Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Χαλυβουργία: Νέες απολύσεις ανακοίνωσε η εργοδοσία

Αδίστακτα συνεχίζει την επίθεση η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, με τις πλάτες της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που στηρίζει ξεδιάντροπα κάθε αντεργατική αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου: χτες ανακοίνωσε νέες απολύσεις (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι απολύσεις έφταναν συνολικά τις 74), επιβεβαιώνοντας ότι οι επιχειρήσεις χωρίς κανέναν ενδοιασμό και παρά τα προκλητικά προνόμια που διασφαλίζουν από το πολιτικό τους προσωπικό χτυπάνε αδίστακτα και χωρίς κανένα έλεος τους εργάτες. Αυτή είναι η «αναδιοργάνωση» που η εργοδοσία έχει ανακοινώσει (επιδιώκοντας συνολικά 180 απολύσεις) και καλούσε τους εργάτες να συνεργαστούν για την εφαρμογή της.

Η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ολοκάθαρα πως η κλιμάκωση του αγώνα των χαλυβουργών είναι μονόδρομος. Τα «κοινά συμφέροντα» εργατών - εταιρείας για την υπεράσπιση των οποίων η εργοδοσία ζητούσε συνεργασία με ανακοίνωση μόλις την περασμένη Τρίτη δεν είναι τίποτ' άλλο παρά η υπογραφή των εργατών κάτω από τη θανατική τους καταδίκη: τις απολύσεις για όσους περισσεύουν και τη δουλειά με συνθήκες σκλαβιάς για όσους - προς το παρόν - θα συνεχίσει να απασχολεί η εταιρεία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι οι νέες απολύσεις έγιναν γνωστές χτες το πρωί, την ώρα που οι απεργοί χαλυβουργοί για 117 ημέρες βρίσκονταν σε νέα κινητοποίηση που έκαναν στο κέντρο της Αθήνας με συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

«Η εργοδοσία του Μάνεση έκανε σήμερα και νέες απολύσεις για να συνεχίσει, όπως ισχυρίζεται, την αναδιοργάνωση της επιχείρησης γιατί θεωρεί τους εργάτες κόστος. Κόστος όμως δεν είναι οι εργάτες είναι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες. Αυτή είναι η απάντηση που δίνουμε και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων», τόνισε από τη ντουντούκα στη πλατεία Ομονοίας ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Σιφωνιός. Ενώ οι απεργοί χαλυβουργοί ακόμα πιο πεισμωμένοι και αποφασισμένοι ξεκίνησαν με τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ, πολλών εκπροσώπων συνδικάτων, συνδικαλιστών, μαθητών και φοιτητών δυναμική πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου με το σύνθημα «Η χαλυβουργία θυσαυρίζει από τον εργάτη που ξεζουμίζει». Εκεί το σωματείο των χαλυβουργών συναντήθηκε με τη Γραμματεία του υπουργού ο οποίος έλειπε στο Υπουργικό Συμβούλιο για να κλείσουν τελικά ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη στις 9 το πρωί.

«Απαιτήσαμε συνάντηση με τον υπουργό μετά από 117 ημέρες απεργίας στις πύλες της φωτιάς. Καταγγείλαμε, ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο που βρίσκεται ο υπουργός τσακίζουν τους εργάτες και τους οδηγούν στην εξαθλίωση. Τη Τρίτη θα είμαστε και πάλι εδώ όπου θα ζητήσουμε από τη κυβέρνηση που δίνει συνεχώς προνόμια στους βιομηχάνους έκτακτη οικονομική ενίσχυση και να απαιτήσει αποσαφήνιση των θέσεων της εργοδοσίας», τόνισε αμέσως μετά ο Γ. Σιφωνιός και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να βρεθούν την καθαρά Δευτέρα στη πύλη της χαλυβουργίας και να γιορτάσουν τα κούλουμα αγωνιστικά στο πλευρό των χαλυβουργών.

Εκεί έξω από το υπουργείο οι απεργοί χαλυβουργοί υποδέχτηκαν και τους εργαζόμενους από τους Οργανισμούς της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που η κυβέρνηση οδηγεί στην κατάργηση, οι οποίοι έφτασαν εκείνη την ώρα με πορεία και σύνθημα: «Κλείνουν την Εστία και την Κατοικία των εργαζομένων την περιουσία».

3 σχόλια:

 1. 101 σχόλια για τον Χαλβατζή, ούτε ένα για τις νέες απολύσεις στη Χαλυβουργία, ούτε ένα για την απίστευτη τροπολογία κατά των μεταναστών εργατών. Είναι σίγουρη η κοινότητα σχολιαστών του μπλογκ ότι έχει θέσει τις σωστές προτεραιότητες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1. Οι "σχολιαστές του μπλογκ" δεν είναι "κοινότητα"--εμφανώς δεν μοιράζονται ούτε ιδεολογία ούτε αντιλήψεις.
   2. Θεωρώ τις ειδήσεις αυτές σημαντικές, ή μάλλον θεωρώ την είδηση για τους μετανάστες σημαντική. Το ότι ο Μάνεσης συνεχίζει να απολύει δεν είναι είδηση. Και μιας και μίλησες για προτεραιότητες και κοινότητες, μπορείς να δεις και τις προτεραιότητες των "αντιρατσιστών/αντιφασιστών" α/α απ' το ότι λάμπουν δια της απουσίας τους και απ' τα δύο, ενώ ξεχείλιζαν από αντιφασιστικά αισθήματα κατά την επίσκεψη της ΧΑ. Κι όμως, αν η επίσκεψη της ΧΑ είχε καταφέρει να διαλύσει την απεργία δεν θα "αναγκαζόταν" τώρα ο Μάνεσης να επιστρέψει στο στάνταρ ρεπερτόριο των απολύσεων. Διότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το μήνυμα είναι απλό: Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ. Αλλά δεν είδα κανένα προβληματισμό των αριστεροτέρων των αριστερών για τούτο.
   3. Το ότι η βάση του ΚΚΕ τρώει δεύτερη μαχαιριά μέσα σε μια βδομάδα δεν νομίζω πως δεν δικαιολογεί τις αντιδράσεις της. Είναι δύσκολο να είσαι κομμουνιστής. Πάντα ήταν, και θα γίνει δυσκολότερο.

   Διαγραφή
  2. Και φυσικά "κατακάηκαν" (ο "χώρος", ντε) από ευαισθησία για τον Χαλβατζή. Τι mail με το λινκ στο blog του, τι δεκάδες τρολιές χθες, δημοσιευμένες και μη...έτσι είναι αυτά. Ζητήματα προτεραιοτήτων.

   Αλλά έτσι μαθαίνουμε κι εμείς με ποιους έχουμε να κάνουμε και πόσο σκληρός θα γίνει ο αγώνας μας.

   Διαγραφή