Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στην "Ελληνική Χαλυβουργία"

Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας καταγγέλλει την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων ομάδων να προβοκάρουν, να συκοφαντήσουν και να αμαυρώσουν τον ηρωικό αγώνα μας.

Η Χρυσή Αυγή από την αρχή τάχθηκε ενάντια στον αγώνα μας, όπως και σε κάθε εργατικό λαϊκό αγώνα. Υπερασπίστηκε τον Μάνεση, λέγοντας πως η πρότασή του για απολύσεις και πεντάωρο ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά. Οτι κάθε επιχείρηση γι' αυτό υπάρχει, για να βγάζει κέρδος. Από την αρχή κατηγορούσε το σωματείο μας ως αδιάλλακτο και υποκινούμενο, ότι με τη στάση του οδηγεί το εργοστάσιο στο κλείσιμο, όπως έγινε με την ΠΙΡΕΛΙ και άλλα εργοστάσια, προσπάθησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους συναδέλφους Χαλυβουργούς στο Βόλο με εμάς στον Ασπρόπυργο, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι του Ασπρόπυργου κάνουν απεργία, γιατί όταν απολυθούν έχουν εξασφαλίσει παχυλές αποζημιώσεις, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στο Βόλο.

Βλέποντας ότι αυτές οι αντιδραστικές θεωρίες δεν είχαν καμία απήχηση, ότι οι Χαλυβουργοί συνέχιζαν περήφανα τον αγώνα τους ενάντια στον Μάνεση και στην τάξη του συνολικά, ότι αυτός ο αγώνας είχε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων εδώ και διεθνώς από τους εργάτες όλου του κόσμου και από τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας, αποφάσισαν να χτυπήσουν με άλλους, ύπουλους τρόπους τον αγώνα μας. Την 109ημέρα απεργίας επισκέφτηκαν ξαφνικά το εργοστάσιο με πρόσχημα την υλική βοήθεια. Αφού έβγαλαν φωτογραφία στα μακαρόνια και στα νερά που έφεραν, στολισμένα με προεκλογικά εμετικά συνθήματα, τα οποία είδαμε αφού είχαν φύγει, και αφού βιντεοσκόπησαν την παρουσία τους, στη συνέχεια άρχισαν το γνωστό έργο τους. Μέσω διάφορων ανακοινώσεων άρχισαν να προβοκάρουν τον αγώνα μας, το ΔΣ του σωματείου, και τα στελέχη του. Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι από άλλες ομάδες, βρήκαν την αφορμή για να πούνε ανοιχτά αυτό που τόσον καιρό έκρυβαν, δηλαδή ότι και αυτοί αξιοποιούν την απεργία μας για δικούς τους λόγους χωρίς να συμφωνούν με αυτή και το περιεχόμενό της.

Σε όλους αυτούς απαντάμε ότι είναι μικροί, για να κρίνουν και να χτυπήσουν τον αγώνα των Χαλυβουργών. Οι Χαλυβουργοί εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους και του ΔΣ του σωματείου τους. Σε αυτές αποτυπώνεται το ταξικό περιεχόμενο και ο προσανατολισμός του αγώνα, τα αιτήματά τους.

Επαναλαμβάνουμε ξανά ότι εμείς ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων. Δηλώνουμε όμως, για άλλη μια φορά, ότι ο αγώνας των Χαλυβουργών ούτε αποπροσανατολίζεται, ούτε εξαγοράζεται με πρόσχημα την υλική βοήθεια. Στο κάλεσμά μας, από την αρχή, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες συνδικάτα, μαζικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που με πολλές οργανώσεις έχουμε διαφορετικές απόψεις, στόχους και κατεύθυνση.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι δεν προσφέρουν την υλική βοήθεια με στόχο να βοηθήσουν, ότι άλλα έχουν στο μυαλό τους. Δηλώνουμε ότι οι Χαλυβουργοί δεν είναι για τα δόντια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων δήθεν επαναστατών. Οι Χαλυβουργοί είναι κομμάτι του οργανωμένου ταξικού κινήματος, που ήταν και παραμένει ο βασικός υποστηρικτής του αγώνα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί κατηγορούν το ΠΑΜΕ, μέσα κι έξω απ' την Ελλάδα, που ήταν και παραμένει από την αρχή ο βασικός υποστηριχτής του αγώνα μας, που τώρα βρίσκεται σε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση για τη στήριξη του αγώνα μας. Καλούμε όλους τους Χαλυβουργούς να απομονώσουν όσους προκαλούν ζημιά στον αγώνα μας. Λέμε στο Μάνεση και τους ανθρώπους του ότι είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα προβοκάρουν και θα χτυπήσουν το κίνημα αλληλεγγύης του αγώνα μας. Οι προβοκάτσιες δεν θα περάσουν.

Παλεύουμε για να γίνει όλη η Ελλάδα Χαλυβουργία.

72 σχόλια:

 1. Οι εμφάσεις με έντονα στοιχεία είναι δικές μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντιγράφω καίριο και ευσύνοπτο σχόλιο Waltendegewalt στην ίδια ανακοίνωση:

  Να πω μονάχα ότι η προβοκάτσια γύρισε μπούμερανγκ, εφόσον λειτούργησε σαν ρόρσαχ τεστ για τις «αριστερές» δυνάμεις στις οποίες αναφέρεται το άρθρο. Ίσως κάποιος θα ενδιαφερόταν να μάθει αν υπήρξε ευθεία εμπλοκή εκ μέρους τους. Προσωπικά, μου είναι αδιάφορο. Η αναπαραγωγή και ο «σχολιασμός» ενός δίλεπτου στιγμιότυπου που αντιμετωπίστηκε ως η μόνη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια, ως πιστή αναπαραγωγή ενός εμφανώς αδιευκρίνιστου επεισοδίου — στάση που κατέδειξε ότι μια από τις κύριες μέριμνες των κ.κ. σχολιαστών τής «αριστεράς» είναι η ναρκισσιστική επιβεβαίωση τής αίολης πολιτικής τους κοσμοθεώρησης — έφερε στην επιφάνεια τη σύγχυση ή/και τις σκοτεινές προθέσεις τού «χώρου».

  Όσο για τους «αντιφά» — ο «πολιτικός» χώρος που βαρύνεται με την κύρια ευθύνη για την αναπαραγωγή και τη στρεβλή ερμηνεία τού βίντεο — είναι βαθιά διαβρωμένος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όταν ξεκινάει κανείς με βάση την εξίσωση ναζισμός=κομμουνισμός, τότε όχι μόνο εύκολα γίνεται θύμα χειραγώγησης, αλλά αίρονται και οι όποιες αναστολές για τη συνεργασία του/της με τις κατασταλτικές αρχές/υπηρεσίες πληροφοριών. — Θα ήθελα, επίσης, να μάθω από τους βαθυστόχαστους αναρχικούς «σχολιαστές-ακτιβιστές», αν υπάρχει και ποια είναι, κατά τη γνώμη τους, η πολιτική «διαφορά» ανάμεσα στη Χ. Α. και στους σοσιαλφασίστες [κεντρο-αριστεροδεξιούς] εντολοδόχους τού κεφαλαίου — ή, όπως αρέσκονται να παρουσιάζονται, τους «μεσολαβητές» μεταξύ καπιταλιστών και εργαζομένων (για παράδειγμα, τους ιθύνοντες τού ΔΝΤ, τής Κομισιόν, και κάποιους άλλους, περισσότερο «γνωστούς», αγνώστους) — και ποιες συνέπειες συνάγουν από την απάντηση στο ερώτημα αυτό.
  http://waltendegewalt.wordpress.com/2012/02/21/φόρεσαν-προβιά-προστάτη-των-εργατών/#comment-1254

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μάτια ερμητικά κλειστά21 Φεβρουαρίου 2012 - 11:36 π.μ.

  Μεγάλη η αλληλεγγύη πράγματι από το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ στην απεργία, όχι όμως και από τους ίδιους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του Μάνεση. Η ανακοίνωση κατηγορεί την χρυσή αυγή ότι: "προσπάθησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους συναδέλφους Χαλυβουργούς στο Βόλο με εμάς στον Ασπρόπυργο"

  Μα η ίδια η στάση των εργαζομένων στο Βόλο που δεν απεργούν δεν τους φέρνει αντικειμενικά σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους του στον Ασπρόπυργο; Βρήκαμε παπά, να τους θάψουμε όλους! Μην τα φορτώνουμε λοιπόν όλα στην χρυσή αυγή.

  Επίσης η φράση: ορισμένοι δεν προσφέρουν την υλική βοήθεια με στόχο να βοηθήσουν, ότι άλλα έχουν στο μυαλό τους, φανερώνει πολιτική αδυναμία γιατί δεν μπορεί να απαντήσει με επιχειρήματα και καταφεύγει στην δίκη προθέσεων και στην λογική της υποκίνησης, πολιτικές πρακτικές που δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και στην κρίση τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μην το γενικεύουμε όμως. Είναι αλήθεια πως το γεγονός της "επίσκεψης" των χρυσαυγιτών όσο αξιοποιήθηκε από μερίδα άσπονδων "φίλων" άλλο τόσο πλήγωσε ειλικρινά πολλούς που ανήκουν σε παράλληλες ταξικές δυνάμεις (όσο και εμάς άλλωστε). Δεν πιστεύω πως υπήρξε εμπλοκή από οποιαδήποτε αριστερή ή "αριστερή" δύναμη. Ήταν απλά το τερπνόν της πρόκλησης εντυπώσεων περί προλεταρικών χρυσαυγίτικων ευαισθησιών μετά του ωφελίμου του προβοκαρίσματος του ταξικού αγώνα των απεργών. Με ηθικούς αυτουργούς -θεωρώ- τους ιστορικά πάγιους ταξικούς προϊσταμένους των φασιστών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αφήνω εδώ λινκ για Ροζανβαλόν & Σεβαστάκη (σοσιαλδημοκρατική λογοκλοπή) --- κι αυτό, αν δε με πιστεύεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σχόλιο "ανώνυμου" δεν δημοσιεύτηκε γιατί δεν φέρει υπογραφή ψευδωνύμου, όπως έχει ζητηθεί απ' το ιστολόγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν ξέρω τι συνέβη στην πραγματικότητα μιας και δεν θα μπορούσα ποτέ να εμπιστευτώ τη σάπια προπαγάνδα των φασισταριών, το γεγονός όμως παραμένει ότι η Χρυσή Αυγή όχι μόνο *δεν* πετάχτηκε έξω με τις κλωτσιές όπως της αρμόζει αλλά χειροκροτήθηκε και από τον πρόεδρο του σωματείου που μάλιστα είναι και ΠΑΜίτης αν δεν κάνω λάθος. Μπορεί να θέλετε κάποιοι να βρείτε ευκαιρία να σχολιάσετε κακεντρεχώς αριστεριστές και α/α γιατί βιάστηκαν να κόψουν σχέσεις με τους χαλυβουργούς, κάτι που κι εγώ θεωρώ βιαστικό και αφελές, παρόλ'αυτά δεν θα κατηγορήσω κανέναν ποτέ για το ότι δεν ανέχεται την παρουσία ενός φασίστα με όποιον τρόπο κι αν το δείξει. Αντιθέτως έχω πολλά προβλήματα με αυτούς που ανέχονται την παρουσία των ασπόνδυλων και ψάχνουν τρόπους να την δικαιολογήσουν.
  Τέλος, συγνώμη κιόλας αλλά αυτή η ανακοίνωση είναι επιεικώς χλιαρή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Παρακαλώ όλους τους εκ του "α/α" χώρου ορμώμενους σχολιαστές να θεωρήσουν ως δική μου απάντηση στα όσα γράφουν το κείμενο "Ο 'αντιεξουσιασμός' και η ανταγωνιστική πολιτική υποκειμενικότητα", το οποίο και γράφτηκε ακριβώς εν όψει του ρόλου τους και του τρόπου σκέψης που εκδηλώνουν απέναντι στο περιστατικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κείμενο εδώ: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/02/blog-post_9187.html

   Διαγραφή
  2. Τροχιές παράλληλες ... κατά το «Βίοι Ασύμπτωτοι».

