα σου είμαι κόμμα μου και σου μοιάζω…
  (2)

  Επί του κειμένου

  Νομίζω ότι η κριτική του Αντώνη με κάλυψε σε πολλά σημεία. Ιδίως ότι «η δημοσίευση, ένα χρόνο μετά, του κειμένου αυτού στο ιστολόγιο του Χαλβατζή αποτελεί ενσυνείδητη πολιτική πράξη». Άρα έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλες τις συνέπειες.

  Οι ασάφειες και οι γενικολογίες δεν διασώζουν αντίθετα υπονομεύουν τα όσα λέει. Παρόμοιες τοποθετήσεις βρίσκουμε σε κάθε έναν που αποφάσισε να αποχωρίσει με θόρυβο και ας λέει το αντίθετο. Ωστόσο το θέμα δεν είναι οι φράσεις. Κάποιοι δεν θα αποφύγουν τον πειρασμό να μιλήσουν για μικροκουτσομπολιά χωρίς αποδείξεις.

  Ορισμένα από αυτά που λέει σαν να επρόκειτο περί αποκαλύψεων κυκλοφορούν και στο ΚΚΕ και εκτός σε μεγάλη έκταση. Οι κριτικές γίνονται σωρό και μου κάνει εντύπωση που λέει ότι δεν υπάρχει κριτική.

  Ας πούμε περί ΠΑΜΕ ο Μ. Κωστόπουλος που το ειδικό του βάρος δεν συγκρίνεται με αυτό του Αλέκου, τα είχε πει από την ίδρυσή του και επεσήμανε τις αδυναμίες του νέου φορέα και κυρίως τον φόβο διάσπασης της εργατικής τάξης. Τα έλεγε και μετά τη διαγραφή του σαν αγωνία για το ΚΚΕ το οποίο ποτέ δεν κατηγόρησε κατά το ύφος του Αλέκου και τουλάχιστον μέχρι το χρόνο που ξέρω, παρά τη διαγραφή του, εκχωρούσε τη βουλευτική του σύνταξη στο ΚΚΕ. Δεν λέει τίποτα καινούριο ο Αλέκος. Οι κομμουνιστές τα ξέρουν, τα συζητούν, προσπαθούν να τα διορθώσουν ε, κάνουν και λάθη έχουν και άστοχες επιλογές. Που είναι το παράξενο για ένα κόμμα που βρίσκεται μέσα στη δράση κάθε στιγμή και κάθε ώρα;

  Το θέμα είναι πως ερμηνεύεις κάθε φορά τα πράγματα και τις απαντήσεις της ηγεσίας γι αυτά. Όχι, η ηγεσία δεν είναι χωρίς λάθη. Το ερώτημα είναι αν είναι μια κάστα που καβάλησε στο σβέρκο του κόμματος, όπως φαίνεται να διατείνεται ο Αλέκος, ή μια ομάδα ανθρώπων αυτών των ικανοτήτων. Αυτό το διχαστικό ερώτημα κυκλοφορεί από ιδρύσεως ΚΚΕ και δεν λύνεται παρά μόνο από την πράξη και την ιστορία.

  Θα ήθελα μια βασική παρατήρηση για τα περί σεχταριστικής ομάδας της ηγεσίας και των παραβιάσεων της εσωκομματικής δημοκρατίας. Προφανώς δεν έζησε καταστάσεις στην περίοδο 1990-1997 ή λίγο μετά που εξ αιτίας των αναγκών επιβίωσης και αυτοσυντήρησης του κόμματος, σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου, οι δογματικές πρακτικές ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτά που αναφέρει και επεκτείνονταν σε όλους τους μαζικούς χώρους μέχρι και ακραίων εφαρμογών του τύπου «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», ή «όσοι δεν αρνούνται την ΕΕ δεν μπορούν να έχουν σχέσεις μαζί μας»! Δεν είναι λοιπόν κάποια ανακάλυψη αυτή. Σίγουρα θα πρέπει τέτοια φαινόμενα να κτυπηθούν όποιος και αν τα καλλιεργεί και τα κάνει αλλά όχι να παρουσιάζονται σαν νέα. Ομοίως πολλά άλλα που αναφέρει ως καινούργιες παραβιάσεις, αν ήταν μεγαλύτερος θα έβλεπε ότι υπήρχαν πάντα και κατοικοέδρευαν στις παρυφές των λαθών και των αδυναμιών του οργάνων κόμματος. Ποτέ δεν έλλειπαν και απλώς άλλοτε γιγαντώνονταν και άλλοτε μειώνονταν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Εικόνα σου είμαι κόμμα μου και σου μοιάζω…
  (3)


  Μικροαστική βιασύνη

  Φαίνεται πως ο Αλέκος βιάζεται πολύ. Γιατί όμως; Από τα συμφραζόμενα θέλει μια εσωτερική επανάσταση στο ΚΚΕ με καλούς και ηθικούς σκοπούς. Το επόμενο βήμα πιο θα είναι; Μήπως η διαπίστωση ότι «δεν γίνεται τίποτα» θα τον οδηγήσει να πει αύριο ότι «χρειάζεται ένα άλλο επαναστατικό υποκείμενο»; Πως αλλιώς να ερμηνεύσω τη παράγραφο πρόσκληση «το κενό θα καλυφθεί και η πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης της Ελλάδας θα βρεθεί οργανωμένη σε Κομμουνιστικό Κόμμα, που παρά τις όποιες αδυναμίες του, θα έχει –και πάλι– αρχές και χαρακτηριστικά τέτοια που να επιβεβαιώνουν το όνομα του». «Σε κομμουνιστικό κόμμα» όχι στο ΚΚΕ. Είδωμεν… Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι να μην οργανωθεί ένα ΚΚ που θα ξεπερνά κάθε φαντασία ως προς την ορθότητά του και την αποτελεσματικότητά του αλλά δεν ζούμε στη χώρα της ουτοπίας.


  Υποθέτω ότι δεν διαφέρουν και πολύ ούτε οι διαπιστώσεις ούτε τα βήματα που κάνει ο Αλέκος από αυτά που έκαναν τα παιδιά του ΝΑΡ όταν άρχισαν οι διαφωνίες. Δεν αμφισβητώ καθόλου τις καλές προθέσεις εκείνων των ανθρώπων έστω και αν το ΚΚΕ τους κατηγορεί για διάσπαση, φραξιονισμό, αποστασία, αντικομουνισμό κλπ. Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι το ΝΑΡ μάλλον να έχει πλήρως αποτύχει ς στο να μεταμορφωθεί σε κόμμα νέου τύπου και φυσικά αναπαράγει μέσα του αυτά τα οποία κατηγορούσε ότι έχει το ΚΚΕ και για αυτό έφυγε... Το ίδιο αλλά πολύ χειρότερα έγινε παλιότερα με το ΚΚΕ εσ. Το ίδιο γίνεται και με τις διάφορες ομάδες που ιδρύθηκαν με σκοπό να αφανίσουν τα λάθη και τις αδυναμίες του ΚΚΕ.

  Ποια είναι η αιτία; Η αιτία είναι ότι όταν περνάς από τη σπουδαία και αλάνθαστη θεωρία σου στην πράξη ανακαλύπτεις ότι έχει να κάνεις με ατομικές και συλλογικές αδυναμίες ανθρώπων που δεν ξεπερνιούνται με λόγια μεγάλα αλλά με πρακτικές και πολιτικές που αντανακλούν τη θεωρία. Το ότι στην πράξη οι αποτυχίες είναι καθημερινές και σε επίπεδο παγκόσμιου κομ. Κινήματος, πρέπει και να μας προβληματίζει και να μας κάνει να βάζουμε τον πήχη ενός κόμματος νέου τύπου στις πραγματικές διαστάσεις και δυνατότητες της εργατικής τάξης κάθε χώρας και όχι στις φανταστικές.

  Αυτό έπαθε και ο Αλέκος και αδυνατεί να ερμηνεύσει διαλεκτικά τις αδυναμίες, τα λάθη και τις εμμονές του κόμματος και της ηγεσίας του. Έτσι τις αδυναμίες τις ονομάζει παραβιάσεις και τραβάει στο αδιέξοδο. Από πότε δηλαδή η μείωση των δυνάμεων του κόμματος ή του ΠΑΜΕ είναι παραβίαση των αρχών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. @symastev:

  Εάν ο Αλ. Χαλβατζής ήθελε να κάνει, ως εκτός κόμματος, μια συνολική κριτική για τις οργανωτικές και ιδεολογικές ανεπάρκειες του ΚΚΕ --που είναι πολλές-- θα είχε κάνει αυτό.

  Το κείμενο ψαρεύει σε θολά νερά, βρίθει αντιφάσεων, υπαινιγμών και έλλειψης καθαρότητας και διαφάνειας σε θέσεις και επιχειρήματα, και αποτελεί --για μένα-- όνειδος για άτομο με κομμουνιστική παιδεία και συνείδηση.

  Μιλώ απλά και καθαρά, και δεν με ενδιαφέρει σε ποιον αρέσουν αυτά που έχω να πω, αν είναι μέσα ή έξω απ΄το ΚΚΕ και τι θέση κατέχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Εικόνα σου είμαι κόμμα μου και σου μοιάζω…
  (4)

  Τα άγνωστα που είναι γνωστά

  Περί «παραβιάσεων» αυτά που λέει είναι λίγο πολύ γνωστά. Λέγονται όχι βέβαια σαν παραβιάσεις αλλά σαν αδυναμίες. Αδυναμίες πραγματικές για τις οποίες χτυπάνε το κεφάλι τους όλοι οι κομμουνιστές. Ας πούμε ότι είναι γνωστό ότι κυκλοφορεί σαν κριτικό σχόλιο στους μικρομεσαίους όταν κάνουν διαδηλώσεις και μετριούνται ότι «το 1980 είχαμε σε κάθε σωματείο 10 στελέχη και 100 επιρροές και τώρα έχουμε 10 στελέχη»! Ούτε είναι άγνωστη η φράση ότι λείπει η πρακτική δουλειά πόρτα – πόρτα, επιχείρηση την επιχείρηση, γειτονιά τη γειτονιά, σωματείο το σωματείο για δημιουργία επιρροών, εύρεση στηριγμάτων, ίδρυση ομάδων και πυρήνων παντού, δημιουργία συνδικαλιστικών και κομματικών οργανώσεων κλπ. Όλα είναι γνωστά και τα ξέρω και εγώ που δεν είμαι μέλος, είναι δυνατόν να μη τα ξέρουν αυτοί; Το πρόβλημα εδώ δεν είναι αν τα ξέρεις αλλά τι κάνεις και τι ακριβώς μπορείς να κάνεις για να τα εξαλείψεις.

  Ο Αλέκος λέει ότι παραβιάσεις του καταστατικού είναι η μη κάλυψη αυτών των αναγκών! Αστείο πράγμα. Θεωρεί ότι δεν γίνεται τίποτα σκοπίμως για να μη καλυφθούν. Αυτό είναι πολύ βαρύ. Έτσι παίρνει τον δρόμο του. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αποδείξει αλλά πλέει σε πελάγη εκτιμήσεων και γενικολογιών. Ούτε κάνει μια αξιόλογη μαρξιστική ανάλυση για την μήτρα των αδυναμιών, την ουσία της πρακτικής της ηγεσίας για την κάλυψή τους κλπ. Του αρκεί να περιγράφει μια αδιέξοδη διαδικασία διαλόγων με την ηγεσία. Αυτό όμως δεν βγάζει πουθενά και έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν. Ή μάλλον οδήγησε σε πλήρη ρήξη παρά τις αρχικές δηλώσεις πίστης κλπ, κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Εικόνα σου είμαι κόμμα μου και σου μοιάζω…
  (5)

  Οι αδυναμίες του Αλέκου να αρθεί πάνω από την κατάσταση αδυναμιών του κόμματος αντανακλά δυστυχώς το ίδιο το επίπεδο θεωρητικών αδυναμιών του κόμματος στο οποίο ήταν επί χρόνια. Εδώ και 25 χρόνια έχει σταματήσει η παράγωγη ιδεολογίας του κομμουνιστικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελάχιστες εργασίες βγαίνουν αποσπασματικά, μένουν στα ράφια δεν μεταμορφώνονται σε πρακτική πολιτική. Τα υπάρχοντα ΚΚ έχουν περιοριστεί σε διαχείριση παλιών θεωριών και των κλασσικών. Στα ΚΚ σταμάτησαν οι επεξεργασίες και κυρίως σταμάτησαν οι θεωρητικές εργασίες και καταρτίσεις των στελεχών και μελών. Όλα υποτάσσονται στους άμεσους πολιτικούς σκοπούς και θεωρία θεωρείται η πολιτική και οι αποφάσεις των οργάνων(!) ενώ αυτές θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα των κάθε φορά νέων θεωρητικών επεξεργασιών. Η ταύτιση αυτή είναι ο θάνατος και της θεωρίας και της πρακτικής. Και αν στην Ελλάδα έχουμε ένα κόμμα που κρατάει ακόμη, έστω όπως κρατάει τη θεωρία και την πράξη, είναι μάλλον θαύμα. Σε άλλες χώρες με τεράστια μαρξιστική κουλτούρα μιλάμε για μηδενισμό.

  Ο Αλέκος με τον τρόπο γραφής και σκέψης που έκανε έδειξε όλες τις αδυναμίες που υπάρχουν μέσα στο κόμμα του. Και το ότι καλεί σε υπέρβαση με τον τρόπο που το κάνει δείχνει και πάλι τις ίδιες αδυναμίες. Ελπίζω σε δεύτερη σκέψη να καταλάβει ότι χωρίς θεωρητική κάλυψη το προσκλητήριό του μετατρέπεται σε απλή υπονόμευση της ηγεσίας του ΚΚΕ και τίποτ άλλο. Ρίχνει νερό σε άλλους μύλους έτσι.

  Και βέβαια μπορεί να είναι κατά της ηγεσίας και των πολιτικών που ασκεί αλλά πρέπει να έχει αξιόπιστη αντιπαράθεση. Αν δεν θέλει να κάνει «πλατφόρμα» για να μας πει τι θέλει απλά θα προκαλεί ζημιά. Εκτός και αν αυτό το κείμενο είναι ήδη «πλατφόρμα» - τι άλλο μπορεί να είναι - αλλά πλατφόρμα από την αρνητική της πλευρά και κάκιστη σε στόχους.


  ********

  *Αντώνη συγνώμη για την παρέμβαση αλλά επειδή γράφεις «Ο "δημοκρατικός συγκεντρωτισμός" είναι μια αρχή εσωκομματικής πειθαρχίας» θα παρατηρούσα ότι δεν είναι «πειθαρχίας» αλλά αρχή εσωκομματικής λειτουργίας.
  Εμπεριέχει μέσα του την ελευθερία και την αναγκαιότητα και με αυτό τον τρόπο είναι μόνο δυνατόν να υλοποιείται και με αυτό τον τρόπο γίνεται αντιληπτός ο διάλογος πριν τις αποφάσεις και η πειθαρχία μετά από αυτές. Διαφορετικά μετατρέπεται σε όργανο επιβολής απόψεων και αποφάσεων. Είναι κάτι πολύ σπουδαίο και όταν πέφτει σε ανίκανους κομμουνιστές μετατρέπεται σε κάτι πολύ μικρό. Έτσι τις παραβιάσεις οι εχθροί του τις ταυτίζουν με τον ΔΣ και οι φίλοι του με στιγμιαία παρέκκλιση. Μεγάλο το θέμα. Είναι όμως άλλη θεωρητική συζήτηση αυτό.

  **Επειδή ανοίχτηκε απορία για το τι εννοεί όταν λέει "επιστημονικός σοσιαλισμός" θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ο όρος αυτός αντανακλά όλη την επαναστατική πολιτική με τις νομοτέλειες περάσματος από το ένα σύστημα στο άλλο και φυσικά αφορά άμεσα την εργατική τάξη. Η ίδρυση και λειτουργία του κόμματος της εργατικής τάξης, οι επεξεργασίες της επανάστασης, οι πολιτικές και στρατηγικές, οι θέσεις για την κοινωνία και την αλλαγή της τέλος πάντων αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι σαν Μαρξισμό – Λενινισμό στο μέρος που δεν αντικαθιστά τη μαρξιστική φιλοσοφία και την μαρξιστική πολιτική οικονομία (στο θεωρητικό μέρος) αποτελεί αυτό που λέμε επιστημονικός σοσιαλισμός ή κομμουνισμός και αυτός που τον επικαλείται θεωρεί ότι όλες αυτές οι μαρξιστικο-λενινιστικές αρχές για το κόμμα εντάσσονται σε αυτόν.

  *** Σίγουρα κάποιοι θα βγάλουν χωλή και αντικομουνισμό από το κείμενο. Είναι η δουλειά τους. Αυτοί θα μας πουν ότι όσα γράφει είναι αλήθειες αφ εαυτού! Έτσι, γιατί τις γράφει ένας πρώην που «τα ξέρει από μέσα» και κυρίως γιατί δεν είναι «τυχαίος». Λες και ο Μ. Κοψίδης εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ επί χρόνια όταν έφευγε και έλεγε ό,τι χαζομάρα θες να μη πω για τον Ανδρουλάκη, τυχαίοι ήταν. Ξέρουμε φυσικά που κατέληξαν με τις βαρύγδουπες «μαρξιστικές» αρλουμπολογίες περί ΚΚΕ και κόμματος νέου τύπου που δήθεν ήθελαν αυτοί! Όσο για τους κομμουνιστές είναι σίγουρο πως πολλά από αυτά τα συζητούν. Όχι όπως ο Αλέκος αλλά όπως οι κομμουνιστές ξέρουν…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Εσπαγα από χθες το κεφάλι να βρς τι ακριβώς μου θυμίζουν, που τα έχω ξαναδει οσα λέει ο Α.Χ.
  Σήμερα μου ήρθε,
  Αν πάρουμε τα πορίσματα της 6ης ολομέλειας του '56 και αλλάξουμε τα ονόματα και τις ημερομηνίες έχουμε την σύγχρονη και επίκαιρη κριτική στην λειτουργία του ΚΚΕ. Κοιτάχτε το, έχει πλάκα!
  Κάνω το 100στο σχόλιο, τι κερδίζω; (Μην βρίσεις Αντώνη....)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως έχει επισημάνει ήδη ο "αδαής" dkoss κι έχω πει κι εγώ, ο Β' τόμος αποκάλυψε αρκετά για τις εσωτερικές μετατοπίσεις για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το τι εκπροσωπεί, αν μιλήσουμε με αυστηρά ιστορικούς όρους, ο νεαρός Χαλβατζής. Φτάνει βέβαια να κατανοεί όποιος θέλει να το ψάξει, και κάποια πράγματα για την ιστορική πορεία της κυρίαρχης γραμμής του κόμματος.

   Διαγραφή
  2. «Ακόμα και σήμερα, στο ιδεολογικό οπλοστάσιο του οπορτουνισμού βρίσκεται το «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς». Και όπως δείχνει η πείρα του ΚΚΕ, η πρώτη σημαία, που σήκωνε πάντα στο Κόμμα ο φραξιονιστικός οπορτουνισμός, σε συνθήκες οξείας διαπάλης και κρίσης, ήταν εκείνη της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα η«δημοκρατία» ήταν το πρόσχημα για τη νομιμοποίηση των οργανωμένων τάσεων μέσα στο Κόμμα, την ισχυροποίηση μιας εξ αυτών, τη διάρρηξη του ενιαίου της δημοκρατικής λειτουργίας και της πειθαρχίας στην εφαρμογή των αποφάσεων. Η μετέπειτα πρακτική όλων των οργανωμένων τάσεων (φραξιών), αποδεικνύει τη σκοπιμότητα που υπήρχε στα επιχειρήματα περί δημοκρατία»

   Σ'αυτό αναφέρεται ο Trash;

   Διαγραφή
  3. Με συγχρονισμό τα «κινηματικά»: ΣχΣ ιδρυτική διακήρυξη, Βαθύ Κρεμ, Λαθρεπιβάτες.

   Πάω για το πτυελοδοχείο.

   Διαγραφή
 46. μήπως απλά το παιδί είναι πολύ καιρό χωρίς δουλειά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. @ dkoss :
  τα πρακτικά της (και καλά) "πλατιάς" 6ης ολομέλειας, είχα υπόψην, αλλά δεν βρίσκεις ομοιότητες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. 1. Προς υπεράσπιση του Ονειρμού: Ζ. Λακαν, ο Κάντ με τον Σάντ: "ο σαδισμος δεν είναι παρα η άλλη πλευρά του καντιανου ορθολογισμου." και ίσως έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί ο "σαδισμος" με τον οποίο ενίοτε περιφερουν τον ορθολογισμό τους όσοι ποζάρουν ως μοναδικοί και προνομιακοί φορείς του.
  2. Symastev συμφωνώ απόλυτα με τον τροπο που επιασες το ζήτημα. Προφανώς είσαι πιο μεγάλος και έχει υπόψιν τις καλές και δυνατές εποχές της ΚΝΕ, σχόλια για ΝΑΡ και λοιπά.
  3. Έφη Α. Όντως δεν άξιζε ο Ονειρμος αυτη την αντιμετώπιση, εγω προσωπικά τα λεφτά μου τα ρίχνω σε παιδια σαν κι αυτόν. Εκει βλέπω μια απάντηση -πράξη.
  4. Αντωνη αυτός ο τόπος σου είναι ένα πραγματικό μαρξιστικο και λενινιστικο σχολείο, δικό σου δημιούργημα είναι, και ξέρεις πολυ καλα τί υπηρετεί, μη διωχνεις τους καλύτερους μαθητές σου υποκύπτοντας ενίοτε σε προσωπικές στιγμές αδυναμίας του τύπου έχεις κάνει άλλες παρέες, βρήκες άλλους δασκάλους φυγε. Δεν θα αμφισβήτησω εδω τον λόγο του Κυρίου ούτε τον Λόγο του Πανεπιστημίου, ξέρεις ποιον λόγο αμφισβητώ στην συγκεκριμένη υπόθεση.
  Με εκτίμηση
  Εύη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Εύη: Δεν είναι μαθητής μου ο Ονειρμός.

   Και γενικά, ούτε έχω ούτε επιδιώκω να έχω μαθητές στο ίντερνετ.

   Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 49. Με αφορμή το κείμενο του ΑΧ
  Μια (δικιά μου)Απορία.
  Οι ακόλουθες σκέψεις για την Οργάνωση της ταξικής πάλης
  είναι άραγε βάσει Καταστατικού, Προγράμματος, Στρατηγικής
  εν τέλει βάσει Επιστημονικού Σοσιαλισμού;


  "Η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας παρουσιάζει το εξής ιδιαίτερο γνώρισμα σε σχέση με τα προηγούμενα κοινωνικοοικονομικά συστήματα :
  ενώ οι νέες παραγωγικές δυνάμεις πρώτα αναπτύσσονταν στους κόλπους του συστήματος που πέθαινε και στη συνέχεια οι φορείς τους κατακτούσαν την εξουσία (φεουδαρχία, καπιταλισμός) με τη σοσιαλιστική επανάσταση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. ΠΡΩΤΑ πρέπει να ανατραπεί η εξουσία του συστήματος που έχει σαπίσει ΚΑΙ ΜΕΤΑ να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δυνάμεις στο πλαίσιο των νέων, μη εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής.
  [..]
  "Η εργατική τάξη θα απελευθερωθεί μόνο όταν ανατρέψει την αστική εξουσία, απαλλοτριώσει τους απαλλοτριωτές (όπως έλεγε ο Κ.Μαρξ) και θέσει στη δική της διεύθυνση και έλεγχο τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής"

  ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
  καλά κούλουμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημοσιεύεται κατ' εξαίρεση ανυπόγραφα επειδή ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ!!!!!


   Πού να μην υπήρχε ποστ για το που βασίζεται (και που δε βασίζεται) το ίδιο απόσπασμα γίγαντα!!!!
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/02/blog-post_22.html

   Ούτε να προβοκάρετε κάπως καλά δεν μπορείτε πια;

   Διαγραφή
  2. Ανωνυμε

   Αν και δεν ξερω τι ακριβως λεει η μαρξιστικη θεωρια θα σου πω τι νομιζω εγω και πως το εχω στο μυαλο μου.

   Στον καπιταλισμο οι σχεσεις και τα μεσα παραγωγης φτανουν σε ενα οριο εξελιξης που απο ενα σημειο και περα τις φρεναρει το ιδιο το συστημα. Σε αυτο το σημειο εχουμε φτασει και εμεις τωρα, και για να "προοδευσουμε"χρειαζεται η ανατροπη.

   Η αληθεια ειναι οτι παλιότερα κατα την περίοδο της μεταβασης υπήρχαν μεικτα συστήματα που ενσωματωναν σχεσεις απο δυο συστηματα παραγωγης.

   Απο την αλλη, φανταζομαι για αυτο και εμεις μιλαμε για σοσιαλισμο και οχι απευθειας για κομμουνισμο, επειδη οι παλιες σχεσεις δεν θα υποχωρησουν απο τη μια στιγμή στην αλλη αλλα θα χρειαστει ενα διάστημα μετάβασης, όπως ακριβως ειχε γινει και στην Σ.Ε.


   Παω τωρα να διαβασω το αρθρο που παραπεμπεις εσυ αντωνη να δω τι λες επι του θεματος.

   Διαγραφή
 50. Τακης Μαστορακος27 Φεβρουαρίου 2012 - 12:30 π.μ.

  "Η εργατική τάξη θα απελευθερωθεί μόνο όταν ανατρέψει την αστική εξουσία, απαλλοτριώσει τους απαλλοτριωτές (όπως έλεγε ο Κ.Μαρξ) και θέσει στη δική της διεύθυνση και έλεγχο τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής"

  LOL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Τακης Μαστορακος: Ποτέ δεν με ενόχλησε η αστική ειλικρίνεια, η αυτοπαρουσίαση της σκέψης της αστικής τάξης ως αστικής σκέψης.

   Το πρόβλημα ανακύπτει όταν η αστική τάξη, δέσμια του πανικού που την καταλαμβάνει όταν συνειδητοποιεί την ιστορική της παρακμή, εμφανίζεται ως κάτι άλλο από τον εαυτό της, για παράδειγμα, ως "κριτική συνείδηση του κομμουνιστικού κινήματος."

   Εκεί θυμώνω.

   Διαγραφή
  2. Μιλώντας για αστική ειλικρίνεια και ψευδή αυτοπαρουσίαση: αν δεν κάνω λάθος, το παρακάτω σάιτ πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία: http://www.antinews.gr/2012/02/27/149380/

   Διαγραφή
 51. Τις απαντησεις μας στον Χαλβατζη θα τις δωσουμε με τους αγωνες μας
  αυτος θα μας βλέπει απο μακρυα δυστυχως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Έλεος! Κουράστηκα να διαβάζω! Η ζωή δίνει από μόνη της απαντήσεις .
  Έχεις την δύσκολη καθημερινότητα -σε πνίγει, σε ισοπεδώνει- από την άλλη πρέπει να βρεις τρόπους να την αλλάξεις, ν’ανασάνεις. Αυτοί πάνε για ψώνια με 1 εκατ. Ευρω στη τσέπη και αγοράζουν καράβια και μείς τρομάζουμε να περάσουμε την πόρτα του σουπερ μάρκετ.
  Ο Αλέκος διαφώνησε –δικαίωμά του-έφυγε, διαγράφηκε, το δημοσιοποίησε, τέλος.
  Το πώς θα το χειριστεί από δω και μπρος είναι δικό του θέμα. Το ότι δίνει «τροφή» για αντικομμουνισμό -άθελα του?- γεγονός.
  Φίλοι και «εχθροί», ΠΑΜΕ μπροστά, γιατί η ζωή μας πάει!
  Εθελοντές είμαστε σ’αυτόν τον αγώνα, δεν μας έβαλαν με το ζόρι.
  Με το ΚΚΕ ναι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν δημοσιεύονται ανυπόγραφα σχόλια, οπότε βάλε σε παρακαλώ βάλε υπογραφή κάποιο σταθερό ψευδώνυμο.

   Διαγραφή
 53. Στο site politiko kafeneio παρατέθηκε μια συζήτηση για το θέμα Χαλβατζή που έγινε στο facebook.

  Κάποιος από τους συμμετέχοντες παρέπεμψε στο παρόν κείμενο ως ενδιαφέρον για τη συζήτηση.

  Ο Παναγιώτης Βήχος απάντησε ως εξής: "To μπλοκ που παραπέμπεις Λάμπρο είναι μέλους του ΚΚΕ. "

  Θα ήθελα να ενημερώσω τον κύριο Βήχο ότι το παραπάνω είναι αναληθές και να τον παρακαλέσω να το διαγράψει. Έχω πολλάκις πει ότι ΔΕΝ είμαι μέλος του ΚΚΕ, ενώ το "για αυτό το ιστολόγιο" διευκρινίζει ότι γράφω καθαρά ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ και όχι κομματικές απόψεις. Θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι κανένα μέλος του ΚΚΕ δεν μπορεί να δηλώνει μη μέλος όπως επανειλημμένα έχω κάνει, και επίσης ότι κανένα μέλος δεν δικαιούται να διατυπώνει επικρίσεις για το κόμμα δημόσια, όπως επίσης έχω επανειλημμένα κάνει.

  Δυστυχώς, η σύγχυση αυτή μού φαίνεται πως αντανακλά μια βαθύτερη στρέβλωση στο μυαλό πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με την οποία α) μόνο τα μέλη του ΚΚΕ μπορούν ποτέ να δουν οτιδήποτε θετικό στο ΚΚΕ και β) η φυσική και αυτονόητη στάση ενός μη μέλους του ΚΚΕ είναι ο "αντιΚΚΕδισμός".

  Πραγματεύτηκα αυτό το θέμα ήδη στο "αντικομμουνισμός και αντιΚΚΕδισμός". Εδώ θα ήθελα να προσθέσω, μια και Ο ΙΔΙΟΣ ο Παναγιώτης Βήχος δηλώνει ΠΡΩΗΝ μέλος του ΚΚΕ ("ο πρώτος που με αποκάλεσε αντικομμουνιστή και αντιΚΚΕ ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης! Τότε ήμουν στέλεχος του ΚΚΕ "), ότι πιθανότατα συντρέχουν σημαντικές προβολές αποχωρησάντων και απογοητευμένων με το κόμμα στην στάση και αντίληψη ατόμων με διαφορετικού είδους σχέση με το κόμμα.

  Προσωπικά, βρίσκω ότι οι συχνά πιο άδικες και ισοπεδωτικές κριτικές στο ΚΚΕ γίνονται από πρώην μέλη του --όπως άλλωστε είναι και ο ίδιος ο Χαλβατζής-- και η εξήγηση για αυτό δεν είναι απλά πολιτική-θεωρητική αλλά και ψυχολογική και βιωματική.

  Αν και κατανοώ την δύναμη της απογοήτευσης να διαμορφώσει τη σκέψη, ωστόσο νομίζω πως διατηρώ το δικαίωμα σε μια σκέψη που δεν καθορίζεται από την απογοήτευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Και δυο σχόλια που άφησα στο Σφυροδρέπανο, στην δική του ανάρτηση για Αλ. Χαλβ, και με δεδομένα σχόλια που προηγήθηκαν:

  1. Ο/Η Αντωνης είπε...
  Μού κάνει τρομακτική εντύπωση ότι υπάρχουν πολλοί που έχοντας διαβάσει ένα κείμενο που κάνει λόγο για συνομωσία "λαθρεπιβατών", σατανικό σχέδιο σταδιακής αλλοίωσης των αρχών του κόμματος, και οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις, περιορίζονται στο να αποδώσουν την κατηγορία της παράνοιας και της πρακτορολογίας σε όσους επικρίνουν το κείμενο.

  Και αυτό γιατί ο συγγραφέας του είχε την εκπληκτική, άκρως πρωτότυπη, και γενικώς σούπερ-ντούπερ ιδέα να πει εκ των προτέρων ότι αυτοί που θα επικρίνουν το κείμενό του περί σατανικών συνομοσιών ψευτοΚΚΕδων είναι πρακτορολόγοι που βλέπουν παντού σατανικές συνομωσίες ψευτοΚΚΕδων.

  Το μέγεθος της ανθρώπινης ευφυίας που απαντά κανείς σε μπλογκικά σχόλια δεν σταματά να με αφήνει άναυδο.

  2. Ο/Η Αντωνης είπε...
  Ας κάνω ένα Αλχαλβ impression κι εγώ, αφού πιάνει τόσο καλά:

  1. Ως υποστηρικτής του ΚΚΕ, δηλώνω ότι υπάρχουν δόλιοι μηχανισμοί που ενώ φέρονται ως υποστηρικτές του ΚΚΕ, θέλουν να βλάψουν το ΚΚΕ.

  2. Όσοι διαφωνήσουν με αυτό που έγραψα είναι φαντασιόπληκτοι και θύματα της φενάκης ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενώ φέρονται ως υποστηρικτές του ΚΚΕ, θέλουν να βλάψουν το ΚΚΕ.


  http://sfyrodrepano.blogspot.com/2012/02/blog-post_29.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσθέτω επίσης τις ακόλουθες προτάσεις-ανακαλύψεις του ανώτατου Αλχαλβαδισμού:

   3. Όσοι είναι μέσα στο ΚΚΕ είναι προδότες.

   4. Όσοι είναι έξω απ' το ΚΚΕ δεν δικαιούνται να αμφισβητούν τα κίνητρα αυτού που λέω για τους μέσα στο ΚΚΕ. Τι μιλάτε ρε άμα δεν ξέρετε;

   Διαγραφή
  2. 5. Αν ξέρατε όσα ξέρω, δεν θα ήσασταν αυτό που είστε. Πώς το ξέρω; Δεν είμαι πια αυτό που είστε.

   Διαγραφή
 55. Και λοιπές μεγαλειώδεις ασκήσεις λογικής της Μεγάλης Σχολής του να είσαι "πρώην" οτιδήποτε ως βασιλικού δρόμου στην υπέρτατη αυθεντία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 56. "Ο Κομμουνιστης ως υπερτατο καθηκον παντα εχει την προστασια του Κομματος και των συντροφων του .Με αυτα που λεει και κυριως μ αυτα που κανει εξω στη ζωη ,μεσα στο λαο , προσεχει ως κορη οφθαλμου ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΕΙ ουτε αθελα του ,πατηματα στον Ταξικο αντιπαλο να χτυπησει το κομμα και τους συντροφους του "

  Αυτα μας ειχε πει το 82 (ΚΝιτακια τοτε σε μαθημα στην τιμημενη Κομματικη Οργανωση Ναυτεργατων )ενας μπαρουτοκαπνισμενος κομμουνιστης ,ο Αντωνης ο Αμπατιελος ..

  Αυτα τα λογια εστειλα και τοτε στον Αλεκο ,δεν ξερω αν τα διαβασε

  ΑπάντησηΔιαγραφή