Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

V.I. Lenin-Καλύτερα λιγότερα, αλλά καλύτερα (ΙI)

Πολλοί αναγνώστες νόμισαν πιθανόν ότι οι αριθμοί που παρέθεσα ενδεικτικά στο πρώτο μου άρθρο [Πώς πρέπει να ξαναοργανώσουμε την Επιθεώρηση των Εργατών και των Αγροτών] ήταν υπερβολικά μικροί. Είμαι βέβαιος ότι μπορούν να γίνουν πολλοί υπολογισμοί για να αποδείξουν ότι όντως είναι. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε κάτι πάνω από όλους αυτούς και άλλους παρόμοιους υπολογισμούς: την επιθυμία μας για πραγματικά παραδειγματική ποιότητα. 

Νομίζω πως ήρθε επιτέλους η ώρα να εργαστούμε πραγματικά σοβαρά για να βελτιώσουμε τον κρατικό μας μηχανισμό και σ' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει σχεδόν τίποτε χειρότερο απ' τη βιασύνη. Για αυτό το λόγο θα προτιμούσα να σημάνω μια έντονη προειδοποίηση ενάντια στο "φούσκωμα" των αριθμών. Κατά την άποψή μου θα πρέπει αντιθέτως να είμαστε πολύ ολιγαρκείς με τους αριθμούς στο ζήτημα αυτό. Ας πούμε με ειλικρίνεια ότι το Λαϊκό Κομμισαριάτο της Επιθεώρησης των Εργατών και των Αγροτών δεν έχει στο παρόν καμία εξουσία.  Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι θεσμοί χειρότερα οργανωμένοι από την Επιθεώρηση των Εργατών και των Αγροτών, και ότι κάτω απ' τις σημερινές συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε απ' το Λαϊκό Κομμισαριάτο. Αυτό πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας αν θέλουμε αληθινά να δημιουργήσουμε μέσα σε λίγα χρόνια έναν θεσμό που θα είναι κατ' αρχάς, παράδειγμα προς μίμηση, δεύτερον, θα κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη όλων, και τρίτον, θα αποδείξει σ' όλους ότι έχουμε πράγματι δικαιώσει την εργασία ενός θεσμού με τόσο υψηλή θέση όπως η Επιτροπή Κεντρικού Ελέγχου. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει άμεσα και ανεπίστρεπτα να απορρίψουμε κάθε γενική αριθμητική ένδειξη για το μέγεθος του προσωπικού στα γραφεία. Θα πρέπει να διαλέξουμε εργαζομένους για την Επιθεώρηση των Εργατών και των Αγροτών με ιδιαίτερη μέριμνα, και μόνο στην βάση των πιο αυστηρών εξετάσεων. Πράγματι, ποιός είναι ο λόγος να ιδρύσουμε ένα Λαϊκό Κομμισαριάτο το οποίο κάνει τη δουλειά του κουτσά-στραβά, το οποίο δεν απολαμβάνει την παραμικρή εμπιστοσύνη, και του οποίου τα λόγια δεν έχουν κανένα βάρος; Νομίζω ότι ο κύριος στόχος στην εγκαινίαση της εργασίας της ανοικοδόμησης που τώρα έχουμε κατά νου είναι να τα αποφύγουμε όλα αυτά.

Οι εργάτες που στρατολογούνται ως μέλη της Επιτροπής Κεντρικού Ελέγχου πρέπει να είναι άμεμπτοι κομμουνιστές, και νομίζω ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να διδαχτούν τις μεθόδους και τους στόχους της εργασίας τους. Περαιτέρω, θα πρέπει να υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός από γραμματείς για να συνδράμει την εργασία αυτή, οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε τριπλές εξετάσεις πριν λάβουν τον διορισμό τους. Και τέλος, οι αξιωματούχοι που σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα δεχτούμε άμεσα ως υπαλλήλους της Επιθεώρησης των Εργατών και των Αγροτών πρέπει να συμμορφώνονται με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

Πρώτον, πρέπει να έχουν προταθεί από πολλούς κομμουνιστές. 

Δεύτερον, πρέπει να περνούν εξετάσεις για την γνώση τους του κρατικού μας μηχανισμού.

