Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

"Προβοκάτορες" και "χειραγωγοί"-Βίοι παράλληλοι

Του Κ.Μ.

Αναδημοσιεύεται σε διπλανή στήλη ένα άρθρο του «Ρ» που, με αφορμή κάποια σχόλια του γνωστού δημοσιογράφου Πρετεντέρη, ασχολείται με τη διείσδυση προβοκατόρων στο αριστερίστικο κίνημα στην Ιταλία (και ειδικότερα στις «Ερυθρές Ταξιαρχίες»). Η τακτική αυτή διάφορων αστυνομιών και μυστικών υπηρεσιών δεν είναι φυσικά καινούργια και ειδικά στην Ιταλία, όπου αρκετά από τα παρασκήνια της δολοφονίας του Άλντο Μόρο είναι πλέον γνωστά, υπάρχουν και αποδείξεις όσων ήταν ήδη προφανή από πολιτική άποψη.

Εκτός όμως από τους φυσικούς αυτουργούς μιας προβοκάτσιας, εκείνους δηλαδή που αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν τις ενέργειες και να προκαλέσουν τα υλικά αποτελέσματά τους, η αστική τάξη πάντοτε επιστράτευε και τους ιδεολογικούς εκπροσώπους της, τους «αναλυτές», τους «δημοσιογράφους», τα ΜΜΕ, που αναλαμβάνουν να καλύψουν ιδεολογικά την προβοκάτσια, να παραμορφώσουν την επικαιρότητα, να βρουν επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν οι φυσικοί αυτουργοί, να καλλιεργήσουν το κλίμα στο οποίο αποσκοπεί η προβοκάτσια. Πίσω από τα τάγματα εφόδου που καίνε τα Ράιχσταγκ ακολουθούνε πάντα οι Γκαίμπελς, οι προετοιμασμένοι κατ' επάγγελμα χειραγωγοί της κοινής γνώμης.

Γι' αυτό έχει ξεχωριστή σημασία η ωμότητα και η ευθύτητα της συνέντευξης που παρουσιάζω εδώ. Πρόκειται για μια, ίσως λιγότερο γνωστή, συνέντευξη του Φρανσέσκο Κοσσίγκα, δεξιού Ιταλού γερουσιαστή, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός εσωτερικών, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. Σημαντικό πρόσωπο δηλαδή...

Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα "Quotidiano Νazionale" και στο δημοσιογράφο Andrea Cangini στις 23 Οκτωβρίου του 2008, πριν δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνταρασσόταν από φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του υπουργού παιδείας Gelmini. Όλη τη συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε στα Ιταλικά στο http://rassegna.governo.it/testo.asp?d=32976406 και στα Αγγλικά στο http://www.anarkismo.net/article/10457, που σημειώνω εδώ ότι πρόκειται για σοβαρό αναρχικό site. Αξίζει να προσθέσω ότι αυτά που είπε εδώ ο Κοσσίγκα έχουν καταχωρηθεί στην wikipedia κάτω από το άρθρο Agent Provocateur (βλ. http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_provocateur).

Το απόσπασμα της συνέντευξης που παραθέτω εδώ στα Ελληνικά είναι από το blog http://aristeripolitiki.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html. Κράτησα τα σχόλια και έλεγξα τη μετάφραση από το Αγγλικό κείμενο, η οποία είναι ηπιότερη της ορθής (π.χ. το «ματώστε τους» το μεταφράζει «ξυλοφορτώστε τους»), αλλά γενικά σωστή. Η συνέντευξη, στο ελληνικό site, περικόπτεται στην αρχή και στο τέλος, από όσο φαίνεται για λόγους συνάφειας με την επικαιρότητα της περιόδου δημοσίευσης της εκεί. Την επικαιρότητα αυτή αξίζει να δούμε αναλυτικά.

Στις 16-10-2011, ημέρα Κυριακή, και ενώ για την επόμενη Πέμπτη 20-10-2011 έχει ανακοινωθεί η διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου για τα μνημονιακά μέτρα, εμφανίζεται το κείμενο που έγινε γνωστό ως «Μανιφέστο Μίσους» της τρόικα Λοβέρδου-Διαμαντοπούλου-Ραγκούση, όπου εκεί διακηρυσσόταν ότι «ορισμένοι σπρώχνουν τα πράγματα πέραν των ορίων, για να γίνει μακελειό, πιστεύοντας, πως η Δημοκρατία δεν θα τολμήσει». Το κείμενο αυτών των τριών φωστήρων εμφανίζεται επομένως τέσσερις μέρες πριν την επίθεση παρακρατικών εναντίον των μπλοκ του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Συντάγματος, επίθεση που προφανή στόχο είχε το να οδηγήσει το ΚΚΕ σε εκ νέου αναδίπλωσή, μακριά από τα συλλαλητήρια των υπόλοιπων λαϊκών δυνάμεων και του αυθόρμητα διαμαρτυρόμενου λαού, όπου για πρώτη φορά είχε εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχει από κοινού.

Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της τότε επικαιρότητας είναι ότι και πάλι την ιδεολογική κάλυψη της προβοκάτσιας είχε αναλάβει εργολαβικά το ίδιο συγκρότημα. Έτσι, το «Βήμα της Κυριακής» προανάγγειλε στις 16-10-2011 τα μετά από παρέλευση τεσσάρων ημερών «επιχειρήματα» των προβοκατόρων, σε ύφος ΚΥΠατζή της κακιάς ώρας. Διαβάζουμε σε άρθρο με υπότιτλο «Η Αλέκα διασώζει το Κοινοβούλιο» τα εξής: «Θα γίνουμε Αργεντινή. Θα μπουν μέσα και θα μας σκοτώσουν» φώναξε ο κ. Θ. Πάγκαλος όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο των τριών υπαλλήλων. Βρισκόταν στη Βουλή και δίπλα του οι βουλευτές που τον άκουσαν πάγωσαν, πιστεύοντας ότι ο όχλος θα εισβάλει και θα τους λιντσάρει. Είχαν υπολογίσει χωρίς την... κυρία Αλέκα Παπαρήγα! Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, µονίµως καχύποπτη και προνοητική, είχε δώσει αυστηρές εντολές στην ομάδα περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Οι γεροδεμένοι κομμουνιστές, αντί να καταλάβουν τα (πρώην) Ανάκτορα, υπάκουσαν και τα προφύλαξαν εμποδίζοντας τον «συνασπισμό» ακροαριστερών και παρακρατικών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό από την πλευρά του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη. Για µία ακόμη φορά το ΚΚΕ έσωσε την αστική δημοκρατία...».

Θα προσέξατε ότι το σχόλιο αναφέρεται σε άλλο συλλαλητήριο, εκείνο στο οποίο οι ίδιοι παρακρατικοί έκαψαν τους τρεις ανθρώπους στη Marfin-Εγνατία Τράπεζα. Το ότι το ρεπορτάζ είναι παντελώς ψευδές όσο αφορά το ΚΚΕ (για τον Πάγκαλο, δεν ξέρω...), αφού τη μέρα εκείνη το ΠΑΜΕ πέρασε από την Πλατεία με ταχύ βηματισμό και διαλύθηκε αμέσως προς τις στήλες του Ολυμπίου Διός, εδώ ΔΕΝ ενδιαφέρει. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η λειτουργία του σε σχέση με τα μετά τέσσερις μέρες (20-10-2011) δραματικά περιστατικά. Διότι εδώ, σε τρεις γλαφυρές αράδες γραμμένες με ασφαλίτικη κουτοπονηριά, προσφέρεται όλη η ιδεολογική κάλυψη που επικαλούνται οι αυτοαποκαλούμενοι "αναρχικοί", ότι δηλαδή η τότε επίθεση κατά του ΠΑΜΕ οφείλεται στη δήθεν περιφρούρηση από το ΚΚΕ της Βουλής από τη λαϊκή οργή.

Την ίδια λειτουργία της ιδεολογικής κάλυψης και εκμετάλλευσης της φυσικής προβοκάτσιας, όπως στο παραπάνω άρθρο στο «Βήμα», επαναλαμβάνει σήμερα ακολουθώντας την πεπατημένη ο γνωστός Πρετεντέρης, με τα περί «οικογενειακού άλμπουμ της αριστεράς».

Η πρακτική, λοιπόν, της προβοκάτσιας και στη συνέχεια της πολιτικής και ιδεολογικής της αξιοποίησης αποτελεί δοκιμασμένο όπλο της οικονομικο-πολιτικής ελίτ, όπως καθαρά και με ευθύτητα λέει ο πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, στον οποίο επιστρέφουμε ευθύς.

Αρχικά (στο μέρος της συνέντευξης που δεν παραθέτουμε) ο Κοσσίγκα προτρέπει τις αρχές να διαφοροποιήσουν τη στάση τους μεταξύ μαθητών αφενός και φοιτητών-δασκάλων-καθηγητών από την άλλη, και τους καλεί να μη χτυπήσουν μικρούς μαθητές λόγω των αντιδράσεων που θα προκληθούν. Και ο δημοσιογράφος τον ρωτά:

Αντρέα Κανίνι: Ενώ οι φοιτητές;

Φραντσέσκο Κοσίγκα: Αφήστε τους να κάνουν ό,τι θέλουν. Αποσύρετε την αστυνομία από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, διαβρώστε το κίνημα βάζοντας προβοκάτορες έτοιμους για τα πάντα και αφήστε τους διαδηλωτές για καμιά βδομάδα να σπάνε καταστήματα, να καίνε αυτοκίνητα και να δημιουργούν χαμό στους δρόμους.