   Διαγραφή
 9. «στολισμένα με προεκλογικά εμετικά συνθήματα, τα οποία είδαμε αφού είχαν φύγει, και αφού βιντεοσκόπησαν την παρουσία τους»

  ...γι' αυτό περιφρουρούμε με νύχια και με δόντια τον αγώνα.

  «κάποιοι άλλοι από άλλες ομάδες, βρήκαν την αφορμή για να πούνε ανοιχτά αυτό που τόσον καιρό έκρυβαν, δηλαδή ότι και αυτοί αξιοποιούν την απεργία μας για δικούς τους λόγους χωρίς να συμφωνούν με αυτή και το περιεχόμενό της»

  Συγγνώμη αλλά το μόνο λογικό και συνεπές συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτοί οι «άλλοι» είναι οι ανταγωνιστές του Μάνεση.

  «ορισμένοι δεν προσφέρουν την υλική βοήθεια με στόχο να βοηθήσουν, ότι άλλα έχουν στο μυαλό τους»

  Βοηθείστε λίγο που δεν καλπάζει η φαντασία μου.

  «οι Χαλυβουργοί δεν είναι για τα δόντια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων δήθεν επαναστατών»

  Αν η Χρυσή Αυγή είναι υπολογίσιμη δύναμη για τους Χαλυβουργούς, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αν τσουβαλιάζεται παρέα με άλλους «δήθεν επαναστάτες» (η Χρυσή Αυγή, έστω και δήθεν, επαναστατική δύναμη????) τότε τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα.

  Αν δεν προσέχεις στοιχειωδώς τις ανακοινώσεις σου δεν θα προστατεύσεις τελικά τον αγώνα σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Έφτασε εκτεταμένο σχόλιο ανώνυμου που δεν φέρει υπογραφή ψευδωνύμου. Παρακαλώ να προστεθεί υπογραφή στο σχόλιο ώστε να μπορεί να δημοσιευτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το περιστατικό σίγουρα δεν ήταν εμφανώς αδιευκρίνιστο. Η χρυσή αυγή πήγε, πήρε το μικρόφωνο, εκδήλωσε την συμπαράστασή της και αποχώρησε. Όπως αδιευκρίνιστο δεν ήταν και το μούδιασμα το οποίο κατέκλυσε όλον τον κόσμο που όλο αυτό το διάστημα στέκεται στο πλευρό των απεργών αλληλέγγυος στηρίζοντάς τους σε όλα τα επίπεδα. Μούδιασμα το οποίο οδήγησε σε έναν σαφώς προσδιορισμένο προβληματισμό αναφορικά με το τι κάνουμε από εδώ και πέρα καθώς η αλληλεγγύη είναι μια αμφίδρομη σχέση. Τι έχουμε χτίσει από κοινού όλο αυτό το διάστημα; Ποιές είναι οι ζυμώσεις και τα από κοινού προχωρήματά μας (απεργών και αλληλέγγυων) εδώ και 114 μέρες;
  Και η ανακοίνωση αποτυπώνει αυτή ακριβώς την διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους απεργούς και στους αλληλέγγυους που χτίζεται 114 μέρες τώρα. Γιατί αν το ΠΑΜΕ - ΚΚΕ ήταν αυτό που έλεγχε την κατάσταση, οι χαλυβουργοί δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να βγάλουν ανακοίνωση μιας και για τους παραπάνω φορείς τα φασισταριά δεν υπάρχουν. Δεν απασχολεί το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ ένα βίντεο που έχει αναπαραχθεί στα διαδικτυακούς τόπους τύπου indymedia ή του μπλογκ της χρυσής αυγής για να το βάλει στη διαδικασία να αναφερθεί γραπτώς (αναγνωρίζοντάς τους) στους φασίστες (στον κυριακάτικο ριζοσπάστη όπου αναφέρονται όλοι όσοι έχουν επισκεφτεί τους απεργούς χαλυβουργούς η ΧΑ δεν αναφέρεται ενώ το περιστατικό έχει λάβει χώρα μόλις μια μέρα πριν, ενώ σε άλλο σημείο εν είδει σχολίου εξισώνεται η ΚΟΝΤΡΑ με την ΧΑ - αυτοί είναι οι δήθεν επαναστάτες της ανακοίνωσης).
  Όπως αν το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ έλεγχε τη κατάσταση, η ΧΑ δεν θα πατούσε καν το πόδι της. Προφανώς οι εσωτερικοί σύνδεσμοι στο μέτωπο των 400 απεργών ήταν αυτοί που έδωσαν πάτημα στα σκουλήκια να εμφανιστούν στον χώρο του εργοστασίου. Όπως αντίστοιχα η ανοιχτότητα σε όλους του πολιτικούς χώρους που πλαισίωσαν και πλαισιώνουν αυτόν τον αγώνα αποτυπώνει ένα συσχετισμό που δεν δικαιολογεί επ' ουδενί την κυριαρχία του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται, όπως και οι ίδιοι δηλώνουν ακόμα και γραπτά, η ύπαρξή του.
  Κανένας αγώνας δεν είναι εικόνισμα, κανένας αγώνας δεν είναι εξαγιασμένος κανένα υποκείμενο δεν είναι «καθαρό». Όποιος έχει μια τέτοια αντίληψη, σίγουρα βρίσκεται στα «διευθυντήρια» του παράγοντας υψηλή πολιτική, κάνοντας υψηλή κριτική αλλά καμία σχέση δεν έχει με τους αγώνες. Ο κάθε αγώνας έχει τις αντιφάσεις του, τα προβλήματά του. Και το περιστατικό με τους φασίστες ήταν μια αντίφαση του αγώνα των απεργών. Το επίδικο είναι πως επιλέγουνε να διαχειριστούνε τις αντιφάσεις του αγώνα σε ένα πρώτο χρόνο οι ίδιοι οι απεργοί και εν συνεχεία οι αλληλέγγυοι. Αν και για μένα θα ήταν προτιμότερο να ειπωθεί στην ανακοίνωση ότι μπορεί να αιφνιδιαστήκαμε, μπορεί χίλια δυο πράγματα αλλά «κάναμε λάθος», παρόλα την βρίσκω τμιότατη και ξεκάθαρη.
  Οι φασίστες είναι το μοναδικό κομμάτι που σε αυτό το χώρο είναι ανεπιθύμητο, είναι η μοναδική περίπτωση που βγαίνει ανακοίνωση η οποία αποκλείει κάποιους στον να σταθούν στο πλευρό των απεργών. Δεν είναι λίγο νομίζω αν και μπορεί όλοι οι πεφωτισμένοι, «καθαροί» αγωνιστές να διαφωνήσουν μιας και γι' αυτούς υπάρχει η Μια αλήθεια για τον αγώνα και αυτή είναι η δική τους η οποία δοκιμάζεται μόνο στη νεφελοκοκκυγία τους. Βέβαια το να «παλέψεις» τη θέση σου στο πεδίο του αγώνα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα και βολεύει πολύ να ψάχνεις διαρκώς τον Ένα αγώνα που κάποια στιγμή θα σε πείσει γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ως πολιτικό υποκείμενο θέτεις ως προϋπόθεση γιατί πολύ απλά αυτός ο αγώνας δεν θα βρεθεί ποτέ και άρα εκ του ασφαλούς μπορείς να κρίνεις από την ολύμπια θέση σου τους πάντες.
  Σίγουρα αυτή η λογική μειοψηφεί, τουλάχιστον στον πολιτικό χώρο (α/α) που εγώ κινούμαι. Το να τσουβαλιάζεται ένας πολιτικός χώρος από 15 σχόλια αμφιβόλου πιστότητας στο indymedia είναι ανεπίτρεπτο, ειδικά μάλιστα όταν έχει σταθεί και συνεχίζει να στέκεται δυναμικά σε αυτό τον αγώνα (όποιος παρακολουθεί τον αγώνα αυτό σίγουρα γνωρίζει). Απλά η αλληλεγγύη επειδή ακριβώς είναι σχέση, δοκιμάζεται και μέσα από τις αντιφάσεις βγαίνει ακόμα πιο δυνατή. Συνεχίζουμε...

  Σεβεκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να και ένας από τον Α/Α χώρο που εμείς οι κομμουνιστές μπορούμε να συνδιαλεχθούμε στο έδαφος της λογικής.
   Μπράβο Σεβέκ, είδες πόσο βοηθάει η URSULA ?

   Taliban

   Διαγραφή
  2. Βλέπω ο Shevek δεν πάτησε μόνο σε μένα ευαίσθητες χορδές...

   Το δικό μου αφιέρωμα σ' αυτόν ήταν σε ένα παλιότερο κείμενο, στο RD, για τον μαθηματικό Γγκριγκόρι Πέρελμαν, που με έκανε να νιώσω, με τη στάση του, πως ο Σέβεκ υπήρξε επίσης ανάμεσά μας και στην πραγματικότητα: http://radicaldesire.blogspot.com/2009/11/grigory-perelman.html

   Τώρα τι σχέση έχει ο αναρχισμός της LeGuin, με τον οποίο ταυτιζόμαστε ψυχικά και συναισθηματικά, ο Shevek και ο Σέβεκ, με την ασχήμια που βλέπουμε να μας περιβάλλει, αυτό είναι ζήτημα που αφορά τις μεταλλάξεις του μικροαστισμού στη χώρα μας, και μια επιπρόσθετη αφορμή για θλίψη...