Τρίτον, πρέπει να περάσουν εξετάσεις για τα βασικά της θεωρίας του κρατικού μας μηχανισμού, για τα βασικά της διοίκησης, της ρουτίνας του γραφείου, κλπ. 

Τέταρτον, πρέπει να εργάζονται σε τέτοια αρμονία με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου και με τη δική τους γραμματεία ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε για την εργασία του συνολικού μηχανισμού. 

Γνωρίζω πως αυτές οι προϋποθέσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές, και φοβάμαι πάρα πολύ ότι η πλειοψηφία των "πρακτικών" εργαζομένων στην Επιθεώρηση των Εργατών και των Αγροτών θα πει ότι αυτές οι προϋποθέσεις είναι μη πρακτικές, ή θα τις καγχάσουν. Αλλά ρωτάω οποιονδήποτε από τους παρόντες διευθυντές της Επιθεώρησης των Εργατών και των Αγροτών, ή οποιονδήποτε σχετίζεται με το σώμα αυτό, αν μπορούν να μου πουν με ειλικρίνεια ποιός είναι ο πρακτικός σκοπός ενός Λαϊκού Κομμισαριάτου όπως είναι η Επιθεώρηση των Εργατών και των Αγροτών. Νομίζω πως η ερώτηση αυτή θα τους βοηθήσει να ανακτήσουν την αίσθηση αναλογιών τους. Είτε δεν αξίζει τον κόπο να κάνουμε άλλη μια απ' τις πολλές αναδιοργανώσεις που κάναμε σ' αυτή την απελπιστική περίπτωση, την Επιθεώρηση των Εργατών και των Αγροτών, είτε θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε για δουλειά, με αργές, δύσκολες και ασυνήθιστες μεθόδους, και ελέγχοντας τις μεθόδους αυτές ξανά και ξανά, για να δημιουργήσουμε κάτι πράγματι παραδειγματικό, κάτι που να κερδίσει τον σεβασμό όλων για τις αρετές του, και όχι μόνο λόγω του βαθμού και του τίτλου του. 

Αν δεν εξοπλιστούμε με υπομονή, αν δεν αφιερώσουμε πολλά χρόνια στον στόχο αυτό, καλύτερα να μην ασχοληθούμε καν. 

Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να επιλέξουμε έναν ελάχιστο αριθμό των ανώτερων ινστιτούτων εργατικής έρευνας, τα οποία προετοιμάσαμε τόσο βιαστικά, να βεβαιωθούμε ότι έχουν σωστή οργάνωση, και τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά μόνο με τρόπο που συμμορφώνεται με τα υψηλά στάνταρ της σύγχρονης επιστήμης και μας δίνει όλα της τα πλεονεκτήματα. Αν το κάνουμε αυτό, δεν θα είναι ουτοπικό το να ελπίσουμε ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα έχουμε έναν θεσμό ικανό να επιτελεί τις λειτουργίες του, να εργάζεται συστηματικά και σταθερά για την βελτίωση του κρατικού μας μηχανισμού, έναν θεσμό με την στήριξη της εμπιστοσύνης της εργατικής τάξης, του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, και όλου του πληθυσμού της Δημοκρατίας μας. 

Η χαμαλοδουλειά που απαιτείται γι' αυτό πρέπει να αρχίσει άμεσα. Αν το Λαϊκό Κομμισαριάτο της Επιθεώρησης των Εργατών και των Αγροτών δεχόταν το παρόν σχέδιο αναδιοργάνωσης, δεν θα μπορούσε να κάνει τα προκαταρκτικά βήματα και να εργαστεί μεθοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί ο στόχος, χωρίς βιασύνη, και χωρίς δισταγμούς απέναντι στην αλλαγή πραγμάτων που έχουν ήδη γίνει.

Κάθε μεσοβέζικη λύση θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβής για το θέμα. Ένα μέτρο για το μέγεθος της Επιθεώρησης των Εργατών και των Αγροτών που βασίζεται σε οποιοδήποτε άλλο σκεπτικό θα βασιζόταν στην πραγματικότητα πάνω στα παλιά γραφειοκρατικά κίνητρα, στις παλιές προκαταλήψεις, σε πράγματα ήδη καταδικασμένα, καθολικά γελοιοποιημένα, κλπ. 