Αντρέα Κανίνι: Και μετά;

Φραντσέσκο Κοσίγκα: Τότε, με την κοινή γνώμη στο πλευρό σας, ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων θα πνίξει τις σειρήνες της αστυνομίας και των καραμπινιέρων.

Αντρέα Κανίνι: Με ποια έννοια;

Φραντσέσκο Κοσίγκα: Με την έννοια ότι οι δυνάμεις του νόμου και της τάξης δεν θα δείξουν οίκτο και θα τους στείλουν όλους στο νοσοκομείο. Μην τους συλλάβετε - οι δικαστές θα τους απελευθερώσουν αμέσως σε κάθε περίπτωση... βαράτε τους αλύπητα και ξυλοφορτώστε και τους δασκάλους τους που τους ξεσηκώνουν μαζί.

Αντρέα Κανίνι: Και τους δασκάλους;

Φραντσέσκο Κοσίγκα: Πάνω απ' όλα τους δασκάλους. Όχι τους γηραιότερους βέβαια, τα νέα κορίτσια όμως ναι, και αυτά. Έχετε ιδέα της σοβαρότητας αυτού που συμβαίνει; Υπάρχουν δάσκαλοι που προσηλυτίζουν τα παιδιά και τα ενθαρρύνουν να διαδηλώνουν - αυτό είναι εγκληματική συμπεριφορά!

Αντρέα Κανίνι: Αλλά συνειδητοποιείτε τι θα πουν στην Ευρώπη αν γίνει κάτι σαν αυτό που προτείνετε; "Ο φασισμός επιστρέφει στην Ιταλία", θα πουν.

Φραντσέσκο Κοσίγκα: Τρίχες, αυτός είναι ο δημοκρατικός δρόμος - να σβηστεί η φλόγα πριν απλωθεί η πυρκαγιά.
..........

Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον ότι καθώς το κίνημα στην Ελλάδα μαζικοποιείται και η κρίση διαπερνά τα αστικά κόμματα, η δοκιμασμένη συνταγή Κοσσίγκα μπαίνει και πάλι στην ημερήσια διάταξη με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Πηγή: Iskra

7 σχόλια:

 1. σαν να τους διαβάζω από τώρα (τους σχολιαστές του άρθρου)
  Εκδοχή 1 :
  "ρε σταλινικό σκουλίκι με τα επιχειρήματα του φασίστα Κοσίγκα πας να βγάλεις λάδι το βρωμο-ΚΚΕ ?"
  Εκδοχή 2 :
  "όχι Αντώνη δεν είναι σωστό να συγχέουμε αντιλήψεις που επικαθορίζ<ονται από άλλες συνθήκες, σε άλλες κοινωνίες"
  Εκδοχή 3 :
  "και ποιές είναι οι αποδείξεις σου για την εφαρμογή της πρότασης Κοσίγκα ?"

  and so on

  Taliban

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μεγάλο μέρος της συνέντευξης του Κόσιγκα μεταφρασμένο, είχε δημοσιευθεί κοντά στον Δεκέμβρη του '08 στο indymedia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Γύρω από το θέμα της κατάληψης της Νομικής και της οργάνωσης των επεισοδίων, το μπαλάκι των ευθυνών μεταφέρεται στην πρυτανεία του πανεπιστημίου Αθήνας. Λες και δε γνώριζαν όλοι πως, από την Πέμπτη, γινόταν κατάληψη από συγκεκριμένα άτομα.

  Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθήνας, Θ. Πελεγρίνης, έδωσε προχτές στη δημοσιότητα τρεις επιστολές προς τους αρμόδιους. Σύμφωνα με τον πρύτανη, η τρίτη επιστολή (του Σαββάτου), όπου υπάρχει αναφορά του Κοσμήτορα της ΝΟΠΕ για ζημιές, εστάλη και με φαξ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο υπουργείο Παιδείας κ.α. Επίσης, ο πρύτανης υποστήριξε ότι είχε επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας το Σάββατο, ενώ, αργότερα, μίλησε και με τον αναπληρωτή υπουργό, Κ. Αρβανιτόπουλο. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποστηρίζει πως η τρίτη επιστολή του πρύτανη έφτασε την Κυριακή, όταν είχε ήδη «ολοκληρωθεί το σύνολο του επιχειρησιακού σχεδιασμού», αλλά παρ' όλα αυτά «αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις περιφερειακά του κτιρίου της Νομικής Σχολής». Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρεται πως τα έγγραφα του πανεπιστημίου Αθήνας, τα δύο πρώτα (με ημερομηνίες 9 και 10 Φλεβάρη) έφτασαν τη ...Δευτέρα."

  Πολιτικο μαλτιπλ τσοης:

  Α)Το παραπανω αποσπασμα:
  1)Γραφτηκε στην"Καθημερινη".
  2)Γραφτηκε στον"Ριζοσπαστη".


  Β)Το παραπανω αποσπασμα:
  1)Δεν προκρινει εν γενει την αστικη νομιμοτητα και οτι αυτη στην προκειμενη περιπτωση συνεπαγοταν(ντου της αστυνομιας στην Νομικη,συλληψεις κλπ.)αλλα εν γενει την προλεταριακη αντιβια.
  2)Προκρινει εν γενει την αστικη νομιμοτητα και οτι αυτη στην προκειμενη περιπτωση συνεπαγοταν(ντου της αστυνομιας στην Νομικη,συλληψεις κλπ.)και οχι εν γενει την προλεταριακη αντιβια.

  ΠΡΟΣΟΧΗ!Πρωτα θα επιλεξετε και ΜΕΤΑ θα αιτιολογησετε/επιχειρηματολογησετε.

  Σε περιπτωση που επιχειρηματολογησετε ΧΩΡΙΣ να επιλεξετε θεωρειται οτι επιλεξατε τις απαντησεις με τον αριθμο ΔΥΟ(2),και τα οποια επιχειρηματα σας δεν ειναι αποδεκτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάνο, ως "προλεταριακή αντιβία" εννοείς την κατάληψη της Νομικής (στην οποία αναφέρθηκα μάλιστα τυχαία --και άκρως ειρωνικά--προ ημερών); Αυτήν με το αξεπέραστο σύνθημα "ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ";

   Έχει κάποια σχέση αυτό με εργατικό κίνημα και μού διέφυγε;

   Διαγραφή
 4. ΟΚ,ειναι θεωρητικα ανεπαρκεις οι καταληψιες στην Νομικη.

  Συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ.

  Δυσκολευομαι ομως να αντιληφθω το πως συνδεεται η θεωρητικη τους ανεπαρκεια/βλακεια(οπως θες πες το)με την εγκληση σε πρυτανη,ΥΠΡΟΠΟ κλπ.,γιατι πεταγαν λεει ο ενας το μπαλακι στον αλλον-που πρακτικα ισοδυναμει με εγκληση γιατι δεν εγινε ντου απο την Αστυνομια.

  ΥΓ το σχολιο σου δεν το ειδα,δεν βλεπω καν ολες τις αναρτησεις,ποσο μαλλον τα σχολια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Δυσκολευομαι ομως να αντιληφθω το πως συνδεεται η θεωρητικη τους ανεπαρκεια/βλακεια(οπως θες πες το)με την εγκληση σε πρυτανη,ΥΠΡΟΠΟ κλπ.,γιατι πεταγαν λεει ο ενας το μπαλακι στον αλλον-που πρακτικα ισοδυναμει με εγκληση γιατι δεν εγινε ντου απο την Αστυνομια."

   Εγώ το συγκεκριμένο το διάβασα ως κριτική της κολοκυθιάς που παίζει το κράτος όταν θέλει. Αν ρωτάς εμένα όμως, εγώ δεν θα ασχολούμουν καθόλου με το θέμα αυτό, διότι δεν βλέπω σε τι αφορά το ΚΚΕ το τι έγινε στην Νομική. Δεν έχει κανένα λόγο που να βλέπω εγώ να ανακατευτεί στο θέμα αυτό.

   Διαγραφή
  2. Προσωπικα εχω διαφωνησει με αρκετους(κυριως απο α/α χωρο)που ενα απο τα"επιχειρηματα"τους εναντιον του κκε ειναι(σχηματικα)οτι"το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ δεν τρωει ξυλο απο τους μπατσους για οτι κανει"(πχ ακτιβισμους στην Ακροπολη,ντου στην ΓΣΕΕ προσφατα κλπ).

   Το θεωρω,ανεξαρτητως των συμφραζομενων(που ειναι χοντρικα"εμεις τις τρωμε σχεδον συνεχεια"-κατι που ισχυει!),ΗΛΙΘΙΟ και ξεκαθαρα εγκληση για περισσοτερη καταστολη,που στην τελικη θα καταληξει και πανω τους.

   Πραγματι θα ηταν καλυτερα το κκε απο το να εγκαλει επι δυο ημερες στο πρωτοσελιδο του"Ριζοσπαστη"πρυτανεις,ΥΠΡΟΠΟ και σια,να μην πει τιποτε.

   Kαλυτερα για ολους,και για το ιδιο το κκε στην τελικη.

   Αυτα και το ληγω εδω.

   Διαγραφή