   Διαγραφή
  3. Καταρχήν όντως μπράβο στον Σεβεκ για την διαλεκτική του προσσέγιση και πραγματικά όταν υπάρχουν τέτοια κειμενα προσωπικά βάζω σε δεύτερη μοίρα το που ανήκει πολιτικά ο άλλος.Ομως το αν ενας χώρος τσουβαλιάζετε απο τα σχολια και τις πραξεις 15-20, τότε η ευθυνη του είναι τεράστια που δεν μπορει να περιφρουρει ούτε τα προπαγανδιστικα του μεσα, ούτε τις πρακτικές του στο δρόμο, την ιδια στιγμη που υποτιθετε καλει τον λαο σε ταξικο πολεμο και ταξικη βία....
   Εχω πάντως και κάποιες ακομα διαφωνίες και θα παραθέσω τα σχόλια μου που είναι πορίσματα όχι μόνο απ την θεωρητική μου μελέτη αλλα και απ την προσωπική μου εμπειρία στην πρακτική των εργατικών αγώνων.
   Εχει φτάσει πια σε τέλμα το γνωστό παραμυθι του "ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που θέλει να ελέγχει τους αγώνες, όσα δεν φτάνει ο Περισσός τα κάνει προβοκάτσια" κτλ. Ο στατηγικός στόχος του ΚΚΕ δημιουργώντας το ΠΑΜΕ ήταν να δημιουργήσει μια τομή στο εργατικό κίνημα, να στρέψει το εργαζομένους ενάντια στις γραμμές των ξεπουλημένων όλα αυτα τα χρόνια ηγεσιών και μέσα από αυτή την πάλη να ριζοσπαστικοποιήσει την συνείδηση τους βάζοντας την κατεύθυνση και το ζήτημα στο επόμενο στάδιο, την πάλη για την λαική εξουσία. Το γεγονός ότι πολλά συνδικάτα μέσα απ την πάλη προς αυτη την κατευθηνση ανέδειξαν για εκπροσώπους τους Κομμουνιστές (είτε οργανομένους, είτε απλούς οπαδούς) δείχνει πάρα πολλά και μπορεί να αναδείξει ακόμα περισσότερα συμπεράσματα. Δεν δείχνει όμως το πραγματικά γελείο και παιδικο συμπερασμα οτι το ΚΚΕ θέλει να ελέγχει τους αγώνες.Αν αυτό πραγματικά συνέβαινε αυτή τη στιγμη θα έπρεπε είδη το ΚΚΕ να έχει εκλογικά ποσοστα από 20-40%!!!! Αν όπου οι εργαζόμενοι συσπειρώνονταν γύρω απ την γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ αυτό απεδειδε και κομματικο έλεγχο αυτή τη στιγμή πχ στην χαλυβουργία θα έπρεπε να εχουμε 400 οπαδους του ΚΚΕ και τουλάχιστον 200 από αυτους μέλοι του Κομματος!!!!
   Το ότι στη Χαλυβουργια οι εργατες παλευουν με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ στυριζει με κάθε μέσο αυτόν τον αγώνα(όπως και κάθε ταξικό αγώνα άλλωστε) δεν σημαίνει και απαρέτητα πως όλοι οι εργάτες είναι και πεισμένοι ΚΚΕδες έτοιμοι να πάρουν τα όπλα σε έναν καινουργιο ΔΣΕ. Ουτε το ίδιο το ΚΚΕ επειδιόκει να κάνει κουμάντο στον αγώνα αυτό.Δεν βγήκε πουθενά να πει οτι ο αγώνας στη Χαλυβουργία είναι αγώνας του ΚΚΕ, αντιθετα τονιζει συνεχεια πως ο αγώνας αυτός είναι αγώνας των χαλυβουργων και ολοκληρης της τάξης τους.(Τώρα αν την κάθε φαντασμένη γκρουπα την ενοχλεί που το ΚΚΕ έχει τέτοιους δεσμούς με την εργατική τάξη και τους αγώνες της,αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).Ομως δυστυχώς δεν βρισκόμαστε σε στάδιο που το συνδικάτο(και το κάθε συνδικάτο) είναι και πεισμένο για να πάρει την εξουσια στα χερια του, είμαστε στο στάδιο που μέσα απ τους αγώνες,τις δυσκολίες και τις αντιφασεις τους,αυτό χτίζεται.
   συνεχειζετε

   Διαγραφή
  4. @ Ανώνυμος: Βάλε ένα ψευδώνυμο υπογραφή σε παρακαλώ, δεν θα αφεθεί αλλιώς δημόσια το σχόλιο.

   Διαγραφή
  5. συνέχεια

   Τωρα για το όλο ζήτημα για μένα το πολιτικό παιχνίδι είναι ξεκάθαρο. Το να παρουσιαστει εκεί η ΧΑ με αυτο το προφίλ είχα ξεκάθαρο στοχο τον αγωνα των απεργων, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ με το να τους παρουσιάσει ως προδοτες του αγωνα και της τάξης τους. Για να εξηγησω καλυτερα, είναι το ακριβως ιδιο παιχνίδι που παιχτηκε τον Οκτωβρη όπου την στιγμη που η μεγάλη μάζα του λαου πέρασε σε υψηλο σταδιο ριζοσπαστικοποίησης, τοσο που έγινε πραγματικα απειλη, τότε οι ιδιοι που τους προηγουμενους μηνες βγεναν στα παραθυρα και λεγανε "Το ΠΑΜΕ κανει ανταρτικο", "το ΠΑΜΕ θελει να μπει στην βουλη", "το ΚΚΕ είναι στα ορια της νομιμοτητας γιατι θελει να καταλυσει το συνταγμα", και ολα αυτα τα γνωστα προβοκατορικα, ηταν οι ιδιοι που βγεναν και λεγανε ευτυχως που ηταν απεξω το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και μας σωσανε!!! Στοχος τους; το να παρουσιασουν το ΚΚΕ σαν συστημικο κομμα και να αποτρεψουν την πολιτικη επιρροη του στις μαζες που ριζοσπαστηκοποιουνταν και αποκτουσαν συνειδηση, να παρουσιασουν το ΚΚΕ σαν συνένοχο σε ολη αυτη την ιστορια, αρα και να μην περιμενει ο κοσμος κατι απο αυτο.Τα του καλοκαιριου, "ολοι τα ιδια ειναι", "ολοι μαζι τα φαγαμε" κτλ. Το ιδιο ακριβως σεναριο πολυ καλα μελετημενο απ τα φασιστοειδη και τα αφεντικα τους τους κεφαλαιοκρατες πεχτηκε πρωχτες στην χαλυβουργια.
   Και φυσικα όπως κανουν πάντα ολοι οι αντι ΚΚΕ κουλτουρα ξεχηθηκε για να απλωσει παντου τον εμμετο της.Και ναι για μένα πολυ καλά κανει το ΚΚΕ που δεν δινει παραπανω υποσταση στα σιχαματα, ειναι δοκιμασμενο και εμπειρο, ξερει πολυ καλα πως ο αγωνας των χαλυβουργων ειναι ενας αγωνας του καινουργιου που μαχεται διαλεκτικα με το παλιο και συνεπως μεσα του κουβαλαει ολη την σαπιλα του παλιου και την αντιφαση που προκαλει αυτη η συγκρουση.Αυτο ειναι κατι που δεν μπορουν απ την φυση τους να καταλαβουν "τα νεα επαναστατικα υποκειμενα" τα οποια δεν εχουν προσπαθησει να αποδομησουν ποτε το "Εγω" τους, τα οποια στην ουσια τρεμουν το καινουργιο γιατι με αυτο θα ερθει και το τελος της "επαναστατικης" υποστασης που εχουν αποκτησει μεσα στην κοινωνια του καπιταλισμου και αυτο γιατι ποτε δεν νιαστηκανε για το μετα, δεν εχουν καποιο σχεδιο για οικοδομηση μιας νεας κοινωνιας, τους αρκει να καταστρεψουν την παλια χωρις να συνειδητοποιουν οτι κομματι της είναι και οι ιδιοι...

   Βασίλης Δ.

   Υ.Γ.
   Αντωνη τρομερα τα αντανακλαστικά σου μετα την μινι χθεσινή μας κουβεντα,
   οπως καταλαβες προσπαθησα να συνδεσω και σχολια πανω στο Ο "αντιεξουσιασμός" και η ανταγωνιστική πολιτική υποκειμενικότητα απλα δεν ειμαι και τοσο καλος στο γραπτο οσο στο προφορικο,οποτε ελπιζω να γινει κατανοητο..

   Διαγραφή
  6. Βασίλη, ευχαριστώ.

   Κρατώ αυτό το κομμάτι, που είναι και το πιο άμεσα σχετικό με την ανάρτηση:

   "Αυτο ειναι κατι που δεν μπορουν απ την φυση τους να καταλαβουν "τα νεα επαναστατικα υποκειμενα" τα οποια δεν εχουν προσπαθησει να αποδομησουν ποτε το "Εγω" τους, τα οποια στην ουσια τρεμουν το καινουργιο γιατι με αυτο θα ερθει και το τελος της "επαναστατικης" υποστασης που εχουν αποκτησει μεσα στην κοινωνια του καπιταλισμου και αυτο γιατι ποτε δεν νιαστηκανε για το μετα, δεν εχουν καποιο σχεδιο για οικοδομηση μιας νεας κοινωνιας, τους αρκει να καταστρεψουν την παλια χωρις να συνειδητοποιουν οτι κομματι της είναι και οι ιδιοι..."

   Το κρατώ γιατί υπάρχει μια τεράστια άρνηση στον α/α (και όχι μόνο, είδαμε και τις πλατείες) χώρο αποδοχής του ότι το "νέο επαναστατικό υποκείμενο" ΔΕΝ είναι ένα ΝΕΟ υποκείμενο, είναι το ΙΔΙΟ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ της μεταπολίτευσης για το οποίο μίλησε πολύ καλά το Dies Brumalis του οποίου το άρθρο αναδημοσίευσα.

   ΑΝ υπάρχει η δυνατότητα για ένα νέο υποκείμενο, αυτό αναδύεται ακριβώς με τον αντιφατικό και εσωτερικά συγκρουσιακό τρόπο που περιγράφεις, και η ΑΠΟΛΥΤΗ για μένα ειρωνεία είναι ότι το ψευδο-"νέο" υποκείμενο το αντιλαμβάνεται ως "απολίθωμα" απ' τα παλιά.

   Καμία κατανόηση δεν υπάρχει σε πολλούς στο σε ποιον βαθμό έχει ΑΛΛΑΞΕΙ η ελληνική κοινωνία ΟΧΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ, αλλά εσωτερικά, δομικά. Κανείς από όλους αυτούς που βαυκαλίζονται ως "μετανεωτερικοί" δεν έχει κατανοήσει τι σημαίνει το ότι ο Κωστόπουλος (!) βγαίνει σήμερα να μιλήσει για ΤΑΞΗ, το ότι βγαίνουν δεξιά σάιτ να μιλήσουν για τάξη και ταξικές συγκρούσεις. Έχω πει και με αφορμή την Τριανταφύλλου: αυτοί που ζουν σε ένα αιώνιο 90s βλέπουν αυτούς που προσπαθούν να κυοφορήσουν το καινούργιο ως απολιθώματα! Στο τουίτερ κάποιος έγραφε ότι είμαι "μαυσωλείο."

   Για μένα, είναι το άκρον άωτον της έλλειψης ιστορικής συναίσθησης και αυτογνωσίας όλο αυτό.

   Διαγραφή
  7. Όταν βέβαια η "διαλεκτική" είναι για κάποιον ένα άγνωστο φρούτο, το όποιο "ΚΚΕ" είναι μια αιώνια και απαραλλάχτη (κακής φύσης) ουσία, που δεν αλλάζει, μένει στην ίδια στατική κατάσταση για πάντα, κλπ. Ο εργάτης το ίδιο. Μιλάμε με ανθρώπους που στην ουσία σκέφτονται μεταφυσικά, με όρους αιώνιων ουσιών. Πώς να συννενοηθούμε; Κανείς δεν βλέπει τις μετατοπίσεις που έχει φέρει στο ΚΚΕ, για να δώσω ένα παράδειγμα μόνο, η υιοθέτηση του "εθνικού" λόγου απ' το ΕΠΑΜ; Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση η αντιπαραθετική έμφαση στον διεθνισμό που βγαίνει όλο και περισσότερο απ' το ΚΚΕ, που υποτίθεται πως ήταν ένα βαθιά "εθνολαϊκό κόμμα"; Σε κανένα δεν κάνει εντύπωση η σφοδρότητα αυτής της σύγκρουσης και η σημασία της;

   Σε κανένα δεν κάνει εντύπωση όταν βλέπει οπαδούς του ΚΚΕ να τα χώνουν σωρηδόν στην Κανέλη;

   Σε κανένα δεν κάνει εντύπωση όταν διαβάζει τον Β' τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας το τι ακριβώς λέει για ανατροπή του καπιταλισμού ως ιστορικό πρόταγμα;

   Σε κανένα δεν κάνει εντύπωση ότι το ΠΑΜΕ αποτελεί πια τον πιο ενεργό πυρήνα του ΚΚΕ;

   Σε κανένα δεν κάνουν εντύπωση τα όσα λέει η Παπαρήγα -- ο πιο καθαρός ταξικός λόγος που έχω ακούσει στην Ευρώπη;

   Ή μήπως τα αντιλαμβάνονται και τους φοβίζει ακριβώς αυτό που αλλάζει, ακριβώς επειδή στην ουσία ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΟΒΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΣΗ, ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ 1989-90;

   Δεν ξέρω, ας το σκεφτούν. Εγώ τα δικά μου συμπεράσματα τα έχω βγάλει εδώ και καιρό. Το ΚΚΕ βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, και φυσικά οι δυναμικές αντιφάσεις μέσα του είναι έντονες και σημαντικές. Το ίδιο συμβαίνει και με το εργατικό κίνημα. Και αυτό εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Για τους υπόλοιπους, υπάρχει ο Μάνου Τσάο και με γκούστα λα γκιτάρα με γκούστα, το έχω ξαναπεί.

   Διαγραφή
  8. "Για μένα, είναι το άκρον άωτον της έλλειψης ιστορικής συναίσθησης και αυτογνωσίας όλο αυτό."

   Ακριβως αυτο.
   Και ξέρεις γιατι;Γιατι δυστυχώς δεν κατανοουν την διαλεκτικη με την οποια λειτουργει ολοκληρο το συμπαν, συνεπως δεν μπορουν να καταλαβουν οτι η υπαρξη τους αποτελει εναν διάμεσο, οτι αποτελει τον τροπο με τον οποιο η ιδια η φυση μαθενει τον εαυτο της και τον εξελισει, τον παει στο μετα.Η ανθρωπινη κοινωνια αποτελει υψιστο σταδιο της διαδικασιας αυτης.Το μετα όμως σημαινει και θάνατος του πριν και προφανως οχι απλά δεν είναι έτοιμοι για αυτή την θυσία, την τρέμουν γιατι στην ουσία μια χαρα περνάνε μεσα στις υπάρχουσες συνθηκες, με ένα χωραφάκι, με ένα σπιτακι, με ένα αυτοκινητακι, με ένα μαγαζακι, με ένα βιβλιαρακι, χωρίς να δινουν λογαριαμο σε κανέναν πέρα απ το "Ειναι" τους, το απολυτο αγαθο της "ελευθερίας", θα ήτανε μια χαρά...Αυτο στην ουσια στερουνται αυτη τη στιγμη, γι αυτο εξεγήρονται..

   Βασίλης Δ.

   Διαγραφή
  9. Κοίτα, Βασίλη, εδώ κάποιοι νομίζουν ακόμα ότι προτείνω επιστροφή στο...1917!!!! Μα, δεν γίνεται αυτό. Και να το ήθελα. Δεν μπορεί να είσαι διαλεκτικός στοχαστής και να θεωρείς ότι θα επιστρέψεις απλώς κάπου. "Lenin Reloaded' δεν θα πει "ζωντανεύω ένα πτώμα": θα πει, απλά, μαθαίνω να περνάω μέσα από αυτό στο παρελθόν που αποτελεί τον πυρήνα της επινόησης του μέλλοντος.

   Αλλά είπαμε. Μάνου Τσάο.

   Διαγραφή
  10. Μα ξέρεις πιο είναι το πιο φοβερο;
   Οτι οι ίδιοι που θα σου πουν "Το ΚΚΕ είναι μια δομη που δεν αλλάζει", "Το ΚΚΕ θα προδωσει όπως έκανε και στην Βαρκιζα" κτλ ειναι οι ίδιοι που λένε "Εγω δεν είμαι με το ΚΚΕ γιατι πρεπει επιτελους να καταλαβετε οτι δεν είναι το ΚΚΕ του ΕΑΜ η του ΔΣΕ"!!!!!!!!!
   μιλαμε δεν τους παινεις πουθενα, απο αμορφωσια μέχρι σχιζοφρένεια η φαση!

   "Σε κανένα δεν κάνει εντύπωση όταν διαβάζει τον Β' τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας το τι ακριβώς λέει για ανατροπή του καπιταλισμού ως ιστορικό πρόταγμα";

   Τωρα τον μελεταω, αυτες τις μερες. Και πραγματικα τι να πουν πια ολοι αυτοι; Μιλαμε για τον μονο ζωντανο κοινωνικο μηχανισμο που τολμα να αποτημισει στο 2012 την ιδια του την υπαρξη, και που με τις αποφασεις του 18 συνεδρειου μιλα ξεκάθαρα για τον σοσιαλισμο και την ικανοτητα οικοδομησης του μεσα απ την μελετη της προσπαθειας που εγινε μεχρι τωρα. Σε μια εποχη που η αστικη διανοηση, επιστημη και προπαγανδα κοβει και ραβει την κοινωνια στα μέτρα της...
   είναι πραγματικα φοβερο

   Και για να τελειωνουμε πια, να σου πω κατι. Δεν πιστευω οτι ολα στο ΚΚΕ ειναι τελεια και δεν ξερω γω τι αλλο φανταζωνται ολοι αυτοι που κατι δεν τους αρεσει και το πολεμανε, ομως ειναι μια διαλεκτικη συγκρουση που παει τα πραγματα μπροστα. Η συγκρουση αυτοι γίνετε και προς τα μεσα και προς τα εξω, και ειναι αυτο που απανταω σε κάθε μανου τσαο που μου λεει για την Βαρκιζα κτλ,
   "τουλαχιστον το ΚΚΕ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ για να κάνει λάθος..... και ειναι ακομη εδω για να το αποτημάει...

   ολοι εσεις που εισασταν; ολοι εσεις που ειστε;
   ντεσαπαρεσιδο

   Βασιλης Δ.

   Διαγραφή
  11. Το άγνωστο, το καθαρά ενδεχομενικό, τρομάζει τους ανθρώπους. Όλους τους ανθρώπους. Η διαφορά είναι ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν απαρνούνται αυτόν τον φόβο αλλά ενοικούν σ' αυτόν και προσπαθούν να ανοίξουν διόδους για τη σκέψη μέσα από το χάος της μετάβασης, και αυτούς που τον απαρνούνται στο όνομα αυτού που ήδη γνωρίζουν και που τους δίνει ασφάλεια. Είναι παρήγορο σ' αυτή τη δεύτερη κατηγορία να θεωρούν το ΚΚΕ "τελειωμένη υπόθεση", όσο και αν και αυτό προαπαιτεί επιτελεστικές αντιφάσεις του είδους που ανέφερες (και γενικώς τη δομή "είναι ιστορικά ξεπερασμένο"/"μας απειλεί με γκούλαγκ" ή τη δομή "δεν είναι αρκετά επαναστατικό"/"είναι τρομοκρατικά επαναστατικό" ή τη δομή "θα κάνει τα ίδια που έκανε τότε"/"δεν κάνει πια αυτά που έκανε τότε").

   Αυτού του είδους οι αντιστάσεις είναι κατανοητές και φυσικές σε έναν βαθμό. Αλλά η ιστορία δεν αναλώνεται στην ψυχανάλυση φοβιών και μηχανισμών ψυχικής προστασίας. Προχωρά και συντρίβει τα πάντα στο διάβα της θες δεν θες, και σε εξαναγκάζει να πάρεις αποφάσεις.

   Διαγραφή
 12. «οι Χαλυβουργοί δεν είναι για τα δόντια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων δήθεν επαναστατών»
  Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ανακοίνωση, βρίσκεται στο γεγονός ότι όχι μόνο από τον αναρχικό χώρο, αλλά και από αριστερούς "επαναστάτες" (βλέπε π.χ. aformi) η προβοκάτσια της Χ.Α. χρησιμοποιήθηκε για να κτυπηθεί το σωματείο, ο Σιφωνιός και μέσω αυτών το ΠΑΜΕ. Είναι αδιανόητο! Προσωπικά δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτή την στάση, παρά μόνο ως απίστευτο (και ανεξήγητο) μίσος προς το ΚΚΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. O A/Α χώρος καλά κάνει και τσουβαλιάζεται από 15 σχόλια στο Indy. Oποιος δεν θέλει να τσουβαλιαστεί ας καταγγείλει σαν προβοκάτορες όσους διακινούν την φασιστική προπαγάνδα μέσω "κινηματικών" μέσων. Μέχρι τότε, όπως αρέσει και στους Α/Α να λένε: "Η σιωπή είναι συνενοχή"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η λογοδοσία αντιβαίνει στην ελευθερία του αυτοκαθορισμού λέμε. Το ωραίο είναι να λογοδοτούν όλοι οι άλλοι, ο α/α είναι άλλο από τους άλλους και δεν λογοδοτεί για τίποτα.

   Διαγραφή
 14. "Όσο για τους «αντιφά» — ο «πολιτικός» χώρος που βαρύνεται με την κύρια ευθύνη για την αναπαραγωγή και τη στρεβλή ερμηνεία τού βίντεο — είναι βαθιά διαβρωμένος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όταν ξεκινάει κανείς με βάση την εξίσωση ναζισμός=κομμουνισμός, τότε όχι μόνο εύκολα γίνεται θύμα χειραγώγησης, αλλά αίρονται και οι όποιες αναστολές για τη συνεργασία του/της με τις κατασταλτικές αρχές/υπηρεσίες πληροφοριών. "

  Αυτό το σχόλιο που κατ' εσένα είναι εύστοχο, το υιοθετείς; Το υποστηρίζεις; Με ποια στοιχεία; Κράτας κάποια επιφύλαξη; Γνωρίζεις σε ποιον αναφέρεται;

  deus

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εάν μεταβείς στο λινκ που δίνω απ' το waltendegewalt, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά μέσω συνδέσμου για το θέμα "αντιφα".

   Το ότι ο χώρος είναι δομικά ανεξέλεγκτος και βαθιά διαβρωμένος έχει αποτελέσει ζήτημα πολλαπλών συζητήσεων εδώ (με αφορμή τα περί Λιβύης), αλλά και βάση επιθέσεων στο πρόσωπό μου, με δημοσίευση φωτο και στοιχείων μου από άτομα με αποδεδειγμένα ασφαλίτικη νοοτροπία, που όπως είπα και χθες, όταν το σκηνικό επαναλήφθηκε, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν με έβλεπαν μαχαιρωμένο από κανένα ασαφούς προσανατολισμού "λεβέντη" μια ωραία μέρα.

   Δεν υπάρχει χώρος πιο επιρρεπής στην διείσδυση εντός του κάθε είδους προβοκάτορα από έναν χώρο που προτάσσει την ακαθοριστία του ιδεολογικά και που αρνείται να λογοδοτεί και να αυτοελέγχεται.

   Διαγραφή
  2. Σ'αυτό αναφέρεται (δεν βγήκε στο copy-paste).

   http://www.legrandsoir.info/ii-les-potes-de-nos-calomniateurs-infiltres-par-la-dcri.html

   http://rebellyon.info/Concernant-les-recentes-tentatives.html

   Διαγραφή
  3. Ας το πάμε προσεχτικά.
   Εννοείς το λινκ αυτό http://www.laviedesidees.fr/Trente-ans-apres-retour-sur-la.html?lang=fr#nb23 ; ; ;
   Γιατί δεν μπόρεσα να βρω κάποιο άλλο λινκ

   deus

   Διαγραφή
  4. Έδωσα τους συνδέσμους στο προηγούμενο σχόλιο. Επιστρέφω το βράδυ για απορίες. Αν δεν διαβάζεις γαλλικά, χρησιμοποίησε googletranslate. Το «αφήγημα» στο rebellyon είναι απόπειρα «αυτοκριτικής». Αλλά εκθέτει σαφώς κάποιες «αντιλήψεις» που κυριαρχούν στο «χώρο».

   Διαγραφή
  5. Πραγματικά έρχομαι σε αδυναμία να απαντήσω καθώς δεν μπορώ να διαβάσω αυτό το κείμενο.
   Επανέρχομαι όμως και ρωτώ κάτι συγκεκριμένο: τι σχέση έχει το γαλλικό κείμενο με το τι συμβαίνει εδώ για όσους υπερασπίζονται μια τέτοια ταυτότητα, λόγω ή έργω; Το κείμενο είναι γραμμένο από έλληνα; Αυτός που το έχει γράψει είναι γάλλος, έχει ζήσει στην ελλάδα και κατάλαβε τι συμβαίνει, ώστε να το κάνει κείμενο;

   Επειδή δεν θέλω να υπεκφεύγω της απάντησής μου, λέω ότι σε περίπτωση που παρατέθηκε αυτό το κείμενο (το οποίο όπως υποψιάζομαι αναγνωρίζει την παρείσφρυση εντεταλμένων προβοκατόρων στον αντιφασιστικό χώρο έτσι γενικά) για να προκύψει το συμπέρασμα ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει εδώ κατ' αναλογία με τη γαλλία (;;;), πραγματικά δεν μπορώ να βρω χαρακτηρισμό για τη λογική αυτή.

   Δηλαδή με κριτήριο το τι γίνεται στη Γαλλία, επειδή στα μάτια σας όποιος φέρει το ίδιο όνομα πολιτικής ταυτότητας πιστεύει τα ίδια πράγματα (;;;;;;;) , θα συμβαίνει το ίδιο και εδώ;;; Ακόμα και αν συμβαίνει, λέω ότι ακόμα και αν συμβαίνει, το επιχείρημα είναι τουλάχιστον παλαβό (όπως λέμε παλαβή αριστερά βλ.πάσχος)

   Αν αρχίσουμε να λέμε ποιος εξισώνει την αντεξουσία με το χάος και την προβοκάτσια και τα βλέπει όλα τα ίδιο, θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι είναι ο ίδιος που στο δρόμο όταν κάνει αφισοκόλληση λειτουργεί ιμπεριαλιστικά, ηγεμονικά, όχι μία φορά, όχι δυο, αλλά κατ' επανάληψη, συστηματικά, μεθοδικά, ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει μόνο αυτός, σκίζοντας και καλύπτοντας οτιδήποτε διαφορετικό.

   Αντώνη με συγχωρείς, αλλά δε νομίζω ότι γνωρίζεις ή βλέπεις τι γίνεται στην ελλάδα σε αυτό το επίπεδο. Και όποιος κάνει αφισοκολλήσεις, αυτά τα πράγματα τα ξέρει και του λένε πολλά.

   Αν είναι επίσης να ανοίξουμε το ζήτημα ποιος έχει τους πιο πολλούς προβοκάτορες και τι ζημιά κάνει ο καθένας εκεί όπου κινείται, ας γίνει και αυτό.

   deus

   Διαγραφή
 15. Μάλιστα. Μόλις είδα τα λινκ. Ομολογώ ότι τα γαλλικά μου είναι φτωχά και δυσκολεύομαι να καταλάβω τι ακριβώς λένε. Γιατί εδώ που είμαστε, η ακρίβεια μετράει. Ως γνωστόν, ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες κλπ κλπ

  Έχω όμως κάποιες καλόπιστες ερώτησεις: πως συνδέεται αυτό το άρθρο με όσους δηλώνουν αυτή την πολιτική ταυτότητα στην ελλάδα; Και γνωρίζεις ποιοι και με ποιο τρόπο την δηλώνουν; Η ερώτηση, για να είμαστε ακριβείς, απευθύνεται τόσο σε εσένα όσο και στον dkoss που έκανε το σχόλιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εικάζω ότι είσαι ο deus. Διευκρίνισε παρακαλώ, αλλιώς το σχόλιο θα διαγραφεί γιατί δεν φέρει υπογραφή ψευδώνυμου. Θυμίζω τον λόγο για τον οποία τα ζητώ: πλαστογράφηση ψευδώνυμου χρήστη με σκοπό τη διαβολή τρίτων.

   Σου απάντησε πιο πάνω ο dkoss, που είναι ο αρμόδιος να σου απαντήσει.

   Διαγραφή
  2. Συγγνώμη, δεν το έγραψα εκ παραδρομής. Το σχόλιο στις 04.57 το έγραψα εγώ ο deus

   deus

   Διαγραφή
 16. Το άρθρο αναφέρεται στην ανακοίνωση των χαλυβουργών. Εικάζω λοιπόν ότι ο σχολιασμός κινείται γύρω από αυτό το κείμενο, γύρω από την κοινή ανησυχία μας για τον αγώνα τους κλπ. Το πως φτάνει να γίνεται σημείο κριτικής στον α/α χώρο δεν μπορώ πραγματικά να το παρακολουθήσω. Στο πεδίο των αγώνων συναντιόμαστε, κάνουμε κριτική ο ένας στον άλλο, κάνουμε την αυτοκριτική μας αναγνωρίζοντας τα λάθη μας κλπ κλπ. Το τι γράφει ο καθείς ή το τι αποψάρα μπορεί να βγάζει με αφήνει παντελώς αδιάφορο γιατί από τον τρόπο που προσεγγίζει ένα θέμα ή από το ύφος του σχολιασμού μπορείς να εξάγεις πολλά συμπεράσματα (αναφορικά πρώτ' απ' όλα για το επίπεδο της πολιτικής μας). Η πάλη των θέσεων για τον αγώνα, ή πιο άκομψα, ο πολιτικός ανταγωνισμός συμβαίνει και εντός των εκάστοτε πολιτικών χώρων. Το που επιλέγει ο καθένας να τον πράττει συσχετίζεται με το που επιλέγει να βρίσκεται και μόνο. Λίγο σύνεση και προσοχή λοιπόν στα σχόλια δεν βλάπτει. Η πολιτική μας κουλτούρα δεν θα έπρεπε να το επιτρέπει. Και εδώ μπαίνει τελεία.

  ΥΓ. Η κριτική του αντώνη στο κείμενο για τον α/α χώρο, έχει αποτελέσει και αποτελεί διαρκώς σημείο αυτοκριτικής μας αναφορικά με τη συμμετοχή μας στους αγώνες. Απλά αυτή η αντίληψη που περιγράφεται αν αντιστραφεί το περιεχόμενό της έχει και άλλους παραλήπτες. Το μας αναφέρεται στους ανθρώπους με τους οποίους συνδιαμορφώνουμε, συναινούμε, συμπορευόμαστε στους αγώνες. αυτός είναι ο α/α χώρος.

  Σεβεκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκ μέρους μου, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο αγώνας των μεταναστών στην Υπατία, τον οποίο στήριξα από την αρχή ως το τέλος, έληξε με περίεργο τρόπο και πολλές σκιές.

   Δεν έβγαλα κανένα ποστ για να λοιδωρήσω αυτόν τον αγώνα, παρά την πολλαπλότητα των στοιχείων που υπήρξαν.

   Με την πρώτη ευκαιρία σε ό,τι αφορά τη Χαλυβουργία, το σάιτ Indymedia έγραψε αυτά που πιστοποιημένα έγραψε.

   Αυτό μαρτυρά μια διαφορά βασικού ήθους η οποία θα πρέπει να καταγραφεί. Κάποιοι είναι ανταγωνιστικότεροι κάποιων άλλων και πολύ πιο "ιδιοκτησιακοί" για ό,τι δεν ελέγχουν. Δεν είναι κακό να το στοχαστεί αυτό ο α/α χώρος.

   Από εκεί και πέρα, ούτε χωροφύλακας θα γίνω να ψάξω ποιος είπε τι και γιατί, ούτε θεωρίες θα διατυπώσω περί συγκριτικής ενοχής και αθωότητας ως δικαστής.

   Τα γραπτά υπάρχουν (τα δικά μου, του Aformi, του Indy, του Βαθέως Κόκκινου, του εκάστοτε σχολιαστή, κλπ κλπ, και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα που κρίνει ο ίδιος ότι αντλούνται.

   Να είσαι καλά.

   Διαγραφή
  2. Στο άρθρο του Αντώνη "Ο "αντιεξουσιασμός" και η ανταγωνιστική πολιτική υποκειμενικότητα" ο Nobody αντέγραψε τα σχόλια απ το indy για την ανακοινωση του συνδικάτου. Πήγαινε διαβασέ τα και μετά έλα να μας πεις για τον "χώρο" σου, την πολιτική του "κουλτούρα" και το πώς συμπαρίσταται στον αγώνα των χαλυωουργών.

   Διαγραφή
  3. Προφανώς και η κριτική-αυτοκριτική είναι κομμάτι των αγώνων, κομμάτι των απολογισμών τους και όχι διαδικτυακό χαλί για να το πατάει ο οποιοσδήποτε ή για να δικαιολογεί εκ των υστέρων τη σοφή του στάση να απέχει, λειτουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ως θεία κοινωνία για τον ίδιο.
   Και αυτό είναι δείγμα ήθους για εμένα το οποίο υπερασπίζομαι και παλεύω και εντός του χώρο όπου κινούμε. Τώρα ποιός γράφει το Indy ή τι εκφράζει στην τελική δεν θέλει και πολύ ανάλυση και δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί καθώς δεν είναι κάποιος πολιτικός φορέας - ομάδα - συλλογικότητα η οποία εκφράζει μια άποψη και πάνω σε αυτή μπορούμε να κάνουμε κριτική. Κριτική η οποία θέλουμε να είναι γόνιμη για να προχωρήσει ο αγώνας. Τα μπλογκ που αναφέρεις έχουν πολιτικό εκφραστή άρα και θέση και πάνω σε αυτή πρέπει να γίνεται η κριτική.
   Η ανταγωνιστικότητα ή η «ιδιοκτησία» των αγώνων θα ήταν αδύνατο να μην υπάρχουν, καθότι στη διαλεκτική του σχέση ο α/α με την υπόλοιπη αριστερά, φέρει ως πολιτικός χώρος προφανώς και δυστυχώς τα κουσούρια και τις αδυναμίες της τελευταίας. Το ότι μπορεί να είναι πιο πρόδηλα μπορεί να έχει να κάνει με το ότι δεν προσπαθεί να τα κουκουλώσει. Είναι όμως κοινός παρονομαστής όλων των πολιτικών χώρων. Αλλά είναι ζητούμενο να εξαλειφθούν και αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω ότι συμβαίνει καιρό τώρα. Σίγουρα δεν έχουν στοιχεία μεταφυσικής αυτές οι αλλαγές αλλά σίγουρα υπάρχει προσπάθεια. Και σε αυτή τη προσπάθεια η λογοδοσία είναι η ουσία του αυτοκαθορισμού. Με εκτίμηση,

   Σεβεκ

   Διαγραφή
  4. Την πολιτική "κουλτούρα" του α/α χώρου δε θα τη γνωρίσουμε από 10 ανώνυμα σχόλια στο indy (εκ των οποίων μερικά είναι όπως πρέπει - τα τελευταία), αλλά με τη καθημερινή συναναστροφή μαζί του.

   @Αντώνη
   Νομίζω καταρχήν ξεχνάς ότι το indymedia δεν είναι το ιστολόγιο ενός ατόμου (όπως αυτό εδώ) αλλά ένα σάιτ που το διαβάζουν και το σχολιάζουν με ισότιμους όρους καθημερινά χιλιάδες άτομα.
   Δεύτερον, ο α/α χώρος έχει στηρίξει μ' όλες του τις δυνάμεις αγώνες τους οποίους δεν "ελέγχει" (όπως αυτός των 300 μεταναστών, των χαλυβουργών κ.α.), εν αντιθέσει με το παμε/κκε, που ότι δεν ξεφεύγει απ' τη δικιά του οριοθετήσει είτε το συκοφαντεί (π.χ. Δεκέμβρης 2008) είτε το "θάβει" (π.χ. αγώνας των 300 μεταναστών).

   Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι όσο αντιΚΚΕ μένος έχει ένα κομμάτι των αναρχικών-αντιεξουσιαστών, άλλα τόσο "αντιαναρχικό" μένος έχει ένα κομμάτι του ΚΚΕ...

   Φιλικά,
   Κάρλος (αυτός που έκανε το τελευταίο ανώνυμο σχόλιο στο άρθρο "Μερικές ερωτήσεις προς τον ιδεολογικό-οργανωτικό μηχανισμό του ΚΚΕ")

   Διαγραφή
  5. @Shevek: (Έχω και αδυναμία στο όνομα λόγω Ursula LeGuin): Διαφωνούμε στις εκτιμήσεις μας για το βάθος της διάβρωσης του χώρου (και δεν εννοώ κάτι συνομωσιολογικό, εννοώ απλώς την αφομοίωσή του από την κατάρα της μικροαστικής κουλτούρας που περιγράφει και το Dies Brumalis), αλλά εκτιμώ την ψυχραιμία και την αξιοπρέπεια και δεν με ενδιαφέρει η αναζήτηση στα τυφλά "συλλογικών ευθυνών". Μακάρι κάποιοι να βρουν τα φρένα τους σώα και να διασωθούν, γιατί τα πράγματα είναι αναπόφευκτο να χειροτερέψουν. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

   Διαγραφή
  6. Επειδή τα μπουρδούκλωσα λίγο στο τέλος της 2ης παραγράφου, μια ορθή επανάληψη...

   Ο α/α χώρος έχει στηρίξει μ' όλες του τις δυνάμεις αγώνες τους οποίους δεν "ελέγχει" (όπως αυτός των 300 μεταναστών, των χαλυβουργών κ.α.), εν αντιθέσει με το παμε/κκε, που ότι ξεφεύγει απ' τη δικιά του οριοθέτηση των αγώνων, είτε το συκοφαντεί (π.χ. Δεκέμβρης 2008) είτε το "θάβει" (π.χ. αγώνας των 300 μεταναστών).

   Κάρλος

   Διαγραφή
  7. "Ο α/α χώρος έχει στηρίξει μ' όλες του τις δυνάμεις αγώνες τους οποίους δεν "ελέγχει" (όπως αυτός των 300 μεταναστών, των χαλυβουργών κ.α.)".

   Είναι κρίμα, αλλά δυστυχώς διαψεύδεσαι από όσους δηλώνουν πως εκπροσωπούν επίσης τον "α/α χώρο", ακόμα και σήμερα, ακόμα και σ' αυτό το ίδιο θρεντ.

   Και είναι πραγματικά κρίμα, δεν μιλώ ειρωνικά.

   Διαγραφή
  8. @Αντώνη, Σεβέκ (αν προέρχεται απ' το βιβλίο)

   Αριστούργημα το "Αναρχικός των δύο κόσμων" ε; :)

   Κάρλος

   Διαγραφή
  9. Νομίζω πως ναι, είναι ένα κορυφαίο στο είδος του (ΕΦ) μυθιστόρημα. Αν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μεταφράστηκε έτσι ο τίτλος. Αρκετά κιτς μεταφραστική επιλογή για μετάφραση του "The Dispossessed".

   Διαγραφή
  10. "Είναι κρίμα, αλλά δυστυχώς διαψεύδεσαι από όσους δηλώνουν πως εκπροσωπούν επίσης τον "α/α χώρο", ακόμα και σήμερα, ακόμα και σ' αυτό το ίδιο θρεντ."

   Δεν ξέρω ποιος δήλωσε πως εκπροσωπεί τον α/α χώρο (ψέμματα σου λέει), εγώ σου καταθέτω την προσωπική μου άποψη, σύμφωνα μ' αυτά που βλέπω. Και αυτή λέει ότι ο α/α χώρος έχει βρεθεί δίπλα τόσο στον αγώνα των 300 μεταναστών, όσο και των Χαλυβουργών.

   Τέλος πάντων, δεν έχω σκοπό να αποδείξω ποιος την έχει πιο μεγάλη και προφανώς ο αναρχικός χώρος (όπως και κάθε πολιτικός χώρος) έχει διάφορα ατοπήματα και αρρώστιες. Νομίζω όποιος υποστηρίζει το αντίθετο κάτι δεν έχει καταλάβει σωστά. Και ναι, γίνεται κριτική-αυτοκριτική, αγώνες χωρίς κριτική-αυτοκριτική δεν μπορούν να υπάρξουν. Μέσα απ' αυτήν μαθαίνουμε, ανακαλύπτουμε τα λάθη μας και προχωράμε. Και σε διαβεβαιώνω ότι γίνονται προσπάθειες να διορθωθούν οι αδυναμίες, τουλάχιστον έτσι πιστεύω.

   Τέλος, μην κρίνεις(-ετε) έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο από 5-10 ανώνυμα σχόλια στο indymedia, το οποίο, πέραν όλων των άλλων, δεν έχει κάποιο ρόλο εκπροσώπησης των αναρχικών.

   Καλή συνέχεια,
   Κάρλος

   Διαγραφή
 17. "Να πω μονάχα ότι η προβοκάτσια γύρισε μπούμερανγκ"

  Δε θα το ΄λεγα...
  600 λέξεις ανακοίνωση το σωματείο κι άλλες 600 στο Ριζοσπάστη σήμερα κι ούτε μια φορά η λέξη φασίστας... ή δολοφόνος ή ναζί ή αλήτες... τέλος πάντων... δυσάρεστες καταστάσεις.Αλλά τώρα πείτε μου, δε θα ταν καλύτερα να είχαμε να σχολιάζουμε ένα "αδιευκρίνιστο περιστατικό" σ' ένα βιντεακι με τίτλο "οι ήρωες χαλυβουργοί τους τα έβαλαν στο πάτο τα μακαρόνια και με ανακοίνωση τους ,τους καλούν να σταματήσουν να κλαίνε και να τρέχουν και να γυρίσουν για να τους βάλουν και τους χυμούς.οι φασίστες το φυσάνε και δε κρυώνει"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω πως το σχόλιο εκθέτει ακριβώς τον εξουσιασμό για τον οποίο εγκαλώ τον χώρο. Πιστεύω πως έχεις ατομική ευθύνη για αυτό. Θα ήθελα να πεις στο ιστολόγιο τι ακριβώς έχεις κάνει εσύ 114 μέρες για νομιμοποιείσαι να απαιτείς να επιβληθείς εσύ, με τα δικά σου κριτήρια, στο τι φραστικό θα χρησιμοποιήσει μια ανακοίνωση 400 ανθρώπων που έχουν κάνει την μεγαλύτερη απεργία της μεταπολίτευσης σε καιρούς καθολικού εργασιακού φόβου και ηττοπάθειας.

   Περιμένω.

   Διαγραφή
  2. Δεν απαιτώ τίποτα αν και θα 'θελα να μάθω ποιο είναι το πλαφόν της συμμετοχής κάποιου για να σχολιάσει μια δημόσια ανακοίνωση κι ένα δημοσίευμα (2500 ευρώ στο απεργιακό ταμείο, τρεις μέρες εθελοντική δουλειά και 7 επισκέψεις συμπαράστασης ναι εγώ ήμουν ο κοντός με το σπυρί στη μύτη...τι είναι αυτά ρε?)και τίποτα να μην είχα κάνει , πάλι δικαίωμά μου είναι να πιστεύω ότι τούς φασίστες πρέπει να τους λέμε φασίστες. επίσης είναι κρίμα να ξεχνάμε τον Χρήστο Σταμούλο και το 18μηνο αγώνα της εασ

   Διαγραφή
  3. Θα ενημερωθεί το σωματείο να σας αποστείλει τα χρήματά σας πίσω. Θα ενημερώσω προσωπικά η επιταγή να βγει στο όνομα "ο κοντός με το σπυρί στη μύτη."

   Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή στο τηλεπαιχνίδι.

   Διαγραφή
  4. Δε βαριέστε… αστείον ποσόν! Εμένα μου φτάνει να γυρίσουμε τα γάλατα στους φασίστες… άλλωστε με τους συντρόφους and the entire class-conscious proletariat θα τα βρούμε χωρίς γλειψίματα και διαμεσολαβήσεις… μια τάξη είμαστε βρε αδερφέ!

   Διαγραφή
 18. Προφανώς και η κριτική-αυτοκριτική είναι κομμάτι των αγώνων, κομμάτι των απολογισμών τους και όχι διαδικτυακό χαλί για να το πατάει ο οποιοσδήποτε ή για να δικαιολογεί εκ των υστέρων τη σοφή του στάση να απέχει, λειτουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο ως θεία κοινωνία για τον ίδιο.
  Και αυτό είναι δείγμα ήθους για εμένα το οποίο υπερασπίζομαι και παλεύω και εντός του χώρου όπου κινούμαι. Τώρα ποιός γράφει το Indy ή τι εκφράζει στην τελική δεν θέλει και πολύ ανάλυση και δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί καθώς δεν είναι κάποιος πολιτικός φορέας - ομάδα - συλλογικότητα η οποία εκφράζει μια άποψη και πάνω σε αυτή μπορούμε να κάνουμε κριτική. Κριτική η οποία θέλουμε να είναι γόνιμη για να προχωρήσει ο αγώνας. Τα μπλογκ που αναφέρεις έχουν πολιτικό εκφραστή άρα και θέση και πάνω σε αυτή πρέπει να γίνεται η κριτική.
  Η ανταγωνιστικότητα ή η «ιδιοκτησία» των αγώνων θα ήταν αδύνατο να μην υπάρχουν, καθότι στη διαλεκτική του σχέση ο α/α με την υπόλοιπη αριστερά, φέρει ως πολιτικός χώρος προφανώς και δυστυχώς τα κουσούρια και τις αδυναμίες της τελευταίας. Το ότι μπορεί να είναι πιο πρόδηλα μπορεί να έχει να κάνει με το ότι δεν προσπαθεί να τα κουκουλώσει. Είναι όμως κοινός παρονομαστής όλων των πολιτικών χώρων. Αλλά είναι ζητούμενο να εξαλειφθούν και αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω ότι συμβαίνει καιρό τώρα. Σίγουρα δεν έχουν στοιχεία μεταφυσικής αυτές οι αλλαγές αλλά σίγουρα υπάρχει προσπάθεια. Και σε αυτή τη προσπάθεια η λογοδοσία είναι η ουσία του αυτοκαθορισμού. Με εκτίμηση,

  Σεβεκ

  (αυτή είναι η ορθή εκδοχή)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. το κειμενο μαλλον προορίζεται σε ηλιθιους...γινεται να μην παρατηρησε κάποιοις κατευθείαν το σλογκαν που είχαν κολλησει πανω στα τρόφιμα που φέρανε???μην τρελαθουμε κιολας...
  αναφέρει ''επισκέφτηκαν ξαφνικά το εργοστάσιο με πρόσχημα την υλική βοήθεια''...όσο ξαφνικά και αν πήγαν έπρεπε οι απεργοί να τους πετάξουν έξω με τις κλωτσιές...ντροπη και αίσχος...
  δεν υπάρχει καμμια δικαιολογία πάνω σε αυτό το θέμα...όσο κι αν πάνε με μια ανακοίνωση να καλύψουν το σκηνικό...
  και όσο για τις άλλες μπουρδες που λεει ότι κάποιοι μετα απο αυτό βιάστηκαν να εγκαταλείψουν τους χαλυβουργούς έιναι μαλακίες του κκε που παλεύει εδω και καιρό να δείξει ότι μονο αυτό στηρίζει τον αγώνα των χαλυβουργων...
  το μονο σιγουρο έιναι ότι ο κόσμος δυστυχώς ξενέρωσε με τους χαλυβουργους γιατι εβγαλε το συμπέρασμα ότι το μονο που τους νοιάζει είναι η δουλεια τους και ότι για να το πετύχουν θα συμμαχήσουν ακόμα και με τους φασίστες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Υπάρχει πάλι ανώνυμο και ανυπόγραφο σχόλιο, που κατά την εκτίμησή μου μάλλον κακό κάνει στον "χώρο", αλλά αν αυτός που το γραψε θέλει να εμφανιστεί ας στείλει ψευδώνυμο, δεν έχω πρόβλημα. Εννοείται ότι απαξιώ να το απαντήσω προσωπικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. αν αναφερεσαι στο δικο μου σχόλια που λεω ότι το κείμενο ανφέρεται σε ηλίθιους να το πρβλημα σου ειναι ότι λειπει ενα ψευδώνυμο??? βάλε ψευδώνυμο ''αλληλέγγυος''

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπράβο "αλληλλέγγυε."

   Τώρα μπορείς να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου.

   Διαγραφή
  2. ειμαι πολυ περηφανος για τον εαυτο μου...το μηνυμα μου ομως δεν το δημοσιευεσες..

   Διαγραφή
  3. Απολογούμαι για το γεγονός ότι έχω οικογενειακή ζωή και εργασία και δεν κάθομαι 24 ώρες το 24 ωρο να σας εξυπηρετώ κύριε αντιεξουσιαστά.

   Παρακαλώ μην μού βάλετε πολύ αυστηρή αντιεξουσιαστική τιμωρία.

   Διαγραφή
 22. Βρε δεν λες καλα που ο α/α "χώρος" έμαθε μετα 1.5 μηνα +για την χαλυβουργία
  αλλα πήγε μετα απο 2 γιατι δεν ήξερε καν που ειναι και πηγαίναν στην χαλυβουργική
  της Γιάννας

  koufia logia


  ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως είπα και χθες, όπως υπάρχει ένα τμήμα της αναρχίας με αντιΚΚΕ μένος, έτσι υπάρχουν και κκέδες με "αντιαναρχικά" αντανακλαστικά...

   Διαγραφή
  2. Υπογραφή παρακαλώ, αλλιώς το σχόλιο θα σβηστεί. Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  3. Ναι σόρρυ ξεχάστηκα, εδώ Κάρλος.

   Διαγραφή
  4. Ξέρω ότι είναι σπαστικό αυτό που ζητάω, αλλά με δεδομένη την κατάσταση, πολλοί καλοθελητές μπορεί να εκμεταλλετούν το μη αυτόματο της εμφάνισης ψευδώνυμου για περαιτέρω πλαστοπροσωπίες.

   Διαγραφή
 23. Η απάντηση των "κάποιων άλλων" στην ανακοίνωση (και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που αναφέρει " Ταυτόχρονα, κάποιοι άλλοι από άλλες ομάδες, βρήκαν την αφορμή για να πούνε ανοιχτά αυτό που τόσον καιρό έκρυβαν, δηλαδή ότι και αυτοί αξιοποιούν την απεργία μας για δικούς τους λόγους χωρίς να συμφωνούν με αυτή και το περιεχόμενό της.") δεν είναι θεωρητική αλλά πράξη... http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1380643

  "κάποιος άλλος"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ
  Σάββατο 25 Φλεβάρη
  στο Πολυτεχνείο (Μηχανουργείο)

  ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ - ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΕΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ - ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΕΣ

  H απεργία στη Χαλυβουργία Ασπρόπυργου, που ξεκίνησε στις 31 Οκτώβρη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ενάντια στους όρους εξαθλίωσης και υποταγής που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία, είναι ένας αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια. Ένας αγώνας που εκδηλώθηκε μέσα στο ευρύτερο κλίμα κοινωνικής ασφυξίας που προκαλεί η κλιμακούμενη επιθετικότητα των αφεντικών όχι μόνο στους χώρους της μισθωτής σκλαβιάς αλλά και σε κάθε επίπεδο της ζωής. Μια εστία ταξικής αντίστασης που αποτελεί κομμάτι των αντιστάσεων που εξαπλώνονται στους δρόμους, στους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους, στις γειτονιές. Το πλήθος των κινήσεων αλληλεγγύης, που πυροδότησε με τη διάρκεια και την αποφασιστικότητά της η απεργία στη χαλυβουργία, είναι μια ζωντανή έκφραση της σύνδεσης ανάμεσα στις πολιτικές, κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που εκδηλώνονται από τα κάτω, παρά την επιθετικότητα της κρατικής καταστολής και πέρα από τα όρια της χειραγώγησης των αγώνων.

  Η πρόσφατη «επίσκεψη» μιας 15άδας νεοναζιστών της παρακρατικής συμμορίας Χρυσή Αυγή στις πύλες της Χαλυβουργίας και η γκαιμπελική προπαγάνδισή της είναι μια εχθρική πράξη προς αυτόν τον αγώνα και την αλληλεγγύη στην απεργία. Οι αντικοινωνικοί τραμπούκοι και μαχαιροβγάλτες, που έχουν εξαπολύσει δολοφονικές επιθέσεις σε πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, μαχαιρώνουν μετανάστες και εκμεταλλεύονται τις συνθήκες φτώχειας και φόβου που επιβάλλονται από τα πάνω για να διασπείρουν τα δηλητήρια του φασισμού και της φυλετικής διαίρεσης της εργατικής τάξης δεν έχουν καμιά θέση στους αγώνες που αναφέρονται στις αξίες της κοινωνικής και ταξικής ισότητας και αλληλεγγύης. H απελπισμένη αναζήτηση κάποιου κοινωνικού προσωπείου που έφερε ξαφνικά τα παρακρατικά καθάρματα στις πύλες του εργοστάσιου και το τραγικό λάθος εκείνη τη στιγμή να τους δοθεί βήμα και χαιρετισμός δεν φτάνουν για να σπάσει η πλήρης απομόνωσή τους και να γεφυρωθεί η άβυσσος που τα χωρίζει από τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, όπως είναι η απεργία στην Χαλυβουργία και η αλληλεγγύη γύρω από αυτήν.

  Στις 25 Φλεβάρη διοργανώνουμε στο Πολυτεχνείο συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της Χαλυβουργίας. Από την πλευρά μας, δρώντας ενάντια στον κρατικό και καπιταλιστικό έλεγχο της δημιουργικής έκφρασης, διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις που διαδίδουν με έναν άλλο τρόπο το μήνυμα της αυτοοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα της ζωής, βιώνοντας ως εργαζόμενοι - ες τον ασφυκτικό κλοιό των εξαθλιωτικών συνθηκών που επιβάλουν τα αφεντικά, λέμε πως αν σήμερα αξίζει να τραγουδάμε για κάτι είναι για έναν αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες αντιτάσσοντας στον αυταρχισμό και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας τη δύναμη της συλλογικότητας και της αξιοπρέπειας των απεργών. Για έναν αγώνα που δεν λύγισε μπροστά στον μεγαλοβιομήχανο Μάνεση, δεν καθορίστηκε από την αποσιώπηση των ΜΜΕ, δεν απονοηματοδοτείται και δεν απομονώνεται εξαιτίας της προβοκατόρικης εμφάνισης μιας παρακρατικής συμμορίας νεοναζιστών.

  Σε τελική ανάλυση, κάθε κοινωνικός – ταξικός αγώνας είναι και αντιφασιστικός κι αν κάποιοι δεν έχουν θέση στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών αυτοί είναι οι παρακρατικοί νοσταλγοί του Χίτλερ και όχι οι κοινωνικοί και ταξικοί αγωνιστές.

  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ

  Συνάντηση για την αυτοοργανωμένη έκφραση και δημιουργία

  --------------
  Η αφίσα-κάλεσμα εδώ: http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/sunaulia_1_.jpg

  Κάρλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καμιά απάντηση επ' αυτού; Ή μόνο τα 5-10 ανώνυμα σχόλια στο indymedia μας βολεύουν για να πετάμε λάσπη σ' έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο;

   Κάρλος

   Διαγραφή
  2. Προσωπικά έχω απαντήσει προ καιρού. Είπα: Όταν με το ένα χέρι με μαχαιρώνεις και με το άλλο μου δίνεις γάζες, τότε και με μαχαιρώνεις και με κοροϊδεύεις. Η κατάσταση μου θυμίζει το "μπιζ" που κάνουν και οι Fab 5; Στην κάθεται ένας και μετά κάνουν όλοι μπιζ να βρεις ποιος το κανε.

   Αυτό όμως θα το κάνεις μόνο αν δεν έχεις τίποτε καλύτερο να κάνεις απ' το να παριστάνεις τον ντετέκτιβ. Και στο δικό μου μυαλό, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, οι αστυνομικού τύπου δεν με αφορούν. Οπότε εκεί, τα πράγματα είναι απλά. Σε ένα πολυσυλλεκτικό χώρο η ομάδα που διαφωνεί ταυτοποιεί τον εαυτό της και δημοσιοποιεί την διαφωνία της με την άλλη ομάδα.

   Εάν αυτό δεν είναι ο τρόπος του α/α χώρου το κατανοώ, αλλά αυτό, η παντοτινή ασάφεια και αδιαφάνεια δηλαδή, δεν οφείλει να προβληματίζει τους εκτός του χώρου. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα αν εσείς βολεύεστε με την ασάφεια. Ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετούμε τους δικούς σας όρους όταν μιλάμε για σας. Αυτό είναι δική σας προτεραιότητα, και όχι δική μας.

   Καταληκτικά, έδωσα το βήμα σε όλους σας --πλην θρασύδειλου και προσωπικά προσβλητικού πλάσματος σε άλλο θρεντ-- μιλήσατε ελεύθερα, δεν σας έβρισε και δεν σας έκανε μαζική επίθεση κανείς (αν και έχω δει σε πολλά α/α σάιτ να κάνετε ακριβώς αυτό αν μπει κανας ατυχής κομμουνιστής), ειπώθηκαν κάποια πράγματα απ' τις δυο σκοπιές, και ο καθένας συνεχίζει εφ ω ετάχθη, ή στον δρόμο του και με τις επιλογές του κατά το λαϊκότερο.

   Ελπίζω πραγματικά να μην ξαναδώ 20 Οκτώβρη, αυτό και μόνο επαναλαμβάνω διαρκώς.

   Καλή συνέχεια.

   Διαγραφή
  3. Καταληκτικά και εγώ, οι αναρχικοί εκφράζονται μέσα απ' τις συλλογικότητες στις οποίες συμμετέχουν, όχι απ' τα τάδε ανώνυμα σχόλια στο ίντυ (στο οποίο παρεμπιπτόντως γράφουν πολλοί αριστεροί και κομμουνιστές) ή και σε οποιοδήποτε άλλο σάιτ ή μπλογκ. Γι' αυτό και η κριτική καλό είναι να γίνεται στα κείμενα και τις επιλογές αυτών των συλλογικοτήτων.

   Αν θέλεις να γίνει κριτική στο ίντυ (και εγώ θέλω και την κάνω, καθώς το θεωρώ ένα σημαντικό μέσο αντιπληροφόρησης αλλά με πάαααρα πολλά περιθώρια ποιοτικής αναβάθμισης) δεν έχεις παρά να την κάνεις, ακόμη και μέσα απ' τη διαχειριστική του συνέλευση που γίνεται κάθε τόσο, αλλά αυτή η κριτική σ' ένα σάιτ δεν μπορώ να δω πως έχει να κάνει με την τσουβαλιαστική κριτική συνολικά του α/α χώρου.

   Για την 20 Οκτώβρη, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο συμφωνώ μαζί σου...

   Καλή συνέχεια και από μένα, θεωρώ ότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφωνίες και τις ατοπίες του καθενός.

   Κάρλος

   Διαγραφή
 25. koufia logia
  Ο χωρος κινδυνεύει να γίνουν τα πάρτι αυτοσκοπός και οι δράσεις η
  αφορμή και πάνω απο ολα τα βιντεακια αλλιώς ειναι σαν μην έγιναν αυτος ειναι ενας λογος
  για τον μικρομεγαλισμο τους στην πραγματική ζωη ετσι πολλες φορες μπερδεύονται και αιφνιδιάζονται
  Τελος παντον η εξωκοινοβουλευτική αριστερα πλην τα μ-λ αυτο που μπορεί και κανει
  ειναι ο θόρυβος μπας και την προσέξουν απο εκει και περα τίποτα, συνηθισμένοι σε ασφαλες και
  αποστειρωμένο περιβάλλον ασύλου μακριά απο τα αφεντικά εκει στον τόπο εκμετάλλευσης της
  εργατικής ταξης και λιγό πριν πανε για το μικροαστικό τους καθήκον.
  Απο την αλλη ο α/α χωρος συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδι που νομίζει πως οτι και να
  κανει οι αλλοι ειναι υποχρεωμένοι να τους ανέχονται αλλα οι ιδιοι να μην αναγνωρίζουν
  στους αλλους τέτοια δικαιώματα έχουν μαλιστα τέτοια εξουσιαστική νοοτροπία που δεν μπορούν
  να χωνέψουν οτι το κκε δεν τους φοβάται ουτε τους χαϊδεύει τα αυτια σε αντιδιαστολή με την '
  αλλη" αριστερά
  ομως η κριτική που τους κανει το ΚΚΕ δεν ειναι στον αερα αλλα μετα απο γεγονότα (πραγματικά)
  επίσης κανεις δεν είπε πως ο α/α χωρος αποτελείτε αποκλειστικά απο προβοκάτορες αλλα
  πως κάποιοι κανουν προβοκατόρικες ενέργειες απο εκει και πέρα όποιος αναγνωρίζει σε αυτην
  την ιστορια τον εαυτο τυο καλα κανει και εκνευρίζεται
  Χρειάζεται ομως και κάποιου ειδους σοβαρότητα οταν αγωνίζεσαι και δεν αμφιβάλει κανεις πως
  εχουν τέτοιες προθέσεις οι περισσότεροι απο αυτους δεν ειναι ομως αρκετό ,εδω δεν μπορούν να κρατήσουν
  συμφωνίες που εχουν κανει μεταξύ τους,αλλα δεν έχουν αφήσει πορεία για πορεια που να μην την
  εχουν καπελώσει--διαλύσει ..
  Σε δικες τους ομως κινητοποιήσεις συμπαράστασης που κανουν φέρονται διαφορετικά
  ετσι οπως χρειάζεται για να περάσει το μήνυμα τους .
  Πρέπει νομιζω να επαναπροσδιορίσουν τι ειναι εξουσιαστική συμπεριφορά οχι μονο για τους αλλους αλλα
  και για τους ιδιους.
  Τωρα περί αυτοκριτικής του "χωρου" ειναι τέτοια που μετα απο την τραγωδία -δολοφονία της μαρφιν ηταν
  τοσο ειλικρινής που μας ήρθε η καλιδρομιου, οσο για τα "μικρα" περιστατικά ανθρώπων άσχετων
  που θεωρήθηκαν ασφαλιτες και τσακιστηκαν ενω δεν ηταν ποιος να ασχολείται τωρα με λεπτομέρειες.
  koysiate nazntarobia.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. @Καρλος:
  Οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την επίσημη διαφοροποίηση επώνυμων αναρχικών ομάδων από την πολιτική του Indy, που αφού προφανώς εξάντλησε τα λογοκριτικά του όρια σε βάρος όσων διαφώνησαν με τα γεγονότα της 20 οχτώβρη, είπε να επανέλθει στην δημοκρατική και κινηματική λειτουργεία του αναπαράγοντας βιντεάκια των χρυσαυγιτών.
  Μέχρι τότε δικαιούμαστε να τσουβαλιάζουμε, αφού και της 20ης οκτώβρη σειρά τέτοιων ανώνυμων σχολίων προετοίμασε το κλίμα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Εσείς το προβάλετε σαν δικό σας κεντρικό μέσο, άρα και εσείς πρέπει να διαφοροποιήστε από αυτό όταν το κρίνετε αναγκαίο. Δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να πάρει πόρτα-πόρτα τα στέκια και τους καφενέδες για να ρωτάει την ξεχωριστή άποψη της κάθε παραομάδας και του κάθε ανένταχτου "χωρικού"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάμε πάλι.

   Τα 5-10 ανώνυμα σχόλια σε μια "πολυπληθή" ανάρτηση σ' ένα ιντερνετικό μέσο αντιπληροφόρησης, στο οποίο σχολιάζουν οι πάντες (από φασίστες και λίτες που τρολάρουν μέχρι κομμουνιστές και αναρχικούς) δεν είναι αυτά που εκφράζουν τον α/α χώρο. Οι αναρχικοί εκφράζονται μέσα απ' τις συλλογικότητες στις οποίες συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν και όχι απ' τα ανώνυμα σχόλια στο ίντερνετ. Γι' αυτό και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτά (αν το ζήτημα είναι ο τρόπος λειτουργίας του ίντυ, σου γράφω παρακάτω). ΟΚ μέχρι εδώ;
   Για το θέμα της "επίσκεψης" των αυγών στη χαλυβουργία το μόνο κείμενο α/α συλλογικότητας που έχω δει είναι αυτό που παρέθεσα παραπάνω, με το οποίο και συμφωνώ σχεδόν απόλυτα.

   Πάμε τώρα και στο ίντυ. Καταρχήν αν θες να δεις το τι εκφράζει την διαχειριστική του ομάδα σχετικά με την απεργία δες εδώ (https://athens.indymedia.org/features.php3?id=792) και εδώ (https://athens.indymedia.org/features.php3?id=798), τα δύο κεντρικά που έχουν δημοσιευθεί, μαζί με εκατοντάδες λινκς για τις δράσεις και τα κείμενα αλληλεγγύης.
   Από εκεί και πέρα, αρχικά ας ξεκαθαριστεί ότι το ίντυ δεν είναι ο εκπρόσωπος των αναρχικών στον ίντερνετ, αλλά ένα κινηματικό μέσο με χαρακτήρα αντιπληροφόρησης και το οποίο όπως είπα έχει πάρα πολλά περιθώρια ποιοτικής αναβάθμισης. Επίσης, τα παράπονα και τις προτάσεις σχετικά με το πως λειτουργεί, την πολιτική δημοσίευσης και το κατά πόσο η διαχειριστική ομάδα την τηρεί δεν έχουμε παρά να τις εκφράσουμε στην τακτική διαχειριστική του συνέλευση. Όχι άλλο όμως τσουβάλιασμα και κριτική πάνω σε πράγματα που ποτέ κανείς δεν είπε, το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο όταν αναφέρεται κανείς στον α/α χώρο, ειδικά απ' τα καθεστωτικά μίντια (και συμπληρώνω ότι κάτι ανάλογο πολλές φορές κάνουν και πολλοί α/α όταν αναφέρονται στο κκε).

   Τέλος, υπενθυμίζω ότι την επόμενη μέρα απ' την "επίσκεψη" των ασπόνδυλων νοσταλγών του χίτλερ στους χαλυβουργούς πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία αλληλεγγύης στην απεργία (http://katalipsiesiea.blogspot.com/2012/02/3.html), ενώ αύριο έχει διοργανωθεί συναυλία αλληλεγγύης στο πολυτεχνείο (https://athens.indymedia.org/calendar/event.php?id=36185).

   Φιλικά,
   Κάρλος

   Διαγραφή