Κατά βάση, το ζήτημα έχει ως εξής:

Ή θα αποδείξουμε τώρα ότι μάθαμε στ' αλήθεια κάτι για την κρατική οργάνωση (και θα έπρεπε να έχουμε μάθει κάτι σε πέντε χρόνια), ή θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αρκετά ώριμοι για αυτό. Αν συμβαίνει το δεύτερο, καλύτερα να μην ασχοληθούμε καν με το καθήκον.

Νομίζω ότι με το ανθρώπινο υλικό που διαθέτουμε, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι μάθαμε αρκετά για να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε συστηματικά τουλάχιστον ένα Λαϊκό Κομμισαριάτο. Βεβαίως, αυτό το συγκεκριμένο Λαϊκό Κομμισαριάτο θα πρέπει να γίνει μοντέλο ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού μας. 

Πρέπει άμεσα να ανακοινώσουμε διαγωνισμό για την σύνθεση δύο ή περισσότερων εγχειριδίων για την οργάνωση της εργασίας γενικά, και για την διοίκηση ειδικότερα. Μπορούμε να πάρουμε ως βάση το βιβλίο που ήδη δημοσίευσε ο Yermansky, αν και πρέπει παρενθετικά να ειπωθεί ότι οι συμπάθειές του είναι εμφανώς με τους Μενσεβίκους και ο ίδιος είναι ακατάλληλος να συνθέσει εγχειρίδια για το σοβιετικό σύστημα. 

Μπορούμε επίσης να πάρουμε ως βάση το πρόσφατο βιβλίο του Kerzhentsev, και μπορεί να είναι χρήσιμα κάποια από τα άλλα τμηματικά κατάλληλα εγχειρίδια.  

Πρέπει να στείλουμε αρκετούς σωστά εξοπλισμένους και ευσυνείδητους ανθρώπους στη Γερμανία ή τη Βρετανία, για να συλλέξουν βιβλιογραφία και να μελετήσουν το ζήτημα αυτό. Αναφέρομαι στην Βρετανία σε περίπτωση που το βρούμε αδύνατο να στείλουμε ανθρώπους στις ΗΠΑ ή τον Καναδά. 

Πρέπει να διορίσουμε μια επιτροπή για να σχεδιάσει το προκαταρκτικό σχέδιο εξετάσεων για υποψηφίους υπαλλήλους της Επιθεώρησης των Εργατών και των Αγροτών. Το ίδιο και για την Επιτροπή Κεντρικού Ελέγχου. 

Αυτά και άλλα παρόμοια μέτρα δεν θα παρουσιάσουν βέβαια δυσκολίες για τον Λαϊκό Κομμισάριο ή για το διοικητήριο της Επιθεώρησης των Εργατών και των Αγροτών ή για το προεδρείο της Επιτροπής Κεντρικού Ελέγχου. 

Ταυτόχρονα, πρέπει να διοριστεί μια προκαταρκτική επιτροπή που θα επιλέξει υποψηφίους για την Επιτροπή Κεντρικού Ελέγχου. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε πια να βρούμε περισσότερους υποψηφίους για το πόστο αυτό από τις τάξεις των έμπειρων εργαζομένων σε όλα τα τμήματα, καθώς και από τους φοιτητές των ανώτερων σοβιετικών μας σχολών. Δεν θα ήταν σωστό να αποκλείσουμε τη μία ή την άλλη κατηγορία εκ των προτέρων. Πιθανόν να πρέπει να προτιμηθεί μια ανάμικτη σύνθεση για τον θεσμό αυτό, που θα συνδύαζε πολλές ποιότητες, και διαφορετικές αρετές. Συνεπώς, τα καθήκοντα της σύστασης μιας λίστας υποψηφίων θα χρειαστούν αρκετή δουλειά. Για παράδειγμα,  θα ήταν ελάχιστα επιθυμητό το προσωπικό του νέου Λαϊκού Κομμισαριάτου να αποτελείται από ανθρώπους ενός και μόνο τύπου, μόνο από αξιωματούχους, για παράδειγμα, ή να αποκλείει ανθρώπους προπαγανδιστικού τύπου, ή ανθρώπους που η κύρια ποιότητά τους είναι η κοινωνικότητα, η η ικανότητά τους να διεισδύουν σε κύκλους που δεν είναι εντελώς αναμενόμενοι για αξιωματούχους σ' αυτό το πεδίο, κλπ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου