Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Ιδιοκτήτη! Πένη!

Η πλήρης και ελεύθερη ιδιοκτησία της γης σήμαινε όχι μόνο απεριόριστη και ανεμπόδιστη δύναμη στην κάρπωση της γης· σήμαινε επίσης ισχύ αλλοτρίωσής της. Όσο η γη ανήκε στη φυλετική ομάδα, δεν μπορούσε να υπάρξει και τέτοια ισχύς. Αλλά όταν ο νέος γαιοκτήμονας-ιδιοκτήτης αποτίναξε μια και καλή όλα τα δεσμά που τον κράταγαν εξαιτίας του πρότερου δικαιώματος της φυλετικής ομάδας και της φυλής, έκοψε επίσης τα δεσμά που τον κράταγαν ως τότε αδιαχώριστα δεμένο με τη γη. Το χρήμα, που επινοήθηκε την ίδια περίοδο που επινοήθηκε και η ατομική ιδιοκτησία γης, τού έδειξε τι σήμαινε τούτο. Η γη μπορούσε τώρα να γίνει εμπόρευμα, μπορούσε να πουληθεί ή να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο. Δεν είχε προλάβει να εισαχθεί η ατομική ιδιοκτησία και επινοήθηκε μαζί της και η υποθήκευσή της (βλ. Αθήνα). Όπως ο εταιρισμός και η πορνεία τρέχουν ξωπίσω την μονογαμία, έτσι και από δω και μπρος, η υποθήκευση τρέχει ξωπίσω την ατομική ιδιοκτησία της γης. Ζητήσατε πλήρη, ελεύθερη, αλλοτριώσιμη ιδιοκτησία της γης, πάρτε την τώρα -- "εσύ το επιθύμησες" ['tu l'as voulu, Georges Dandin'].
Friedrich Engels, Η καταγωγή της οικογένειας, της ιδιωτικής περιουσίας και του κράτους, αγγ. έκδοση, σ. 205.

4 σχόλια:

 1. Να παραταθεί για ακόμα τρία χρόνια η αναστολή πλειστηριασμών της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας, ώστε χιλιάδες νοικοκυριά να αποφύγουν τον εφιάλτη της κατάσχεσης, ζητούν οι οργανώσεις καταναλωτών και δανειοληπτών.

  Η τελευταία εξάμηνη παράταση που δόθηκε, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

  Για τα επόμενα τρία χρόνια, υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα μισά είναι πρώτη κατοικία, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού, καθώς έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις.

  Όπως σημειώνει η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου εκδικάζονται αιτήσεις για διαταγές πληρωμής άνω των 12.000 ευρώ, στο πρώτο φετινό εξάμηνο εκδόθηκαν 25.000 αιτήσεις περίπου, έναντι 5.000 στο σύνολο του 2008.

  http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=87147

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. εγω λέω να καταργηθεί τελείως ο πλειστηριασμός της κύρια ή μοναδικής κατοικίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένγκελς: Κάθε απόπειρα προστασίας της ιδιοκτησίας είναι απόπειρα που στηρίζεται στην παραβίαση της ιδιοκτησίας.

   Κάθε προστασία της ιδιοκτησίας μιας ομάδας είναι παραβίαση της ιδιοκτησίας μιας άλλης.

   Διαγραφή