Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Ψιλά γράμματα


ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ
Σε «γκούλαγκ» επειδή δεν έκλαψαν τον Κιμ Γιονγκ

Σε πολύμηνη παραμονή σε στρατόπεδα εργασίας καταδικάστηκαν από την Βόρειο Κορέα, όσοι δεν θρήνησαν με τον…ενδεδειγμένο τρόπο τον θάνατο του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Daily NK στην ιστοσελίδα της.

Όσοι καταδικάστηκαν σε 6μηνα καταναγκαστικά έργα κατηγορήθηκαν ότι δεν πήραν μέρος στις οργανωμένες τελετές πένθους ή ότι δεν κατάφεραν να κλάψουν ή να δείξουν ειλικρινή θλίψη στις τελετές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily NK με έδρα τη Νότιο Κορέα, επικαλούμενη μία ανώνυμη πηγή.

Άλλοι Βορειοκορεάτες εστάλησαν σε στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» ή εκδιώχθηκαν σε αγροτικές περιοχές μαζί με τις οικογένειές τους επειδή τόλμησαν να επικρίνουν την κληρονομική διαδοχή στην ηγεσία της χώρας για τρίτη γενιά.

[...]

Στο τέλος της επίσημης περιόδου πένθους οι τοπικές κυβερνητικές επιτροπές, οι βιομηχανίες και άλλες εταιρείες διοργάνωσαν συνελεύσεις όπου ασκήθηκε κριτική και στη συνέχεια επιβλήθηκαν οι ποινές, σύμφωνα με την Daily NK, στην οποία εργάζονται αντικαθεστωτικοί Βορειοκορεάτες.

Τα ψιλά γράμματα:


The Daily NK is a recipient of $145,000 of funding from the National Endowment for Democracy, an NGO funded by the US Congress.


[...]

Because of the difficulties of reporting from North Korea, some reports are inaccurate: Ha Tae-keung of Open Radio for North Korea, a radio station closely associated with Daily NK, concedes thatBecause our sources have never been trained in journalism, exaggeration is a problem for us", while Lee Chan-ho, a chief analyst at the South Korean Ministry of Unification, warned that the “flood of raw, unconfirmed reports” was unconstructive.

18 σχόλια:

 1. Η "είδηση" ξεκίνησε από ένα και μοναδικό σάιτ και αναπαράχθηκε απ' την ίδια πηγή παγκόσμια. Πηγή της πηγής; "a source from North Hamkyung Province". Μιλάμε για υψηλό ρεκόρ στην έγκυρη ενημέρωση των παγκόσμιων ΜΜΕ: http://www.dailynk.com/english/read.php?cataId=nk01500&num=8668

  Και κάποιοι παραπονιούνται (πού σαι; Θανάση;) για τις τερατολογίες των ελληνικών ιστολογίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Α, προς τζιμάνια στο Έθνος: Δεν υπάρχει εφημερίδα Daily NK που να έχει ΚΑΙ ιστοσελίδα ("όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Daily NK στην ιστοσελίδα της"), η εφημερίδα ΕΙΝΑΙ ιστοσελίδα ("The Daily NK is an online newspaper").

  Όπως ίσως κατανοήσετε, 145.000 δολάρια είναι αρκετά καλό ποσό για να διατηρείς ένα online site. Θα το έλεγα τζάμπα επένδυση για τις ΗΠΑ, πλουσιοπάροχο όμως για τους "δημοσιογράφους" του σάιτ.

  Άντε, και εις ανώτερα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!

  Ο αιμοσταγής συντάκτης του Lenin Reloaded τα παίρνει από τον αιμοσταγέστερο δικτάτορα το γιο του άλλου δικτάτορα που κάνει τα αιμοσταγή πράματα και φρίττει ο λαός της Ελλάδας σε όλα τα σάιτ!!!!!

  Το πληροφορηθήκαμε από τον Ρου φιά νο, τον βορειοκορεάτη της επαρχίας Χα φιέ που δραπέτευσε, με χίλιους κινδύνους, απ' τα τρομαχτικά βορειοκορεατικά γκούλαγκ!!!!

  "Η Βόρεια Κορέα είναι τίγκα στα γκούλαγκ, τα μπούνκερ, και τις αίθουσες βασανιστηρίων", μάς δήλωσε κατ' αποκλειστικότητα ο Ρου φιά νο!!! Βασικά, είναι φτωχή χώρα επειδή όλο της το έδαφος καταλαμβάνεται από γκούλανγκ, μπούνκερ, και αίθουσες βασανιστηρίων, με εξαίρεση τα τετραγωνικά για πλατείες αφιερωμένες στον Κιμ Ιλ Σουνγκ, οπότε δεν μένει τίποτα για την γεωργία!!!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αρθρο του Δελαστίκ, το οποίο βρήκα πάρα πολύ ενδιφέρον, από... την ίδια εφημερίδα:

  "Ακόμη και το όνομα της Κορέας στα κορεάτικα είναι πολιτικά απατηλό: λέγεται Τσοσόν, που σημαίνει «Χώρα της Πρωινής Γαλήνης». Εξήντα ολόκληρα χρόνια όμως τώρα και μόνο το αίσθημα γαλήνης, ηρεμίας και ειρήνης δεν αποπνέει η Κορεατική Χερσόνησος. Το εντελώς αντίθετο. Μάλιστα από την εποχή του κορεατικού πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί από τεχνική σκοπιά να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα! Δεν έχει υπογραφεί ούτε τυπικά κάποια συνθήκη ειρήνης.

  Ο θάνατος του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ έθεσε εκ νέου επί τάπητος το κορεατικό ζήτημα, με το ίδιο ερώτημα που είχε τεθεί και το 1994, όταν είχε πεθάνει ο πατέρας του, ο θρυλικός Κιμ Ιλ Σουνγκ: Θα καταρρεύσει το βορειοκορεατικό καθεστώς και θα απορροφηθεί η Βόρεια Κορέα από τη Νότια;

  Στα 17 χρόνια που πέρασαν από τον θάνατο του ιδρυτή της Β. Κορέας και παρά το γεγονός ότι τότε ήταν πρόσφατη η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και η κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», οι ελπίδες της Δύσης ότι ήταν δήθεν αναπόφευκτη η πτώση και της Β. Κορέας διαψεύστηκαν παταγωδώς. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ επιβίωσε παρά τις τεράστιες δυσκολίες και παρά την εξαφάνιση της ΕΣΣΔ, που ήταν θεμελιώδης οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος. Φυσικά αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων. Στον μισό αιώνα που κυβερνούσε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, όσο κι αν αυτό είναι παντελώς άγνωστο στη χώρα μας, η Βόρεια Κορέα ήταν ο ισχυρός πόλος και όχι η Νότια. Γι' αυτό και το τείχος που χωρίζει τα δύο κορεατικά κράτη το είχαν χτίσει οι... Αμερικανοί και όχι οι Βορειοκορεάτες, όπως θα νόμιζε κανείς. Γι' αυτό και ήταν η Νότια Κορέα που απαγόρευε στους Νοτιοκορεάτες να ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα επί ποινή... θανάτου!!!

  Αντιθέτως, η Β. Κορέα αισθανόταν τότε τέτοια αυτοπεποίθηση που η επίσημη γραμμή της ήταν η ένωση των δύο κορεατικών κρατών με διατήρηση του κοινωνικού του συστήματος σε κάθε κομμάτι και ελεύθερη διακίνηση του πληθυσμού για να ζει σε όποιο τμήμα και σύστημα ήθελε! Γι' αυτό και επί δεκαετίες οι ΗΠΑ διατηρούσαν στην εξουσία της Ν. Κορέας αμερικανόδουλες χούντες. Στα χρόνια του Κιμ Γιονγκ Ιλ η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ στη Β. Κορέα. Η Ν. Κορέα έγινε σαφώς ισχυρότερη όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Το βορειοκορεατικό καθεστώς έδωσε σχεδόν αποκλειστικά τη μάχη αποτροπής της κατάρρευσής του, την οποία πάντως κατόρθωσε να κερδίσει. Αντεξε στην αμερικανική και νοτιοκορεατική πίεση. Αυτό δεν είναι ασήμαντο, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

  Τώρα αρχίζει, όπως φαίνεται, η εποχή του Κιμ του 3ου, του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μπορεί να αντέξει σήμερα ένα τόσο απομονωμένο καθεστώς της πιο απολυταρχικής εκδοχής του «υπαρκτού σοσιαλισμού»; Πολύ δύσκολα, είναι η απάντηση.

  Ας μη βιαστεί όμως κανείς να ξεγράψει τη Β. Κορέα. Αυτή η μυστηριώδης χώρα είναι πολύ πιο «σκληρό καρύδι» από όσο νομίζουν πολλοί. Πρώτα πρώτα το καθεστώς έχει ευρύτατη λαϊκή βάση και ο θρήνος των Βορειοκορεατών που εμφανίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες είναι σε μεγάλο βαθμό αληθινός και εξηγείται μόνο αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της Κορέας του 20ού αιώνα, όπου ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ταυτίστηκε με την απελευθέρωσή της από έναν σαραντάχρονο κτηνώδη ιαπωνικό αποικιακό ζυγό. Η αμερικανική επίθεση λίγο μετά την απελευθέρωση «θεοποίησε» τον Κιμ Ιλ Σουνγκ στη συνείδηση του λαού και τον ανύψωσε σε σύμβολο εθνικής ανεξαρτησίας ολόκληρου του κορεατικού έθνους".

  συνεχίζεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Από εκεί και πέρα, η Βόρεια Κορέα έχει φανερούς και κρυφούς υποστηρικτές. Η Κίνα ανήκει στους πρώτους. Οσο κι αν φανεί απίστευτο, η... Ιαπωνία ανήκει στους δεύτερους! Επισήμως το Τόκιο βγάζει αφρούς εναντίον της Β. Κορέας. Στην πραγματικότητα όμως σε καμία περίπτωση η Ιαπωνία δεν επιθυμεί μια ενωμένη Κορέα, όργανο της αμερικανικής πολιτικής! Προτιμά να διαιωνίζεται η διαίρεση παρά να αποκτήσει η Ουάσιγκτον ένα «πιόνι» τόσο κοντά στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, με πληθυσμό άνω των 70 εκατομμυρίων ανθρώπων και εξαιρετικά ισχυρή πολεμική μηχανή, τη στιγμή μάλιστα που οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πολύ κατώτερες των κορεατικών εξαιτίας των δεσμεύσεων μετά την ήττα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

  ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ
  Κατάλαβε ότι χωρίς πυρηνικά δεν ζει

  Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ της Β. Κορέας μέχρι τώρα οφείλεται στο ότι η ηγεσία της συνειδητοποίησε έγκαιρα ότι χωρίς πυρηνικά όπλα δεν θα μπορούσε να αντέξει την πίεση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δεν θα δίσταζαν να εξαπολύσουν νέο πόλεμο εναντίον της χώρας για να ανατρέψουν το καθεστώς της, όπως έκαναν ήδη στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν. Ανέπτυξαν λοιπόν πυρηνικά όπλα, διαφήμισαν την ύπαρξή τους και κατέστησαν σαφέστατο ότι δεν θα διστάσουν να καταστρέψουν τη Νότια Κορέα και τις δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, αν η Ουάσιγκτον τολμήσει να εξαπολύσει πόλεμο κατά της Βόρειας Κορέας! Εχοντας πλήρως στρατιωτικοποιήσει την κοινωνία τους ώστε να είναι βέβαιη η αρχική νίκη επί της Νότιας Κορέας σε συμβατικό πόλεμο, ανάγκασαν τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα επίθεσης. Το καθεστώς έχει ευρεία λαϊκή βάση και μια πλήρως στρατιωτικοποιημένη κοινωνία που δεν επιτρέπει ξένη επίθεση".

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63592912

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Ιβάν : Δεν είναι εντυπωσιακό α) ότι και τα δύο κείμενα φιλοξενούνται στην ίδια εφημερίδα (πολυφωνία λέγεται, κακόβουλοι, όχι διγλωσσία!), β) ότι ο Δελαστίκ γράφει στο Έθνος, ήτοι σε αστική εφημερίδα;

  @rockingforum: Το να είσαι μαρξιστής σημαίνει απλώς ότι έχεις την τάση να "κοσκινίζεις" περισσότερο ειδήσεις που "βρωμάνε" από μακριά αντικομμουνιστική τερατολογία. Και έχει γίνει γελοία εύκολο, πολλές φορές, να εντοπίσεις και να αποκαλύψεις το ιδεολογικό τους bias.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πω πω ρεζίλι...http://www.rednotebook.gr/details.php?id=4501

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αντώνη, για τον Δελαστίκ, δεν έχω άποψη, πέρα από κάποια πράγματα που έχω διαβάσει και ακούσει, να έχει γράψει και να έχει πει.
  Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα τι εννοείς.
  Αν κατάλαβα σωστά, δεν νομίζω ότι δηλώνει κομμουνιστής.
  Επίσης, αν δηλώνει κομμουνιστής, δεν νομίζω ότι πολλά από όσα έχει πει έχουν καμία σχέση με τον κομμουνισμό!
  Πάντως σε σχέση με συναδέλφους του, στις αστικές εφημερίδες, μέχρι και όαση, μπορώ να τον χαρακτηρίσω!

  Τώρα για το Έθνος, και χωρίς να θέλω να είμαι πνεύμα αντιλογίας, εντυπωσιάστηκα από κάτι, αλλά από όχι από τη διγλωσσία (διγλωσσία λέγεται, αγαθοί, όχι πολυφωνία!).
  Αυτό θα μου είχε κεντρίσει την προσοχή, αν μιλούσαμε για την Αυγή, π.χ., που θεωρεί τον «εαυτό» της, προοδευτική εφημερίδα.
  Με δεδομένο όμως ότι εδώ μιλάμε για εφημερίδα του Μπόμπολα(!!!),
  αυτό που με εντυπωσίασε ήταν, από μόνη της, η… ύπαρξη/δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου!
  Ειλικρινά σου μιλάω, όταν το διάβαζα, δεν πίστευα στα μάτια μου…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!!
  Καταφέραμε να υποκλέψουμε μήνυμα, που έστειλε ο Λάτσης στον Μπόμπολα, λίγο μετά την δημοσίευση του παραπάνω άρθρου:

  «Προσοχή! Η σωτηρία της πατρίδος και του έθνους είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα.
  Στην κατεύθυνση αυτή, σας εφιστώ την προσοχή:
  Είναι επιτακτική ανάγκη να ενταθεί ο έλεγχος στο περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύονται, ΠΡΙΝ, αυτά δημοσιευτούν.
  Ας μην βγάλουμε, μόνοι μας, τα μάτια μας.
  Υ.Γ.: Το βράδυ έχω συνάντηση με Παπανδρέου και Σαμαρά.
  Θα τους βάλω να φιληθούν! Έχει να πέσει γέλιο!»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι:

  Γράφει ένας για το ποστ:

  "Εντωμεταξύ, στην ουσία κατηγορείτε τους αντικαθεστωτικούς ότι είναι βαμμένοι και υπερβολικοί, όταν – εξ όσων φαίνεται – η πηγή είναι οι ίδιοι οι συνεργάτες τους που έχουν την τιμιότητα να το υπογραμμίζουν και να το εξηγούν. Φαντάζομαι πως έχετε βρει ανάλογες ειλικρινείς αναλύσεις από τη Βόρειο Κορέα, όπου η ελευθεροτυπία ανθίζει (πφφφφ), και ότι περιμένατε πως οι αντικαθεστωτικοί θα χρηματοδοτούνταν από το ίδιο το Καθεστώς που με γνώμονα τη δημοκρατία και την αλήθεια αναζητά την κριτική και όχι από τους κακούς Αμερικανούς, που κακώς φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν.

  Πουλήστε μας τρέλα, λεφτά υπάρχουν!"

  Ποιος πουλάει τρέλα άραγε;

  Την "είδηση" την δημοσίευσαν ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ εκατοντάδες εφημερίδες και σάιτ, την σχολίασαν και άντλησαν συμπεράσματα χιλιάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων, στην Ελλάδα, και πολλών "αριστερών", και δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ να αναρωτηθεί δύο δεύτερα για την πηγή της και να αναζητήσει για τρία ακόμα δεύτερα να μάθει τι είναι.

  Αλλά κατά τα άλλα, εμείς πουλάμε τρέλα γιατί κανείς από όλους τους προαναφερθέντες (περιλαμβανομένων εκατοντάδων επαγγελματιών δημοσιογράφων) δεν παραβίασε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας στο ρεπορτάζ.

  Κατά τα άλλα, η αλήθεια μάς λέγεται απ' τα καπιταλιστικά ΜΜΕ -- απλά είναι με "ψιλά γράμματα" που όλως τυχαίως ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια πάντως, η αλήθεια είναι αυτή:

  Μια χώρα που απομονώνεται απ' το παγκόσμιο σύστημα εκτίθεται σε κάθε είδους διαστρέβλωση, εφόσον δεν υπάρχει πρόσβαση σ' αυτή και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει για το τι συμβαίνει εντός χωρίς κανένα έλεγχο.

  Μια χώρα που δεν απομονώνεται απ' το παγκόσμιο σύστημα καταντάει σαν τα μούτρα μας, στημένη λεμονόκουπα για πέταμα που μετά τα χαϊλίκια της κάθεται και κλαίει τη μοίρα της.

  Προφανώς, το πρόβλημα έγκειται στο παγκόσμιο σύστημα, αφού και στην μία και στην άλλη περίπτωση την τρως.

  Και ένα ανέκδοτο αυτοσχεδίας εμπνεύσεως για τους Αλβανούς, που ήταν η βαλκανική εκδοχή του βορειοκορεάτικου μπαμπούλα:

  Η Αλβανία ήταν μια πολύ φτωχή χώρα απ' την οποία πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, ενώ το καθεστώς, σε μια επίδειξη πολιτικής παράνοιας, έχτιζε μπούνκερ.

  Η Ελλάδα είναι μια πολύ φτωχή χώρα απ' την οποία πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, ενώ το καθεστώς, σε μια επίδειξη πολιτικής παράνοιας, έχτιζε Ολυμπιακά έργα.

  Και τώρα γυρίστε ορισμένοι απ' την άλλη πλευρά, μη διακόψουμε κανα καλό όνειρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Προφανώς, αυτό που έχουν καταλάβει αρκετοί απ' την λέξη "φιλελευθερισμός", το ΜΟΝΟ που έχουν καταλάβει, είναι ότι φιλελευθερισμός είναι η ψευδαίσθηση ότι ΕΓΩ είμαι ελεύθερος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ...και η έδρασή της, όπως κάθε ψευδαίσθησης, στην βεβαιότητα ότι Ο ΑΛΛΟΣ δεν είναι...

  Κατά τα άλλα, αυτό το κουρελόπανο που ονομάζεται "δυτικός πολιτισμός" γέννησε κάποτε έναν Μονταίν, του οποίου το "Περί κανιβάλων" σήμερα, μάλλον θα απαγορευόταν να κυκλοφορήσει, τόσο βαθιά που προσβάλλει την ΔΙΚΗ ΜΑΣ ανωτερότητα ως πολιτισμένων και δημοκρατικών ανθρώπων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αλλά ακριβώς αυτό είναι το σημείο που ένας πολιτισμός μεταμορφώνεται σε κουρελόπανο.

  Όταν χάνει και το τελευταίο ίχνος αυτοκριτικής ικανότητας και αρκείται να προβάλλει όλες τις δικές του δυσμορφίες στην καμπούρα άλλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Ιβάν: Απλά μου κάνει πάντα εντύπωση ότι ο Δελαστίκ γράφει σταθερά στο Έθνος ανήκοντας στο ΝΑΡ και όντας ταυτόχρονα διευθυντής του ΠΡΙΝ. Δεν το κατάλαβα ποτέ πώς έχει καταφέρει να τα συμβιβάσει ο ίδιος, και πώς γίνεται ανεκτός στο Έθνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. "Τώρα, για το αν αυτή η συγκεκριμένη είδηση έγινε πραγματικά: I don't give a shit..."

  Αυτό είναι δικέ μου, η δουλειά μας να γίνεται, ποιος δίνει δεκάρα για την αλήθεια πλέον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή