Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Αλληλεγγύη Κυπρίων εργαζομένων στους Ελληνες απεργούς χαλυβουργούς

Τη στήριξη και αλληλεγγύη των Κυπρίων εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στους απεργούντες εδώ και τρεις περίπου μήνες Ελληνες χαλυβουργούς εξέφρασαν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο Μεχμέτ Σεΐς, Πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης ΝΤΕΒ-ΙΣ, με χαιρετισμούς τους στη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ στη Λευκωσία για τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

''Είναι κοινά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι εργαζόμενοι και για αυτό θέλω να τονίσω'', είπε ο κ. Σεΐς, ''ότι κοινός είναι και ο αγώνας μας''.

''Χαιρετίζουμε την τιμημένη αντίσταση των Ελλήνων εργαζομένων στην Χαλυβουργία'', δήλωσε ο κ. Σεΐς, τονίζοντας πως ''ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων''.

''Ο στόχος μας'', πρόσθεσε, ''είναι η εξασφάλιση ενός κόσμου για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, στον οποίο θα ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, ενός κόσμου χωρίς πόλεμο και εκμετάλλευση, χωρίς φόβους και ανησυχίες για το μέλλον''.

''Η απαίτηση μας για ειρήνη'', δήλωσε ο κ. Σεΐς, ''έχει επίσης σημαντική θέση στον αγώνα μας, στον αγώνα των Κυπρίων εργαζομένων. Η χώρα μας'', πρόσθεσε, ''παραμένει ακόμη διαιρεμένη και, παρά τις μέχρι σήμερα συνεχιζόμενες συνομιλίες, δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού''.

''Ο αγώνας για την ειρήνη'', όπως ανέφερε ο κ. Σεΐς, ''είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα της εργατικής τάξης για εργασία και ψωμί και στη χώρα μας, δυστυχώς, το Κυπριακό παραμένει ακόμη άλυτο, πάρα τις μέχρι σήμερα προσπάθειες για την επίλυσή του''.

''Τον αγώνα μας για την ειρήνη πρέπει να τον ενδυναμώσουμε και να τον κάνουμε κοινό μας αγώνα'', δήλωσε ο κ. Σεΐς, τονίζοντας πως ''η ειρήνη στην Κύπρο θα είναι προς όφελος όλων των λαών, όπως της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και όλης της ευρύτερης περιοχής''.

''Είμαστε απόψε εδώ'', δήλωσε εκ μέρους της ΠΕΟ ο κ. Κυρίτσης, ''για να στηρίξουμε τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας και να τους εκφράσουμε, με αυτό τον τρόπο, την ταξική αλληλεγγύη μας''.

Οπως είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, οι βιομήχανοι και εργοδότες και εδώ στη Κύπρο, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, δείχνουν την ίδια σπουδή και, παρά το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει δείξει μεγάλη υπομονή και διάθεση διαλόγου και συνδιαλλαγής για να αντιμετωπισθούν νηφάλια προβλήματα πραγματικά εκεί και όπου δημιουργούνται, η ΟΕΒ έχει επιλέξει ένα δρόμο επικίνδυνο και ανεύθυνο''.

''Κατά παράβαση κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγματεύσεις και έξω από κάθε αρχή'', όπως είπε ο κ. Κυρίτσης, η ΟΕΒ ''προχωρεί με σημερινή της ανακοίνωση και καθοδηγεί τους εργοδότες για να παγώσουν τους μισθούς και να μην καταβάλουν, όπως οφείλουν, την ΑΤΑ, παρ' όλο που είχαν δημόσια δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να θέσουν τέτοιο θέμα''.

''Αυτή η συμπεριφορά'', δήλωσε ο κ. Κυρίτσης, ''είναι αυθαίρετη και μονομερής και έτσι πρόκειται να αντιμετωπισθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα''.

Κανένας, είπε ο κ. Κυρίτσης, ''δεν επιθυμεί τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση σε αυτές τις δύσκολες για τον τόπο συνθήκες, δεν πρόκειται όμως να γίνει αποδεκτή η στάση των εργοδοτών'', οι οποίοι ''δείχνουν ξεκάθαρα ότι εκείνο που επιδιώκουν δεν είναι να συζητήσουν μαζί μας και να συνεργασθούν για αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις'', αλλά ''θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον φόβο των απολύσεων και της ανεργίας, για να επιτεθούν σε δικαιώματα και συλλογικές συμφωνίες που έχουν και τη δική τους υπογραφή''.

Στη διάρκεια της συναυλίας υπήρξε πώληση κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των Ελλαδιτών απεργών στη χαλυβουργία. ''Η χρηματική εισφορά, που θα είναι το προϊόν αυτής της εκδήλωσης'', είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, ''ελπίζουμε ότι θα είναι μια βοήθεια για να στηρίξει του ηρωικούς απεργούς στον σκληρό και δύσκολο αγώνα τους''.

Απευθυνόμενος στους Χρήστο Κατσιώτη (Μέλος της Γραμματείας του Πανελλήνιου Αγωνιστικού Μετώπου - ΠΑΜΕ) και Γιώργο Σιφωνιό (Πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Χαλυβουργών), ο κ. Κυρίτσης τούς καλωσόρισε στην Κύπρο και στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΟ, ''στην οποία'', όπως ανέφερε, ''έχουν οργανωθεί και προετοιμασθεί πάμπολλοι εργατικοί αγώνες''.

''Σας παρακαλούμε'', πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης, ''να μεταφέρετε στους απεργούς χαλυβουργούς ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ωραίο αγώνα που δίνουν, ότι είμαστε δίπλα τους και ότι αντλούμε δύναμη από αυτούς''.

''Αυτός ο ηρωικός αγώνας των 400 Ελλήνων συναδέλφων μας, ο οποίος έχει γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης'', όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, ''αναδεικνύει ξανά την μεγάλη αξία της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζομένους, τόσο της ηθικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης όσο και της υλικής''.

''Αυτήν ακριβώς την ανάγκη για ηθική και υλική αλληλεγγύη νοιώσαμε και εμείς ως ΠΕΟ και αυτή μας ώθησε'', είπε ο κ. Κυρίτσης, ''να συνδιοργανώσουμε αυτήν τη συναυλία μαζί με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS και ΒΕΣ, με τα οποία είμαστε μαζί μέλη στην ΠΣΟ''.

''Αυτή η αλληλεγγύη'', τόνισε ο κ. Κυρίτσης, ''είναι που καθιστά την εργατική τάξη δύναμη πανίσχυρη και που πολλαπλασιάζει την ισχύ της απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες''.

Ο κ. Σεΐς δήλωσε ότι συμμετέχουν στη συναυλία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον τιμημένο αγώνα των εργαζομένων αδελφών της χαλυβουργίας στην Ελλάδα.

''Από εδώ'', πρόσθεσε, ''ενώνουμε τη φωνή μας και ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με τα ταξικά μας αδέλφια, που αντιστέκονται εναντία σε αυτή την ανελέητη επίθεση''.

Οπως ανέφερε ο κ. Σεΐς, ''οι κεφαλαιοκράτες και οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού σκοπεύουν να μετατρέψουν σε ευκαιρία για τους εαυτούς τους την κρίση και να φορτώσουν τα βάρη της δικής τους κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων''.

''Στοχεύουν'', δήλωσε ο κ. Σεΐς, ''στην κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος της συλλογικής σύμβασης και των άλλων δικαιωμάτων''.

''Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση'', συνέχισε ο κ. Σεΐς, ''πρέπει να ενεργοποιηθούμε εμείς οι εργαζόμενοι''.

''Τα αδέλφια μας, οι εργαζόμενοι στη χαλυβουργία στην Ελλάδα, άναψαν την φλόγα του αγώνα και εμείς'', τόνισε ο κ. Σεΐς, ''πρέπει να ενισχύσουμε μαζί τους τη διεθνή μας ενότητα, τον αγώνα και την αλληλεγγύη''.

Πηγή: Καθημερινή (Κύπρου)


Ταξική αλληλεγγύη δήλωσαν κι οι Κύπριοι εργαζόμενοι
Εκδήλωση αλληλεγγύης οργάνωσαν στη Λευκωσία η ΠΕΟ και τουρκοκυπριακά συνδικάτα

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), σε συνεργασία με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS και ΒΕΣ, κυκλοφορώντας παράλληλα κουπόνια για την οικονομική ενίσχυση των απεργών.

Την ταξική αλληλεγγύη των Κυπρίων εργατών στους Ελληνες χαλυβουργούς εξέφρασε στην ομιλία του ο γγ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν «αγώνα τιμής και αξιοπρέπειας, ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, ενάντια στην αυθαιρεσία των μαζικών απολύσεων, ενάντια στην επιβολή εξευτελιστικών όρων εργασίας, ενάντια στην προσπάθεια αχρήστευσης της Συλλογικής Σύμβασης».

Αναφερόμενος στην καπιταλιστική κρίση ο Π. Κυρίτσης τόνισε ότι «το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του έχουν κορυφώσει την επίθεσή τους ενάντια στο εργατικό κίνημα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία «με την στήριξη των ταξικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του ΠΑΜΕ έχουν επιλέξει το δρόμο της αξιοπρέπειας, το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης» με τον αγώνα τους να «έχει γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης και να αναδεικνύει ξανά τη μεγάλη αξία της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους».

«Ενισχύουμε την αλληλεγγύη μας με ταξικά μας αδέλφια που αντιστέκονται εναντία στην ανελέητη επίθεση της εργοδοσίας» σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της DEV - IS, Μεχμέτ Σέις, προσθέτοντας ότι «τα αδέλφια μας, οι εργαζόμενοι στην Χαλυβουργία στην Ελλάδα άναψαν τη φλόγα του αγώνα. Κι εμείς πρέπει να ενισχύσουμε μαζί τους τη διεθνή μας ενότητα, τον αγώνα και την αλληλεγγύη». Κλείνοντας ο Μ. Σέις τόνισε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά καθώς και ο αγώνας, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των Χαλυβουργών «είναι αγώνας όλων των εργαζομένων».

Τις ομιλίες ακολούθησε συναυλία με την αφιλοκερδή συμμετοχή των Κούλη Θεοδώρου, Μαρία Χρίστου και Παμπίνα Κοντέα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και χαιρέτισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου